Topias Palmilla uran paras kausi ulkomailla – ”Sain tilaisuuden ja peliaikaa”

26.5.2023 12:41 Topias Palmi, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Palmi nautti isoa roolia ja käytti sen tehokkaasti hyväkseen.

Topias Palmi pelasi vahvan kauden Italiassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Palmi sai pitkästä aikaa ehjän kauden alleen ja se näkyi myös tilastoissa. Palmi oli joukkueensa paras pistemies Romanian liigassa 13,9 pisteen keskiarvolla ja FIBA Europe Cupissakin pisteitä kertyi 10,1 keskiarvolla.

- Kausi oli henkilökohtaisesti hyvä. Sain tilaisuuden ja peliaikaa. Tämä oli paras kauteni ulkomailla ja sain valmentajalta luottoa, Palmi iloitsee.

Palmilla oli allaan muutama vaikeampi kausi. Palmi teki vuonna 2019 kolmen vuoden sopimuksen italialaisen Cremonan kanssa. Aika Italiassa kuitenkin keskeytyi, kun Palmi sairastui koronaan ja sen jälkitauti piti hänet poissa pelikentiltä pitkään. Uran jatkokin oli jossain vaiheessa vaakalaudalla.

Palmi toipui kuitenkin takaisin ja aloitti kauden 2021-22 Pyrinnössä ennen siirtymistään belgialaisen Limburg Unitedin riveihin. Kausi oli kuitenkin haastava ja peliaikaa tuli epätasaisesti. Palmin usko ei kuitenkaan loppunut ja se palkittiin tällä kaudella.

- Halu ja motivaatio eivät kadonneet missään vaiheessa. Enemmän kyse oli oman paikan löytämisestä. Näin jälkikäteen ajateltuna voi miettiä, että oliko Italia minulle oikea paikka. Belgia oli ensimmäinen oikea näyttöpaikka, mutta en ollut ehkä vielä täysin valmiina sairastumisen jälkeen. Nyt sain näyttöpaikan ja kiva, että pystyin sen käyttämään.

Gerald Lee Jr:n rikkoessa lasikaton suomalaisten osalta Romanian liigassa vuonna 2013, on Romaniassa sen jälkeen nähty pelaajista Ilari Seppälä ja valmentajista Jukka Toijala. Tänä vuonna Palmi ja hänen kanssaan Craiovassa pelannut Shawn Hopkins jatkoivat suomalaisperinteitä sarjassa.

- Sarja oli yllättävän hyvä. Joukkueilla sai olla kuusi ulkomaalaista. Yllätyin positiivisesti millainen taso Romaniassa oli. Peli ei välttämättä ollut hirveän taitavaa tai taktista, mutta isoja äijiä oli vastassa. Sarjassa ei ollut yhtään sellaista heittopussia, arvioi Palmi.

Topias Palmi pääsi pelaamaan kauden aikana FIBA Europe Cupia. (Kuva: FIBA Europe)

Kokonaisuudessaan Palmi viihtyi hyvin Craiovassa ja Romaniassa.

- Siellä oli hyvät puitteet pelata ja harjoitella, ja kaupunkikin oli kohtalaisen mukava. Minulla ei ollut mitään ongelmia asumisen ja viihtymisen kannalta.

Oman lisänsä viihtyisyyteen toi tuttu kaveri Hopkins ja kaksikko viettikin paljon aikaa yhdessä myös kentän ulkopuolella.

- Se auttoi hyvinkin paljon. ”Hoppa” oli ehtinyt olla siellä ja näytti paikkoja ja luulen päässeeni joukkueeseen sisälle nopeammin hänen ansiostaan. Kun päivät alkoivat lyhentyä, niin oli mukavaa, että oli toinen suomalainen seurana.

