Tunnelmia liigainfosta, osa 1/2

22.9.2010 17:26 Koripalloliiton järjestämä tiistain liigainfotilaisuus keräsi jälleen kymmenittäin kotimaisen koripallon eturivin nimiä Pasilaan keskustelemaan alkavasta kaudesta. Korisliigakauden ennakkopaketin ensimmäisessä puoliskossa Joensuun Katajan, Espoon Hongan, Namika Lahden, Kauhajoen Karhun, Salon Vilppaan ja Porvoon Tarmon tunnelmia.

Maajoukkuetakamies Juha Sten palaa Suomeen vuoden tauon jälkeen.

Stenin uusi käskyttäjä on Jukka Toijala, joka siirtyy Joensuun Katajan peräsimeen Kouvolasta.

Tuomas Iisalo ja Honka uurastavat 54 ottelua seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Lahden Roope Suonio (kuvassa) ja Ilkka Vuori muodostavat ehkä Korisliigan nopeimman takakentän.

Kauhajoen häjyimmän puukkojunkkarin Jeremiah Woodin ja Karhu Basketin tavoite on pudotuspeleissä.

Salossa luotetaan viime kaudella liigaläpimurtonsa tehneen Roope Ahosen tulivoimaan.

Kolme divarijoukkuetta liigaan nostanut Aubrey Conerly saa mahdollisuutensa pelata Korisliigaa Porvoon Tarmon paidassa. Kuvat: Tomi Kaminen, Francois Perthuis, Kai Kilappa ja Kimmo Metsälä.

Kataja jälleen mestaruusjahdissa

Joensuun Katajan pelikausi 2009/10 alkoi alakuloisissa merkeissä, kun joukkue hävisi tusinan otteluita perättäin ja tuskaili epäonnistuneiden ulkomaalaispelaajavalintojen kanssa. Alkavaan kauteen Joensuussa ollaan valmistauduttu huolellisesti siten, että ryhmän suomalainen runko oli koossa jo ennen juhannusta ja amerikkalaispelaajien nimet selvisivät heinäkuun aikana.

Joensuussa luotetaan tuttuun tapaan Petri Virtasen ja Sami Lehtorannan iskukykyyn, jonka lisäksi liigan kehittyneimmäksi pelaajaksi valittu Juho Nenonen on valmis entistä suurempaan rooliin. Lisää osaamista Pohjois-Karjalaan tuovat maajoukkueläpimurtonsa tehnyt Antti Kanervo, Espanjasta palaava Juha Sten sekä Kouvoista Katajaan siirtynyt päävalmentaja Jukka Toijala.

- No, meillä on joukkue täynnä mukavia poikia ja valmentajakin on "ihan hyvä", joten eipä tässä muuta voi odottaa kuin menestystä, summaa alkavan kauden hengen Juha Sten.

- Minun kirjoissani emme ole mestarisuosikki, ja tässä on monta kuukautta pelattavana ennen kuin pudotuspelit alkavat. Heittäisin paineet kuitenkin tuonne Pyrinnön, Hongan, KTP:n ja ToPon suuntaan.

Miesten maajoukkueen apuvalmentajana kesällä debytoinut Toijala on palannut hyvillä mielin Joensuuhun seitsemän vuoden poissaolon jälkeen. Vaikka joukkue ei ole ehtinyt olla yhdessä pitkään, Toijala kertoo valmistautumisen menneen nappiin.

- Tässä oli monta kaveria maajoukkueen mukana kesällä hyvässä valmennuksessa ja kuntoutuksessa ollut Juha Sten sai apua valtakunnan parhailta asiantuntijoilta. Joensuussa kesän viettäneet pelaajat ovat treenanneet lujaa ja jenkit (Jared Newson ja Darren Fells) ovat sopeutuneet porukkaan hyvin, Toijala miettii.

- Rekrytointivaiheessa tapahtui tosin karmea munaus, koska huomasin vasta jälkikäteen, että valmentaja on vaihtunut jokaisessa suomalaisjoukkueessa, jossa Juha Sten on pelannut vähintään yhden kauden. Katsotaan nyt, kannattaako riskinotto, velmuili Toijala puheenvuoronsa päätteeksi.

Hongalle tiedossa puolen vuoden härkäpäivät

Espoon Honka on kasannut joukkuettaan elo-syyskuun aikana ryminällä lähes koko kesän kestäneen hiljaiselon jälkeen. Vaikka muuttovirta Espoosta poispäin on ollut vuolas, vastaavasti Honka on onnistunut rekrytoimaan riveihinsä kaksi kovan tason amerikkalaista (Corey Belser, Jamar Wilson), maajoukkuetason paluumuuttajan (Ville Mäkäläinen) sekä kullanarvoisen roolipelaajan pitkään päähän (Joonas Suotamo).

