Koponen kypsyy Hongassa Euroopan kentille

27.9.2006 Syksyn EM-karsintojen maajoukkuesensaation, pelintekijä Petteri Koposen, harteille sovitellaan suurta viittaa Espoon Hongan Korisliiga-joukkueessa. Koponen, 18, kantaa vastuun mestarisuosikkeihin lukeutuvan Hongan pelinteosta ja lienee yksi seuratuimmista pelaajista lauantaina 30.9. käynnistyvällä liigakaudella.

Koposen polvet eivät kuitenkaan notku haasteen alla, päinvastoin. Maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann ihaili jo jokunen viikko sitä kilpailuhenkeä, joka kuvastuu Koposen kaikessa tekemisessä. 

Nyt edessä siintää uusi kilpailutilanne, jonka onnistunut toteutus palkitaan Suomen mestaruuden ja ammattilaissopimuksen muodossa.

- Haluan siirtyä jo tämän kauden jälkeen Euroopan kentille, mikä on ollut aina unelmani ja tavoitteeni. Yhdysvaltojen yliopistokentät on poissuljettu ajatus, sanoo Koponen, joka seuraa askel askeleelta esikuvansa Teemu Rannikon jalanjälkiä.

Siinä samalla Hongassa kolmatta ja todennäköisesti viimeistä kotimaista liigakauttaan aloittava Koponen hoitaa ylioppilaskirjoitukset kunnialla maaliin. Nuorukaisen paineensietokyky on ihailtavaa luokkaa.

“Maajoukkueesta paljon hyötyä Korisliigaan”

Malmin Super-Koriksesta on pitkä matka Euroopan huipun tuntumaan, mutta se tie on jo lähes kuljettu Koposen osalta.

Koponen myöntää, että kaikki on tapahtunut nopeasti, mutta ei sittenkään liian nopeasti. Pää on pysynyt viileänä menestyksen hetkilläkin.

- En tosiaankaan osannut odottaa näin hyvää kesää ja alkusyksyä. Ja jos totta puhun, en osannut odottaa edes paikkaa miesten maajoukkueeseen, myöntää Koponen.

Näin vaatimattomasti sanoo lähivuosien tähti, joka oli Suomen tehokkain pelaaja tämän syksyn viimeisessä EM-karsintaottelussa Luxemburgissa.

Moni voisi luulla, että Koponen on jo puhki kaiken ponnistelun jälkeen. Se on väärä käsitys. Nuorukaisessa riittää virtaa kuin voimalaitoksessa.

- Maajoukkueprojektista on minulle liigaa ajatellen ehdottomasti enemmän hyötyä kuin haittaa. Ja jos väsymys jossain vaiheessa iskee, niin kerron sen suoraan päävalmentaja Mihailo Pavicevicille.

Pavicevicille kuuluu suuri kunnia Koposen kehityksestä. Hongan päävalmentaja on tehnyt ratkaisuja yhtä ennakkoluulottomasti kuin pelaaja itsekin.

Yksi mieleenpainuvin esimerkki siitä tarjottiin kaksi vuotta sitten Helsingin Jäähallissa pelatussa kansainvälisessä cupissa, kun Pavicevic komensi 16-vuotiaan Koposen vartioimaan silloisen Scavolini Pesaron legendaarista ja yhtä Euroopan kaikkien aikojen parasta takamiestä Aleksandar ”Sasha” Djordjevicia.

Untuvikko selvisi tehtävästään silloin kunnialla ja nyt pelaajana huomattavasti valmiimpi Koponen ottaa merkittävän roolin Hongassa. Ei kuitenkaan suurempaa, mikä on tarvis.

- Hongalla on koossa joukkue, josta löytyy ratkaisijoita laajalla rintamalla, vakuuttaa Petteri Koponen.

”Kannukset ansaittava”

Pavicevic ei peittele aikomustaan istuttaa Koponen Hongan aloittavan pelintekijän tontille. Samaan hengenvetoon Pavicevic lupaa pitää Koposen tossut visusti maan pinnalla.

- Minulla on sarjan nuorin (aloittava) pelintekijä. Olisin voinut ottaa amerikkalaisen hänen tilalleen, mutta haluan tehdä Koposesta pelaajan. Hän on riski, koska minun pitää opettaa häntä pelien ja harjoitusten aikana.

- En laittaisi häntä kentälle, mikäli en uskoisi Petteriin. Tämä on kuitenkin viimeisiä pressitilaisuuksia, jossa hän on mukana – ennen kuin hän on edustamisoikeuden ansainnut, sanaili Pavicevic tiistaina järjestetyssä Korisliigan kauden avausinfossa.Lisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/
 
23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

26.11.2020 09:30 Korisliiga

Lokakuun pelaaja Kendale McCullum elää Korisliiga-arkea päivä kerrallaan – kärkijoukkue pysyy valmiina kaikkiin uhrauksiin, joihin tilanne heidät pakottaa

Miesten Korisliigan lokakuun pelaaja Kendale McCullum on yhä tyytyväinen, että valitsi tarjolla olleista mahdollisuuksista työnantajakseen Helsinki Seagullsin. Nuori virtuoosi käyttää nyt maajoukkuetauon kätensä kuntouttamiseen ja valmistautuu henkisesti sekä Suomen pimeyteen että pandemian pakottamiin rajoituksiin.