Craiova pääsi tällä kaudella pelaamaan ensimmäistä kertaa seurahistoriansa europelejä, kun se osallistui FIBA Europe Cupiin. Se hävisi karsinnoissa Kalev/Cramolle, mutta sai lopulta paikan lucky loserina. Se voitti oman alkulohkonsa häviten vain yhden ottelun. Jatkolohkossa se jäi kuitenkin vaille mahdollisuuksia häviten kaikki ottelunsa.

- Se oli hyvä kokemus. Harmittaa tietenkin, ettemme päässeet kahdeksan parhaan joukkoon, mutta jatkolohkossa tuli aika kylmää kyytiä. Ne olivat hienoja pelejä ja myös seuralle ensimmäiset europelit, joten ne olivat iso juttu. Esityksistä tuli kiitosta ihan seurajohtoa myöten.

Vahvan kauden jälkeen Palmi lähtee kesään odottavin tunnelmin mitä tulevaisuus tuo tullessaan.  

- Nyt otetaan vähän aikaa lepoa ja sitten alkavat maajoukkuetreenit. Sitä ennen aloitellaan henkilökohtaiset treenit ja sitten myöhemmin katsotaan mihin ensi kaudella mennään. Haluan pitää kaikki avoinna enkä sulje mitään vaihtoehtoja pois.

- Veikkaan, että tänä kesänä on enemmän vaihtoehtoja. Tältä kaudelta on varmasti enemmän näyttöjä kuin kahdelta edelliskaudelta yhteensä. Ehkä sitä on kiinnittänyt muutaman joukkueen huomion lisää, miettii Palmi.

Topias Palmin tilastot Romanian liigassa
Topias Palmin tilastot FIBA Europe Cupissa

Henkilöt

 
1.6.2023 11:40 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunilla hyvä henkilökohtainen kausi Saksassa – ”Kausi lähti hyvin rullaamaan”

Susijengin takamies Edon Maxhuni, 25, pelasi menneen kauden Saksan Bundesliigaa ja FIBA Europe Cupia pelanneessa Merlins Crailsheimissa. Vaikka kausi ei mennyt joukkueelta odotusten mukaan, niin Maxhuni esiintyi vakuuttavasti.

22.5.2023 15:25 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla kaksijakoinen kausi Kreikassa

Alexander Madsen pelasi menneen kauden Kreikan kärkiseuroihin lukeutuvassa AEK Ateenassa. Madsenin kauteen mahtui ylä- ja alamäkiä.

12.5.2023 09:26 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan Final Four viikonloppuna – Sasu Salin ja Tuomas Iisalo taistelemassa mestaruudesta

Mestarien liigan Final Four –lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Malagassa, Espanjassa. Suomalaisista voittoa havittelevat Teneriffan Sasu Salin ja Bonnin päävalmentaja Tuomas Iisalo.

4.4.2023 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigassa alkavat puolivälierät - Salin, Madsen ja Tuomas Iisalo jahtaavat pokaalia

Koripallon Mestarien liigan puolivälierät käynnistyvät tiistaina. Suomalaisista Mestarien liigan pokaalia ovat jahtaamassa Sasu Salin, Alexander Madsen ja Tuomas Iisalo.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

10.2.2023 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla isoja otteluita edessä - "Vähän etuoikeutettu olo"

Sasu Salinilla on tulossa mielenkiintoiset viikot, kun edessä on isoja otteluita. Ensimmäisenä edessä on tulevana viikonloppuna pelattava FIBA Intercontinental Cup, jota seuraavat Copa del Rey sekä MM-karsintaottelut Susijengin kanssa.

7.2.2023 11:24 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä palannut vahvasti loukkaantumisesta – ”Koris on tällä hetkellä tosi kivaa”

Ilari Seppälän alkukausi Ranskan ProB:ssä pelaavan Saint-Chamondin riveissä meni pilalle loukkaantumisen takia. Nyt Seppälä on kuitenkin vihdoin kuntoutunut pelikuntoon.

