Salon Vilppaan ja Lahti Basketballin playoff-sarjassa kohtaavat rutinoitunut kokemus ja nuoruuden into

12.3.2021 09:05 Neljännen sijan Salon Vilpas kohtaa veteraanimiehistöllään nuorta nälkää uhkuvan viidennen sijan Lahti Basketballin. Yhden avain on hyökkäyspäässä, toisen puolustuksessa.

Vilpas onnistui runkosarjassa laajalla rintamassa: viisi pelaajaa ylsi kaksinumeroiseen pistekeskiarvoon. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

Miesten Korisliigassa runkosarjan neljännelle sijalle päätynyt Salon Vilpas kohtaa tasaväkisissä asetelmissa viidennelle sijalle kivunneen Lahti Basketballin. Sarjataulukon voittosarakkeessa Vilppaalle kertyi kauden aikana 15 merkintää eli vain kolme voittoa enemmän kuin Lahdelle.

Kierroksen jännitysmomenttia lisää entisestään, että kotietua nauttiva Vilpas sai runkosarjan lopussa takaisin kentälle vuoden sivussa olleen pelinjohtajansa Teemu Rannikon ja Lahti Basketballin puolella sentteri Henri Ventoniemi on kehittynyt kauden mittaan aivan uuden luokan pelaajaksi.

Lahti Basketballin Henri Ventoniemi tilastoi runkosarjassa 11,2 pistettä ja 6,2 levypalloa ottelua kohden. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga
Lahti Basketballin Henri Ventoniemi tilastoi runkosarjassa 11,2 pistettä ja 6,2 levypalloa ottelua kohden. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen – tällä hetkellä Korisliigan kokenein päävalmentaja – on saanut koronavarotoimenpiteenä asetetun karanteeninsa aikana tilaisuuden katsella tarkasti Lahden pelaamista muutaman viime päivän ajan.

– Lahti on ennen kaikkea aktiivinen ja yritteliäs joukkue. Siellä on oikeastaan kaikilla pelaajilla lupa heittää, ja sitä lupaa he ovatkin käyttäneet melkoisen vapaasti koko kauden ajan, Toiviainen kommentoi.

Toiviaisen onneksi hänellä on käytössään sekä taitavia että kokeneita pelaajia monelle eri pelipaikalle. Parhaillaan kokoonpanon käytettävyyskin näyttää hyvältä, kun runkopelaajat ovat pääosin terveiden kirjoissa. Toiviaisen mukaan näyttää siltä, että joukkue pääsee Perttu Blomgrenia lukuun ottamatta ottelusarjaan täydellä miehityksellä.

Hyvältä näyttävästä tilanteesta huolimatta Lahti ei kuitenkaan kaadu helpolla.

– Siirtymätilanteet ovat yksi iso asia, johon meidän tulee keskittyä ja olla valmiita, koska Lahti juoksee kenttää todella hyvin. Sen lisäksi he olivat runkosarjassa paras hyökkäyslevypallojoukkue, joten siinä on myös iso teema koko sarjaa ajatellen.

Lahden ruoria pyörittävä päävalmentaja Pieti Poikola puolestaan pohtii, että Vilpasta ei niin vain kaadeta hyökkäyskisassa vaan avain löytyy puolustuspelaamisesta ja sen kautta syntyvistä tilaisuuksista. Hän toteaa heti, että Vilpas on hyvä joukkue, jolta löytyy monia erilaisia vahvuuksia, joihin Lahden täytyy pystyä vastaamaan.

– Heillä on sarjan mahdollisesti paras yksi vastaan yksi postissa pelaaja Jeremiah Wood, sarjan mahdollisesti paras kaukoheittäjä Mikko Koivisto ja sarjan mahdollisesti paras syöttäjä Teemu Rannikko, joka osaa lukea erinomaisesti palloskriinitilanteita. Lisäksi heidän ympärillään on paljon erinomaisia roolipelaajia, Poikola luettelee.

Kahden joukkueen playoff-sarjassa kohtaavat Poikolan sanojen mukaan rutinoitunut kokemus ja nuoruuden into. Väitteeseen on paha laittaa vastaan, sillä siinä missä kaikki aiemmin luetellut Vilppaan pelaajat ovat selkeästi yli 30-vuotiaita, Lahden riveistä löytyy pitkä liuta lupaavaa nuorempaa verta.

