Miesten Korisliigan ennakko 2/3: Pyrinnön tavoitteena mestaruus, Kouvot, Karhu ja KTP mitalipelit tähtäimissään

1.10.2015 Miesten Korisliiga vuosimallia 2015/2016 käynnistyy perjantaina. Ennakkoasetelmat povaavat sarjasta kenties kovatasoisinta koskaan, eikä esimerkiksi mitalikolmikkoa ole helppoa etukäteen ennustaa. Tampereella, Kouvolassa, Kauhajoella ja Kotkassa tavoitteet ovat kuitenkin korkealla, aina kevään viimeisissä peleissä.

Pyrintö ja Alex Vaenerberg saivat mieliuisia uutisia alkuviikosta, kun Susijengi-laituri Joonas Cavén liittyi joukkueen vahvuuteen. Riittääkö Cavénin saapuminen mestaruuteen asti?

Kouvojen kokeneen kaartin edustaja Ville Kaunisto pelasi syksyllä onnistuneet EM-kisat. Jatkuuko lentokeli liigaparketeilla?

Voiton päähän mitaleista jäänyt Karhu lähtee parantamaan sijoitustaan tulevalla kaudella. Riittävätkö Lehtorannan ja joukkueen paukut mestaruuteen asti?

Ei laajin materiaali, mutta mahdollisesti vaikein joukkue pelata vastaan. Kuinka pitkälle Michael Pounds ja KTP-Basket tänä vuonna yltävät? Kuvat: Erkki Hautaviita & Kai Kilappa

Tampereen Pyrintö vastasi syksyn kenties tähän asti suurimmasta uutispommista juuri liigakauden alla, kun se jullkaisi tehneensä sopimuksen Susijengi-laituri Joonas Cavénin (211cm/22v) kanssa. Cavén tuo Pyrinnön jo entuudestaan vahvaan runkoon vielä yhden aseen lisää, muodostaen samalla selkeämmän kuvan tamperelaisten mestaruushaaveiden ympärille.

Pyrinnön likimain samana pysynyt runko koostuu tälläkin kaudella ikinuoresta monipuolisuusihme Damon Williamsista (201/41), Bilbaossa Susijengin matkassa olleesta Antero Lehdosta (185/31), nuoresta Topias Palmista (191/21), Alex Vaenerbergista (183/23), Ville Pekkolasta (190/26) ja Petri Heinosesta (207/27). Suomalaisen rungon täydentävät tärkeät roolipelaajat, Osku Heinonen (194/23) ja Mikael Sandberg (210/24).

- Joo, kyllä meillä on pysynyt runko aika samana. Perus tekemisen meininki ja fiilis on aika saman tyyppinen vaikka valmentaja vaihtuikin, toteaa terrierimäinen puolustaja Vaenerberg.

Suurin muutos joukkueessa todellakin on tapahtunut penkin päässä. Pieti Poikolan tilalle Pyrinnön käskyttäjäksi on tullut Lahden Namikan peräsimessä aikaisemmin vaikuttanut Ilkka Palviainen. Joukkueen rungon pysyessä käytännössä muuttumattomana ulkomaalaispelaajia lukuunottamatta, ei suurta eroa aikaisempien vuosien Pyrintöön tulla välttämättä näkemään.

- Pietin kanssa varmaan ajatellaan samalla tavalla monesta asiasta, mutta ehkä nyt on joutunut haastamaan myös omaa ajattelua asioista. Uusi organisaatio ja minulle uudet pelaajat, mutta onhan tällä pelaajarungolla valtava määrä historiaa ja yhteistä taustaa, Palviainen toteaa.

- Myös niistä asioista joista Pietin kanssa ajatellaan samalla tavalla, olen joutunut haastamaan itsen iajattelemaan vielä kerran uudestaan, jotta ollaan saatu pelaajille tuotua jotain uutta.

Pyrintö lähtee kauteen vain kahden ulkomaalaispelaajan turvin, mikä on toisaalta täysin ymmärrettävää pelaajamateriaalin sisältämän laadun ja leveyden takia. Sisään on tuotu jenkkilaituri Akeem Wright (200/24), sekä Nigerian passilla kulkeva vitospaikan pelaaja, jokaisen toimittajan suosikkipelaaja Chukwudiebere Maduabum (206/24).

