Miehemme Atlantin takana: katsaus miesten NCAA:n suomalaispelaajiin kaudella 2019-20

10.1.2020 10:14 Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:n miesten ykköstasolla pelaa jälkipuoliskolleen juuri siirtyvällä 2019-20-kaudella yhdeksän suomalaispelaajaa seniori Remu Raitasesta tulokaskolmikkoon Mikael Jantunen-Ville Tahvanainen-Olivier Nkamhoua. HBA-Märskyn ja Susijengin valmennusjohtoon kuuluva Hanno Möttölä arvioi pelaajien suorituksia kaudella tähän asti.

San Franciscon Remu Raitasella on takanaan vahva syyskausi. Kuva: Chris Leung / USF Athletics.

REMU RAITANEN, San Francisco

  • Pituus: 206 cm
  • Syntynyt: 1997
  • Kasvattajaseura: ToPo Juniorit, Helsinki
  • NCAA:ssa: Neljäs kausi

Kausikatsaus: Viimeistä kauttaan San Franciscon yliopistossa pelaava 206-senttinen pitkä heittäjä pelasi yliopistouransa parasta koripalloa kauden ensimmäisen runsaan neliviikkoisen aikana, jolloin hän heitti kolmosensa koriin 40% tarkkuudella ja rankaisi mm. Cal State Bakersfieldiä 19 pisteellä ja Californiaa 15 pisteellä. Koko kauden keskiarvoikseen Raitanen on kirjauttanut 5,8 pistettä ja 3,5 levypalloa ottelua kohden 34,6% kolmosten ja 84,2% vapaaheittojen onnistumisprosentilla.

Möttölän kommentti: ”Remu pelasi erinomaisia pelejä ja isoja minuutteja syyspuolella. Viime viikot peliaika on vaihdellut paljonkin. Remu on hirveän fiksu pelaaja, joka näkyy erityisesti siinä, miten tehokkaasti hän pelaa vahvuuksillaan. Lähivuosina Remu taistelee varmasti paikasta Susijengiin ja toivomme, että kevään tärkeiden pelien lähestyessä Remu pääsee samaan iskuun kuin marras- joulukuussa ja saa siten parhaan mahdollisen lähdön ammattilaisuralleen.”

 

TOMAS MURPHY, Northeastern

  •  Pituus: 205 cm
  • Syntynyt: 1998
  • Kasvattajaseura: Northfield Mount Hermon
  • NCAA:ssa: Kolmas kausi

Kausikatsaus: Koripalloilevan Murphyn veljessarjan kuopus kuului viime kaudella CAA-konferenssin voittaneen Northeasternin parhaimmistoon 8,1 pisteen ja 3,4 levypallon keskiarvoillaan 19,0 minuutissa ottelua kohden. Murphy aloitti myös kuluvan kauden hyvin ja kirjautti 18 pistettä Massachusettsia vastaan, mutta joutui neljän ottelun jälkeen sivuun nilkkavaivaisena. Murphy on kirjauttanut neljän ottelun keskiarvoikseen 9,3 pistettä, 2,8 levypalloa ja 1,5 syöttöä ottelua kohden.

Möttölän kommentti: ”Viime kevään konferenssimestaruuden jälkeen joukkueen ja Tomasin odotukset tältä kaudelta olivat varmasti suuret, mutta kausi on joukkueelta ollut vuoristorataa, eikä Tomasia ole loukkaantumisen vuoksi hetkeen kentillä nähty. Toivotaan, että Tomas pääsee palaamaan joukkueeseen ja itsensä täyteen kuntoon mahdollisimman pian, koska tätä kautta on vielä kolme kuukautta jäljellä.”

Hannes Pöllä on löytänyt sopivan kodin UT-Martinista. Kuva: UT-Martin Athletics.