Avainpelaajista sekä yhdysvaltalaisten Brandon Myerin ja Nijal Pearsonin että suomalaisten Ville Karvosen, Erik Sajantilan ja Ricky Waxlaxin ikä pyöristyy tasakymmenissä yhä kahteenkymmeneen.

– Meidän täytyy kiusata Saloa ja saada heidät ulos omasta tekemisestään, ja uskon, että mitä pidempään sarja jatkuu, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on saada puolustuksemme onnistumaan. Odotamme innolla, sillä jokainen pudotuspeli, jonka saamme tällä joukkueella pelata, on kuin laittaisi rahaa pankkiin, Poikola summaa.

Pudotuspelien otteluohjelma >

Pantterijahti käynnistyy tulevana lauantaina 13.3. Salon Vilppaan ja Lahti Basketballin 1. puolivälierä nähdään Ruudun lisäksi vapaalla kanavalla, kun Jim lähettää ottelun suorana alkaen klo 15.30. Kaikki pudotuspeliottelut ovat katsottavissa Ruutu-palvelun kautta. Pudotuspelisarjat pelataan paras seitsemästä -systeemillä. Mestari on selvillä viimeistään 29. huhtikuuta.

 
2.12.2023 21:28 Korisliiga

Mikael Aalto ja Topias Palmi ottivat mittaa pistekarkeloissa – Korihait vei voiton tuplajatkoajan jälkeen

Otteluvoittoja miesten Korisliigassa juhlivat tänään sarjataulukon kärkikolmikko Korihait, Helsinki Seagulls ja BC Nokia.

1.12.2023 20:28 Korisliiga

Kultaranteinen Koivisto siivitti Vilppaan jälleen yhteen vierasvoittoon – Mäntynen Kouvojen voitto-ottelun pistehai

Miesten Korisliigassa Salon Vilpas ja Kouvot saivat kumpikin vierasvoiton.

1.12.2023 20:04 Suomen Cup

Suomen Cupin rankingit vahvistettu – Final Fourin aikataulu julkaistu

Naisten ja miesten Suomen cupin Final Four -joukkueet ja tammikuussa Urhea-hallissa pelattavien välierien aikataulut ovat nyt vahvistettu.

29.11.2023 20:29 Korisliiga

Kataja lunasti viimeisen lipun Suomen Cup -välieriin – Pyrintö yllätti Kauhajoen

Miesten Korisliiga-illan voitot merkittiin Tampereen Pyrinnölle, Kouvoille ja Kataja Basketille, joka ansaitsi samalla paikan miesten Suomen Cupissa.

28.11.2023 20:43 Korisliiga

Korisliigan kärkipäässä käy kova kuhina – Seagulls taivutti Korihait, mutta Nokia pysyy kannoilla

Miesten Korisliigassa otteluvoittoja keräsivät Helsinki Seagulls, BC Nokia ja Salon Vilpas.

25.11.2023 19:00 Korisliiga

Korihait epäsi Pyrinnöltä ensimmäisen vierasvoiton – Kataja ja Bisons kamppailivat kalkkiviivoille asti

Miesten Korisliigassa nähtiin kaksi kotivoittoa, kun Korihait ja Kataja Basket puolustivat onnistuneesti kotikenttiään.

24.11.2023 20:47 Korisliiga

Kobrat tyly vieras Nokialla – Mäntysen tehoilta ei riittänyt Seagullsia vastaan

Miesten Korisliigan otteluvoitot merkittiin Kobrille ja Helsinki Seagullsille.

22.11.2023 20:47 Korisliiga

Tyree Eady ratkoi voiton Vilppaalle virhevaikeuksien täyttämästä trilleristä

Miesten Korisliigassa Salon Vilpas taivutti Lahti Basketballin niukalla piste-erolla.

22.11.2023 20:45 FIBA Europe Cup

Katajalle avausvoitto FIBA Europe Cupin lohkovaiheen päätösottelussa

Suomalaisjoukkueiden tie FIBA Europe Cupissa päättyi keskiviikkona lohkovaiheeseen. Kataja Basket kaatoi slovakialaisen Levicen päätösottelussa. Kauhajoki puolestaan taipui kotikentällään kyproslaiselle AEK Petrolinalle.

