Parempia harjoituksia-prosessi jatkui Kisakalliossa

5.3.2019 14:47 Suomen Koripalloliiton ja Assist Centerin yhteinen Parempia harjoituksia -prosessi jatkui viikonloppuna Kisakalliossa. Vuorossa oli kaikkiaan kolmas kerta, kun valmentajakouluttajat kokoontuivat pohtimaan valmentajakoulutuksen keinoja parantaa koripalloharjoitustemme laatua entisestään.

Koripalloliiton ja Assist Centerin Parempia harjoituksia -prosessin kolmannen tapaamisen tarkoituksena oli määritellä hyvän harjoituksen tunnusmerkkejä, pohtia keinoja pelin kautta opettamiseen sekä luoda suuntaviivoja uusien koulutusmateriaalien kehittämiselle. Viikonlopun aikana aiheisiin heittäydyttiin monesta eri tulokulmasta. 

- Harjoitus on urheilun perusyksikkö ja tämän prosessin tarkoituksena on kehittää valmentajakoulutuksemme sisältöjä ja luoda uusia työkaluja tuon yksikön laadun parantamiseen. Meillä on paljon hyviä valmentajia ja Suomessa käynnistyy joka päivä paljon erinomaisia koripalloharjoituksia. Kehitys kuitenkin loppuu tyytyväisyyteen, joten koko ajan pitää puskea eteenpän, kertoo prosessin taustoista Koripalloliiton koulutusvastaava Jussi Räikkä.

- Assist Centerin aloitettua Jyrin (Lohikoski) johdolla toimintansa, olemme saaneet tarvitsemamme lisäresurssin myös valmentajakoulutuksen kehittämiseen ja uskon, että tämän prosessin kautta valmentajakoulutuksemme terävöityy entisestään.

Toimiva kouluttajaverkosto kehitystyön edellytys

Koripalloliiton valmentajakouluttajista paikalla koulutuksessa olivat Martti Iivonen, Juha Oikarinen, J-P Männistö, Kari Luontila, Kalle Bäck, Tristan Fay, Ilkka Palviainen, Jyri Lohikoski, Jussi Räikkä, Petri Selkee, Aki Karjalainen sekä uudet tulokkaat Ville Neva ja Pena Ranta. 

- Meillä on toimiva noin kahdenkymmenen hengen kouluttajaverkosto, joka kiitettävällä aktiivisuudella on mukana aina, kun pyrimme toimintaamme kehittämään. Ilman näitä ihmisiä kehitystyö olisi varmasti paljon hitaampaa ja näköalattomampaa. Toimiva kouluttajaverkosto on meidän voimavaramme - kun aineellista resurssia on rajallisesti, se pitää korvata henkisillä resursseilla.

Kouluttajaverkoston uusimmat jäsenet Ville Neva ja Pena Ranta ottivat heti aktiivisen otteen uudessa roolissaan. Neva toki on jo koulutustehtävistäkin tuttu kasvo seminaarien kautta, mutta kouluttajakoulutuksessa hän oli mukana nyt ensimmäistä kertaa. Äänekoskelainen Ranta ottaa ensiaskeleitaan koripalloliiton koulutustehtävissä.

- Upea viikonloppu takana. Ryhmä koostui erilaisista ympäristöistä saapuneista lajiosaajista, joilla on vankka kokemus sekä valmentamisesta että valmentajien kouluttamisesta. Uutena tulokkaana oli hienoa saada jälleen yksi uusi lähestymiskulma lajiin ja valmentamiseen, Ranta kuvailee kokemuksiaan.

- Koulutuksen suurin anti itselleni oli konkreettisesti esille noussut vanha totuus, että osaavissa käsissä vähemmän voi olla enemmän. Suunnitelmallisuus on valmentajan näkökulmasta selkeyttä tavoitteen laatimiseen ja konkreettisia keinoja harjoituksen laadun arvioimiseen. Perusasioita laadukkaasti tekemällä päästään jo pitkälle.

Aki Karjalainen: "Tuntuu, että olemme monen uuden kehitysaskeleen äärellä"

Jyväskylän Urheiluakatemian koordinaattorina ja KIHU:n palloilulajien asiantuntijana toimiva Aki Karjalainen on ollut jo vuosia Koripalloliiton koulutustoiminnassa mukana. Hän tarkasteleekin prosessia paitsi koripallovalmentajan, myös laajemmasta, näkökulmasta. 

