Korisliigan välierien ennakkopaketti: Pyrinnöllä kotietu Seagullsia vastaan, Kouvot ennakkosuosikkina BC Nokian kimppuun

11.4.2016 Korisliigan pudotuspelit ovat edenneet välierävaiheeseen. Jännittävimmät ja kuumimmat puolivälierät miesmuistiin tarjosivat unohtumattomia hetkiä jokaisella liigapaikkakunnalla, mutta lopulta välieriin selvisivät toisensa kohtaavat Kouvolan Kouvot ja BC Nokia, sekä Tampereen Pyrintö ja Helsinki Seagulls.

Damon Williams ja Tampereen Pyrintö lähtevät kotiedun turvin ennakkosuosikkina välieriin...

...Carl Lindbomia ja Helsinki Seagullsia vastaan.

Kouvot ja Alexander Madsen lähtevät ennakkosuosikkina välieriin, mutta...

...BC Nokialle ja Daniel Baileylle se asetelma on jo tuttu ja toimivaksi todettu. Kuvat: Francois Perthuis, Erkki Hautaviita & Kai Kilappa

Tampereen Pyrintö ja Helsinki Seagulls saapuvat välierien taisteluareenalle varsin erilaisista lähtökohdista. Siinä missä Pyrintö ei joutunut puolivälierissä puristamaan koneestaan kaikkia tehoja irti vajaamiehistä Bisonsia vastaan, taisteli Seagulls täydet 12 erää Kauhajoen Karhua vastaan. Seagullsin pudotuspelipaikka varmistui vasta, kun Karhun Mikko Koiviston kolmen pisteen heitto kolahti korirenkaasta turvallisille vesille viidennen ottelun jatkoajan viimeisillä sekunneilla.

Välieriin joukkueet lähtevät kuitenkin varsin erilaisista lähtökohdista kuin pudotuspelien ensimmäiseen vaiheeseen. Pyrintö ei pysty toista ottelusarjaa perättäin esittämään vain hahmotelmaa parhaasta itsestään, koska Seagulls pystyy jopa ilman Jason Conleyn läsnäoloa kaatamaan joukkueen kuin joukkueen.

Tamperelaiset tarvitsevat ratkaisupelaajiltaan sitä kokemuksen tuomaa varmuutta, jota Damon Williams, Antero Lehto, Ricky Minard ja J’Nathan Bullock edustavat. Suoritusvarmuuden säilyminen ja pelisuunnitelman toteuttaminen korkealla tasolla läpi paras-seitsemästä –sarjan on elintärkeää etenkin Seagullsin tapaista, taukoamatta aggressiivisesti iholle tulevaa joukkuetta vastaan.

Joukkueiden ratkaisupelaajat osuvat mielenkiintoisesti yhteen. Siinä missä Seagulls-sentteri Terrence Watson ei ole ilmoitetulla 200-senttisellä varrellaan sarjan pisimpiä senttereitä, mutta vastaavasti Pyrintö ei juoksuta kentälle oikeastaan yhtään puhdasta vitospaikan möyhijää.

Esian Henderson on 205-senttiseksi pelaajaksi hyvin liikkuva ja sopivan monipuolinen pelaaja Pyrinnön ryhmään, mutta miten mieheltä onnistuu väkivahvan Watsonin pysäyttäminen? Ja vastaavasti, onnistuuko Watson pysymään hyvin liikkuvien Pyrinnön isojen mukana näiden hyökätessä miestä vastaan naama koria kohti?

Seagullsin suurin huolen aihe välierien alla on epäilemättä laituri Jason Conleyn loukkaantuminen Karhu-sarjan neljännessä ottelussa. Conleyn loukkaantuminen piti miehen sivussa puolivälierien viidennestä ottelusta, mutta varmaa tietoa ”Coopin” pelikunnosta välieräsarjassa ei vielä ole. Se on kuitenkin varmaa, että Conleyn korintekovoimaa ja aktiivista levypallopelaamista helsinkiläiset tarvitsevat jos joukkue mielii edetä Korisliigan finaaleihin asti.