HANNES PÖLLÄ, Tennessee-Martin

  • Pituus: 211 cm
  • Syntynyt: 1998
  • Kasvattajaseura: Namika Lahti Juniorit
  • NCAA:ssa: Kolmas kausi

Kausikatsaus: Pöllä jäi äärimmäisen vähille peliminuuteille kahden Oklahoman kautensa aikana, pelasi terveen kesän haastajamaajoukkueen ja Susijengin riveissä ja siirtyi syksyllä Oklahomasta Tennessee-Martinin yliopistoon. Pöllä sai pitkään odottamansa peliluvan joulukuussa, on kuudessa ottelussaan kuulunut UT-Martinin aloitusviisikkoon kolmessa ottelussa ja kirjauttanut 3,0 pisteen ja 2,2 levypallon keskiarvot.

Möttölän kommentti: ”Joukkueenvaihtoprosessi oli varmasti Hannekselle haastavaa aikaa, mutta saaga sai onnellisen lopun. UT-Martinin valmennusjohto ymmärtää Hanneksen potentiaalin. Isompia joukkueita vastaan Hanneksella on selkeä rooli ja pienempiä joukkueita vastaan puolestaan pienemmät minuutit, mutta joka tapauksessa Hanneksella on nyt tilaisuus pelata ja osoittaa kykynsä. Kun mies vielä toipuu vuodenvaihteen sairasteluistaan, hyvä tulee.”

Susijengissä kesällä edukseen pelannut Elias Valtonen on pelannut isot minuutit Arizona Statessa. Kuva: Ville Vuorinen.

ELIAS VALTONEN, Arizona State

  • Pituus: 200 cm
  • Syntynyt: 1999
  • Kasvattajaseura: Euran Veivi
  • NCAA:ssa: Toinen kausi

Kausikatsaus: Tulokaskaudellaan Arizona Statessa Valtonen keskittyi opettelemaan yliopistokoripallon tempoon ja kovuuteen, mutta juniorimaajoukkueiden pistetykki on kuluvalla kaudella murtautunut päävalmentaja Bobby Hurleyn rotaatioon. Valtonen pelasi syyskaudella useita yli 20 minuutin otteluita joukkueensa aloitusviisikossa ansaiten joukkuetovereiden, valmennusjohdon ja fanien luottamuksen ennen kaikkea puolustuspään pelaajana ja taistelijana. Tunnetusti kuumaa heittokättään Valtonen on säästellyt ja kirjauttanut 2,5 pisteen ja 2,5 levypallon keskiarvot.

Möttölän kommentti: ”Sinivalkolasien takaa tiirailtuna Elias on se pelaaja joukkueessaan, joka liikuttaa palloa hyökkäyksessä, puolustaa antaumuksella ja luo joukkuedynamiikkaa. Kolikon kääntöpuoli on se, että Elias on vielä ollut liian kohtelias omien heittopaikkojen hyödyntämisessä. Peliminuutteja on kuitenkin syksyllä tippunut kivasti ja Eliaksella on tilaisuus opetella ottamaan hänelle kuuluvat heitot – se on hyvää treeniä ammattilaisuutta ajatellen.”

Etkäs pääse! Andre Gustavson on hurmannut puolustuksellaan Richmondissa. Kuva: Richmond Athletics.

ANDRE GUSTAVSON, Richmond

  • Pituus: 193 cm
  • Syntynyt: 1999
  • Kasvattajaseura: Wartti Basket, Helsinki
  • NCAA:ssa: Toinen kausi

Kausikatsaus: Tulokaskaudellaan Richmondissa Gustavson kuului NCAA:n suomalaisten terävimpään kärkeen yli 22 minuutin keskiarvollaan. Tällä kaudella Gustavsonin rooli on ollut pykälää pienempi, mutta toisaalta hän on osoittanut arvonsa monitoimityökaluna: hän on pystynyt tekemään koreja tarvittaessa, rakentanut peliä, upottanut ratkaisevia heittoja (Vanderbilt-ottelu) ja jopa sitonut vastustajan parhaita korintekijöitä. Gustavson on kirjauttanut 3,6 pisteen, 2,4 levypallon ja 0,8 riiston keskiarvot.

