Salon Vilppaan ja Lahti Basketballin playoff-sarjassa kohtaavat rutinoitunut kokemus ja nuoruuden into

12.3.2021 09:05 Neljännen sijan Salon Vilpas kohtaa veteraanimiehistöllään nuorta nälkää uhkuvan viidennen sijan Lahti Basketballin. Yhden avain on hyökkäyspäässä, toisen puolustuksessa.

Vilpas onnistui runkosarjassa laajalla rintamassa: viisi pelaajaa ylsi kaksinumeroiseen pistekeskiarvoon. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

Miesten Korisliigassa runkosarjan neljännelle sijalle päätynyt Salon Vilpas kohtaa tasaväkisissä asetelmissa viidennelle sijalle kivunneen Lahti Basketballin. Sarjataulukon voittosarakkeessa Vilppaalle kertyi kauden aikana 15 merkintää eli vain kolme voittoa enemmän kuin Lahdelle.

Kierroksen jännitysmomenttia lisää entisestään, että kotietua nauttiva Vilpas sai runkosarjan lopussa takaisin kentälle vuoden sivussa olleen pelinjohtajansa Teemu Rannikon ja Lahti Basketballin puolella sentteri Henri Ventoniemi on kehittynyt kauden mittaan aivan uuden luokan pelaajaksi.

Lahti Basketballin Henri Ventoniemi tilastoi runkosarjassa 11,2 pistettä ja 6,2 levypalloa ottelua kohden. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga
Lahti Basketballin Henri Ventoniemi tilastoi runkosarjassa 11,2 pistettä ja 6,2 levypalloa ottelua kohden. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen – tällä hetkellä Korisliigan kokenein päävalmentaja – on saanut koronavarotoimenpiteenä asetetun karanteeninsa aikana tilaisuuden katsella tarkasti Lahden pelaamista muutaman viime päivän ajan.

– Lahti on ennen kaikkea aktiivinen ja yritteliäs joukkue. Siellä on oikeastaan kaikilla pelaajilla lupa heittää, ja sitä lupaa he ovatkin käyttäneet melkoisen vapaasti koko kauden ajan, Toiviainen kommentoi.

Toiviaisen onneksi hänellä on käytössään sekä taitavia että kokeneita pelaajia monelle eri pelipaikalle. Parhaillaan kokoonpanon käytettävyyskin näyttää hyvältä, kun runkopelaajat ovat pääosin terveiden kirjoissa. Toiviaisen mukaan näyttää siltä, että joukkue pääsee Perttu Blomgrenia lukuun ottamatta ottelusarjaan täydellä miehityksellä.

Hyvältä näyttävästä tilanteesta huolimatta Lahti ei kuitenkaan kaadu helpolla.

– Siirtymätilanteet ovat yksi iso asia, johon meidän tulee keskittyä ja olla valmiita, koska Lahti juoksee kenttää todella hyvin. Sen lisäksi he olivat runkosarjassa paras hyökkäyslevypallojoukkue, joten siinä on myös iso teema koko sarjaa ajatellen.

Lahden ruoria pyörittävä päävalmentaja Pieti Poikola puolestaan pohtii, että Vilpasta ei niin vain kaadeta hyökkäyskisassa vaan avain löytyy puolustuspelaamisesta ja sen kautta syntyvistä tilaisuuksista. Hän toteaa heti, että Vilpas on hyvä joukkue, jolta löytyy monia erilaisia vahvuuksia, joihin Lahden täytyy pystyä vastaamaan.

– Heillä on sarjan mahdollisesti paras yksi vastaan yksi postissa pelaaja Jeremiah Wood, sarjan mahdollisesti paras kaukoheittäjä Mikko Koivisto ja sarjan mahdollisesti paras syöttäjä Teemu Rannikko, joka osaa lukea erinomaisesti palloskriinitilanteita. Lisäksi heidän ympärillään on paljon erinomaisia roolipelaajia, Poikola luettelee.

Kahden joukkueen playoff-sarjassa kohtaavat Poikolan sanojen mukaan rutinoitunut kokemus ja nuoruuden into. Väitteeseen on paha laittaa vastaan, sillä siinä missä kaikki aiemmin luetellut Vilppaan pelaajat ovat selkeästi yli 30-vuotiaita, Lahden riveistä löytyy pitkä liuta lupaavaa nuorempaa verta.

Avainpelaajista sekä yhdysvaltalaisten Brandon Myerin ja Nijal Pearsonin että suomalaisten Ville Karvosen, Erik Sajantilan ja Ricky Waxlaxin ikä pyöristyy tasakymmenissä yhä kahteenkymmeneen.

– Meidän täytyy kiusata Saloa ja saada heidät ulos omasta tekemisestään, ja uskon, että mitä pidempään sarja jatkuu, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on saada puolustuksemme onnistumaan. Odotamme innolla, sillä jokainen pudotuspeli, jonka saamme tällä joukkueella pelata, on kuin laittaisi rahaa pankkiin, Poikola summaa.

Pudotuspelien otteluohjelma >

Pantterijahti käynnistyy tulevana lauantaina 13.3. Salon Vilppaan ja Lahti Basketballin 1. puolivälierä nähdään Ruudun lisäksi vapaalla kanavalla, kun Jim lähettää ottelun suorana alkaen klo 15.30. Kaikki pudotuspeliottelut ovat katsottavissa Ruutu-palvelun kautta. Pudotuspelisarjat pelataan paras seitsemästä -systeemillä. Mestari on selvillä viimeistään 29. huhtikuuta.

 
30.3.2024 19:24 Korisliiga

Korisliigan playoff-parit ratkottu – Hannes Pöllä palasi pelikentille, Lauri Kallio rikkoi piste-ennätyksensä

Korisliigan jatkosarjat pelattiin loppuun, ja viimeisetkin otteluparit puolivälieriin vahvistuivat.

30.3.2024 07:55 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat huipentuvat TV:ssä – Korihaiden ja Kauhajoen ottelu suorana Jimillä

Korisliigan lauantaisessa päätöskierroksessa suurin mielenkiinto osuu taisteluun puolivälierien kotiedusta, jossa kahdesta paikasta taistelevat Korihait, Kataja Basket, Kauhajoki ja Salon Vilpas.

27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

Näytä lisää vastaavia