KTP otti kolmannen voiton putkeen ja eteni välieriin – Kataja ei koskaan toipunut toisen ottelun loppuhetkistä

27.4.2019 19:23 KTP saa torstaina alkavissa välierissä vastaansa hallitsevan Suomen mestarin, Kauhajoen Karhu Basketin. Toisessa välierässä kohtaavat Salon Vilpas ja Kouvolan Kouvot.

KTP kukisti Katajan lopulta neljässä ottelussa. Kuva: Ville Vuorinen

Niukasti runkosarjassa Joensuun Kataja Basketin taakse viidenneksi jäänyt Kotkan KTP-Basket käytti puolivälierissä heti ensimmäisen ottelupallonsa, kun Kataja kaatui Kotkassa koriluvuin 96–80 (48–43). Näin KTP marssi välieriin otteluvoitoin 3–1.

Katajan ja KTP:n välinen ottelusarja kulminoitui maanantaina pelatun toisen kohtaamisen viimeiselle jaksolle. Ensimmäisen ottelun Joensuussa peräti 37 pisteellä voittanut Kataja johti vieraskentälläkin jo 22 pisteellä, kun pelikellossa oli enää jäljellä ainoastaan kahdeksan minuuttia. KTP kuitenkin nousi Jalen Jacksonin johdolla huimaan kirivoittoon ja tasoitti otteluvoitot 1–1:een.

Kataja siis hallitsi puolivälieräsarjaa mielin määrin ensimmäiset seitsemän jaksoa. Kahdeksas jakso käänsi edun KTP:lle, joka löysi elokuvamaisesta loppukiristään samalla hurjan pudotuspelivaihteen. Kataja ei kolmannessa ja neljännessä kohtaamisessa enää yltänyt parhaalle tasolleen. Samalla KTP pelasi kuin hurmiossa.

– Sen (KTP:n kiri toisessa ottelussa) jälkeen oikeastaan KTP löysi oman rytminsä ja taistelutahdon. KTP pelasi nämä kaksi viimeistä peliä kovempaa kuin me, Katajan kapteeni Matias Ojala myönsi.

– KTP pelasi nytkin hyvin ja kovaa. Mekin taistelimme mielestäni hyvin koko matsin. Erien alut olivat meille vaikeita, siinä tuli isoimmat erot. Muuten pelattiin hyvin joukkueena, yritettiin taistella. Mutta ei vaan riittänyt tänään.

KTP:n päävalmentaja Tomi Kamisen oli syytäkin tuulettaa joukkueensa välieräpaikkaa. Kuva: Ville Vuorinen

Lauantainen neljäs ottelu olikin KTP:n yksipuolinen näytös, sillä kotijoukkue johti kamppailua ensimmäisistä minuuteista lähtien. Kataja ei johtanut ottelua kertaakaan, vaikkakin joensuulaiset roikkuivat iskuetäisyydellä lähes loppuun asti. Puolivälieräsarjan alun itseluottamusta ja flow-tilaa Kataja ei kuitenkaan enää löytänyt, vaan onnistumisia tuli Katajalle varsin katkonaisesti, ajoittain sieltä täältä.

KTP:n hyökkääminen ja puolustaminen olivat huomattavasti tasalaatuisempaa. Kotkalaiset jatkoivat tarkkaa työskentelyään kahden pisteen heitoissa. Jälleen KTP:n kakkoset upposivat peräti 65 prosentin tarkkuudella, mikä kertoo lukuisista helpoista korintekopaikoista.

Välieriin edenneestä KTP:stä etenkin kesken kauden Helsinki Seagullsista saapunut Jalen Jackson (18/7/2s/3r/4t) on osoittanut olevansa pudotuspeleistä erityisesti syttyvä taistelija. Donte Thomas (23/7) ja Tyrell Nelson (22/13) möyrivät korin läheisyydestä tukun tärkeitä tahtokoreja. Takapelaajat Antto Nikkarinen (10/1/6s) ja Joonas Lehtoranta (12/6/4s) ovat myös nostaneet tasoaan merkittävästi pudotuspelien edetessä.

– Kun hävisimme ensimmäisen ottelun 37 pistettä, niin voisi luulla, että olisimme hieman antaneet periksi. Päinvastoin, seuraavana päivänä harjoituksissa jokainen tiesi, että me vielä taistelemme tosissamme jatkopaikasta. Kataja on hyvä joukkue, me olemme hyvä joukkue. Koripallossa tulee hyviä ja huonoja hetkiä. Pudotuspeleissä on kyse siitä, että pitää vain kamppailla, taistella ja antaa itsestänsä kaiken, KTP:n Thomas linjasi.

KTP:n riveihin kesken kauden liittynyt Jalen Jackson näyttää olevan todellinen pudotuspelipelaaja, Korisliigan Patrick Beverly. Kuva: Ville Vuorinen

Jos KTP:stä monen voi sanoa laittaneen vaihteen silmään kevään lämmettyä, samaa ei voi todeta Katajasta. FIBA Europe Cupin myötä valtavan määrän otteluita läpi kauden tahkonneesta Katajasta ei lopulta löytynyt pelastajaa, joka olisi vielä raahannut joukkueensa viidenteen puolivälieräotteluun ja kenties aina pitkälle toukokuuta.