Lisätietoja: Tampereen Pyrintö

Kouvot kauteen puolustuspää edellä

- Rekrytoinnissa keskityttiin tällä kaudella siihen, että meillä on lähtökohtaisesti erittäin hyviä puolustajia. Sitä kautta joukkuepuolustus helpottuu kun pärjätään vähän paremmin 1vs1, ja päästään nopeisiin hyökkäyksiin toiseen päähän, summaa Jyri Lehtonen.

Kouvot tuntuu todellakin lähteneen kauteen vähän erilaisella ilmeellä esimerkiksi viime kauteen verrattuna. Ilari Seppälän paikan rotaatiossa ottaa erinomainen puolustaja Kyle Shiloh (191/30), eikä Lahdesta Kouvolaan siirtynyt David Gonzalvez (193/27) ole pakan heikoimpia puolustajia tälläkään kaudella. Levypallovoimaa Ville Kauniston (204/33) rinnalle tuo Thomas Gipson III (201/22).

Suomalaiseen runkoon kuuluvat tälläkin kaudella huippulupaavat Alexander Madsen (207/20) sekä Tuomas Hirvonen (180/19), lisää leveyttä on tullut tuomaan liigaparketeille palaava Cedric Latimer (198/28). Mielenkiintoinen lisä pelaajamateriaaliin on myös Regisin yliopistosta Suomeen palaava 204-senttinen vitospaikan pelaaja Miikka Luosmaa (21).

Yhdeksän pelaajan rotaation täydentää joukkueessa toisen kautensa aloittava, heittävä takamies D.J. Richardson (190/24).

- Tänä vuonna muutettiin ajattelumallia siten, että pari jenkkiä (Gonzalvez, Shiloh) tuli vasta tossa reilu viikko ennen kauden avausta kaupunkiin. Olisi tarkoitus olla parhaassa mahdollisessa kunnossa kauden lopussa. Vastapainoksi sitten olemme kyllä vielä aika vaiheessa pelaamisemme kanssa. Esimerkiksi, osa Biisoneiden pelaajista tietää meidän kuviomme paremmin kuin me itse, Lehtonen naurahtaa.

Kenties mielenkiintoisin nimi Kouvojen joukkueessa tulevalla kaudella on kesällä Susijengin leirityksessä mukana ollut Madsen. Madsenin kanssa samassa leirityksessä ollut Kaunisto selvitti tiensä lopulta EM-kisoihin, mutta mitä kokenut Kaunisto voisi nuorelle Madsenille, jotta tämän kehitys ottaisi jälleen askeleita eteenpäin?

- Koitetaan saada pojat (Madsen ja Hirvonen) ajattelemaan koripalloa vähän eri tavalla, koitan ottaa ehkä vähän sellaista isovelimäistä roolia. Katsotaan miten menee, Kaunisto pyörittelee.

- Mä tykkään tehdä pisteitä ja ottaa levypalloja, kaikkea sitten ehkä vaan vähän vähemmän tänä vuonna jos nuoret pelaisivat paremmin. En varmasti ole peliaikaani itse tiputtamassa, mutta toivon että Madsen tulisi ja ottaisi minuutteja minulta.

Lisätietoja: Kouvot

Mitalien ulkopuolelle jäänyt Karhu parantamaan viime kauden sijoitusta

Toisen kautensa Kauhajoen Karhun päävalmentajana aloittava Sami Toiviainen vei Karhun ensimmäisellä kaudellaan voiton päähän mitalista. Tavoite on siis tulevaa kautta ajatellen selkeä, tuon sijoituksen parantaminen.

Pelaajamateriaalin puolesta Karhu on hyvin pitkälti samanlainen, ainakin suomalaisen rungon puolesta. Niko Mattila vaihtoi osoitetta Nokialle ja Markus Molenius lähti koittamaan onneaan Ruotsiin, mutta tilalle tulivat KTP:sta Aleksi Akpaso (194/23) ja Samuli Vanttaja (210/24). Lopun suomalaisrungon muodostavat kovan luokan pelimiehet Bojan Sarcevic (190/27), Juho Lehtoranta (195/26) ja Antti Kanervo (192/26).

