Rannikko New Yorkin testattavaksi

13.6.2000 Miesten SM-Koriksessa kahden viimeisen kauden parhaana pelaajana palkittu Teemu Rannikko on kutsuttu NBA-joukkue New York Knicksin testeihin. Vasta 19-vuotias Rannikko matkaa Atlantin taakse jo tänään ja edessään hänellä on kaksipäiväinen harjoitusrupeama New Yorkissa.

Knicks testaa Rannikkoa torstain ja perjantain ajan, jonka jälkeen suomalaisnuorukaisella on mahdollisesti edessään muidenkin NBA-joukkueiden harjoituksia. New Yorkin tapahtuma on ns. yksityisharjoitus (private workout), jossa 189-senttisen Rannikon koripallotaitojen lisäksi testiin joutuvat hänen fyysiset ja psykologiset valmiudet.

- On tämä unelmien täyttymys päästä edes katsomaan, millaisia harjoituksia NBA-joukkueet vetävät, totesi matkapuhelimitse tavoitettu Rannikko vaatimattomasti.

NBA-joukkueet järjestävät parhaillaan yksityisharjoituksia pelaajille, jotka ovat varattavissa Minneapolisissa kesäkuun 28. päivänä järjestettävässä NBA:n varaustilaisuudessa (NBA Draft). Rannikko ilmoittautui hieman yllättäen NBA:n varaustilaisuuteen varattavien, yliopistosta valmistumattomien, pelaajien joukkoon.

- Kyllä jännittää. Olen tässä ehtinyt jo ihmettelemään, miten suomalainen voi yleensäkään olla matkalla NBA-harjoituksiin, naurahti Rannikko matkallaan Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Knicksillä yksi varaus

Nuoresta iästään huolimatta Rannikko on ehtinyt niittää mainetta ja kunniaa jo usean vuoden ajan niin kotimaisilla kuin ulkomaisillakin koripalloparketeilla. Kotoisessa SM-Koriksessa hänet on palkittu Vuoden kehittyneimpänä pelaajana 1998 ja Vuoden pelaajana 1999 sekä 2000.

Hän on kolmena viimeisenä kautena parantanut mestaruussarjan kaikkien aikojen syöttöennätystä ja vakuuttanut kaikki otteillaan. Kuluneella kaudella Rannikko antoi huikeat 9,22 syöttöä ottelua kohden. Edelliskauden ennätys oli 7,43. Hän kunnostautui myös kasvavassa määrin ratkaisijana, sillä hänen pistekeskiarvonsa nousi viime kauden 15,4 pisteestä 18,8 pisteeseen. Rannikon johdolla turkulaisjoukkue Piiloset (nyk. Namika-Basket Turku) voitti päättyneellä kaudella Suomen Cupin ja Suomalais-ruotsalaisen liigan.

SM-sarjamenestyksensä lisäksi Rannikko on tehnyt läpimurron Suomen maajoukkueen ykköspelintekijäksi. NBA-värvääjien mielenkiinnon hän on herättänyt mm. maaotteluissa sekä Nike Euro Campeilla, joille hän on osallistunut parina viime vuonna peräkkäin. Nike-leireille kutsutaan vuosittain Euroopan parhaat nuoret lupaukset.

Tänä keväänä itsensä ylioppilaaksi kirjoittanut Rannikko on pukenut miesten maajoukkuepaidan urallaan päälleen 22 kertaa.

Rannikkoa testaavalla New York Knicksillä on tämän vuoden varaustilaisuudessa käytössään yksi varaus, kun se pääsee valitsemaan 22. ensimmäisellä kierroksella. Toisen kierroksen varausvuoronsa (50. varaus) joukkue on kaupannut Utah Jazzille.

Kaksi suomalaista maailman vaikeimmassa pääsykokeessa

Tarunhohtoiseen NBA:han varataan vuosittain ainoastaan 58 pelaajaa, joista vain ensimmäisen kierroksen varauksien (29) pääsyä liigaan voidaan pitää "varmana". Toisen kierroksen varauksien kohtalona on yleensä joutua hakemaan vauhtia NBA-leireiltä, joille kutsutaan myös varaamattomia tai vapailla markkinoilla olevia pelaajia.

Karsinta NBA:han onkin poikkeuksellisen raakaa, sillä koripalloa harrastaa maailmanlaajuisesti yli 400 miljoonaa ihmistä. Vain jalkapalloilulla on maailmassa enemmän harrastajia. NBA:n asema on kuitenkin maailman kovatasoisimpana koripalloliigana selkeämpi kuin millään muulla ammattilaissarjalla kaikki palloilulajit huomioon ottaen.

Suomella on poikkeuksellinen tilanne kesäkuisessa NBA Draftissa, sillä peräti kaksi suomalaisnuorukaista on tyrkyllä liigaan. Rannikon lisäksi "paikkaa auringossa" tavoittelee Utahin yliopistosta valmistunut Hanno Möttölä, jota pidetään ennakkokaavailuissa ensimmäisen kierroksen varauksena. Möttölä, 23 vuotta ja 208 cm, kiertää parhaillaan ympäri Yhdysvaltoja NBA-joukkueiden harjoituksissa.

