Nälkäinen Karhu ja tulivoimainen ToPo mielivät mitalipeleihin

9.4.2012 Korisliigan ainoa täysammattilaisjoukkue Kauhajoen Karhu taisteli koko kauden loukkaantumisten kanssa, mutta selvitti lopulta tiensä runkosarjan neljänneksi varmistaen samalla pudotuspelien kotiedun. Helsinkiläisen ToPon kausi on ollut puolestaan vuoristorataa, mutta paperilla ”stadilaisilla” on kasassa mestaruuskelpoinen ryhmä.

Vesa Mäkäläinen saattaa palata kentille jo puolivälierissä ToPoa vastaan.

Kelly Beidler on kuulunut pohjanmaalaisten kulmakiviin koko kauden.

Karhu-luotsi Ari Tammivaara tiedostaa ToPon materiaalivahvuuden ja penkin leveyden.

Timo Heinosen tähdittämän ToPon runkosarja on sujunut vuoristoratamaisesti.

Carl Lindbom on tehnyt liigaläpimurtonsa kuluvalla kaudella.

ToPon apuvalmentaja Pekka Salminen odottaa Karhu-puolivälieräsarjassa vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Kuvat: Francois Perthuis, Tuomas Venhola & Tytti Nuoramo.

Kauhajoen Karhu lähti huipentumaisillaan olevaan kauteen ennennäkemättömin satsauksin. Suomen eri maajoukkueiden peräsimessä pitkän päivätyön tehnyt päävalmentaja Ari Tammivaara keräsi Pohjanmaan lakeuksille Suomen korishistorian ensimmäisen täysammattilaisjoukkueen, jonka kotimaisina johtotähtinä ovat loistaneet lahtelaiskasvatit Vesa Mäkäläinen ja Ilkka Vuori.

 

Runkosarja ei kuitenkaan sujunut pohjanmaalaisittain aivan käsikirjoituksen mukaan, sillä loukkaantumiset verottivat Karhun iskukykyä roimasti. Kun huomioon otetaan, että Karhun kärkiseitsikon pelaajat olivat yhteensä sivussa 61 runkosarjaottelusta, on joukkueen 23 voiton saalis 40 ottelusta huikea saavutus.

 

– Loukkaantumiset eivät säästäneet meitä joulutauon jälkeenkään, mutta kaikista takaiskuista huolimatta kevät meni oikein hyvin. Saavutimme mitä halusimme, eli neljännen sijan ja pudotuspelien kotiedun, linjaa Karhun päävalmentaja Ari Tammivaara tyytyväisenä.

 

Pilvisten kevättalven viikkojen jälkeen lakeuksien yllä paistaa jälleen aurinko. Ilkka Vuori teki paluun Karhun takalinjoille kolmeen viimeiseen runkosarjan otteluun, Eldar Skamo on hiljalleen palautumassa pelikuntoon ja jopa Vesa Mäkäläisen paluuta tositoimiin odotellaan siitä huolimatta, että runkosarjan lopussa tapahtuneen polvivamman huhuttiin katkaisevan kevään 2009 finaalien MVP:n pelit.

 

– Ennustetta ei varsinaisesti ole, vaan päivä päivältä mennään. Katsotaan, miten polvi tuosta kuntoutuu. Voi olla, että pelaan ekalla kierroksella, tai voi olla, että edessä on operaatio, punnitsee Mäkäläinen.

 

Loukkaantumisista huolimatta Kauhajoella ei tingitä lopullisesta tavoitteesta, joka on Karhun seurahistorian ensimmäinen SM-mitali. Keskinäisissä kohtaamisissa ToPo ja Karhu voittivat kumpikin molemmat kotiottelunsa, joten Karhun kotikenttäedulla saattaa olla sarjassa ratkaiseva merkitys.

 

– Kunhan saamme kaikki kuntoon ja pääsemme toteuttamaan aggressiivista pelitapaamme, eiköhän tästä hyvään vauhtiin vielä päästä, Mäkäläinen arvioi.

