Tunnelmia liigainfosta, osa 1/2

22.9.2010 17:26 Koripalloliiton järjestämä tiistain liigainfotilaisuus keräsi jälleen kymmenittäin kotimaisen koripallon eturivin nimiä Pasilaan keskustelemaan alkavasta kaudesta. Korisliigakauden ennakkopaketin ensimmäisessä puoliskossa Joensuun Katajan, Espoon Hongan, Namika Lahden, Kauhajoen Karhun, Salon Vilppaan ja Porvoon Tarmon tunnelmia.

Maajoukkuetakamies Juha Sten palaa Suomeen vuoden tauon jälkeen.

Stenin uusi käskyttäjä on Jukka Toijala, joka siirtyy Joensuun Katajan peräsimeen Kouvolasta.

Tuomas Iisalo ja Honka uurastavat 54 ottelua seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Lahden Roope Suonio (kuvassa) ja Ilkka Vuori muodostavat ehkä Korisliigan nopeimman takakentän.

Kauhajoen häjyimmän puukkojunkkarin Jeremiah Woodin ja Karhu Basketin tavoite on pudotuspeleissä.

Salossa luotetaan viime kaudella liigaläpimurtonsa tehneen Roope Ahosen tulivoimaan.

Kolme divarijoukkuetta liigaan nostanut Aubrey Conerly saa mahdollisuutensa pelata Korisliigaa Porvoon Tarmon paidassa. Kuvat: Tomi Kaminen, Francois Perthuis, Kai Kilappa ja Kimmo Metsälä.

Kataja jälleen mestaruusjahdissa

Joensuun Katajan pelikausi 2009/10 alkoi alakuloisissa merkeissä, kun joukkue hävisi tusinan otteluita perättäin ja tuskaili epäonnistuneiden ulkomaalaispelaajavalintojen kanssa. Alkavaan kauteen Joensuussa ollaan valmistauduttu huolellisesti siten, että ryhmän suomalainen runko oli koossa jo ennen juhannusta ja amerikkalaispelaajien nimet selvisivät heinäkuun aikana.

Joensuussa luotetaan tuttuun tapaan Petri Virtasen ja Sami Lehtorannan iskukykyyn, jonka lisäksi liigan kehittyneimmäksi pelaajaksi valittu Juho Nenonen on valmis entistä suurempaan rooliin. Lisää osaamista Pohjois-Karjalaan tuovat maajoukkueläpimurtonsa tehnyt Antti Kanervo, Espanjasta palaava Juha Sten sekä Kouvoista Katajaan siirtynyt päävalmentaja Jukka Toijala.

- No, meillä on joukkue täynnä mukavia poikia ja valmentajakin on "ihan hyvä", joten eipä tässä muuta voi odottaa kuin menestystä, summaa alkavan kauden hengen Juha Sten.

- Minun kirjoissani emme ole mestarisuosikki, ja tässä on monta kuukautta pelattavana ennen kuin pudotuspelit alkavat. Heittäisin paineet kuitenkin tuonne Pyrinnön, Hongan, KTP:n ja ToPon suuntaan.

Miesten maajoukkueen apuvalmentajana kesällä debytoinut Toijala on palannut hyvillä mielin Joensuuhun seitsemän vuoden poissaolon jälkeen. Vaikka joukkue ei ole ehtinyt olla yhdessä pitkään, Toijala kertoo valmistautumisen menneen nappiin.

- Tässä oli monta kaveria maajoukkueen mukana kesällä hyvässä valmennuksessa ja kuntoutuksessa ollut Juha Sten sai apua valtakunnan parhailta asiantuntijoilta. Joensuussa kesän viettäneet pelaajat ovat treenanneet lujaa ja jenkit (Jared Newson ja Darren Fells) ovat sopeutuneet porukkaan hyvin, Toijala miettii.

- Rekrytointivaiheessa tapahtui tosin karmea munaus, koska huomasin vasta jälkikäteen, että valmentaja on vaihtunut jokaisessa suomalaisjoukkueessa, jossa Juha Sten on pelannut vähintään yhden kauden. Katsotaan nyt, kannattaako riskinotto, velmuili Toijala puheenvuoronsa päätteeksi.

Hongalle tiedossa puolen vuoden härkäpäivät

Espoon Honka on kasannut joukkuettaan elo-syyskuun aikana ryminällä lähes koko kesän kestäneen hiljaiselon jälkeen. Vaikka muuttovirta Espoosta poispäin on ollut vuolas, vastaavasti Honka on onnistunut rekrytoimaan riveihinsä kaksi kovan tason amerikkalaista (Corey Belser, Jamar Wilson), maajoukkuetason paluumuuttajan (Ville Mäkäläinen) sekä kullanarvoisen roolipelaajan pitkään päähän (Joonas Suotamo).

