Kouvot hakee hyvitystä kevään hopealle

2.10.2008 Kouvojen kohtaloksi kevään 2008 liigafinaaleissa koitui jäädä ottavaksi osapuoleksi, kun Honka vei mestaruuden otteluvoitoin 3-1. Vuoden valmentajana palkittu Jukka Toijala myöntää hopean maistuneen kitkerältä – tulivathan himmeämmät mitalit Kouvolaan vain muutaman pisteen marginaaleilla.

– Ei hirveästi lohduttanut niiden pelien jälkeen, kun oltiin niin lähellä mestaruutta. Finaalit olivat upea tapahtuma, mutta ilman muuta uuteen kauteen lähdetään sitten tavoitteena parantaa entisestä.

Kouvojen kurssinmuutos murheellisen kauden 2006-07 jälkeen oli huikea. Vuosi sitten Kouvojen iskukyky oli arvoitus, sillä joukkueeseen liitetyt pelaajat – Jukka Kataja, Roope Suonio, Matti Nuutinen ja Tero Laitinen – arvioitiin riskihankinnoiksi. Voimasuhteet muuttuvat nopeasti, sillä kyseinen kolmikko vahvistettuna maajoukkueen käyttörotaatioon nousseella Tuomas Iisalolla, täsmäpommittaja Samu Kaaresvirralla sekä BC Jyväskylästä siirtyneellä, miesten I divisioonan parhaana pelaajana palkitulla Antti Kanervolla on ennakoitu yhdeksi sarjan parhaista kotimaisista nyrkeistä.

– Periaatteessa meillä on sama paketti kasassa kuin viime vuonna, mutta jätkät ovat vielä paremmassa kunnossa ja vielä nälkäisempiä. Meillä oli hemmetin hyvä kausi, mutta siitä lähdetään parantamaan, laukaisee Kaaresvirta.

– Kieltämättä hassu juttu, että viime vuonna meidän yhteydessämme puhuttiin "riskipelaajista" ja "huonoista hankinnoista", mutta tänä vuonna meistä puhutaankin mestaruushaastajana, Toijala virnistää.

– Kaikki suomalaiset pelaajamme ovat menneet eteenpäin kesän aikana. Ulkomaalaisten osalta tässä on vielä hakemista, mutta perjantaihin mennessä meillä pitäisi olla kolme amerikkalaista Suomessa. Katsotaan sitten, onko se lopullinen kolmikko vai ei, jatkaa Toijala.

Laituri Ronny LeMelle sekä sentteri Calvin Walls ovat molemmat väläytelleet harjoituspeleissä, mutta etenkin viime kauden parhaaksi ulkomaalaispelaajaksi valitun Corey Smithin paikkaaminen tulee olemaan vaikeaa.

– Kokoonpano elää vielä, mutta ihan hyvässä mallissa asiat ovat.

Componentalla täydellinen muodonmuutos

Keväällä liigapaikkansa vasta karsintapelien jälkeen varmistanut Team Componenta esittelee Karkkilan Liikuntahallin fanaattiselle yleisölle lähes kokonaan uudistuneen ryhmän. Componentalla on käytössään ainoastaan kolme pelaajaa viime kaudelta - Sami Syrjälä, Turo Lehtonen sekä Kimmo Tolvanen. Kroatialainen päävalmentaja Toni Bevanda on myös astunut syrjään, hänen tilalleen Karkkilan penkin päätyyn on saapunut pelaajalegenda Bernard Harris.

– Joukkueen kokoaminen lähes kokonaan uudelleen on ollut iso haaste. Ehdottomasti lähdemme kauteen haastajina, tuskin kukaan odottaa meidän voittavan montaa ottelua, myöntää Harris liigan realiteetit.

Karkkilalla on kuitenkin kasassa ryhmä, joka etenkin kotikentällä pystyy voittamaan kenet tahansa. 21-vuotias sentterilupaus Teemu Rintala oli paikoin erinomainen viime kaudella Korihaiden paidassa ja 205-senttinen Martti Kuisma on osoittanut pystyvänsä 38-vuotiaanakin pelaamaan ehjää, tehokasta koripalloa.

