Seurauutisia #13: Varhaisen puuttumisen mallista hyviä kokemuksia Kouvolassa

11.6.2019 10:00 Kouvolan Kouvoissa toteutettiin kuluneella kaudella varhaisen puuttumisen mallia, jonka tavoitteena on edesauttaa avointa keskustelua ennen kuin haasteet urheiluseurassa käyvät ylivoimaisiksi ja ne hankaloittavat lasten harrastustoimintaa. Jatkossa malli on tarkoitus jalkauttaa myös muiden seurojen toimintaan.

Erilaisten perheiden ja erilaisten lasten muodostuminen harmoniseksi yhteisöksi aiheuttaa tänä päivänä useissa seuroissa eri lajien parissa isoja haasteita ja tuhlaa seuratoimijoiden voimavaroja. Toiminnassa on mukana perheitä hyvin erilaisista lähtökohdista, elämäntilanteista, voimavaroista ja asenneilmapiiristä.

Myös valmentajat ovat erilaisia taustoiltaan ja kokemukseltaan. Hyvin harvoin valmentajalla on myöskään erityisosaamista haasteellisista vuorovaikutustilanteista. Puhumattakaan, että heillä olisi ammatillista osaamista lasten ja nuorten kehitysvaiheista tai perhedynamiikasta.

Urheiluseurat kokevat tarvitsevansa konkreettista tukea tilanteiden haltuunottoon ennen kuin haasteet käyvät ylivoimaiseksi ja hankaloittaa lasten harrastustoimintaa. Tällöin apuna olisi hyvä olla henkilö, joka sitoutuu viemään varhaisen puuttumisen mallin projektia suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti useamman tai vähintään yhden kauden ajan.

Mikä on varhaisen puuttumisen malli?

Varhaisen puuttumisen käsitteellä tarkoitetaan yleisesti sitä, että ongelmat havaitaan ja niihin pyritään löytämään ratkaisuja mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Varhaisen puuttumisen mallin tavoitteena on edesauttaa avointa keskustelua ennen kuin haasteet käyvät ylivoimaisiksi. Varhainen puuttuminen ei yksinään riitä, vaan tarvitaan myös hyvinvointia rakentavaa ja ongelmia ehkäisevää työtä.

Kouvoissa toteutettiin kuluneella kaudella varhaisen puuttumisen mallia

Vuosi sitten Kaakkois-Suomen alueen seurojen tapaamisessa havaittiin perheiden erilaisten taustojen ja elämäntilanteiden aiheuttavan haasteita harrastustoiminnassa. Asiaa ei haluttu Kouvoissa jättää vain keskustelun tasolle, vaan ratkaisuksi päätettiin ottaa käyttöön varhaisen puuttumisen malli.

- Tuntuu epäreilulta, jos valmentaja joutuu ratkomaan kaikki ongelmat. Eikä se valmentajan tehtävä saa ollakaan. Mietimme seurassa, miten voimme auttaa. Halusimme joukkueiden ulkopuolisen henkilön auttamaan haasteiden ratkomisessa, ja alan ammattilainen löytyi lopulta seuran sisäpiiristä, toteaa pitkään Kouvojen toiminnassa mukana ollut Ira Pasi.

Kouvoissa aktiivisesti erilaisissa rooleissa toiminut siviilityönä nuorisopsykiatrian hoitajana toimiva Kirsi Tuviala päätti ryhtyä joukkueiden tukihenkilöksi. Kirsi kiersi jokaisen joukkueen vanhempainilloissa, joissa käytiin läpi mm. vanhempien roolia joukkueen ja lasten tukemisessa positiivisen kannustuksen kautta. Palaveri päätettiin aina vanhempien sopimuksen allekirjoitukseen.

- Vanhemmat ja valmentajat ovat ottaneet toimintamallin positiivisesti vastaan. Vaikka asiat ovat olleet pieniä, tästä on ollut iso apu, kommentoi Ira Pasi.

- Ongelmat ovat hyvin erityyppisiä. Yleisimmin kyse on siitä, että vanhemmat kokevat vääryyttä, kuten oma lapsi on pelannut liian vähän. Tapaukset ovat aika usein väärinymmärryksiä ja jonkun pitää vain olla rohkea ja uskaltaa ottaa asiat puheeksi, valaisee Kirsi Tuviala.

Kirsin tehtävänä ei ollut vain kertoa vanhemmille asioista, vaan tukea myös valmentajia kauden aikana. Pyynnön tai tarpeen ilmaantuessa hän esimerkiksi seurasi harjoituksia ja keskusteli asioista erilaisissa ryhmissä.

- Toimin sanoittajana, vanhempien ja valmentajien välillä. On tärkeää saada purkaa asiat jollekin, jatkaa Kirsi Tuviala.

Lasten pitää tänä päivänä sopeutua jatkuvasti erilaisiin muutoksiin. Ongelmia on havaittu Kouvojen lisäksi varmasti myös muissa seuroissa.