Möttölän kommentti: ”Richmond on selvästi parempi joukkue kuin viime kaudella ja rotaation leveys vaikuttaa tietysti Andrenkin minuutteihin. Andresta pidetään Richmondissa erityisen paljon – hän on pidetty joukkueen ja fanien keskuudessa ja etenkin hänen puolustuspelaamistaan kehutaan vuolaasti. Richmond on Andrelle erinomainen paikka kehittyä ja Eliaksen tavoin Andrella on mahdollisuus opetella tervettä itsekkyyttä heittovalinnoissa.”

Tuukka Jaakkola on asemoitunut vahvasti Cal Polyn aloitusviisikkoon. Kuva: Cal Poly Athletics.

TUUKKA JAAKKOLA, Cal Poly

  • Pituus: 208 cm
  • Syntynyt: 1999
  • Kasvattajaseura: Turun NMKY
  • NCAA:ssa: Toinen kausi

Kausikatsaus: Erinomaisen tulokaskauden päätteeksi Jaakkola on sementoinut paikkansa Cal Polyn aloitusviisikon sentterinä. Erinomaisen marraskuun (9,9p/3,6lev) jälkeen Jaakkolan peliminuutit ovat hieman tippuneet, mutta keskiarvot ovat edelleen 6,8 pisteessä, 3,4 levypallossa ja 1,0 syötössä per peli. Jaakkola on yltänyt kaksinumeroisille pisteille neljästi ja rankaisi Iowaa 18 pisteellä.

Möttölän kommentti: ”Voittosarakkeessa se ei näy, mutta Cal Polyn peli on parantunut valmentajanvaihdoksen myötä. Puolustuspäässä ei enää luoteta paikkapuolustukseen ja he pyrkivät hyökkäyksessä juoksemaan kenttää. Tuukka on vakiinnuttanut paikkansa joukkueen avaussentterinä, mikä on NCAA:n ykkösdivisioonatasolla merkittävä saavutus. Seuraavat tavoitteet ovat varmasti suoritustason vakiinnuttaminen hyökkäyspäässä ja levypallokeskiarvon nostaminen tuplaan nykyisestä, jotka ovat hyviä väliportaita matkalla ammattilaisuuteen.”

Utahin Mikael Jantusesta puhutaan jo yhtenä konferenssinsa parhaita puolustajia: Kuva: University of Utah athletics.

Mikael Jantunen, UTAH

  • Pituus: 204 cm
  • Syntynyt: 2000
  • Kasvattajaseura: Wartti Basket, Helsinki
  • NCAA:ssa: Ensimmäinen kausi

Kausikatsaus: Jantusen peli on loksahtanut pienen alkukitkan jälkeen uomiinsa. Jantunen on voittanut Utahin asiantuntevat fanit puolelleen monipuolisuudellaan, taistelutahdollaan ja puolustuksellaan ja kauden edetessä ”Micke” on ottanut yhä rohkeammin heittoja muualtakin kuin korin läheisyydestä. Joulu-tammikuussa Jantunen on upottanut kolmosensa 57,1% tarkkuudella ja yltänyt neljästi kaksinumeroisille pisteille. Tulokaskauden keskiarvot 7,1 pistettä, 5,1 levypalloa ja 0,9 syöttöä matsia kohden ja pelitilanneheittojen tarkkuus 68,6%.

Möttölän kommentti: ”Suomalaisena Utah-fanina tämä on ollut mukava kausi seurata: voitto Kentuckysta, pari muuta komeaa päänahkaa ja Mickeltä hieno nousu joukkueeseen. Kun tv-selostajatkin puhuvat Mickestä yhtenä konferenssin parhaista puolustajista, ollaan alueella, jolle harva suomalaispelaaja on päässyt. Tästä on Micken hyvä kasvaa ja kehittyä kohti seuraavaa kautta, jolloin hänelle tarjoutuu tilaisuus ottaa johtajan rooli myös hyökkäyspäässä.”