Korin alla Karkkila luottaa Suomen kansalaisuutta havittelevaan 201-senttiseen Clifton Jonesiin sekä Namika Lahden paidassa viime kaudella hurjasti kehittyneeseen gambialaiseen pomppuhirmu Pierre Jallowiin. Pelinrakentaja Frank Richards ja laitahyökkääjä Marcus Watts sopivat Harrisin mukaan joukkueeseen erinomaisesti.

– Meillä on paljon pelaajia, jotka osaavat oikeasti laittaa palloa koriin. Puolustus on kysymysmerkki. Niin kauan kuin jaksamme keskittyä puolustukseen, kaikki menee hyvin, tähdentää Harris.

Jallow muistaa Team Componentan viime kaudelta joukkueena, jolta ei odotettu suurta menestystä. Jallowin mukaan Componentalla on kuitenkin nyt mahdollisuus yllättää ennakkosuosikit.

– Joukkue on täysin erilainen kuin viime vuonna. Kun olen päässyt harjoittelemaan heidän kanssaan, joukkue tuntuu vahvemmalta kuin olisin ikinä uskonut. Yksittäiset pelaajat ovat menneet isoin harppauksin eteenpäin, tyytyväinen Jallow kertoo.

Harrisin mukaan Karkkilassa keskitytään yhteen otteluun kerrallaan. Joukkueen yhteinen unelma on palauttaa Team Componenta pudotuspeleihin.

– Altavastaajana meidän on helppo lähteä peleihin, koska kukaan ei odota meidän menestyvän. Vastustajamme voivat odottaa automaattisia voittoja meistä, joten meidän tehtävämme on saada heidät yllätettyä. Meillä on loistava joukkuehenki ja uskon sen kannattavan meitä pitkälle.

Nikkilä astuu Pyrinnössä suureen rooliin

Korisliigan infotilaisuuden kirjaimellisesti suurimmasta yllätyksestä vastasi Tampereen Pyrintö, joka toi joukkueensa pelaajaedustajaksi paikalle 210-senttisen, 30-vuotiaan maajoukkuesentteri Antti Nikkilän. Rahakkaampaa sopimusta mm. Kreikan ja Puolan liigoista tavoitteleva Nikkilä on omien sanojensa mukaan "99-prosenttisella todennäköisyydellä" lähdössä ulkomaille lokakuun aikana. Nikkilän lähtöön asti Pyrinnöllä on riveissään yksi sarjan parhaista kotimaisista pelaajista.

– Nyt katsotaan päivä kerrallaan mahdollisuuksia ulkomaille siirtymisen suhteen. Toivottavasti pystyn ainakin näin alkukaudesta auttamaan Pyrintöä niin paljon kuin mahdollista etenkin sisäpelin ja puolustuspelaamisen suhteen, pohdiskelee Nikkilä.

Ensimmäisen kautensa Pyrinnön päävalmentajana aloittavalle Pieti Poikolalle Nikkilä on tervetullut pelaaja - tilapäisenäkin hankintana.

– Onhan tämä tamperelaiselle korikselle todella iso asia, että saadaan "oma poika" takaisin. Yritetään tietysti ottaa kaikki hyöty irti Antin läsnäolosta ja toivotaan, että hän tuo meille alkukaudella pari ylimääräistä voittoa, sommittelee Poikola.

Poikolalla ei kuitenkaan ole syytä huoleen, sillä Nikkilän lähtiessäkin Pyrinnöllä on koossa leveähkö kotimainen runko. Varsinaisia tähtipelaajia Pyrinnöstä ei löydy, mutta vanhat tutut Jukka-Pekka Väänänen, Antero Lehto, Joni Harjula ja vuoden tulokkaan palkinnon voittanut Jesse Niemi sekä uudet hankinnat Olli Ahvenniemi ja Aleksi Huuskonen antavat Poikolalle lukuisia mahdollisuuksia peluutukseen.

– Sanoisinko, että meillä on joukkueessamme mainettaan parempia suomalaisia pelaajia. Heidän kanssaan on ollut kiva tehdä työtä tähän mennessä. Meidän joukkueen vahvuutemme on se, että yhdeksäskin pelaajamme tulee saamaan kauden aikana isoja minuutteja, hymyilee Poikola.

