Korisliigan finaalit 2010: Williamsin Pyrintö voittoon ToPosta klassikkosarjassa

25.4.2020 10:04 Miesten Korisliigan finaalit saivat 2010-luvulla näyttävimmän mahdollisen lähdön, kun Kotkasta Tampereelle palanneen Damon Williamsin Pyrintö haastoi kultakamppailuun pitkän ammattilaisuran jälkeen koti-Suomeen asettuneen Hanno Möttölän ToPon. ToPo vei sarjan katkolle kotikentälleen kolmannessa ottelussa, mutta viimeiset kaksiosaottelua olivat määrätietoisen Pyrinnön näytöstä.

1. osaottelu

29.4.2010

Tampereen Pyrintö – ToPo, Helsinki 96-89 (24-16, 39-41, 67-65, 83-83)

Pyrintö: Chris Hester 30/9/4 riistoa, Damon Williams 26/9/3 syöttöä/3 riistoa/4 blokkia, Kenneth Lowe 15/5/4 syöttöä, Jesse Niemi 9/3, Olli Ahvenniemi 5/8/2 blokkia.
ToPo: Obie Trotter 25/4/3 syöttöä/3 riistoa, Hanno Möttölä 19/8/3 syöttöä, Corey Smith 15/7/3 syöttöä, Antti Niskanen 10/5, Tyray Pearson 10/2, Timo Heinonen 7/6.

Ottelutilastot

Vuosikymmenen ensimmäisen finaalisarjan avausottelu Tampereella oli odotettuun tapaan fyysistä hermopeliä, jossa johtoasema vaihteli taajaan. Toisella jaksolla Pyrinnön 30-23-johto vaihtui ToPon 30-36-johdoksi, kolmannella jaksolla Pyrintö kiskaisi ToPon 64-65-johtoaseman omaksi 75-65-johdokseen ja päätösjaksolla ToPo puolestaan nykäisi 12-0-jaksollaan 75-77-johdon varsinaisen peliajan käydessä loppuun.

Neljännen jakson päätösminuutilla joukkueet vaihtoivat hurmoskoreja. Penkiltä heittovoimaa tuonut Jesse Niemi räjäytti Pyynikin kotiyleisön viemällä Pyrinnön kolmosellaan 81-80-johtoon, mutta seuraavassa hyökkäyksessä ToPon liukas Obie Trotter toisti tempun toisessa päässä ja takasi ToPolle 81-83-johdon. Pyrinnön aikalisän jälkeen Chris Hester tasoitti pelin 83-83:aan ja ToPolle jäi vielä mahdollisuus viedä voitto varsinaisella peliajalla. Kaksi heittoyritystä eivät kuitenkaan tuoneet tulosta ja Pyynikillä siirryttiin jatkoajalle.

Ylimääräisellä viisiminuuttisella Pyrintö oli kuitenkin isäntä talossa. ToPon ratkaisijat hiipuivat pimentoon, kun taas kahteen pekkaan 56 pistettä nautiskelleet Chris Hester ja Damon Williams osuivat läheltä ja kaukaa. Puolustuspäässä Pyrinnön sankariksi kohosi 207-senttinen Olli Ahvenniemi, joka paimensi ToPon monipuolisen korinaluspelaajan Tyray Pearsonin kymmeneen pisteeseen.

2. osaottelu

2.5.2010

ToPo, Helsinki – Tampereen Pyrintö 106-88 (21-16, 53-35, 80-58)

ToPo: Hanno Möttölä 33/11, Obie Trotter 22/7/7 syöttöä, Timo Heinonen 18/4, Corey Smith 12/6/4 syöttöä/7 riistoa, Eero Lehtinen 9/1.

Pyrintö: Kenneth Lowe 26/5, Joni Harjula 24/2, Damon Williams 15/11/3 riistoa, Olli Ahvenniemi 7/4, Antero Lehto 7/0, Chris Hester 6/5.

Peräti 1886 katsojaa täytti Töölön Kisahallin viimeisiä piippuhyllyjä myöten, kun ToPo palautti finaalisarjan kotikentälleen ensimmäistä kertaan kymmeneen vuoteen. Eikä Kisahalli faithful joutunut pettymään: ToPo jyräsi 13. perättäiseen kotivoittoonsa suvereeniin sävyyn.

Jo ottelun ensimmäinen hyökkäys ennakoi tulevaa, kun Pyrintö hukkasi puolustuspään rotaatiossa Timo Heinosen vapaan kolmoseen. Pyrintö pysyi kärryillä 36-32-tilanteeseen asti, kunnes ilmiömäistä joukkuepuolustusta esittänyt ToPo sai pelin temposta kiinni ja vei seuraavat minuutit 17-3 Heinosen pimentäessä Damon Williamsin.

