Seagulls ja BC Nokia ratkaisevat pronssimitalien kohtalon

2.5.2016 Korisliigan finaalien pyörähtäessä käyntiin maanantaina, ratkaistaan tiistaina pronssisten mitalien kohtalo. Pronssisista mitaleista kamppailevat toista liigakauttaan pelaava, runkosarjassa seitsemänneksi sijoittunut Helsinki Seagulls, sekä sarjanousija, runkosarjan kahdeksanteen sijaan päättänyt BC Nokia.

Antto Nikkarinen vastaa omalta osaltaan paljolti Seagullsin hyökkäyksen toimivuudesta pronssiottelun kuluessa...

...Eldar Skamon toimiessa BC Nokian hyökkäyksen "salaisena aseena"..

Kumpi juhlii tiistaina? Murjooko Dragan Labovicin BC Nokia itsensä pronssimitaleihin...

...vai liiteleekl Seagulls Carl Lindbomin johdolla Korisliigan kolmanteen sijaan. Kuvat: Erkki Hautaviita & Francois Perthuis

Korisliigan kausi 2015/2016 on mitalisteja vaille valmis. Finaalien pyörähtäessä käyntiin maanantaina Kouvolassa, ratkaistaan pronssisten mitalien kohtalo Helsingissä tiistaina, kun toista liigakauttaan pelaava Helsinki Seagulls isännöi sarjanousija BC Nokiaa ”pronssifinaalissa” Töölön Kisahallilla.

Kausi on jo nyt ollut molemmille joukkueille ehdoton onnistuminen. Puolivälierissä Helsinki Seagulls tiputti runkosarjan toiseksi parhaan joukkueen, Kauhajoen Karhun viidessä ottelussa. BC Nokia pisti pykälän paremmaksi, kaataen runkosarjan ylivoimaisen ykkösen, Joensuun Katajan, neljässä ottelussa ja tiputtaen hallitsevat mestarit pois leikistä vastoin koko koripallokansan odotuksia.

Ilman laituri Jason Conleyn palveluksia puolivälierien neljännen ottelun avauspuolikkaalta lähtien pelannut Seagulls on osoittanut venymiskykyään jo useaan otteeseen. Karhun kaataminen vain kahdella jenkillä on saavutus, mitä ei sovi väheksyä, eikä välieräsarjan venyttäminen seitsemänteen otteluun vahvaa kevättä pelaavaa Pyrintöä vastaan ollut missään nimessä helppo temppu.

BC Nokian yllätysvalmiutta ei yksikään Korisliigan seuraaja tohdi epäillä enää tässä vaiheessa kevättä. Hallitseva mestari ja runkosarjan dominoivalla tavalla voittanut Joensuun Kataja lähti puolivälieriin päivänselvänä ennakkosuosikkina, mutta niin vain Oliver Vidinin ja Ilpo Rantasen suojatit onnistuivat hidastamaan Katajan pelin kävelyvauhtiseksi ja viemään Teemu Rannikolta riittävästi elintilaa pois, jotta Pirkanmaan joukkueista se ”pikkuveli” eteni välieriin.

Välierissä kevään kuumimmaksi joukkueeksi noussut Kouvot osoittautui materiaalinsa ja erityisesti takakenttänsä leveyden osalta liian suureksi haasteeksi BC Nokialle. Saappaat jalassa vasta kuudennessa ottelussa kaatuneet nokialaiset osoittivat kuitenkin, että yksittäisessä ottelussa joukkue on edelleen valmis kaatamaan joukkueen kuin joukkueen. Myös Helsinki Seagullsin.

Haavoittuneet Lokit…

Pelillisesti pronssiottelusta muodostunee, kirjaimellisesti, kova taistelu. Hyökkäyspelaamisen paljolti vauhdikkaaseen pallon liikuttamiseen ja dynaamisiin palloskriinipeleihin rakentava Seagulls tekee ihailtavalla asenteella töitä myös hyökkäyspäässä kenttää, mutta ajoittain materiaalin rajoitteet näkyvät karulla tavalla.

Takamies James Sinclair toimii helsinkiläisten hyökkäyksen keihäänkärkenä, mutta miehen tietyn lainen yksipuolisuus pelaajana saattaa aiheutua ongelmaksi, mikäli BC Nokia päättää keskittää voimavaransa puolustuspäässä Sinclairin omien ratkaisujen vaikeuttamiseen. Pystyykö Sinclair upottamaan haastetut keskimatkan kakkoset riittävällä tarkkuudella näätäpaitojen sentterien, David Kravishin ja Dragan Labovicin, varjellessa korirengasta kenties paremmin kuin yksikään toinen duo koko sarjassa? Ilmaisia lay-upeja ei ole pronssiottelussa tarjolla vierailijoiden korilla.