Laituriosastolla yksi seurattavista taistelupareista on Damon Williamsin ja Timo Heinosen kaksintaistelu. Kokeneet pelimiehet pääsevät ottamaan toisistaan mittaa vähintään neljän ottelun ajan, eikä tuota hyvähenkistä ja leikkisää ”peliä pelien sisällä” ole yhdenkään koripallofanin syytä jättää liman huomiota.

Carl Lindbom on ottanut Seagulls-miehistössä askeleita eteenpäin kauden edetessä ja osoitti Karhua vastaan olevansa valmis myös kantamaan korintekovastuuta tiukan paikan tullen. Suomalaisen rungon täyttävä Antto Nikkarinen taas on ollut läpi kauden oma, kypsä, hyökkäystä johtava itsensä joka on kasvanut viimeistään tällä kaudella todellisten profiilipelaajien joukkoon Korisliigassa.

Pyrintö pystyy kuitenkin vastaamaan edellä mainitun kaksikon panokseen vähintäänkin mielenkiintoisella tavalla. 196-senttinen Ricky Minard pystyy parhaimmillaan pimentämään pienempiäkin takakentän pelaajia ja samalla luo monipuolisella ratkaisuarsenaalillaan valtavasti ongelmia vastustajan saman pelipaikan pelaajille. J’Nathan Bullock on taas vahva ja monipuolinen iso laituri, jonka kanssa Lindbomilla on varmasti kädet täynnä puolustuspäässä parkettia.

Heittävä takamies James Sinclair oli Seagullsin ykkösoptio Karhua vastaan kahden viimeisen ottelun ratkaisuhetkillä, eikä mies pettänyt paikan saatuaan. Etenkin keskimatkan heitoillaan tulosta tekevä Sinclair on vaikea pideltävä vastustajan takamiehille kokonsa takia. Pyrinnön penkiltä kentälle rähinää tuova Ville Pekkola taas on laboratoriossa kehitelty prototyyppi jokaisen takamiehen painajaisesta, eikä Pekkola tule antamaan sekuntiakaan ylimääräistä aikaa Seagullsin pallonkäsittelijöille.

Antero Lehto ei kolmessa pelaamassaan puolivälieräottelussa löytänyt vielä sitä tuttua itseään jonka kaikki Pyrinnön kannattajat muistavat esimerkiksi kauden 2013/2014 –pudotuspelitaipaleelta. Nyt mies saa vastaansa Susijengin paitaa päälleen havittelevan Nikkarisen ja miesten välinen paremmuuden selvittely voi ratkaista samalla myös suurilta osin joukkueiden välisten voimasuhteiden muodostumista.

Suuressa kuvassa kupletin juoni on kuitenkin se, että Pyrintö lähtee sarjaan ennakkosuosikkina, etenkin jos Conley ei pysty pelaamaan sarjan avausottelussa. Seagulls on samalla osoittanut olevansa päävalmentaja Mikko Larkaksen alaisuudessa äärimmäisen kova joukkue venymään tiukan paikan tullen, eikä Pohjois-Amerikkalaisesta koripallomaailmasta tuttu sanonta ”defense travels” ole mikään tuulesta temmattu letkautus.

Helsinkiläiset pystyvät pitämään itsensä jokaisen ottelun voittotaistelussa mukana korkean intensiteetin puolustuksellaan, mutta kuinka moneen voittoon asti se kantaa rutinoitunutta ja kovaan kevätiskuun yltynyttä Pyrintöä vastaan?

Pystyykö BC Nokia yllättämään taas?

Kouvolan Kouvot ja BC Nokia olivat molemmat osallisina omalla tavallaan ikimuistoisissa puolivälieräsarjoissa. BC Nokia tiputti runkosarjan selkeän ykkösen, Joensuun Katajan, neljässä ottelussa vastoin koko koripalloilevan Suomen odotuksia. Kouvot taas kaatoi Salon Vilppaan viidennen ottelun hurjassa trillerissä Ilari Seppälän viime sekuntien korilla.

Näkyykö tuo viiden ottelun sarja Kouvojen otteissa välierien avausottelussa tiistaina? Kouvolan Lumon Areenassa pelattava ottelu toimii Kouvoille samalla myös uudenlaisena haasteena, sillä kotiyleisön tuoman tuen ollessa kuitenkin läsnä, eivät jäähallin puitteet vastaa Manskarin tuttuja ja tunnelmallisia tiloja.

