24.3.2020 13:42 Salon Vilppaan 39-vuotias pelinjohtaja Teemu Rannikko yrittää jatkaa yhä uraansa, vaikka polvivamma ja kansallinen poikkeustila laittavat kapuloita rattaisiin.
– Elämän arvot menevät vähän uusiksi, toteaa Teemu Rannikko ja kuuntelee meren jylläystä ympärillään.
Yhtenä Suomen kaikkien aikojen menestyneimmistä koripalloilijoista tunnettu Rannikko on paennut perheineen saaristomökilleen. Aika kuluu kolmasluokkalaisen tyttären ja esikouluikäisen pojan koulutehtäviä vahtiessa ja ulkoilmasta nauttiessa.
Lapsille normaalien koulurutiinien vaihtuminen etäopiskeluun tuli yllätyksenä. Isän kausi sen sijaan katkesi jo tammikuussa polvivammaan, joten normaaliin työrutiiniin ei ole ollut asiaa muutenkaan.
Rannikko on yhä kuntoutusvaiheessa. Salon Vilppaan pelinjohtaja ei ajattele parhaillaan ensisijaisesti polveaan tai kentille pääsyä, koska isommat asiat valtaavat mielen ja poikkeustila estäisi palaamisen terveenäkin. Siitä huolimatta 39-vuotiaalle urheilijalle olisi juuri nyt harvinaisen epämiellyttävä hetki lopettaa koko pelaajaura.
– Jokainen urheilija haluaa lopettaa uransa omilla ehdoillaan. Minäkin haluaisin, että se päätös olisi oma eikä tulisi itsestä riippumattomista syistä.
Rannikolle tilanne on kaksin verroin ikävä, koska kausi päättyi etuajassa niin monella eri tavalla. Ensin polvivamma katkaisi hänen pelinsä – sitten koronavirus katkaisi koko Korisliigan pelit Vilppaan ollessa sarjataulukon huipulla.
Kokonaisuudessaan Rannikko ei ole huolissaan koripallon suosiosta tai lajin jatkuvuudesta.
– On itsestään selvää, että ihmiset haluavat jatkossakin nähdä urheilua. Ja kaikki muutkin urheilulajit ovat nyt tauolla, joten ei tämä tarkoita sitä, että yleisö katoaa jonkin muun lajin pariin.
Hän painottaa, että ongelmat koskevat nyt seurojen selviämistä kriisistä eivätkä niinkään kuluttajanäkökulmaa.
– Kaikkien täytyy pitää huolta toisistaan ja suunnitella tulevaisuutta. Täytyy luoda positiivista ilmapiiriä. Mutta akuutein asia seuroille ratkaistavaksi on tietysti tilanteen aiheuttama iso talousongelma. Siihen ei nyt oikein ole mitään helppoa vastausta tarjolla.
Pallon kanssa pystyy tekemään asioita aina jopa ilman koriakin. Ota harjoituksiin apuvälineiksi kaikki tyhjistä pulloista ämpäreihin, kun aitoa pelikenttää ei ole käytössä.
Rannikkoa nuoremmille pelaajille tilanne on hankala eri tavalla kuin hänelle itselleen. Nuorelle pelaajalle kaikki harjoittelu on kallisarvoista. Siinä Rannikko näkee tilanteessa myös valoisan puolen.
– Tämä on myös mahdollisuus kehittää itseään. Korisliigassa valmistauduttaisiin normaalisti nyt pudotuspeleihin, mutta sen sijaan kaikki saivatkin valtavan määrän lisää treeniaikaa.
Kokenut pelinjohtaja kehottaa nuoria ja kehittyviä pelaajia luovuuteen harjoittelussa, jotta taidot eivät rapistu. Perinteinen pelaaminen ei tule nyt kuulonkaan, joten yksilötaitojen harjoittelun merkitys korostuu.
– Haaste tässä on keksiä, missä treenaamaan pääsee, joten mielikuvitus täytyy ottaa käyttöön. Harjoittele kuljettamista ottamalla käyttöön kaksi palloa. Kehitä fysiikkaa ulkona. Kysy oman seuran valmentajalta vinkkejä, mitä kannattaa tehdä. Pallon kanssa pystyy tekemään asioita aina jopa ilman koriakin. Ota harjoituksiin apuvälineiksi kaikki tyhjistä pulloista ämpäreihin, kun aitoa pelikenttää ei ole käytössä.
Rannikko ottaa esille myös yhden oman uransa tärkeimmistä vahvuuksista – seuraamisen kautta oppimisen. Hän kehottaa kaikkein yksinkertaisimmillaan katsomaan pelejä ja tutkimaan, mitä niissä tapahtuu. Uusia otteluita ei nyt ole tarjolla, mutta internet on vanhempaa materiaalia väärällään. Vinkki on vähintäänkin käyttökelpoinen, sillä Rannikkoa pidetään yleisesti yhtenä Suomen taktisesti taitavimmista, peliä vauhdissakin oivaltavimmista pelaajista. Rannikkoa pidetään yleisesti Taikurina.
