Korisliigan finaaliennakko: Kouvot ja Pyrintö jahtaamassa Pantteria

1.5.2016 Korisliigan kausi 2015/2016 huipentuu Kouvolan Kouvojen ja Tampereen Pyrinnön väliseen finaalisarjaan. Kouvoille finaalipaikka on ensimmäinen sitten kauden 2007/2008, kun taas Pyrintö palaa finaaleihin vuoden tauon jälkeen. Paras seitsemästä –systeemillä pelattavat finaalit aloitetaan 2.5. Kouvolan Lumon Areenalla.

Jyri Lehtosen viiden vuoden pesti Kouvojen peräsimessä päättyy finaalisarjaan...

...Ilkka Palviaisen luotsaamaa Tampereen Pyrintöä vastaan.

D.J. Richardson ja Kouvojen kovan luokan takakenttä koittaa pitää huolen siitä, ettei...

...Damon Williams ja Pyrinnön monipuolinen etukenttä pääse pelaamaan haluamallaan, rauhallisemmalla tempolla. Kuvat: Francois Perthuis, Oma Design, Kai Kilappa & Erkki Hautaviita

Korisliigan kausi 2015/2016 on mitalisteja vaille valmis. Kouvolan Kouvot ja Tampereen Pyrintö kohtaavat finaalisarjassa, josta ei varmasti tule puuttumaan tunnetta eikä jännitystä.

Finaalien jälkeen päättyy myös yksi merkittävä aikakausi, kun Jyri Lehtosen työ Kouvojen peräsimessä tulee ainakin tältä erää päätökseen. Enää vain kalareissulla kaulassa roikkuvan mitalin väri on arvoitus. Kouvojen organisaatiolle tien selvittäminen finaaleihin asti on ensimmäinen kerta sitten kauden 2007/2008, jolloin Espoon Honka päihitti Kouvot otteluvoitoin 3-1.

Pyrinnön leirissä mestaruudet ja finaaliesiintymiset ovat, jos nyt ei arkipäivää, ainakin vähemmän harvinaisia sattumuksia. Pyrintö-luotsi Ilkka Palviaisen työnäyte alkukauden hankaluuksien jälkeen on ollut komeaa seurattavaa, eikä Pyrintö lähde finaaleihin missään nimessä nöyristelemään vaikka kotietu onkin Kouvoilla.

Runkosarjassa joukkueet kohtasivat neljästi, Kouvojen vieden otteluvoitot nimiinsä numeroin 3-1. Suurin voittomarginaali joukkueiden välillä nähtiin marraskuussa Pyynikin palloiluhallilla, tulikuuman kauden alun pelanneen Kouvojen ryöpyttäessä tulostaululle vastaansanomattomat 92-62 –voittolukemat. Pyrintö maksoi kalavelat takaisin reilua kuukautta myöhemmin kaatamalla Kouvot niin ikään Pyynikillä luvuin 105-81.

Ennakkoasetelmat finaalisarjaan lähdettäessä ovat selvät. Pyrinnön jatkuvasti kehittynyt puolustuspelaaminen vastaan Kouvojen noin 86 pistettä per ottelu runkosarjassa heittänyt hyökkäys. Onnistuuko Pyrintö hidastamaan Kouvojen hyökkäystä ja erityisesti joukkueen laadukasta ja laajaa takakenttää riittävästi? Miten vastaa Damon Williamsin johtama Pyrinnön monipuolinen ja laadukas sekä kokenut etukenttä?

Maailmat kohtaavat

Kouvojen ja Pyrinnön välisessä finaalisarjassa kohtaavat kaksi todella erilaista joukkuetta. Myös tavat joilla joukkueet ovat tiensä finaaleihin selvittäneet, ovat kovin erilaiset.

Kouvojen matka finaaleihin alkoi toista kuumaa joukkuetta vastaan, kun Salon Vilpas venytti puolivälieräsarjan aina viidenteen otteluun asti. Viidennen ottelun viimeiset kaksi minuuttia tulevat elämään ikuisesti niin takamies D.J. Richardsonin kuin myös varmasti jokaisen Kouvojen kannattajan sydämessä.

