Korisliiga-ennakko: Tapiolan Honka, Korihait ja Kobrat

27.9.2022 12:00 Tapiolan Honka nousee sarjaan tähtenään paluumuuttaja Carl Lindbom. Korihait pyrkii jatkamaan keväällä alkanutta rivakkaa nousukiitoaan uuden päävalmentajan Tero Vasellin johdolla. Ville Turja ja Kobrat lähtevät koitokseensa entistä laajemmalla kokoonpanolla.

Calle is back! Viime vuodet muun muassa Puolan ja Ranskan sarjoissa pelannut pelaaja tuo sarjanousijalle kosolti tarvittavaa kokemusta. Kuva: Ville Vuorinen

Miesten Korisliigan runkosarja 2022–23 käynnistyy 30. syyskuuta Helsinki Seagullsin ja Korihaiden välisellä kohtaamisella. 12 seuraa valmistautuu jälleen kauden mittaiseen koitokseen, ja Basket.fi esittelee joukkueet neljän artikkelin sarjassa, joka alkaa uudella sarjanousijalla sekä viime kauden runkosarjan sijoille 11 ja 10 sijoittuneilla seuroilla.

Tapiolan Honka palaa Korisliigaan ja Carl Lindbom Honka-paitaan

Bisons Loimaan viimeisin matka miesten Korisliigassa jäi lopulta yhden kauden kokeiluksi. Joukkue otti mittaa Korihaista viimeiseen asti sarjapaikasta, mutta lopulta keskinäinen voitto kriittisellä hetkellä ratkaisi kilvan Korihaille. Bisonsin putoaminen avasi oven perinteikkäälle ja tunnetulle espoolaisseuralle Tapiolan Hongalle.

Siinä missä Tapiolan Honka tekee paluun Korisliigaan, niin tekee myös sen kesän näkyvin hankinta, laituri Carl Lindbom. Viisi viime vuotta ulkomailla – Liettuassa, Kroatiassa, Puolassa, Ranskassa ja Islannissa – viettänyt Lindbom on silminnähden innoissaan paluusta juurilleen.

– Odotan erityisesti, että pääsen tulevina kuukausina kokemaan, miten Korisliiga on kehittynyt näiden vuosien aikana. Toisaalta pääsee myös testaamaan, mitä tuli itse opittua poissa ollessa. Eikä se ole mitenkään vähäpätöinen asia, että paluu tapahtuu kasvattajaseuraan. Muistan yhä, kuinka junnuna katselimme miesten pelejä ja ihailimme omia idoleitamme. Nyt saan toivottavasti kunnian olla itse jollekulle se juniorille se esikuva ja roolimalli, Lindbom sanoo.

Hongan tulevan kauden kokoonpano on vasta hiljattain alkanut saavuttaa valmista muotoaan, mutta Lindbom on ehdottomasti sitä mieltä, että kasassa on täysin kilpailukykyinen joukkue. Nipusta löytyy niin nuoria nousijoita kuin sellaisia vanhoja konkareita, joita Lindbomin lisäksi edustaa muiden muassa sentteri Tuukka Kotti.

– Tulemme pelaamaan nopeaa ja energistä peliä. Itsestään selvästi ensisijainen tavoitteemme on pysyä liigassa ja uutena nousijana menemme rauhassa peli kerrallaan. Kaikkia vastustajia lähdemme kuitenkin voittamaan, ja mikäli itseltäni kysytään, niin tavoittelemme ehdottomasti pudotuspelipaikkaa. Niissähän voi lopulta tapahtua vaikka mitä.

Tapiolan Honka 22-23 pähkinänkuoressa

Korihait jatkaa kevään positiivista pelikulttuuria uuden päävalmentajan johdolla

Voi olla vaikea kuvitella, miten pelikautta, joka päättyi sarjataulukon toiseksi viimeiselle sijalle, voisi lukea onnistumiseksi. Mutta uusikaupunkilaisen Korihaiden kohdalla näin voi totisesti väittää.

Korihait on ollut pahasti putoamisvaarassa liigasta jo kolmesti. Kolmesta kerrasta kahdesti kuitenkin kentän ulkopuoliset tekijät pelastivat seuran sarjapaikan; ensin kausi katkesi koronaan, sen jälkeen toinen joukkue jätti liigan oma-aloitteisesti. Viime keväänä sen sijaan tilanteen pelasti Korihaiden oma sensaatiomainen nousukiito kauden lopussa ja erityisesti kriittinen päätösvoitto Bisonsista.

