27.9.2006 Syksyn EM-karsintojen maajoukkuesensaation, pelintekijä Petteri Koposen, harteille sovitellaan suurta viittaa Espoon Hongan Korisliiga-joukkueessa. Koponen, 18, kantaa vastuun mestarisuosikkeihin lukeutuvan Hongan pelinteosta ja lienee yksi seuratuimmista pelaajista lauantaina 30.9. käynnistyvällä liigakaudella.
Koposen polvet eivät kuitenkaan notku haasteen alla, päinvastoin. Maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann ihaili jo jokunen viikko sitä kilpailuhenkeä, joka kuvastuu Koposen kaikessa tekemisessä.
Nyt edessä siintää uusi kilpailutilanne, jonka onnistunut toteutus palkitaan Suomen mestaruuden ja ammattilaissopimuksen muodossa.
- Haluan siirtyä jo tämän kauden jälkeen Euroopan kentille, mikä on ollut aina unelmani ja tavoitteeni. Yhdysvaltojen yliopistokentät on poissuljettu ajatus, sanoo Koponen, joka seuraa askel askeleelta esikuvansa Teemu Rannikon jalanjälkiä.
Siinä samalla Hongassa kolmatta ja todennäköisesti viimeistä kotimaista liigakauttaan aloittava Koponen hoitaa ylioppilaskirjoitukset kunnialla maaliin. Nuorukaisen paineensietokyky on ihailtavaa luokkaa.
Malmin Super-Koriksesta on pitkä matka Euroopan huipun tuntumaan, mutta se tie on jo lähes kuljettu Koposen osalta.
Koponen myöntää, että kaikki on tapahtunut nopeasti, mutta ei sittenkään liian nopeasti. Pää on pysynyt viileänä menestyksen hetkilläkin.
- En tosiaankaan osannut odottaa näin hyvää kesää ja alkusyksyä. Ja jos totta puhun, en osannut odottaa edes paikkaa miesten maajoukkueeseen, myöntää Koponen.
Näin vaatimattomasti sanoo lähivuosien tähti, joka oli Suomen tehokkain pelaaja tämän syksyn viimeisessä EM-karsintaottelussa Luxemburgissa.
Moni voisi luulla, että Koponen on jo puhki kaiken ponnistelun jälkeen. Se on väärä käsitys. Nuorukaisessa riittää virtaa kuin voimalaitoksessa.
- Maajoukkueprojektista on minulle liigaa ajatellen ehdottomasti enemmän hyötyä kuin haittaa. Ja jos väsymys jossain vaiheessa iskee, niin kerron sen suoraan päävalmentaja Mihailo Pavicevicille.
Pavicevicille kuuluu suuri kunnia Koposen kehityksestä. Hongan päävalmentaja on tehnyt ratkaisuja yhtä ennakkoluulottomasti kuin pelaaja itsekin.
Yksi mieleenpainuvin esimerkki siitä tarjottiin kaksi vuotta sitten Helsingin Jäähallissa pelatussa kansainvälisessä cupissa, kun Pavicevic komensi 16-vuotiaan Koposen vartioimaan silloisen Scavolini Pesaron legendaarista ja yhtä Euroopan kaikkien aikojen parasta takamiestä Aleksandar ”Sasha” Djordjevicia.
Untuvikko selvisi tehtävästään silloin kunnialla ja nyt pelaajana huomattavasti valmiimpi Koponen ottaa merkittävän roolin Hongassa. Ei kuitenkaan suurempaa, mikä on tarvis.
- Hongalla on koossa joukkue, josta löytyy ratkaisijoita laajalla rintamalla, vakuuttaa Petteri Koponen.
Pavicevic ei peittele aikomustaan istuttaa Koponen Hongan aloittavan pelintekijän tontille. Samaan hengenvetoon Pavicevic lupaa pitää Koposen tossut visusti maan pinnalla.
- Minulla on sarjan nuorin (aloittava) pelintekijä. Olisin voinut ottaa amerikkalaisen hänen tilalleen, mutta haluan tehdä Koposesta pelaajan. Hän on riski, koska minun pitää opettaa häntä pelien ja harjoitusten aikana.
- En laittaisi häntä kentälle, mikäli en uskoisi Petteriin. Tämä on kuitenkin viimeisiä pressitilaisuuksia, jossa hän on mukana – ennen kuin hän on edustamisoikeuden ansainnut, sanaili Pavicevic tiistaina järjestetyssä Korisliigan kauden avausinfossa.
Perjantai-iltana Espoo Metro Areenassa kiehuu, kun Susijengi kohtaa EM-karsintojen päätösottelussaan Euroopan rankingin #1 joukkue Serbian yli 5500 katsojan edessä. Perjantaina nähdään kentällä myös yksi susidebyytti, kun viime kaudet Korihaiden korinalustoja dominoinut Sipoon Hukkabasketin kasvatti Mikael Aalto, 208 cm ja 30 vuotta, juoksee parketille koko uransa ensimmäisessä maaottelussa.
”Hurja-Hannes” jyrää taas. Hannes Pöllä, 211 cm ja 26 vuotta, joutui kaksi vuotta sitten jättämään Korisliiga-kentät pitkäksi aikaa loukkaantumisen ja pitkän kuntoutuksen vuoksi. Tällä kaudella Pöllä on päässyt keräämään pitkän kuntoutuksen satoa ja osoittanut koripalloilevalle Suomelle olevansa täsmälleen sellainen kansainväliset mitat täyttävä iso, jollaista hänestä juniorivuosina uumoiltiin.
Parin vuoden ajan näytti siltä, että suomalainen koripalloyleisö olisi unohtanut Dre’n. HBA-Märskystä lähdettyään Andre Gustavson viihtyi peräti kuuden kauden ajan Richmondin yliopistossa, josta viimeisen kauden kokonaan pelaamatta. Valencian olympiakarsinnat palauttivat kuitenkin ihmisten mieliin Gustavsonin vahvuudet koripalloilijana ja syyskausi on näyttänyt, että Gustavsonista tulee olemaan pitkään iloa niin Suomi-korikselle.
Susijengin kaukoheittäjien eliittiin vuosien ajan lukeutunut Topias Palmi, 30, raivasi tiensä EM-miehistöön 2022, jäi viimeisenä rannalle Okinawan MM-kisajengistä 2023 ja omisti viime kesän harjoittelulle. Korisliigan ykköstykkeihin lukeutuvan Tampereen Pyrinnön kasvatin tavoitteena on nyt ensiksi paluu rotaatiominuuteille Susijengissä ja sitten EM-kisayleisön eteen juokseminen kotikaupungissaan Tampereella.
Andre Gustavson kolkutteli 2010-luvun viimeisinä vuosina Susijengin portteja yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista suomalaispelaajista. Vaikka viimeiseen neljään vuoteen Gustavsonia ei ole maajoukkuepaidassa nähty, on hänen tähtäimensä kuusivuotiseksi venähtäneen NCAA-uran ajan ollut koko ajan ammattilaisurassa ja Susijengissä.
Peli-Karhujen juniorimyllystä maailmalle ampaissut Severi Kaukiainen, 25, ei ole koskaan ollut ikäluokkansa pisimpiä tai atleettisimpia pelaajia. Työmoraaliltaan ja pelikäsitykseltään hän on kuitenkin aina ollut Suomen huippua. Nämä avut ovat saavuttaneen kotkalaislähtöisen Kaukiaisen Suomen mestariksi ja Korisliigan MVP:ksi.
Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.
Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.
Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.
Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.