Kahdessa minuutissa kesäloman partaalta välieriin tiensä selvittänyt Kouvot sai ottelusarjasta Vilpasta vastaan matkaansa huiman määrän itseluottamusta ja henkistä valuuttaa, joka kantoi joukkueen lopulta varsin turvallisesti finaaleihin asti. Välierissä vastaan asettunut BC Nokia jäi pykälän verran liian hitaaksi ja materiaaliltaan kapeaksi, Kouvojen lähettäessä Pirkanmaan toisen joukkueen pronssiotteluun otteluvoitoin 4-2.

Pyrintö aloitti pudotuspelitaipaleensa puolivälieräsarjalla varsin vajaamiehistä ja isoja muutoksia runkosarjan aikana kokenutta Loimaan Bisonsia vastaan. Bisons onnistui venyttämään sarjan neljään otteluun, mutta Pyrintö päätti loimaalaisten kauden otteluvoitoin 3-1 näyttämättä vielä parasta teräänsä parketilla.

Välierissä Helsinki Seagullsin vastaansa saanut Pyrintö näytti ottelusarjan aikana, miten vahva kotijoukkue se on. Perustekemisen tason ailahdellessa vieraskentällä, piti Pyrintö kotikenttänsä koskemattomana vakuuttavalla tavalla, jatkaen kovan taistelun päätteeksi finaaleihin otteluvoitoin 4-3.

Tapa millä Kouvot selvitti tiensä välieristä finaaliin, oli joukkueen kannattajille mieluisa ja joukkueen sisällä varmasti itseluottamusta entisestään nostattava. Joukkue jäi kertaalleen alle 80 pisteen, mutta vielä merkittävämpää on se, että Kouvojen keskimääräinen voittomarginaali oli reilusti yli 20 pistettä. Kalenterin kääntyessä toukokuun puolelle, liikuttaa Kouvojen hyökkäys palloa tehokkaammin kuin kenties missään aikaisemmassa vaiheessa kautta.

Pyrinnön ongelmat vieraskentällä aiheuttivat kulmakarvojen kurtistuksia välierissä, mutta kokenut ja voittamaan tottunut joukkueen ydinrunko Williamsin ja Antero Lehdon johtamana tietää mitä Pantteri-patsaan voittaminen vaatii. Suurimmat huolenaiheet Pyrinnön otteissa olivat hyökkäyspelaamisen verkkainen vauhti sekä pelaamisen muuntautuminen jopa liikaa puhtaaksi matchup-hyökkäämiseksi.

Vastaavaa ennalta-arvattavuutta ei ole syytä odottaa Pyrinnöltä kuitenkaan enää finaaleissa. Päävalmentaja Ilkka Palviaisen päivät välierien ja finaalisarjan välissä ovat menneet valmistaessa joukkuettaan Kouvojen vauhdikkaan ja tehokkaan hyökkäyskoneiston hidastamiseksi, sekä heikkojen kohtien löytämiseen kouvolalaisten puolustuksesta Pyrinnön laadukkaan ja monipuolisen etukentän kautta.

Paras-seitsemästä-shakkiottelu

- Meidän aiemmat kohtaamiset tällä kaudella ovat olleet vaihtelevia ja niistä on vaikeaa vetää suuria johtopäätöksiä finaaleita ajatellen. Viimeisin runkosarjakohtaaminen pelattiin samoilla kokoonpanoilla, jotka astelevat finaaleihin ja tuon ottelun perusteella tullaan näkemään jännittäviä otteluja, joissa yksilöt nousevat vahvasti esiin, Pyrintö-luotsi Ilkka Palviainen toteaa seuran nettisivuilla.

- Olemme analysoineet välieräsarjan, palautelleet, tehneet mielettömästi töitä Kouvojen vahvuuksien ja heikkouksien kartoittamisessa sekä vetäneet pari harjoitusta finaaleita ajatellen.

Palviaisen sanat kertovat siitä, miten ensimmäiset taktiset muutokset joukkueiden sisällä on jo tehty. Nappulat eivät ole löytäneet tietään vielä kunnolla edes shakkilaudalle, mutta ensimmäiset siirrot ovat jo tapahtuneet.

Avainasemassa finaalisarjan aikana tulee olemaan se, kumpi joukkue onnistuu muutoksissaan otteluiden välillä paremmin. Pystyykö Kouvot pitämään yllä sitä samaa tempoa, millä joukkue juoksi etenkin kotonaan BC Nokian kumoon, vai saako Pyrintö hidastettua peliä riittävästi jotta se saa hyödynnettyä mahdollista etuaan etukentällä?