– Tulosta pitää kunnioittaa. Jatkoon pääsee aina parempi joukkue. Olihan meillä kauden aikana välillä melkoista ruuhkaa otteluiden suhteen. Mutta samalla täytyy sanoa, että ei se tämän ottelusarjan alussa näkynyt yhtään. Joten en usko, että siihen homma kaatui, Katajan päävalmentaja Juha Sten mietti.

– Kyllä me olimme nyt tänään koko ajan perässä KTP:tä. Välillä meinasimme vähän päästä mukaan, mutta ei päästy. En oikein muuta osaa nyt sanoa tästä pelistä, parempi voitti.

Sten ei tiedä, mitä olisi voinut tehdä ottelusarjassa valmentajana toisin.

– Se pitää vielä tässä perata. Katsoa videoilta, että mitä oikein tapahtui.

– Fakta on se, että varmaan sen toisen pelin lopussa, mitä täällä tapahtui, niin kyllä se käänsi momentumin KTP:lle. 70 minuuttia olimme edellä, sitten KTP pelasi erinomaisesti sen kahdeksannen jakson täällä ja oli myös Joensuussa aivan erinomainen. Me ei vain enää sitten pystytty nousemaan, Sten summasi.

Katajan kauden viimeisessä koitoksessa Topias Palmi (15/6), Kevin Bracy-Dacis (15/3) ja Adrian Diaz (12/7/3s) kasasivat eniten pisteitä. Daniel Mullings (11/5/4s), Matias Ojala (7/6), Ilari Seppälä (9/2/6s) ja Vincent Simpson (9/2/4s) suoriutuivat niin ikään kelvosti.

– Vaikea kausi. Paljon tapahtumia, pelejä, loukkaantumisia ja muuta. Uskottiin loppuun asti, että mennään jatkoon ja päästään pelaamaan vielä seuraavalle kierrokselle, muttei tällä kertaa. KTP:lle onnittelut vielä, pettynyt kapteeni Ojala puhalsi.

Kataja Basketissa ensimmäistä kauttaan päävalmentaja toimineen Juha Stenin kasvoilta pystyi lukemaan taistelun tauottua kovan pettymyksen. Kuva: Ville Vuorinen

KTP aloittaa välierät torstaina hallitsevan Suomen mestari Karhu Basketin kotiluolassa Kauhajoella. Loppuottelupaikka vaatii neljä voittoa. Toisessa välierässä kohtaavat runkosarjan voittanut Salon Vilpas ja Tampereen Pyrinnön tiputtanut Kouvolan Kouvot.

Ottelutilasto

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.
 
28.5.2020 08:29 Korisliiga

Niko Mattila ja Tomi Lommi siirtyvät Kataja Basketin takakentälle

Joensuulaisseura on solminut kahden kauden mittaisen sopimuksen edelliset viisi kautta BC Nokiaa edustaneen Niko Mattilan kanssa. Tomi Lommi siirtyy Katajaan Kouvoista, jossa hän pelasi viime kaudella ensimmäisen Korisliiga-kautensa.

26.5.2020 16:49 Korisliiga

Korisliigan parhaaksi äänestetty Henri Kantonen siirtyy Vilppaasta Ranskaan

22-vuotias takamies on allekirjoittanut pelaajasopimuksen Ranskan ProB-liigassa pelaavan Aix-Maurienne Savoie Basketin kanssa. Viime kaudella samassa seurassa pelasi Susijengin takamies Ilari Seppälä.

23.5.2020 10:00 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2014: Tampereen Pyrintö palaa kultakantaan

Kahden perättäisen Bisons-mestaruuden jälkeen Kataja Basket kaatoi hallitsevan mestarin välierissä kapellimestarinsa Teemu Rannikon johdolla. Finaaleissa pidemmän korren vei kuitenkin runkosarjaykkönen Tampereen Pyrintö, jonka näytös finaaleissa oli lähestulkoon ylivoimainen.

18.5.2020 09:50 Korisliiga

Elisa Viihde tarjoilee tänään yhden viime kausien hurjimmista avausfinaaleista

Tänään klassikko-otteluna Elisa Viihteellä nähdään ensimmäinen finaali keväältä 2017, jossa Vilpas ja Kataja taistelivat avausvoitosta päätössekunneille asti. Ensimmäisestä ottelusta muodostui jännitysnäytelmä, joka lopulta oli merkityksellinen finaalisarjan kannalta.

16.5.2020 09:23 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2013: Bisons peittoaa KTP:n klassikkosarjassa

Päätettyään ensimmäisen pääsarjakautensa mestaruuteen pääsi Nilan Bisons liigakauteen 2012-13 äärimmäisen pienin kokoonpanomuutoksin ja jylläsi runkosarjavoiton nimiinsä. Finaaleissa Bisons sai kuitenkin tasaveroisen vastuksen nimivahvasta KTP:sta, joka eteni loppuotteluihin ensimmäistä kertaa sitten kevään 1994.