Ulkomaalaispelaajia Karhun kokoonpanossa on kauteen lähdettäessä kolme, kun laiturit Cade Davis (197/27) ja James Weatherspoon (198/23), sekä korinaluspelaaja Timothy Troutman (208/24) vahvistavat joukkuetta.

- Kolmella jenkillä lähdetään kauteen, yksi paikka on vielä tyhjänä. Haasteita on vielä tietysti kaikessa, mukaan lukien pelaajamateriaalin laajuudessa. Yhdeksän pelaajan rosteri ja junnut päälle, se ei kestä hirveästi loukkaantumisia, muistuttaa Toiviainen.

- Siitä syystä ollaan jätetty yksi ulkomalaaisen paikka tyhjäksi vielä, katsotaan nyt vielä että milloin se paikka täytetään.

Suomalaiskaartin tärkeimpiin pelaajiin lukeutuva Lehtoranta muistaa vielä elävästi viime kevään pettymyksen. Miten mies on harjoitellut kesän, ja miten Lehtoranta näkee Karhun iskukyvyn tulevalle kaudelle?

- Finaalipaikka oli tosiaan todella lähellä, tietysti se jäi harmittamaan todella paljon. Siitä lähdetään parantamaan. Itseasiassa runko on meillä pysynyt aika samana, käytännössä enemmän pelanneista vain Molenius vaihtui Vanttajaan. Uudet pelaajat tuntuvat istuvan hyvin joukkueeseen, Lehtoranta pyörittelee.

Finaalipaikka on siis tavoitteena Karhun leirissä. Kuinka kovat odotukset Kauhajoella joukkueen suhteen ovat?

- Kun häviää muutaman harjoitusottelun ja viimeisessä ottelussa ottaa 30 pistettä turpaan Pyrinnöltä, niin se vähän rauhoittaa niitä odotuksia, Toiviainen naurahtaa.

- Mutta tosissaan, jos viime kaudella oltiin lähellä sitä finaalipaikkaa ilman Kanervoa, niin jos kaikki menee hyvin, peli kehittyy kauden edetessä ja pysytään terveenä, niin tähtäin on ehdottomasti parantaa viime kaudesta.

Lisätietoja: Kauhajoen Karhu

KTP lähtee kirkastamaan mitalin väriä

Viime kauden pronssimitalisti KTP lähtee tulevaan kauteen joukkueella, joka on varmasti yksi ikävimmistä joukkueista koko Korisliigassa. Joukkue pystyy juoksuttamaan parketille kookkaita ja monipuolisia viisikoita, joilla päävalmentaja Anton Mirolybov saa pelin vaikeaksi mille tahansa vastustajalle.

Helppoa joukkueen kokoaminen ei kuitenkaan ollut. Kesän mittaan kilpakumppanien vahvistaessa joukkuettaan KTP:lle tuntui jäävän luu käteen hankintojen kanssa. Lopulta kuitenkin kotkalaiset saivat kasaan neljä ulkomalaaisvahvistusta, kun tutut kasvot Sefton Barrett (197/31) ja Devonne Giles (203/32) palaavat parin vuoden tauon jälkeen kotkalaisten riveihin ja täysin uusina niminä joukkuetta vahvistavat korinaluspelaaja Aleksander Herrera (206/23) ja takamies Lamb Autrey (190/25).

Suomalaisista Aleksi Akpaso, Timo Heinonen ja Samuli Vanttaja vaihtoivat seuraa, Jukka Matisen lopettaessa. Tilalle saatiin laatua määrän sijasta, kun Susijengissäkin vuosien saatossa pelannut, tarkkakätinen laituri Samuel Haanpää (204/29) pukee ylleen KTP:n paidan tulevalla kaudella.

- Seuran kannalta haastavinta kesän aikana oli uusien pelaajien rekrytointi. Haanpää ja amerikkalaiset varmistavat kuitenkin sen, että päästään kauteen ihan iskukykyisinä, Mirolybov vakuuttaa.

- Jenkit ovat olleet maassa vasta pari viikkoa ja olemme pelanneet enemmän kuin harjoitelleet. Se on tietysti ollut ihan tietoinen valinta, olemme pyrkineet saamaan kovia harjoituspelejä ja nostamaan valmiustasoa sitä kautta.

