Korisliigan finaaliennakko: Kouvot ja Pyrintö jahtaamassa Pantteria

1.5.2016 Korisliigan kausi 2015/2016 huipentuu Kouvolan Kouvojen ja Tampereen Pyrinnön väliseen finaalisarjaan. Kouvoille finaalipaikka on ensimmäinen sitten kauden 2007/2008, kun taas Pyrintö palaa finaaleihin vuoden tauon jälkeen. Paras seitsemästä –systeemillä pelattavat finaalit aloitetaan 2.5. Kouvolan Lumon Areenalla.

Jyri Lehtosen viiden vuoden pesti Kouvojen peräsimessä päättyy finaalisarjaan...

...Ilkka Palviaisen luotsaamaa Tampereen Pyrintöä vastaan.

D.J. Richardson ja Kouvojen kovan luokan takakenttä koittaa pitää huolen siitä, ettei...

...Damon Williams ja Pyrinnön monipuolinen etukenttä pääse pelaamaan haluamallaan, rauhallisemmalla tempolla. Kuvat: Francois Perthuis, Oma Design, Kai Kilappa & Erkki Hautaviita

Korisliigan kausi 2015/2016 on mitalisteja vaille valmis. Kouvolan Kouvot ja Tampereen Pyrintö kohtaavat finaalisarjassa, josta ei varmasti tule puuttumaan tunnetta eikä jännitystä.

Finaalien jälkeen päättyy myös yksi merkittävä aikakausi, kun Jyri Lehtosen työ Kouvojen peräsimessä tulee ainakin tältä erää päätökseen. Enää vain kalareissulla kaulassa roikkuvan mitalin väri on arvoitus. Kouvojen organisaatiolle tien selvittäminen finaaleihin asti on ensimmäinen kerta sitten kauden 2007/2008, jolloin Espoon Honka päihitti Kouvot otteluvoitoin 3-1.

Pyrinnön leirissä mestaruudet ja finaaliesiintymiset ovat, jos nyt ei arkipäivää, ainakin vähemmän harvinaisia sattumuksia. Pyrintö-luotsi Ilkka Palviaisen työnäyte alkukauden hankaluuksien jälkeen on ollut komeaa seurattavaa, eikä Pyrintö lähde finaaleihin missään nimessä nöyristelemään vaikka kotietu onkin Kouvoilla.

Runkosarjassa joukkueet kohtasivat neljästi, Kouvojen vieden otteluvoitot nimiinsä numeroin 3-1. Suurin voittomarginaali joukkueiden välillä nähtiin marraskuussa Pyynikin palloiluhallilla, tulikuuman kauden alun pelanneen Kouvojen ryöpyttäessä tulostaululle vastaansanomattomat 92-62 –voittolukemat. Pyrintö maksoi kalavelat takaisin reilua kuukautta myöhemmin kaatamalla Kouvot niin ikään Pyynikillä luvuin 105-81.

Ennakkoasetelmat finaalisarjaan lähdettäessä ovat selvät. Pyrinnön jatkuvasti kehittynyt puolustuspelaaminen vastaan Kouvojen noin 86 pistettä per ottelu runkosarjassa heittänyt hyökkäys. Onnistuuko Pyrintö hidastamaan Kouvojen hyökkäystä ja erityisesti joukkueen laadukasta ja laajaa takakenttää riittävästi? Miten vastaa Damon Williamsin johtama Pyrinnön monipuolinen ja laadukas sekä kokenut etukenttä?

Maailmat kohtaavat

Kouvojen ja Pyrinnön välisessä finaalisarjassa kohtaavat kaksi todella erilaista joukkuetta. Myös tavat joilla joukkueet ovat tiensä finaaleihin selvittäneet, ovat kovin erilaiset.

Kouvojen matka finaaleihin alkoi toista kuumaa joukkuetta vastaan, kun Salon Vilpas venytti puolivälieräsarjan aina viidenteen otteluun asti. Viidennen ottelun viimeiset kaksi minuuttia tulevat elämään ikuisesti niin takamies D.J. Richardsonin kuin myös varmasti jokaisen Kouvojen kannattajan sydämessä.

