Koripalloseura Tapiolan Hongan hiilijalanjälki arvioituna

11.3.2021 12:55 Honka nyt ensimmäinen suomalainen jäsen YK:n Sports for Climate -verkostossa

Tapiolan Hongassa toimii ”Hiilineutraali Honka” -hankeryhmä, joka on reilun vuoden aikana saanut aikaiseksi erinomaisia asioita seuran CO2-päästöjen vähentämiseksi.

Vuoden 2020 aikana kerättiin tietoa seuran toiminnasta vuodesta 2019 (normaali vuosi ennen koronaa) ja sen perusteella luotiin kokonaiskuva seuran CO2-päästöistä. Hankeryhmän jäsen Juha Meronen toteutti joukkueiden liikkumiskyselyn seuran jäsenille joukkueenjohtajien kautta. Joukkuekohtaisten tietojen perusteella mallinnettiin kuinka paljon honkalaiset kulkevat treeneihin, peleihin, turnauksiin ja leireille autolla, pyörällä, laivalla ja muilla liikkumismuodoilla. Varsinainen CO2-laskenta tehtiin tämän mallinnuksen perusteella Sitran rahoittamalla, Helsingin yliopiston ”Hiilifiksu järjestö -laskurilla” sekä muita päästökertoimia apuna käyttäen.

Hiilidioksidipäästöjen laskennassa on joukkueiden liikkumisen lisäksi mukana myös Honkahallin toiminta ja energiankulutus erilaisine tapahtumineen. Yksinkertaisuuden vuoksi koulujen ja muiden urheiluhallien energiankulutus on jätetty pois ja vastaavasti Honkahallin CO2-päästöt on laskettu mukaan täysimääräisesti, vaikka hallillamme on myös muita käyttäjiä.

Yhteenvetona todetaan, että Tapiolan Hongan CO2-päästöt keskittyvät voimakkaasti liikkumiseen sekä Honkahalliin. Kokonaispäästömäärä on noin 650 000 kg CO2-ekvivalenttia.

Honkalaisten pelaajien autokilometrit harjoituksiin ja pelimatkoihin ovat noin 1,4 miljoonaa ajokilometriä vuodessa. Säästöpotentiaalia siis löytyy huomattavasti ja tämän johtopäätöksen myötä seurassa tullaan vuoden 2021 aikana panostamaan erityisesti pyöräilyn edistämiseen. Pandemian hellittäessä panostetaan harjoituksien ja pelien kimppakyyteihin sekä muun kestävän liikenteen suosimiseen.

Honkahalli siirtyi Ilmatar Oy:n tuulisähköön elokuussa 2020

Honkahallin energiapäästöjen vähentäminen on myös tärkeä osa matkalla hiilineutraaliuteen. Tähän asiaan tehtiin jo viime syksynä merkittävä muutos Honkahallin siirryttyä tuulisähköön Ilmatar Oy:n kanssa tehdyn yhteistyösopimuksen myötä. Ilmatar haluaa myös omalta osaltaan kannustaa Hongan junioreita positiiviseen ja kestävään elämäntapaan ja palkitsee viikoittain Hongan ”Hyvän tuulen pelaajan”. Ilmatar tarjoaa kaikille honkalaisille mahdollisuuden vaikuttaa omaan CO2-päästömäärään valitsemalla tuulisähkön myös kotiin ja samalla valinnalla tukea tulee myös Hongan arvokkaalle junioritoiminnalle. https://ilmatar.fi/honka/

Honkahallin energiapäästöihin on myös jatkossa tulossa vähennystä, sillä Fortumin kaukolämpö on uuden Espoon laitoksen myötä muuttumassa hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä. Honkahallin energiapäästöjen vähentämiseksi on myös tutkittu maalämpöä ja aurinkopaneeleita. Honkahallille on suunnitteilla lisää runkolukittavia pyörätelineitä sekä harkinnassa on myös sähköautojen latauspisteitä. Näiden toimintojen osalta etsimme kiivaasti yhteistyökumppaneita, jotta hankinnat olisi mahdollista toteuttaa.