22.11.2023 13:55 Suomen Cup

Naisten ja miesten Suomen Cupin Final Four -joukkueet selviävät marraskuun lopussa

Suomen Cupin huipennukseen selviytyy molempien sarjojen rankingin neljä parasta joukkuetta. Final Four -turnaus järjestetään 19.–21. tammikuuta Urhea-hallissa, Helsingissä.

18.11.2023 20:41 Korisliiga

Korihait juhlisti vanhoja mestareita voitolla – Kobrat vei derbyn nimiinsä

Korisliiga jatkui neljällä ottelulla. Illan voittajia olivat Seagulls, BC Nokia, Kobrat ja Korihait.

17.11.2023 21:00 Korisliiga

KTP vaisun alun jälkeen 24 pisteen voittoon – Pyrintö jumiutunut sarjataulukon pohjalle

Korisliiga-illan ainoa ottelu päättyi KTP-Basketin kotivoittoon.

15.11.2023 21:48 FIBA Europe Cup

Kauhajoki taipui loppuhetkillä Bundesliiga-joukkue Rostockille – Kataja ei onnistunut nappaamaan avausvoittoaan

Suomalaisjoukkueet pelasivat keskiviikkona FIBA Europe Cupin alkulohkojen viidennet ottelut. Ilta ei kasvattanut suomalaisjoukkueiden voittosarakkeita.

15.11.2023 20:41 Korisliiga

Teemu Suokkaan tehoilta johti Vilppaan voittoon

Salon Vilpas haki vierasvoiton Loimaalta. Teemu Suokas pommitti kaukaa ja jakoi ahkerasti syöttöjä.

14.11.2023 13:51 Pääjuttu

Jussi Laakso Saksan Bundesliigan Crailsheimin päävalmentajaksi

Korisliigan hallitseva vuoden valmentaja, viime keväänä Helsinki Seagullsin Suomen mestariksi valmentanut riihimäkeläislähtöinen Jussi Laakso, 47, on allekirjoittanut loppukauden kestävän päävalmentajasopimuksen Saksan Bundesliigaa pelaavan Crailsheim Merlinsin kanssa. Sopimus on Laakson ensimmäinen valmentajapesti Suomen ulkopuolella.

11.11.2023 20:13 Korisliiga

Fortsonilla ja Palmilla jyvä kohdallaan – alkukaudesta yskähdellyt Kauhajoki miltei 50 pisteen voittoon

Miesten Korisliigan otteluvoitot menivät tänään Kauhajoelle, Helsinki Seagullsille ja Kataja Basketille.

10.11.2023 22:30 Korisliiga

Both Gachin triplatupla johti Nokian voittoon – Korihait kaatoi KTP:n

BC Nokia ja Korihait saivat sarjapisteitä miesten Korisliigassa.

9.11.2023 12:00 Korisliiga

Lokakuun pelaaja Erik Sajantila: ”Joutuu kysymään itseltään, miten voisi auttaa joukkuetta enemmän”

Lahti Basketballin vaikeasta kaudenalusta huolimatta seuran riveistä on erottunut yllättäen tähdeksi syttynyt 22-vuotias Erik Sajantila. Hänet palkittiin lokakuun 2023 parhaana pelaajana.

8.11.2023 21:25 FIBA Europe Cup

Katajalle ja Kauhajoelle kirvelevät tappiot eurokentillä

Suomalaisjoukkueet taipuivat niukasti keskiviikkona FIBA Europe Cupin alkulohkovaiheen otteluissa. Kataja Basket hävisi kotikentällään lohkon kärkijoukkue Legia Varsovalle 85–89, kun taas Kauhajoki taipui jatkoajan jälkeen Jonavalle CBetille 94–98.

8.11.2023 21:15 Korisliiga

Kobrille sarjapisteet Tampereelta – "Kokonaisuudessaan kautemme paras vieraspeli"

Kobrat kävi nappaamassa vierasvoiton Tampereen Pyrinnöstä.

Näytä lisää vastaavia