Minna Stenin mukaan Naisten Korisliigan taso on noussut huimasti

8.4.2020 12:03 Tällä kaudella Kotkan Peli-Karhujen riveissä Suomen Cupin voittaneen Minna Stenin mukaan Suomen naisten pääsarjan taso on parantunut huimasti hänen uransa alkuajoista.

Minna Stenin mukaan Naisten Korisliigan taso on noussut ja se on loistava sarja nuorille pelaajille. Kuva:Ville Vuorinen/Naisten Korisliiga

Minna Sten teki debyyttinsä Suomen korkeimmalla sarjatasolla Turun Riennon paidassa kaudella 2003-04. Sarja oli tuolloin hyvin erilainen kuin nykyään. Amerikkalaisvahvistuksia ei joukkueissa saanut olla. Monilla joukkueilla oli yksi EU-statuksella pelaava pelaaja.

- Olen aina sanonut, että kun Ray Ailus nosti minut Riennon SM-joukkueeseen, osasin hädin tuskin juosta. Totta kai koripalloperheessä kasvaneena ja koripalloa harrastaneena oli tiettyjä taitoja mitkä auttoivat. Vuoden 2003 versiolla minusta ei olisi kuitenkaan mitään asiaa nykypäivän Naisten Korisliigaan. Toki silloinkin oli mahtavia pelaajia, joita vastaan pääsi pelaamaan ja jotka edelleen olisivat erittäin hyviä nykysarjassa. Sarjan taso on kuitenkin noussut ihan valtavasti, Sten sanoo

Kolmen Suomessa pelatun kauden jälkeen turkulaiskasvatti suuntasi Yhdysvaltojen yliopistosarjoihin. Seuraavat kaksi kautta vierähtivät Long Islandin yliopiston paidassa. Se on monelle pelaajalle luontainen reitti myös nykypäivänä. Kaksi kertaa vuoden puolustuspelaajan palkinnon voittanut Sten kuitenkin toivoo, että nuoria pelaajia nähtäisiin enemmän kotimaan pääsarjassa.

- Mielestäni Naisten Korisliiga on nuorten pelaajien kehittämisen kannalta erittäin aliarvostettu sarja. Nykyään Suomen korisliigat naisissa sekä miehissä ovat äärimmäisen laadukkaita ja hyviä paikkoja myös nuorille kehittyä. Minusta tuntuu, että jenkit ovat parempia ja urheilullisempia joka vuosi. Sitä kautta koko liigan taso nousee vuosi vuodelta. Naisten Korisliigassa pelaa paljon pelaajia, jotka ovat ponnistaneet kotimaan sarjasta Euroopan kentille. Totta kai osalle pelaajista myös jenkkiyliopistoura tuo paljon hyviä juttuja, mutta itse pidän Naisten Korisliigaa erittäin hyvänä reittinä Euroopan kentille, Sten pohtii.

Peli-Karhut ehti voittamaan tällä kaudella Suomen Cupin. Kuva: Ville Vuorinen/Naisten Korisliiga
Peli-Karhut ehti voittamaan tällä kaudella Suomen Cupin. Kuva:Ville Vuorinen/Naisten Korisliiga

Pitkän uran aikana Turun Riennon kasvatti on ehtinyt pelaamaan myös Euroopassa. Pelejä kertyi Saksan pääsarjassa ja Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Naisten Korisliiga ei tasoltaan ole kaukana näistä sarjoista.

- Mielestäni, Saksan Bundesliigan ja Ranskan kakkosliigan parhaat joukkueet ovat pikkuisen parempia ja ammattimaisempia kuin Suomen parhaat, mutta kuilu ei ole kauhean suuri. Saksassa ei ole rajoituksia ulkomaalaisten määrässä, joten osa joukkueista on todella kovia. Ranskan kakkosliigassa pelaajat ovat todella urheilullisia ja ainakin silloin kun itse pelasin, oli todella isoja pelaajia, Sten kertoo.

Naisten korkeimmalla sarjatasolla toiminta on koko ajan mennyt ammattimaisempaan suuntaan. Liian usein pelaajat joutuvat kuitenkin vaikeiden valintojen eteen, jotka saattavat katkaista peliuran. 

- Toivoisin, että uskallettaisiin maksaa myös suomalaisille pelaajille. Osa seuroista tekee jo näin, mutta toivoisin, että kaikki seurat mahdollistaisivat nuorten pelaajien opiskelun ja pelaamisen korisliigassa. Täysipäiväinen opiskelu ja koripallo ovat niin haastava yhdistelmä, että töiden yhdistäminen siihen erittäin vaikeaa. Liian usein naiskoripalloilijoilta kuulee, että valintoja tehdään muutaman sadan euron takia, Sten sanoo.

Sten ja Peli-Karhut ehti voittamaan tällä kaudella Suomen Cupin. Kuva:Ville Vuorinen/NaistenKorisliiga
Minna Stenin kausi oli onnistunut. Kuva: Ville Vuorinen/Naisten Korisliiga

Tällä kaudella Peli-Karhujen paidassa esiintyneelle pelaajalle kesken jäänyt kausi oli jo 14. pääsarjassa. Vaikka kautta ei pystytty pelaamaan loppuun ja mestaruus jäi ratkomatta, ehti PeKa kuitenkin voittamaan Suomen Cupin.