 

– ToPolla on varmasti sarjan raskain penkki, jonka päässä on paljon kokemusta ja osaamista. Kotiedun turvin tähdätään jatkoon, täydentää Tammivaara.

 

ToPolla paperilla mestaruuskelpoinen joukkue

 

Karhun haastajaksi puolivälierissä ilmoittautuu perinteikäs helsinkiläisjoukkue ToPo, joka vielä kaksi vuotta sitten kävi voiton päässä mestaruudesta finaalisarjassa Tampereen Pyrintöä vastaan. ToPo kisasi Karhun kanssa puolivälierien kotiedusta vielä runkosarjan lopussa, mutta päätti sarjan häviämällä viidestä viimeisestä ottelustaan neljä ja tipahti viidenneksi.

 

Pelkästään paperilla mitattuna ToPolla on koossa eräs jopa pääsarjahistorian kaikkien aikojen nimekkäimmistä joukkueista. Kotimaisten huippujen Hanno Möttölän, Kimmo Muurisen, Timo Heinosen ja Tuomas Iisalon lisäksi ulkomaalaispelaajat Chase Griffin, Josh Wilson ja Justin Hawkins kuuluvat liigan eliittiin.

 

– Meillä on paljon käyttämätöntä ja varmasti jo käytettyäkin potentiaalia. Vaikka meillä on välillä ollut vaikeaa, niin uskomme, että vanhatkin herrat syttyvät näin kevään korvalla, sanailee päävalmentaja Tomi Kamisen apuvalmentajaksi kesken kauden kiinnitetty Pekka Salminen.

 

Kokeneempien pelaajien lisäksi hurjan nousun helsinkiläisjoukkueen eturiviin on tehnyt 206-senttinen, 20-vuotias Carl Lindbom, joka viime kaudella haisteli ammattilaistuulia Saksan Bundesliigan Frankfurt Skylinersissä. Maajoukkuekutsun saanut Lindbom on käärinyt kuluneella kaudella 10,2 pistettä ja 4,4 levypalloa ottelua kohden.

 

– On ollut kivaa päästä Saksassa vietetyn kauden jälkeen mittaamaan omaa kehitystään kotimaisessa pääsarjassa. Otin aluksi siitä vähän paineita itselleni, mutta hiljalleen peli alkoi sujua ja maajoukkuekutsu tietenkin aina tuo lisää motivaatiota, Lindbom virkkoo.

 

ToPon laaja materiaali voi koitua helsinkiläisten eduksi, sillä Karhu on puolustuksellaan onnistunut viemään mehut joka ikisen joukkueen avainpelaajista vuorollaan. Salminen uskoo joukkueensa olevan valmis tulevaan koitokseen.

 

– Karhu on joukkue, jonka peleissä sattuu ja tapahtuu, ja se selviää ihan tilastoihinkin katsomalla. Karhu on kärkiporukoissa niin pisteissä, kolmen pisteen heitoissa kuin menetyksissäkin. Joukkue pelaa kovalla intensiteetillä koko ajan, ja siihen meidän on oltava valmiit.

 

Keskinäiset ottelut

 

15.10. Karhu – ToPo 86–81 (36–35)

30.11. ToPo – Karhu 105–83 (56–44)

25.1. Karhu – ToPo 93–69 (44–33)

10.3. ToPo – Karhu 97–92 (49–46)

 

Keskinäisten otteluiden hahmot

 

Clevin Hannah, Karhu:
Pts 24,0 Lev 3,5 Sy 3,5 Ri 1,5 2p 60,6% 3p 62,5% 1p 89,7%

 

Chase Griffin, ToPo:

Pts 20,3 Lev 1,8 Sy 1,8 2p 63,6% 3p 38,5% 1p 91,7%

 

Tärpit

 

 • Kauhajoen Karhu pelaa vasta seurahistoriansa toisen kerran SM-pudotuspeleissä, ja puolivälieräsarjassa ToPoa vastaan kyseessä on joukkueen ensimmäinen pudotuspelien kotietu. Tästä huolimatta joukkueen pelaajistosta Vesa Mäkäläinen, Ilkka Vuori ja Eldar Skamo ovat juhlineet Suomen mestaruutta, joiden lisäksi SM-mitaleja on Jussi Eskolalla, Aleksi Huuskosella sekä Janne Rekolalla.

