Korisliigan puolivälierien ennakkokatsaus 1/3: Karhu ennakkosuosikkina Seagullsin kimppuun, Pyrintö lähtee kaatamaan uudistunutta Bisonsia

29.3.2016 Korisliigan pudotuspelit polkaistaan käyntiin kuluvan viikon perjantaina. Runkosarjan voittanut Joensuun Kataja lähtee ennakkosuosikkina kevään kovimpiin peleihin, mutta mestaruudesta taistelee moni muukin joukkue. Puolivälierissä sarjakakkonen, sarjan toiseksi paras kotijoukkue Kauhajoen Karhu lähtee kaatamaan seitsemänneksi sijoittunutta Helsinki Seagullsia, sarjanelosen Tampereen Pyrinnön saadessa vastaansa kauden aikana uudistuneen sarjavitosen Bisonsin.

Bojan Sarcevicin johdattama Karhun hyökkäys saa puolivälierissä vastaansa...

...Jason Conleyn ja Seagullsin kenties liigan ärhäkkäimmän puolustuksen.

Antero Lehto ja liigan kovakuntoisimpien joukkueiden ryhmään kuuluva Pyrintö lähtevät ennakkosuosikkeina puolivälieräsarjaan...

...P.J. Hilliä ja kauden aikana rajuja muutoksia kokenutta Loimaan Bisonsia vastaan. Kuvat: Erkki Hautaviita, Francois Perthuis & Kai Kilappa

Runkosarjassa toiseksi sijoittunut Kauhajoen Karhu lähtee puolivälieräsarjaan sarjataulukon seitsemännen paikan lunastanutta Helsinki Seagullsia vastaan ainakin paperilla ennakkosuosikkina. Koko sarjan toiseksi paras kotijoukkue voittosaldolla 16/2 ollut Karhu lähtee tätä taustaa vasten ainakin kotietunsa vuoksi ennakkosuosikkina sarjaan.

Kimurantiksi sarjan lähtöasetelmat tekee Seagullsin kotiotteluita parempi vire vierasparketilla. Ajoittain jopa huolestuttavissa ongelmissa Töölön Kisahallissa ollut Seagulls on onnistunut siirtämään aggressiivisen ja korkean intensiteetin puolustuksensa vieraskentille onnistuneesti, päättäen sarjan vierasotteluiden 9/9 –voittosaldoon. Parempaan tulokseen ylsi vain runkosarjan voittanut Joensuun Kataja.

Paras viidestä –järjestelmällä pelattavissa puolivälierissä yksittäisen vierasvoiton arvo nousee entisestään. Ensimmäisenä vierasvoiton saalistava joukkue nostaa välieriin selviämisensä todennäköisyydet pilviin silmänräpäyksessä.

Karhun kokoonpano koki muutoksia vielä runkosarjan loppupuolella, kun Mikko Koivisto liittyi Karhun vahvuuteen Bisonsista siirtorajan kynnyksellä. Jo entuudestaan leveään Karhun materiaaliin lisää hyökkäysvoimaa tuova Koivisto voi omalla osaamisellaan heilauttaa yhden ottelun, ellei jopa koko ottelusarjan kohtalon Karhun hyväksi.

Tarkkakätinen takakentän kolmoslinko ei ole vielä löytänyt kauhajokelaisten riveissä otteisiinsa tasaisuutta, mutta on väläytellyt hyökkäyspään potentiaaliaan. Vierasvoitossa Kouvoja vastaan mies pyssytti 24 pistettä ja naulasi seitsemästä ilmoille lähettämästään kolmosesta säkin pohjalle kuusi.

Runkosarjan kohtaamiset lukemin 3-1 nimiinsä vieneen Karhun hyökkäyksen toimivuudesta aggressiivista Seagulls-puolustusta vastaan pitää huolen takamies Bojan Sarcevic. Helsinkiläisiä vastaan neljässä ottelussa keskiarvoikseen 9,5 pistettä ja 4,3 syöttöä ottelua kohden kirjauttanut Sarcevic on varmasti Seagullsin pelisuunnitelmassa merkitty punaisella tussilla alusta asti ja paljon helsinkiläisten onnistumisesta puolivälieräsarjassa riippuu juuri siitä, miten hyvin joukkue onnistuu vaikeuttamaan Sarcevicin operoimista etenkin palloskriinitilanteissa.

