Rannikko New Yorkin testattavaksi

13.6.2000 Miesten SM-Koriksessa kahden viimeisen kauden parhaana pelaajana palkittu Teemu Rannikko on kutsuttu NBA-joukkue New York Knicksin testeihin. Vasta 19-vuotias Rannikko matkaa Atlantin taakse jo tänään ja edessään hänellä on kaksipäiväinen harjoitusrupeama New Yorkissa.

Knicks testaa Rannikkoa torstain ja perjantain ajan, jonka jälkeen suomalaisnuorukaisella on mahdollisesti edessään muidenkin NBA-joukkueiden harjoituksia. New Yorkin tapahtuma on ns. yksityisharjoitus (private workout), jossa 189-senttisen Rannikon koripallotaitojen lisäksi testiin joutuvat hänen fyysiset ja psykologiset valmiudet.

- On tämä unelmien täyttymys päästä edes katsomaan, millaisia harjoituksia NBA-joukkueet vetävät, totesi matkapuhelimitse tavoitettu Rannikko vaatimattomasti.

NBA-joukkueet järjestävät parhaillaan yksityisharjoituksia pelaajille, jotka ovat varattavissa Minneapolisissa kesäkuun 28. päivänä järjestettävässä NBA:n varaustilaisuudessa (NBA Draft). Rannikko ilmoittautui hieman yllättäen NBA:n varaustilaisuuteen varattavien, yliopistosta valmistumattomien, pelaajien joukkoon.

- Kyllä jännittää. Olen tässä ehtinyt jo ihmettelemään, miten suomalainen voi yleensäkään olla matkalla NBA-harjoituksiin, naurahti Rannikko matkallaan Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Knicksillä yksi varaus

Nuoresta iästään huolimatta Rannikko on ehtinyt niittää mainetta ja kunniaa jo usean vuoden ajan niin kotimaisilla kuin ulkomaisillakin koripalloparketeilla. Kotoisessa SM-Koriksessa hänet on palkittu Vuoden kehittyneimpänä pelaajana 1998 ja Vuoden pelaajana 1999 sekä 2000.

Hän on kolmena viimeisenä kautena parantanut mestaruussarjan kaikkien aikojen syöttöennätystä ja vakuuttanut kaikki otteillaan. Kuluneella kaudella Rannikko antoi huikeat 9,22 syöttöä ottelua kohden. Edelliskauden ennätys oli 7,43. Hän kunnostautui myös kasvavassa määrin ratkaisijana, sillä hänen pistekeskiarvonsa nousi viime kauden 15,4 pisteestä 18,8 pisteeseen. Rannikon johdolla turkulaisjoukkue Piiloset (nyk. Namika-Basket Turku) voitti päättyneellä kaudella Suomen Cupin ja Suomalais-ruotsalaisen liigan.

SM-sarjamenestyksensä lisäksi Rannikko on tehnyt läpimurron Suomen maajoukkueen ykköspelintekijäksi. NBA-värvääjien mielenkiinnon hän on herättänyt mm. maaotteluissa sekä Nike Euro Campeilla, joille hän on osallistunut parina viime vuonna peräkkäin. Nike-leireille kutsutaan vuosittain Euroopan parhaat nuoret lupaukset.

Tänä keväänä itsensä ylioppilaaksi kirjoittanut Rannikko on pukenut miesten maajoukkuepaidan urallaan päälleen 22 kertaa.

Rannikkoa testaavalla New York Knicksillä on tämän vuoden varaustilaisuudessa käytössään yksi varaus, kun se pääsee valitsemaan 22. ensimmäisellä kierroksella. Toisen kierroksen varausvuoronsa (50. varaus) joukkue on kaupannut Utah Jazzille.

Kaksi suomalaista maailman vaikeimmassa pääsykokeessa

Tarunhohtoiseen NBA:han varataan vuosittain ainoastaan 58 pelaajaa, joista vain ensimmäisen kierroksen varauksien (29) pääsyä liigaan voidaan pitää "varmana". Toisen kierroksen varauksien kohtalona on yleensä joutua hakemaan vauhtia NBA-leireiltä, joille kutsutaan myös varaamattomia tai vapailla markkinoilla olevia pelaajia.

