Miro Little: ”Tampere on koriskaupunki!”

4.8.2023 10:17 Pitkiä perinteitä jatketaan taas perjantai-iltana, kun Susijengi juoksee saalistamaan kesän avausotteluunsa Tampereen Delfin Basket -turnausyleisön edessä. Joukkueen pirkkalaispelinrakentaja Miro Little, 19, lupaa, että Susijengi tarjoaa kotikaupunkinsa yleisölle kunnon show’n.

Miro Little lupaa tamperelaisyleisölle perjantai-iltana kunnon shown. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Tampereella perinteisesti heinä-elokuun taitteessa pelattava Delfin Basket on jo vuosien ajan kerännyt suomalaisen koripalloväen Pirkanmaalle aina pienimmistä junioreista varttuneempiin pelureihin.

Tampereen Pyrinnön kasvattina Miro Littlen suhde Delfin Basketiin on luonnollisestikin lämmin: totuus on sekin, että hänen uransa sai alkunsa kyseisessä turnauksessa.

- Pelattiin eka matsi Sampolan koululla. Ihan tarkkaa vuotta en muista, mutta oltiin sitä nuorinta ikäluokkaa, joka ylipäätään Delfin Basketissa saa pelata. Me hävittiin se matsi ihan jäätävästi, mutta sain blokattua yhden vastustajan heiton pitkän takaa-ajon jälkeen ja tehtyä yhden korin. Kaikki alkoi siitä, Miro hymyilee.

Susijengi on niin ikään vuosien ajan aloittanut kesänsä Delfin Basket -maaotteluilla. Little muistaa itse elävästi ensimmäisen Susijengi-ottelunsa vuodelta 2015, kun Suomi peittosi Tony Parkerin ja Rudy Gobertin tähdittämän Ranskan Hakametsässä Jammu Wilsonin ja Sasu Salinin esittäessä parastaan.

Muistoja Delfin Basketista on Mirolla muutenkin paljon.

- Kaikki Suomessa korista joskus pelanneet tietää Delfin Basketin. Täällä on pelattu eri ikäluokissa Suomen parhaita jengejä vastaan ja kohdattu myös tosi hyviä kansainvälisiä joukkueita. Olin 12- tai 13-vuotias, kun tavattiin täällä Jeremy Sochanin (San Antonio Spursin puolalaispelaaja) kanssa ensimmäisen kerran ja pelattiin vastakkain.

Kun Koripalloliitto ilmoitti maaliskuussa vievänsä vuoden 2025 EM-alkulohkonsa Tampereelle, Little innostui. Hän saa kahden vuoden päästä mahdollisuuden paitsi edustaa kotimaataan kotikaupungissaan, myös näyttää kaupungin antia ystävilleen eri maista.

- No Tamperehan on koriskaupunki! Kyllähän sen siitäkin näkee, että myydään Nokia Areena loppuun kesän ekaan maaotteluun. Siitä tulee ihan älyttömän hienoa. Ihan pakko varmaan viedä muutama Euroopan tähti Laukontorille syömään mustaamakkaraa, hän nauraa.

”Tiedän, mitä yliopistossa on tiedossa”

Yksilötasolla Miro Littlelle kuuluu hyvää.

Kesäkuun lopussa Little edusti Suomea Susijengi Rising Stars -leirityksessä Helsingissä ja Tallinnassa. Kesä- ja heinäkuun alussa hän otti puolestaan tuntumaa uuteen joukkueeseensa Baylorin yliopistoon Teksasin Wacossa.

- Olen ihastunut ja innostunut, Little kuittaa kysyttäessä ensifiiliksiä Baylorista.

- Yliopiston campus, joukkueen treeni- ja pelifasiliteetit, kaikki on ihan huippuluokkaa. Tässä vaiheessa kyse on vaan siitä, kuinka valmis on tekemään duunia oman ja joukkueen menestyksen eteen. Olosuhteiden puolesta kaikki on niin hyvin kuin voi olla.

Oman valmistautumisensa ensimmäiseen yliopistokauteensa Little on hoitanut niin hyvin kuin mahdollista. Viime kauden hän vietti pelaten suurilla minuuteilla Yhdysvaltain parhaiden high school -joukkueiden kastiin kuuluvassa Sunrise Christian Academyssa ja nosti omaa pelaajarankingiaan ikäluokkansa noin 25 parhaan joukkoon.

- Koen, että viime vuosi oli oppimisvuosi. Tiedän nyt suurin piirtein, mitä yliopistossa on tiedossa ja mitä minulta siellä odotetaan, hän arvioi.

- Isoin juttu on varmasti se, että Bayloriin mennessäni minun pitää oikeasti olla pointti, olla valmis käsittelemään palloa ja johtamaan pelejä. Toinen iso juttu on puolustuspelaamisen merkitys. Kaikki tietävät, että korintekijät pääsee otsikoihin, mutta puolustamalla hyvin pelaaja voi erottua joukosta.

”Energisin ja urheilullisin joukkue, mitä olen Susijengissä nähnyt”

Viimeisen kahden viikon ajan Little on viilettänyt jälleen tutulla paikallaan Susijengin takakentällä.

Kesän 2022 EM-kisakokemus sytytti lähtemättömän nälän ja joka ikinen pelaaja leirityksessä ymmärtää, minkälaisin panoksin Susijengi historiansa toiseen MM-kisakesään lähtee. Latauksen voi aistia ilmasta.

- Joukkueen nuorimpana se on helppo sanoa, mutta energisyyttä ja nuoruutta riittää. Voisin sanoa, että energisin ja urheilullisin joukkue, mitä olen Susijengissä nähnyt. Mennään lujaa ja kovalla sykkeellä ja pelataan näyttävää korista, hän arvioi.

- EM-kisat oli tosi arvokas kokemus meille kaikille, etenkin kun mukana oli niin paljon ensikertalaisia. Kaikki muutkin on Espanja-puolivälierästä sanonut, että kyllä meillä oli avaimet voittoon siinä. Kaikki tahtoo näyttää, että voidaan pelata vielä paljon parempaa korista kuin EM-kisoissa.

Tänään perjantai-iltana Tampere tanssii susien kanssa, kun kaikkien aikojen suurin maaotteluyleisö saattelee Susijengin Nokia Areenan kotimaaotteluun mahtimaa Liettuaa vastaan.

- Kyllä mä oon tiennyt alusta asti, että mökki tulee täyteen. Kiva, että muutkin näkee sen nyt, Miro nauraa.

- Viime kesän Liettua-peleistä jäi hampaankoloon. Nyt olisi tarkoitus pelata omaa peliä, pitää niiden isot kaverit kurissa ja hakea voitto.

Susijengi ja Liettua kohtaavat Tampereen Nokia Areenalla perjantaina 4.8. klo 20.00 alkaen. Otteluun on vapautunut muutamia katsomopaikkoja eri kiintiöistä. Lisäksi myynnissä joitakin paikkoja Stefan’s-ravintolan numeroimattomille ravintolapaikoille (K-18). Ottelu televisioidaan Nelosella ja Ruutu-palvelussa klo 19.50 alkaen.

Mietitkö millä ottelun jälkeen Etelä-Suomeen?

VR on järjestänyt Tampereelta lisäjunan (IC 188) Susijengin pelin jälkeen Helsinkiin. Juna lähtee Tampereelta klo 23.59. Liput myynnissä VR:n verkkokaupassa.

Henkilöt

 
26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

20.2.2024 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

Näytä lisää vastaavia