Seurauutisia #13: Varhaisen puuttumisen mallista hyviä kokemuksia Kouvolassa

11.6.2019 10:00 Kouvolan Kouvoissa toteutettiin kuluneella kaudella varhaisen puuttumisen mallia, jonka tavoitteena on edesauttaa avointa keskustelua ennen kuin haasteet urheiluseurassa käyvät ylivoimaisiksi ja ne hankaloittavat lasten harrastustoimintaa. Jatkossa malli on tarkoitus jalkauttaa myös muiden seurojen toimintaan.

Erilaisten perheiden ja erilaisten lasten muodostuminen harmoniseksi yhteisöksi aiheuttaa tänä päivänä useissa seuroissa eri lajien parissa isoja haasteita ja tuhlaa seuratoimijoiden voimavaroja. Toiminnassa on mukana perheitä hyvin erilaisista lähtökohdista, elämäntilanteista, voimavaroista ja asenneilmapiiristä.

Myös valmentajat ovat erilaisia taustoiltaan ja kokemukseltaan. Hyvin harvoin valmentajalla on myöskään erityisosaamista haasteellisista vuorovaikutustilanteista. Puhumattakaan, että heillä olisi ammatillista osaamista lasten ja nuorten kehitysvaiheista tai perhedynamiikasta.

Urheiluseurat kokevat tarvitsevansa konkreettista tukea tilanteiden haltuunottoon ennen kuin haasteet käyvät ylivoimaiseksi ja hankaloittaa lasten harrastustoimintaa. Tällöin apuna olisi hyvä olla henkilö, joka sitoutuu viemään varhaisen puuttumisen mallin projektia suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti useamman tai vähintään yhden kauden ajan.

Mikä on varhaisen puuttumisen malli?

Varhaisen puuttumisen käsitteellä tarkoitetaan yleisesti sitä, että ongelmat havaitaan ja niihin pyritään löytämään ratkaisuja mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Varhaisen puuttumisen mallin tavoitteena on edesauttaa avointa keskustelua ennen kuin haasteet käyvät ylivoimaisiksi. Varhainen puuttuminen ei yksinään riitä, vaan tarvitaan myös hyvinvointia rakentavaa ja ongelmia ehkäisevää työtä.

Kouvoissa toteutettiin kuluneella kaudella varhaisen puuttumisen mallia

Vuosi sitten Kaakkois-Suomen alueen seurojen tapaamisessa havaittiin perheiden erilaisten taustojen ja elämäntilanteiden aiheuttavan haasteita harrastustoiminnassa. Asiaa ei haluttu Kouvoissa jättää vain keskustelun tasolle, vaan ratkaisuksi päätettiin ottaa käyttöön varhaisen puuttumisen malli.

- Tuntuu epäreilulta, jos valmentaja joutuu ratkomaan kaikki ongelmat. Eikä se valmentajan tehtävä saa ollakaan. Mietimme seurassa, miten voimme auttaa. Halusimme joukkueiden ulkopuolisen henkilön auttamaan haasteiden ratkomisessa, ja alan ammattilainen löytyi lopulta seuran sisäpiiristä, toteaa pitkään Kouvojen toiminnassa mukana ollut Ira Pasi.

Kouvoissa aktiivisesti erilaisissa rooleissa toiminut siviilityönä nuorisopsykiatrian hoitajana toimiva Kirsi Tuviala päätti ryhtyä joukkueiden tukihenkilöksi. Kirsi kiersi jokaisen joukkueen vanhempainilloissa, joissa käytiin läpi mm. vanhempien roolia joukkueen ja lasten tukemisessa positiivisen kannustuksen kautta. Palaveri päätettiin aina vanhempien sopimuksen allekirjoitukseen.

- Vanhemmat ja valmentajat ovat ottaneet toimintamallin positiivisesti vastaan. Vaikka asiat ovat olleet pieniä, tästä on ollut iso apu, kommentoi Ira Pasi.

- Ongelmat ovat hyvin erityyppisiä. Yleisimmin kyse on siitä, että vanhemmat kokevat vääryyttä, kuten oma lapsi on pelannut liian vähän. Tapaukset ovat aika usein väärinymmärryksiä ja jonkun pitää vain olla rohkea ja uskaltaa ottaa asiat puheeksi, valaisee Kirsi Tuviala.

Kirsin tehtävänä ei ollut vain kertoa vanhemmille asioista, vaan tukea myös valmentajia kauden aikana. Pyynnön tai tarpeen ilmaantuessa hän esimerkiksi seurasi harjoituksia ja keskusteli asioista erilaisissa ryhmissä.

- Toimin sanoittajana, vanhempien ja valmentajien välillä. On tärkeää saada purkaa asiat jollekin, jatkaa Kirsi Tuviala.

Lasten pitää tänä päivänä sopeutua jatkuvasti erilaisiin muutoksiin. Ongelmia on havaittu Kouvojen lisäksi varmasti myös muissa seuroissa.