Seagulls-sentteri Terrence Watson on aktiivinen ja aggressiivinen pelaaja molempien korirenkaiden läheisyydessä, mutta Kravishin eliittitason vartioinnissa Watson ei liiemmin saa vapaata ilmatilaa renkaan läheisyydessä pallon ilmaan nostamiseen. Hyökkäyslevypallopelaajana vahva Watson saa tehdä täyden päivätyön, mikäli aikoo haalia irtopalloja käsiinsä BC Nokian korin lähellä. Erityisesti viisikot joissa Kravish ja Labovic täyttävät yhtäaikaisesti vierailijoiden etukentän pelipaikat, ovat Watson, Timo Heinonen ja Carl Lindbom auttamatta altavastaajan asemassa kolmen sekunnin alueella.

Antto Nikkarinen tulee kantamaan todella ison vastuun Seagullsin hyökkäyksen johtamisessa, eikä BC Nokia tule päästämään Nikkarista yhtään sen helpommalla kuin Rannikkoakaan. Alati vaihtuva ja ihon alle pyrkivä päällystakki Henri Hirvikosken, Niko Mattilan, Joni Herralan ja Vuk Malidzanin muodossa pyrkii ottamaan helpot syöttökulmat Nikkariselta pois, pakottamaan miehen omat ratkaisut pois kolmen pisteen kaarelta ja ohjaamaan 185-senttisen takamiehen BC Nokian isojen miesten käsivarsia kohti.

Mikäli Nikkarinen onnistuu rankaisemaan vierailijoiden puolustuksen jättämän aukon juuri kolmen pisteen sisäpuolella ja samalla venyttämään BC Nokian puolustukseen riittävän suuria aukkoja, joutuvat nuo ylempänä mainitut päällystakit todennäköisesti muuttamaan lähestymistapaansa Nikkarisen puolustamisessa.

- Pronssiottelu on meille viimeinen mahdollisuus päättää kausi voittoon. Samalla pääsemme viimeisen kerran mahtavan kotiyleisön eteen, kommentoi Seagulls-luotsi Mikko Larkas pronssiottelun alla.

…vastaan isot Näädät

Vierailijoiden näkökulmasta pronssiottelu on suuren mahdollisuuksien kamppailu. Seagulls lähtee ensisijaisesti puolustamaan BC Nokian takakenttää totutulla, hengästyttävällä intensiteetillä ja aggressiivisuudella, läpi koko 40-minuuttisen ottelun. Syöttölinjoilla sähisevät Jarkko Kyllönen, Antti Niskanen, ”Nanski” Addae sekä Sinclair pyrkivät vaikeuttamaan vierailijoiden pallon liikuttamista kaikilla sääntöjen sallimilla keinoilla.

Näätäpaitojen takamiesosaston johtohahmoksi kevään aikana noussut serbi Malidzan on pelinrakentajana sarjan kylmäpäisimpiä ja fiksuimpia takamiehiä. Turhaa hätäilyä ei 28-vuotiaan takamiehen otteissa ole nähty pudotuspelien aikana, eikä niitä tulla näkemään varmasti pronssiottelussakaan vaikka Seagulls kaikin keinoin tähän pyrkiikin.

Keskimäärin kolme syöttöä ottelussa jakanut Malidzan ei aina ole jakamassa sitä viimeistä ja ratkaisevaa syöttöä, mutta lukee puolustuksen liikkumista mestarillisella tavalla ja luo joukkuekavereilleen tarvittavan edun puolustajiinsa nähden oikea-aikaisilla ja oikeaan paikkaan toimitetuilla syötöillä, jotka pakottavat vastustajan puolustuksen voimakkaisiin apuihin ja juoksemaan askeleen perässä rotaatioidensa kanssa.

Suurimmat haasteet BC Nokia asettaa kotijoukkueelle korin läheisyydessä. Väkivahva serbi Labovic sekä jenkki Kravish ovat valmiita rankaisemaan Seagullsia joka kerta hyvän aseman vallattuaan, mikä omalta osaltaan imee väkisin helsinkiläisten puolustusta pois kolmen pisteen kaarelta. ”Salainen ase” vierailijoiden kokoonpanolistalla on 198-senttinen, paljon kokenut ja nähnyt 29-vuotias laituri Eldar Skamo. Pienen laiturin paikalta ”mismatch”-tilanteita hyökkäyskorin läheisyyteen luova Skamo on taitava syöttäjä ja riittävän kyvykäs korintekijä pienempiä pelaajia vastaan pakottaakseen helsinkiläiset vahvoihin apuasemiin, saadessaan pallon kolmen sekunnin läheisyyteen.

