Koripallomaajoukkueesta urheiluvuoden yllättäjä

15.12.2011 Urheilumuseoklubi on valinnut Suomen miesten koripallomaajoukkueen urheiluvuoden 2011 yllättäjäksi. ”Susijengi” sijoittui Liettuassa pelatuissa kisoissa sensaatiomaisesti yhdeksänneksi esiinnyttyään EM-koreilla ensi kertaa 16 vuoteen.

Suomen korismiesten eli "susijengin" menestys EM-kisoissa kohosi urheilumuseoklubin äänestyksessä urheiluvuoden suomalaisyllätykseksi.

Tuukka Kotti ja kumppanit liitelivät EM-kisojen alkulohkosta ensin jatkoon ja lopulta yhdeksänneksi saakka.

Vuoden yllättäjä -palkinto, taiteilija Eero Heikkisen teos "Putkeen", ojennettiin maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmannille (oik.) ja kapteeni Hanno Möttölälle (vas.).

Maajoukkueen seuraava haaste on elo-syyskuussa 2012 pelattavat EM-karsinnat. Kuvassa Suomen Shawn Huff. Kuvat: Ville Vuorinen & Mika Mäkelä.

Valintansa perusteluissa Urheilumuseoklubi totesi seuraavasti:

”Liettuan EM-kisoissa koripallomaajoukkue ei kunnioittanut nimekkäitä vastustajiaan. Ennakkoluulottomalla ja uhrautuvalla pelityylillään se raivasi tiensä kahdentoista parhaan joukkoon Euroopassa. Jokainen pelaaja luotti itseensä ja pelasi läpi turnauksen kykyjensä ylärajoilla. Valmentaja tiesi tarkalleen mitä teki. Joukkuepeli toimi, ja se korostui erityisesti puolustuspäässä ihailtavalla tavalla.”

Edellisen kerran miesten koripallomaajoukkue esiintyi EM-kisoissa 1995.

- Harvoin television katsominen saa pulssin nousemaan 200:een. Nyt niin tapahtui joka kerta, kun ”susijengi” EM-kisoissa pelasi. Kotisohville välittyi hienoja hetkiä. Kiitos siitä, kiitteli urheilumuseoklubin jäsen Kimmo Turunen.

Kolme kertaa pienempi kuin toiseksi pienin

Urheilumuseoklubi valitsi urheiluvuoden yllättäjän 19. kerran. Ensimmäinen valinta vuonna 1993 osui maajoukkueen nykyiseen päävalmentajaan Henrik Dettmanniin.

Dettmannin johtaman maajoukkueen otteista on jo vuosien ajan huokunut määrätietoisuus ja kehityshakuisuus. Vaikka EM-kisamenestys ei itse joukkueelle tullut yllätyksenä, kiitteli Dettmann vuoden yllätys –palkinnon valitsijaraadin asiantuntemusta.

- EM-kisojen vähemmän tunnettuihin faktoihin kuuluu joukkueiden palkkasummien vertailu. Kaikki 24 kisajoukkuetta oli vakuutettu pelaajien seurasopimusten kokonaissummasta. Suomen joukkueen summa oli paitsi kisojen pienin myös kolme kertaa pienempi kuin toiseksi pienimmän, paljastaa Dettmann.

- Tässä valossa meidän yhdeksäs sija oli varmasti monelle yllätys, nauratti Dettmann kuulijoita palkitsemistilaisuudessa Helsingissä.

”Susijengi” edelleen nälkäinen

Urheilumuseoklubi luovutti vuoden yllätys –tunnustuksena maajoukkueelle taiteilija Eero Heikkisen teoksen ”Putkeen”. Dettmannin kanssa palkintoa oli vastaanottamassa maajoukkueen pitkäaikainen kapteeni Hanno Möttölä.

Hienot EM-kisat eivät tyydyttäneet ”susijengin” nälkää, vakuutti Möttölä.

