Miesten Korisliigan ennakko 2/3: Pyrinnön tavoitteena mestaruus, Kouvot, Karhu ja KTP mitalipelit tähtäimissään

1.10.2015 Miesten Korisliiga vuosimallia 2015/2016 käynnistyy perjantaina. Ennakkoasetelmat povaavat sarjasta kenties kovatasoisinta koskaan, eikä esimerkiksi mitalikolmikkoa ole helppoa etukäteen ennustaa. Tampereella, Kouvolassa, Kauhajoella ja Kotkassa tavoitteet ovat kuitenkin korkealla, aina kevään viimeisissä peleissä.

Pyrintö ja Alex Vaenerberg saivat mieliuisia uutisia alkuviikosta, kun Susijengi-laituri Joonas Cavén liittyi joukkueen vahvuuteen. Riittääkö Cavénin saapuminen mestaruuteen asti?

Kouvojen kokeneen kaartin edustaja Ville Kaunisto pelasi syksyllä onnistuneet EM-kisat. Jatkuuko lentokeli liigaparketeilla?

Voiton päähän mitaleista jäänyt Karhu lähtee parantamaan sijoitustaan tulevalla kaudella. Riittävätkö Lehtorannan ja joukkueen paukut mestaruuteen asti?

Ei laajin materiaali, mutta mahdollisesti vaikein joukkue pelata vastaan. Kuinka pitkälle Michael Pounds ja KTP-Basket tänä vuonna yltävät? Kuvat: Erkki Hautaviita & Kai Kilappa

Tampereen Pyrintö vastasi syksyn kenties tähän asti suurimmasta uutispommista juuri liigakauden alla, kun se jullkaisi tehneensä sopimuksen Susijengi-laituri Joonas Cavénin (211cm/22v) kanssa. Cavén tuo Pyrinnön jo entuudestaan vahvaan runkoon vielä yhden aseen lisää, muodostaen samalla selkeämmän kuvan tamperelaisten mestaruushaaveiden ympärille.

Pyrinnön likimain samana pysynyt runko koostuu tälläkin kaudella ikinuoresta monipuolisuusihme Damon Williamsista (201/41), Bilbaossa Susijengin matkassa olleesta Antero Lehdosta (185/31), nuoresta Topias Palmista (191/21), Alex Vaenerbergista (183/23), Ville Pekkolasta (190/26) ja Petri Heinosesta (207/27). Suomalaisen rungon täydentävät tärkeät roolipelaajat, Osku Heinonen (194/23) ja Mikael Sandberg (210/24).

- Joo, kyllä meillä on pysynyt runko aika samana. Perus tekemisen meininki ja fiilis on aika saman tyyppinen vaikka valmentaja vaihtuikin, toteaa terrierimäinen puolustaja Vaenerberg.

Suurin muutos joukkueessa todellakin on tapahtunut penkin päässä. Pieti Poikolan tilalle Pyrinnön käskyttäjäksi on tullut Lahden Namikan peräsimessä aikaisemmin vaikuttanut Ilkka Palviainen. Joukkueen rungon pysyessä käytännössä muuttumattomana ulkomaalaispelaajia lukuunottamatta, ei suurta eroa aikaisempien vuosien Pyrintöön tulla välttämättä näkemään.

- Pietin kanssa varmaan ajatellaan samalla tavalla monesta asiasta, mutta ehkä nyt on joutunut haastamaan myös omaa ajattelua asioista. Uusi organisaatio ja minulle uudet pelaajat, mutta onhan tällä pelaajarungolla valtava määrä historiaa ja yhteistä taustaa, Palviainen toteaa.

- Myös niistä asioista joista Pietin kanssa ajatellaan samalla tavalla, olen joutunut haastamaan itsen iajattelemaan vielä kerran uudestaan, jotta ollaan saatu pelaajille tuotua jotain uutta.

Pyrintö lähtee kauteen vain kahden ulkomaalaispelaajan turvin, mikä on toisaalta täysin ymmärrettävää pelaajamateriaalin sisältämän laadun ja leveyden takia. Sisään on tuotu jenkkilaituri Akeem Wright (200/24), sekä Nigerian passilla kulkeva vitospaikan pelaaja, jokaisen toimittajan suosikkipelaaja Chukwudiebere Maduabum (206/24).