13.5.2020 08:27 Korisliiga

Jeremiah Wood jatkaa Vilppaassa

Salon Vilpas on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen kesken viime kauden joukkueeseen liittyneen Jeremiah Woodin kanssa. 35-vuotias Wood ehti viime kaudella osoittaa olevansa kovassa iskussa.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

11.5.2020 12:36 Korisliiga

Matias Ojala muistelee kuumaa heittokättään välierissä 2018 – ”jouduimme opettelemaan, miten pelataan ilman Teemua”

Elisa Viihteen maanantai-illassa nähdään klassikko-otteluna vuoden 2018 kolmas välierä. Vilppaassa pelannut Matias Ojala muistaa yhä elävästi tuon kevään pudotuspelit.

9.5.2020 10:19 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2012: Nousija-Bisons kertayrittämällä mestariksi

Voitettuaan divarin mestaruuden keväällä 2011 Loimaan Korikonkarit pisti tuulemaan. Nilan Bisonsiksi nimensä vaihtanut joukkue haavi riveihinsä tukun maajoukkuepelaajia ja ensiluokkaisia ulkomaalaisvahvistuksia. Keväällä 2012 Loimaalla tuuleteltiin Suomen mestaruutta vasta toisena nousijajoukkueena kautta Korisliigan historian.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

5.5.2020 12:30 Korisliiga

Sami Toiviaisesta Vilppaan uusi päävalmentaja kaksivuotisella sopimuksella

Korisliigan kärkiseuroihin viime vuosina noussut Salon Vilpas on solminut päävalmentajasopimuksen kokeneen Sami Toiviaisen kanssa.

1.5.2020 11:46 Korisliiga

Vesa Mäkäläinen jatkaa Lahti Basketballin riveissä

Lahti Basketball ja kapteeni Vesa Mäkäläinen, 33, ovat solmineet vuoden jatkosopimuksen. Mäkäläiselle tuleva kausi on jo hänen neljästoista Suomen pääsarjatasolla.

1.5.2020 11:36 Korisliiga

Miikka Sopanen Pyrinnön päävalmentajaksi

Tampereen Pyrinnön tulevan Korisliiga-kauden päävalmentaja on lyöty lukkoon, kun Miikka Sopanen, 46, palaa kasvattajaseuransa luotsiksi. Sopasen ja Pyrinnön välinen sopimus kattaa kauden 2020/21.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

27.4.2020 08:36 Korisliiga

Antto Nikkarinen muistelee Seagullsin pronssikautta: ”Tuntui, että ohjat oli käsissä”

Elisa Viihde matkustaa maanantaina ajassa takaisin keväälle 2017, kun Helsinki Seagulls ja Kouvot väänsivät ikimuistoisen puolivälieräsarjan. Stadilaisten pelinrakentaja Antto Nikkarinen muistelee ottelun loppuhetkiä sekä tuplajatkoaikaa, joiden jälkeen Lokit eteni välieriin.

25.4.2020 10:04 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2010: Williamsin Pyrintö voittoon ToPosta klassikkosarjassa

Miesten Korisliigan finaalit saivat 2010-luvulla näyttävimmän mahdollisen lähdön, kun Kotkasta Tampereelle palanneen Damon Williamsin Pyrintö haastoi kultakamppailuun pitkän ammattilaisuran jälkeen koti-Suomeen asettuneen Hanno Möttölän ToPon. ToPo vei sarjan katkolle kotikentälleen kolmannessa ottelussa, mutta viimeiset kaksiosaottelua olivat määrätietoisen Pyrinnön näytöstä.

24.4.2020 10:21 Susijengi

Susijengi-ikoni Tuukka Kotti jatkaa Seagullsissa

Korisliigan kärkisijaa runkosarjakaudella 2019-20 isännöinyt Helsinki Seagulls on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen Susijengin teräsmiehen, 39-vuotiaan ja urallaan käsittämättömät 225 miesten maaottelua pelanneen Forssan Koripoikien kasvatin Tuukka Kotin kanssa.

24.4.2020 10:04 Haastattelu

Vesa Mäkäläinen: Minun valmentajani

Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

23.4.2020 08:51 Katsojat

Katsojan opas: Mikä ihmeen pick and roll?

Koripallon katsojan oppaan päivitetyssä versiossa tutustumme koripallon peruspeleihin. Ensimmäisellä kerralla vuorossa on legendaarinen pick and roll, jota käydään lävitse Teemu Rannikon videoiden kautta opastajanaan tuore Suomen nuorten maajoukkueiden päävalmentaja Juha Sten.

21.4.2020 08:41 Korisliiga

Studio 6: Vilppaan ja Susijengin Juho Nenonen vieraana keskiviikkona

Studio 6 -keskusteluohjelma tuo suomalaisen koripallon huippuvieraat ruudullesi ja antaa sinulle tilaisuuden esittää kysymyksiä koristähdille. Studio 6:ssa vieraana keskiviikkona 22.4. Juho Nenonen

Näytä lisää vastaavia