Nopeimpina toimenpiteinä Honkahallin osalta on panostettu entisestään kierrätykseen ja jätteiden lajitteluun. Lisäksi Honkahallin kahvilan ilmettä ja tuotevalikoimaan tullaan suuntaamaan entistä enemmän hiilineutraaliutta edistäväksi. Toimistotarvikkeiden, varusteiden ja muiden hankintojen osalta panostetaan myös ekologisuuteen. Keväällä 2020 käynnistettiin Facebookissa seuran jäsenille suunnattu Honkakirppis koristarvikkeiden ostoon ja myyntiin.

Honka ensimmäisenä suomalaisena toimijana YK:n Sports for Climate -verkostoon

Hiilineutraali Honka on yksi seuran kauden 2020-21 toimintasuunnitelman osa-alue ja siihen liittyen Tapiolan Hongan hallitus päätti tammikuussa, että seura Olympiakomitean ehdotuksesta, liittyy ensimmäisenä suomalaisena toimijana mukaan YK:n ”Sports for Climate” -verkostoon. Tapiolan Honka on siis ensimmäinen suomalainen jäsen tässä kansainvälisessä urheilun ilmastojärjestössä, jota YK koordinoi, mukana ovat mm. FIBA ja NBA.

Tapiolan Honka haluaa urheiluseurana olla esimerkki siitä, miten hiilineutraaliuteen voidaan vaikuttaa pienilläkin asioilla, yhdessä tekemällä ne muuttuvat suuremmiksi ja niiden merkitys kasvaa. Hiilineutraali Honka -hankeryhmä koostuu seuran junioripelaajien aktiivisista vanhemmista, puheenjohtajana toimii Meri Löyttyniemi. Ryhmän toimintaan osallistuu säännöllisesti myös Espoon kaupungin edustajia ja yhteistyötä kaupungin kanssa hiilineutraaliuden osalta tehdään jatkuvasti. Toiminnassa on huomioitu myös koko Tapiolan Urheilupuiston tulevaisuus hiilineutraalina urheilupuistona, minkä toteuttamiseen Tapiolan Honka on vahvasti sitoutunut.

Hiilineutraali Honka -hankeryhmän jäsenet ovat seuran toiminnassa mukana olevia vanhempia, joilla on myös työn puolesta vahva asiantuntemus hankkeen edistämiseen:
- Meri Löyttyniemi (pj)
- Kristiina Kankaansyrjä (varapj)
- Juha Meronen
- Milla Suviranta
- Paula Schönach
- Päivi Koivisto
- Sari Laine
- Susanna Horn

Lisäksi toiminnassa mukana:
- Mika Numminen (Koy Honkahallin edustaja)
- Sampo Sikiö (Espoon kaupungin arkkitehti, Honkajuniorin isä)
- Sanna Rönkkönen (Espoon kaupungin edustaja)
- Terhi Pilvi (Tapiolan Hongan toimistopäällikkö / Koy Honkahalli edustaja)
- Anne Eklund (Tapiolan Hongan toiminnanjohtaja / Koy Honkahalli edustaja)

http://www.tapiolanhonka.fi/hiilineutraali-honka
https://unfccc.int/climate-action/sectoral-engagement/sports-for-climate-action

 
9.4.2021 19:40 Seura tiedottaa

Tomi Kaminen LePyn valmennuksen kehittäjäksi

Leppävaaran Pyrintö eli LePy ja Tomi Kaminen (51 v) ovat tehneet kolmivuotisen sopimuksen LePyn valmennuksen nostamisesta uudelle tasolle. Tomi Kaminen aloittaa päätoimisena LePyn valmennuksen kehittäjänä 1.8.2021. Kamisen työnkuvaan kuuluu seuran valmennuksen kehittäminen seuran strategian mukaisesti. Hänen tehtävänsä on tukea seuran valmentajien toimintaa käymällä heidän kanssaan keskusteluja, osallistua joukkueiden harjoitusten suunnitteluun ja toteutukseen sekä järjestää seuran sisäistä koulutusta. Lisäksi työ sisältää erikseen sovittavien seuran joukkueiden valmentamisen.