Parhaimmillaan 26 pisteellä johtaneen ToPon voiton takuumies oli 33 pistettä lingonnut Hanno Möttölä, joka säkitti kaikki 14 vapaaheittoaan koriin. Pyrinnön valopilkuksi jäi kuusi kolmosta upottanut ja 26 pistettä viimeistellyt Joni Harjula.

”Vakaa aikomuksemme on hakea kotietu tiistaina Pyrinnöltä pois”, uhkui ToPo-koutsi Tomi Kaminen voiton lohjettua.

3. osaottelu

4.5.2010

Tampereen Pyrintö – ToPo, Helsinki 75-76 (19-22, 35-39, 53-59)

Pyrintö: Kenneth Lowe 21/5, Damon Williams 19/11/4 syöttöä/3 blokkia, Chris Hester 17/8/4 syöttöä.

ToPo: Obie Trotter 22/3/4 syöttöä/5 riistoa, Corey Smith 12/5/3 syöttöä, Timo Heinonen 10/3, Hanno Möttölä 8/7/2 blokkia, Eero Lehtinen 8/5, Tyray Pearson 7/4, Antti Niskanen 7/2.

Kevään 2010 finaalien kolmannessa osaottelussa näytti siltä, että ToPo olisi katkaissut Pyrinnön selkärangan ja vienyt vääjäämättä Pantteri-patsaan kotimannuilleen Helsinkiin. Pyrintö iski amerikkalaiskolmikkonsa Kenny Lowe-Chris Hester-Damon Williams johdolla alkutahdit, mutta ei löytänyt troikalle apua penkiltä, kun taas leveämmällä arsenaalilla pelannut ToPo sai onnistumisia kaikilta kentällä käyneiltä pelaajilta.

Päätösneljänneksen alussa Korisliigan finaalien MVP:n viittaa sovitteli ylleen Obie Trotter, jonka onnistumisilla ToPo vei pariminuuttisen 12-0 ja kiskoutui 53-66-johtoon. Aikalisältä palannut Pyrintö vaihtoi lennosta epäortodoksisempaan puolustustapaan, jossa 193-senttinen Jesse Niemi liimautui Hanno Möttölän iholle ja Damon Williams puolestaan jätti oman puolustettavansa vapaaksi keskittyäkseen apupuolustukseen aina Möttölän tai Trotterin saadessa pallon.

Puolustuksenmuutoksen myötä Pyrintö vei neliminuuttisen pistein 14-2 ja johti siirtyi kolme minuuttia ennen loppua Jesse Niemen kolmosella ja Chris Hesterin vapaaheitolla 73-72-johtoon. Viimeisen minuutin aikana ainoa korinteossa onnistunut pelaaja oli kuitenkin Obie Trotter, joka vei ToPon vapaaheittoviivalta 75-76-johtoon vain 15 sekuntia ennen loppua. Pyrinnön viimeinen hyökkäys päättyi ToPon Corey Smithin blokkiin ja ryöstöretki toi ToPolle finaalisarjan katkolle.

”Tämä joukkue ei luovuta eikä tee sitä tämänkään pelin jälkeen”, Pyrinnön päävalmentaja Pieti Poikola murahti ottelun jälkeen ja palasi laboratorioonsa suunnittelemaan lisää harmeja ToPon momentumin kääntämiseksi.

4. osaottelu

6.5.2010

ToPo, Helsinki – Tampereen Pyrintö 85-93 (27-35, 48-54, 63-73)

ToPo: Obie Trotter 21/5/4 syöttöä, Timo Heinonen 18/4, Corey Smith 16/9/3 syöttöä, Hanno Möttölä 12/9, Tyray Pearson 7/3, Eero Lehtinen 7/1.

Pyrintö: Kenneth Lowe 31/3, Damon Williams 26/10/2 blokkia, Chris Hester 15/4/3 syöttöä, Joni Harjula 14/4.

Korisliigan finaalisarja oli ToPolle katkolle ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen ja Töölön Kisahalli pullisteli väkeä – 1917 katsojaa – kun ToPo valmistautui lyömään Tampereen Pyrinnön kanveesiin. Tamperelaisilla oli kuitenkin toisia ajatuksia.

Damon Williams suhtautui neljänteen osaotteluun kuin pyhään tehtävään. ToPon päävalmentaja Tomi Kaminen oli pakotettu ottamaan aikalisän puolentoista minuutin pelin jälkeen Pyrinnön johtaessa 0-9. Kymmenen minuutin pelin jälkeen Williams oli runnonut väkisin Pyrinnön 35 pisteestä 18.