Kerrasta poikki –systeemillä pelattava pronssiottelu aiheuttaa todennäköisesti sen, että joukkueet lähtevät erityisesti hyökkäyspäässä hakemaan yksinkertaisten pelien kautta ylempänä mainittuja ”mismatcheja”, selkeitä etutilanteita yksittäistä puolustajaa vastaan. Vastaavasti puolustuspäässä suurimpien vahvuuksien pois pelaaminen mahdollisimman tehokkaasti on molempien valmentajien pelisuunnitelmassa alleviivattuna punaisella tussilla. Seagullsin vauhti vastaan BC Nokian koko.

- Edessä siis BC Nokian hienon kauden päätöspeli. Pronssipeli on aina joukkueille vaikea, kun on juuri menettänyt mahdollisuuden finaaleista. Tällaisen pelin voittaa ehdottomasti joukkue, joka eniten haluaa tuota pronssimitalia, pyörittelee BC Nokian päävalmentaja Oliver Vidin.

- Uskoisin meidän löytävän tuon motivaation jo siitä, että se voisi olla BC Nokian historian ensimmäinen mitali. Se olisi huikea menestystarina, ottaen huomioon olosuhteet, joita olemme käyneet läpi koko kauden.

Pronssiottelun ylösheitto tapahtuu Töölön Kisahallissa tiistaina 3.5. kello 18.30. Pronssittelun näet myös Elisa Viihteen Fanseat.com -palvelun kautta.

 
23.7.2021 10:01 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2021-2022 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy lokakuussa alussa ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 9.5.2022. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

18.7.2021 12:03 Susijengi

Shawn Hopkinsille sopimus Islannin liigaan

Viimeisen kahden kauden ajan Korisliigan ystäviä Tampereen Pyrinnössä ja BC Nokiassa ihastuttanut BC Nokian kasvatti Shawn Hopkins, 26, on allekirjoittanut ensimmäisen Suomen ulkopuolisen ammattilaissopimuksensa. Susijengin vahvuuteen kuuluva 195-senttinen Hopkins edustaa ensi kaudella KK Stjarnania Islannin liigassa.

7.7.2021 09:00 Korisliiga

Joonas Lehtoranta palaa KTP-Basketiin

Kevään Hollannin liigassa Feyenoordissa pelannut Joonas Lehtoranta, 27, on tehnyt ensi kauden kattavan sopimuksen kasvattajaseuransa KTP-Basketin kanssa. Lehtoranta siirtyi Korisliiga-kauden jälkeen juuri Kotkasta Hollantiin.

27.6.2021 08:34 Suomalaiset ulkomailla

Okko Järvi Belgian pääsarjan Phoenix Brysseliin

Korisliigan Vuoden pelaajaksi valittu Okko Järvi, 25, siirtyy urallaan ensimmäistä kertaa ulkomaille, kun hän solmi vuoden mittaisen sopimuksen belgialaisseuran kanssa. Järvi on kesän ajan kuulunut Susijengin Open Gym -leiritykseen.

24.6.2021 08:46 Korisliiga

Kobrat julkaisi ensi kauden joukkueensa rungon: Carter, Kilpinen ja JBA-kaksikko Lapualle

Korisliiga-kauteen valmistuva Kobrat on solminut sopimukset Paul Carterin, Justus Kilpisen, Henry Boydin ja Chrysostom Chukwuman kanssa. Lapualaisjoukkue luottaa jatkossakin Jussi Turjaan ja Juho Lehtorantaan.

17.6.2021 20:00 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2021–22 myönnetty – mukana ennätysmäärä joukkueita

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2021–22. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Suurin muutos nähdään miesten I divisioona B:ssä sekä naisten I divisioonassa, joiden joukkuemäärät kasvavat.

16.6.2021 13:08 Korisliiga

Vuoden ulkomaalaispelaaja Jeremiah Wood ja Vilpas jatkosopimukseen

Tuore Suomen mestari Salon Vilpas ja finaaleiden arvokkaimmaksi pelaajaksi sekä Vuoden ulkomaalaispelaajaksi valittu Jeremiah Wood solmivat yksivuotisen jatkosopimuksen.

9.6.2021 14:50 Korisliiga

Osku Heinoselle kahden vuoden jatkosopimus Pyrintöön

Tampereen Pyrintö on solminut kahden vuoden jatkosopimuksen Osku Heinosen kanssa. Kokenut ja tarkkakätinen Heinonen aloittaa jo 12. kautensa Pyrinnön Korisliiga-joukkueessa.

7.6.2021 11:26 Korisliiga

Pyrinnölle merkittävä jatkosopimus, David Gonzalvez jatkaa Tampereella kevääseen 2023

Tampereen Pyrintö on solminut kahden vuoden jatkosopimuksen kapteeninsa David Gonzalvezin, 33, kanssa. Tuleva kausi on amerikkalaisen kuudes Korisliigassa.