Laiturikaksikko Antti Kanervo – Lawrence Kinnard tarjoilee helsinkiläisille Sarcevicin tapaan isoja ongelmia puolustuspäässä. Tarkkakätinen Kanervo kirjautti Seagullsia vastaan kolmessa pelaamassaan ottelussa 11,3 pisteen ja 4,3 syötön keskiarvot, osoittaen monipuolisuuttaan ja monikäyttöisyyttään Karhun hyökkäyksen sisällä. Kinnard oli niin ikään vahvassa iskussa helsinkiläisiä vastaan runkosarjassa ja paukutti kolmessa kohtaamisessa keskiarvoikseen 15,0 pistettä, 6,3 levypalloa ja 4,0 syöttöä ottelua kohden.

Seagullsin riveistä Jason Conley nousi kauden aikana yhdeksi ongelmallisimmista laitureista mille tahansa vastustajalle. Eikä Karhu ole tässä poikkeustapaus, vaikka joukkueella onkin miehen puolustajiksi heittää jos jonkinlaista laiturityyppiä. Ulottuva, räjähtävä ja äärimmäisen lahjakas korintekijä on 1vs1 –tilanteissa vaikeimpia pysäytettäviä koko sarjassa.

Karhua vastaan Conley pussitti runkosarjassa 18 pistettä ottelua kohden, kirjauttaen samalla tililleen myös 8,3 levypalloa ja 2,7 syöttöä ottelua kohden. Tämä siitä huolimatta, että mies kolisutteli korirautoja kolmen pisteen kaaren takaa, pussittaen kaukoheitoistaan vain 26,3%.

Monipuolisesti pisteitä iskevä laituri on taitava löytämään puolustuksesta heikkoja kohtia ja kykenee henkilökohtaisen taitoarsenaalinsa ansiosta selvittämään tiensä parketilla paikasta A paikkaan B lähes poikkeuksetta. Tästä yhtenä todisteena 5,3 reissua vapaaheittoviivalle per ottelu Karhua vastaan.

Seagulls on kauden aikana tullut tunnetuksi, kuten todettua aggressiivisesta ja vastustajan hyökkäyksestä rytmin sekoittavasta puolustuksestaan. Joukkueen hyökkäys on parhaimmillaan kuitenkin erittäin fiksua, tilaa esimerkillisesti käyttävää ja liikkuvaa viiden pelaajan yhteistyötä.

Tässä orkesterissa tahtipuikkoa heiluttaa Antto Nikkarinen. 9,8 pisteen ja 4,0 syötön keskiarvoilla runkosarjan operoinut pelintekijä on yksi iso syy siihen, miksi Carl Lindbom (11,1/4,0) ja sentteri Terrence Watson (12,6/7,6/1,3 torjuntaa) ovat saaneet vyölleen ison kasan onnistumisia kuluvan kauden aikana.

Edellä mainitusta kaksikosta Lindbom on sarjan jokerikortti. Mitä tehokkaammin Lindbom onnistuu rankaisemaan Karhu-puolustusta, sitä helpommaksi helsinkiläisten muiden profiilipelaajien työ tulee. Lindbom on onnistunut keskiarvojaan paremmin Karhua vastaan kuluvan kauden aikana, kirjauttaen neljässä ottelussaan kauhajokelaisia vastaan 17,0 pistettä ottelua kohden.

Sentteri Watson saa painikaverikseen Karhun kulttimaineeseen nousseen, hivenen raskasrakenteisen sentterin Lance Williamsin. ”Big Lancen” ja Watsonin kaksinkamppailu on yksi mielenkiintoinen taistelupari ottelusarjan sisällä.