NBA Draftin 1. kierroksen järjestys

1) New Jersey Nets
2) Vancouver Grizzlies
3) LA Clippers
4) Chicago Bulls
5) Orlando Magic (Golden Statelta)
6) Atlanta Hawks
7) Chicago (Washingtonilta)
8) Cleveland Cavaliers
9) Houston Rockets
10) Orlando (Denveriltä)
11) Boston Celtics
12) Dallas Mavericks
13) Orlando
14) Detroit Pistons
15) Milwaukee Bucks
16) Sacramento Kings
17) Seattle Sonics
18) LA Clippers (Torontolta)
19) Charlotte Hornets
20) Philadelphia 76ers
21) Toronto Raptors (Minnesotalta)
22) New York Knicks
23) Utah Jazz (Miamilta)
24) Chicago (San Antoniolta)
25) Phoenix Suns
26) Utah
27) Indiana Pacers
28) Portland TrailBlazers
29) LA Lakers

NBA Draftin 2. kierroksen järjestys

30) LA Clippers
31) Dallas
32) Chicago (Golden Statelta)
33) Chicago (Vancouverilta)
34) Chicago (Atlantalta)
35) Washington Bullets
36) New Jersey
37) Denver Nuggets
38) Houston
39) Boston
40) Atlanta (Denveriltä)
41) San Antonio Spurs (Dallasilta)
42) Seattle (Orlandolta)
43) Milwaukee
44) Detroit
45) Sacramento
46) Toronto
47) Seattle
48) Philadelphia
49) Milwaukee (Charlottelta)
50) Utah (New Yorkilta)
51) Minnesota TimberWolves
52) Miami Heat
53) Denver (Phoenixilta)
54) San Antonio
55) Golden State Warriors (Utahilta)
56) Indiana
57) Portland
58) Dallas (LA Lakersilta)

HUOM! Mikäli varausvuoro ei ole alun perin jonkin joukkueen, on sulkuihin merkitty sen joukkueen nimi, jolta varausvuoro on saatu.

 
13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

12.4.2024 23:53 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusesta ja Tuomas Iisalosta EuroCupin mestareita

Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo pääsivät tuulettamaan EuroCupin voittoa, kun Paris Basketball kaatoi finaalisarjassa Bourg-en-Bressen suoraan kahdessa ottelussa. Jantunen tehtaili finaalissa upeasti 15 pistettä.

10.4.2024 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball aloitti EuroCupin finaalit voitolla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin mestaruuteen, kun se nappasi avausfinaalista voiton.

8.4.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Aarnisalon Kangoeroes ja Pelander Norrköping jyräsivät välieriin

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelelen eteni välieriin Belgiassa ja Sofia Pelanderin Norrköping teki saman Ruotsissa. Saksassa Keltern on voiton päässä finaalipaikasta.

8.4.2024 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni vahvassa iskussa tärkeässä voitossa

Edon Maxhuni oli johdattamassa Le Portelia tärkeään voittoon joukkueen taistellessa pudotuspelipaikasta Ranskassa ja Mikael Jantunen oli niin ikään vahvassa iskussa Paris Basketballin voitossa.

8.4.2024 10:02 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalo palkittiin EuroCupin vuoden valmentajana

Tuomas Iisalon, 41, nousukiito Euroopan koripallovalmentajien eliittiin jatkuu jatkumistaan. Paris Basketballin tuoreeltaan EuroCupin finaaleihin luotsannut loviisalaislähtöinen Iisalo on nimetty EuroCupin vuoden valmentajaksi. Viime kaudella Iisalo vei nimiinsä FIBA:n Mestareiden liigan vuoden valmentajan palkinnon.

6.4.2024 08:13 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa välierät käyntiin - Pelanderin kausi pysyi elossa

Saksassa saatiin välierät vauhtiin ja Linda-Lotta Lehtorannan ja Elina Koskimiehen Keltern aloitti vakuuttavasti. Ruotsissa Sofia Pelanderin Norrköping on voiton päässä välieristä.

6.4.2024 08:05 Suomalaiset ulkomailla

Islannissa saatiin runkosarja päätökseen – Ville Tahvanaisen kausi jatkuu pudotuspeleissä

Islannissa paketoitiin runkosarja ja Ville Tahvanaisen kausi jatkuu pudotuspelien merkeissä. Antti Kanervon osalta kausi tuli päätökseen.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

1.4.2024 09:52 Suomalaiset ulkomailla

Susijengiläiset kovassa iskussa europarketeilla

Susijengin pelaajat onnistuivat laajalla rintamalla viikonlopun otteluissa. Edon Maxhuni oli loistovireessä Ranskassa, Alex Murphy oli joukkueensa ykköstykki Espanjassa ja Perttu Blomgren oli käsi kuumana Sloveniassa.

Näytä lisää vastaavia