Topias Palmilla uran paras kausi ulkomailla – ”Sain tilaisuuden ja peliaikaa”

26.5.2023 12:41 Topias Palmi, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Palmi nautti isoa roolia ja käytti sen tehokkaasti hyväkseen.

Topias Palmi pelasi vahvan kauden Italiassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Palmi sai pitkästä aikaa ehjän kauden alleen ja se näkyi myös tilastoissa. Palmi oli joukkueensa paras pistemies Romanian liigassa 13,9 pisteen keskiarvolla ja FIBA Europe Cupissakin pisteitä kertyi 10,1 keskiarvolla.

- Kausi oli henkilökohtaisesti hyvä. Sain tilaisuuden ja peliaikaa. Tämä oli paras kauteni ulkomailla ja sain valmentajalta luottoa, Palmi iloitsee.

Palmilla oli allaan muutama vaikeampi kausi. Palmi teki vuonna 2019 kolmen vuoden sopimuksen italialaisen Cremonan kanssa. Aika Italiassa kuitenkin keskeytyi, kun Palmi sairastui koronaan ja sen jälkitauti piti hänet poissa pelikentiltä pitkään. Uran jatkokin oli jossain vaiheessa vaakalaudalla.

Palmi toipui kuitenkin takaisin ja aloitti kauden 2021-22 Pyrinnössä ennen siirtymistään belgialaisen Limburg Unitedin riveihin. Kausi oli kuitenkin haastava ja peliaikaa tuli epätasaisesti. Palmin usko ei kuitenkaan loppunut ja se palkittiin tällä kaudella.

- Halu ja motivaatio eivät kadonneet missään vaiheessa. Enemmän kyse oli oman paikan löytämisestä. Näin jälkikäteen ajateltuna voi miettiä, että oliko Italia minulle oikea paikka. Belgia oli ensimmäinen oikea näyttöpaikka, mutta en ollut ehkä vielä täysin valmiina sairastumisen jälkeen. Nyt sain näyttöpaikan ja kiva, että pystyin sen käyttämään.

Gerald Lee Jr:n rikkoessa lasikaton suomalaisten osalta Romanian liigassa vuonna 2013, on Romaniassa sen jälkeen nähty pelaajista Ilari Seppälä ja valmentajista Jukka Toijala. Tänä vuonna Palmi ja hänen kanssaan Craiovassa pelannut Shawn Hopkins jatkoivat suomalaisperinteitä sarjassa.

- Sarja oli yllättävän hyvä. Joukkueilla sai olla kuusi ulkomaalaista. Yllätyin positiivisesti millainen taso Romaniassa oli. Peli ei välttämättä ollut hirveän taitavaa tai taktista, mutta isoja äijiä oli vastassa. Sarjassa ei ollut yhtään sellaista heittopussia, arvioi Palmi.

Topias Palmi pääsi pelaamaan kauden aikana FIBA Europe Cupia. (Kuva: FIBA Europe)

Kokonaisuudessaan Palmi viihtyi hyvin Craiovassa ja Romaniassa.

- Siellä oli hyvät puitteet pelata ja harjoitella, ja kaupunkikin oli kohtalaisen mukava. Minulla ei ollut mitään ongelmia asumisen ja viihtymisen kannalta.

Oman lisänsä viihtyisyyteen toi tuttu kaveri Hopkins ja kaksikko viettikin paljon aikaa yhdessä myös kentän ulkopuolella.

- Se auttoi hyvinkin paljon. ”Hoppa” oli ehtinyt olla siellä ja näytti paikkoja ja luulen päässeeni joukkueeseen sisälle nopeammin hänen ansiostaan. Kun päivät alkoivat lyhentyä, niin oli mukavaa, että oli toinen suomalainen seurana.

Craiova pääsi tällä kaudella pelaamaan ensimmäistä kertaa seurahistoriansa europelejä, kun se osallistui FIBA Europe Cupiin. Se hävisi karsinnoissa Kalev/Cramolle, mutta sai lopulta paikan lucky loserina. Se voitti oman alkulohkonsa häviten vain yhden ottelun. Jatkolohkossa se jäi kuitenkin vaille mahdollisuuksia häviten kaikki ottelunsa.

- Se oli hyvä kokemus. Harmittaa tietenkin, ettemme päässeet kahdeksan parhaan joukkoon, mutta jatkolohkossa tuli aika kylmää kyytiä. Ne olivat hienoja pelejä ja myös seuralle ensimmäiset europelit, joten ne olivat iso juttu. Esityksistä tuli kiitosta ihan seurajohtoa myöten.

Vahvan kauden jälkeen Palmi lähtee kesään odottavin tunnelmin mitä tulevaisuus tuo tullessaan.  

- Nyt otetaan vähän aikaa lepoa ja sitten alkavat maajoukkuetreenit. Sitä ennen aloitellaan henkilökohtaiset treenit ja sitten myöhemmin katsotaan mihin ensi kaudella mennään. Haluan pitää kaikki avoinna enkä sulje mitään vaihtoehtoja pois.

- Veikkaan, että tänä kesänä on enemmän vaihtoehtoja. Tältä kaudelta on varmasti enemmän näyttöjä kuin kahdelta edelliskaudelta yhteensä. Ehkä sitä on kiinnittänyt muutaman joukkueen huomion lisää, miettii Palmi.

Topias Palmin tilastot Romanian liigassa
Topias Palmin tilastot FIBA Europe Cupissa

Henkilöt

 
26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

22.6.2023 15:56 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen kaudessa paljon hyvää – ”Itseluottamus kasvoi etenkin hyökkäyspäässä”

Mikael Jantunen, 23, pelasi ensimmäisen kautensa kovatasoisessa Italian liigassa Trevison joukkueessa. Jantunen pääsi kovaan testiin ja läpäisi sen komeasti.

Näytä lisää vastaavia