Lisätietoja: Tampereen Pyrintö

Kouvot kauteen puolustuspää edellä

- Rekrytoinnissa keskityttiin tällä kaudella siihen, että meillä on lähtökohtaisesti erittäin hyviä puolustajia. Sitä kautta joukkuepuolustus helpottuu kun pärjätään vähän paremmin 1vs1, ja päästään nopeisiin hyökkäyksiin toiseen päähän, summaa Jyri Lehtonen.

Kouvot tuntuu todellakin lähteneen kauteen vähän erilaisella ilmeellä esimerkiksi viime kauteen verrattuna. Ilari Seppälän paikan rotaatiossa ottaa erinomainen puolustaja Kyle Shiloh (191/30), eikä Lahdesta Kouvolaan siirtynyt David Gonzalvez (193/27) ole pakan heikoimpia puolustajia tälläkään kaudella. Levypallovoimaa Ville Kauniston (204/33) rinnalle tuo Thomas Gipson III (201/22).

Suomalaiseen runkoon kuuluvat tälläkin kaudella huippulupaavat Alexander Madsen (207/20) sekä Tuomas Hirvonen (180/19), lisää leveyttä on tullut tuomaan liigaparketeille palaava Cedric Latimer (198/28). Mielenkiintoinen lisä pelaajamateriaaliin on myös Regisin yliopistosta Suomeen palaava 204-senttinen vitospaikan pelaaja Miikka Luosmaa (21).

Yhdeksän pelaajan rotaation täydentää joukkueessa toisen kautensa aloittava, heittävä takamies D.J. Richardson (190/24).

- Tänä vuonna muutettiin ajattelumallia siten, että pari jenkkiä (Gonzalvez, Shiloh) tuli vasta tossa reilu viikko ennen kauden avausta kaupunkiin. Olisi tarkoitus olla parhaassa mahdollisessa kunnossa kauden lopussa. Vastapainoksi sitten olemme kyllä vielä aika vaiheessa pelaamisemme kanssa. Esimerkiksi, osa Biisoneiden pelaajista tietää meidän kuviomme paremmin kuin me itse, Lehtonen naurahtaa.

Kenties mielenkiintoisin nimi Kouvojen joukkueessa tulevalla kaudella on kesällä Susijengin leirityksessä mukana ollut Madsen. Madsenin kanssa samassa leirityksessä ollut Kaunisto selvitti tiensä lopulta EM-kisoihin, mutta mitä kokenut Kaunisto voisi nuorelle Madsenille, jotta tämän kehitys ottaisi jälleen askeleita eteenpäin?

- Koitetaan saada pojat (Madsen ja Hirvonen) ajattelemaan koripalloa vähän eri tavalla, koitan ottaa ehkä vähän sellaista isovelimäistä roolia. Katsotaan miten menee, Kaunisto pyörittelee.

- Mä tykkään tehdä pisteitä ja ottaa levypalloja, kaikkea sitten ehkä vaan vähän vähemmän tänä vuonna jos nuoret pelaisivat paremmin. En varmasti ole peliaikaani itse tiputtamassa, mutta toivon että Madsen tulisi ja ottaisi minuutteja minulta.

Lisätietoja: Kouvot

Mitalien ulkopuolelle jäänyt Karhu parantamaan viime kauden sijoitusta

Toisen kautensa Kauhajoen Karhun päävalmentajana aloittava Sami Toiviainen vei Karhun ensimmäisellä kaudellaan voiton päähän mitalista. Tavoite on siis tulevaa kautta ajatellen selkeä, tuon sijoituksen parantaminen.

Pelaajamateriaalin puolesta Karhu on hyvin pitkälti samanlainen, ainakin suomalaisen rungon puolesta. Niko Mattila vaihtoi osoitetta Nokialle ja Markus Molenius lähti koittamaan onneaan Ruotsiin, mutta tilalle tulivat KTP:sta Aleksi Akpaso (194/23) ja Samuli Vanttaja (210/24). Lopun suomalaisrungon muodostavat kovan luokan pelimiehet Bojan Sarcevic (190/27), Juho Lehtoranta (195/26) ja Antti Kanervo (192/26).

Ulkomaalaispelaajia Karhun kokoonpanossa on kauteen lähdettäessä kolme, kun laiturit Cade Davis (197/27) ja James Weatherspoon (198/23), sekä korinaluspelaaja Timothy Troutman (208/24) vahvistavat joukkuetta.