Nyt peräsimessä on uusi päävalmentaja Tero Vasell, joka antaa joukkueensa suoritukselle arvoa ja haluaa ennen kaikkea jatkaa samaa positiivista kulttuuria ja kehitystä, johon Uudessakaupungissa keväällä jäätiin.

– Korihaiden koko kevät ja erityisesti ratkaiseva viimeinen ottelu olivat jotain aivan mielettömän hienoa seurata, vaikka katsoikin asiaa aidan toiselta puolelta. Arvostan seuroja, joilla on vahvoja perinteitä, ja Korihait on malliesimerkki sellaisesta seurasta. Meidän tehtävämme on nyt jatkaa sitä positiivista kierrettä ja ottaa vielä askel eteenpäin.

Vasell on tehnyt monivuotisen uran BC Nokian apuvalmentajana ja tarpeen vaatiessa myös tilapäisenä päävalmentajana, mutta pesti Uudessakaupungissa on hänen ensimmäinen varsinainen päävalmentajasopimuksensa. Alkavan kauden rakennuspalikat ovat nyt kasassa, sillä pelaajat ovat terveinä, pohjoisamerikkalaiset asettuneet mukaan kokoonpanoon ja kaikki on tapahtunut aikataulussa.

– Olen tyytyväinen pakettiin, jonka saimme kokoon. Tein hyvissä ajoin oman diilini, ja pääsimme saman tien poimimaan markkinoilta vahvistuksia. Toivoimme alun perin saavamme kaupunkiin myös parikolme uutta kotimaista mutta saimmekin lopulta neljä.

Uudet suomalaiset nimet Korihaiden rosterissa ovat Trey Niemi, Joni Herrala, Mikael Aalto ja Elmo Eräkangas. Nipussa yhdistyy siis nuoruuden nälkä ja kokemus, varsinkin kun työtään samassa kokoonpanossa jatkaa myös paikallislegenda Bojan Sarcevic.

Positiivisesta kulttuurista, vahvoista perinteistä ja pysyvyydestä huolimatta tälle kaudelle on luvassa kuitenkin täysin uuden näköinen ilme kentällä ja puhtaalta pöydältä rakennettu pelikirja.

– En pysty valmentamaan kenenkään muun systeemiä kuin omaani. Olen rakentanut suunnitelmani niille vahvuuksille, jotka meillä nyt on käytössämme, Vasell toteaa.

Korihait 22-23 pähkinänkuoressa


Ville Turja näkee Kobrien vahvuutena paremman pallonliikkeen ja aggressiivisen takakentän

Lapualainen Kobrat jäi viime kauden runkosarjassa Korisliigan kymmenennelle sijalle mutta sai yllättäen hyvän voitokkaan alun alempaan jatkosarjaan. Viimeiset viisi ottelua kuitenkin päättyivät taas tappioputkessa eikä seuralle jäänyt enää mahdollisuutta pudotuspeleihin.

Päävalmentajana jatkava Ville Turja kertoo oppineensa menneestä kaudesta vähintään sen verran, että tällä kertaa oli saatava kokoon laajempi rinki, jotta vastaavilta ongelmilta voitaisiin välttyä.

– Isoin riski, jonka viime kaudella otimme, oli BJ Raymondin palkkaaminen, ja kaikkine loukkaantumisineen vaikutti lopulta siltä, että päätös ei ollut paras mahdollinen. Tietyt pelaajat kuormittuivat liikaa, ja jatkosarjan kehno loppu liittyi osin tähän. Pääsemme nyt leikkaamaan kaikkien minuutteja viimekautiseen nähden, jotta kenenkään peliaika ei korostu liikaa läpi kauden.

Nyt Kobrilla on Turjan mukaan koossa pallollisesti taitavampi joukkue kuin viimeksi. Antto Nikkarisen ja Henry Boydin ohelle on palkattu myös yhdysvaltalainen takamies KJ Jackson, ja pallonkäsittelytaitoa löytyy laiturienkin joukosta. Turja lisää vielä perään, että takakentän pelaaminen tulee olemaan aiempaa aggressiivisempaa myös puolustuspäässä.

