Seagulls ja BC Nokia ratkaisevat pronssimitalien kohtalon

2.5.2016 Korisliigan finaalien pyörähtäessä käyntiin maanantaina, ratkaistaan tiistaina pronssisten mitalien kohtalo. Pronssisista mitaleista kamppailevat toista liigakauttaan pelaava, runkosarjassa seitsemänneksi sijoittunut Helsinki Seagulls, sekä sarjanousija, runkosarjan kahdeksanteen sijaan päättänyt BC Nokia.

Antto Nikkarinen vastaa omalta osaltaan paljolti Seagullsin hyökkäyksen toimivuudesta pronssiottelun kuluessa...

...Eldar Skamon toimiessa BC Nokian hyökkäyksen "salaisena aseena"..

Kumpi juhlii tiistaina? Murjooko Dragan Labovicin BC Nokia itsensä pronssimitaleihin...

...vai liiteleekl Seagulls Carl Lindbomin johdolla Korisliigan kolmanteen sijaan. Kuvat: Erkki Hautaviita & Francois Perthuis

Korisliigan kausi 2015/2016 on mitalisteja vaille valmis. Finaalien pyörähtäessä käyntiin maanantaina Kouvolassa, ratkaistaan pronssisten mitalien kohtalo Helsingissä tiistaina, kun toista liigakauttaan pelaava Helsinki Seagulls isännöi sarjanousija BC Nokiaa ”pronssifinaalissa” Töölön Kisahallilla.

Kausi on jo nyt ollut molemmille joukkueille ehdoton onnistuminen. Puolivälierissä Helsinki Seagulls tiputti runkosarjan toiseksi parhaan joukkueen, Kauhajoen Karhun viidessä ottelussa. BC Nokia pisti pykälän paremmaksi, kaataen runkosarjan ylivoimaisen ykkösen, Joensuun Katajan, neljässä ottelussa ja tiputtaen hallitsevat mestarit pois leikistä vastoin koko koripallokansan odotuksia.

Ilman laituri Jason Conleyn palveluksia puolivälierien neljännen ottelun avauspuolikkaalta lähtien pelannut Seagulls on osoittanut venymiskykyään jo useaan otteeseen. Karhun kaataminen vain kahdella jenkillä on saavutus, mitä ei sovi väheksyä, eikä välieräsarjan venyttäminen seitsemänteen otteluun vahvaa kevättä pelaavaa Pyrintöä vastaan ollut missään nimessä helppo temppu.

BC Nokian yllätysvalmiutta ei yksikään Korisliigan seuraaja tohdi epäillä enää tässä vaiheessa kevättä. Hallitseva mestari ja runkosarjan dominoivalla tavalla voittanut Joensuun Kataja lähti puolivälieriin päivänselvänä ennakkosuosikkina, mutta niin vain Oliver Vidinin ja Ilpo Rantasen suojatit onnistuivat hidastamaan Katajan pelin kävelyvauhtiseksi ja viemään Teemu Rannikolta riittävästi elintilaa pois, jotta Pirkanmaan joukkueista se ”pikkuveli” eteni välieriin.

Välierissä kevään kuumimmaksi joukkueeksi noussut Kouvot osoittautui materiaalinsa ja erityisesti takakenttänsä leveyden osalta liian suureksi haasteeksi BC Nokialle. Saappaat jalassa vasta kuudennessa ottelussa kaatuneet nokialaiset osoittivat kuitenkin, että yksittäisessä ottelussa joukkue on edelleen valmis kaatamaan joukkueen kuin joukkueen. Myös Helsinki Seagullsin.

Haavoittuneet Lokit…

Pelillisesti pronssiottelusta muodostunee, kirjaimellisesti, kova taistelu. Hyökkäyspelaamisen paljolti vauhdikkaaseen pallon liikuttamiseen ja dynaamisiin palloskriinipeleihin rakentava Seagulls tekee ihailtavalla asenteella töitä myös hyökkäyspäässä kenttää, mutta ajoittain materiaalin rajoitteet näkyvät karulla tavalla.