- Tämä on sellainen asia, mitä varmasti jokaisessa seurassa on mietitty. Mutta ratkaisuja ei välttämättä ole keksitty. Jokaisesta seurasta löytyy varmasti vanhemmista niitä alan osaajia, jotka tekevät tällaisten asioiden parissa siviilityötä. On vain rohkeasti kysyttävä ja osattava etsiä niitä osaajia, kannustaa Ira Pasi.

- Seuroissa ei voida välttyä täysin ongelmatilanteilta. On kaikkien kannalta hyödyllistä, että ongelmiin voi ajoissa etsiä ratkaisuja. Sen vuoksi toiveenamme onkin jakaa mallia myös muiden seurojen käyttöön, toteaa Kirsi Tuviala.

Tulevaisuudessa malli käyttöön myös muissa seuroissa

Erilaisia ongelmia tulee vastaan varmasti kaikissa seuroissa eri lajien parissa. Koripalloliitto haluaa olla seurojen tukena ongelmien ratkomisessa ja varhaisen puuttumisen mallia tarjotaan jatkossa kaikkien kiinnostuneiden jäsenseurojen käyttöön.

Kysy lisää:
Susanna Strömberg
susanna@basket.fi

Tämän lisäksi seuroille tulee käyttöön syrjinnän ja häirinnän ehkäisyä tukevia materiaaleja Väestöliiton ja urheilun yhteisen Et ole yksin -hankkeen kautta. Materiaaleja testaan ensin pilottiseuroissa (koripallosta Turun NMKY ja WB-Pantterit) ja myöhemmin syksyllä ne tulevat kaikkien seurojen käyttöön.

 

Asiat

 
3.2.2020 12:02 Seurauutinen

Seurauutisia #35: Häirintävapaa urheilu -koulutuskiertue urheiluseuroille käynnistyy

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry, Väestöliitto ja Suomen Olympiakomitea järjestävät yhteistyössä liikunnan aluejärjestöjen kanssa koko maan kattavan koulutuskiertueen urheiluseuroille.

31.1.2020 11:15 Haastattelu

Kuukauden korissydän #1: Harri Vallilalle kuvattu ilo on jaettu ilo

Harri Vallila on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan ensimmäinen persoona. Vallila on vuosikymmenen ajan ollut kameransa kanssa vangitsemassa peli-ilmeitä kuvien muodossa sarjatasosta riippumatta.

29.1.2020 07:20 Seurauutinen

Seurauutisia #34: Uudet katukoriskorit valmistuvat nuoruuden innolla opiskelijoiden käsistä

Koripalloliiton vuosikymmeniä palvelleet katukoriskorit ovat nähneet lukuisia pelaajia, onnistuneita koreja ja ohiheittoja. Nyt vanhat telineet ovat hiljalleen matkalla ansaituille eläkepäiville, kun uusien korien valmistus on alkanut Salon Seudun Ammattiopistolla.

17.1.2020 09:03 Kaakkoinen alue

Easter Tournament 2020 - ilmoittaudu tuomariksi

Easter Tournament järjestetään Lahdessa jo 26. kerran tulevana pääsiäisenä 10.-12.4.2020. Turnaukseen odotetaan yli 200 joukkuetta ja tuomaritehtäviä löytyykin oikein urakalla!

15.1.2020 08:21 Seurauutinen

Seurauutisia #33: Feeniks Basketin esimerkki innoittaa muistuttamaan hyvästä katsomokäytöksestä

Koripallon arvoihin ovat aina kuuluneet hyvät käytöstavat kentällä. Yhtä tärkeässä roolissa on myös hyvät käytöstavat pelikentän ulkopuolella katsomoissa ja kenttien laidoilla. Katsomossa oleva aikuinen toimii esimerkkinä jokaiselle nuorelle.

8.1.2020 10:24 Seurauutinen

Seurauutisia #32: Tapiolan Honka lähestyi uudella tavalla kiusaamisen ennaltaehkäisemistä

Ennaltaehkäisy on keskeisessä asemassa epäasiallisen käytöksen vähentämisessä ja se on myös yksi Et ole yksin -kampanjan pääteemoista. Tapiolan Honka toteutti hienon kiusaamista ennaltaehkäisevän kampanjan seuran sisällä.

13.12.2019 13:15 Seurauutinen

Seurauutisia #31: Susi Campus tarjoaa pelaajille ja opettajille ammattilaisten vinkkejä koripalloharjoitteluun

Tiesitkö Susi Campus -nettipalvelun olemassaolosta? Susi Campuksen ideana on tarjota lapsille, nuorille, opettajille sekä valmentajille tietoa ja käytännön vinkkejä koripalloharjoitteluun - kootusti yhdestä paikasta. Susi Campus toimii myös Koripalloliiton valmentajakoulutuksen oppimisympäristönä.

4.12.2019 12:27 Seurauutinen

Seurauutisia #30: Ilmianna ”Kuukauden korissydän” tai laita ”Hyvä kiertämään”

Basket.fi:ssä käynnistyy kaksi uutta juttusarjaa. Voit nyt ilmiantaa tuntemasi Kuukauden korissydämen tai kertoa seurassasi keksitty oivallus Hyvä kiertämään -palstalla!