– Nämä ovat ehdottomia vahvuuksiamme, koska pystymme niiden avulla nostamaan koko kentän intensiteettiä. Asian kääntöpuoli on toki se, että meillä ei ole joka pelipaikalle kovin isoja pelaajia, mutta paikkaamme ne puuttuvat sentit sillä aggressiivisuudella.

Turja kertoo tyytyväisenä, että Kobrien uusi kokoonpano koostuu pitkälti joukkuepelaamiseen orientoituneista pelaajista. Harjoituspelien perusteella erityisesti heittäjät ovat päässeet paljon aiempaa paremmin elementtiinsä, kun pallo liikkuu sujuvasti ja kentältä löytyy monia erilaisia edunluojia.

– Uskon, että kotimaisten heittäjienkin on siellä nyt helpompi olla, kun kosketuksia tulee enemmän.

Kobrat 22-23 pähkinänkuoressa

 
23.2.2024 09:31 Korisliiga

KTP:ltä uutinen kutkuttavasta Korisliiga-comebackista: Jeremiah Wood vahvistamaan joukkuetta

KTP-Basket tiedottaa kiinnittäneensä kokoonpanoon triplatuplakone Jeremiah Woodin.

17.2.2024 20:32 Korisliiga

Kauhajoki kukisti kilpailijansa Vilppaan – tappiot kummallekin Korisliigan kärkikaksikosta

Miesten Korisliiga-illassa pelattiin niin ylempää kuin alempaakin jatkosarjaa yhteensä viiden ottelun verran. Korisliiga jää maajoukkuetauolle ja palaa perjantaina 1. maaliskuuta.

16.2.2024 20:15 Korisliiga

Taz Sherman pilasi KTP:n illan – Kotkan tappioputki venyi seitsemään

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Kobrat katkaisi tappioputkensa, mutta KTP-Basket joutui jatkamaan omaansa.

14.2.2024 21:12 Korisliiga

Bisons ei päästä Lahtea karkuun putoamispaikalta – myös kärkikaksikko jatkaa tasapisteissä

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voiton ystävänpäivän kunniaksi ottivat Helsinki Seagulls, BC Nokia ja Korihait. Alemmassa sarjassa juhlivat Kouvot ja Bisons Loimaa.

13.2.2024 20:30 Korisliiga

Lahdelle toinen perättäinen voitto – vastustaja pysyi jälleen alle 80:ssä

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Lahti Basketball otti vierasvoiton Kobrista.

12.2.2024 10:04 Korisliiga

Hannes Pöllä virittelee paluuta Korisliigaan Kataja Basketin paidassa

Jo vuodenpäivät sivussa pääsarjakentiltä ollut Susijengi-sentteri ja Namika Lahti Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 25, on tekemässä paluuta Korisliigaan. Korisliigan vuoden tulokkaana kaksi vuotta sitten palkittu 211-senttinen Pöllä on allekirjoittanut kuluvan ja seuraavan kauden pituisen sopimuksen joensuulaisen Kataja Basketin kanssa.

11.2.2024 18:56 Pääjuttu

Erik Sajantilan vahva heittoilta kantoi – Lahti pitkästä aikaa voiton makuun

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa tänään voittoa juhli Korihait, kun taas alemmassa sarjassa Lahti Basketball sai kolmen pelin tappioputken jälkeen täytettä pistetililleen.

10.2.2024 21:11 Korisliiga

Kauhajoki avasi ylemmän jatkosarjan voitolla – alemmassa juhlivat Pyrintö ja Bisons

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa pistetilejään kartuttivat Kauhajoki, Tampereen Pyrintö ja Bisons Loimaa. Tappion kärsineen KTP:n päävalmentaja Roope Mäkelä aikaisti eropäätöstään.

8.2.2024 21:32 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat käyntiin: Vilpas avasi voitolla

Miesten Korisliigan ylempi jatkosarja polkaistiin käyntiin Salon Vilppaan kotivoitolla.

7.2.2024 12:15 Korisliiga

BC Nokian Tucker Richardson Korisliigan tammikuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon tammikuussa marssineen BC Nokian monipuolinen Tucker Richardson on valittu tammikuun kuukauden parhaaksi pelaajaksi.

Näytä lisää vastaavia