Williams, Esian Henderson, J’Nathan Bullock, Petri Heinonen ja Joonas Cavén ovat Pyrinnön vastaus Kouvojen äärimmäisen laadukkaalle takakentälle, jota miehittävät Richardson, Kyle Shiloh, Tuomas Hirvonen, David Gonzalvez ja Ilari Seppälä. Se, kumman pelityyli nousee hallitsevammaksi, pakottaa vastustajan tekemään ensimmäiset muutokset.

- Olemme todella tulivoimainen joukkue ja meiltä löytyy ratkaisijoita monelta pelipaikalta. Se on ehdoton vahvuutemme, toteaa Shiloh.

- Olemme kuitenkin parantaneet puolustustamme kauden aikana tasaisesti, mikä auttaa meitä kontrolloimaan otteluita. Monipuolisuutemme ja vahvuutemme molemmissa päissä kenttää antavat meille edun finaaleihin lähdettäessä.

Pyrinnön riveistä Ricky Minardin, Ville Pekkolan ja Antero Lehdon roolit tulevat nousemaan entistäkin suurempaan arvoon finaalien aikana. Lehdon täytyy nousta sille tasolle, jolla mies on aikaisempina keväinä pelannut Pyrinnön matkatessa aina mestaruuteen asti. Vaatimattomilla 7,4 pisteen ja 1,9 syötön keskiarvoilla tänä keväänä pelannut Lehto paukutti kauden 2013/2014 pudotuspeleissä keskiarvoikseen 16,1 pistettä, 3,2 levypalloa ja 4,2 syöttöä.

Monipuolinen ja kokenut Minard on paljon vartijana finaalisarjan aikana. Pekkolan kanssa Kouvojen takakenttää kaikilla sääntöjen sallimilla keinoilla hidastamaan lähtevä Minard on ollut Pyrinnön tasaisin suorittaja takakentällä. 17,2 pistettä ja 2,4 syöttöä ottelua kohden kirjauttanut Minard on ollut Pyrinnön pelaamisen moottori puolivälierissä ja välierissä, eikä ole syytä olettaa tämän muuttuvan. Pekkola on pelannut noin vartin ottelua kohden, mutta miehen rooli saattaa nousta odottamattoman isoksi ottelusarjan aikana.

Kouvojen etukenttä ei ole likimainkaan yhtä laaja materiaalinsa puolesta kuin Pyrinnön vastaava, mutta Alexander Madsenin (9,9/5,8/1,8 torjuntaa) räjähdysmäinen nousu Korisliigan isojen laitureiden eliittiin on tuonut Kouvoille aseen, mitä sillä ei aikaisemmin ole ollut. Yli puoli tuntia illassa pudotuspeleissä pelaava Madsen on Ville Kauniston kanssa 4-5 –paikkojen lukkona puolustuspäässä, molempien toteuttaessa Lehtosen pelikirjaa hyökkäyspäässä parkettia virheettömällä ajoituksella ja ammattitaidolla.

Kouvojen sentteri Thomas Gipson aiheuttanee Palviaiselle närästystä jo ennen ensimmäistä levypallotilannetta. Ottelusarjan ainoa puhdas vitospaikan härkä on koko sarjan aktiivisimpia hyökkäyslevypallopelaajia ja tuo Kouvoille finaaleihin aseen jollaista Pyrinnöllä ei ole. Suurimmat haasteet Gipsonille asettavat Pyrinnön liikkuvat ja monipuoliset 4-5 –paikkojen pelaajat, jotka pelaavat pääasiassa naama koria kohti ja omaavat Heinosta lukuunottamatta ainakin tyydyttävän heittouhkan kolmen pisteen kaarelle asti.

Päävalmentajien taistelussa ei ole etukäteen etua jaettavissa kumpaankaan suuntaan. Lehtosen komea viiden vuoden pesti Kouvojen peräsimessä saa päätöksensä finaalisarjaan, joka on miehelle ensimmäinen finaalisarja päävalmentajana. Palviainen on myös ensimmäistä kertaa Korisliigan finaaleissa päävalmentajana, mutta kuten Lehtonen, on myös Palviainen tehnyt erinomaista työtä johdattaessaan joukkueensa finaaleihin.

