Koponen opettelee ammattilaiseksi Bolognassa

27.11.2008 Ensimmäistä ammattilaiskauttaan pelaavan Petteri Koposen kaksi ensimmäistä kuukautta Italian Serie A:n Virtus Bolognassa ovat kuluneet uuteen rooliin totutellessa. Hongassa isoihin minuutteihin tottunut Koponen on pelannut Bolognassa keskimäärin reilut kymmenen minuuttia ottelua kohden NBA-veteraani Earl Boykinsin kakkosmiehenä. Suomi-koriksen suurlupaukselle kuluva pelikausi onkin opettelua täysipäiväiseen ammattilaisuuteen.

- Tulin Bolognaan maajoukkuematsien johdosta kuukautta myöhemmin kuin muut pelaajat, joten tiesin, että sopeutuminen veisi vähän aikaa. Päivä päivältä tänne on kuitenkin sopeutunut paremmin ja paremmin. Viime matseissa on alkanut tuntua jo ihan hyvältä, kertaa Koponen tuntojaan.

Kolmella perättäisellä voitolla Serie A:n aloittanut Bologna joutui pienoiseen syöksykierteeseen loka- ja marraskuun taitteessa, kun joukkueen päävalmentaja Renato Pasquali sai lähtöpassit kahden perättäisen tappion jälkeen. Joukkueen uudeksi valmentajaksi nostetun Matteo Boniciollin saldo Bolognan peräsimessä on alkanut mallikkaasti kahdella voitolla Serie A:ssa sekä FIBA EuroChallenge Cupin avausvoitolla.

- Alkukaudesta peliaikaa ei tullut hirveästi, mutta viime matseissa on päässyt jo kentälle asti. Toivottavasti valmentajanvaihdoksen myötä vastuuta tulee jatkossa enemmänkin.

Koponen on kuudessa pelaamassaan Italian liigan ottelussa merkinnyt tilastoihin keskimäärin 2,3 pistettä, 0,8 syöttöä ja 0,7 riistoa ottelua kohden.

Puolustuksen ekspertti

Koposen harppaus Korisliigasta Serie A:han on ollut pitkä. Tällä hetkellä Koponen on Lottomatica Rooman Brandon Jenningsin jälkeen liigan nuorin ammattilaispelaaja. Bolognan pelaavassa kokoonpanossa 20-vuotiaan Koposen jälkeen toiseksi nuorin pelaaja on 25-vuotias amerikkalainen Keith Langford.

- Meillä on hyvä jengi kasassa. Kymmenellä pelaajalla on kokemusta NBA:sta tai Euroopan pääsarjoista. Tiesin, että 20-vuotiaana pojankloppina Suomesta peliaikaa ei tule heti. Olen kuitenkin huomannut pärjääväni hyvin treeneissä ja se on auttanut minua uskomaan itseeni, miettii Koponen.

Hongassa pelatessaan Koponen sai valmentaja Mihailo Pavicevicilta paljon vapauksia joukkueen hyökkäyspelin luomisessa. Italiassa tilanne on erilainen. Koponen on sanan varsinaisessa mielessä pelinrakentaja, jonka päätehtävä on jakaa palloa muille ja keskittyä painostamaan vastustajan takamiehiä.

- Roolini on tulla penkiltä kentälle ja tuoda lisää energiaa joukkueeseen puolustuksen kautta. Hyökkäystehot ovat jääneet aika vähälle, mutta meillä on paljon hyviä pelaajia, eikä minun tarvitse kantaa huolta joukkueen pisteidenteosta.

Koponen osoitti sopeutuneensa uuteen rooliinsa mallikkaasti Serie A:n edellisellä sarjakierroksella, kun Bologna kaatoi NGC Cantun vieraissa 69-87. Koponen uurasti ottelussa Italian ennätyksensä 20 minuuttia. Kuvaavaa on, että Koposen saavuttua toisen puoliajan alussa kentälle Cantun Sundiata Gainesin päällystakiksi Bologna vei kuuden minuutin jakson ratkaisevasti 14-4.

- Toimittajat täällä kutsuvat minua Bolognan puolustuksen ekspertiksi, joka on minulle täysin uutta, Koponen nauraa.

Kaikki Virtuksen menestyksen eteen

Koponen myöntää, että koripallokulttuurin ero Italian ja Suomen välillä on valtava. Vähistä minuuteistaan huolimatta Koponen on noussut Bolognassa jo pienoiseksi yleisön lemmikiksi.

- Virtuksen fanikulttuuri on mahtavaa. Fanit elävät vahvasti mukana niin hyvässä kuin pahassakin. Se saa tuntemaan itsensä tärkeäksi ja se on jotain sellaista, mihin ei ole Suomessa tottunut. Bologna elää koriksesta ja fiilis on aina uskomaton, kun kuulee fanien laulavan omaa nimeään.

Kuluvan vuosikymmenen Suomi-koriksen nimekkäimmät ammattilaiset Hanno Möttölä ja Teemu Rannikko ovat Koposen mukaan antaneet hyviä neuvoja ammattilaisuran alkuun. Ensimmäiset kuukaudet Italiassa eivät ole tuoneet mukanaan suuria yllätyksiä.