Kahdessa minuutissa kesäloman partaalta välieriin tiensä selvittänyt Kouvot sai ottelusarjasta Vilpasta vastaan matkaansa huiman määrän itseluottamusta ja henkistä valuuttaa, joka kantoi joukkueen lopulta varsin turvallisesti finaaleihin asti. Välierissä vastaan asettunut BC Nokia jäi pykälän verran liian hitaaksi ja materiaaliltaan kapeaksi, Kouvojen lähettäessä Pirkanmaan toisen joukkueen pronssiotteluun otteluvoitoin 4-2.

Pyrintö aloitti pudotuspelitaipaleensa puolivälieräsarjalla varsin vajaamiehistä ja isoja muutoksia runkosarjan aikana kokenutta Loimaan Bisonsia vastaan. Bisons onnistui venyttämään sarjan neljään otteluun, mutta Pyrintö päätti loimaalaisten kauden otteluvoitoin 3-1 näyttämättä vielä parasta teräänsä parketilla.

Välierissä Helsinki Seagullsin vastaansa saanut Pyrintö näytti ottelusarjan aikana, miten vahva kotijoukkue se on. Perustekemisen tason ailahdellessa vieraskentällä, piti Pyrintö kotikenttänsä koskemattomana vakuuttavalla tavalla, jatkaen kovan taistelun päätteeksi finaaleihin otteluvoitoin 4-3.

Tapa millä Kouvot selvitti tiensä välieristä finaaliin, oli joukkueen kannattajille mieluisa ja joukkueen sisällä varmasti itseluottamusta entisestään nostattava. Joukkue jäi kertaalleen alle 80 pisteen, mutta vielä merkittävämpää on se, että Kouvojen keskimääräinen voittomarginaali oli reilusti yli 20 pistettä. Kalenterin kääntyessä toukokuun puolelle, liikuttaa Kouvojen hyökkäys palloa tehokkaammin kuin kenties missään aikaisemmassa vaiheessa kautta.

Pyrinnön ongelmat vieraskentällä aiheuttivat kulmakarvojen kurtistuksia välierissä, mutta kokenut ja voittamaan tottunut joukkueen ydinrunko Williamsin ja Antero Lehdon johtamana tietää mitä Pantteri-patsaan voittaminen vaatii. Suurimmat huolenaiheet Pyrinnön otteissa olivat hyökkäyspelaamisen verkkainen vauhti sekä pelaamisen muuntautuminen jopa liikaa puhtaaksi matchup-hyökkäämiseksi.

Vastaavaa ennalta-arvattavuutta ei ole syytä odottaa Pyrinnöltä kuitenkaan enää finaaleissa. Päävalmentaja Ilkka Palviaisen päivät välierien ja finaalisarjan välissä ovat menneet valmistaessa joukkuettaan Kouvojen vauhdikkaan ja tehokkaan hyökkäyskoneiston hidastamiseksi, sekä heikkojen kohtien löytämiseen kouvolalaisten puolustuksesta Pyrinnön laadukkaan ja monipuolisen etukentän kautta.

Paras-seitsemästä-shakkiottelu

- Meidän aiemmat kohtaamiset tällä kaudella ovat olleet vaihtelevia ja niistä on vaikeaa vetää suuria johtopäätöksiä finaaleita ajatellen. Viimeisin runkosarjakohtaaminen pelattiin samoilla kokoonpanoilla, jotka astelevat finaaleihin ja tuon ottelun perusteella tullaan näkemään jännittäviä otteluja, joissa yksilöt nousevat vahvasti esiin, Pyrintö-luotsi Ilkka Palviainen toteaa seuran nettisivuilla.

- Olemme analysoineet välieräsarjan, palautelleet, tehneet mielettömästi töitä Kouvojen vahvuuksien ja heikkouksien kartoittamisessa sekä vetäneet pari harjoitusta finaaleita ajatellen.

Palviaisen sanat kertovat siitä, miten ensimmäiset taktiset muutokset joukkueiden sisällä on jo tehty. Nappulat eivät ole löytäneet tietään vielä kunnolla edes shakkilaudalle, mutta ensimmäiset siirrot ovat jo tapahtuneet.

Avainasemassa finaalisarjan aikana tulee olemaan se, kumpi joukkue onnistuu muutoksissaan otteluiden välillä paremmin. Pystyykö Kouvot pitämään yllä sitä samaa tempoa, millä joukkue juoksi etenkin kotonaan BC Nokian kumoon, vai saako Pyrintö hidastettua peliä riittävästi jotta se saa hyödynnettyä mahdollista etuaan etukentällä?