- Tämä on sellainen asia, mitä varmasti jokaisessa seurassa on mietitty. Mutta ratkaisuja ei välttämättä ole keksitty. Jokaisesta seurasta löytyy varmasti vanhemmista niitä alan osaajia, jotka tekevät tällaisten asioiden parissa siviilityötä. On vain rohkeasti kysyttävä ja osattava etsiä niitä osaajia, kannustaa Ira Pasi.

- Seuroissa ei voida välttyä täysin ongelmatilanteilta. On kaikkien kannalta hyödyllistä, että ongelmiin voi ajoissa etsiä ratkaisuja. Sen vuoksi toiveenamme onkin jakaa mallia myös muiden seurojen käyttöön, toteaa Kirsi Tuviala.

Tulevaisuudessa malli käyttöön myös muissa seuroissa

Erilaisia ongelmia tulee vastaan varmasti kaikissa seuroissa eri lajien parissa. Koripalloliitto haluaa olla seurojen tukena ongelmien ratkomisessa ja varhaisen puuttumisen mallia tarjotaan jatkossa kaikkien kiinnostuneiden jäsenseurojen käyttöön.

Kysy lisää:
Susanna Strömberg
susanna@basket.fi

Tämän lisäksi seuroille tulee käyttöön syrjinnän ja häirinnän ehkäisyä tukevia materiaaleja Väestöliiton ja urheilun yhteisen Et ole yksin -hankkeen kautta. Materiaaleja testaan ensin pilottiseuroissa (koripallosta Turun NMKY ja WB-Pantterit) ja myöhemmin syksyllä ne tulevat kaikkien seurojen käyttöön.

 

Asiat

 
24.9.2020 08:04 Seurauutinen

Seurauutisia #45: Osoita tukea seurallesi – #Seurapaitapäivä vietetään tiistaina 29.9.

Jälleen on aika kaivaa kaapeista seurapaidat, -pipot ja muut seuravärein varustetut kamppeet. Tiistaina 29.9. juhlistetaan #Seurasydän-kampanjan kohokohdaksi noussutta seurapaitapäivää.

2.9.2020 15:09 Seurauutinen

Seurauutisia 44: Koripalloliitto suosittelee Koronavilkku-sovelluksen käyttöönottoa kaikille

Koripalloliitto suosittelee Koronavilkku-sovelluksen käyttöönottoa mahdollisten tartuntatapausten jäljittämisen helpottamiseksi. Voit ladata maksuttoman sovelluksen älypuhelimesi sovelluskaupasta.

25.8.2020 20:44 Seurauutinen

Seurauutisia #43: Rauma Basketin pelitapahtumien koronaohjeet yleisölle ovat kaikkien seurojen käytössä

Vallitseva koronapandemia vaatii ottelutapahtumiin saapuvilta katsojilta huolellista hygieniaa ja tarkkaavaisuutta. Tärkein ohjenuora on se, että ottelutapahtumiin saavutaan ainoastaan terveenä.

31.7.2020 10:31 Seurauutinen

Seurauutisia #42: Pikkusudet-koriskoulut valtaavat jälleen koko Suomen

Suomen Koripalloliiton ja K-ryhmän päivittäistavaratoimialan Pikkusudet-yhteistyö jatkuu myös kaudella 2020-2021. Koripalloliitto kannustaa kaikki seurat mukaan Pikkusudet-laumaan ja järjestämään Pikkusudet-koriskouluja.

2.6.2020 13:34 Läntinen alue

Mieleinen Basket -junioriturnaus syyskuussa Loimaalla

Mikro-, mini- ja U14-ikäisten syysturnaus Mieleinen Basket järjestetään 19.-20.9.2020 Loimaalla.

25.5.2020 09:54 Seurauutinen

Seurauutisia #41: Urheiluseuroille verkkokurssi häirinnän ennaltaehkäisyyn ja siihen puuttumiseen

Väestöliitto on julkaissut kaikille avoimen ja ilmaisen verkkokurssin lapsiin kohdistuvan häirinnän ennaltaehkäisystä ja siihen puuttumisesta. Kurssi on suunnattu erityisesti urheiluseurojen valmentajille, työntekijöille ja vapaaehtoisille.

14.5.2020 14:01 Koripalloliitto tiedottaa

Tukea haettavissa koronapandemian haittojen lieventämiseksi, hakuaikaa pidennetty

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) avasi torstaina 30.4. haun, jolla liikunta- ja urheiluseurat voivat hakea tukea koronapandemian aiheuttamien haittojen lieventämiseksi. Avustushakuaikaa on pidennetty ja se päättyy 19.5. klo 16.15.

7.5.2020 07:57 Seurauutinen

Seurauutisia #40: Unelmien liikuntapäivää vietetään äitienpäivänä 10.5.