Takamies James Sinclair toimii helsinkiläisten hyökkäyksen keihäänkärkenä, mutta miehen tietyn lainen yksipuolisuus pelaajana saattaa aiheutua ongelmaksi, mikäli BC Nokia päättää keskittää voimavaransa puolustuspäässä Sinclairin omien ratkaisujen vaikeuttamiseen. Pystyykö Sinclair upottamaan haastetut keskimatkan kakkoset riittävällä tarkkuudella näätäpaitojen sentterien, David Kravishin ja Dragan Labovicin, varjellessa korirengasta kenties paremmin kuin yksikään toinen duo koko sarjassa? Ilmaisia lay-upeja ei ole pronssiottelussa tarjolla vierailijoiden korilla.

Seagulls-sentteri Terrence Watson on aktiivinen ja aggressiivinen pelaaja molempien korirenkaiden läheisyydessä, mutta Kravishin eliittitason vartioinnissa Watson ei liiemmin saa vapaata ilmatilaa renkaan läheisyydessä pallon ilmaan nostamiseen. Hyökkäyslevypallopelaajana vahva Watson saa tehdä täyden päivätyön, mikäli aikoo haalia irtopalloja käsiinsä BC Nokian korin lähellä. Erityisesti viisikot joissa Kravish ja Labovic täyttävät yhtäaikaisesti vierailijoiden etukentän pelipaikat, ovat Watson, Timo Heinonen ja Carl Lindbom auttamatta altavastaajan asemassa kolmen sekunnin alueella.

Antto Nikkarinen tulee kantamaan todella ison vastuun Seagullsin hyökkäyksen johtamisessa, eikä BC Nokia tule päästämään Nikkarista yhtään sen helpommalla kuin Rannikkoakaan. Alati vaihtuva ja ihon alle pyrkivä päällystakki Henri Hirvikosken, Niko Mattilan, Joni Herralan ja Vuk Malidzanin muodossa pyrkii ottamaan helpot syöttökulmat Nikkariselta pois, pakottamaan miehen omat ratkaisut pois kolmen pisteen kaarelta ja ohjaamaan 185-senttisen takamiehen BC Nokian isojen miesten käsivarsia kohti.

Mikäli Nikkarinen onnistuu rankaisemaan vierailijoiden puolustuksen jättämän aukon juuri kolmen pisteen sisäpuolella ja samalla venyttämään BC Nokian puolustukseen riittävän suuria aukkoja, joutuvat nuo ylempänä mainitut päällystakit todennäköisesti muuttamaan lähestymistapaansa Nikkarisen puolustamisessa.

- Pronssiottelu on meille viimeinen mahdollisuus päättää kausi voittoon. Samalla pääsemme viimeisen kerran mahtavan kotiyleisön eteen, kommentoi Seagulls-luotsi Mikko Larkas pronssiottelun alla.

…vastaan isot Näädät

Vierailijoiden näkökulmasta pronssiottelu on suuren mahdollisuuksien kamppailu. Seagulls lähtee ensisijaisesti puolustamaan BC Nokian takakenttää totutulla, hengästyttävällä intensiteetillä ja aggressiivisuudella, läpi koko 40-minuuttisen ottelun. Syöttölinjoilla sähisevät Jarkko Kyllönen, Antti Niskanen, ”Nanski” Addae sekä Sinclair pyrkivät vaikeuttamaan vierailijoiden pallon liikuttamista kaikilla sääntöjen sallimilla keinoilla.

Näätäpaitojen takamiesosaston johtohahmoksi kevään aikana noussut serbi Malidzan on pelinrakentajana sarjan kylmäpäisimpiä ja fiksuimpia takamiehiä. Turhaa hätäilyä ei 28-vuotiaan takamiehen otteissa ole nähty pudotuspelien aikana, eikä niitä tulla näkemään varmasti pronssiottelussakaan vaikka Seagulls kaikin keinoin tähän pyrkiikin.