Valmennusportaiden puolella ei pääse syntymään isoa etua suuntaan taikka toiseen. Karhu-luotsi Sami Toiviainen ja Seagulls-käskijä Mikko Larkas käyttävät varmasti jokaisen hereillä viettämänsä tunnin miettimällä mahdollisia heikkoja kohtia vastustajan pelissä ja valmistaen joukkuettaan puolivälieräsarjaa varten.

Lähtökohdat sarjaan ovat kuitenkin selvät. Kotietua hallussaan pitävä Karhu on selkeä ennakkosuosikki ainakin niin kauan, kun kotietu joukkueelta löytyy. Yksi vierasvoitto voi kuitenkin heilauttaa sarjan voimasuhteet helsinkiläisten puolelle tai vastaavasti naulata Karhun välieräpaikan sinettiä vaille varmaksi.

Jatkuuko Pyrinnön lentokeli Bisonsia vastaan?

Tampereen Pyrintö on ollut yksi Korisliigan kevätkauden kuumimmista joukkueista. Vuodenvaihteen jälkeen pelaamistaan kuin se kuuluisa sika juoksuaan parantaneet tamperelaiset lähtevät pudotuspeleihin voitettuaan edellisestä 12 pelistään 8. Pyynikin palloiluhallilla Pyrintö on voittanut 8 edellistä otteluaan.

Näistä lähtökohdista puolivälieräsarjaan lähdettäessä voidaan todeta Pyrinnön omaavan ennakkosuosikin aseman Loimaan Bisonsia vastaan. Kotiedulla on pudotuspeleissä suuri merkitys ja sen merkitys korostuu entisestään sarjan katketessa kolmesta voitosta.

Suurin syy Pyrinnön ennakkosuosikin asemaan on luonnollisesti loimaalaisten ennennäkemättömän muutoksen kokenut kokoonpano. Runkosarjan avausottelusta ei Bisonsin riveissä ole enää yhtäkään ulkomaalaispelaajaa, eikä kotimaisistakaan profiilipelaajista ole jäljellä enää kuin Susijengin sentteri Tuukka Kotti ja kauden aikana kuntoutunut Ville Mäkäläinen.

Joukkueen ratkaisupelaajissa tapahtuneen muutoksen lisäksi yhtälöä ovat sotkeneet VTB-Liigan ottelut ja niiden tuoma äärimmäisen kova pelitahti. Esimerkiksi maaliskuun aikana Bisons ehti pelaamaan peräti 12 ottelua. Ylimääräistä harjoitteluaikaa ei joukkueella ole ollut ja se on näkynyt otteiden ailahteluna ja etenkin biisonilaumalle totutun tiiviin puolustuksen rakoilemisena.

Tuolle puolustukselle harmaita hiuksia ovat aiheuttamassa Damon Williamsin (15,0/9,4/3,7 syöttöä) johtama ja päävalmentaja Ilkka Palviaisen suunnittelema hyökkäys. Pyrinnön joukkueen piste-, levypallo-, sekä syöttökeskiarvoja johtava ikinuori Williams ei ehkä ole niin nopea kuin parhaina päivinään, mutta on edelleen otteluiden ratkaisuhetkillä lähes mahdoton pysäytettävä.

Pyrinnön jenkkikolmikko on kokenut kauden aikana myös muutoksia, mutta sentteri Esian Hendersonin (14,5/5,9) liityttyä tamperelaisten vahvuuteen, on Pyrinnön pelaaminen ottanut kenties jopa finaalipaikkaan kantavan, ratkaisevan askeleen eteenpäin. Eurokenttiä nähnyt laituri Ricky Minard (11,9/4,9/2,4 syöttöä/2,3 riistoa) on ollut osa Pyrinnön kokoonpanoa syyskauden puolelta saakka ja vaikka miehen tilastot eivät varsinaisesti hyppää tilastopapereista ulos, tuo Minard Pyrinnölle molempiin päihin parkettia voittamiseen vaadittavia elementtejä illasta toiseen.