ToPo kiskaisi toisen neljänneksen alkajaisiksi 15-2-jakson, mutta Pyrintö ei hellittänyt. Avauspuoliskolla tuhojaan tehneen Williamsin viestikapulan vei Kenneth Lowe, joka teki tauon jälkeen mitä tahtoi, ja edellisessäkin ottelussa kovin prosentein osunut Joni Harjula säesti kolmoskaaren takaa. Puolustuksessa Pyrinnön sovellettu ”box and one”-puolustus sai stadilaiset turhautumaan kerta toisensa jälkeen. Jesse Niemi sitoi Hanno Möttölää, molempien silmiensä alle komeat mustelmat kerännyt Olli Ahvenniemi herätti korin alla pelkoa pelkällä läsnäolollaan ja Damon Williams hakeutui apuun joka kerta Obie Trotterin liukastellessa lähelle koria.

”Olimme selkä seinää vasten, mutta joukkue näytti henkisen vahvuutensa”, Pyrinnön luotsi Pieti Poikola iloitsi suojattiensa tasoitettua finaalisarjan voitot 2-2:een 85-93-voitollaan.

5. osaottelu

8.5.2010

Tampereen Pyrintö – ToPo, Helsinki 77-61 (25-14, 39-32, 53-46)

Pyrintö: Damon Williams 27/9/4 syöttöä/3 riistoa/2 blokkia, Chris Hester 25/4, Kenneth Lowe 12/4/3 syöttöä, Antero Lehto 8/1.

ToPo: Tyray Pearson 21/15/2 blokkia, Obie Trotter 14/7, Timo Heinonen 10/2, Antti Niskanen 4/6.

Saatuaan flow’n päälle ei Pyrinnön mestaruusjunaa pysäyttänyt mikään.

ToPo-kapteeni Hanno Möttölä joutui kolmeen virheen johdosta penkille vain kahden pelatun peliminuutin jälkeen. 38 minuutin keskiarvolla finaalisarjan uurastaneella Obie Trotterilta ei löytynyt enää ylimääräistä vaihdetta, vaan hänkin jäi pisteittä tauon jälkeen. Vaikka Tyray Pearson vapautui viimein Olli Ahvenniemen pakkopaidasta, hän jäi stadilaisten ainoaksi tasaiseksi onnistujaksi.

Pyrintö tylsytti ToPon pakkipäässä ja vyörytti Williams-Hester-Lowe-kolmikkonsa onnistumisilla 12-2-johdon vain neljän minuutin pelin jälkeen ja johti avausjakson päätteeksi 25-14. ToPo kaivautui Trotter-Pearson-kaksikon avulla 45-42-tilanteeseen, jonka jälkeen Pyrintö onnistui iskemään naulan toisensa jälkeen ToPon arkkuun metelin yltyessä Pyynikillä. Viimeisellä minuuteilla Jari Pulkkinen kävi donkkaamassa pallon alaspäin ToPon puolustuksen siimekseen ja Tampereen Pyrinnön seurahistorian ensimmäinen miesten koripallon Suomen mestaruus oli tosiasia.

”Aivan mahtava fiilis. Mikään ei ole tuntunut niin hyvältä kuin Pantterin nostaminen tämän fantastisen yleisön edessä”, Pyrintö-kippari Antero Lehto tunnelmoi.

”Me olemme joukkue. Monet puhuvat siitä, että minä, Kenny (Lowe) ja Chris (Hester) olisimme ratkaisijoita, mutta emme olisi tässä ilman Antero Lehtoa, Joni Harjulaa, Olli Ahvenniemeä, Jesse Niemeä, puhumattakaan Pieti Poikolasta”, Damon Williams täydensi korisukka kaulassaan.

Pyrintöä toista kauttaan valmentanut Pieti Poikola lopulta muistutti, että puolustus ja pitkäjänteisyys voittavat mestaruuksia.

”Olimme mielestäni ensimmäisessä ja toisessa ottelussa vastustajaa huonompia, toisessa jopa selkeästi huonompia. Kolmas peli hävittiin, mutta mielestäni olimme siinä jo parempi joukkue. Viimeiset 80 minuuttia menivätkin minun mielestäni aika lailla meidän tahdissamme.”

8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.

6.3.2024 20:25 Korisliiga

KTP katkaisi kahdeksan ottelun tappioputkensa – "Näkee, että jätkillä on selkärankaa!"

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa nähtiin illan otteluissa merkittäviä voimasuhteiden muutoksia.

5.3.2024 20:29 Korisliiga

Vilpas Katajaa vahvempi ylemmässä jatkosarjassa

Tiukka kamppailu ratkesi Salon Vilppaalle, kun Katajan Henri Permannon viime sekuntien heitto kolahti rautaan.

4.3.2024 13:55 Korisliiga

Tulikuuman Korihaiden Javion Ogunyemi Korisliigan helmikuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon läpi helmikuun marssineen Korihaiden Javion Ogunyemi on valittu Korisliigan helmikuun kuukauden pelaajaksi.

3.3.2024 18:55 Korisliiga

Kouvojen kalenterivuosi 2024 on käynnistynyt loistavasti – tänään kaatui Pyrintö yli 20 pisteellä

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Kouvot otti kotivoiton Tampereen Pyrinnöstä.