Keskimäärin kolme syöttöä ottelussa jakanut Malidzan ei aina ole jakamassa sitä viimeistä ja ratkaisevaa syöttöä, mutta lukee puolustuksen liikkumista mestarillisella tavalla ja luo joukkuekavereilleen tarvittavan edun puolustajiinsa nähden oikea-aikaisilla ja oikeaan paikkaan toimitetuilla syötöillä, jotka pakottavat vastustajan puolustuksen voimakkaisiin apuihin ja juoksemaan askeleen perässä rotaatioidensa kanssa.

Suurimmat haasteet BC Nokia asettaa kotijoukkueelle korin läheisyydessä. Väkivahva serbi Labovic sekä jenkki Kravish ovat valmiita rankaisemaan Seagullsia joka kerta hyvän aseman vallattuaan, mikä omalta osaltaan imee väkisin helsinkiläisten puolustusta pois kolmen pisteen kaarelta. ”Salainen ase” vierailijoiden kokoonpanolistalla on 198-senttinen, paljon kokenut ja nähnyt 29-vuotias laituri Eldar Skamo. Pienen laiturin paikalta ”mismatch”-tilanteita hyökkäyskorin läheisyyteen luova Skamo on taitava syöttäjä ja riittävän kyvykäs korintekijä pienempiä pelaajia vastaan pakottaakseen helsinkiläiset vahvoihin apuasemiin, saadessaan pallon kolmen sekunnin läheisyyteen.

Kerrasta poikki –systeemillä pelattava pronssiottelu aiheuttaa todennäköisesti sen, että joukkueet lähtevät erityisesti hyökkäyspäässä hakemaan yksinkertaisten pelien kautta ylempänä mainittuja ”mismatcheja”, selkeitä etutilanteita yksittäistä puolustajaa vastaan. Vastaavasti puolustuspäässä suurimpien vahvuuksien pois pelaaminen mahdollisimman tehokkaasti on molempien valmentajien pelisuunnitelmassa alleviivattuna punaisella tussilla. Seagullsin vauhti vastaan BC Nokian koko.

- Edessä siis BC Nokian hienon kauden päätöspeli. Pronssipeli on aina joukkueille vaikea, kun on juuri menettänyt mahdollisuuden finaaleista. Tällaisen pelin voittaa ehdottomasti joukkue, joka eniten haluaa tuota pronssimitalia, pyörittelee BC Nokian päävalmentaja Oliver Vidin.

- Uskoisin meidän löytävän tuon motivaation jo siitä, että se voisi olla BC Nokian historian ensimmäinen mitali. Se olisi huikea menestystarina, ottaen huomioon olosuhteet, joita olemme käyneet läpi koko kauden.

Pronssiottelun ylösheitto tapahtuu Töölön Kisahallissa tiistaina 3.5. kello 18.30. Pronssittelun näet myös Elisa Viihteen Fanseat.com -palvelun kautta.

 
29.6.2020 08:03 Korisliiga

Veteraanilaituri Matias Ojala liittyy BC Nokian vahvuuteen

Kokenut laituri Matias Ojala, 30, liittyy tulevaksi kaudeksi BC Nokian riveihin. Ojala pelasi edelliset kaksi kautta joensuulaisessa Kataja Basketissa.

27.6.2020 10:25 Korisliiga

Kevin Bracy-Davis tekee paluun Korisliigaan Uran paidassa

Kaarinalainen Ura Basket on tehnyt ensimmäisen sopimuksensa ulkomaalaisvahvistuksen kanssa, kun joukkueeseen saapuu tulevaksi kaudeksi aiemmin Kataja Basketia ja Korihaita edustanut Kevin Bracy-Davis.