Kotimaisen rungon Haanpään kanssa täydentävät jo Korisliiga-veteraaniksi luokiteltava Michael Pounds (188/27), lopullista, todellista läpimurtoaan Korisliigan eliittiin tekevä takamies Joonas Lehtoranta (195/21) ja harjoituspeleissä pirteästi esiintyneet nuoret lupaukset, Vili Nyman (198/17) ja Miki Kuusisto (194/21).

- Innolla odotetaan sunnuntain avausta, todellakin. Meillä on vähän erilainen nippu kasassa tänä vuonna, arvioi Pounds.  

- Terävin piikki on varmaan terävämpi kuin viime kaudella, mutta vastaavasti leveyttä ei ole ehkä lähtökohtaisesti yhtä paljon. Meidän nuorille ja lupaaville pelaajille tämä on todella hieno mahdollisuus.

KTP:lla on kasassa tiivis, noin yhdeksän pelaajan rotaatio. KTP, kuten melkein muukaan joukkue, ei kestä liiemmin loukkaantumisia etenkään jos tavoitteena on edetä kevään peleissä pitkälle. Mutta mikäli joukkue pysyy terveenä, tietää Mirolybov joukkueensa potentiaalin.

- Keväällä kun lähdetään pelaamaan niitä kaikkein kovimpia pelejä, niin vaikka meillä ei ole varmasti kaikista laajin nippu, on meillä henkisesti tosi kovia jätkiä joukkueessa. Tulemme olemaan todella ikävä joukkue pelata vastaan, ”Ponttis” naulaa.

Lisätietoja: KTP-Basket
 
27.3.2020 09:04 Haastattelu

Michael Pounds: Minun valmentajani

KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

26.3.2020 11:21 Korisliiga

Pieti Poikola on Lahti Basketballin uusi valmentaja

Kolminkertainen vuoden valmentaja ja Korisliiga-mestari Pieti Poikola tarttuu Lahti Basketballin tahtipuikkoon.

25.3.2020 16:08 Korisliiga

Korisseurat julkaisseet runsaasti kannatuskampanjoita

Koronavirusepidemia on pakottanut seuroja miettimään uusia lähestymiskulmia varainhankintaan vaikealla hetkellä. Viime aikoina on nähty toinen toistaan hienompia kannatuskampanjoita tulevaisuuden turvaamiseksi.

24.3.2020 13:42 Korisliiga

Teemu Rannikko uskoo koripallon, urheilun suosioon – seurojen talousongelmiin puolestaan ei ole helppoa vastausta tarjolla

Salon Vilppaan 39-vuotias pelinjohtaja Teemu Rannikko yrittää jatkaa yhä uraansa, vaikka polvivamma ja kansallinen poikkeustila laittavat kapuloita rattaisiin.

23.3.2020 13:30 Korisliiga

Elisa Viihde näyttää Korisliigan klassikko-otteluita maanantaisin, Laakso muistelee viime vuoden finaalisarjaa

Elisa Viihteen Korismaanantai niputtaa tänään studiolähetyksessään kuluneen kauden. Luvassa ajankohtaisia kuulumisia sekä kauden parhaiden valitsemisia. Lähetyksen jälkeen nähdään uusintana viime vuoden 1. finaali Kauhajoki-Kouvot. Mestarivalmentaja Jussi Laakso muistelee finaalisarjaa lämmöllä.

19.3.2020 18:32 Korisliiga

Koripallon kilpailukauden lopettamistoimista päätetty

Suomen Koripalloliiton sarjoissa pelataan yli 12.000 ottelua vuosittain ”Stadista Sallaan”. Sarjakaudet päättyivät viime viikolla ennenaikaisesti koronavirusepidemian takia. Suomen Koripalloliiton hallitus on etäkokouksessaan päättänyt sarjakauden päättämiseen liittyvistä toimenpiteistä.

19.3.2020 12:39 Susijengi

Shawn Huff kehottaa keskittymään oleelliseen – ”kun päästään murehtimaan koripallosta, asiat ovat jo aika hyvin”

Kotimaan koripallosankari Shawn Huff ottaa koronan vuoksi päättyneen kauden aikaisena kesälomana ja kokee, että keskeyttämisratkaisu oli ainoa oikea.