Liigaparketeilta ja Pyrinnön paidasta aikaisemmiltakin vuosilta tuttu iso laituri J’Nathan Bullock (15,4/7,6/2,4 syöttöä) täydentää Williamsin osaamista aktiivisuudellaan ja aggressiivisuudellaan molemmissa päissä parkettia. Laiturien tonteille Pyrinnöllä on heittää myös maajoukkuekokemusta, kevään saapuessa parhaan pelivireensä löytäneen Joonas Cavénin (8,3/3,3) muodossa. Ison pään miesten huilauttajana toimii satunnaiskatsojan huteran muistin mukaan noin 20 vuotta (kaudesta 2005/2006) pääsarjatasolla pelannut Petri Heinonen (5,9/3,6).

Takakentän pelintekijänä toimii tuttuun tapaan Antero Lehto (12,6/3,1 syöttöä) ja miehen vahvuuksien rajoittaminen palloskriinitilanteissa tulee varmasti lukemaan Bisonsin ottelusuunnitelmissa paksulla tussilla. Lehto ei ole esittänyt kenties sitä kaikkein vahvinta osaamistaan runkosarjan aikana, mutta Lehto ei aikaisemminkaan ole varsinaisesti hävinnyt kuvasta kevätauringon pilkottaessa pilvien välistä.

Bisonsin vahvuudet ottelusarjassa tulevat löytymään korirenkaiden lähistöltä sekä penkin päästä. Mestarivalmentaja Greg Gibson on todistanut tasonsa pudotuspelivalmentajana, eikä mieheltä varmasti lopu niksit takataskusta puolivälierien aikana.

Tuukka Kotti (10,5/6,9) tuo Bisonsille maailmanluokan sentterin jonka varaan voi rakentaa toimivan joukkuekonseptin parketin molempiin päihin. Bisonsin täytyy lähtökohtaisesti pystyä hidastamaan paperilla huomattavasti taitavamman Pyrinnön hyökkäyspelaamista ja Kotti on sen pelisuunnitelman keskiössä. Mies tulee ankkuroimaan Bisonsin puolustusta maajoukkuesentterin arvokkuudella ja taidolla, mutta onko harjoitteluaikaa ollut riittävästi jotta muut biisonilauman jäsenet on saatu samalle aaltopituudelle Kotin kanssa?

Ville Mäkäläinen (4,8/3,1) on isojen pelien mies, eikä asennetta ja taistelutahtoa tule puuttumaan charmikkaan parran kanssa taiteilevalta Mäkäläiseltä tänäkään keväänä. 22 ottelua loukkaantumisten vuoksi pelannut Mäkäläinen on pelannut vain reilut 21 minuuttia ottelua kohden runkosarjassa, mutta nyt minuutteja on tiedossa varmasti reilu siivu enemmän. Takakentällä jenkkitakuri P.J. Hill (10,1/3,6/3,1) vastaa pelinteon taakasta ja on varsin kykeneväinen takamies pyörittämään Bisonsin hyökkäystä tehokkaasti myös pudotuspeleissä.

Lähtökohdiltaan ottelusarjan voimasuhteet ovat kuitenkin selvät. Pyrintö on kokoonpanonsa yhteisten kilometrien, laajan materiaalinsa sekä kotietunsa vuoksi selkeä ennakkosuosikki puolivälieräsarjaan lähdettäessä. Pallon kuitenkin pyöreä, eikä yhtään otteluvoittoa anneta ilmaiseksi. Bisons on valmiina laittamaan kapuloita tamperelaisten rattaisiin niin paljon kuin niitä kapuloita sinne mahtuu, eikä Pyrinnöllä ole varaa lähteä takki auki yhteenkään otteluun.

Molemmat ottelusarjat alkavat perjantaina, kello 18.30. Karhu isännöi Seagullsia Kauhajoen liikuntahallissa ja Pyrinnön ja Bisonsin välinen ottelusarja alkaa Pyynikin Palloiluhallilla.

 
23.9.2022 20:32 Mestarien liiga

Vaisu heittopäivä vesitti Kauhajoen haaveet Mestarien liigan karsinnassa

Slovakian mestari Levice kaatoi Kauhajoen toisella karsintakierroksella 57-81 (25-37). Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama Swans Gmunden koki tappion Bakken Bearsille 65-83 (28-45).