Ville Tahvanainen on löytänyt heittovireen Bradleyssa. Kuva: Bradley University Athletics.

Ville Tahvanainen, BRADLEY

  • Pituus: 194 cm
  • Syntynyt: 2000
  • Kasvattajaseura: Helsingin NMKY
  • NCAA:ssa: Ensimmäinen kausi

Kausikatsaus: Bradleyn viimeisen kahden kauden nousujohde jatkuu komealla 66,7% voittosuhteella. Tuskailtuaan heittonsa kanssa kauden ensimmäisten viikkojen ajan Tahvanainen haki itselleen roolin joukkueessa puolustuspelaamisella ja pelinrakentamisella ja on saanut heittojyvänsäkin kohdalleen: joulu-tammikuussa Tahvanainen on heittänyt kaksinumeroiset pisteet kolmasti ja upottanut 60% kolmosistaan. Tulokaskauden keskiarvot 4,9 pistettä, 1,8 levypalloa ja 0,9 syöttöä ottelussa.

Möttölän kommentti: ”Bradleyn valmentajat tykkäävät Villestä nyt vähintään yhtä paljon kuin rekrytointivaiheessa mikä on erinomainen asia. Vaikka Villen heitot eivät alkukaudesta tippuneet, hän oli jo silloin iloinen kehityksestään puolustajana ja kyvystään pakittaa atleettisempia pelaajia – eikä Villen heitosta tarvinnut silloinkaan olla huolissaan, se löytyy kyllä. Villellä on tilaisuus pelata ja kehittyä laadukkaassa, nykyaikaisessa organisaatiossa hienojen fanien edessä ja kehittää kokonaispakettiaan tulevaa ammattilaisuraa varten.”

Urheilullinen Olivier Nkamhoua on murtautunut perinteikkään Tennesseen rotaatioon. Kuva: Andrew Ferguson / Tennessee Athletics.

OLIVIER NKAMHOUA, Tennessee

  • Pituus: 204 cm
  • Syntynyt: 2000
  • Kasvattajaseura: Helsingin NMKY
  • NCAA:ssa: Ensimmäinen kausi

Kausikatsaus: Viimeksi 16-vuotiaiden maajoukkueissa Suomea edustanut helsinkiläislähtöinen Nkamhoua on pelannut viime vuodet high school-koripalloa Yhdysvalloissa ja jo ensimmäisellä kaudellaan runnonut tiensä perinteikkään Tennesseen huippuyliopiston rotaatioon. Huippuatleettinen voimanpesä on kirjauttanut 13 minuutissa ottelua kohden 4,5 pisteen, 4,2 levypallon ja 0,5 blokin ottelukohtaiset keskiarvot ja väläytteli potentiaaliaan mm. 11 pisteen ja 13 levypallon kokonaissaldolla Florida A&M:aa vastaan.

Möttölän kommentti: ”Jos Utah on valtakunnan kolmanneksi nuorella joukkueellaan täynnä innokkaan opiskelijapojan näköisiä veijareita, on Tennesseellä ihan eri tavalla fyysisyyttä ja kokoa ja Olivier on yksi esimerkki siitä. Olivier sopii fyysisiltä ja pelillisiltä ominaisuuksiltaan täydellisesti modernille nelospaikalle ja edustaa Suomea ja HNMKY:ta Tennesseessä erinomaisesti. Olivierista tulee olemaan paljon iloa maajoukkueelle tulevina vuosina.”
 