- Kaudesta jäi todella hyvät fiilikset. Viime kauteen verrattuna paljon tasapainoisempi kausi. Viime kaudella jouduttiin vaihtamaan amerikkalaisia ja nyt oli melkein alusta asti sama porukka. Pitkän kauden aikana tietenkin on loukkaantumisia ja notkahduksia. Uskon kuitenkin, että olisimme taistelleet mestaruudesta. Henkilökohtaisella tasolla kausi oli parempi, kuin ensimmäinen kauteni PeKa:ssa. Pääsin jälleen pelaamaan loistavien pelaajien kanssa, mikä on mahtava juttu, Sten päättää.

Henkilöt

 
25.5.2020 10:46 Naisten Korisliiga

Sentterikonkari Minna Sten jatkaa Peli-Karhuissa

Kokenut sentteri Minna Sten aloittaa jo viidennentoista kautensa Naisten Korisliigassa, kun 32-vuotias Sten on tehnyt jatkosopimuksen Peli-Karhujen kanssa.

22.5.2020 08:31 Haastattelu

Saara Sandell: Minun valmentajani

Saara Sandell, 26, on Naisten Korisliigan jokapaikanhöylä, jonka vasuri laukoi päättyneellä kaudella kolmen pisteen heittoja kasvattajaseuransa EBT:n riveissä. Sandell nostaa merkittävimmiksi valmentajikseen urallaan Tapio Ahosen, Tuomas Rahkosen ja Kimmo Kujansivun.

20.5.2020 09:58 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2014: Yhtä tappiota vaille täydellinen Catz

Voitettuaan Naisten Korisliigan mestaruuden jo kahtena edellisenä keväänä Lappeenrannan Catz nytkähti todelliseen dynastiamoodiin, kun joukkue selvitti kauden 2013-14 runkosarjan ja kaksi ensimmäistä pudotuspelikierrosta kokonaan tappioitta. Finaaleissa Peli-Karhut haki Catzista yhden otteluvoiton, mutta kolmas perättäismestaruus matkasi silti Lappeenrantaan.

19.5.2020 08:31 Naisten Korisliiga

Tuulia Timo: Hullu heittäjä Vimpelistä

Tuulia Timo, 23, on elävä esimerkki siitä, että Vimpelistä tulee korintekijöitä. Päättyneellä kaudella Timo nousi pohjanmaalaisella identiteetillä ja hullun heittäjän mentaliteetilla yhdeksi Naisten Korisliigan parhaiksi kotimaisiksi pisteidentekijöiksi Catz Lappeenrannassa.

13.5.2020 12:29 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2013: Suvereenille Catzille toinen perättäinen

2010-luvun ensimmäisinä vuosina Naisten Korisliigan finaaleissa nähtiin toinen toistaan kutkuttavampia jännitysnäytelmiä, mutta keväällä 2013 nupuillaan ollut Catz-dynastia puhkesi täyteen kukintoonsa. ”Kissalauma” päätti kautensa 24 voiton putkeen ja päihitti finaalissa hegemoniavastustajansa Peli-Karhut suoraan otteluvoitoin 3-0.

6.5.2020 11:11 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2012: Catzille kultaa Huiman hermopaineessa

Lappeenrannan Catz palasi kultakantaan yhden välikauden jälkeen keväällä 2012 pyyhittyään mielestään edelliskevään tappionsa Peli-Karhuille. Vaikka Catzin kausi oli riemumarssia voitosta voittoon, sinnikäs haastaja Äänekosken Huima oli laittaa luun kissojen kurkkuun viisimatsiseksi venyneessä finaalisarjassa.

29.4.2020 11:40 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2011: PeKa saa revanssinsa

Kevään 2010 Naisten Korisliigan finaalit päättyivät kultajuhliin Lappeenrannassa, kun Catz onnistui neljännellä yrittämällä tuomaan seuralle sen historian ensimmäisen SM-kullan. Hopealle jäänyt Peli-Karhut sisuuntui tappiostaan ja tuli kevään 2011 finaaleihin täynnä tulta ja tappuraa. Mestaruus irtosi Kotkaan lopulta Catzin kotikentällä.

25.4.2020 11:47 Naisten Korisliiga

Alexandra Ailus otti päättyneellä kaudella isoja kehitysaskelia Tapiolan Hongan paidassa

Alexandra Ailukselle kulunut kausi oli läpimurtokausi Naisten Korisliigassa. Pelaajan tavoitteena on jatkaa kehittymistä ja ponnistaa tulevaisuudessa Euroopan kentille.

22.4.2020 09:40 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2010: Catz neljännellä yrittämällä mestariksi

Karahdettuaan perättäisinä finaalikeväinä ensiksi kahdesti Peli-Karhuihin ja sitten Espoo Teamiin käänsi Catz viimein kurssinsa Naisten Korisliigan vuoden 2010 finaaleissa. Lappeenrantalaisjoukkueen historian ensimmäinen Suomen mestaruus lohkesi lopulta ikimuistoisimpaan mahdolliseen tapaan – viidennessä ottelussa.