18.11.2019 09:16 Seurauutinen

Seurauutisia #29: Seuratoiminnan kehittämistuen haku on avattu

Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2020 haku on käynnissä 12.11.-17.12.2019. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.

24.10.2019 10:30 Seurauutinen

Seurauutisia #28: Unified-koripalloon mukaan uusia seuroja

Unified-koripalloa pelataan kuluvalla kaudella valtakunnallisessa sarjassa 20 eri joukkueessa. Kaarinan Ura Basket on mukana Unified-koripallon -sarjatoiminnassa ensimmäistä kauttaan. Unified-koripallotoimintaa ollaan käynnistämässä vuoden vaihteessa myös Forssaan.

22.10.2019 09:45 Seurauutinen

Seurauutisia #27: Seuratuen haku lähestyy – valmistaudu hakuun

Haku seuratoiminnan kehittämistukeen käynnistyy 12.11.2019 ja päättyy 10.12.2019 klo 16:15. Hakuprosessin tueksi Liikunnan aluejärjestöt järjestävät Seuratuki-infoja. Hakuun voi valmistautua jo etukäteen mm. päivittämällä yhdistysrekisteriotteen.

26.9.2019 15:25 Seurauutinen

Seurauutisia #25: ESLU järjestää seurakoulutuksia

Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n syksyn koulutuksissa syvennytään seuroja koskettaviin tärkeisiin aiheisiin. Torstaina 3.10. aiheena on kiusaamisen ja häirinnän ennaltaehkäisy seuratoiminnassa.

25.9.2019 15:28 Seurauutinen

Seurauutisia #24: Tiistaina vietettiin Seurapaitapäivää

Olympiakomitean koordinoima Seurapaitapäivä innosti seuraihmiset pukeutumaan oman seuransa väreihin tiistaina 24.9. Uutiseen on koottu kuvia korisseurojen Seurapaitapäivän tunnelmista.

20.9.2019 11:30 Seurauutinen

Seurauutisia #23: Urheilun pelisäännöt ja varhaisen puuttumisen malli seuratoiminnan tukena

Jokaisessa seurassa kohdataan erilaisia ongelmia ja haasteita, joista selviämisen tukena yhteiset pelisäännöt ja varhaisen puuttumisen malli voivat toimia tukena. Ennaltaehkäisy ja turvallinen toimintaympäristö on kaikkien yhteinen etu.

5.9.2019 16:55 Seurauutinen

Seurauutisia #22: Et ole yksin -materiaaleja seurojen käyttöön

Ennaltaehkäisy on keskeisessä asemassa epäasiallisen käytöksen vähentämisessä. Väestöliitto on koonnut kattavan paketin erilaisia materiaaleja, jotka on nyt julkaistu ja vapaasti seurojen käytössä.

2.9.2019 16:14 Seurauutinen

Seurauutisia #21: Onko seuranne palkinnon arvoinen? - Hae Tähtiseura ja Fiksu seura -palkintoja

Olympiakomitea palkitsee jälleen seuroja. Vuoden 2019 Fiksu seura- ja lasten liikunnan Tähtiseura -palkintojen haku on käynnissä 30.9.2019 asti.

29.8.2019 15:55 Seurauutinen

Seurauutisia #20: Olympiakomitea kutsuu seurat digitaalista hallintoa käsittelevään seurawebinaariin

Olympiakomitea, Visma ja Rantalainen järjestävät syksyn aikana neljä digitaalista seuroille suunnattua taloushallinnon infoa. Infotilaisuudet ovat maksuttomia ja kaikille avoimia.

26.8.2019 11:27 Seurauutinen

Seurauutisia #19: Sporttitetissä nuori ja liikunta-ala kohtaavat

Sporttitetti tarjoaa liikunta-alasta kiinnostuville nuorille mahdollisuuden tutustua työelämään liikuntaorganisaatiossa. Seurat voivat ilmoittautua mukaan Sporttitettiin ja ottaa nuoret uudella tapaa mukaan toimintaan.

25.8.2019 10:56 Seura tiedottaa

Riku Tapio siirtyy muihin tehtäviin, Kataja Basket rekrytoi uutta toiminnanjohtajaa

Kataja Basketin toiminnanjohtaja Riku Tapio siirtyy 1.10. alkaen Suomen Työväen Urheiluliiton pääsihteeriksi. Kataja Basket on aloittanut rekrytoinnin uuden toiminnanjohtajan palkkaamiseksi.

22.8.2019 13:41 Seurauutinen

Seurauutisia #18: Seurasydän-kampanja käynnistyy syyskuussa

Suomalaisissa urheiluseuroissa on yli miljoona liikkujaa, urheilijaa ja toimijaa. Seuroissa on vahvaa yhteisöllisyyttä, joka halutaan tuoda esiin Olympiakomitean koordinoimassa koko syksyn käynnissä olevassa Seurasydän-kampanjassa.

Näytä lisää vastaavia