Lahti Basketball Juniorit valittiin vuoden 2021 lasten ja nuorten Tähtiseuraksi

18.11.2021 13:35 Suomen Olympiakomitea palkitsi kuudennen kerran lasten ja nuorten urheiluseuroja Tähtiseura-laatupalkinnoilla. Gasumin lahjoittaman 5000 euron pääpalkinnon sai tänä vuonna Lahti Basketball Juniorit ry.

Palkintoa vastaanottamassa olivat seuran junioreiden lisäksi seuran puheenjohtaja Pekka Snåre ja toiminnanjohtaja Jimi Koskinen. Palkinnon luovutti Olympiakomitean seuratoiminnan asiantuntija Eija Alaja. Kuva: Tommi Mustaniemi/Olympiakomitea

Monipuolisuus, tyttöjen ja poikien harjoitus- ja pelimahdollisuuksien parantaminen sekä avoin yhteistyö muiden seurojen kanssa. Siinä eväät, joilla lahtelainen juniorikoripalloseura on kehittänyt toimintaansa jo vuosien ajan. Tänä vuonna seuran pitkäjänteinen kehitystyö palkittiin Vuoden lasten ja nuorten Tähtiseura 2021 -laatupalkinnolla.

Lahti Basketball Junioreissa on mukana 622 harrastajaa. Seura tarjoaa juniori- ja harrastepelaajille mahdollisuuden harrastaa koripalloa itselleen sopivalla tasolla sekä kilpa- että harrasteryhmissä.

Lahti Basketball Juniorit -seuran toiminnanjohtaja Jimi Koskinen on todella iloinen seuran saamasta tunnustuksesta.

– Palkinto on meille aivan upea kunnianosoitus sekä tosi tärkeä ja konkreettinen apu. Se on iso kiitos koko seuralle siitä, että olemme tehneet oikeita asioita viimeisten vuosien aikana.

– Kun korona pisti pelit tauolle, me päätimme käyttää ajan seuratoiminnan kehittämiseen Tähtiseura-laatuohjelman avulla. Saimme kahden vuoden urakan valmiiksi viime talvena ja nyt meillä on toimivat systeemit seuran pyörittämiseen mahdollisimman laadukkaasti. Suunta on oikea, ja seuran toiminnan kehittäminen jatkuu!

Seurassa on Koskisen lisäksi neljä päätoimista ja 65 sivutoimista valmentajaa sekä satoja vapaaehtoistyöntekijöitä.

Monilajinen yhteistyö on parasta lääkettä liikkumattomuutta vastaan

Yksi palkintoperusteista oli, miten urheiluseura on varmistanut lasten monipuolisen harrastamisen. Lahti Basketball Junioreissa asia on ratkaistu porrastamalla kausimaksut viikkoharjoituskertojen mukaan.

– Monissa harrastuksissa täytyy sitoutua tiettyyn harjoitusmäärään viikoittain. Tutkimustulokset kertovat kuitenkin, että useampien lajien monipuolisesta harrastamisesta on etua monissa lajeissa. Meillä mini-korisvaiheessa olevat harrastajat voivat valita 1–3 harjoituskertaa viikossa. Se antaa lapsille lisää mahdollisuuksia harrastaa myös muita lajeja ja harrastuksia. Me luotamme siihen, että lapset löytävät kyllä sen oman lajinsa sitten, kun on aika erikoistua. Alussa on tärkeää, että lapset saavat kokeilla vapaasti eri lajeja monipuolisesti.

Koskinen peräänkuuluttaa entistä tiiviimpää yhteistyötä urheiluseurojen välille.

– Meidän haasteemme on yhteinen: lasten ja nuorten liikkumattomuus. Se on niin suuri haaste, että yksikään urheiluseura ei pysty sitä yksin ratkaisemaan. Yhdessä voimme kuitenkin tarjota paljon erilaisia vaihtoehtoja lasten liikkumiseen.

Tasa-arvoa, iloa, laatua ja yhteisöllisyyttä

Palkintohakemuksessa Lahti Basketball Juniorit kertoi olevansa erityisen ylpeä siitä, miten hyvin tyttöpelaajat on saatu mukaan toimintaan lahtelaisten poika- ja tyttökoripalloseurojen yhdistyttyä.

– Perinteikäs tyttökoripalloseura SB-Girls sulautui Lahti Basketball Junioreihin kesällä 2019. Tytöt eivät ole jääneet poikien varjoon, vaan tyttöpelaajien mahdollisuudet harjoitteluun ja pelaamiseen ovat vahvistuneet yhdistymisen myötä. Järjestämme esimerkiksi keskinäisiä otteluita tyttöjen ja poikien välillä, ja meillä on myös ryhmiä, joissa tytöt ja pojat ovat samoissa harjoituksissa. Olemme huomanneet, että se on hyväksi sekä tyttöjen että poikien pelaajapoluille. Oman tason mukaiset harjoitukset ja pelit tarjoavat kaikille tilaa kehittyä.

Tähtiseura-ohjelman myötä Lahti Basketball Junioreissa jouduttiin miettimään seuran perimmäisiä kysymyksiä, kuten arvoja, joihin toimintaa perustuu. Seuran perusarvoiksi valittiin ilo, laatu ja yhteisöllisyys.

– Haluamme pitää kiinni liikunnan ilosta sekä harraste- että kilpakoriksessa. Laatu syntyy ennen kaikkea koulutetuista valmentajista, tuomareista ja muista taustatoimijoista. Yhteisöllisyys näkyy puolestaan siinä, että vaikka meillä on yhteensä 36 eri harjoitusryhmää, teemme silti asioita yhdessä kaikkien pelaajien tukemiseksi. Joukkuehenki on valtava voimavara, joka kantaa niin kentällä kuin kentän ulkopuolella.