- Pahimmilta yllätyksiltä on vältytty. Hannon ja Teemun ja muidenkin maajoukkueen pelaajien puheiden avulla osasin luoda jonkinlaisen käsityksen ammattilaisen elämästä jo etukäteen. On tullut tosiaan huomattua, kuinka elämä pyörii nykyisin koriksen ehdoilla, mutta mikäs siinä, kun saa tehdä sitä, mistä pitää.

Viimeiset kaksi kesää NBA:n Las Vegasin kesäliigaa Portland Trailblazersin riveissä pelannut Koponen ei ole myöskään haudannut NBA-unelmaansa, vaikka voimassaolevan sopimuksen mukaan Petteri pelaa Bolognassa kauden 2011-012 loppuun.

- Totta kai NBA on edelleen suuri unelmani, ja siellä haluan jokin päivä pelata. Nyt pitää kuitenkin edetä vuosi kerrallaan. Sopeutuminen huipputason eurokorikseen vie aikansa ja tällä hetkellä yritän vain kehittyä päivä päivältä ja tehdä parhaani Bolognan menestyksen eteen, toteaa Koponen määrätietoisesti.

- Tiedän pystyväni tulevaisuudessa taistelemaan peliajasta myös rapakon toisella puolen, kunhan vain kaikki sujuu hyvin ja pysyn terveenä, päättää Koponen.

Koponen ja Bologna saapuvat Tarttoon

Suomalaisilla koripallofaneilla on erinomainen mahdollisuus nähdä Koponen Virtus Bolognan riveissä tiistaina 2. joulukuuta, kun Bologna kohtaa Tartu Rockin EuroChallengen runkosarjan ottelussa. Ottelu pelataan Tarton yliopiston urheiluhallilla klo 19 alkaen.

Bologna kohtasi keskiviikkona EuroChallengen avauskierroksella kotikentällään belgialaisen Base Oostenden, joka karsintakierroksella yllätti Nenad Krsticillä kesän aikana vahvistuneen moskovalaisjoukkue Triumphin. Avausjaksolla tulessa ollut Virtus nousi tarkan heittopelin ja nopeiden vastahyökkäysten turvin 40-18-johtoon, kunnes Oostende jäädytti Virtuksen hyökkäyksen ja kavensi piste-eroa kori korilta pienemmäksi. Oostende siirtyi ottelussa ensimmäisen kerran johtoon (48-49), kun kolmatta neljännestä oli jäljellä kaksi minuuttia.

Bologna nousi kuitenkin suosta ja varmisti loppuhetkillä Keith Langfordin ja Guilherme Giovannonin kolmen pisteen heitoilla 70-69 (41-31) avausvoiton. Aloitusviisikossa kentälle marssinut Koponen merkitsi 16 peliminuutissa tilastoriveilleen neljä pistettä, kaksi riistoa ja yhden korisyötön.Lisätietoja: /sarjat_tulokset/ulkomailla_pelaavat_miehet/
 
17.5.2021 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Dolenc, Mirolybov ja Koskinen juhlivat Itävallan mestaruutta – ”Nyt on aika nauttia”

Daniel Dolencin edustama ja Anton Mirolybovin sekä Aleksi Koskisen valmentama Swans Gmunden voitti Itävallan mestaruuden. Latviassa Alexander Madsen on voiton päässä mestaruudesta.

15.5.2021 16:41 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisen kausi vaiherikas – ”Todella mielenkiintoinen, erilainen ja vaikea kausi”

Islannin liigan korikuningattaruuden voittaneen Annika Holopaisen kauteen mahtui paljon käänteitä. Holopainen teki kovia tehoja sarjassa, mutta samaan aikaan kautta varjostivat pitkät tauot sekä joukkueen heikko menestys.

14.5.2021 15:58 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koposella erilainen kausi – ”Oli kiva palata Italiaan”

Petteri Koposen kausi oli hänen aiempaan uraansa verrattuna erilainen, sillä hän oli koko alkukauden pelaamatta ja siirtyi vuodenvaihteen jälkeen Italiaan Pallacanestro Reggianan joukkueeseen. Pätkäkausi Italiassa jätti Koposelle hyvän maun.

14.5.2021 07:56 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaisten joukkueet hyvissä asemissa finaalisarjoissa – Maxhuni tykitti 34 pistettä

Alexander Madsen pääsi juhlimaan toista finaalivoittoa Latviassa ja Itävallassa vahvan suomalaisedustuksen omaava Swans Gmunden on voiton päässä mestaruudesta. Swansin päävalmentaja Anton Mirolybov valittiin myös Itävallan liigan vuoden valmentajaksi. Edon Maxhunin 34 pistettä eivät sitä vastoin auttaneet Pärnua voittoon Viron finaaleissa.

10.5.2021 08:46 Suomalaiset ulkomailla

Tuovin Strasbourg neljänneksi Mestarien liigassa – finaaleissa voittoja suomalaisille

Lassi Tuovi luotsasi Strasbourgin komeasti neljänneksi Mestarien liigassa. Latviassa, Virossa ja Itävallassa nähdään suomalaisedustusta finaaleissa ja kaikki pääsivät viikonloppuna voiton makuun.