13.10.2020 08:17 Korisliiga

Osku Heinonen on Tampereen Pyrinnön uusi keulakuva

Kun Petri Heinonen lopetti mittavan koripallouransa ja Antero Lehto siirtyi BC Nokiaan, Tampereen Pyrinnön kokenein paljasjalkainen pyrintöläinen on Osku Heinonen, 28. Nyt tarkkakätinen Heinonen on se, joka edustaa pyrintöläisyyttä sekä parketilla että parketin ulkopuolella.

29.9.2020 11:59 Korisliiga

Kobrat-ikoni Jussi Turja ei ole miettinytkään siirtymistä muualle

Kobrien kokoonpano voi vaihdella vuositasolla, mutta yhteistä jokaiselle kohta yhdeksästä Korisliiga-kaudesta on Jussi Turja. Kolmekymppinen Turja on Kobrat-ikoni, jonka mieleen ei ole edes pälkähtänyt ajatus jossain muualla pelaamisesta Korisliiga-nousun jälkeen.

23.7.2020 11:36 Korisliiga

Shawn Hopkins: Enemmän kuin pelkkä lentäjä

BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.

22.7.2020 08:53 Sudenpennut

Valtteri Mervola murjoo Kataja Basketin maajoukkue-ennätyksiä uuteen uskoon

Nuorten maajoukkueryhmän Valtteri Mervola, 18, on jo rikkonut Kataja Basketin kasvattien yli 40 vuotta vanhan seuraennätyksen maaottelupisteissä. Tulevaisuuden tavoitteena siintää Susijengi, mikä tarkoittaa todennäköisesti jo toisen seuraennätyksen rikkomista.

29.5.2020 08:44 Haastattelu

Aatu Kivimäki: Minun valmentajani

Vilppaan takapelaaja Aatu Kivimäen, 22, koripallouran taival on vienyt hänet tähän mennessä kotiseuduiltaan Karkkilasta ja divaripeleistä Salon Korisliiga-kentille. Kivimäen uran merkittävimmät valmentajat ovatkin molemmista kaupungeista: Kimmo Tolvanen, Joonas Iisalo ja Ville Tuominen.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

24.4.2020 10:04 Haastattelu

Vesa Mäkäläinen: Minun valmentajani

Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

3.4.2020 08:11 Korisliiga

Antero Lehto: Minun valmentajani

Antero Lehto, 35, on Tampereen Pyrinnön ja Korisliigan ikoninen konkari, joka on ehtinyt pelata Suomen pääsarjatasolla jo huimat kaksikymmentä kautta. Pitkän uransa merkityksellisimmiksi valmentajikseen Lehto nostaa Kimmo Salosen, Kimmo Kujansivun, Ilkka Mattilan, Jarmo Laitisen, Ismo Niemen, Pieti Poikolan ja Sami Toiviaisen.

27.3.2020 09:04 Haastattelu

Michael Pounds: Minun valmentajani

KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

22.11.2019 09:55 Korisliiga

Vilppaan läpimurtaja Henri Kantonen: ”Pyrkimys on parantaa peli peliltä”

Kun ToPon kasvatti Henri Kantonen, 22, rankaisi edellisessä liigaottelussaan Kataja Basketia kahta syöttöä vaille tripla-tuplan tilastosarakkeella, moni kotimaista koripalloa viime vuosina seurannut totesi Kantosen ottaneen viimein odotetun kehitysloikan. Toisella kaudellaan Salon Vilppaassa on Kantonen kohonnut määrätietoisesti Korisliigan parhaiden kotimaisten pelaajien joukkoon.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

22.1.2019 12:37 Korisliiga

Joulukuun pelaaja Tyrell Nelson luottaa ahkeruuteen: "Aina kun lepään, joku toinen tekee töitä"

Kotkassa vaadittiin aikaa ennen kuin peli alkoi sujua.

5.1.2018 21:25 Haastattelu

Syöttötilaston kärkeen noussut Teemu Rannikko: ”Pitää vain tietää kenelle pallo pelataan”

Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.

22.11.2017 Haastattelu

Vilppaan Aaron Jones: ”En koe, että meidän kehityksellemme on olemassa kattoa”

Salon Vilpas siirtyi maajoukkueiden karsintatauolle Korisliigan sarjataulukon piikkipaikalta, seilaten parhaillaan yhdeksän ottelun voittoputkessa. Yksi iso syy tuohon voittoputkeen on ollut joukkueen sentteri, järisyttävän vahvan alkukauden pelannut Aaron Jones.

Näytä lisää vastaavia