- Tuntuu siltä, että olemme tässä kehitystyössä monen uuden kehitysaskeleen äärellä. Kokeneiden huippuvalmentajien sekä monivuotisten maajoukkuevalmentajien ja valmentajakouluttajien kokemuksien siirtäminen osaksi nuorten maajoukkuetoimintaa ja erityisesti liiton valmentajakoulutusta vaatii paljon työtä, mutta näkyy pidemmällä aikavälillä varmasti parempana arkivalmennuksena eri tasoilla. Yhteiset kokeilut ja kehittelyt erilaisista pelin opetusmenetelmistä tuntuivat toimivilta tavoilta tunnistaa valmennustoiminnan oleellisia asioita. Paljon toimintaa ja oppimista yhdistettynä pelaamiseen oli motivoivaa ja innostavaa osallistujankin näkökulmasta.

Myös Karjalaisen mukaan Assist Centerin avulla koripallon valmentajakoulutuksella on mahdollisuus uuteen rytminvaihtoon.

- Assist Centerin käynnistämän kehitysprosessin kautta pääsemme hyödyntämään sekä huippuvalmentajien kokemuksia että eri osaamisalojen tutkittua tietoa uudenlaisten opetusmenetelmien kehittämisessä.

Parempia harjoituksia -prosessi jatkuu työryhmätyöskentelynä ja seuraava yhteinen tapaaminen on syksyllä.

 
12.12.2019 09:13 Juniorivalmennusverkosto

Juniorivalmennusverkoston valmentajakerhotapaaminen 07/08-ikäluokkien valmentajille Helsingissä 19.12.

Juniorivalmennusverkoston valmentajat Emma Malm, Juuso Milén ja Timo Parviainen haluavat kutsua valmentajia yhteen valmentajakerhotapaamisen merkeissä.

19.11.2019 10:00 Pääjuttu

Haku vuoden 2020 Juniorivalmennusverkostoon käynnistynyt

Lasten ja nuorten koripallovalmennukseen keskittyvän juniorivalmennusverkoston toinen toimintavuosi alkaa tammikuussa 2020. Haku verkostovalmentajaksi on käynnistynyt.

11.2.2019 17:49 Valmentajat

Juniorivalmennusverkoston valmentajakerhotapaamisia Nokialla ja Tampereella

Juniorivalmennusverkoston valmentajat Pinja Laitinen, Erkko Ojala ja Kimmo Ketola haluavat kutsua valmentajia yhteen valmentajakerhotapaamisen merkeissä.

20.1.2020 11:15 Liittoa koskeva tiedote

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Helsingissä

Koripalloliitto järjestää yhteistyössä seurojen kanssa I-tason koulutuskokonaisuuden Helsingissä. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia apuvalmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.

9.1.2020 17:30 Valmentajat

Lasten valmennuksen erityispiirteet koripallossa–koulutus Kisakalliossa maaliskuussa

Koulutus on suunnattu lasten valmennuksessa mukana oleville, jo koulutus- ja valmennustaustaa omaaville valmentajille, jotka haluavat syventää osaamistaan nimenomaan lasten valmentamisessa. Koulutus järjestetään Kisakalliossa 14. - 15.3.2020. Koulutuksen ensimmäisen päivän ohjelmassa ovat mukana myös Juniorivalmennusverkoston valmentajat. Ilmoittautuminen koulutukseen päättyy 6.3.

9.1.2020 17:24 Valmentajat

II-tason koulutuskokonaisuus käynnistyy maaliskuussa

Koripalloliitto järjestää II-tason koulutuskokonaisuuden Kisakallion urheiluopistolla Lohjalla. II-tason hyväksytty suorittaminen oikeuttaa Koripalloliiton valmentajalisenssijärjestelmän B-lisenssiin. Ilmoittautuminen maaliskuussa alkavalle kurssille päättyy 8.3.

20.12.2019 16:57 Koulutus

NVS 2020: Muutoksia viimeiseen illmoittautumispäivään majoittujien osalta

Tammikuun Nuorisovalmennusseminaariin voi ilmoittautua majoituksella 3.1. saakka tai niin kauan kuin huoneita on saatavilla. Tällä hetkellä on vielä 15 huonetta vapaana, joten tilaa on vielä noin 30 osallistujalle. Päiväkävijät voivat ilmoittautua seminaariin 8.1. saakka ilman rajoitteita.

4.12.2019 14:39 Koulutus

NVS 2020: Mikko Larkas täydentää seminaariohjelman

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto järjestävät yhteisyössä jokavuotisen Nuorisovalmennusseminaarin koripalloperheen kotipesässä Susi Training Centerissä 10. – 11.1.2020. Viimeisenä esiintyjänä mukaan saatiin Susijengistäkin tuttu Mikko Larkas. Seminaarin ohjelma on nyt valmis.