- Kisoista jäi hyvinkin paljon hampaankoloon. Puolustuksemme oli varmasti kisojen parasta, mutta totta puhuen hyökkäyspeliimme ei osunut kuin yksi täysosuma (92-64-voitto Bosnia-Hertsegovinasta). Sanotaan, että puolustus voittaa mestaruuksia, mutta kyllä koripallossa on onnistuttava myös toisessa kenttäpäädyssä. Nyt puolustus toi yhdeksännen sijan ja tiedämme pystyvämme pelillisesti parempaan.

Maajoukkue tähtää seuraavaksi Slovenian EM-kisoihin 2013. Suomen on lunastettava kisapaikkansa EM-karsinnoista, joissa se kohtaa ensi elo-syyskuussa Puolan, Belgian, Sveitsin ja Albanian. Lohkon kaksi parasta selviytyy varmuudella EM-turnaukseen. Kuuden karsintalohkon neljä parasta lohkokolmosta tekevät samoin.

Suomi avaa EM-karsinnat kotiottelulla Albaniaa vastaan lauantaina 18.8.2012. Kahdeksan karsintaottelun urakka päättyy niin ikään kotiyleisön edessä Sveitsiä vastaan 11.9.2012.

Urheilumuseoklubin Urheiluvuoden Yllättäjä –valinnat

1993

Henrik Dettmann

1994

Jari Mönkkönen

1995

Raimo Summanen

1996

Marko Asell

1997

Jani Tanskanen ja Mika Holopainen

1998

Helsingin Jalkapalloklubi

1999

Kalle Palander

2000

Tommi Hartonen

2001

Jarkko Nieminen

2002

Janne Holmén

2003

Hanna-Maria Seppälä

2004

Naisten jalkapallomaajoukkue

2005

Tommi Evilä

2006

Jukka Keskisalo

2007

Miesten lentopallomaajoukkue

2008

U-21 jalkapallomaajoukkue

2009

Jussi Veikkanen

2010

Tomi Tuuha

2011

Miesten koripallomaajoukkue

 Lue myös seuraavat

 
14.4.2018 09:00 Liittoa koskeva tiedote

EM-kotikisat oli vuoden 2017 paras kuluttajatapahtuma

Elämys Group vastaanotti parhaan kuluttajatapahtuman palkinnon Evento Awards -gaalassa.

18.1.2018 22:40 EM-kilpailut

”Me yhdessä!” – Susijengi, koripallon EM-kotikisat ja Lauri Markkanen keräsivät tunnustusta Suomen Urheilugaalassa

Suomalainen koripalloperhe sai rutkasti aihetta juhlaan torstai-iltana Suomen Urheilugaalassa, kun yhteisvoimin ja suurella sydämellä rakennetut EM-kotikisat nimettiin vuoden urheiluilmiöksi ja kotiyleisön hurmannut Susijengi vuoden joukkueeksi. Susijengin ja Chicago Bullsin Lauri Markkanen palkittiin vuoden nuorena urheilijana sekä vuoden läpimurtona.

15.1.2018 14:00 EM-kilpailut

Koripallon EM-kotikisat toivat Helsinkiin yli 40 miljoonaa euroa

Asiakastyytyväisyyskyselyissä huippuarvosanoja keränneet koripallon EM-kotikisat olivat menestys myös taloudellisia vaikuttavuuslukemia tarkasteltaessa. Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) teettämän tutkimuksen mukaan EM-kisat toivat Helsinkiin 41,3 miljoonan euron suuruisen vaikutuksen.

31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

20.11.2017 EM-kilpailut

PostNord on Susijengin ylpeä kumppani: ”Tässä on ollut tekemisen meininkiä”

Susijengi ja sen pääyhteistyökumppani PostNord pyrkivät yhteistyössä jatkuvasti tilanteeseen, jossa molemmat voittavat. Yhteistyössä vallitseva hyvä tiimihenki on ollut avain hyviin tuloksiin molemmin puolin.

