Koponen opettelee ammattilaiseksi Bolognassa

27.11.2008 Ensimmäistä ammattilaiskauttaan pelaavan Petteri Koposen kaksi ensimmäistä kuukautta Italian Serie A:n Virtus Bolognassa ovat kuluneet uuteen rooliin totutellessa. Hongassa isoihin minuutteihin tottunut Koponen on pelannut Bolognassa keskimäärin reilut kymmenen minuuttia ottelua kohden NBA-veteraani Earl Boykinsin kakkosmiehenä. Suomi-koriksen suurlupaukselle kuluva pelikausi onkin opettelua täysipäiväiseen ammattilaisuuteen.

- Tulin Bolognaan maajoukkuematsien johdosta kuukautta myöhemmin kuin muut pelaajat, joten tiesin, että sopeutuminen veisi vähän aikaa. Päivä päivältä tänne on kuitenkin sopeutunut paremmin ja paremmin. Viime matseissa on alkanut tuntua jo ihan hyvältä, kertaa Koponen tuntojaan.

Kolmella perättäisellä voitolla Serie A:n aloittanut Bologna joutui pienoiseen syöksykierteeseen loka- ja marraskuun taitteessa, kun joukkueen päävalmentaja Renato Pasquali sai lähtöpassit kahden perättäisen tappion jälkeen. Joukkueen uudeksi valmentajaksi nostetun Matteo Boniciollin saldo Bolognan peräsimessä on alkanut mallikkaasti kahdella voitolla Serie A:ssa sekä FIBA EuroChallenge Cupin avausvoitolla.

- Alkukaudesta peliaikaa ei tullut hirveästi, mutta viime matseissa on päässyt jo kentälle asti. Toivottavasti valmentajanvaihdoksen myötä vastuuta tulee jatkossa enemmänkin.

Koponen on kuudessa pelaamassaan Italian liigan ottelussa merkinnyt tilastoihin keskimäärin 2,3 pistettä, 0,8 syöttöä ja 0,7 riistoa ottelua kohden.

Puolustuksen ekspertti

Koposen harppaus Korisliigasta Serie A:han on ollut pitkä. Tällä hetkellä Koponen on Lottomatica Rooman Brandon Jenningsin jälkeen liigan nuorin ammattilaispelaaja. Bolognan pelaavassa kokoonpanossa 20-vuotiaan Koposen jälkeen toiseksi nuorin pelaaja on 25-vuotias amerikkalainen Keith Langford.

- Meillä on hyvä jengi kasassa. Kymmenellä pelaajalla on kokemusta NBA:sta tai Euroopan pääsarjoista. Tiesin, että 20-vuotiaana pojankloppina Suomesta peliaikaa ei tule heti. Olen kuitenkin huomannut pärjääväni hyvin treeneissä ja se on auttanut minua uskomaan itseeni, miettii Koponen.

Hongassa pelatessaan Koponen sai valmentaja Mihailo Pavicevicilta paljon vapauksia joukkueen hyökkäyspelin luomisessa. Italiassa tilanne on erilainen. Koponen on sanan varsinaisessa mielessä pelinrakentaja, jonka päätehtävä on jakaa palloa muille ja keskittyä painostamaan vastustajan takamiehiä.

- Roolini on tulla penkiltä kentälle ja tuoda lisää energiaa joukkueeseen puolustuksen kautta. Hyökkäystehot ovat jääneet aika vähälle, mutta meillä on paljon hyviä pelaajia, eikä minun tarvitse kantaa huolta joukkueen pisteidenteosta.

Koponen osoitti sopeutuneensa uuteen rooliinsa mallikkaasti Serie A:n edellisellä sarjakierroksella, kun Bologna kaatoi NGC Cantun vieraissa 69-87. Koponen uurasti ottelussa Italian ennätyksensä 20 minuuttia. Kuvaavaa on, että Koposen saavuttua toisen puoliajan alussa kentälle Cantun Sundiata Gainesin päällystakiksi Bologna vei kuuden minuutin jakson ratkaisevasti 14-4.

- Toimittajat täällä kutsuvat minua Bolognan puolustuksen ekspertiksi, joka on minulle täysin uutta, Koponen nauraa.