Korisliigan finaalit käynnistyvät 2.5. Kouvolan Lumon Areenalla, kello 18.30. Korisliigan finaalit ovat nähtävissä Elisa Viihteen Fanseat.com -palvelussa.

 
10.10.2018 21:07 Korisliiga

Pyrintö tulitti Ura Basketin nurin – KTP vei Kymenlaakson derbyn

Helsinki Seagulls aloitti kautensa vahvasti Korihaiden kustannuksella.

6.10.2018 11:13 Korisliiga

Korisliiga 2018-19 ennakko 1/3: Viime kauden finalistit ottavat varaslähdön kauteen – Ottelu sunnuntaina suorana Yle TV2:lla

Muutoksia kokenut Karhu Basket ja hyvin kasassa pysynyt Salon Vilpas hakevat jälleen paikkaa loppuotteluissa.

4.10.2018 14:59 Ajankohtainen

Kotimainen koriskausi vahvasti esillä Elisa Viihde Sportilla

Uutuutena katsottavissa on myös suomalaisia vilisevä Saksan Bundesliiga.

Rene Rougeau vei Karhu Basketin Korisliigan finaaleihin

Kauhajoen Karhu Basket selvitti ensimmäistä kertaa seurahistoriansa aikana tiensä Korisliigan finaaleihin, joukkueen kaadettua BC Nokian välierissä otteluvoitoin 4-1. Ratkaisevassa ottelussa Kauhajoen liikuntahallilla BC Nokia johti ottelua vielä päätösjakson puolivälin jälkeen, mutta Karhu Basket käänsi ottelun nimiinsä Rene Rougeaun viime hetken korilla numeroin 84-82 (34-42).

Karhu Basket venyi jatkoajan kautta 3-1 -johtoon

Kauhajoen Karhu Basket nousi voiton päähän Korisliigan finaaleista, joukkueen kairattua jatkoajan kautta tiensä voittoon perjantai-illan neljännessä välieräottelussa BC Nokiaa vastaan. Takamatkalta neljännelle jaksolle lähtenyt Karhu Basket voitti varsinaisen peliajan viimeisen neljänneksen yhdeksällä pisteellä ja venyi jatkoajan jälkeen 105-102 (42-46, 93-93) -vierasvoittoon.

Vilpas suorin 4-0 voitoin finaaleihin

Salon Vilpas suoritti tyylipuhtaan lakaisun, viikinkipurren selvittäessä tiensä Korisliigan finaaleihin 4-0 -voitoin ohi Helsinki Seagullsin. Torstai-illan ottelussa lokkipaidat hallitsivat tapahtumien kulkua avausjakson, mutta viimeiset kolme neljännestä menivät salolaismerkeissä, Vilppaan juostua lopulta 86-69 (33-29) -vierasvoittoon.

25.4.2018 22:22 Huippu- ja kilpaurheilu

Karhu Basket jatkoi kotivoittojen sarjaa

Karhu Basketin ja BC Nokian välinen välieräsarja jatkoi keskiviikkona tutulla kaavalla, joukkueiden ottaessa kolmannen kerran mittaa toisistaan. Kauhajoen liikuntahallin 1147-päinen kotiyleisö sai todistaa Karhu Basketin karatessa vierailijoilta päätösjaksolla, mesikämmenten venyessä lopulta kotivoittoon lukemin 78-72 (38-34). Karhu Basket johtaa ottelusarjaa voitoin 2-1.

Salon Vilpas voiton päähän finaalipaikasta

Salon Vilpas kaatoi tiistaina Helsinki Seagullsin jo kolmatta kertaa peräkkäin välieräsarjassa. Vilpas kaatoi helsinkiläisvieraat numeroin 79–71.

BC Nokia tasoitti välieräsarjan

Sunnuntai-illan välieräkamppailu pelattiin Nokian palloiluhallissa, jossa näätäpaitainen BC Nokia onnistui tasoittamaan välieräsarjan Kauhajoen Karhu Basketia vastaan. Tasaisen avauspuolikkaan jälkeen BC Nokia nousi kuskin paikalle kolmannella jaksolla, pysytellen loppuun asti kuskin paikalla matkalla 89-84 (38-37) -voittoon.