 

 • Karhu oli kaikki ottelut huomioon ottaen Korisliigan kaikkein loukkaantunein joukkue runkosarjan aikana. Merkittävästi poissaoloja koitui Eldar Skamolle (14 ottelua), Todd Hendleylle (8 ottelua), Ilkka Vuorelle (22 ottelua) sekä Vesa Mäkäläiselle (19 ottelua).

 

 • Kaikista Korisliigan joukkueista ToPolla on eniten maaottelukokemusta: Kimmo Muurinen, Jarkko Kyllönen, Eero Lehtinen, Tuomas Iisalo, Hanno Möttölä, Carl Lindbom, Joni Herrala, Sad Niskanen ja Artur Surov ovat pelanneet yhdessä 303 aikuisten ja 322 nuorten maaottelua.

 

 • Kevään 2010 hopeamitalijoukkueesta ToPon kokoonpanosta ovat jäljellä Hanno Möttölä, Timo Heinonen sekä koko kauden loukkaantuneiden kirjoissa ollut Antti Niskanen.

 

 • Joukkueiden keskinäisten kohtaaminen merkittävin tilastoero näkyy heittomäärissä: ToPo yritti keskimäärin 24,5 kertaa kolmen pisteen heittoa ottelua kohden Karhun 18,3 yritystä vastaan, kun taas vastaavasti Karhu pääsi vapaaheittoviivalle 24,0 yritystä/ottelu ToPon 15,8 yritystä vastaan. ToPo oli tosin joukkueista huomattavasti huolellisempi ja menetti pallon 13,5 kertaa ottelua kohden Karhun 18,3 menetystä vastaan.

 

 • Odotettavissa on pistetehtailua, sillä Kauhajoen Karhu oli runkosarjan paras korintekijäjoukkue (85,0p/ottelu) ToPon ollessa vastaavasti kolmanneksi paras (83,4p/ottelu). Karhu oli myös runkosarjan tarkin kaukoheittojoukkue (36,5%).

 

 • Paikasta miesten maajoukkueeseen tulevana kesänä pääsevät puolivälieräjoukkueista kisaamaan Vesa Mäkäläinen (Karhu) sekä Kimmo Muurinen, Hanno Möttölä, Timo Heinonen ja Carl Lindbom (ToPo).

 

Otteluaikataulu

 

 • Ti 10.4. klo 18:30 Kauhajoen Karhu – Torpan Pojat (Kauhajoen liikuntahalli)
 • To 12.4. klo 18:30 Torpan Pojat – Kauhajoen Karhu (Töölön Kisahalli, Helsinki)
 • La 14.4. klo 17:00 Kauhajoen Karhu – Torpan Pojat (Kauhajoen liikuntahalli)
 • Ma 16.4. klo 18:30 Torpan Pojat – Kauhajoen Karhu (Töölön Kisahalli, Helsinki)*
 • Ke 18.4. klo 18:30 Kauhajoen Karhu – Torpan Pojat (Kauhajoen liikuntahalli)*

  * = tarvittaessa
 
20.5.2022 11:11 Korisliiga

Korisliigan Vuoden pelaaja Remu Raitanen arvostaa saamaansa tunnustusta – ”Henkilökohtaisiin palkintoihin kannattaa suhtautua ennen kaikkea motivaattoreina”

24-vuotias Remu Raitanen pelasi KTP-Basketissa onnistuneen kauden, joka toi hänelle torstai-illan gaalassa Korisliigan vuoden pelaajan palkinnon. Ura jatkuu syksyllä joko KTP:ssä tai ulkomailla.