- Kolmella jenkillä lähdetään kauteen, yksi paikka on vielä tyhjänä. Haasteita on vielä tietysti kaikessa, mukaan lukien pelaajamateriaalin laajuudessa. Yhdeksän pelaajan rosteri ja junnut päälle, se ei kestä hirveästi loukkaantumisia, muistuttaa Toiviainen.

- Siitä syystä ollaan jätetty yksi ulkomalaaisen paikka tyhjäksi vielä, katsotaan nyt vielä että milloin se paikka täytetään.

Suomalaiskaartin tärkeimpiin pelaajiin lukeutuva Lehtoranta muistaa vielä elävästi viime kevään pettymyksen. Miten mies on harjoitellut kesän, ja miten Lehtoranta näkee Karhun iskukyvyn tulevalle kaudelle?

- Finaalipaikka oli tosiaan todella lähellä, tietysti se jäi harmittamaan todella paljon. Siitä lähdetään parantamaan. Itseasiassa runko on meillä pysynyt aika samana, käytännössä enemmän pelanneista vain Molenius vaihtui Vanttajaan. Uudet pelaajat tuntuvat istuvan hyvin joukkueeseen, Lehtoranta pyörittelee.

Finaalipaikka on siis tavoitteena Karhun leirissä. Kuinka kovat odotukset Kauhajoella joukkueen suhteen ovat?

- Kun häviää muutaman harjoitusottelun ja viimeisessä ottelussa ottaa 30 pistettä turpaan Pyrinnöltä, niin se vähän rauhoittaa niitä odotuksia, Toiviainen naurahtaa.

- Mutta tosissaan, jos viime kaudella oltiin lähellä sitä finaalipaikkaa ilman Kanervoa, niin jos kaikki menee hyvin, peli kehittyy kauden edetessä ja pysytään terveenä, niin tähtäin on ehdottomasti parantaa viime kaudesta.

Lisätietoja: Kauhajoen Karhu

KTP lähtee kirkastamaan mitalin väriä

Viime kauden pronssimitalisti KTP lähtee tulevaan kauteen joukkueella, joka on varmasti yksi ikävimmistä joukkueista koko Korisliigassa. Joukkue pystyy juoksuttamaan parketille kookkaita ja monipuolisia viisikoita, joilla päävalmentaja Anton Mirolybov saa pelin vaikeaksi mille tahansa vastustajalle.

Helppoa joukkueen kokoaminen ei kuitenkaan ollut. Kesän mittaan kilpakumppanien vahvistaessa joukkuettaan KTP:lle tuntui jäävän luu käteen hankintojen kanssa. Lopulta kuitenkin kotkalaiset saivat kasaan neljä ulkomalaaisvahvistusta, kun tutut kasvot Sefton Barrett (197/31) ja Devonne Giles (203/32) palaavat parin vuoden tauon jälkeen kotkalaisten riveihin ja täysin uusina niminä joukkuetta vahvistavat korinaluspelaaja Aleksander Herrera (206/23) ja takamies Lamb Autrey (190/25).

Suomalaisista Aleksi Akpaso, Timo Heinonen ja Samuli Vanttaja vaihtoivat seuraa, Jukka Matisen lopettaessa. Tilalle saatiin laatua määrän sijasta, kun Susijengissäkin vuosien saatossa pelannut, tarkkakätinen laituri Samuel Haanpää (204/29) pukee ylleen KTP:n paidan tulevalla kaudella.

- Seuran kannalta haastavinta kesän aikana oli uusien pelaajien rekrytointi. Haanpää ja amerikkalaiset varmistavat kuitenkin sen, että päästään kauteen ihan iskukykyisinä, Mirolybov vakuuttaa.

- Jenkit ovat olleet maassa vasta pari viikkoa ja olemme pelanneet enemmän kuin harjoitelleet. Se on tietysti ollut ihan tietoinen valinta, olemme pyrkineet saamaan kovia harjoituspelejä ja nostamaan valmiustasoa sitä kautta.

Kotimaisen rungon Haanpään kanssa täydentävät jo Korisliiga-veteraaniksi luokiteltava Michael Pounds (188/27), lopullista, todellista läpimurtoaan Korisliigan eliittiin tekevä takamies Joonas Lehtoranta (195/21) ja harjoituspeleissä pirteästi esiintyneet nuoret lupaukset, Vili Nyman (198/17) ja Miki Kuusisto (194/21).