Edessä on kuitenkin haastava kausi, sillä Korisliigan 44 ottelun mittaisen runkosarjan lisäksi Honka pelaa kymmenen ottelua itä-eurooppalaisessa VTB-liigassa, ja tuoreella päävalmentaja Pekka Salmisella on tasan kolme päivää aikaa hioa joukkueensa yhteispeli kuntoon ennen kotimaan avauskierrosta.

- Tunnelmat ovat hieman sekavat, sillä kaikki on tapahtunut nopealla aikataululla. Mikään hätä ei kuitenkaan ole. Yhtään Korisliigaa väheksymättä lyhyen tähtäimen tavoitteemme on pärjätä VTB-liigassa, ja kevääseen on vielä todella pitkä matka, pohtii Salminen.

Hongan viime kauden rotaatiopelaajista Espoossa jatkavat konkarit Jukka Matinen ja Tuomas Iisalo sekä viime kausina loukkaantumisista kärsinyt takamies Anselmi Vanjoki. Salmisen tavoin Iisalo odottaa mielenkiinnolla Korisliigan ja VTB-liigan tarjoamia haasteita, mutta samalla myöntää, että joukkue joutuu varsin nopeasti kovan paikan eteen.

- Valmistautuminen kauteen ei missään nimessä ollut optimaalinen, ja kyllähän tässä pelaajatkin ovat olleet välillä epätietoisuuden vallassa. Asiat ovat kuitenkin kääntyneet parhain päin. Meillä on monta pelaajaa, jotka sopivat Pekka Salmisen ajamaan aggressiiviseen pelitapaan, Iisalo punnitsee.

- VTB-liigaan osallistuminen on todella upea juttu meille ja suomalaiselle korikselle, sillä tällaisia matseja suomalaiset joukkueet pääsevät harvemmin pelaamaan. Kun VTB:n ottelurumba on takana, uskon meidän olevan aika hyvässä iskussa kevään tullen.

Lahdessa tähdätään pudotuspelipaikkaan

Namika Lahden kannalta pelikausi 2009/10 meni alle odotuksien. Kevään 2009 mestaruuden jälkeen lahtelaiskone hyytyi pahemman kerran, ja "Suomen Chicagossa" jäätiin pudotuspelien ulkopuolelle pitkästä aikaa. Päävalmentaja Sami Toiviaisella on kuitenkin uuteen pelikauteen lähdettäessä vahva käsitys siitä, mikä viime kaudella epäonnistui.

- Ricky Hickman oli varmasti yksi sarjan parhaita pelaajia, mutta kuitenkin kävi mielessä, että jenkkipointilla tuskin voitetaan Suomen mestaruutta. Viime viikonlopun turnauksessa Luulajassa pääsimme taas aika hyvin kontrolloidun pelitavan makuun ja moni viime kaudella hakusessa ollut asia tuntuu nyt taas löytyneen selkärangasta.

Uuden kauden alkaessa moni on kiinnittänyt huomiotaan siihen, että Namika Lahti lähtee kauteen varsin lyhyellä kokoonpanolla. Toiviainen ei kuitenkaan usko, että Lahti kaatuu pituuden puutteeseen.

- Pyrinnöllä saattaa olla pari 210 cm pitkää jätkää ruodussa, mutta siinäpä oli ainoa huomattavan pitkä liigajoukkue. En näe lyhyyttämme ongelmallisena. Meillä on urheilullisia ja kokeneitakin jätkiä, jotka osaavat pelata sekä nopeaa korista että hitaampaakin hyökkäystä.

Namika Lahden pienuus - tai vauhti - näkyy erityisesti takakentällä, jossa 170-senttinen Roope Suonio saa rinnalleen viime kauden loukkaantuneena sivussa olleen 181-senttisen Ilkka Vuoren.

- Treenimatseissa on menty Ilen kanssa aika lujaa takakentällä ja koutsi on pitänyt meitä aika paljon kentällä myös yhtäaikaisesti. Ensi keväänä tarkoituksena ei olisi katsoa ratkaisupelejä telkkarista, sanailee Suonio.

Karhu hyökkää pudotuspelejä kohti

Pohjanmaalla aistittiin kevätkaudella 2010 todellista koripallobuumia, kun Kauhajoen Karhu taittoi päävalmentaja Timo Hakamaan ja amerikkalaissentteri Jeremiah Woodin johdolla tappioputkensa ja kävi jopa pudotuspelien kynnyksellä. Kaksikko palaa puukkojunkkareiden maille myös alkavaksi kaudeksi, ja lakeuksilla odotetaan alustavasti pudotuspelipaikkaa.