Karsinta NBA:han onkin poikkeuksellisen raakaa, sillä koripalloa harrastaa maailmanlaajuisesti yli 400 miljoonaa ihmistä. Vain jalkapalloilulla on maailmassa enemmän harrastajia. NBA:n asema on kuitenkin maailman kovatasoisimpana koripalloliigana selkeämpi kuin millään muulla ammattilaissarjalla kaikki palloilulajit huomioon ottaen.

Suomella on poikkeuksellinen tilanne kesäkuisessa NBA Draftissa, sillä peräti kaksi suomalaisnuorukaista on tyrkyllä liigaan. Rannikon lisäksi "paikkaa auringossa" tavoittelee Utahin yliopistosta valmistunut Hanno Möttölä, jota pidetään ennakkokaavailuissa ensimmäisen kierroksen varauksena. Möttölä, 23 vuotta ja 208 cm, kiertää parhaillaan ympäri Yhdysvaltoja NBA-joukkueiden harjoituksissa.

NBA Draftin 1. kierroksen järjestys

1) New Jersey Nets
2) Vancouver Grizzlies
3) LA Clippers
4) Chicago Bulls
5) Orlando Magic (Golden Statelta)
6) Atlanta Hawks
7) Chicago (Washingtonilta)
8) Cleveland Cavaliers
9) Houston Rockets
10) Orlando (Denveriltä)
11) Boston Celtics
12) Dallas Mavericks
13) Orlando
14) Detroit Pistons
15) Milwaukee Bucks
16) Sacramento Kings
17) Seattle Sonics
18) LA Clippers (Torontolta)
19) Charlotte Hornets
20) Philadelphia 76ers
21) Toronto Raptors (Minnesotalta)
22) New York Knicks
23) Utah Jazz (Miamilta)
24) Chicago (San Antoniolta)
25) Phoenix Suns
26) Utah
27) Indiana Pacers
28) Portland TrailBlazers
29) LA Lakers

NBA Draftin 2. kierroksen järjestys

30) LA Clippers
31) Dallas
32) Chicago (Golden Statelta)
33) Chicago (Vancouverilta)
34) Chicago (Atlantalta)
35) Washington Bullets
36) New Jersey
37) Denver Nuggets
38) Houston
39) Boston
40) Atlanta (Denveriltä)
41) San Antonio Spurs (Dallasilta)
42) Seattle (Orlandolta)
43) Milwaukee
44) Detroit
45) Sacramento
46) Toronto
47) Seattle
48) Philadelphia
49) Milwaukee (Charlottelta)
50) Utah (New Yorkilta)
51) Minnesota TimberWolves
52) Miami Heat
53) Denver (Phoenixilta)
54) San Antonio
55) Golden State Warriors (Utahilta)
56) Indiana
57) Portland
58) Dallas (LA Lakersilta)

HUOM! Mikäli varausvuoro ei ole alun perin jonkin joukkueen, on sulkuihin merkitty sen joukkueen nimi, jolta varausvuoro on saatu.

 
25.7.2024 14:21 Suomalaiset ulkomailla

Maailmanmestari Gordon Herbert Bayern Münchenin peräsimeen kaksivuotisella sopimuksella

Saksan maajoukkueen päävalmentajan tehtävät Pariisin olympialaisten jälkeen jättävä suomalais-kanadalainen Gordon Herbert, 65, on allekirjoittanut kaksivuotisen päävalmentajapestin Euroliigaa pelaavan hallitsevan Saksan mestarin Bayern Münchenin kanssa. Herbert palkittiin tammikuussa Suomen Urheilugaalassa vuoden valmentajana.

22.7.2024 10:38 Susijengi

Nkamhoua pisti tuulemaan kesäliigan päätösottelussa

Susijengin nuorta kaartia edustava Olivier Nkamhoua, 24, sai runsaasti peliaikaa Portland Trailblazersin paidassa NBA:n Las Vegasin kesäliigan päätösottelussa. Nkamhoua käytti 24 peliminuuttiaan tehokkaasti kirjaamalla viiden pisteensä kylkeen kuusi levypalloa, kolme syöttöä, yhden riiston ja peräti kuusi blokkia.