- Innolla odotetaan sunnuntain avausta, todellakin. Meillä on vähän erilainen nippu kasassa tänä vuonna, arvioi Pounds.  

- Terävin piikki on varmaan terävämpi kuin viime kaudella, mutta vastaavasti leveyttä ei ole ehkä lähtökohtaisesti yhtä paljon. Meidän nuorille ja lupaaville pelaajille tämä on todella hieno mahdollisuus.

KTP:lla on kasassa tiivis, noin yhdeksän pelaajan rotaatio. KTP, kuten melkein muukaan joukkue, ei kestä liiemmin loukkaantumisia etenkään jos tavoitteena on edetä kevään peleissä pitkälle. Mutta mikäli joukkue pysyy terveenä, tietää Mirolybov joukkueensa potentiaalin.

- Keväällä kun lähdetään pelaamaan niitä kaikkein kovimpia pelejä, niin vaikka meillä ei ole varmasti kaikista laajin nippu, on meillä henkisesti tosi kovia jätkiä joukkueessa. Tulemme olemaan todella ikävä joukkue pelata vastaan, ”Ponttis” naulaa.

Lisätietoja: KTP-Basket
 
11.4.2022 20:17 Korisliiga

Jeremiah Wood syttyi ja johti Salon Vilppaan välieriin

Salon Vilpas sinetöi puolivälierät Tampereen Pyrintöä vastaan otteluvoitoin 3–1.

10.4.2022 20:04 Korisliiga

Kataja ei taivu – puolivälierät Kouvoja vastaan tasoissa

Korisliigan puolivälierissä nähtiin Katajan ja Kouvojen kohtaaminen, joka vei ottelusarjan tasatilanteeseen.

9.4.2022 20:19 Korisliiga

Puolivälierät jatkuvat – Pyrintö kavensi 2–1:een

David Gonzalvez laittoi tuulemaan ja johti Tampereen Pyrinnön ensimmäiseen puolivälierävoittoon.

8.4.2022 20:07 Korisliiga

Petteri Koponen johti Seagullsin voittoon ja välieriin – Kouvot pääsi johtoon Katajasta

Miesten Korisliigan puolivälierissä illan voittajia olivat Helsinki Seagulls ja Kouvot. Seagullsin sarja sai päätöksensä, Kouvojen jatkuu vielä vähintään ottelun verran.

7.4.2022 20:20 Korisliiga

Lahti antoi kaikkensa muttei kestänyt kalkkiviivoille asti – Kauhajoki eteni odotetusti välieriin puhtaalla pelillä

Kauhajoen ja Lahti Basketballin välinen ottelu päättyi lukuihin 101–66 ja koko puolivälieräsarja lukuihin 3–0.

6.4.2022 20:09 Korisliiga

Vierasvoittojen ilta Korisliigassa – Seagulls ja Vilpas vievät sarjansa jo katkolle

Sekä Helsinki Seagulls että hallitseva mestari Salon Vilpas ovat nyt ilman tappioita voiton päässä puolivälierien ratkaisusta.

5.4.2022 20:11 Korisliiga

Korisliiga-puolivälierissä nähtiin kaksi trilleriä – Kataja tasoitti sarjansa Kouvoja vastaan

Miesten Korisliigan puolivälierissä illan molemmat ottelut äityivät tiukoiksi kamppailuiksi, mutta vain toisessa tasoitettiin otteluvoitot.

5.4.2022 09:08 Korisliiga

Korihaiden nousukiitoa johtanut Bojan Sarcevic on Korisliigan maaliskuun Valopilkku

Kuukauden Valopilkku maaliskuussa 2022 on Korihaiden pelinjohtaja Bojan Sarcevic.

4.4.2022 20:25 Korisliiga

Kouvot taivutti melkein yllätykseen asti venyneen Katajan – Korisliiga-puolivälierien avauskierroksella pelkkiä kotivoittoja

Miesten Korisliigan puolivälierissä saatiin ensimmäinen kierros täyteen, kun Kouvot, Vilpas ja Seagulls hakivat avausvoittonsa.

4.4.2022 08:51 Korisliiga

Korisliigan puolivälierät: Kouvot, Kataja, Vilpas ja Pyrintö lähtevät kaikki pudotuspeleihin vuoristoratamaisen kauden jäljiltä

Miesten Korisliigan puolivälierät pyörähtävät käyntiin sunnuntaina. Ennakkoesittelyssä nyt maanantain kolmesta otteluparista Kouvot–Kataja ja Vilpas–Pyrintö.