Perinteinen Unelmien liikuntapäivä saa koronavirustilanteen vuoksi tänä vuonna uuden muodon: se toteutuu kodeissa ja somessa. Päivä tarjoaa seuroille mahdollisuuden aktivoida jäseniään ja tutustuttaa uusia ihmisiä lajin pariin.

2.5.2020 20:30 Seurauutinen

Seurauutisia #39: Seuratoiminnan kehittämistukea myönnettiin seitsemälle koripalloseuralle

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa vuosittain tukea seuratoiminnan kehittämiseen. Vuonna 2020 tukea sai seitsemän seuraa koripallotoiminnan järjestämiseen.

30.4.2020 17:38 Seurauutinen

Kuukauden korissydän #4: Pekka Paulomäelle karkkilalainen koripallo on kaikki kaikessa

Pekka Paulomäki on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan neljäs persoona. Hän on kiitollinen karkkilalaiselle koripalloyhteisölle, joka nosti hänet takaisin jaloilleen.

30.4.2020 09:24 Seurauutinen

Koripalloa ja kielikylpyjä Kainuussa – valmentaja Alex Tricoli haluaa rakentaa Pohjois-Suomeen vahvempaa koripalloinfrastruktuuria

Floridasta Kainuuseen muuttanut koripallovalmentaja Alex Tricoli luotsaa Pohjois-Suomessa kaksi vuotta sitten käynnistynyttä Kielikylpykoripallo-hanketta. Tarkoituksena on hänen mukaansa kehittää yhtä aikaa sekä englannin taitoja että koripalloinfrastruktuuria.

18.4.2020 11:31 Kaakkoinen alue

Teemu Turunen on Namika Lappeenrannan uusi päävalmentaja

Teemu Turunen on Namika Lappeenrannan uusi päävalmentaja.

16.4.2020 20:50 Seurauutinen

Seurauutisia #38: Tutustu Koripalloliiton vastuullisuusohjelmaan

Koripalloliiton vastuullisuusohjelma sisältää kolme pääteemaa: sosiaalinen, taloudellinen ja ympäristövastuullisuus otetaan tasapuolisesti huomioon toinen toisiaan tukien. Vastuullisuus on kiinteä osa Koripalloliiton strategiaa.

31.3.2020 18:24 Seurauutinen

Kuukauden korissydän #3: Tapio Riutta huoltaa pelaajia, mutta myös omaa mieltään koripallon kautta

Tapio ”Tapsa” Riutta on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan kolmas persoona. Kataja Basketin huoltajana vapaa-aikaansa viettävälle Riutalle koripallo on henkireikä, jonka merkitys on hänelle korvaamaton.

26.3.2020 11:14 Seurauutinen

Seurauutisia #37: Osoita tukea seurallesi – #Seurapaitapäiväkotona vietetään tiistaina 31.3.

Urheiluseuratoiminnan suurin vahvuus on yhteisöllisyyden voima – ja nyt sitä tarvitaan enemmän kuin koskaan. Tänä vuonna seurapaitapäivää vietetään poikkeusolosuhteiden takia vain kotona sekä somessa.

25.3.2020 15:59 Läntinen alue

Pena Ranta jatkaa YMCA Tampereen lajipäällikkönä

Maailmaa ravistelevasta COVID-19 -tilanteesta huolimatta YMCA Tampere jatkaa käynnissä olevaa valmistautumista pelikauteen 2020-2021. Kesällä 2019 lajipäällikkönä aloittanut Pena Ranta, 38, jatkaa tehtävässään. Sopimus on toistaiseksi voimassa oleva.

13.3.2020 19:21 Läntinen alue

Junior Basket Tournament 2020 on peruttu

15.-17.5.2020 pelattavaksi suunniteltu Junior Basket Tournament 2020 juniorikoripalloturnaus on peruttu varotoimenpiteenä koronaviruksen COVID-19 takia.

13.3.2020 19:12 Keskinen alue

Lauri Markkanen Tournament siirtyy syksyyn

Lauri Markkanen Tournament on siirretty alkusyksyyn 2020, uudet turnauspäivät 4-6.9.2020.

13.3.2020 11:50 Kaakkoinen alue

Easter Tournament Lahti 2020 turnaus peruttu

Lahti Basketball Junioreiden 10.-12.4.2020 pelattavaksi suunniteltu Easter Tournament 2020 juniori- ja harrastekoripalloturnaus on peruttu varotoimenpiteenä koronaviruksen COVID-19 takia

9.3.2020 14:11 Haastattelu

Kuukauden korissydän #2: Aulikki Koskinen pitää huolen minipojistaan!

Aulikki Koskinen on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan toinen persoona. Koskinen toimii joukkueenjohtajana Tampereen Pyrinnön minipojissa ja pitää huolen, että pelaajat ovat oikeaan aikaan oikeassa paikassa – ilman, että tavarat olisivat hukassa.

Näytä lisää vastaavia