18.5.2022 20:16 Korisliiga

Remu Raitanen on Korisliigan Vuoden pelaaja, Suomen mestari Karhu Basketille kosolti tunnustusta

KTP-Basketia edustava Remu Raitanen on äänestetty Korisliigan Vuoden pelaajaksi. Kauhajoen Karhu Basket kahmi palkintoja viidessä eri kategoriassa.

17.5.2022 09:55 Korisliiga

Perttu Blomgren ja Vilpas jatkosopimukseen

Salon Vilpas ja Perttu Blomgren ovat solmineet yksivuotisen jatkosopimuksen. 20-vuotias takamies oli suuressa roolissa hopeaan päättyneellä kaudella.

16.5.2022 16:55 Korisliiga

Jussi Savolainen Vilppaan päävalmentajaksi, Sami Toiviaisesta seuran uusi toiminnanjohtaja

Päättyneellä kaudella SM-hopeaa saavuttanut Salon Vilpas on maanantaina kertonut uusista tulevaisuuden kuvioistaan. Päävalmentajaksi nousee seuran oma kasvatti Jussi Savolainen. Sami Toiviainen puolestaan siirtyy toimiston puolelle.

14.5.2022 11:55 Korisliiga

Mestarivalmentaja Janne Koskimies: ”En olisi koskaan uskonut tällaiseen viiden vuoden pätkään”

Kun Janne Koskimies saapui syksyllä 2017 Kauhajoelle, hän ei voinut kuvitella mitä seuraavat vuodet pitävät sisällään. Neljän edellisen loppuun asti pelatun kauden aikana Karhu Basket on juhlinut Suomen mestaruutta kolmesti ja noussut kotimaiset koripallon ehdottomaksi voimataloksi.

12.5.2022 15:19 Korisliiga

Vesa Ojala: ”Rima on nyt eurokentillä ja siellä menestymisessä”

Karhu Basketin puheenjohtaja Vesa Ojala odottaa innolla seuran uutta aikakautta, kun uusi areena valmistuu ja seura ammattimaistuu entisestään. Puheenjohtajalle mestaruuden jälkeinen aamu tuntui jälleen ikimuistoiselle.

11.5.2022 20:20 Korisliiga

Kauhajoki vei mestaruuden ennätysyleisön edessä – finaalien MVP Cameron Jones varmisti voiton

Viimekautinen mestari Salon Vilpas joutui luopuman Pantterista ja tyytymään tällä kertaa hopeamitaleihin, kun kauden sensaatiotapaus Kauhajoki selätti finaalisarjan voitoin 4–1.

10.5.2022 12:22 Korisliiga

Henri Kantonen: ”On etuoikeutettua olla tässä tilanteessa ja päästä kotiyleisön eteen”

Kauhajoki pääsee keskiviikkona kotiyleisönsä eteen tilanteessa, jossa voitto toisi seuralle kolmannen Suomen mestaruuden. Henri Kantonen kokee olevansa etuoikeutettu tilanteesta, jollaista kaikki pelaajat urallaan eivät pääse kokemaan.

10.5.2022 09:47 Korisliiga

Remu Raitanen jatkaa KTP-Basketissa

Viime kauden kovin kotimainen pistenikkari Remu Raitanen on tehnyt jatkosopimuksen seuransa KTP-Basketin kanssa.

9.5.2022 20:34 Korisliiga

Korisliiga-finaalit: Roope Ahonen sytytti Vilppaan, mutta Cameron Jones ilmoitti, että ei käy

Kauhajoki taivutti huikean taistelun päätteeksi Salon Vilppaan ja otti 3–1 johtoaseman Korisliiga-finaaleissa.