21.7.2024 17:14 Susijengi

Remu Raitanen Slovakian pääsarjaan suuren roolin perässä

Susijengiä Valencian olympiakarsintaturnauksessa edustanut ToPo Juniorien kasvatti Remu Raitanen, 26, on solminut ensi kautta koskevan sopimuksen slovakialaisen BC Prievidzan kanssa. Viime kaudella Slovakian liigan välieriin edennyt BC Prievidza pelaa ensi kaudella myös Alpe Adria Cupia ja osallistuu FIBA Europe Cupin karsintoihin.

20.7.2024 10:38 Susiladies

Sara Bejedi sopimukseen unkarilaisen Euroliiga-karsija KSC Szekszárdin kanssa

Florida Statessa keväällä NCAA-uransa päättänyt Sara Bejedi, 24, on tehnyt sopimuksen unkarilaisen KSC Szekszárdin, joka karsii syksyllä pääsystä Euroliigaan. Bejedi oli yksi Susiladiesin kesän otteluiden avainpelaajista ja kerännyt tähän mennessä 16 ottelua naisten maajoukkueessa.

19.7.2024 15:07 Susijengi

Alexander Madsen Espanjan liiganousija Lleidaan

Jo viime keväänä ensituntumaa Espanjan ACB-liigasta CB Andorran paidassa saanut Susijengin valkealaislähtöinen luottosentteri Alexander Madsen, 29, pelaa Espanjassa myös tulevalla kaudella. 208-senttisen Kouvolan Poikien kasvatin on kiinnittänyt riveihinsä ensimmäistä kertaa seuran historiassa pääsarjatasolle kohonnut Lleida CE.

18.7.2024 10:58 Susijengi

Edon Maxhuni kaksivuotisella sopimuksella SIG Strasbourgiin

Ranskan Pro A:n suomalaisjoukkueen kruunua edelliset vuodet kantanut SIG Strasbourg luottaa tulevinakin kausina sinivalkoiseen osaamiseen. Viime kaudella Le Portelin Pro A:n pudotuspeleihin johdattanut Susijengin pelinrakentaja Edon Maxhuni, 26, on solminut seuraavat kaksi kautta koskevan sopimuksen strasbourgilaisjoukkueen kanssa.

12.7.2024 12:05 Susijengi

Perttu Blomgrenin ura jatkuu Balkanilla, uusi seura KK Bosna

Viime kaudella Slovenian liigaa ja Adrianmeren kakkosliigaa Helios Domzalen paidassa pelannut Lapuan Kobrien kasvatti Perttu Blomgren, 22, jatkaa uraansa Balkanilla. Blomgrenin uusi seura on kovin satsauksin tulevaan kauteen lähtevä perinteikäs bosnialaisseura KK Bosna, joka tähtää kaudella niin Bosnian liigan kuin Adrianmeren kakkosliigankin mestaruuksiin.

11.7.2024 12:34 Susijengi

Severi Kaukiaiselle jatkosopimus BC Kalev/Cramoon

Viime kaudella Viron suurseuran BC Kalev/Cramon kanssa Viron cupin ja kansallisen liigan mestaruudet voittanut sekä Viron-Latvian-liigan finaaliin edennyt Kotkan Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 185 cm ja 26 vuotta, on solminut tulevaa kautta koskevan jatkosopimuksen tallinnalaisjoukkueen kanssa.

11.7.2024 12:17 Susijengi

Olivier Nkamhoua NBA:n kesäliigaan Portland Trailblazersissa

Susijengin avainpelaajiin vasta päättyneissä Valencian olympiakarsinnoissa kuulunut Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, 24, edustaa Portland Trailblazersia NBA:n vuotuisessa Las Vegasin kesäliigassa. Samaan aikaan Petteri Koponen on aloittanut valmennusurakkansa San Antonio Spursissa NBA:n kesäliigassa.

8.7.2024 09:12 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalo NBA:han Memphis Grizzliesin apuvalmentajaksi

Viime vuosina kansainvälisen koripallon eliittivalmentajien joukkoon tehnyt, Eurocupin ja FIBA Mestarien Liigan mestariksi joukkueensa valmentanut Tuomas Iisalo 41, siirtyy NBA:n Memphis Grizzliesin valmennusjohtoon pelikaudeksi 2024-25. Loviisalaislähtöinen Iisalo on ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja NBA:ssa koskaan.

Näytä lisää vastaavia