- Viime vuoden tavoite oli säilyttää sarjapaikka, ja se onnistui reippaasti. Nyt tavoitteena on pudotuspeleihin pääsy, ja sitä varten on treenattu kovaa elokuun ensimmäisestä päivästä alkaen viikonloppuja myöten, uhkuu Karhun kotimaiseen luottopelaajistoon kuuluva Aleksi Huuskonen.

Pitkään Korisliigan ja miesten SM-sarjan valmennusportaissa viihtynyt Hakamaa pitää pudotuspelipaikkaa luontaisena tavoitteena.

- Totta kai tavoitteita pitää vähän nostaa viime kaudesta. Kahdeksan joukkoon pääsy on ehdoton minimitavoite tällä kokoonpanolla ja pohjalla. Tässä on monta peliä runkosarjaa vielä edessä, ja keskittymisen on oltava kohdallaan ensimmäisistä peleistä alkaen.

Karhun kotimainen materiaali koostuu nuorista ja nälkäisistä pelaajista, joista mm. Huuskonen, Eldar Skamo ja Sad Niskanen näyttivät liigakykynsä viime kauden aikana. Suurempi panos tulee kuitenkin olemaan joukkueen amerikkalaisosastolla. Jeremiah Wood pelasi toisen loistavan kauden perättäin, ja kaudella 2005/06 Kouvoissa esiintynyt John Allen on Woodin ohessa todennäköisesti paras amerikkalaispelaaja, joka pohjanmaalaisjoukkueessa on koskaan nähty.

- Ensimmäiset viikot ovat menneet siihen, että saadaan Woodin ja Allenin nivelet pois ruosteesta, mutta tahti on parantunut koko ajan. Uskon, että kyseiset kaverit tulevat olemaan sarjan parhaimmistoa jo muutaman kierroksen jälkeen, Hakamaa arvelee.

Uudistunut Vilpas pelaa vauhdikkaasti

Vaikka Salon Vilpas joutui pelaamaan viime keväänä alkavan kauden liigapaikastaan karsintasarjassa I divisioonan Lapuan Korikobria vastaan, kautta voidaan silti pitää salolaisittain positiivisena. Roope Ahonen puhkesi peliminuutteja saatuaan täyteen kukintoonsa, Salohallin lehtereille kertyi äänekäs fanikaarti ja koripallo sai ansaittua nostetta kaupungissa ensimmäistä kertaa vuosituhannen taitteen jälkeen.

Nyt panokset ovat salolaisittain kovat, sillä uusien amerikkalaispelaajien sekä kahden kovan kotimaisen pelaajan (Jukka Kataja ja Matti Nuutinen) saapumisen myötä Vilppaassa odotellaan jopa pudotuspelipaikkaa.

- Rotaatiossa on nyt seitsemän äijää, joista viisi uutta. Totuttelussa kestää varmaan oman aikansa, mutta tavoite olisi parantaa runsaasti viime kaudesta, kertoo olkapäävammaansa paranteleva Samu Kaaresvirta.

Myös Vilppaan penkin päässä on uusi mies. Philip Dejworek palasi kotikonnuilleen Saksaan ja tilalle saapui viimeksi kaudella 2004/05 pääsarjassa valmentanut Kimmo Vyyryläinen.

- Salossa on hienot puitteet pelata, paljon koripallosta innostuneita ihmisiä sekä hyvä tekemisen meininki. Viime vuonna olimme toiseksi viimeinen, ja nyt tavoite olisi muutaman uuden pelaajan mukaantulon myötä sijoittua aika paljon paremmin kuin viime keväänä, Vyyryläinen arvioi.

- Olemme toiseksi nuorin ja kaikkein pienin joukkue liigassa, mutta lähtökohta on se, että pelaamme vauhdikasta ja aggressiivista peliä. Meillä on mahdollisuus yllättää kenet tahansa.

Tarmolle riitti yksi divarikausi

Porvoon Tarmon visiitti miesten I divisioonaan jäi yhden kauden mittaiseksi, kun joukkue runnoi vakuuttavasti tiensä takaisin liigaan viime keväänä divisioonan pudotuspelien päätteeksi. Päävalmentaja Jouni Grönroosin mukaan Tarmon organisaatio päätti jo ensimmäisen divisioonakauden alussa, että alemmilla sarjatasoilla pelaaminen ei riitä porvoolaiselle koripallolle.