Williams, Esian Henderson, J’Nathan Bullock, Petri Heinonen ja Joonas Cavén ovat Pyrinnön vastaus Kouvojen äärimmäisen laadukkaalle takakentälle, jota miehittävät Richardson, Kyle Shiloh, Tuomas Hirvonen, David Gonzalvez ja Ilari Seppälä. Se, kumman pelityyli nousee hallitsevammaksi, pakottaa vastustajan tekemään ensimmäiset muutokset.

- Olemme todella tulivoimainen joukkue ja meiltä löytyy ratkaisijoita monelta pelipaikalta. Se on ehdoton vahvuutemme, toteaa Shiloh.

- Olemme kuitenkin parantaneet puolustustamme kauden aikana tasaisesti, mikä auttaa meitä kontrolloimaan otteluita. Monipuolisuutemme ja vahvuutemme molemmissa päissä kenttää antavat meille edun finaaleihin lähdettäessä.

Pyrinnön riveistä Ricky Minardin, Ville Pekkolan ja Antero Lehdon roolit tulevat nousemaan entistäkin suurempaan arvoon finaalien aikana. Lehdon täytyy nousta sille tasolle, jolla mies on aikaisempina keväinä pelannut Pyrinnön matkatessa aina mestaruuteen asti. Vaatimattomilla 7,4 pisteen ja 1,9 syötön keskiarvoilla tänä keväänä pelannut Lehto paukutti kauden 2013/2014 pudotuspeleissä keskiarvoikseen 16,1 pistettä, 3,2 levypalloa ja 4,2 syöttöä.

Monipuolinen ja kokenut Minard on paljon vartijana finaalisarjan aikana. Pekkolan kanssa Kouvojen takakenttää kaikilla sääntöjen sallimilla keinoilla hidastamaan lähtevä Minard on ollut Pyrinnön tasaisin suorittaja takakentällä. 17,2 pistettä ja 2,4 syöttöä ottelua kohden kirjauttanut Minard on ollut Pyrinnön pelaamisen moottori puolivälierissä ja välierissä, eikä ole syytä olettaa tämän muuttuvan. Pekkola on pelannut noin vartin ottelua kohden, mutta miehen rooli saattaa nousta odottamattoman isoksi ottelusarjan aikana.

Kouvojen etukenttä ei ole likimainkaan yhtä laaja materiaalinsa puolesta kuin Pyrinnön vastaava, mutta Alexander Madsenin (9,9/5,8/1,8 torjuntaa) räjähdysmäinen nousu Korisliigan isojen laitureiden eliittiin on tuonut Kouvoille aseen, mitä sillä ei aikaisemmin ole ollut. Yli puoli tuntia illassa pudotuspeleissä pelaava Madsen on Ville Kauniston kanssa 4-5 –paikkojen lukkona puolustuspäässä, molempien toteuttaessa Lehtosen pelikirjaa hyökkäyspäässä parkettia virheettömällä ajoituksella ja ammattitaidolla.

Kouvojen sentteri Thomas Gipson aiheuttanee Palviaiselle närästystä jo ennen ensimmäistä levypallotilannetta. Ottelusarjan ainoa puhdas vitospaikan härkä on koko sarjan aktiivisimpia hyökkäyslevypallopelaajia ja tuo Kouvoille finaaleihin aseen jollaista Pyrinnöllä ei ole. Suurimmat haasteet Gipsonille asettavat Pyrinnön liikkuvat ja monipuoliset 4-5 –paikkojen pelaajat, jotka pelaavat pääasiassa naama koria kohti ja omaavat Heinosta lukuunottamatta ainakin tyydyttävän heittouhkan kolmen pisteen kaarelle asti.

Päävalmentajien taistelussa ei ole etukäteen etua jaettavissa kumpaankaan suuntaan. Lehtosen komea viiden vuoden pesti Kouvojen peräsimessä saa päätöksensä finaalisarjaan, joka on miehelle ensimmäinen finaalisarja päävalmentajana. Palviainen on myös ensimmäistä kertaa Korisliigan finaaleissa päävalmentajana, mutta kuten Lehtonen, on myös Palviainen tehnyt erinomaista työtä johdattaessaan joukkueensa finaaleihin.