BC Nokialla on huilipäiviä takana neljä, eikä ainakaan puolivälierien rasituksesta pitäisi olla liian suurta taakkaa nokialaisten pohkeissa. Pirkanmaalaisten raskasrakenteiselle etukentälle ylimääräiset lepopäivät ovat varmasti olleet tilauksessa, serbi Dragan Labovicin ja jenkki David Kravishin päästessä verrattain tuoreilla jaloilla aiheuttamaan kaaosta Kouvojen korinalustan lähistölle ja suojelemaan samaa reviiriä parketin nokialaispäädyssä.

Ottelusarjasta on ennakkoon muodostumassakin kahden täysin erilaisen maailman kohtaaminen. BC Nokia on kookas ja pelaa, ainakin kotiyleisönsä mielestä, ajoittain jopa liian hitaasti päävalmentaja Oliver Vidinin alaisuudessa. Rauhallinen tempo pitää kuitenkin erityisesti Labovicin pelin sisällä jatkuvasti ja 207-senttinen serbi on kiittänyt pudotuspeleissä 22,8 pisteen ja 6,3 levypallon keskiarvoilla, heittäen kahden sekä kolmeen pisteen heittonsa säkkiin yli 55% tarkkuudella.

Labovicin sentterikollega Kravish on kunnostautunut enemmän puolustuspäässä, repien 12,3 pisteensä päälle 9,8 levypalloa ja torjuen 1,3 vastustajan korintekoyritystä ottelua kohden.

Äärimmäisen mielenkiintoisen ennakkoasetelmista tekee se, miten näätäpaitainen joukkue lähtee puolustamaan Kouvojen etukenttää. Sentteri Thomas Gipson on sarjan vahvimpia pelipaikallaan ja aktiivisimpia levypallopelaajia, joka pystyy pakottamaan tiensä korirenkaan läheisyyteen lähes ketä tahansa puolustajaansa vastaan.

Kravish ja Labovic onnistuvat varmasti tarjoamaan Gipsonille sopivan kokoisen haasteen, mutta miten käy jos Vilpas-sarjassa liekkeihin räjähtänyt Alexander Madsen jatkaa jo nähtyjä otteita myös välierissä? Kansainvälisen tason urheilullisuudella varustettu Madsen omaa sen luokan taitopaletin, että mies pystyy pelkästään omalla panoksellaan heilauttamaan yhden ottelun lopputuloksen Kouvojen suuntaan hyvänä päivänä.

Toinen maailmansa ovat joukkueiden muut osa-alueet. Kouvoilla ei ole varsinaisesti puhtaita laiturityyppejä juurikaan, mutta silmämääräisesti loputon laadukkaiden takamiesten rotaatio pitää sisällään riittävän vahvat ja ulottuvat pelaajat D.J. Richardsonissa ja David Gonzalvesissa, jotta joukkue pystyy ainakin hankaloittamaan BC Nokian Eldar Skamon ja Daniel Baileyn elämää.

Skamo luo kokonsa ja luovan pelityylinsä sekä salamannopean pelisilmänsä ansiosta BC Nokialle omanlaisensa aseen hyökkäyspäässä. Mikäli joukkue onnistuu sijoittamaan riman lähellä tappavan tehokkaan Kravishin sekä hyvän kolmen pisteen heittäjän Labovicin tilankäytöllisesti fiksuille paikoille ja ruokkimaan Skamolle palloa korin läheisyyteen mahdollista pienempää puolustajaa vastaan, luo se jo entuudestaan kiinnostavien kaksintaistelujen listaan yhden seurattavan asian lisää.

BC Nokian takakenttä onnistui pysäyttämään jo Teemu Rannikon, mutta miten on asioiden laita kun vastassa on viisi ratkaisuvalmista takamiestä? Niko Mattila, Joni Herrala, Joni Harjula ja näätien näätä Henri Hirvikoski saavat tehdä hartiavoimin töitä pysyäkseen Kouvojen monipuolisen ja korintekovoimaisen takakentän kyydissä. Etenkin Kyle Shiloh osoitti Vilpasta vastaan olevansa todellinen kevään pelaaja, eivätkä Richardsonin viidennen ottelun ratkaisuhetkien suoritukset poistu Kouvojen kannattajien tajunnasta vielä usean seuraavankaan kevään aikana.