9.5.2021 11:51 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisesta Islannin liigan korikuningatar

Islannissa saatiin runkosarja päätökseen tällä viikolla ja samalla päättyi Annika Holopaisen kausi. Holopainen oli koko sarjan korikuningatar.

8.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Joonas Lehtoranta aloittaa pudotuspelit Hollannissa

Hollantilaisen Feyenoordin riveihin keväällä siirtynyt Joonas Lehtoranta koki ikävän takaiskun juuri ennen pudotuspelien alkua, mutta on näillä näkymin joukkueen mukana, kun joukkue aloittaa puolivälierät lauantaina. Feyenoordille asettuu vastaan Landstede Hammers.

7.5.2021 21:40 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen nälkäisenä Latvian liigan kultajahtiin

Latvian liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja Alexander Madsenin edustama VEF Riika kohtaa finaalissa BK Ventspilsin. Hävityn Viron ja Latvian yhteisliigan finaalin jälkeen, Madsenin katseet ovat Latvian mestaruudessa.

7.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni mestaruus mielessä Viron liigan finaaleihin

Edon Maxhunin edustama Pärnu eteni hienosti Viron liigan finaaliin, jotka alkavat lauantaina. Pärnu saa finaalissa vastaansa BC Kalev/Cramon.

6.5.2021 22:20 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi valmensi Strasbourgin Mestarien liigan välieriin

Lassi Tuovin valmentama Strasbourg eteni Mestarien liigan välieriin voittamalla Sasu Salinin ja Emir Sulejamonovicin edustaman Teneriffan jatkoajan jälkeen 88-86.

6.5.2021 12:19 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon Swans Gmunden aloittaa Itävallan finaalit – ”Nälkä on iso”

Itävallan liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja mukana nähdään Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden. Finaalissa vastaan asettuu Kapfenberg Bulls.

5.5.2021 19:27 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lopputurnaus alkaa – suomalaisten kohtaaminen heti puolivälierässä

Mestarien liigan tämän kauden huipentava Final Eight –lopputurnaus pelataan loppuviikon aikana Venäjällä Nizhni Novgorodissa. Suomalaisista mukana nähdään Sasu Salinin ja Emir Sulejmanovicin edustama Teneriffa sekä Lassi Tuovin valmentama Strasbourg.

4.5.2021 14:17 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderille jäi kaudesta karvas maku – ”Ihan uskomattoman paljon epäonnea”

Sofia Pelanderin kausi Saksan Bundesliigassa päättyi pettymykseen, kun Herner putosi välierissä ja hävisi myös pronssipelin. Pelanderin, ja koko joukkueen, kauteen mahtui paljon sekä hyvässä että pahassa.

3.5.2021 10:32 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenin VEF Riika Latvian liigan finaaleihin

Alexander Madsen pääsee jahtaamaan toista peräkkäistä Latvian mestaruutta, kun VEF Riika raivasi tiensä finaaliin. Erik Murphyn kausi Japanissa sen sijaan tuli päätökseen.

2.5.2021 11:14 Suomalaiset ulkomailla

Kuierin kausi päättyi välierätappioon

Awak Kuierin kausi Italiassa päättyi, kun Ragusa hävisi toisessa välierässä Famila Wuber Schiolle.

1.5.2021 09:55 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon joukkue finaaleihin Itävallassa

Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencsin edustama Swans Gmunden raivasi tiensä Itävallan liigan finaaliin.

29.4.2021 09:55 Suomalaiset ulkomailla

Aapeli Alanen hurjana Tshekissä

Aapeli Alanen näytti kyntensä Tshekin pudotuspeleissä, kun hän siivitti 19 pisteellään Brnon avausvoittoon. Joonas Lehtoranta sen sijaan oli taas isossa roolissa Feyenoordin napatessa Hollannin cupissa välieräpaikan.

29.4.2021 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin 17 pistettä eivät riittäneet voittoon

Awak Kuier oli Ragusan pistetykki, mutta se ei riittänyt voittoon Italian liigan ensimmäisessä välieräottelussa. Annika Holopainen sen sijaan jatkoi pistetehtailuaan Islannissa.

27.4.2021 16:16 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella vahva debyyttikausi ammattilaisena

Elias Valtonen otti tällä kaudella ensimmäisen askeleensa ammattilaisena pelatessaan Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin alaisuudessa Saksan ProA:ssa Tigers Tübingenin joukkueessa. Valtonen kuului Tigersin ehdottomiin onnistujiin ja Janssonille kertyi kaudesta paljon oppia valmentajana.

26.4.2021 19:57 Suomalaiset ulkomailla

Aapeli Alasella alkavat pudotuspelit Tshekin liigassa

Keväällä Tshekin liigassa pelaavan Brnon riveihin siirtynyt Aapeli Alanen aloittaa pudotuspelit tiistaina. Brno kohtaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella USK Prahan.

Näytä lisää vastaavia