Suomen Olympiakomitean seura- ja jäsentoimintayksikön johtaja Jaana Tulla onnittelee Lahti Basketball Junioreita ja kiittää seuran tekemästä työstä lasten ja nuorten hyväksi.

– Lahti Basketball Juniorit on hyvä esimerkki siitä, kuinka haastavana aikana voimat kerättiin toiminnan kehittämiseen. Uskon sen antavan paljon takaisin jo lähitulevaisuudessa. Elämme nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä, jossa uudistuminen on ensiarvoisen tärkeää. Uudistumalla pysymme elinvoimaisina ja kilpailukykyisinä myös tulevaisuudessa. On myös upeaa, kuinka seura on tehnyt yhteistyötä muiden seurojen kanssa, lasten hyvinvointi ja harrastaminen edellä.

Joulukuussa 2020 Lahti Basketball Junioreille myönnettiin lasten ja nuorten Tähtiseura-status osoituksena laadukkaasti toteutetusta seuratoiminnasta. Seurasta tuli 14. koripalloseura, joka sai tähtimerkin.

Myös Gasumin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Olga Väisänen kehuu seurojen tekemää kehitystyötä.

–  On hienoa olla mukana tukemassa Tähtiseura-toiminnan kautta lasten ja nuorten liikkumista monipuolisesti. Hakemuksissa korostui jälleen seurojen tekemä laadukas työ harrastustoiminnassa ja sen kehittämisessä. Tämän kaltaista on ilo palkita sekä Vuoden Tähtiseura -pääpalkinnon että kannustepalkintojen muodossa.

Lähde: Olympiakomitea

Lue lisää Tähtiseura-ohjelmasta >>

Lue uutinen kokonaisuudessaan >>

 
30.10.2023 12:47 Yhteistyökumppanit

We deliver -rahasto jakoi stipendejä – Susijengi ja Sasu Salin lahjoittivat varusteita vähävaraisille

Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakoi lokakuussa 70 stipendiä tukemaan vähävaraisten perheiden korisharrastusta.

20.6.2023 09:33 Yhteistyökumppanit

We deliver -rahasto jakoi stipendejä ylimääräisellä hakukierroksella

Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakoi kesäkuussa 59 stipendiä.

4.5.2023 10:00 Yhteistyökumppanit

We deliver -rahaston haku on käynnistynyt – hae 14.5. mennessä

Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakaa tukia jo 13. kerran vähävaraisten perheiden koripalloharrastuksen tukemiseen. Hae tukea sunnuntaihin 14.5. mennessä.

4.4.2023 08:15 Pirkka Street Basket

Pirkka Street Basket tulee taas – Vapun jälkeen käynnistyvällä kiertueella mukana 18 seuraa

Vuoden hauskinta koulupäivää pääsee vihdoin viettämään jälleen tuhansia alakoululaisia ympäri Suomen. Pirkka Street Basket -kiertue ulottuu tänä keväänä Helsingistä aina Ouluun saakka.

24.3.2023 16:00 Seurat

Parempaa korista -webinaarissa aiheena psyykkinen hyvinvointi lasten ja nuorten urheilussa

Kevään ensimmäinen Parempaa korista -webinaari järjestetään 18.4., jolloin aiheen keskiössä ovat lapset ja nuoret psyykkisen hyvinvoinnin näkökulmasta.

13.2.2023 09:00 Koripalloliitto tiedottaa

Korisbuumi jatkaa kasvuaan: koripallo toista vuotta peräkkäin uuteen lisenssiennätykseen

Suomalaisessa koripallossa on jälleen tehty uusi lisenssiennätys. Tällä kaudella lajissa on nähty harrastajia lajin ennätysmäärä, kun lisenssimäärässä ylitettiin aiempi, viime vuonna tehty lisenssiennätys.

1.12.2022 10:25 Juniorivalmennusverkosto

Haku vuoden 2023 juniorivalmennusverkostoon käynnistynyt

Lasten ja nuorten koripallovalmennukseen keskittyvän juniorivalmennusverkoston viides toimintavuosi alkaa tammikuussa 2023. Haku verkostovalmentajaksi on käynnistynyt.

10.3.2022 10:26 Pelaajat

Suuri lasten ja nuorten harrastusvertailu: Koripallo on edullisin joukkuelaji

Verkkopalvelu VertaaEnsin.fi teki laajan lasten ja nuorten harrastusten kustannusvertailun, jossa vertailtiin yhtätoista suosittua liikuntaharrastusta pääkaupunkiseudulla. Vertailussa laskettiin harrastuksien vuosikustannukset ikäryhmän ja panostustason mukaan. Koripallo oli vertailussa halvin joukkuelaji.

1.11.2021 08:47 Yhteistyökumppanit

We deliver -rahaston haku on käynnistynyt – hae 28.11. mennessä

Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakaa tukia jo kahdeksannen kerran vähävaraisten perheiden koripalloharrastuksen tukemiseen. Hae tukea sunnuntaihin 28.11. mennessä.

19.10.2021 08:56 Koripalloliitto tiedottaa

Paluu korisarkeen etenee rohkaisevalla tahdilla – harrastajat ja katsojat löytäneet tiensä takaisin

Alkukauden lisenssi- ja katsojatilastot ovat rohkaisevaa luettavaa koripalloperheelle. Lisenssimäärät ovat palanneet samalle tasolle kuin ennen koronapandemiaa, ja yleisö on löytänyt myös takaisin liigakatsomoihin.

Näytä lisää vastaavia