Luukas Vaara: ”Ihan tänne asti en uskaltanut itseäni unelmoida”

28.7.2021 10:26 Susijengin kesän 2021 merkittävimpiin nousijoihin ja yllätyspelaajiin on lukeutunut viime vuodet HBA-Märskyssä pelannut ja harjoitellut Lahti Basketball Junioreiden kasvatti Luukas Vaara, 20. Kimmoisa ja nopea 206-senttinen Vaara on päässyt pelaamaan vahvuuksillaan ja viime kaudella otetut kehitysaskeleet näkyvät nyt miesten maajoukkuetasolla.

Luukas Vaara viilettää ensimmäistä kesäänsä Susijengin mukana. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Viimeisten kuukausien kehitystahti on tullut yllätyksenä Vaaralle itselleenkin.

Kesäkuun alussa lahtelaisnuorukainen saapui Susijengin Open Gym -leiritykseen mittaamaan tasoaan ja vakuutti niin valmennusjohdon kuin joukkuetoveritkin. Vaaran tie vei Susijengin kanssa Prahaan tuplamaaotteluun olympiakarsintoja valmistautunutta Tshekkiä vastaan ja kahden U20-maajoukkueen kanssa vietetyn viikon jälkeen hän on palannut ainoana juniori-ikäisenä pelaajana Susijengin Kisakallion leiritysvahvuuteen.

- Jos ihan rehellisiä ollaan, ihan tänne asti en uskaltanut itseäni unelmoida. Liityin Open Gym -rinkiin viime hetkellä avoimin mielin kilpailemaan ja ottamaan itsestäni mittaa, ja pystyin tekemään omia juttujani ihan hyvällä tasolla. Sitten tie veikin Tshekkeihin ja tuli ekat maaotteluminuutit ja maaottelupisteet.

Susijengin sisäinen kilpailuasetelma alkaa olla niin pelipaikalla kuin pelipaikallakin lupaava. Kenttää juoksevana, liikkuvana sentterinä Vaara arvioi sopeutuvansa joukkueeseen erinomaisesti.

- Koen vahvuudekseni kenties odotusarvoa paremman nopeuden ja liikkuvuuteni omalle pelipaikalleni. Olen saanut rakennettua viime kauden aikana hyvän fyysisen tilan, joka auttaa pysymään pelitemmossa, jolloin joukkuepeli ei hidastu. Vastaavia senttereitä ei ole liikaa, joten sekin varmasti edesauttanut paikan löytymiseen joukkueessa, Luukas puntaroi.

- Koen, että pystyn kehittymään ja mukautumaan erilaisiin tilanteisiin oikein hyvin. Välillä menee jonkin verran ylianalysoinnin puolelle, mutta nopea sopeutumiskyky on auttanut pääsemään mukaan.

Vuodet vierii, kilpailu kovenee

Monien muiden Suomi-koristen suurlupausten tavoin Vaara on kasvanut lukioikäisenä korkoa pelaamalla ja treenaamalla HBA-Märskyssä.

Harppaus on kuitenkin iso Susijengiin, jonka harjoituksissa hän on saanut painia korin alla Alexander Madsenin, Daniel Dolencin ja Mikael Jantusen kanssa – puhumattakaan tuplamaaottelusta Tshekkiä vastaan, joka eteni omista olympiakarsinnoistaan Tokion olympiakisoihin asti.

- Yllätyksenähän se tuli, että pääsin Prahaan lähtemään. Koska tiedostin sen, etten kuvitellut pelaavani ekoja miesten maaotteluita vielä tänä kesänä, pystyin lähtemään peleihin ilman liikoja paineita. Se auttoi pelaamaan rennosti ja toteuttamaan omia juttuja kentällä.

Vain muutamien viikkojen päästä Vaara aloittaa pitkän matkan seuraavan taipaleensa Ranskassa, Lassi Tuovin valmentamassa SIG Strasbourgissa.

- Mietin aikani college-optiota Yhdysvalloissakin, mutta Strasbourg vaikutti minulle paremmalta paikalta. Taustalla on viime kausi Märskyssä, jolloin minulla ei ollut koulua juuri ollenkaan, jolloin pystyin keskittymään treenaamiseen ja kehityin aivan valtavasti, Luukas kertoo.

- Ensi kaudella Strasbourgissa pystyn taas keskittymään kokonaan korikseen. Minulla ei kuitenkaan ole ulkomaalaisvahvistuksen paineita, koska pelaan pääsääntöisesti seuran U21-joukkueessa. Kuitenkin miesten joukkueen kanssa treenatessa saan mahdollisuuteni haastaa kokeneempiani ja ylittää itseni.

Karsinnat ja kisat?

Vaaran nopeaa kehityskulkua tarkkaillessa pintaan pulpahtaa väkisinkin kysymys hänen lähivuosien roolistaan Susijengissä.

Karsinnat pääsystä vuoden 2023 MM-kisoihin käynnistyvät marraskuussa ja jatkuvat helmikuussa. Vuoden päästä kesällä eletään puolestaan varsinaisia ruuhkakuukausia, sillä kesäkuun ja elokuun MM-karsintaikkunoiden jälkeen vuorossa on syyskuun 2022 EM-kisat.

Vaara on jo pelannut tiensä Susijengin isoon miehistöön – mutta miten hän näkee roolinsa tulevan runsaan vuoden aikana?

- Vielä en ole ajatellut tätä viikkoa pidemmälle. En stressaa liikaa, otan päivän kerrallaan ja nautin tästä kokemuksesta, Kisakalliossa leireilevä Vaara naurahtaa.

Sama vastaus pätee kysymykseen ensi viikolla Helsingissä pelattaviin Tanska- ja Viro-maaotteluihin.

- Maajoukkueessa pelaaminen ensi viikon maaotteluissa tai vaikka tulevissa MM-karsinnoissa on hyvä motivaattori ja haaste, muttei pidä mennä liikaa asioiden edelle.

Henkilöt

 
26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

20.2.2024 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

Näytä lisää vastaavia