Kaikki Virtuksen menestyksen eteen

Koponen myöntää, että koripallokulttuurin ero Italian ja Suomen välillä on valtava. Vähistä minuuteistaan huolimatta Koponen on noussut Bolognassa jo pienoiseksi yleisön lemmikiksi.

- Virtuksen fanikulttuuri on mahtavaa. Fanit elävät vahvasti mukana niin hyvässä kuin pahassakin. Se saa tuntemaan itsensä tärkeäksi ja se on jotain sellaista, mihin ei ole Suomessa tottunut. Bologna elää koriksesta ja fiilis on aina uskomaton, kun kuulee fanien laulavan omaa nimeään.

Kuluvan vuosikymmenen Suomi-koriksen nimekkäimmät ammattilaiset Hanno Möttölä ja Teemu Rannikko ovat Koposen mukaan antaneet hyviä neuvoja ammattilaisuran alkuun. Ensimmäiset kuukaudet Italiassa eivät ole tuoneet mukanaan suuria yllätyksiä.

- Pahimmilta yllätyksiltä on vältytty. Hannon ja Teemun ja muidenkin maajoukkueen pelaajien puheiden avulla osasin luoda jonkinlaisen käsityksen ammattilaisen elämästä jo etukäteen. On tullut tosiaan huomattua, kuinka elämä pyörii nykyisin koriksen ehdoilla, mutta mikäs siinä, kun saa tehdä sitä, mistä pitää.

Viimeiset kaksi kesää NBA:n Las Vegasin kesäliigaa Portland Trailblazersin riveissä pelannut Koponen ei ole myöskään haudannut NBA-unelmaansa, vaikka voimassaolevan sopimuksen mukaan Petteri pelaa Bolognassa kauden 2011-012 loppuun.

- Totta kai NBA on edelleen suuri unelmani, ja siellä haluan jokin päivä pelata. Nyt pitää kuitenkin edetä vuosi kerrallaan. Sopeutuminen huipputason eurokorikseen vie aikansa ja tällä hetkellä yritän vain kehittyä päivä päivältä ja tehdä parhaani Bolognan menestyksen eteen, toteaa Koponen määrätietoisesti.

- Tiedän pystyväni tulevaisuudessa taistelemaan peliajasta myös rapakon toisella puolen, kunhan vain kaikki sujuu hyvin ja pysyn terveenä, päättää Koponen.

Koponen ja Bologna saapuvat Tarttoon

Suomalaisilla koripallofaneilla on erinomainen mahdollisuus nähdä Koponen Virtus Bolognan riveissä tiistaina 2. joulukuuta, kun Bologna kohtaa Tartu Rockin EuroChallengen runkosarjan ottelussa. Ottelu pelataan Tarton yliopiston urheiluhallilla klo 19 alkaen.

Bologna kohtasi keskiviikkona EuroChallengen avauskierroksella kotikentällään belgialaisen Base Oostenden, joka karsintakierroksella yllätti Nenad Krsticillä kesän aikana vahvistuneen moskovalaisjoukkue Triumphin. Avausjaksolla tulessa ollut Virtus nousi tarkan heittopelin ja nopeiden vastahyökkäysten turvin 40-18-johtoon, kunnes Oostende jäädytti Virtuksen hyökkäyksen ja kavensi piste-eroa kori korilta pienemmäksi. Oostende siirtyi ottelussa ensimmäisen kerran johtoon (48-49), kun kolmatta neljännestä oli jäljellä kaksi minuuttia.

Bologna nousi kuitenkin suosta ja varmisti loppuhetkillä Keith Langfordin ja Guilherme Giovannonin kolmen pisteen heitoilla 70-69 (41-31) avausvoiton. Aloitusviisikossa kentälle marssinut Koponen merkitsi 16 peliminuutissa tilastoriveilleen neljä pistettä, kaksi riistoa ja yhden korisyötön.Lisätietoja: /sarjat_tulokset/ulkomailla_pelaavat_miehet/
 
23.9.2018 21:30 Suomalaiset ulkomailla

Alex Murphyn vahvat otteet eivät riittäneet Mestarien liigassa

Alex Murphyn kausi unkarilaisseura Szolnoki Olaj'ssa käynnistyi Mestarien liigan karsinnoissa, mutta joukkueen tie nousi pystyyn heti ensimmäisellä karsintakierroksella italialaista Cantua vastaan.