 
22.4.2023 08:32 Susijengi

Mustapha Amzil siirtyy New Mexicoon

Viime vuodet Dayton Flyersia Yhdysvaltain NCAA-liigassa edustanut Kotkan Työväen Palloilijoiden kasvatti Mustapha Amzil, 21, vaihtaa joukkuetta. Susijengin tulevaisuuden nimiin lukeutuva 208-senttinen Amzil siirtyy tulevaksi kaudeksi New Mexicon riveihin.

12.6.2022 10:34 Susijengi

Jacob Grandison optiovuodeksi Duken yliopistoon

Viimeiset kaksi kautta vahvaa jälkeä Yhdysvaltain NCAA-liigan Illinoisissa tehnyt ja Susijengissä viime kesänä debytoinut Jacob Grandison, 24, lunastaa ”koronaoptiovuotensa” ja siirtyy tulevaksi kaudeksi Duken yliopistoon.

22.4.2022 12:11 Susijengi

Fede Federiko Pittsburghin yliopistoon

Jo aiemmin West Virginian yliopistoon sitoutunut Rekolan Urheilijoiden kasvatti Fede Federiko, 20, siirtyykin tulevaksi kaudeksi Pittsburghin yliopistoon. Viime kesänä Susijengissä debytoinut 211-senttinen Federiko pelasi viime kaudella junior college -tasolla ja vaihtaa nyt kirjansa Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:han.

18.1.2022 10:51 Susijengi

Illinoisin susitähti Jacob Grandison: ”Odotan ekaa tilaisuutta pelata susifanien edessä”

Susijengi esitteli viime kesänä lauman uutena tulokkaana 198-senttisen ja 23-vuotiaan suomalaistaustaisen yhdysvaltalaislaiturin Jacob Grandisonin. Seniorikauttaan NCAA-liigassa pelaava Grandison on noussut viime kuukausina valokeilaan yliopistosarjan parhaimmistoon kuuluvan Illinoisin joukkueen paidassa.

4.5.2021 09:19 Susijengi

Susijengissä debytoinut Touko Tainamo sitoutui Denverin yliopistoon

Suomen nuorisomaajoukkueiden vakiokasvo Touko Tainamo, 20, on sitoutunut Denverin yliopistoon. Kuluneen kauden Tainamo on pelannut Prep School -tasolla Yhdysvalloissa.

20.4.2021 08:11 Susijengi

Mikael Jantunen lähtee ammattilaisuralle

Viimeiset kaksi kautta Utahin yliopistoa Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa edustanut Mikael Jantunen, 20, palaa Atlantin takaa Eurooppaan. Wartti Basketissa ja Panttereissa juniorivuotensa pelanneen 205-senttisen Jantusen tähtäimessä on ammattilaissopimus Euroopassa.

18.3.2020 08:54 NCAA

Valtonen jättää Arizona Staten, Murphy vaihtaa koulua

Susijengiä myöten kannuksiaan kerännyt Elias Valtonen, 20, jättää Arizona Staten ja on palaamassa Suomeen pohtimaan koripallouransa seuraavaa askelta. Tomas Murphy, 21, taas vaihtaa yliopistoa Yhdysvalloissa.

9.9.2019 13:48 Susijengi

Hannes Pöllä jatkaa NCAA-uraansa UT-Martinissa

Viimeiset kaksi kautta Oklahoma Soonersia Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa edustanut Namika Lahti Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 21, siirtyy University of Tennessee-Martiniin. 212-senttinen Pöllä edusti päättyneenä kesänä Suomea miesten universiadeissa Napolissa sekä pelasi neljä ottelua Susijengissä.

29.4.2019 10:37 Susijengi

Edon Maxhuni Yhdysvalloista ammattilaisuralle

Viimeiset kaksi kautta Long Beach Statea Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa edustanut Hyvinkään Pontevan kasvatti Edon Maxhuni, 186 cm ja 21, päättää yliopistovuotensa aloittaakseen ammattilaisuransa. Maxhuni ilmoitti päätöksestään Instagram-päivityksessään myöhään sunnuntai-iltana Suomen aikaa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

Näytä lisää vastaavia