27.10.2017 12:00 EM-kilpailut

EM-kotikisojen asiakkaat: ”Tunnelma lähes täydellinen”

Helsingissä pelattujen koripallon EM-kotikisojen asiakastyytyväisyyskyselyn mukaan kävijöistä peräti 99,2 prosenttia suosittelisi Susijengin ottelutapahtumaa ystävälleen. EM-kisaotteluiden tunnelma hipoi asiakkaiden mielestä täydellisyyttä. Asiakastyytyväisyyskyselyn toteutti Sport Business School Suomen Koripalloliiton toimeksiannosta.

9.10.2017 EM-kilpailut

EM-kilpailut 1967 (osa 10): Suomi-Romania ja kisojen yhteenveto

Kari Liimo olisi poissa kokoonpanosta ja peli alkaisi tavallista aikaisemmin (15.30), jotta joukkueet ehtisivät Helsinkiin seuraamaan loppuottelua sekä osallistumaan päättäjäisiin.

20.9.2017 EM-kilpailut

Koripallon EM-kotikisat kokosivat lähes 88.000 katsojaa

Viime sunnuntaina Istanbulissa päättyneiden koripallon EM-kilpailuiden katsojatilastot olivat suomalaisittain ilahduttavaa luettavaa. Helsingin EM-huumassa koettiin muun muassa kisojen korkein yleisömäärä. Kaikkiaan Susijengin EM-kotikisoja seurasi Hartwall Arenalla 87.806 katsojaa.

9.9.2017 21:30 Maaottelu

Italian heittoralli päihitti Susijengin, EM-kisat päätökseen Istanbulissa

Susijengin EM-taival sai päätöksensä Istanbulin yössä neljännesvälieriin, kun avausneljänneksellä tulikuumana heittänyt Italia karkasi 57-70 (29-48) -voittoon. Susijengi kiri italialaisten kahteenkymmeneen pisteeseen venyneen johdon kalkkiviivoilla vielä yhdeksään pisteeseen, mutta sen lähemmäksi Suomi ei yltänyt.

9.9.2017 11:45 Haastattelu

Rannikko & Koponen: ”Pitää tehdä Italian pelistä vaikeaa”

Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.

8.9.2017 14:50 EM-kilpailut

Susijengin jatkopelit alkavat – puolivälieräpaikan tiellä vanha, tuttu Italia

Helsingin EM-alkulohkossaan pelaamastaan viidestä ottelusta neljä voittanut Susijengi on asettunut Istanbuliin ja aloittaa EM-jatkosarjansa kohtaamalla lauantaisessa neljännesvälierässä Italian. Susijengi ja Italia ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana kohdanneet 11 kertaa, ja kohtaamisissa kymmenestä Italia on onnistunut vääntämään voiton.

8.9.2017 12:55 EM-kilpailut

Koponen ja Koivisto EM-alkusarjan tilastokärkinä, Markkanen kovaa valuuttaa

Kun vuoden 2017 EM-kisojen alkusarjan ottelut ovat muuttuneet osaksi koripallohistoriaa, löytyy kisojen tilastokärkien joukosta tukku suomalaisnimiä. Petteri Koponen jakaa kisojen syöttökuninkaan tittelin, Mikko Koivisto komeilee kisojen tarkimpana kolmen pisteen heittäjänä ja Lauri Markkanen on tehnyt tuhojaan piste- ja tehotilastoissa.

7.9.2017 18:13 Haastattelu

EM-kotikisojen pääsihteeri: ”Täydellisyyttä hipova kokonaisuus”

Satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen hullaannuttanut Susijengi suuntasi torstaina kohti EM-turnauksen pudotuspelejä, jotka pelataan Turkin Istanbulissa. Samanaikaisesti Helsingissä pelatun alkulohkovaiheen purkutöiden keskellä seisoo onnellinen mies; EM-kotikisojen pääsihteeri Ari Tammivaara tuntee ylpeyttä ja jakaa vuolaasti kiitosta.