17.4.2020 11:19 Naisten Korisliiga

EBT harjoittelee tällä hetkellä itsenäisesti - ‘’Itse oivallettu on usein vahvempi kun ulkoapäin taottu’’

EBT:ssä lajiharjoittelu on tällä hetkellä hyvin itsenäistä. Päävalmentaja Niko Hellman näkee, että itsenäinen harjoittelu voi opettaa pelaajille asioita, joita ei normaaleissa joukkueharjoituksissa opittaisi.

17.4.2020 08:17 Naisten Korisliiga

Lotta Aaltonen: Minun valmentajani

Lotta Aaltonen, 34, on Raumalta ponnistanut Naisten Korisliiga -konkari, joka pelasi päättyneellä kaudella EBT:n kakkosjoukkueessa naisten ykkösdivisioonaa. Aaltonen käy Minun valmentajani -juttusarjassa lävitse uransa kolme tärkeintä valmentajaa, jotka ovat auttaneet häntä kasvamaan raumalaisesta juniorista kolmekymppiseksi Susiladies-debytantiksi.

16.4.2020 08:06 Susiladies

Elina Arike valitsi yliopistokseen UTEP:n

Suomen laiturilupauksiin kuuluva Elina Arike, 20, on valinnut yliopistokseen Yhdysvaltojen yliopistosarjassa NCAA:ssa University of Texas at El Pason.

14.4.2020 15:27 Naisten Korisliiga

Studio 6: Supertalentti Awak Kuier keskiviikkona vieraana, lähetä kysymyksiä Awakille

Uusi Studio 6 -keskusteluohjelma tuo suomalaisen koripallon huippuvieraat ruudullesi ja antaa sinulle tilaisuuden esittää kysymyksiä koristähdille. Studio 6:ssa vieraana keskiviikkona 15.4. huipputalentti, HBA-Märskystä ammattilaiskentille lähtevä Awak Kuier.

10.4.2020 21:10 Korisliiga

Yleisö äänesti Awak Kuierin ja Henri Kantosen Korisliigojen parhaiksi

Tänä keväänä yleisö sai valita suosikkinsa naisten ja miesten liigojen parhaiksi eri viidessä eri kategorioissa. HBA:n Kuier ja Vilppaan Kantonen putsasivat palkintopöytää voittamalla kaksi kategoriaa.

10.4.2020 10:42 Naisten Korisliiga

Kaisa Lind: Minun valmentajani

Kaisa Lind, 32, on Kouvottarien monivuotinen kapteeni, jolta löytyy pääsarjakokemusta Naisten Korisliigasta jo kahdentoista kauden verran. Lindin taustalta löytyy neljä valmentajaa, jotka ovat olleet merkittävässä osassa hänen pelaajakaaressaan: Eero-Pekka Lind, Riku Parkatti, Mikko Tupamäki ja Tuomas Oja.

7.4.2020 14:22 Naisten Korisliiga

Tähtipelaaja Elena Melto ja päävalmentaja Roope Mäkelä jatkavat Peli-Karhuissa

Elena Melto on solminut jatkosopimuksen kotkalaisseuran kanssa. Päävalmentajana jatkaa joukkueen kahteen Suomen mestaruuteen luotsannut Roope Mäkelä. Molempien jatkosopimukset ovat yksivuotiset.

1.4.2020 18:49 Korisliiga

Yleisöäänestys Korisliigojen parhaista käynnistyy nyt

Tänä keväänä yleisö saa valita suosikkinsa naisten ja miesten liigojen parhaiksi eri kategorioissa. Äänestysaikaa on sunnuntaihin 5.4. asti.

30.3.2020 13:47 Naisten Korisliiga

Etäopiskelu ja -harjoittelu tuonut uusia haasteita liigatulokas Kati Ollilaisen arkeen

Kati Ollilainen pelasi Naisten Korisliigan debyyttikauttaan HBA:ssa, kun kausi keskeytettiin. Samoihin aikoihin opiskeluihin tuli iso muutos, kun lähiopetus pistettiin tauolle.

25.3.2020 09:07 Naisten Korisliiga

Anni Mäkitalo korostaa terveyden tärkeyttä: ”Kauden keskeytys oli ehdottomasti oikea päätös”

Tällä kaudella Naisten Korisliigassa Forssan Alkua edustaneen Anni Mäkitalon mukaan kauden keskeyttämispäätös oli aluksi kova pala purtavaksi, mutta samalla ainut oikea ratkaisu.

19.3.2020 18:32 Korisliiga

Koripallon kilpailukauden lopettamistoimista päätetty

Suomen Koripalloliiton sarjoissa pelataan yli 12.000 ottelua vuosittain ”Stadista Sallaan”. Sarjakaudet päättyivät viime viikolla ennenaikaisesti koronavirusepidemian takia. Suomen Koripalloliiton hallitus on etäkokouksessaan päättänyt sarjakauden päättämiseen liittyvistä toimenpiteistä.

Näytä lisää vastaavia