Korisliigan finaalit käynnistyvät 2.5. Kouvolan Lumon Areenalla, kello 18.30. Korisliigan finaalit ovat nähtävissä Elisa Viihteen Fanseat.com -palvelussa.

 
13.9.2021 23:18 Mestarien liiga

Vilpas taipui Mestarien liigan karsinnoissa

Salon Vilppaan historian ensimmäinen euro-ottelu päättyi karvaaseen tappioon romanialaista Cluj-Napocaa vastaan. Vastustajan salama-alusta toipunut Vilpas taisteli takaisin peliin, mutta taipui lopulta 106–97 (51–51).

12.9.2021 12:53 Mestarien liiga

Vilpas-leiri luottavaisena Mestarien liigan karsintaan

Hallitseva Suomen mestari Salon Vilpas matkasi perjantaina Ateenaan, jossa se aloittaa maanantaina Mestarien liigan karsinnan romanialaista Cluj Napocaa vastaan. VeikkausTV näyttää ottelun suorana.

17.8.2021 18:23 Susijengi

Hannes Pöllä Kouvojen paitaan

Viimeiset neljä kautta yliopistokoripalloa Yhdysvaltain NCAA-liigan Oklahomassa ja Tennessee-Martinissa pelannut Susijengin sentteri ja Lahti Basketball Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 211 cm ja 23 vuotta, edustaa alkavalla 2021-22 Korisliiga-kaudella Kouvoja.

16.8.2021 09:50 Korisliiga

Henri Kantonen, Cameron Jones ja Rene Rougeau tekevät paluun Korisliigaan ja Kauhajoelle

Susijengiin murtautunut ja viime kaudella Ranskan Pro B:ssä pelannut Henri Kantonen vahvistaa Karhu Basketia alkavalla kaudella. Edellisen mestaruuden takuumiehet Rene Rougeau ja Cameron Jones pukevat oranssin paidan jälleen.

13.8.2021 10:58 Korisliiga

Petteri Koponen Korisliigaan pitkän tauon jälkeen, vahvistaa Seagullsia

Korisliigasta keväällä 2008 Suomen mestarina ja liigan arvokkaimpana pelaajana lähtenyt MaSu-Basketin kasvatti Petteri Koponen, 33, palaa kotimaan pääsarjakentille kolmentoista ulkomaan ammattilaisvuoden jälkeen. Susijengin pitkäaikaisen keulakuvan, mm. Espanjassa, Venäjällä ja Italiassa uraa tehneen Koposen uusi seura on Helsinki Seagulls.

5.8.2021 13:34 Susijengi

Roope Ahonen Vilppaaseen kymmenen vuoden jälkeen

Korisliigan hallitseva mestarijoukkue, salolainen Vilpas Vikings sai haaviinsa yhden kesän siirtomarkkinoiden kovimmista pelaajista, kun Vilppaan oma kasvatti Roope Ahonen, 31, allekirjoitti seuran kanssa yksivuotisen sopimuksen. Keväällä Espanjan kakkosliigan mestaruutta juhlineen Ahosen sopimuksessa on ulkomaanoptio 15.8. asti.

23.7.2021 10:01 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2021-2022 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy lokakuussa alussa ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 9.5.2022. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

18.7.2021 12:03 Susijengi

Shawn Hopkinsille sopimus Islannin liigaan

Viimeisen kahden kauden ajan Korisliigan ystäviä Tampereen Pyrinnössä ja BC Nokiassa ihastuttanut BC Nokian kasvatti Shawn Hopkins, 26, on allekirjoittanut ensimmäisen Suomen ulkopuolisen ammattilaissopimuksensa. Susijengin vahvuuteen kuuluva 195-senttinen Hopkins edustaa ensi kaudella KK Stjarnania Islannin liigassa.

7.7.2021 09:00 Korisliiga

Joonas Lehtoranta palaa KTP-Basketiin

Kevään Hollannin liigassa Feyenoordissa pelannut Joonas Lehtoranta, 27, on tehnyt ensi kauden kattavan sopimuksen kasvattajaseuransa KTP-Basketin kanssa. Lehtoranta siirtyi Korisliiga-kauden jälkeen juuri Kotkasta Hollantiin.