7.9.2017 00:10 Maaottelu

Islanti piinasi pitkään, Susijengi voitolla Istanbuliin

Suomen EM-alkulohko Helsingissä päättyi voitokkaasti kahden maan joukkueiden ja fanien ottaessa mittaa toisistaan Hartwall Arenalla. Sitkeä Islanti piinasi Susijengiä pitkään, kunnes päätösneljänneksellä Suomi veti ohitse 83-79 (42-40) -voittoon Sasu Salinin johdolla. Suomen EM-pelit jatkuvat viikonloppuna neljännesvälierissä Italiaa vastaan Istanbulissa.

6.9.2017 13:35 EM-kilpailut

Susijengi ja Islanti mittelevät kentällä ja katsomossa Helsingin EM-alkulohkon päätöspelissä

Islannin urheiluhistorian toiset koripallon EM-kisat ovat sujuneet joukkueelta alakanttiin – neljä tappiota suurin numeroin. Susijengin apuvalmentaja Mikko Larkas kuitenkin varoittaa omiaan ylenkatsomasta keskiviikon vastustajaansa. Yli 2,000 maanmiehensä edessä pelaava Islanti pääsee otteluun paineitta ja janoaa suurta päänahkaa kisaisännästä.

5.9.2017 23:20 Maaottelu

Susijengin EM-jatkopaikka varmistui, Kreikka pysyi kanveesissa

Susijengi varmisti menolippunsa Istanbuliin EM-jatkosarjaan Hartwall Arenalla Suomen maajoukkuehistorian ennätysyleisön 12 327 katsojan edessä. Susijengi repi aikaisen johdon Petteri Koposen ilmiömäisellä pelillä Kreikasta, joka hiipi päätösneljänneksen aikana vielä neljän pisteen päähän, kunnes lopullisen niitin EM-kisojen kolmannelle voitolle 77-89 (33-45) löi ”Taikuri” Teemu Rannikko.

5.9.2017 EM-kilpailut

Susijengin katsojaennätys jälleen uusiksi

Suomen EM-kotikisojen ottelu Kreikkaa vastaan keräsi Hartwall Arenalle jälleen jättiyleisön, ja maajoukkueiden uusi katsojaennätys kirjataan nyt lukemiin 12 327.

4.9.2017 16:10 EM-kilpailut

Nuori Kreikka pelaa voimapalloa ja pyrkii lähelle koria

Jo kolmannen peräkkäisen trilleriottelun EM-kotikisayleisölle tarjonnut Susijengi jatkaa EM-alkulohkourakkaansa tiistain myöhäisillan derbyllä Kreikkaa vastaan. Kreikka murjoi kisa-avauksessaan Islannin, mutta on sittemmin taipunut niin Ranskalle kuin Sloveniallekin ja taistelee Suomea vastaan kynsin hampain mahdollisuudestaan edetä Istanbulin jatkopeleihin.

4.9.2017 00:15 Maaottelu

Uskomaton voitto! Susijengi nousi naruista, ulvoi toisella puoliajalla Puolan kumoon

Susijengi tarjosi jälleen EM-kotikisoissa kuin käsikirjoitetun jännitysnäytelmän, jossa tunneskaalat aaltoilivat edestakaisin epätoivosta riemunkiljahduksiin. Susijengi oli jo sillassa loppuunmyydyssä Helsinki Areenassa Puolaa vastaan, mutta nousi ällistyttävästi kahdesti jatkoajalle ja lopulta voittoon 90-87 (36-32, 66-66, 78-78) kenraali Petteri Koposen ja superlupaus Lauri Markkasen johdolla.

3.9.2017 12:15 EM-kilpailut

Kookas Puola suojelee koria ja jauhaa settipelejä

Kohdattuaan EM-kotikisojen ensimmäisissä otteluissaan modernia vauhtikoripalloa pelaavat Ranskan ja Slovenian saa Susijengi sunnuntaina kokea tuulahduksen itäeurooppalaisesta koripallosta, kun Puola juoksee Suomea vastaan Hartwall Areenalla. Susijengin apuvalmentajan Mikko Larkaksen mukaan Puola-ottelun avain on huolellisuus.

Näytä lisää vastaavia