3.6.2021 10:00 Susijengi

Matti Nuutinen nostaa tossut naulaan

Kolmet arvokisat, kahdet EM-karsinnat ja yhdet MM-karsinnat Susijengin sinivalkopaidassa pelannut likaisen työn tekijä ja kaksinkertainen Suomen mestari, kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 31, lopettaa koripallouransa.

2.6.2021 15:00 Mestarien liiga

Suomen mestari Vilpas lähtee Mestarien liigan karsintoihin

Keväällä ensimmäisen koripalloilun Suomen mestaruutensa voittanut Salon Vilpas on päättänyt osallistua syyskuussa Mestarien liigan karsintoihin. Mestarien liigan karsinnat pelataan 13.–17. syyskuuta. Arvonta suoritetaan heinäkuussa ja otteluohjelma varmistetaan heinäkuun viimeinen päivä.

2.6.2021 13:00 Suomen Cup

Koripallon Suomen Cup Ylelle pitkällä sopimuksella

Suomen Koripalloliitto ja Yle solmivat kolmivuotisen sopimuksen miesten ja naisten Suomen Cupin finaaliviikonloppujen tv-oikeuksista.

2.6.2021 08:34 Korisliiga

Korisliigassa ja Susijengissä debytoinut Remu Raitanen siirtyy KTP:hen

KTP-Basket ja Susijengin nuorempaan osastoon kuuluva Remu Raitanen solmivat 1+1-mallisen sopimuksen. 206-senttinen Raitanen esiintyi viime kesänä ensimmäistä kertaa Susijengin paidassa.

30.5.2021 14:12 Korisliiga

Aatu Kivimäki Tigers Tübingenin vahvuuteen

Kevään 2021 Suomen mestaruuden salolaiselle Vilpas Vikingsille ratkaisseiden pelaajien eliittiin ryminällä kohonnut karkkilalaislähtöinen Aatu Kivimäki, 23, siirtyy ensi kaudeksi Saksan kakkostasolle Pro A:han. Kivimäen uusi työnantaja on suomalaisen valmentajakaksikon Daniel Jansson-Hussain Dassouki luotsaama Tigers Tübingen.

25.5.2021 10:00 Korisliiga

Aalto, Luukkonen ja Salonen divisioonien parhaat pelaajat, Vilppaan Vihiniemi Vuoden seurajohtaja

Mikael Aalto valittiin I divisioona A:n parhaaksi pelaajaksi, I divisioona B:n paras oli Eemi Luukkonen. Naisten I divisioonan Vuoden pelaajaksi valittiin Sanni Salonen. Mestaruutta juhlineen Salon Vilppaan toiminnanjohtaja Marko Vihiniemi palkittiin Vuoden seurajohtajana. 

21.5.2021 14:03 Korisliiga

Teemu Rannikko Vilppaan valmennukseen - Sami Toiviainen jatkaa päävalmentajana kevääseen 2023

Suomen mestaruutta kauden päätteeksi juhlinut Salon Vilpas on solminut vuoden lisäjatkon päävalmentaja Sami Toiviaisen sopimukseen. Teemu Rannikko ja Jussi Savolainen vahvistavat salolaisjoukkueen valmennusta.

18.5.2021 10:46 Korisliiga

Aarni Korkiatupa Kouvoihin kaksivuotisella sopimuksella

18-vuotias Aarni Korkiatupa siirtyy Kouvoihin HBA-Märskystä, jonka riveissä laiturin tontilla viihtyvä Korkiatupa pelasi kolmen kauden ajan I divisioona A:ta.

12.5.2021 12:07 Korisliiga

Miikka Marttinen Karhu Basketiin, Rousku joukkueen valmennukseen

Kauhajoki on solminut kaksivuotisen sopimuksen 29-vuotiaan Miikka Marttisen kanssa. Apuvalmentajaksi saapuvan Risto-Matti Rouskun sopimus on 1+1-mallinen.

11.5.2021 21:42 Korisliiga

Mestarit pysyvät yhdessä - Juho Nenonen Vilppaan kanssa jatkosopimukseen

Tuore Suomen mestari Salon Vilpas on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen Juho Nenosen kanssa. Tuleva kausi on Nenoselle 17. Korisliigassa.

7.5.2021 17:00 Korisliiga

Okko Järvi on Korisliigan Vuoden pelaaja, Pyrinnölle rutkasti tunnustusta

Kauhajoen Karhu Basketia edustanut Okko Järvi äänestetty Korisliigan Vuoden pelaajaksi. Tampereen Pyrintö putsasi palkintopöytää kolmessa eri kategoriassa.

Näytä lisää vastaavia