Korisliigan outolintu rakensi rosterinsa uudelleen – Tampereen paikallissankari Osku Heinonen ottaa tyynenä haasteet vastaan

30.9.2021 15:00 Tampereen Pyrintö kamppaili viime keväänä pronssimitalista mutta taipui neljänteen sijaan. Veteraanipelaaja Osku Heinonen odottaa vanhaan pelikirjaan kauden myötä lisämausteita.

Tuleva kausi on Osku Heinoselle jo 12. Pyrinnön edustusjoukkueessa. Kuva: Ville Vuorinen

Tampereen Pyrinnön viime kausi oli melkoista uudistamista. Joukkue nousi omintakeisella pelikirjallaan pronssiotteluun asti, vaikka lopulta poistuikin ilman mitalia. Kokoonpanon konkarijäsen Osku Heinonen osaa kertoa ketään muuta paremmin, kuinka pelillisesti poikkeava vuosi joukkueella on takana, ja hänellä itsellään, jos kellä, ovat vastuualueet sen myötä muuttuneet – muuallakin kuin kentällä.

– Nykyään olen aika lailla ensimmäisenä ovella vastassa esittelemässä hallia ja väkeä, kun uusia naamoja saapuu joukkueeseen. Ennen olin vain yksi roolipelaaja muiden joukossa, hän toteaa.

Ja esittelyjä on saanut tänä syksynä pitää. Joukkue on mennyt kokoonpanon puolesta amerikkalaisittain sanottuna suoranaiseen rebuilding-moodiin, ja seuralla kesti hyvin myöhäiseen harjoitteluvaiheeseen asti saada viimeisetkin ulkomaalaisvahvistuksensa paikan päälle, jotta harjoittelu täydellä kokoonpanolla pääsi alkamaan. Heinonen mainitsee silti erään tärkeän seikan, joka tuo tilanteeseen turvallista tuttuutta:

– Tällainen syksy toki vaatii keskittymistä ja henkistä kanttia, että jaksaa käydä kaikki pienet asiat läpi aina uudelleen ja uudelleen, kun porukkaa saapuu. Mutta onneksi vahvistuksissa on mukana David Gonzalvez, jolla on takanaan jo viime kausi Pyrinnössä ja yhteensä viisi kautta Korisliigassa. Hänestä on iso apu uusien jäsenten sisäänajossa.

Suomalaisesta rungostakin viime kauden jälkeen poistui ehdoton avainpala, kun hyökkäyksessä tärkeää roolia näytellyt Shawn Hopkins päätti jatkaa uraansa islantilaisessa Stjarnanissa. Heinonen kehuu kuitenkin taistelutahtoa, jonka merkittävän pelikaverin puuttuminen on nostattanut.

– Kyllä koko porukka on ottanut oikealla asenteella vastaan haasteen, joka siitä seurasi, kun Hoppa lähti, eli nähneet sen nimenomaan mahdollisuutena nousta itse ratkaisijoiksi koviin paikkoihin.

Nuorista kotimaisista joukkuetovereistaan Heinonen nostaa esille erityisesti Tomas Pihlajamäen, Valtteri Leppäsen ja Eero Lehtosen, jotka pääsevät kaudella näyttämään osaamistaan. Sitä on karttunut kesän aikana silmin nähden.

Pyrinnössä alettiin viime kauden alussa hyödyntää varsin erilaista pelitaktiikkaa kuin koskaan aiemmin. Silloin Heinonen itsekin joutui opettelemaan uusia temppuja, vaikka vanha koira jo onkin. Päävalmentaja Miikka Sopasen systeemissä on kaikkiin muihin Korisliiga-joukkueisiin nähden täysin poikkeuksellinen puolustus, ja nopeasti ratkaisuja ottavassa hyökkäyksessä Heinosellekin lankesi aivan uudenlaisia vastuita.