23.9.2022 08:38 Mestarien liiga

Kauhajoki aloittaa Mestarien liigan karsinnan perjantaina

Hallitseva Suomen mestari Kauhajoki aloittaa oman Mestarien liigan urakkansa perjantaina, kun se kohtaa toisella karsintakierroksella Slovakian mestarin Patrioti Levicen. Kauhajoki tarvitsee kaksi voittoa selvitäkseen lohkovaiheeseen. Ottelut ovat katsottavissa suorana Mestarien liigan YouTube-kanavalta.

22.9.2022 08:36 Korisliiga

Max Besselink vahvistaa nousija-Honkaa

Viime kaudella vahvaa näyttöä osaamisestaan BC Nokian paidassa antanut Helsingin NMKY:n kasvatti Max Besselink, 202 cm ja 20 vuotta, on solminut yksivuotisen sopimuksen Korisliigan nousijajoukkueen Tapiolan Hongan kanssa. Besselinkin lisäksi Honkaan saapuu 21-vuotias Samppa Mäki.

22.7.2022 09:57 Korisliiga

Kolminkertainen Korisliiga-mestari René Rougeau Seagullsiin

Helsinki Seagulls on tehnyt sopimuksen 36-vuotiaan yhdysvaltalaisen René Rougeaun kanssa. Kolminkertainen Korisliiga-mestari on edustanut aiemmin urallaan Kauhajoen Karhu Basketia yhteensä 139 ottelussa.

21.7.2022 08:24 Korisliiga

Katajalle kaksi uutta pelaajaa: Christian Keeling vahvistukseksi, Thomas Exaucia Korisliiga-tulokkaaksi

Kataja Basket on tehnyt kaksi uutta pelaajasopimusta, kun joukkuetta täydentävät yhdysvaltalainen Christian Keeling, 24, ja Suomen nuorisomaajoukkueista tuttu Thomas Exaucia, 21.

19.7.2022 19:44 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2022-2023 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy syys-lokakuun vaihteessa ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 10.5.2023. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

15.7.2022 17:00 FIBA Europe Cup

FIBA Europe Cup -arvonnat suoritettu – Kataja Basketin ensimmäinen karsintavastus on israelilainen Hapoel Haifa

FIBA Europe Cupin syyskuun lopussa pelattaviin karsintaturnauksiin ja alkulohkoihin suoritettiin eilen Münchenissä. Joensuulainen Kataja Basket eteni suoraan välierävaiheeseen, jossa vastustajaksi arvottiin israelilainen Hapoel Haifa.

13.7.2022 16:49 Korisliiga

Quin Cooper tuo heittovoimaa Korihaihin

Korisliigaa pelaava Uudenkaupungin Korihait on tehnyt pelaajasopimuksen 30-vuotiaan yhdysvaltalaislaituri Quin Cooperin kanssa. Cooper tulee Uuteenkaupunkiin Belgian ja Hollannin yhteisliigassa pelaavasta Aris Leeuwardenista.

13.7.2022 16:41 Susijengi

Susijengin laituriveteraani Carl Lindbom vahvistaa Tapiolan Honkaa

Viimeiset viisi vuotta Puolan, Ranskan, Liettuan, Kroatian ja Islannin sarjoissa viihtynyt Susijengin laituriveteraani Carl Lindbom, 30, palaa kotimaan kentille. 206-senttinen Lindbom on solminut tulevan kauden kattavan sopimuksen kasvattajaseuransa Tapiolan Hongan edustusjoukkueen kanssa.

11.7.2022 20:26 Susijengi

Susijengin sähikäinen Jamar Wilson lyö pelitossut naulaan

Susijengin sähikäinen, kesästä 2015 asti Suomea maajoukkuetasolla edustanut Bronxin kasvatti Jamar ”Jammu” Wilson, 38, on ilmoittanut lyövänsä tossut naulaan. Wilson edusti Susijengiä viimeisen kerran helmikuun voitokkaassa MM-karsintaikkunassa ja pelasi seurajoukkuekaudella 2021-22 Kataja Basketin ja ranskalaisen Boulazacin paidassa.

