Korisliigan välierien ennakkopaketti: Pyrinnöllä kotietu Seagullsia vastaan, Kouvot ennakkosuosikkina BC Nokian kimppuun

11.4.2016 Korisliigan pudotuspelit ovat edenneet välierävaiheeseen. Jännittävimmät ja kuumimmat puolivälierät miesmuistiin tarjosivat unohtumattomia hetkiä jokaisella liigapaikkakunnalla, mutta lopulta välieriin selvisivät toisensa kohtaavat Kouvolan Kouvot ja BC Nokia, sekä Tampereen Pyrintö ja Helsinki Seagulls.

Damon Williams ja Tampereen Pyrintö lähtevät kotiedun turvin ennakkosuosikkina välieriin...

...Carl Lindbomia ja Helsinki Seagullsia vastaan.

Kouvot ja Alexander Madsen lähtevät ennakkosuosikkina välieriin, mutta...

...BC Nokialle ja Daniel Baileylle se asetelma on jo tuttu ja toimivaksi todettu. Kuvat: Francois Perthuis, Erkki Hautaviita & Kai Kilappa

Tampereen Pyrintö ja Helsinki Seagulls saapuvat välierien taisteluareenalle varsin erilaisista lähtökohdista. Siinä missä Pyrintö ei joutunut puolivälierissä puristamaan koneestaan kaikkia tehoja irti vajaamiehistä Bisonsia vastaan, taisteli Seagulls täydet 12 erää Kauhajoen Karhua vastaan. Seagullsin pudotuspelipaikka varmistui vasta, kun Karhun Mikko Koiviston kolmen pisteen heitto kolahti korirenkaasta turvallisille vesille viidennen ottelun jatkoajan viimeisillä sekunneilla.

Välieriin joukkueet lähtevät kuitenkin varsin erilaisista lähtökohdista kuin pudotuspelien ensimmäiseen vaiheeseen. Pyrintö ei pysty toista ottelusarjaa perättäin esittämään vain hahmotelmaa parhaasta itsestään, koska Seagulls pystyy jopa ilman Jason Conleyn läsnäoloa kaatamaan joukkueen kuin joukkueen.

Tamperelaiset tarvitsevat ratkaisupelaajiltaan sitä kokemuksen tuomaa varmuutta, jota Damon Williams, Antero Lehto, Ricky Minard ja J’Nathan Bullock edustavat. Suoritusvarmuuden säilyminen ja pelisuunnitelman toteuttaminen korkealla tasolla läpi paras-seitsemästä –sarjan on elintärkeää etenkin Seagullsin tapaista, taukoamatta aggressiivisesti iholle tulevaa joukkuetta vastaan.

Joukkueiden ratkaisupelaajat osuvat mielenkiintoisesti yhteen. Siinä missä Seagulls-sentteri Terrence Watson ei ole ilmoitetulla 200-senttisellä varrellaan sarjan pisimpiä senttereitä, mutta vastaavasti Pyrintö ei juoksuta kentälle oikeastaan yhtään puhdasta vitospaikan möyhijää.

Esian Henderson on 205-senttiseksi pelaajaksi hyvin liikkuva ja sopivan monipuolinen pelaaja Pyrinnön ryhmään, mutta miten mieheltä onnistuu väkivahvan Watsonin pysäyttäminen? Ja vastaavasti, onnistuuko Watson pysymään hyvin liikkuvien Pyrinnön isojen mukana näiden hyökätessä miestä vastaan naama koria kohti?

Seagullsin suurin huolen aihe välierien alla on epäilemättä laituri Jason Conleyn loukkaantuminen Karhu-sarjan neljännessä ottelussa. Conleyn loukkaantuminen piti miehen sivussa puolivälierien viidennestä ottelusta, mutta varmaa tietoa ”Coopin” pelikunnosta välieräsarjassa ei vielä ole. Se on kuitenkin varmaa, että Conleyn korintekovoimaa ja aktiivista levypallopelaamista helsinkiläiset tarvitsevat jos joukkue mielii edetä Korisliigan finaaleihin asti.

Laituriosastolla yksi seurattavista taistelupareista on Damon Williamsin ja Timo Heinosen kaksintaistelu. Kokeneet pelimiehet pääsevät ottamaan toisistaan mittaa vähintään neljän ottelun ajan, eikä tuota hyvähenkistä ja leikkisää ”peliä pelien sisällä” ole yhdenkään koripallofanin syytä jättää liman huomiota.

Carl Lindbom on ottanut Seagulls-miehistössä askeleita eteenpäin kauden edetessä ja osoitti Karhua vastaan olevansa valmis myös kantamaan korintekovastuuta tiukan paikan tullen. Suomalaisen rungon täyttävä Antto Nikkarinen taas on ollut läpi kauden oma, kypsä, hyökkäystä johtava itsensä joka on kasvanut viimeistään tällä kaudella todellisten profiilipelaajien joukkoon Korisliigassa.