24.3.2021 12:03 Seura tiedottaa

PuHu Juniorit - Virikkeitä omatoimiseen harjoitteluun

Yhdessä eteenpäin! PuHu Juniorit haluaa olla omalta osaltaan auttamassa suomalaista koripalloyhteisöä tarjoamalla pelaajille virikkeitä niin fysiikka- kuin lajiharjoitteluun näinä poikkeuksellisina aikoina.

22.2.2021 11:47 Seura tiedottaa

LePy rekrytoi – Oranssi perhe etsii lisää osaajia

Leppävaaran Pyrintö eli LePy on yhdellä Suomen nopeimmin kasvavalla, Suur-Leppävaaran alueella toimiva koripallon erikoisseura. Suur-Leppävaaran asukasluku on jo ylittänyt 70 000. Jos Leppävaara laskettaisiin omaksi kaupungiksi, olisi se kaupunkivertailussa Suomen 13. suurin kaupunki.

4.2.2021 14:13 Seura tiedottaa

Lisäilmoittautuminen Vantaan Energia -turnaukseen 28.-30.5.2021

Lisäilmoittautuminen 28.-30.5.2021 pelattavaan Vantaan Energia – turnaukseen aukeaa maanantaina 8.2.2021 klo 12!

11.12.2020 11:10 Seura tiedottaa

Vantaan Energia -turnaus siirtyy, uudet päivät 28.-30.5.2021

PuHu Juniorit ottaa aikalisän turnausvalmisteluissa.

29.11.2020 11:30 Seura tiedottaa

Hyvinkään Ponteva etsii valmentajia ja vapaaehtoisia!

Hyvinkään Pontevan Junioritoiminta etsii kuluvalle sekä tuleville kausille valmentajia, lasten liikunnan ohjaajaa sekä toiminnan kehittämisestä kiinnostuneita vapaaehtoisia.

23.11.2020 13:14 Seura tiedottaa

Tule mukaan tuomariksi Vantaan Energia -turnaukseen

Vantaan Energia -juniorikoripalloturnaus järjestetään Vantaalla jo 22. kerran 22.-24.1.2021. Turnaus toivottaa sinut tervetulleeksi tuomaroimaan otteluita turnauksessa!

19.11.2020 18:45 Seura tiedottaa

Hae Lauttasaaren yhteiskoulun yläkoulun korisluokalle

Lauttasaaren yhteiskoulun (LYK) yläkoulussa toimii urheiluluokka, jonka oppilaat harrastavat tavoitteellisesti uintia tai koripalloa. Toteutuksen takana on Suomen Olympiakomitean hyväksymä virallinen huippu-urheiluakatemia, Urhea. Koripalloilijoiden lajiharjoittelun organisoi koripalloseura ToPoLa. Haku 7.luokalle on auki 15.12.2020 asti!

26.10.2020 11:54 Seura tiedottaa

EBT järjestää supermikroriehan 23.-24.1.2021

EBT järjestää maksuttoman Supermikroriehan Espoonlahdessa 23.-24.1.2021. Riehassa on sarjat 2013 ja 2014 syntyneille tytöille ja pojille.

23.10.2020 14:14 Seura tiedottaa

Vantaan Energia PuHu Junioreiden turnauksen pääyhteistyökumppaniksi

PuHu Junioreiden tammikuussa pelattava turnaus saa uuden nimen, kun Vantaan Energia lähtee mukaan turnauksen uudeksi pääyhteistyökumppaniksi. Vantaan Energia on tukenut PuHu Junioreita jo useamman vuoden ja seurassa on oltu erittäin tyytyväisiä yhtiön sitoutumisesta vantaalaiseen junioriurheiluun ja sen tukemiseen. Monivuotinen kumppanuus laajenee tämän uuden yhteistyön myötä uudelle tasolle ja tuo mukaan valtakunnallista vaikuttavuutta lisää.

31.8.2020 10:16 Seura tiedottaa

Pakilan Visan juniorijoukkueet etsivät uusia pelaajia!