13.3.2020 17:30 Korisliiga

Myös miesten ja naisten Korisliiga- ja divisioonakaudet päätökseen

Suomen Koripalloliitto on perjantaina 13.3.2020 päättänyt lopettaa myös miesten ja naisten Korisliigojen ja I divisioonien pelikaudet koronaviruksen (COVID-19) takia.

12.3.2020 14:35 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallosarjat pysähtyvät torstaina 12.3.2020

Suomen Koripalloliitto on päättänyt pysäyttää kaikki koripallosarjat torstaista 12.3.2020 lähtien koronaviruksen COVID-19 takia.

11.3.2020 20:57 Korisliiga

Vilpas takaisin kärkeen – Kataja nousee uhkaavasti

Illan ottelukierroksella Salon Vilpas otti Korisliigan kärkipaikan takaisin, Kouvot vahvisti paikkaansa playoff-viivan päällä ja Kataja antoi jälleen myrskyvaroituksen pudotuspeleihin.

11.3.2020 13:50 Pelaajat

Huff, Kotti ja Tuukkanen FIBA:n Time Out 2.0 -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

10.3.2020 21:00 Korisliiga

Seagulls ei ole valmis luopumaan paalupaikasta – Kobrat kotonaan Uraa parempi

Ottelun yllättävänä tähtenä hääri veteraanisentteri Timo Heinonen, kun Seagulls voitti Lahden. Illan toisessa ottelussa Kobrat kaatoi kotonaan Uran.

9.3.2020 10:15 Korisliiga

Korismaanantai: Nokia haastaa kotonaan Kauhajoen

Elisa Viihteen Korismaanantaissa Kauhajoki vierailee Nokialla.

7.3.2020 22:18 Korisliiga

Ennakkosuosikit vahvoja päivän otteluissa

Lauantain otteluissa ei nähty yllätyksiä. Voittoihin ylsivät Seagulls, Vilpas, Kauhajoki ja UraBasket eGameStars.

6.3.2020 20:20 Korisliiga

Daniel Dolencilla loistoilta Nokian murskavoitossa – Kouvot kaatoi Pyrinnön pisteellä

Korisliigan molemmat pirkanmaalaisjoukkueet matkustivat tänään vieraskentille. Pyrintö taipui pisteellä, mutta Nokia palasi kotiin huima voitto kainalossa.

4.3.2020 21:21 Korisliiga

Vilpas ja Seagulls molemmat voittoihin – Kanervolla sensaatiomainen ilta kaarella

Helmikuun pelaajaksi juuri valittu Tim Coleman varmisti runkosarjan kärkipaikan säilymisen Vilppaalle, ja Antti Kanervo huolehti 36 pisteellään, että Seagulls pysyy kintereillä. Muissa otteluissa voitot keräsivät Pyrintö ja Kobrat.

4.3.2020 10:29 Korisliiga

Vilppaan Tim Coleman jälleen Korisliigan kuukauden pelaaja

Miesten Korisliigan helmikuun pelaajaksi on valittu Vilppaan monipuolinen laituri Tim Coleman.

2.3.2020 21:38 Korisliiga

Okko Järvi kulutti korisukkaa – Kauhajoki piti KTP:n kurissa

Okko Järvi osui 24 pistettä ja Bojan Sarcevic keräsi tuplatuplan, kun Kauhajoki kaatoi KTP:n 88–75.

2.3.2020 09:20 Korisliiga

Korismaanantai: KTP haastaa Kauhajoen

Elisa Viihteen Korismaanantaissa seurataan tänään, kun runkosarjan neljännellä sijalla oleva KTP-Basket haastaa kolmannella sijalla olevan Karhubasketin Kauhajoella.

1.3.2020 00:08 Korisliiga

Vilpas karkasi reilulla voitolla Korisliigan kärkeen – Katajan ja Uran voitot tiukemmassa

Karkauspäivänä nähtiin yllätys, kun Vilpas murskasi pitkään sarjan kärkeä pitäneen Seagullsin. Ura selätti täpärästi Kouvot, ja Kataja Nokian.

Näytä lisää vastaavia