21.9.2018 14:15 Susijengi

Lassi Tuovin ja Jamar Wilsonin kaudet käynnistyvät viikonloppuna

Ranskassa ja Liettuassa pyörähtävät kaudet käyntiin viikonlopun aikana ja samalla Lassi Tuovin sekä Jamar Wilsonin joukkueet pääsevät tositoimiin. Tuovi palasi kesällä tuttuun osoitteeseen tehtyään valmentajasopimuksen SIG Strasbourgin kanssa ja Wilsonia odottavat uudet haasteet Liettuassa Lietkabelisin riveissä.

17.6.2018 10:50 Suomalaiset ulkomailla

Jukka Toijalalla uran opettavaisin ja antoisin kausi

Jukka Toijala valmensi Steaua Bukarestin toisena vuotena peräkkäin Romanian liigan hopealle. Vaikka finaalitappio luonnollisesti kismitti Toijalaa, niin hän piti kautta uransa opettavaisimpana.

15.6.2018 08:29 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi lämmitti Koposta

Petteri Koposen, 30, toinen kausi maineikkaassa FC Barcelonassa päättyi sunnuntaina, kun Barcelona taipui Espanjan liigan välierissä Baskonialle otteluvoitoin 1-3. Koposelle kausi oli henkilökohtaisella tasolla hyvin kaksijakoinen, mutta hieno loppukausi jätti hyvän maun.

8.6.2018 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Juniorin vahva kausi Israelissa päättyi pettymykseen

Ensimmäisenä suomalaispelaajana Israelin liigassa pelanneen Gerald Lee Juniorin, 30, kausi loppui alkuviikosta, kun hänen seuransa Maccabi Ashdod putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vaikka kausi päättyi pettymykseen, oli Lee kokonaisuudessaan tyytyväinen kauteen.

7.6.2018 08:48 Suomalaiset ulkomailla

Toijalan Steaua nappasi kotiedun Romanian finaaleissa

Jukka Toijalan valmentama Steaua Bukarest tasoitti Romanian liigan finaalisarjan Oradeaa vastaan ja nappasi samalla itselleen kotiedun. Petteri Koposen Barcelona sen sijaan koki toisen tappion Espanjan liigan välierissä.

5.6.2018 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Koponen Barcelonan paras pistemies tappiossa

Petteri Koponen oli Barcelonan paras pistemies, kun Barcelona aloitti Espanjan liigan välierät selvällä tappiolla Baskoniaa vastaan. Tappion kärsivät myös Jukka Toijalan Steaua Bukarest Romanian liigan finaaleissa ja Gerald Lee Juniorin Maccabi Ashdod Israelin liigan pudotuspeleissä.

4.6.2018 14:20 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin suhteellisen tyytyväinen kauteen Malagassa

Sasu Salinin ensimmäinen kausi Malagassa päättyi pettymykseen, kun joukkue putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Baskonialle suoraan kahdessa ottelussa. Kokonaisuudessaan Salin piti kautta kuitenkin kohtuullisen hyvänä.

3.6.2018 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Romanian liigassa alkavat finaalit – Toijalan Steaua havittelee mestaruutta

Jukka Toijalan Steaua Bukarest on osoittanut Romanian liigan pudotuspeleissä hienoa venymiskykyä, kun joukkue raivasi tiensä finaaleihin. Maanantaina käynnistyvässä finaalisarjassa Steaua saa vastaansa Oradean.

2.6.2018 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Koposen Barcelona välieriin

Petteri Koposen Barcelona eteni välieriin, kun se voitti Espanjan liigan puolivälierien ratkaisevassa kamppailussa Andorran. Israelin liigassa Gerald Lee Juniorin Maccabi Ashdod taipui Hapoel Tel Avivin vieraana.