- Kaksi vuotta sitten olimme pahoissa taloudellisissa ongelmissa. Divisioonaan tippumisen jälkeen seura päätti kääntää laivaa 180 astetta, ja onnistuimme siinä. Seuran ajatus on, että jatkamme eteenpäin resurssit tunnustaen, mutta silti yhä parempaan sijoitukseen tähdäten.

Tarmo lähtee alkavaan liigakauteen nuorella ja kokemattomalla joukkueella. Ryhmän kokoonpanosta mainittavaa pääsarjakokemusta on ainoastaan Esa Mäki-Tulokkaalla ja Jarkko Kyllösellä. Tarmo aikookin profiloitua Grönroosin mukaan nuorten pelaajien kehittäjänä.

- Meillä on monta potentiaalista nuorta kaveria, kuten 16-vuotias Johnny Laakkonen. Pyrimme kasvattamaan pitkäjänteisellä työllä näistä kavereista hyviä pelaajia liigaan. Liigan pelitahti on aivan erilainen kuin divarin, joten alkukausi menee varmasti totutellessa, mutta kukaan ei pelkää haastetta.

Porvoolaisjoukkueen isähahmona häärii pelinrakentaja Aubrey Conerly, jonka meriittilista on vakuuttava: floridalaissyntyinen vauhtikone on ollut mukana nostamassa divarista Korisliigaan Tarmon lisäksi Salon Vilpasta ja Forssan Koripoikia viimeisen kolmen kauden aikana.

- Kaikki joukkueessa ymmärtävät, että pelasimme viime vuonna divaria, joka on ihan erilainen sarja kuin liiga. Meidän täytyy tehdä kovasti töitä todistaaksemme, että kuulumme pääsarjatasolle. Tiedämme täsmälleen, millä osa-alueilla meidän pitää parantaa jatkoa ajatellen, Conerly arvioi.

Lue myös seuraavat

 
18.2.2020 10:59 Korisliiga

Susijengin sähikäinen Jamar Wilson Kataja Basketiin

Alkukaudella Ranskan Pro A:ssa Bourg-en-Bresseä edustanut Susijengin pelinrakentaja Jamar Wilson, 35, palaa kahdeksan ja puolen vuoden jälkeen Suomeen ja Korisliigaan. 185-senttisen, kaksissa arvokisoissa Suomea edustaneen Wilsonin uusi osoite on joensuulainen Kataja Basket, jota hän edustaa loppukauden ajan. Sopimukseen sisältyy optio kaudesta 2020-21.

17.2.2020 10:42 Susijengi

Katsaus Susijengin pelaajien seurajoukkuekauteen 2019-2020

Susijengin pelaajat kerääntyvät yhteen ensimmäisen EM-karsintaikkunan merkeissä tänään maanantaina. Susipelaajien kausi 2019-20 seurajoukkueissaan on ollut tuloksellinen niin kansainvälisillä kentillä kuin kotoisessa Korisliigassakin, arvioi Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann.

12.2.2020 21:28 Korisliiga

Korisliigan kärkikolmikko kasvattaa eroaan muihin – Seagulls ja Vilpas murskavoittoihin

Miesten Korisliigan runkosarjan kolmen korkeimmalla olevan joukkueen ero muihin kasvaa kasvamistaan.

10.2.2020 21:07 Korisliiga

KTP taivutti Katajan Samuli Vanttajan monipuolisesta esityksestä huolimatta

KTP-Basket onnistui kaatamaan Kataja Basketin tiukassa ottelussa 84–80.

10.2.2020 09:48 Korisliiga

Korismaanantai: KTP kohtaa kintereillä juoksevan Katajan

Elisa Viihteen Korismaanantaissa seurataan tänään, kun KTP-Basket isännöi Kataja Basketia.

9.2.2020 19:52 Korisliiga

Pyrinnöstä ei vastusta Vilppaalle – Nokian ilta tuotteliaampi

Pirkanmaan molemmat joukkueet pelasivat ottelun Korisliiga-illassa. Tampereen Pyrintö jäi kotonaan Salon Vilppaan jyrän alle. BC Nokia puolestaan kävi ruhtinaallisella ryöstöretkellä Uudessakaupungissa.

7.2.2020 21:13 Korisliiga

Ennakkosuosikit pärjäsivät Korisliiga-illassa – Seagulls ja KTP hakivat mukaansa vierasvoitot

Helsinki Seagulls haki pisteet Lapualta, ja KTP-Basket teki saman Kouvolassa.

5.2.2020 14:20 Korisliiga

Korisliigan tammikuun pelaaja on Karhu Basketin Cameron Jones

Loistavia otteita tammikuussa esittänyt Kauhajoen Karhu Basketin takamies Cameron Jones on valittu Korisliigan kuukauden pelaajaksi.