Syyskuu on pian nurkan takana ja se tuo tullessaan taas uuden koripallokauden. Nyt on hyvä aika löytää lapselle uusi harrastus. Juniorijoukkueemme etsivät vielä uusia jäseniä ja mukaan mahtuu lähes kaikkiin ikäryhmiin.

27.8.2020 10:48 Seura tiedottaa

ToPoLa-perhe etsii joukkoonsa uusia valmentajia ja kerho-ohjaajia

ToPoLa hakee valmentajia mukaan yhteisölliseen valmennustiimiinsä. Lisäksi seura hakee kerho-ohjaajia syyskuussa alkaviin kerhoihin. ToPoLa tarjoaa valmentajille ja ohjaajille monipuolisia mahdollisuuksia kehittää omaa valmennusosaamista.

24.8.2020 15:35 Seura tiedottaa

Biddy Basket jatkuu jälleen Kisakeskuksen viikonloppuleirillä

Vallitsevasta koronatilanteesta johtuen Biddy Basketin 1-tason leirejä järjestetään syksyllä vain kaksi kappaletta, joista toinen 4-6.9. Kisakeskuksessa.

6.8.2020 12:51 Seura tiedottaa

Tule tuomariksi Tallink Tournamentiin 21.-23.8.2020

Tallink Tournament kerää jälleen koripallojuniorit Espooseen elokuun lopussa. Turnaus starttaa perinteisesti uuden kauden. Mukaan mahtuisi vielä tuomareita toteuttamaan junioreiden huippuviikonloppua.

31.7.2020 11:11 Seura tiedottaa

Toni Taipale ToPoLan toiminnanjohtajaksi

ToPoLan uutena toiminnanjohtajana aloittaa elokuun ensimmäisenä päivänä Toni Taipale. Toni on toiminut koripallon parissa eri tehtävissä jo useita vuosia.

1.7.2020 08:13 Seura tiedottaa

Jokelan katukoris la 22.08.2020 klo 10:00

Jokelan 22:ta katukoristapahtumaa vietetään lauantaina 22.08.2020 alkaen klo 10:00, osoitteessa Jyväkuja 13 05400 Jokela.

4.6.2020 10:24 Seura tiedottaa

KorsKun WU15-13 joukkueiden päävalmentajana jatkaa Juha Oikarinen

2008-2009 syntyneiden tyttöjen päävalmentajana jatkaa Juha Oikarinen (FIBA Approve Coach) apunaan kokenut ja ammattimainen valmentajatiimi. Kansainvälisestä, tavoitteellisesta ja kilpailullisesta kiinnostuneita uusia pelaajia otetaan mukaan KorsKun toimintaan.

27.5.2020 10:55 Seura tiedottaa

Klaukkalan NMKY valmistautuu kauteen 2020-21

Klaukkalan NMKY on aloittanut valmistelut kauteen 2020-2021. Kesätreenejä ohjataan pienryhmissä ohjeistusten mukaisesti. Pelaajat ja valmentajat odottavat innolla pelikentille paluuta.

26.5.2020 12:42 Seura tiedottaa

Westside aloittaa kauden avoimilla harjoituksilla 3.6. – tervetuloa mukaan!

Espoon kaksi koripallon suurseuraa LePy ja EBT jatkavat yhteistyötään vanhimmissa poikaikäluokissa sekä miesten 1B-divisioonajoukkueessa. Kaudelle 2020-2021 toiminta laajenee koskemaan myös 16-vuotiaiden poikien ikäluokkaa. Yhteistyöjoukkueen nimi on Westside.

26.5.2020 11:10 Seura tiedottaa

LePy järjestää U16, U17 ja U19 tyttöjen avoimet harjoitukset 4.6.

LePyn U19, U17 ja U16 tyttöjen ikäluokat aloittavat uuden kauden avoimilla harjoituksilla. Mukaan ovat tervetulleita kaikki halukkaat vuosina 2002-2006 syntyneet tytöt. Avoimet harjoitukset järjestetään torstaina 4.6.2020 klo 17-18.30 Leppävaaran liikuntahallilla (Veräjäpellonkatu 6). Infotilaisuus pelaajille ja vanhemmille järjestetään klo 16.30 samassa paikassa.

Näytä lisää vastaavia