Myös Tampereella tähdätään pitkäjänteisyyteen. Viimeisinä vuosina Pyrinnön pelillinen tulos on ollut suhteellisen vaatimatonta ja joukkue on nyt käynnistänyt uuden kolmivuotisprojektin, jonka tavoitteena on siirtää Pyrintö kansalliselle huipulle.

– Seura on antanut kolme vuotta aikaa tavoitteen toteutumiseksi. Tarkoitus olisi pitää joukkue mahdollisimman pitkään kasassa, kehittää nuoria pelaajia ja pelata mitaleista lähitulevaisuudessa. Tässä on kuitenkin vielä paljon tekemistä, että saadaan ensiksi tämän vuoden joukkue pelaamaan yhteen, pohtii elokuussa joukkueen harjoituksiin saapunut Poikola.

Viimeisinä vuosina Pyrintö on onnistunut haalimaan riveihinsä sarjan parhaita amerikkalaisvahvistuksia entisen valmentajansa Jarmo Laitisen johdolla. Nyt Pyrintö lähtee kauteen kahdella amerikkalaispelaajilla. Laitahyökkääjät Kurtis Rice ja Kevin Smith ovat ratkaisukykyisiä ja urheilullisia pelaajia, joiden pääseminen täyteen iskuun kestänee kuitenkin muutaman sarjakierroksen verran.

– Tällä mennään ja sitten kauden vanhetessa katsotaan, tarvitaanko lisää vahvistuksia, kuittaa Poikola.

Lue koko Koris.netin kausiennakkopakettiLisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/

Asiat

 
18.5.2020 09:50 Korisliiga

Elisa Viihde tarjoilee tänään yhden viime kausien hurjimmista avausfinaaleista

Tänään klassikko-otteluna Elisa Viihteellä nähdään ensimmäinen finaali keväältä 2017, jossa Vilpas ja Kataja taistelivat avausvoitosta päätössekunneille asti. Ensimmäisestä ottelusta muodostui jännitysnäytelmä, joka lopulta oli merkityksellinen finaalisarjan kannalta.

17.5.2020 11:53 Korisliiga

Valtteri Mervola jatkaa Kataja Basketissa

Korisliigassa pelaava Kataja Basket on tehnyt sopimuksen tulevasta kaudesta joensuulaiskasvatti Valtteri Mervolan, 18, kanssa.

16.5.2020 09:23 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2013: Bisons peittoaa KTP:n klassikkosarjassa

Päätettyään ensimmäisen pääsarjakautensa mestaruuteen pääsi Nilan Bisons liigakauteen 2012-13 äärimmäisen pienin kokoonpanomuutoksin ja jylläsi runkosarjavoiton nimiinsä. Finaaleissa Bisons sai kuitenkin tasaveroisen vastuksen nimivahvasta KTP:sta, joka eteni loppuotteluihin ensimmäistä kertaa sitten kevään 1994.

14.5.2020 10:52 Korisliiga

Wayne McCullough Lahti Basketballin riveihin

Lahtelaisseura on solminut vuoden mittaisen sopimuksen 25-vuotiaan ja 196-senttisen takamiehen sekä laiturin tontilla viihtyvän yhdysvaltaisen kanssa.

13.5.2020 21:18 Korisliiga

Gibson ja Vasell jatkavat Näätien johdossa, Tatti fysioterapeutiksi

BC Nokian Korisliiga-joukkueen valmennusryhmä on valmiina tulevaan kauteen 2020/21. Greg Gibsonin kolmivuotisesta sopimuksesta on jäljellä vielä kaksi vuotta, Tero Vasellin kanssa on rustattu kaksivuotinen jatkosopimus ja uutena kasvona fysioterapeutiksi Näätiin saapuu Tommi Tatti.

13.5.2020 08:27 Korisliiga

Jeremiah Wood jatkaa Vilppaassa

Salon Vilpas on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen kesken viime kauden joukkueeseen liittyneen Jeremiah Woodin kanssa. 35-vuotias Wood ehti viime kaudella osoittaa olevansa kovassa iskussa.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

11.5.2020 12:36 Korisliiga

Matias Ojala muistelee kuumaa heittokättään välierissä 2018 – ”jouduimme opettelemaan, miten pelataan ilman Teemua”

Elisa Viihteen maanantai-illassa nähdään klassikko-otteluna vuoden 2018 kolmas välierä. Vilppaassa pelannut Matias Ojala muistaa yhä elävästi tuon kevään pudotuspelit.