BC Nokian pelinrakentelusta vastaava serbi Vuk Malidzan on löytänyt paikkansa joukkueesta päivä päivältä paremmin ja on ottanut Oliver Vidinin hyökkäyksen ohjakset käsiinsä. Jos Kouvot kuitenkin saa Malidzanin hyydytettyä, nähdäänkö kokenut ja maailman kovimmilla pelikentillä urallaan vieraillut Luis Flores vielä tänä keväänä näätäpaita päällä?

Ottelusarjan alla ennakkoasetelmat ovat kuitenkin selkeät. BC Nokia teki jättimäisen yllätyksen tiputtamalla Joensuun Katajan jatkosta ja joukkue on kieltämättä yllätysvalmis myös välierävaiheessa Kouvoja vastaan. Joukkueiden kohtaamiset runkosarjassa menivät voitoin 3-1 Kouvoille, Kouvolassa pelattujen otteluiden päätyttyä keskimäärin yli 30 pisteen erolla Kouvojen hyväksi. Pudotuspelit ovat oma maailmansa, mutta ovatko kaikki BC Nokian taikatemppujen salaisuudet jo paljastettu?

Kouvojen ja BC Nokian välinen välieräsarja alkaa tiistaina 12.4 kello 18.30 Kouvolan Lumon Areenalla. Pyrinnön ja Helsinki Seagullsin välienselvittelyn ensimmäinen näytös alkaa keskiviikkona 13.4 kello 18.30 Tampereen Pyynikin Palloiluhallilla.

 
15.1.2021 20:39 Korisliiga

Vilpas otti vierasvoiton Kouvolassa – Koivisto–Nenonen-tandem iskussa

Miesten Korisliigassa Kouvot kärsi roiman kotitappion Salon Vilppaan käsittelyssä.

15.1.2021 17:00 Korisliiga

Sarjamääräyksiin muutoksia: Koripallon pääsarjoista ei putoa yksikään joukkue kauden 2020–21 päätteeksi

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on hyväksynyt aikuisten pääsarjaryhmän esitykset naisten Korisliigan, miesten I divisioona A ja B:n sekä naisten I divisioonan seurakokousten muutosehdotukset liittyen sarjasta putoamiseen.

14.1.2021 09:40 Susijengi

Samuel Haanpään ansiokas pelaajaura päätökseen

Ikäpolvensa ansiokkaimpiin suomalaisiin koripalloilijoihin lukeutuva Keravan Kori-80:n kasvatti Samuel Haanpää, 34, on ilmoittanut lopettavansa koripallouransa. Haanpää ehti pitkän uransa aikana edustaa Suomea EM-kisoissa, rikkoa yliopistonsa kolmen pisteen heittoennätyksen ja pelata ammattilaisena mm. Espanjassa, Kyproksella ja Argentiinassa.

13.1.2021 20:20 Korisliiga

Aapeli Alanen toi penkiltä tehoa Katajan voitossa – Seagulls jatkoi vottokulkuaan Lahden loppukiristä huolimatta

Illan Korisliiga-kierroksella voittajiksi kruunattiin Kataja Basket, Helsinki Seagulls ja Kauhajoki.

12.1.2021 20:05 Korisliiga

Osku Heinonen laittoi satamaan – Pyrintö ryöväsi ilon Sami Toiviaisen 600. päävalmentajaottelusta

Tampereen Pyrintö otti tiukan ja tärkeän kotivoiton Salon Vilppaasta ja säilytti samalla kakkossijansa Korisliigan runkosarjassa.

6.1.2021 20:54 Korisliiga

Trey Zeigler johti Korihait kauden ensimmäiseen voittoon – Ura taipui Matti Nuutisen kuumasta kolmoskädestä huolimatta

Miesten Korisliigan viiden ottelun kierros tarjoili toinen toistaan tiukempia vääntöjä, joissa voittajiksi selvisivät KTP-Basket, Salon Vilpas, Kouvot, Tampereen Pyrintö ja kauden ensimmäisen kerran myös Korihait.

30.12.2020 20:02 Korisliiga

Jeremiah Woodilla sensaatioilta – vuoden viimeinen Korisliiga-ottelu päättyi Vilppaan voittoon

Salon Vilpas puolusti kotikenttäänsä KTP:tä vastaan konkari Jeremiah Woodin ja ensimmäistä Korisliiga-otteluaan pelanneen Deondre Parks Jr:n johdolla.

