29.1.2020 07:20 Koripalloliiton vuosikymmeniä palvelleet katukoriskorit ovat nähneet lukuisia pelaajia, onnistuneita koreja ja ohiheittoja. Nyt vanhat telineet ovat hiljalleen matkalla ansaituille eläkepäiville, kun uusien korien valmistus on alkanut Salon Seudun Ammattiopistolla.
Hetkessä on jotain ainutlaatuista. Vanhat koritelineet ovat kiertäneet Suomea ristiin rastiin ja palvelleet vuosikymmenten aikana sadoissa tapahtumissa ottaen vastaan kymmeniä, ellei jopa satoja tuhansia heittoja. Aika on samalla jättänyt jälkensä katukoriskoreihin.
Parhaillaan Salossa valmistuu ensimmäinen osa uusia katukoriskoreja. Prototyypit näkivät päivän valon marraskuussa 2019. Idean puuhamiehenä toimii Mikko Viitanen, joka aiemmin on toiminut Salon Vilppaan seuratoiminnassa.
Seurapalvelun yksikön jäsenenä toimiva Viitanen muisti, että Vilpas oli aiemmin tehnyt yhteystyötä Salon Seudun Ammattiopiston kanssa.
- Kuulin sivukorvalla, että Koripalloliitolla olisi tarvetta uusille koreille vanhojen rapistuessa. Samalla muistin, että opisto oli valmistanut laadukkaita koreja Vilppaalle. Kerran sattumalta törmätessäni Ammattiopiston opettajaan tiedustelin, että onko mahdollista valmistaa telineitä myös Koripalloliiton tarpeisiin. Ja olihan se. Ilmoitin tästä Koripalloliittoon, ja jonkin ajan päästä asiaa alettiin jalostaa eteenpäin, Viitanen muistelee.
Tarve uusille koritelineille on jo ollut muutaman vuoden ajankohtainen, mutta tarjolla olevat valmistelineet eivät kiertuemaailmaan sovellu, joten käsintehdyt erikoiskorit olivat vaatimuksena. Se, että Salon Seudun Ammattiopisto näki projektissa mahdollisuuden mielenkiintoiseen ja erilaiseen opiskelijatyöhön, on Koripalloliitolle ilon ja kunnian asia.
Viitanen kertoo, että yhteistyö lähti nopeasti etenemään.
- Heti ensimmäisestä hetkestä lähtien oli mukava huomata, että molemmilla tahoilla, Ammattiopistolla ja Koripalloliitolla, oli yhteisiä tavoitteita projektille.
Aloituspalaverissa olivat mukana Viitasen lisäksi metalliosaston opettaja Olli-Pekka Suominen (SSKKY), työelämäpalveluiden johtaja Elina Korkeaoja (SSKKY), Koripalloliiton seura- ja kilpailutoiminnan johtaja Susanna Strömberg sekä Pekka Väänänen, joka vastaa katukoristapahtumien ja -materiaalien ilmeestä, varastoinnista ja logistiikasta.
Palaverissa laadittiin suunnitelma ja aikataulu projektille. Aloituspalaverin jälkeen on pidetty yksi palaveri, jossa testattiin koreja, tehtiin pieniä viilauksia protoversioon ja soviteltiin Pekka Väänäsen toimittamia kori- ja taustalevyjä.
Juha-Matti Peräntie aloitti opiskelun levyseppähitsaajaksi maaliskuussa 2019. Huhtikuun puolesta välistä lähtien Peräntien koulupäivät on pitkälti menneet korien parissa. Kevään 2020 aikana opiskelijoiden on tarkoitus valmistaa kymmenen koritelinettä, jotka pääsevät heti kiertämään ympäri Suomea Pirkka Street Basket -kiertueilla.