9.5.2020 10:19 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2012: Nousija-Bisons kertayrittämällä mestariksi

Voitettuaan divarin mestaruuden keväällä 2011 Loimaan Korikonkarit pisti tuulemaan. Nilan Bisonsiksi nimensä vaihtanut joukkue haavi riveihinsä tukun maajoukkuepelaajia ja ensiluokkaisia ulkomaalaisvahvistuksia. Keväällä 2012 Loimaalla tuuleteltiin Suomen mestaruutta vasta toisena nousijajoukkueena kautta Korisliigan historian.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

7.5.2020 08:07 Korisliiga

Ville Karvonen tekee paluun Lahteen

Edelliset kaksi kautta LoKoKo Bisonsia edustanut Karvonen tekee paluun lahtelaisseuraan kahden vuoden tauon jälkeen.

6.5.2020 19:44 Korisliiga

Panu Peltokangas jatkaa Tampereen Pyrinnössä

Tampereen Pyrinnön Korisliiga-joukkue ja Panu Peltokangas, 27, ovat tehneet kaksivuotisen jatkosopimuksen.

6.5.2020 08:37 Korisliiga

Henri Ventoniemi Lahti Basketballiin pitkällä sopimuksella

Viime kaudella Korihaita edustanut Ventoniemi ja lahtelaisseura ovat solmineet 2+1-mittaisen sopimuksen.

5.5.2020 12:30 Korisliiga

Sami Toiviaisesta Vilppaan uusi päävalmentaja kaksivuotisella sopimuksella

Korisliigan kärkiseuroihin viime vuosina noussut Salon Vilpas on solminut päävalmentajasopimuksen kokeneen Sami Toiviaisen kanssa.

4.5.2020 08:51 Korisliiga

BC Nokian ja Karhu Basketin faneilla ainutlaatuinen suhde: ”Ystävyyttä yli seurarajojen”

Elisa Viihde palaa maanantaina kevääseen 2018 ja Karhu Basketin ja BC Nokian väliseen välieräsarjaan fanien näkökulmasta. Joukkueiden faniryhmien välillä on erityislaatuinen suhde, jossa kaveria autetaan.

2.5.2020 21:00 Korisliiga

Kanadalainen Alex Campbell Lahti Basketballin takakentälle

Lahti Basketball on solminut vuoden mittasien sopimuksen kanadalaisen takamiehen, Alex Campbellin 27, kanssa. Viime kaudella Campbell pelasi Island Stormin joukkueessa Kanadan NBL-liigassa.

2.5.2020 10:38 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2011: Pyrinnön juhlaa – jo toisen perättäisen kerran

Kevään 2010 mestaruutensa rohkaisema Tampereen Pyrintö oli runkosarjakauden 2010-11 aikana suuri suvereeni ja ylivoimainen ykkönen. Puolivälierissä ja välierissä tamperelaiset peittosivat vastustajansa tappioitta ja lähtivät suurena ennakkosuosikkina myös finaalisarjaan Kataja Basketia vastaan. Pyrintö näytti aluksi jatkavan täydellistä dominointiaan myös finaaleissa, kunnes Kataja ryhdistäytyi ja pakotti finaalit viidenteen osaotteluun.

1.5.2020 11:46 Korisliiga

Vesa Mäkäläinen jatkaa Lahti Basketballin riveissä

Lahti Basketball ja kapteeni Vesa Mäkäläinen, 33, ovat solmineet vuoden jatkosopimuksen. Mäkäläiselle tuleva kausi on jo hänen neljästoista Suomen pääsarjatasolla.

1.5.2020 11:36 Korisliiga

Miikka Sopanen Pyrinnön päävalmentajaksi

Tampereen Pyrinnön tulevan Korisliiga-kauden päävalmentaja on lyöty lukkoon, kun Miikka Sopanen, 46, palaa kasvattajaseuransa luotsiksi. Sopasen ja Pyrinnön välinen sopimus kattaa kauden 2020/21.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

Näytä lisää vastaavia