1.11.2019 13:11 Valmentajat

NVS 2020: Emma Malm ja Tuomas Rahkonen esiintyvät Nuorisovalmennusseminaarissa

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto järjestävät yhteisyössä jokavuotisen Nuorisovalmennusseminaarin koripalloperheen kotipesässä Susi Training Centerissä 10. – 11.1.2020. Emma Malm ja Tuomas Rahkonen ovat seminaarin uusimmat esiintyjät. Aiemmin esiintymisensä ovat vahvistaneet serbialainen Nenad Trunic ja Jukka Toijala.

31.10.2019 15:36 Koulutus

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Lahdessa

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Lahdessa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia apuvalmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.

24.10.2019 14:25 Koulutus

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Kotkassa

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Kotkassa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia apuvalmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä

16.10.2019 10:42 Valmentajat

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Kaarinassa

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Kaarinassa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia apuvalmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.

11.10.2019 21:10 Pääjuttu

Jukka Toijala esiintyy Nuorisovalmennusseminaarissa

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto järjestävät yhteisyössä jokavuotisen Nuorisovalmennusseminaarin koripalloperheen kotipesässä Susi Training Centerissä 10. – 11.1.2020. Jukka Toijala on vahvistanut esiintymisensä seminaariin.

6.10.2019 13:32 Valmentajat

II-tason koulutuskokonaisuus käynnistyy lokakuussa - ilmoittautuminen päättyy 8.10.

Koripalloliitto järjestää II-tason koulutuskokonaisuuden Kisakallion urheiluopistolla Lohjalla. II-tason hyväksytty suorittaminen oikeuttaa Koripalloliiton valmentajalisenssijärjestelmän B-lisenssiin. Ilmoittautuminen lokakuussa alkavalle kurssille päättyy 8.10.

28.9.2019 13:49 Pääjuttu

Nenad Trunic Nuorisovalmennusseminaariin - ilmoittautuminen avattu

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto järjestävät yhteisyössä jokavuotisen Nuorisovalmennusseminaarin koripalloperheen kotipesässä Susi Training Centerissä 10. – 11.1.2020. Myös ensimmäinen esiintyjä on varmistunut, kun Suomen Koripalloliiton ja FIBA:n yhteistyönä paikalle saadaan serbialainen Nenad Trunic. Samalla seminaarin ilmoittautuminen on avattu.

23.9.2019 10:32 Valmentajat

FABC järjestää luentosarjan syksyllä 2019

Suomen koripallovalmentajat ry (FABC) järjestää syksyn 2019 aikana luentosarjan kolmena sunnuntai-iltana Helsingissä. Osallistumalla luentotilaisuuksiin on mahdollisuus päivittää koripalloliiton A- ja B-valmentajalisenssit. Ensimmäiset luennot pidetään sunnuntaina 29.9. klo 18-21 Mäkelänrinteen lukiossa.

13.9.2019 14:39 Valmentajat

Minivalmennusseminaarin ohjelma valmis

Minivalmennusseminaarin ohjelma on valmis. Seminaariin voi ilmoittautua 17.9. saakka.

6.9.2019 18:26 Valmentajat

Minivalmennusseminaarin aiheet täydentyneet

Minivalmennusseminaarin aiheet ovat täydentyneet ja viimeinen esiintyjä julkaistaan lähipäivinä. Seminaariin voi ilmoittautua mukaan 17.9. saakka.

2.9.2019 15:22 Valmentajat

Jari Laine ja Juuso Milen esiintymään Minivalmennusseminaariin

Pitkän linjan koripallovalmentaja Jari Laine tulee mukaan Minivalmennusseminaariin. Myös Lauri Markkasen juniorivalmentajana toiminut Laine tulee esittelemään oman näkemyksensä hyökkäystaitojen rakentamisesta mini-ikäisillä koripalloilijoilla. Lisäksi esiintymisensä on vahvistanut Juuso Milen.

24.7.2019 13:08 Valmentajat

Petka Lehtinen ja Juha-Pekka Männistö valmistuivat FECC-koulutuksesta - Lehtinen valittiin primukseksi

Nyt päättynyt koulutusohjelma alkoi kesällä 2017 ja viimeinen jakso järjestettiin alle 20-vuotiaiden miesten EM-kilpailuiden yhteydessä Tel Avivissa, Israelissa. Petka Lehtisen ja Juha-Pekka Männistön myötä FECC-koulutuksesta on nyt valmistunut kaikkiaan 14 suomalaisvalmentajaa.

Näytä lisää vastaavia