27.6.2021 08:34 Suomalaiset ulkomailla

Okko Järvi Belgian pääsarjan Phoenix Brysseliin

Korisliigan Vuoden pelaajaksi valittu Okko Järvi, 25, siirtyy urallaan ensimmäistä kertaa ulkomaille, kun hän solmi vuoden mittaisen sopimuksen belgialaisseuran kanssa. Järvi on kesän ajan kuulunut Susijengin Open Gym -leiritykseen.

24.6.2021 08:46 Korisliiga

Kobrat julkaisi ensi kauden joukkueensa rungon: Carter, Kilpinen ja JBA-kaksikko Lapualle

Korisliiga-kauteen valmistuva Kobrat on solminut sopimukset Paul Carterin, Justus Kilpisen, Henry Boydin ja Chrysostom Chukwuman kanssa. Lapualaisjoukkue luottaa jatkossakin Jussi Turjaan ja Juho Lehtorantaan.

17.6.2021 20:00 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2021–22 myönnetty – mukana ennätysmäärä joukkueita

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2021–22. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Suurin muutos nähdään miesten I divisioona B:ssä sekä naisten I divisioonassa, joiden joukkuemäärät kasvavat.

16.6.2021 13:08 Korisliiga

Vuoden ulkomaalaispelaaja Jeremiah Wood ja Vilpas jatkosopimukseen

Tuore Suomen mestari Salon Vilpas ja finaaleiden arvokkaimmaksi pelaajaksi sekä Vuoden ulkomaalaispelaajaksi valittu Jeremiah Wood solmivat yksivuotisen jatkosopimuksen.

9.6.2021 14:50 Korisliiga

Osku Heinoselle kahden vuoden jatkosopimus Pyrintöön

Tampereen Pyrintö on solminut kahden vuoden jatkosopimuksen Osku Heinosen kanssa. Kokenut ja tarkkakätinen Heinonen aloittaa jo 12. kautensa Pyrinnön Korisliiga-joukkueessa.

7.6.2021 11:26 Korisliiga

Pyrinnölle merkittävä jatkosopimus, David Gonzalvez jatkaa Tampereella kevääseen 2023

Tampereen Pyrintö on solminut kahden vuoden jatkosopimuksen kapteeninsa David Gonzalvezin, 33, kanssa. Tuleva kausi on amerikkalaisen kuudes Korisliigassa.

3.6.2021 10:00 Susijengi

Matti Nuutinen nostaa tossut naulaan

Kolmet arvokisat, kahdet EM-karsinnat ja yhdet MM-karsinnat Susijengin sinivalkopaidassa pelannut likaisen työn tekijä ja kaksinkertainen Suomen mestari, kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 31, lopettaa koripallouransa.

2.6.2021 15:00 Mestarien liiga

Suomen mestari Vilpas lähtee Mestarien liigan karsintoihin

Keväällä ensimmäisen koripalloilun Suomen mestaruutensa voittanut Salon Vilpas on päättänyt osallistua syyskuussa Mestarien liigan karsintoihin. Mestarien liigan karsinnat pelataan 13.–17. syyskuuta. Arvonta suoritetaan heinäkuussa ja otteluohjelma varmistetaan heinäkuun viimeinen päivä.

2.6.2021 13:00 Suomen Cup

Koripallon Suomen Cup Ylelle pitkällä sopimuksella

Suomen Koripalloliitto ja Yle solmivat kolmivuotisen sopimuksen miesten ja naisten Suomen Cupin finaaliviikonloppujen tv-oikeuksista.

2.6.2021 08:34 Korisliiga

Korisliigassa ja Susijengissä debytoinut Remu Raitanen siirtyy KTP:hen

KTP-Basket ja Susijengin nuorempaan osastoon kuuluva Remu Raitanen solmivat 1+1-mallisen sopimuksen. 206-senttinen Raitanen esiintyi viime kesänä ensimmäistä kertaa Susijengin paidassa.

30.5.2021 14:12 Korisliiga

Aatu Kivimäki Tigers Tübingenin vahvuuteen

Kevään 2021 Suomen mestaruuden salolaiselle Vilpas Vikingsille ratkaisseiden pelaajien eliittiin ryminällä kohonnut karkkilalaislähtöinen Aatu Kivimäki, 23, siirtyy ensi kaudeksi Saksan kakkostasolle Pro A:han. Kivimäen uusi työnantaja on suomalaisen valmentajakaksikon Daniel Jansson-Hussain Dassouki luotsaama Tigers Tübingen.

Näytä lisää vastaavia