Vilpas venyi jatkoajan kautta 2-0 -johtoon

Salon Vilpas otti tuiki tärkeän vierasvoiton lauantai-iltana, joukkueen matkattua välieräsarjan toisessa ottelussa Helsinki Seagullsin vieraaksi Töölön Kisahalliin. Kisiksen parketilla tahtipuikkoa heilutti pitkään Seagulls, mutta jatkoajalle venynyt Vilpas otti kuskin paikan ylimääräisellä viisiminuuttisella ja karkasi 77-86 (35-35, 72-72) -vierasvoittoon.

Lapuan Kobrat liigakarsinnan voittoon – jatkaa Korisliigassa kaudella 2018/19

Lapuan Kobrat päihitti HBA-Märskyn suoraan kahdessa ottelussa kuluvan vuoden liigakarsinnoissa. Paikka ensi kauden Korisliigassa varmistui Kobrien perjantaisella 84–72-voitolla.

BC Nokia ja Karhu Basket vääntämään finaalipaikasta

Korisliigan toinen välieräsarja käynnistyy perjantai-iltana, kun runkosarjan kolmanteen sijaan päättänyt BC Nokia matkustaa sarjataulukon toisen sijan valloittaneen Karhu Basketin vieraaksi. Molemmat joukkueet selvittivät tiensä puolivälierien läpi suoraan kolmessa ottelussa ja ottelusarjasta onkin ennakoitavissa äärimmäisen tasainen.

Karhu Basket säilytti kotiedun

Kauhajoen Karhu Basket otti komealla tavalla välieräsarjan avausvoiton BC Nokiaa vastaan perjantai-iltana Kauhajoen liikuntahallilla. Jokaisen jakson nimiinsä vieneet mesikämmenet karkasivat lopulta 92-78 (39-31) -voittoon, kauhajokisten pitäessä täten tiukasti kiinni sarjasijoituksen tuomasta kotiedusta.

Timo Heinonen kaikkien aikojen ykkönen pudotuspeliotteluissa

Helsinki Seagullsin ja Kouvolan Kouvojen välisen puolivälieräsarjan ratkaisuottelussa tehtiin viime sunnuntaina liigahistoriaa. Lokkipaitojen laituri ja puolustuspelaamisen kulmakivi Timo Heinonen siirtyi nimittäin kaikkien aikojen listalla ykköseksi pelatuissa pudotuspeliotteluissa.

Vilppaalle ensimmäinen kiinnitys finaalipaikkaan

Salon Vilpas otti ensimmäisenä välieräjoukkueena askeleen kohti finaalipaikkaa, joukkueen aloittaessa välieräsarjan Helsinki Seagullsia vastaan torstai-iltana Salohallissa. Päätösjakson alkupuolella vielä tasoissa ollut ottelu kääntyi lopulta Vilppaan aavistuksen leveämmän materiaalin ansiosta isännille lukemin 78 -71 (37-38).

Seagulls haastaa Vilppaan taistelussa finaalipaikasta

Korisliigan välierät polkaistaan käyntiin torstaina, kun Salon Vilppaan ja Helsinki Seagullsin välinen ottelusarja saa alkunsa Salohallin täpötäysien lehtereiden edessä. Runkosarjan ykkösjoukkue Vilpas eteni 3-1 -otteluvoitoin finaaliin, kuten myös lokkipaitainen runkosarjan nelonen.

Korisliigan välierien otteluohjelma

Miesten Korisliiga on edennyt välierävaiheeseen. Salon Vilpas saa vastaansa Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen Karhu Basket kohtaa BC Nokian. Kotiedut itselleen runkosarjassa pelasivat sarjataulukon ykkönen Vilpas ja kakkonen Karhu Basket. Välierät alkavat Salohallissa torstaina 19.4.

Seagulls Korisliigan välieriin

Helsinki Seagulls selvitti tiensä neljäntenä joukkueena Korisliigan välieriin, lokkipaitojen tiputtaessa Kouvolan Kouvot kesälomille otteluvoitoin 3-1. Ottelusarjan katkaisuottelu Kouvolassa suoritti ratkaisevan irtioton kolmannella jaksolla, matkaten lopulta 83-74 (35-33) -vierasvoittoon.

Näytä lisää vastaavia