27.6.2020 09:48 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2019: Karhu karjuu Kouvot kumoon

Hallitseva mestari Karhu Basket paransi juoksuaan Korisliigan kevätkauden 2019 edetessä ja selviytyi puolivälierien ja välierien kautta finaaliin vailla tappiota. Kolmen vuoden takainen Suomen mestari Kouvot puolestaan peittosi Salon Vilppaan pitkän kaavan mukaan. Kouvot antoi kaikkensa, mutta Karhu Basket oli finaaleissa kerta kaikkiaan liian vahva.

25.6.2020 15:41 Korisliiga

Damion Dantzler palaa Ura Basketin päävalmentajaksi – Airenne jatkaa, Tuomala uutena kasvona

Korisliigassa kolmatta perättäistä kauttaan valmisteleva Ura Basket on solminut valmentajasopimuksen Damion Dantzlerin, 44, kanssa. Lisäksi Joona Airenne ja Joona Tuomala ovat tehneet Uran kanssa pelaajasopimukset.

23.6.2020 08:36 Korisliiga

Susijengi-taituri Jamar Wilson kaksivuotiseen sopimukseen Kataja Basketin kanssa

Helmikuussa Ranskasta Korisliigan Kataja Basketiin siirtynyt Jamar Wilson, 36, on tehnyt kaksivuotisen sopimuksen joensuulaisseuran kanssa.

20.6.2020 11:04 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2018: Karhu Basket karjahtelee mestariksi

Edelliskevään hopeamitalinsa karaisema Salon Vilpas jyräsi näytöstyyliin runkosarjaykköseksi pelikaudella 2017-18 ja pelinjohtajansa Teemu Rannikon loukkaantumisesta huolimatta lunasti toisen perättäisen finaalipaikan. Kauden huipennuksessa voittajana selvisi kuitenkin Bojan Sarcevicin orkestroima Karhu Basket, joka toi Kauhajoelle ensimmäisen mestaruutensa.

19.6.2020 11:55 Korisliiga

Hienon tulokaskauden pelannut Shawn Hopkins Tampereen Pyrintöön

Korisliiga-debyyttinsä kaudella 2019-20 tehnyt Shawn Hopkins, 25, siirtyy kasvattajaseuransa BC Nokian edustusjoukkueen riveistä Tampereen Pyrinnön punapaitaan.

17.6.2020 16:21 Korisliiga

Nikula jatkaa Korihaiden päävalmentajana – omille kasvateille sopimuksia

Korisliigassa ensi kaudella jatkava Uudenkaupungin Korihait solmi jatkosopimukset päävalmentaja Jarno Nikulan sekä pelaaja Tommi Lehtonen kanssa. 17-vuotias Aamos Nikula liittyy Korihaiden liigavahvuuteen

16.6.2020 18:45 Korisliiga

Korisliigojen sarjalisenssit kaudelle 2020-21 myönnetty

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2020-21. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Suurin muutos nähdään miesten I divisioona B:ssä sekä naisten I divisioonassa, joiden joukkuemäärät kasvavat.

13.6.2020 11:45 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2017: Kataja Basketin taidonnäyte runkosarjavoittaja Vilpasta vastaan

Fantastisen kevätkauden 2016 seurauksena Salon Vilpas kohosi kertaheitolla Korisliigan kermaan runkosarjakauden 2016-17 aikana. Finaaleissa pidemmän korren vei kuitenkin edelliskevään puolivälieräkarahtamisesta sisuuntunut Kataja Basket, joka viime sekunnilla viemänsä avausottelun momentumin turvin ratsasti suvereeniin mestaruuteen.

10.6.2020 10:05 Korisliiga

Heittäjä-ässä Osku Heinonen jatkaa Pyrinnössä

Laituri Osku Heinonen on allekirjoittanut vuoden jatkosopimuksen Tampereen Pyrinnön kanssa.