3.4.2022 20:04 Korisliiga

Korisliigan puolivälierät käynnistyivät – Kauhajoki otti avausvoiton

Miesten Korisliigan pudotuspelit lähtivät käyntiin sarjakärjen ja puolivälierien ennakkosuosikin Kauhajoen voitolla.

2.4.2022 08:24 Korisliiga

Korisliigan puolivälierät: Lahti ja KTP kokevat molemmat itsensä rohkeiksi altavastaajiksi, kun vastaan saapuvat Kauhajoki ja Seagulls

Miesten Korisliigan puolivälierät pyörähtävät käyntiin sunnuntaina. Ennakkoesittelyssä nyt ensimmäisenä parketille astelevat Kauhajoki ja Lahti Basketball sekä yksi maanantain kolmesta parista, Helsinki Seagulls ja KTP-Basket.

30.3.2022 20:24 Korisliiga

Korihait pelasti Korisliiga-paikkansa järjettömän trillerin päätteeksi – Lahti syrjäytti Nokian pudotuspeleistä

"Ei tyyni meri taitavaa merimiestä tee", totesi Bojan Sarcevic Korihaiden pelastettua Korisliiga-paikkansa. Viimeisen lipun pudotuspeleihin puolestaan lunasti Lahti Basketball lähettäen näin ollen BC Nokian kesälomalle.

30.3.2022 09:55 Korisliiga

Korisliigan päätöskierrokselle jännittävistä lähtökohdista – näin lopputulokset merkitsevät sijoituksiin

Korisliigan päätöskierros pelataan keskiviikkona. Lukuisissa otteluissa on merkittävät panokset aina sarjapaikasta pudotuspelien kotietuihin. Eri skenaariot ovat avattuina alapuolelle. VeikkausTV näyttää sarjapaikan ratkaisevan ottelun Bisonsin ja Korihaiden välillä.

26.3.2022 20:17 Korisliiga

Viimeisten playoff- ja kotietusijojen sumput tiivistyvät – Kataja teki palveluksen sekä itselleen että Korihaille

Miesten Korisliigan ylemmän jatkosarjan ottelun voitti tänään Helsinki Seagulls. Alemmassa voitokkaina olivat Kataja Basket ja BC Nokia. Jatkosarjoja on jäljellä enää yksi ainoa ottelukierros, ja se pelataan kokonaisuudessaan keskiviikkona 30. maaliskuuta.

25.3.2022 21:06 Korisliiga

Korihait jatkaa loppukiriään ja välttelee putoamista – Kouvot voittoon kovalla tuloksella

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa ottelun voitti tänään sarjakakkonen Kouvot. Alemmassa puolestaan Korihait, jolla on pöydässä kovat panokset.

23.3.2022 20:47 Korisliiga

Bisons ja Korihait taistelevat sarjapaikasta kalkkiviivoille asti – kumpikin tänään voitokkaana

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa pelattiin kolmen ottelun kierros, jossa voittajiksi selvisivät Bisons Loimaa, Korihait ja Lahti Basketball.

22.3.2022 20:36 Korisliiga

Riku Laine rikkoi piste-ennätyksensä Vilppaan voitossa – Seagulls selätti sarjakakkosen

Miesten Korisliigassa pelattiin kaksi ylemmän jatkosarjan ottelua, joissa voittajiksi selvisivät Salon Vilpas ja Helsinki Seagulls.

22.3.2022 12:40 Korisliiga

Helmikuun Valopilkku Remu Raitanen: ”Nyt pitää saada intensiteettiä vierasmatkoille”

Miesten Korisliigan Kuukauden Valopilkuksi helmikuussa 2022 valittu Remu Raitanen kertoo, että on hyötynyt siitä, että on pelannut erilaisissa joukkueissa ja kulttuureissa. Nyt pelaaja yrittää johtaa joukkueensa KTP-Basketin mitaleille.

19.3.2022 21:08 Korisliiga

Lahti vaikeuksien kautta voittoon – Kauhajoki varmisti ykkössijansa

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittajaksi selviytyivät tänään Kauhajoki ja KTP-Basket. Alemmassa puolestaan Lahti Basketball.

Näytä lisää vastaavia