8.7.2022 10:16 Mestarien liiga

Mestarien liigan karsintaparit arvottu – Kauhajoki suoraan toiselle kierrokselle

Mestarien liigan tulevan kauden lohkoarvonnat sekä karsintaparit arvottiin torstaina. Hallitseva Suomen mestari Kauhajoki kohtaa karsinta-avauksessaan voittajan parista Egis Körmend (HUN) – Patrioti Levice (SVK).

22.6.2022 20:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2022–23 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2022–23. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään ennätykselliset 64 joukkuetta.

20.6.2022 10:41 Korisliiga

Finaalien MVP Cameron Jones jatkaa Kauhajoella – Jeffrey Crockett uutena oranssipaitoihin

Viime kauden parhaimmaksi ulkomaalaispelaajaksi sekä finaalien arvoikkaamksi valittu Cameron Jones ja hallitseva Suomen mestari Kauhajoki ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen.

15.6.2022 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Johannes Sarekoski Koripalloliiton huippuerotuomarivalmentajaksi

Suomen Koripalloliiton uudeksi huippuerotuomarivalmentajaksi on valittu pitkän linjan Korisliiga-erotuomari Johannes Sarekoski, 47. Sarekoski aloittaa uudessa pestissään kesällä 2022.

14.6.2022 19:36 Susijengi

Hannes Pöllälle jatkosopimus Kouvoihin

Korisliigan vuoden tulokkaaksi keväällä äänestetty Susijengin nuori sentteri ja Namika Lahti Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 24, jatkaa Kouvolassa. 211-senttinen ja 123-kiloinen Pöllä takoi Kouvoille viime kaudella 10,4 pistettä ja 6,8 levypalloa ottelua kohden.

14.6.2022 18:57 Korisliiga

Mubashar Ali KTP-Basketin korien alle

Vuosi sitten Susijengissä debytoinut ja viime vuodet yliopistokoripalloa Yhdysvalloissa pelannut helsinkiläisen Warriorsin kasvatti Mubashar Ali, 25, debytoi syksyllä Korisliigassa. 213-senttinen Ali on solminut yksivuotisen sopimuksen perinteikkään kotkalaisjoukkueen KTP-Basketin kanssa.

10.6.2022 16:57 Korisliiga

Tuukka Kotti vahvistamaan Tapiolan Honkaa

Korisliiga-paluuseen valmistautuva Tapiolan Honka on solminut sopimuksen 226 miesten maaottelua pelanneen Tuukka Kotin, 41, kanssa, joka tuo suuren annoksen kokemusta joukkueeseen.

6.6.2022 15:31 Korisliiga

Okko Järvi Seagullsin takalinjoille kaksivuotisella sopimuksella

Korisliigan kevään 2021 arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP) palkittu Tapiolan Hongan kasvatti Okko Järvi, 26, palaa Suomeen. Susijengi-debyyttinsä viime kesänä tehnyt ja päättyneellä kaudella belgialaista Phoenix Brusselsia edustanut 193-senttinen Järvi on solminut kaksivuotisen sopimuksen Helsinki Seagullsin kanssa.

31.5.2022 15:03 Susijengi

Max Besselink pitkällä sopimuksella Würzbürgiin

Viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Helsingin NMKY:n kasvatti ja Suomi-koriksen suurlupaus Max Besselink, 202 cm ja 20 vuotta, siirtyy kolmivuotisella sopimuksella Saksan Bundesliigaa edustavan s.Oliver Würzbürgin riveihin.

26.5.2022 10:32 Susijengi

Daniel Dolenc mestari-Karhun korin alle, Carter jatkaa Kauhajoella

Espoo Basket Teamin kasvatti ja Susijengin korinalusduunarina kunnostautunut Daniel Dolenc, 28, liittyy Suomen mestari Karhu Basketin vahvuuteen kaksivuotisella sopimuksella. Kauhajokisten korinalusta tulee olemaan ensi kaudella väkivahva, sillä myös mestaruuden takuumiehiin lukeutunut Simeon Carter jatkaa seurassa.

Näytä lisää vastaavia