3.2.2023 10:47 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Tunteet nousivat pintaan"

Lauri Markkanen, 25, joutui maanantaina iltapäivällä jännittämään omaa kutsuaan NBA:n vuotuiseen All-Star-otteluun kalkkiviivoille asti. Kun Markkasen nimi lopulta mainittiin, Susijengin jyväskyläläinen ykköstykki kävi ilon keskellä mielessään kaikki historialliseen saavutukseen johtaneet hetket.

27.12.2022 11:14 Suomalaiset ulkomailla

Remu Raitanen otti uuden askeleen urallaan – ”Valinta on osoittautunut oikeaksi”

Viime kaudella Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Remu Raitanen teki kesällä sopimuksen Espanjan kakkostasolla, LEB Orossa, pelaavan Albaceten kanssa. Raitanen on esiintynyt vahvasti ensimmäisellä ulkomaan ammattilaiskaudellaan.

23.12.2022 16:46 Susijengi

Yhdysvalloissa korkoa kasvava Miro Little: ”Nyt ollaan päästy vauhtiin”

Miro Little kohosi helmikuussa Susijengiin ensimmäisenä alle 18-vuotiaana debytanttina sitten Teemu Rannikon (1997). Päättyvä vuosi on vienyt Tampereen Pyrinnön kasvatin Susijengin EM-kisamittelön kautta Yhdysvaltoihin ja Sunrise Christian Academyyn, jossa Little on alkuyskähtelyjen jälkeen lunastanut paikkansa joukkueensa eliitissä matkalla kohti NCAA:ta.

29.10.2022 15:01 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla värikäs alku Kreikassa – ”Se oli uudenlainen kokemus”

Alexander Madsen siirtyi kesällä Kreikan huippuseuroihin lukeutuvan AEK Ateenan joukkueeseen. Madsenin alkukauteen on mahtunut paljon.

11.10.2022 21:11 Suomalaiset ulkomailla

Saksaan siirtyneellä Edon Maxhunilla iso mahdollisuus – ”Olen päässyt paremmin rytmiin mukaan”

Saksalaisen Merlins Crailsheimin kanssa sopimuksen tehnyt takamiesvelho Edon Maxhuni on aloittanut kautensa Bundesliigassa lupaavasti. Merlins on mukana myös keskiviikkona alkavassa FIBA Europe Cupissa, jossa Maxhuni saa vastaansa muun muassa Craiovan suomalaiskaksikon Topias Palmin ja Shawn Hopkinsin.

4.10.2022 10:48 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaiheessa vahva suomalaisedustus

Mestarien liigan lohkovaiheen ottelut käynnistyivät maanantaina ja suomalaisten osalta pelit starttaavat tiistaina. Tänä vuonna Mestarien liigassa nähdään yhteensä kolme suomalaispelaajaa ja kaksi päävalmentajaa.

26.9.2022 19:37 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmi ja Shawn Hopkins yhdessä Romaniassa – ”Tämä auttaa kumpaakin”

Tampereen murre tulee tällä kaudella tutuksi romanialaisen SCMU Craiovan pukukopissa, kun Topias Palmi ja Shawn Hopkins tekivät kesällä joukkueen kanssa sopimukset. Ystävykset pääsevät tositoimiin jo tiistaina alkavissa FIBA Europe Cupin karsinnoissa.

23.6.2022 18:38 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla hankala kausi Belgiassa – ”En ole ihan sataprosenttisen tyytyväinen”

Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.

22.6.2022 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen yllätti jopa itsensä kauden aikana – ”En lähtenyt mahdottoman isoilla odotuksilla”

Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.

21.6.2022 20:54 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen odottaa hienoa Susijengi-kesää – ”Toivottavasti jengi löytää paikalle peleihin”

Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.

20.6.2022 18:01 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi Romaniassa – ”Ei ole mitään valittamista”

Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.

Näytä lisää vastaavia