8.6.2020 09:56 Korisliiga

David Gonzalvez Pyrinnön ensimmäinen amerikkalaisvahvistus

Tampereen Pyrintö ja David Gonzalvez ovat solmineet yksivuotisen sopimuksen. Tuleva kausi on Gonzalvezille viides Korisliigassa.

6.6.2020 10:08 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2016: Kouvot hurmoksessa mestaruuteen

Kouvot taipui siltaan Korisliigan kevään 2016 puolivälierien ratkaisevassa ottelussa Salon Vilpasta vastaan, mutta kaivautui tahdolla ja taidolla väkisin mitalipeleihin. Puolivälieristä ammennettu itseluottamus siivitti Kouvot hurmokseen, jonka turvin joukkue marssi ensimmäiseen mestaruuteensa kahteentoista vuoteen.

5.6.2020 14:10 Korisliiga

Roope Suonio on tyytyväinen Lahti Basketballin kesän hankintoihin – ”Haluamme palauttaa lahtelaisen koripalloidentiteetin”

Lahti Basketball on hankkinut riveihinsä kuluvalla kesätauolla sekä lupaavia pelaajia että mestarivalmentajan. Toiminnanjohtaja Roope Suonio kertoo, että kaikille pelaajille on kerrottu selkeästi, mitä heiltä nyt odotetaan.

2.6.2020 08:26 Korisliiga

BC Nokialle jättikaappaus - Antero Lehto kaksivuotisella sopimuksella Nokialle

BC Nokian Korisliiga-joukkue naarasi siirtomarkkinoilta ison vonkaleen, kun Antero Lehto, 36, vaihtaa Tampereen naapurikunta Nokiaan.

1.6.2020 12:43 Korisliiga

Ricky Waxlax siirtyy Lahti Basketballin riveihin

Lahti Basketball on solminut 2+1-mallisen sopimuksen Ricky Waxlaxin kanssa. Waxlax siirtyy Lahteen Helsinki Seagullsin riveistä.

30.5.2020 11:58 Korisliiga

Korisliigan finaalit 2015: Vihdoinkin, Kataja!

Saavutettuaan kolmentoista kauden aikana kuusi SM-hopeaa ja neljä SM-pronssia osui Kataja Basket viimein kultasuoneen kevään 2015 finaaleissa. Vaikka pudotuspelit venyivät pitkän kaavan mukaisiksi ja loukkaantumisetkin hiersivät, vapautunut Kataja sai vuodattaa pitkään patoutuneita voitonkyyneliä päihitettyään Bisonsin finaaleissa viidennessä osaottelussa.

29.5.2020 08:44 Haastattelu

Aatu Kivimäki: Minun valmentajani

Vilppaan takapelaaja Aatu Kivimäen, 22, koripallouran taival on vienyt hänet tähän mennessä kotiseuduiltaan Karkkilasta ja divaripeleistä Salon Korisliiga-kentille. Kivimäen uran merkittävimmät valmentajat ovatkin molemmista kaupungeista: Kimmo Tolvanen, Joonas Iisalo ja Ville Tuominen.

28.5.2020 08:29 Korisliiga

Niko Mattila ja Tomi Lommi siirtyvät Kataja Basketin takakentälle

Joensuulaisseura on solminut kahden kauden mittaisen sopimuksen edelliset viisi kautta BC Nokiaa edustaneen Niko Mattilan kanssa. Tomi Lommi siirtyy Katajaan Kouvoista, jossa hän pelasi viime kaudella ensimmäisen Korisliiga-kautensa.

26.5.2020 16:49 Korisliiga

Korisliigan parhaaksi äänestetty Henri Kantonen siirtyy Vilppaasta Ranskaan

22-vuotias takamies on allekirjoittanut pelaajasopimuksen Ranskan ProB-liigassa pelaavan Aix-Maurienne Savoie Basketin kanssa. Viime kaudella samassa seurassa pelasi Susijengin takamies Ilari Seppälä.

Näytä lisää vastaavia