- Projekti on ollut haastava ja useampi versio valmistettiin ennen onnistumista. Mittoja on muuteltu matkan varrella ja saranat ovat olleet vaikeinta saada osumaan. Taisi olla yhdeksäs saranasetti, kun sitten viimein toimi. Lämpö muuttaa sauman muotoa, joten haasteena ollut, että linjat pysyvät suorassa. Oma kädenjälki on kyllä jätetty, Juha-Matti kommentoi työn lomassa.
- Kun kahden korin metalliosat ovat valmiit, niin ne toimitetaan teollisuusmaalaamoon Salossa. Tämän jälkeen korit palautuvat koululle ja koulu suorittaa korien kokoamisen sekä levyjen kiinnitykset, Viitanen avaa.
Kehitys kehittyy – niin myös koritelineissä. Viime vuosituhannen malli oli osittain kömpelö liikuttaa ja varastoida. Uudessa mallissa kaiken lähtöpisteenä on turvallisuus, mutta myös käytännöllisyys on ollut läsnä suunnittelusta lähtien.
- Korit ovat kokoontaitettavaa mallia, jotta menevät pieneen tilaan ja niitä on helppo kuljettaa Pirkka Street Basket -kiertueen kuorma-autossa. Painoa koreihin tulee väkisin "rohkeat toistasataa kiloa", koska rauta painaa aina. Tämä paino tuo kuitenkin samalla tuo vakautta koreihin, Viitanen vakuuttaa.
Peräntie lupaa, että koreihin saa donkkailla rauhassa.
- Heittelemään sitten vaan – ja roikkumista on testattu kyllä, naurahtaa Juha-Matti.
Koulutus on suunnattu mm. valmentajille, seuratoimijoille ja muille urheilun ruohonjuuritasolla työskenteleville. Se sopii myös laajemmin urheilujärjestöissä toimiville ihmisille. Koulutus on tehty urheilutoimijoiden kanssa yhteistyössä.
Vuoden nuori seuratekijä -palkinto nostaa esiin nuorten tekemää seuratyötä. Palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa ja sen vastaanotti Tikkurila-Seuran Rianna Soppela. Palkinnon lahjoitti Tähtiseura-ohjelman pääyhteistyökumppani Cloetta.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT järjestää yhteistyössä Tampereen urheilulääkäriaseman/Terve urheilija -ohjelman, UKK-instituutin ja Syöpäjärjestöjen kanssa miniwebinaarin Päihteet eivät kuulu urheiluun – miten ja miksi tukea nuoren urheilijan päihteettömyyttä?
Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2025 haku on käynnissä 1.11.-2.12.2024. Seuratukea haetaan OKM:n kautta.
Kysely on suunnattu Suomessa asuville harrastavien lasten ja nuorten (kotona asuvat alle 18v.) vanhemmille. Tarkoituksena on selvittää lasten ja nuorten kouluajan ulkopuolella tapahtuviin harrastuksiin kulkemisen määrää, kulkumuotoja ja toisteisuutta.
Seuratuen avulla edistetään ja toteutetaan tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia liikunnan harrastusmahdollisuuksia lapsille ja nuorille erityisesti matalan kynnyksen toiminnan kautta.
Raholan Pyrkivälle ja Äänekosken Huimalle myönnettiin maaliskuussa lasten ja nuorten Tähtiseura-status osoituksena laadukkaasti toteutetusta seuratoiminnasta. Tähtimerkin saaneita seuroja on nyt kaikkiaan 16.
Et ole yksin ja Aseman Lasten järjestämä tilaisuus on tarkoitettu lajiliittojen, urheiluseurojen ja muiden urheiluorganisaatioiden toimijoille sovittelusta keinona nuorten konfliktien ratkaisussa. Tilaisuus järjestetään Teamsissa 13.12. klo 10:30-12:00.
Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2024 haku on käynnissä 1.-30.11.2023. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.
Jälleen on aika kaivaa kaapeista seurapaidat, -pipot ja muut seuravärein varustetut kamppeet. Tiistaina 26.9. juhlistetaan syksyn kohokohdaksi noussutta seurapaitapäivää.