4.2.2020 20:45 Korisliiga

KTP:n ja Uran kohtaamisessa ei epäselvyyksiä – lopputulos murskaava 113–78

KTP-Basket hoiteli Ura Basket eGame Starsin jo ensimmäisessä jaksossa, ja lopun aikaa ottelusta ero vain kasvoi.

4.2.2020 08:05 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #3: teatraalista virheen näyttelemistä ja IRS-tarkistus

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

3.2.2020 09:15 Korisliiga

Korismaanantai: Näädät haastamaan sarjakärkeä – Nokia vahvistunut Larry Andersonilla

Elisa Viihteen Korismaanantaissa seurataan, kun BC Nokia haastaa Helsingissä sarjakärki Seagullsin. Nokian uuden vahvistuksen Larry Andersonin osallistuminen vielä epävarmaa.

1.2.2020 20:21 Korisliiga

Korihait yllätti KTP:n – Kobrat ei pystynyt samaan Vilppaan kanssa

Illan Korisliiga-kierroksen molempien otteluiden isäntänä toimi joukkue sarjan hänniltä. Viimeisellä sijalla oleva Korihait pystyi omassa ottelussaan yllätykseen, mutta toiseksi viimeistä sijaa pitävä Kobrat ei.

28.1.2020 21:20 Korisliiga

Illan otteluissa kunnioitettiin Kobe Bryantin muistoa – KTP kiilasi Pyrinnön edelle murskavoitolla

Joensuussa ja Kotkassa kunnioitettiin Kobe Bryantin muistoa NBA:sta lainatulla eleellä. Illan otteluiden voittajiksi selvisivät Kataja, KTP ja Vilpas.

28.1.2020 12:00 Pääjuttu

Tuore cup-mestari Timo Heinonen: ”Kiva välietappi matkalla kevääseen”

Lähes neljällä vuosikymmenellä Korisliigaa pelannut Pussihukkien kasvatti ja Helsinki Seagulls-ikoni Timo Heinonen, 38, sai lauantaina kaulaansa pitkän uransa ensimmäisen kultamitalin, kun Seagulls peittosi Suomen cupin finaalissa Salon Vilppaan 94-93. Kolmesti SM-hopeaa hakeneen Heinosen katse on nyt vahvasti kevään 2020 tosipeleissä.

27.1.2020 11:28 Korisliiga

Jeremiah Wood palaa Korisliigaan – osoitteena vajaalukuinen Vilpas

Aiemmin Joensuun Katajaa ja Kauhajoen Karhu Basketia edustanut Jeremiah Wood tekee paluun Korisliigaan.

27.1.2020 08:56 Korisliiga

Korismaanantai: Kobrat hakee Kouvolasta toista perättäistä voittoa Kouvoja vastaan

Elisa Viihteen Korismaanantaissa nähdään illan otteluna Kouvot–Kobrat ja jälkiruokana Alba Berlin–Crailsheim Merlins.

25.1.2020 22:05 Suomen Cup

Suomen Cupin finaali tarjosi huiman jatkoaikatrillerin, Seagullsille seurahistorian ensimmäinen mestaruus

Helsinki Seagulls ja Vilpas Vikings taistelivat Suomen Cupin mestaruudesta pitkän kaavan mukaan Töölön Kisahallissa. Kotijoukkue vei trillerin nimiinsä jatkoajan jälkeen 94-93 huiman koripalloillan pääteeksi.

24.1.2020 13:20 Suomen Cup

Ennakko: Kaksi parasta taistelee mestaruudesta, Vilpas lähtee kiusaamaan Seagullsia cup-finaaliin

Lauantaina pelattavassa Suomen Cupin finaalissa kohtaavat Korisliigan kaksi parasta joukkuetta, kun sarjakärki Helsinki Seagulls isännöi viime vuoden cup-mestari Vilpas Vikingsiä.

22.1.2020 21:21 Korisliiga

Pyrintö murskasi Lahden lähes 40 pisteen erolla – Vilpas vahvisti kakkossijaansa sarjassa

Illan murskavoittaja oli Tampereen Pyrintö, joka kaatoi Lahti Basketballin 101–65. Salon Vilpas puolestaan vahvisti kakkossijaansa voittamalla niskaan hengittävän Kauhajoen. Illan muita voittajia olivat BC Nokia, Ura Basket eGame Stars ja sarjakärki Helsinki Seagulls.

21.1.2020 09:17 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #2: heittäjän häiritsemistä huutamalla ja vääriä päätöksiä sattuu tuomareillekin

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

Näytä lisää vastaavia