Pyrintö pystyy kuitenkin vastaamaan edellä mainitun kaksikon panokseen vähintäänkin mielenkiintoisella tavalla. 196-senttinen Ricky Minard pystyy parhaimmillaan pimentämään pienempiäkin takakentän pelaajia ja samalla luo monipuolisella ratkaisuarsenaalillaan valtavasti ongelmia vastustajan saman pelipaikan pelaajille. J’Nathan Bullock on taas vahva ja monipuolinen iso laituri, jonka kanssa Lindbomilla on varmasti kädet täynnä puolustuspäässä parkettia.

Heittävä takamies James Sinclair oli Seagullsin ykkösoptio Karhua vastaan kahden viimeisen ottelun ratkaisuhetkillä, eikä mies pettänyt paikan saatuaan. Etenkin keskimatkan heitoillaan tulosta tekevä Sinclair on vaikea pideltävä vastustajan takamiehille kokonsa takia. Pyrinnön penkiltä kentälle rähinää tuova Ville Pekkola taas on laboratoriossa kehitelty prototyyppi jokaisen takamiehen painajaisesta, eikä Pekkola tule antamaan sekuntiakaan ylimääräistä aikaa Seagullsin pallonkäsittelijöille.

Antero Lehto ei kolmessa pelaamassaan puolivälieräottelussa löytänyt vielä sitä tuttua itseään jonka kaikki Pyrinnön kannattajat muistavat esimerkiksi kauden 2013/2014 –pudotuspelitaipaleelta. Nyt mies saa vastaansa Susijengin paitaa päälleen havittelevan Nikkarisen ja miesten välinen paremmuuden selvittely voi ratkaista samalla myös suurilta osin joukkueiden välisten voimasuhteiden muodostumista.

Suuressa kuvassa kupletin juoni on kuitenkin se, että Pyrintö lähtee sarjaan ennakkosuosikkina, etenkin jos Conley ei pysty pelaamaan sarjan avausottelussa. Seagulls on samalla osoittanut olevansa päävalmentaja Mikko Larkaksen alaisuudessa äärimmäisen kova joukkue venymään tiukan paikan tullen, eikä Pohjois-Amerikkalaisesta koripallomaailmasta tuttu sanonta ”defense travels” ole mikään tuulesta temmattu letkautus.

Helsinkiläiset pystyvät pitämään itsensä jokaisen ottelun voittotaistelussa mukana korkean intensiteetin puolustuksellaan, mutta kuinka moneen voittoon asti se kantaa rutinoitunutta ja kovaan kevätiskuun yltynyttä Pyrintöä vastaan?

Pystyykö BC Nokia yllättämään taas?

Kouvolan Kouvot ja BC Nokia olivat molemmat osallisina omalla tavallaan ikimuistoisissa puolivälieräsarjoissa. BC Nokia tiputti runkosarjan selkeän ykkösen, Joensuun Katajan, neljässä ottelussa vastoin koko koripalloilevan Suomen odotuksia. Kouvot taas kaatoi Salon Vilppaan viidennen ottelun hurjassa trillerissä Ilari Seppälän viime sekuntien korilla.

Näkyykö tuo viiden ottelun sarja Kouvojen otteissa välierien avausottelussa tiistaina? Kouvolan Lumon Areenassa pelattava ottelu toimii Kouvoille samalla myös uudenlaisena haasteena, sillä kotiyleisön tuoman tuen ollessa kuitenkin läsnä, eivät jäähallin puitteet vastaa Manskarin tuttuja ja tunnelmallisia tiloja.

BC Nokialla on huilipäiviä takana neljä, eikä ainakaan puolivälierien rasituksesta pitäisi olla liian suurta taakkaa nokialaisten pohkeissa. Pirkanmaalaisten raskasrakenteiselle etukentälle ylimääräiset lepopäivät ovat varmasti olleet tilauksessa, serbi Dragan Labovicin ja jenkki David Kravishin päästessä verrattain tuoreilla jaloilla aiheuttamaan kaaosta Kouvojen korinalustan lähistölle ja suojelemaan samaa reviiriä parketin nokialaispäädyssä.

Ottelusarjasta on ennakkoon muodostumassakin kahden täysin erilaisen maailman kohtaaminen. BC Nokia on kookas ja pelaa, ainakin kotiyleisönsä mielestä, ajoittain jopa liian hitaasti päävalmentaja Oliver Vidinin alaisuudessa. Rauhallinen tempo pitää kuitenkin erityisesti Labovicin pelin sisällä jatkuvasti ja 207-senttinen serbi on kiittänyt pudotuspeleissä 22,8 pisteen ja 6,3 levypallon keskiarvoilla, heittäen kahden sekä kolmeen pisteen heittonsa säkkiin yli 55% tarkkuudella.

Labovicin sentterikollega Kravish on kunnostautunut enemmän puolustuspäässä, repien 12,3 pisteensä päälle 9,8 levypalloa ja torjuen 1,3 vastustajan korintekoyritystä ottelua kohden.