6.5.2022 20:33 Korisliiga

Vihdoin tasaväkinen vääntö – kolmas Korisliiga-finaali ratkesi epäonnistuneeseen voittoheittoon

Kauhajoki piti pintansa Salon Vilppaan loppukiriä vastaan ja nousi Korisliiga-finaaleissa 2–1-johtoon.

4.5.2022 20:02 Korisliiga

Vilpas tuli otteluun täysin uudella varmuudella – Korisliiga-finaalit tasan

Salon Vilpas tasoitti miesten Korisliigan finaalisarjan Kauhajokea vastaan 1–1:een.

2.5.2022 20:56 Korisliiga

Korisliiga-finaalit ryminällä käyntiin – Kauhajoki otti rajun avausvoiton

Rene Rougeau ja Lee Skinner dominoivat kentällä, kun Kauhajoki kaatoi Salon Vilppaan miesten Korisliiga-finaalien avauksessa.

2.5.2022 09:30 Korisliiga

Korisliigan finaalit tänään käytiin – avausfinaali vapaasti katsottavissa Jimiltä

Kauhajoki ja Vilpas huipentavat Pantterijahdin tänään käynnistyvässä finaalisarjassa. Mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa. Avausfinaalin ennakkostudio käynnistyy tänään klo 18.00.

1.5.2022 16:50 Korisliiga

Janne Koskimies: ”Viime vuosien ylivoimaisesti kovimmat kilpakumppanit kohtaavat finaalisarjassa”

Kauhajoki lähtee neljänteen peräkkäiseen finaalisarjaan ennakkosuosikin viitta harteillaan. Päävalmentaja Koskimies myöntää, että vastus on pahin mahdollinen, kuten kauden aikaiset keskinäiset kohtaamiset ovat osoittaneet.

1.5.2022 10:15 Korisliiga

Sami Toiviainen: ”Kauhajoki herättää suuria tunteita Salossa”

Hallitseva Suomen mestari lähtee monissa papereissa finaalisarjaan hienoisena altavastaajana, mutta se sopii paremmin kuin hyvin salolaisjoukkueelle, joka runkosarjassa aiheutti Kauhajoella harmaita hiuksia.

30.4.2022 20:50 Korisliiga

Kauhajoen Severi Kaukiainen luottaa joukkueensa kykyyn käsitellä ennakkosuosikin paineet: ”Valmentaja ja vahvistukset pitävät huolta, ettei jengi lähde leijumaan”

Kauhajoki esitti yhden kaikkien aikojen runkosarjasuorituksista miesten Korisliigassa. Finaalissa vastaan asettuu vanha tuttu ja hallitseva mestari, Salon Vilpas, mutta takamies Severi Kaukiainen tietää, miten tilanne pitää kohdata.

30.4.2022 08:45 Korisliiga

Vilppaan Juho Nenosella edessään kymmenennet Korisliiga-finaalit – muistaa yhä uransa raskaimmat loppuottelut

Juho Nenonen on juossut parketille Korisliigan loppuotteluissa jo yhdeksän kertaa. Maanantaina 2. toukokuuta juhlitaan pyöreitä, kun hänen edustamansa hallitseva mestari Salon Vilpas kohtaa kauden ennakkosuosikin Kauhajoen.

29.4.2022 20:46 Korisliiga

Huffin ja Koposen seurataipaleelle huima päätös – Seagulls pronssille 30 pisteen voitolla

Helsinki Seagulls kaatoi Kataja Basketin Korisliigan pronssiottelussa pistein 84–54.

29.4.2022 09:01 Korisliiga

Shawn Huffin ja Petteri Koposen huimat seurajoukkueurat päätökseen

Kaksi suomalaisen koriksen legendaa päättävät seurajoukkueuransa perjantaina Korisliigan pronssiottelussa Seagulls-Kataja Basket. Susijengin ja Seagullsin luottokaksikon ura ulkomaan ammattilaiskentillä käynnistyi 2008.

Näytä lisää vastaavia