31.5.2018 08:09 Suomalaiset ulkomailla

Toijalan Steaua Romanian liigan finaaliin

Jukka Toijalan luotsaama Steaua Bukarest eteni upeasti Romanian liigan finaaleihin. Espanjassa Petteri Koponen oli jälleen Barcelonan parhaimmistoa johdattaessaan joukkueen pakkovoittoon Andorrasta.

30.5.2018 09:11 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Juniorille komea tupla-tupla Israelin pudotuspelien avauksessa

Gerald Lee Junior loisti Maccabi Ashdodin avatessa Israelin pudotuspelit voitolla. Lee merkkautti komeasti tupla-tuplan Ashdodin kaataessa Hapoel Tel Avivin. Sasu Salinin kausi Espanjassa sen sijaan tuli päätökseen.

28.5.2018 16:12 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Junior aloittaa pudotuspelit Israelissa

Israelin liigan runkosarja saatiin päätökseen monen mutkan kautta sunnuntaina ja pudotuspelit käynnistyvät jo tiistaina. Vielä viime viikolla koko kauden loppu oli vaakalaudalla.

28.5.2018 10:12 Suomalaiset ulkomailla

Koposen tehoilta ei riittänyt - Toijalan Steaua tasasi otteluvoitot

Petteri Koponen oli Barcelonan ykköstykki, mutta sekään ei riittänyt voittoon Espanjan liigan pudotuspelien avauksessa. Myös Sasu Salinin Malaga joutui taipumaan. Jukka Toijalan valmentama Steaua otti kuitenkin tärkeän voiton ja Gerald Lee Juniorin runkosarja Israelissa päättyi voittoon.

27.5.2018 17:55 Suomalaiset ulkomailla

Suuri rooli maistui Huffille: ”Mitä enemmän tulee ikää, niin sitä helpompi on pelata”

Shawn Huffin Frankfurt Skyliners oli lähellä suuryllätystä, kun se pisti Saksan Bundesliigan pudotuspeleissä runkosarjan ykkösen Bayern Münchenin tiukoille. Kausi päättyi lopulta putoamiseen otteluvoitoin 2-3. Kokonaisuudessaan Huff piti kuitenkin sekä omaa että joukkueensa kautta onnistuneena.

27.5.2018 10:27 Suomalaiset ulkomailla

Koponen ja Salin aloittavat pudotuspelit Espanjan liigassa

Espanjan koripalloliigassa alkavat pudotuspelit sunnuntaina. Petteri Koposen Barcelona saa ensimmäisellä kierroksella vastaansa Andorran ja Malagaa edustavan Sasu Salinin avauskierroksen vastustaja on Baskonia.

25.5.2018 10:41 Suomalaiset ulkomailla

Koposen ja Salinin runkosarja päätökseen

Espanjan liigassa Petteri Koponen ja Sasu Salin päättivät runkosarjan ja edessä siintävät seuraavaksi pudotuspelit. Koposen sihti kolmen pisteen viivan takaa oli runkosarjassa toiseksi tarkin.

21.5.2018 21:45 Suomalaiset ulkomailla

Jamar Wilson aloittaa taistelun Ranskan mestaruudesta

Ranskan liigan runkosarja saatiin viime viikolla päätökseen ja Jamar Wilson sekä Nanterre aloittavat pudotuspelit tiistaina Strasbourgia vastaan.

20.5.2018 08:17 Suomalaiset ulkomailla

Salin ilmiömäisessä iskussa – uusi piste-ennätys Espanjan liigassa

Sasu Salin pussitti uudeksi piste-ennätyksekseen Espanjan liigassa 26 pistettä, kun Malaga nappasi tärkeän voiton Andorrasta. Petteri Koponen oli niin ikään iskussa, kun Barcelona otti makean voiton. Shawn Huffin ja Gordon Herbertin kausi Saksan Bundesliigassa sen sijaan tuli päätökseen.

19.5.2018 19:12 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi toi Anton Odabasille itseluottamusta

Anton Odabasilla, 22, oli tapahtumarikas kausi turkkilaisessa Trabzonsporissa. Kauteen mahtui paljon sekä kentällä että sen ulkopuolella, mutta vahvan loppukauden myötä kausi jäi hienosti plussan puolelle.

Näytä lisää vastaavia