28.12.2020 20:06 Korisliiga

Korisliigassa putket jatkuvat – voittoja Seagullsille ja KTP:lle

Helsinki Seagulls venytti voittoputkensa 11:een ja Korihait tappioputkensa 12:een, kun miesten Korisliiga palasi ottelutauolta. Korihaiden havittelemat sarjapisteet vei KTP-Basket.

23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 17:45 Korisliiga

Korisliigan kilpailujärjestelmään muutoksia loppukauden osalta: jatkosarjoista luovutaan, mestari selvillä huhtikuussa

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on hyväksynyt kokouksessaan Korisliigan seurakokouksen esityksen, jonka mukaisesti Korisliigan kauden 2020–21 kilpailujärjestelmää muutetaan luopumalla jatkosarjoista. 22 ottelun runkosarjan jälkeen käynnistyy kahdeksan joukkueen pudotuspelivaihe.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

10.12.2020 17:15 Korisliiga

Karhu Basket rakennuttaa oman monitoimiareenan, 2300-paikkainen areena valmistuu 2022

Korisliigan kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittanut Karhu Basket kertoi torstaina tiedotustilaisuudessaan uudesta monitoimiareenasta.

4.12.2020 17:00 Korisliiga

Korisliiga jää tauolle 4.-23.12. väliseksi ajaksi

Miesten Korisliiga on päätetty asettaa pelitauolle 4.-23.12 väliseksi ajaksi Aluehallintovirastojen asettamien rajoituksien johdosta. Korisliiga-seurat päättivät asiasta perjantaina pitämässään seurakokouksessa.

4.12.2020 08:56 Korisliiga

Helsinki Seagulls kiinnitti valmennusjohtonsa pitkillä jatkosopimuksilla

"Kerrassaan mahtavaa, että meillä oli mahdollisuus tämän kaiken synkkyyden keskellä kiinnittää koko valmennustiimimme pitkäksi aikaa eteenpäin", Helsinki Seagullsin toimitusjohtaja iloitsee valmennusjohdon jatkosopimuksista.

3.12.2020 14:45 Korisliiga

Korisliigan ensimmäiseksi Kuukauden Valopilkuksi on nimetty Pyrinnön Marcus Lewis

Tuhoisaa jälkeä tehnyt Tampereen Pyrinnön Marcus Lewis on nimetty miesten Korisliigassa marraskuun pelaajaksi. Palkinto kantaa vastaisuudessa nimeä Kuukauden Valopilkku.

3.12.2020 08:15 Korisliiga

Korisliigan kuukauden pelaaja on jatkossa Kuukauden Valopilkku

Korisliigan ja Taksi Helsingin solmiman markkinointiyhteistyön myötä Korisliigan kuukauden pelaaja on jatkossa Kuukauden Valopilkku. Valopilkku on Taksi Helsingin omistama taksintilaussovellus, millä kuluttajat voivat tilata taksin vuorokauden ympäri, lähes koko maassa.

2.12.2020 20:11 Pääjuttu

Alanen ja Wilson huippuvireessä maajoukkueviikon jälkeen – Korisliiga-ilta tarjosi kaksi tiukkaa kamppailua

Miesten Korisliiga-illan voittajat olivat Kataja Basket ja Kauhajoki. EM-karsinnoista palanneet Aapeli Alanen ja Jamar Wilson esittivät vakuuttavia otteita.

1.12.2020 19:57 Korisliiga

Shawn Hopkins liekeissä Pyrinnön kotivoitossa – kolmoset upposivat Korihaita vastaan virheettömästi

Illan ainoassa miesten Korisliigan ottelussa Tampereen Pyrintö taivutti Korihait 128–67.

1.12.2020 18:17 Korisliiga

Otteluiden peruutuksia miesten Korisliigassa – perjantain seurakokouksessa päätetään jatkosta

Miesten Korisliigan otteluohjelmaan on tulossa pikaisia muutoksia. Neljä ottelua on peruttu toistaiseksi. Jatkosta tiedotetaan perjantain seurakokouksen jälkeen.

Näytä lisää vastaavia