– Se oli jopa aika virkistävää päästä muuttamaan hieman rutiineja. Olen ollut aiemmin aivan puhdas heittäjä, mutta nyt olen päässyt tekemään valintoja pallonkin kanssa ja omasta mielestäni jopa ihan onnistunut siinä. Eiköhän siihen päälle vielä muutama uusi kikka tälläkin kaudella löydetä.

Pelikirja kaudella 2021–22 vastannee hyvin pitkälti aiempaa. Ainakin pohja on Heinosen mukaan sama. Toki silti pieniä variaatioita ja uusia vivahteita tulee esiintymään.

– Se on vähän sellaista hurlumheitä, mutta ei kuitenkaan pelkkää roiskimista vaan hallittua tekemistä, Heinonen sanailee ja nauraa päälle.

Pyrintö 21-22 pähkinänkuoressa

Korisliiga käynnistyy perjantaina 1.10., kun avausottelussa Korihait kohtaa Kauhajoen. Lauantaina on ohjelmassa viiden ottelun kierros. Kaikki Korisliigan ottelut ovat katsottavissa maksullisen Ruutu+-palvelun kautta. 

Henkilöt

 
6.12.2023 17:30 Korisliiga

Kataja päihitti Kobrat PowerParkissa – Joonas Lehtoranta pelasi debyyttinsä käärmepaidassa

Vastikään Joonas Lehtorannalla vahvistunut Kobrat pelasi kotiottelunsa poikkeuksellisesti PowerParkin Palace Areenalla mutta hävisi sen Kataja Basketille.

5.12.2023 10:00 Korisliiga

Seagullsin Mar’Qualen Grant Korisliigan marraskuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon marraskuussa marssineen Helsinki Seagullsin Mar’Qualen Grant on valittu kuukauden parhaaksi pelaajaksi.

2.12.2023 21:28 Korisliiga

Mikael Aalto ja Topias Palmi ottivat mittaa pistekarkeloissa – Korihait vei voiton tuplajatkoajan jälkeen

Otteluvoittoja miesten Korisliigassa juhlivat tänään sarjataulukon kärkikolmikko Korihait, Helsinki Seagulls ja BC Nokia.

1.12.2023 20:28 Korisliiga

Kultaranteinen Koivisto siivitti Vilppaan jälleen yhteen vierasvoittoon – Mäntynen Kouvojen voitto-ottelun pistehai

Miesten Korisliigassa Salon Vilpas ja Kouvot saivat kumpikin vierasvoiton.

1.12.2023 20:04 Suomen Cup

Suomen Cupin rankingit vahvistettu – Final Fourin aikataulu julkaistu

Naisten ja miesten Suomen cupin Final Four -joukkueet ja tammikuussa Urhea-hallissa pelattavien välierien aikataulut ovat nyt vahvistettu.

29.11.2023 20:29 Korisliiga

Kataja lunasti viimeisen lipun Suomen Cup -välieriin – Pyrintö yllätti Kauhajoen

Miesten Korisliiga-illan voitot merkittiin Tampereen Pyrinnölle, Kouvoille ja Kataja Basketille, joka ansaitsi samalla paikan miesten Suomen Cupissa.

28.11.2023 20:43 Korisliiga

Korisliigan kärkipäässä käy kova kuhina – Seagulls taivutti Korihait, mutta Nokia pysyy kannoilla

Miesten Korisliigassa otteluvoittoja keräsivät Helsinki Seagulls, BC Nokia ja Salon Vilpas.

25.11.2023 19:00 Korisliiga

Korihait epäsi Pyrinnöltä ensimmäisen vierasvoiton – Kataja ja Bisons kamppailivat kalkkiviivoille asti

Miesten Korisliigassa nähtiin kaksi kotivoittoa, kun Korihait ja Kataja Basket puolustivat onnistuneesti kotikenttiään.

24.11.2023 20:47 Korisliiga

Kobrat tyly vieras Nokialla – Mäntysen tehoilta ei riittänyt Seagullsia vastaan

Miesten Korisliigan otteluvoitot merkittiin Kobrille ja Helsinki Seagullsille.