Äärimmäisen mielenkiintoisen ennakkoasetelmista tekee se, miten näätäpaitainen joukkue lähtee puolustamaan Kouvojen etukenttää. Sentteri Thomas Gipson on sarjan vahvimpia pelipaikallaan ja aktiivisimpia levypallopelaajia, joka pystyy pakottamaan tiensä korirenkaan läheisyyteen lähes ketä tahansa puolustajaansa vastaan.

Kravish ja Labovic onnistuvat varmasti tarjoamaan Gipsonille sopivan kokoisen haasteen, mutta miten käy jos Vilpas-sarjassa liekkeihin räjähtänyt Alexander Madsen jatkaa jo nähtyjä otteita myös välierissä? Kansainvälisen tason urheilullisuudella varustettu Madsen omaa sen luokan taitopaletin, että mies pystyy pelkästään omalla panoksellaan heilauttamaan yhden ottelun lopputuloksen Kouvojen suuntaan hyvänä päivänä.

Toinen maailmansa ovat joukkueiden muut osa-alueet. Kouvoilla ei ole varsinaisesti puhtaita laiturityyppejä juurikaan, mutta silmämääräisesti loputon laadukkaiden takamiesten rotaatio pitää sisällään riittävän vahvat ja ulottuvat pelaajat D.J. Richardsonissa ja David Gonzalvesissa, jotta joukkue pystyy ainakin hankaloittamaan BC Nokian Eldar Skamon ja Daniel Baileyn elämää.

Skamo luo kokonsa ja luovan pelityylinsä sekä salamannopean pelisilmänsä ansiosta BC Nokialle omanlaisensa aseen hyökkäyspäässä. Mikäli joukkue onnistuu sijoittamaan riman lähellä tappavan tehokkaan Kravishin sekä hyvän kolmen pisteen heittäjän Labovicin tilankäytöllisesti fiksuille paikoille ja ruokkimaan Skamolle palloa korin läheisyyteen mahdollista pienempää puolustajaa vastaan, luo se jo entuudestaan kiinnostavien kaksintaistelujen listaan yhden seurattavan asian lisää.

BC Nokian takakenttä onnistui pysäyttämään jo Teemu Rannikon, mutta miten on asioiden laita kun vastassa on viisi ratkaisuvalmista takamiestä? Niko Mattila, Joni Herrala, Joni Harjula ja näätien näätä Henri Hirvikoski saavat tehdä hartiavoimin töitä pysyäkseen Kouvojen monipuolisen ja korintekovoimaisen takakentän kyydissä. Etenkin Kyle Shiloh osoitti Vilpasta vastaan olevansa todellinen kevään pelaaja, eivätkä Richardsonin viidennen ottelun ratkaisuhetkien suoritukset poistu Kouvojen kannattajien tajunnasta vielä usean seuraavankaan kevään aikana.

BC Nokian pelinrakentelusta vastaava serbi Vuk Malidzan on löytänyt paikkansa joukkueesta päivä päivältä paremmin ja on ottanut Oliver Vidinin hyökkäyksen ohjakset käsiinsä. Jos Kouvot kuitenkin saa Malidzanin hyydytettyä, nähdäänkö kokenut ja maailman kovimmilla pelikentillä urallaan vieraillut Luis Flores vielä tänä keväänä näätäpaita päällä?

Ottelusarjan alla ennakkoasetelmat ovat kuitenkin selkeät. BC Nokia teki jättimäisen yllätyksen tiputtamalla Joensuun Katajan jatkosta ja joukkue on kieltämättä yllätysvalmis myös välierävaiheessa Kouvoja vastaan. Joukkueiden kohtaamiset runkosarjassa menivät voitoin 3-1 Kouvoille, Kouvolassa pelattujen otteluiden päätyttyä keskimäärin yli 30 pisteen erolla Kouvojen hyväksi. Pudotuspelit ovat oma maailmansa, mutta ovatko kaikki BC Nokian taikatemppujen salaisuudet jo paljastettu?

Kouvojen ja BC Nokian välinen välieräsarja alkaa tiistaina 12.4 kello 18.30 Kouvolan Lumon Areenalla. Pyrinnön ja Helsinki Seagullsin välienselvittelyn ensimmäinen näytös alkaa keskiviikkona 13.4 kello 18.30 Tampereen Pyynikin Palloiluhallilla.

 
26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

9.3.2024 20:31 Korisliiga

Seagulls ensimmäisenä 20 voiton saldoon, BC Nokialta kolmannen jakson täystyrmäys Vilppaalle

Helsinki Seagulls näyttää selättäneen vaikean talvikautensa. Gulls haki nyt toisen perättäisen voittonsa ylemmässä jatkosarjassa tykittämällä ilmiömäisellä kolmosnäytöksellä Karhu Basketin nurin kotonaan. BC Nokia vankisti asemiaan kakkospaikalla nuijimalla Salon Vilppaan kolmannella jaksolla peräti 25 pisteen marginaalilla.

Näytä lisää vastaavia