Teksti: Valtteri Mörttinen
OKM myönsi tukea eritysavustuksena Korisliigan ja naisten Korisliigan joukkueille koronapandemiasta aiheutuneiden tappioiden kattamiseksi. Kyseessä oli neljäs koronaan liittyvä OKM:n eritysavustus.
Seurat hyväksyivät Korisliigan johtoryhmän esityksen yksimielisesti. Korisliiga jatkuu 18.1. Tauon aikana pyritään katkaisemaan joukkueissa leviävät tartuntaketjut.
Korisliigan seurajohtajat päättivät ylimääräisessä seurakokouksessaan keskiviikkona, että sarja jatkuu sarjaohjelman mukaisesti joulun jälkeen.
Aluehallintovirastot ovat tehneet tai ovat tekemässä päätöksiä koskien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä koronapandemian aikana. Tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin aluehallintoviraston määräämiä rajoituksia ei tarvitse noudattaa.
Koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan 19.11.2020, että pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Korisliiga ja muut pääsarjat jatkuvat pienin muutoksin, Eteläisellä alueella aikuisten harrastetoiminnassa, senioreiden SM-sarjoissa ja Unified-sarjoissa sarjatoiminta keskeytetään loppuvuodeksi.
Suomen Koripalloliitto on yhdessä pääsarjaseurojen sekä asiantuntijoiden kanssa valmistellut yhteisen toimintaohjeen, jonka avulla halutaan tehdä ottelutapahtumasta mahdollisimman turvallinen niin pelissä mukana oleville kuin katsojillekin.
Suomen Koripalloliitto on päättänyt tarkentaa ohjeistusta kasvomaskin käytöstä ottelutapahtumissa koronapandemian aikana.
Elisa Viihde matkustaa maanantaina ajassa takaisin keväälle 2017, kun Helsinki Seagulls ja Kouvot väänsivät ikimuistoisen puolivälieräsarjan. Stadilaisten pelinrakentaja Antto Nikkarinen muistelee ottelun loppuhetkiä sekä tuplajatkoaikaa, joiden jälkeen Lokit eteni välieriin.
Koronavirusepidemia on pakottanut seuroja miettimään uusia lähestymiskulmia varainhankintaan vaikealla hetkellä. Viime aikoina on nähty toinen toistaan hienompia kannatuskampanjoita tulevaisuuden turvaamiseksi.
Suomen Koripalloliiton sarjoissa pelataan yli 12.000 ottelua vuosittain ”Stadista Sallaan”. Sarjakaudet päättyivät viime viikolla ennenaikaisesti koronavirusepidemian takia. Suomen Koripalloliiton hallitus on etäkokouksessaan päättänyt sarjakauden päättämiseen liittyvistä toimenpiteistä.
Kotimaan koripallosankari Shawn Huff ottaa koronan vuoksi päättyneen kauden aikaisena kesälomana ja kokee, että keskeyttämisratkaisu oli ainoa oikea.
Suomen Koripalloliitto on perjantaina 13.3.2020 päättänyt lopettaa myös miesten ja naisten Korisliigojen ja I divisioonien pelikaudet koronaviruksen (COVID-19) takia.
Suomen Koripalloliitto on päättänyt pysäyttää kaikki koripallosarjat torstaista 12.3.2020 lähtien koronaviruksen COVID-19 takia.
Kotkalainen KTP-Basket lähtee kauteen mitalipelejä tavoitellen. Seura on saanut riveihinsä tervetulleen paluumuuttajan, sillä oma kasvatti Tomi Lommi pukee vihervalkoisen paidan ensi kertaa sitten juniorivuosien.
Kobrat valui viime kauden lopussa pudotuspelien ulkopuolelle, mutta uutena joukkoon liittyvä takamies Lassi Kilpinen vakuuttaa, että joukkuepeliä teroittamalla seura pystyy vaikka mihin.
Muualla Euroopassa kolme viimeisintä pelivuottaan viettänyt laituri Aapeli Alanen on liittynyt Jyri Lehtosen valmentamaan Kouvoihin, ja luvassa on pelaajan mukaan nopeaa toimintaa, joka aiheuttaa vastustajille varmasti valmistautumisvaikeuksia.
Bisons Loimaa lähtee jälleen yrittämään paikkansa vakiinnuttamista Korisliigassa. Operaatiota luotsaamaan on palkattu Juri Heinämäki, joka hakee etuja kaikella muulla kuin muita matkimalla.
BC Nokia kamppailee jälleen noustakseen ensimmäisen kerran mitaleille sitten vuoden 2016. Tänä syksynä joukkue on saanut riveihinsä paluumuuton Suomeen tehneen Harold ”Fiifi” Aidoon.
Kauhajoki lähtee viimekeväisten hopeamitalien jälkeen metsästämään jälleen mestaruutta niin Korisliigassa kuin FIBA Europe Cupissakin. Takakentälleen joukkue on saanut rajujen kokemusten kouliman korintekoekspertin Topias Palmin.
Salon Vilpas nappasi Saksasta itselleen sentteri Luukas Vaaran, joka ei ole koskaan aiemmin pelannut miesten Korisliigaa. Sekä joukkueella että pelaajalla nälkä on viime kausien jäljiltä kova.