22.11.2023 20:47 Korisliiga

Tyree Eady ratkoi voiton Vilppaalle virhevaikeuksien täyttämästä trilleristä

Miesten Korisliigassa Salon Vilpas taivutti Lahti Basketballin niukalla piste-erolla.

22.11.2023 20:45 FIBA Europe Cup

Katajalle avausvoitto FIBA Europe Cupin lohkovaiheen päätösottelussa

Suomalaisjoukkueiden tie FIBA Europe Cupissa päättyi keskiviikkona lohkovaiheeseen. Kataja Basket kaatoi slovakialaisen Levicen päätösottelussa. Kauhajoki puolestaan taipui kotikentällään kyproslaiselle AEK Petrolinalle.

22.11.2023 13:55 Suomen Cup

Naisten ja miesten Suomen Cupin Final Four -joukkueet selviävät marraskuun lopussa

Suomen Cupin huipennukseen selviytyy molempien sarjojen rankingin neljä parasta joukkuetta. Final Four -turnaus järjestetään 19.–21. tammikuuta Urhea-hallissa, Helsingissä.

18.11.2023 20:41 Korisliiga

Korihait juhlisti vanhoja mestareita voitolla – Kobrat vei derbyn nimiinsä

Korisliiga jatkui neljällä ottelulla. Illan voittajia olivat Seagulls, BC Nokia, Kobrat ja Korihait.

17.11.2023 21:00 Korisliiga

KTP vaisun alun jälkeen 24 pisteen voittoon – Pyrintö jumiutunut sarjataulukon pohjalle

Korisliiga-illan ainoa ottelu päättyi KTP-Basketin kotivoittoon.

15.11.2023 21:48 FIBA Europe Cup

Kauhajoki taipui loppuhetkillä Bundesliiga-joukkue Rostockille – Kataja ei onnistunut nappaamaan avausvoittoaan

Suomalaisjoukkueet pelasivat keskiviikkona FIBA Europe Cupin alkulohkojen viidennet ottelut. Ilta ei kasvattanut suomalaisjoukkueiden voittosarakkeita.

15.11.2023 20:41 Korisliiga

Teemu Suokkaan tehoilta johti Vilppaan voittoon

Salon Vilpas haki vierasvoiton Loimaalta. Teemu Suokas pommitti kaukaa ja jakoi ahkerasti syöttöjä.

14.11.2023 13:51 Pääjuttu

Jussi Laakso Saksan Bundesliigan Crailsheimin päävalmentajaksi

Korisliigan hallitseva vuoden valmentaja, viime keväänä Helsinki Seagullsin Suomen mestariksi valmentanut riihimäkeläislähtöinen Jussi Laakso, 47, on allekirjoittanut loppukauden kestävän päävalmentajasopimuksen Saksan Bundesliigaa pelaavan Crailsheim Merlinsin kanssa. Sopimus on Laakson ensimmäinen valmentajapesti Suomen ulkopuolella.

11.11.2023 20:13 Korisliiga

Fortsonilla ja Palmilla jyvä kohdallaan – alkukaudesta yskähdellyt Kauhajoki miltei 50 pisteen voittoon

Miesten Korisliigan otteluvoitot menivät tänään Kauhajoelle, Helsinki Seagullsille ja Kataja Basketille.

10.11.2023 22:30 Korisliiga

Both Gachin triplatupla johti Nokian voittoon – Korihait kaatoi KTP:n

BC Nokia ja Korihait saivat sarjapisteitä miesten Korisliigassa.

9.11.2023 12:00 Korisliiga

Lokakuun pelaaja Erik Sajantila: ”Joutuu kysymään itseltään, miten voisi auttaa joukkuetta enemmän”

Lahti Basketballin vaikeasta kaudenalusta huolimatta seuran riveistä on erottunut yllättäen tähdeksi syttynyt 22-vuotias Erik Sajantila. Hänet palkittiin lokakuun 2023 parhaana pelaajana.

Näytä lisää vastaavia