Edessä on kuitenkin haastava kausi, sillä Korisliigan 44 ottelun mittaisen runkosarjan lisäksi Honka pelaa kymmenen ottelua itä-eurooppalaisessa VTB-liigassa, ja tuoreella päävalmentaja Pekka Salmisella on tasan kolme päivää aikaa hioa joukkueensa yhteispeli kuntoon ennen kotimaan avauskierrosta.

- Tunnelmat ovat hieman sekavat, sillä kaikki on tapahtunut nopealla aikataululla. Mikään hätä ei kuitenkaan ole. Yhtään Korisliigaa väheksymättä lyhyen tähtäimen tavoitteemme on pärjätä VTB-liigassa, ja kevääseen on vielä todella pitkä matka, pohtii Salminen.

Hongan viime kauden rotaatiopelaajista Espoossa jatkavat konkarit Jukka Matinen ja Tuomas Iisalo sekä viime kausina loukkaantumisista kärsinyt takamies Anselmi Vanjoki. Salmisen tavoin Iisalo odottaa mielenkiinnolla Korisliigan ja VTB-liigan tarjoamia haasteita, mutta samalla myöntää, että joukkue joutuu varsin nopeasti kovan paikan eteen.

- Valmistautuminen kauteen ei missään nimessä ollut optimaalinen, ja kyllähän tässä pelaajatkin ovat olleet välillä epätietoisuuden vallassa. Asiat ovat kuitenkin kääntyneet parhain päin. Meillä on monta pelaajaa, jotka sopivat Pekka Salmisen ajamaan aggressiiviseen pelitapaan, Iisalo punnitsee.

- VTB-liigaan osallistuminen on todella upea juttu meille ja suomalaiselle korikselle, sillä tällaisia matseja suomalaiset joukkueet pääsevät harvemmin pelaamaan. Kun VTB:n ottelurumba on takana, uskon meidän olevan aika hyvässä iskussa kevään tullen.

Lahdessa tähdätään pudotuspelipaikkaan

Namika Lahden kannalta pelikausi 2009/10 meni alle odotuksien. Kevään 2009 mestaruuden jälkeen lahtelaiskone hyytyi pahemman kerran, ja "Suomen Chicagossa" jäätiin pudotuspelien ulkopuolelle pitkästä aikaa. Päävalmentaja Sami Toiviaisella on kuitenkin uuteen pelikauteen lähdettäessä vahva käsitys siitä, mikä viime kaudella epäonnistui.

- Ricky Hickman oli varmasti yksi sarjan parhaita pelaajia, mutta kuitenkin kävi mielessä, että jenkkipointilla tuskin voitetaan Suomen mestaruutta. Viime viikonlopun turnauksessa Luulajassa pääsimme taas aika hyvin kontrolloidun pelitavan makuun ja moni viime kaudella hakusessa ollut asia tuntuu nyt taas löytyneen selkärangasta.

Uuden kauden alkaessa moni on kiinnittänyt huomiotaan siihen, että Namika Lahti lähtee kauteen varsin lyhyellä kokoonpanolla. Toiviainen ei kuitenkaan usko, että Lahti kaatuu pituuden puutteeseen.

- Pyrinnöllä saattaa olla pari 210 cm pitkää jätkää ruodussa, mutta siinäpä oli ainoa huomattavan pitkä liigajoukkue. En näe lyhyyttämme ongelmallisena. Meillä on urheilullisia ja kokeneitakin jätkiä, jotka osaavat pelata sekä nopeaa korista että hitaampaakin hyökkäystä.

Namika Lahden pienuus - tai vauhti - näkyy erityisesti takakentällä, jossa 170-senttinen Roope Suonio saa rinnalleen viime kauden loukkaantuneena sivussa olleen 181-senttisen Ilkka Vuoren.

- Treenimatseissa on menty Ilen kanssa aika lujaa takakentällä ja koutsi on pitänyt meitä aika paljon kentällä myös yhtäaikaisesti. Ensi keväänä tarkoituksena ei olisi katsoa ratkaisupelejä telkkarista, sanailee Suonio.

Karhu hyökkää pudotuspelejä kohti

Pohjanmaalla aistittiin kevätkaudella 2010 todellista koripallobuumia, kun Kauhajoen Karhu taittoi päävalmentaja Timo Hakamaan ja amerikkalaissentteri Jeremiah Woodin johdolla tappioputkensa ja kävi jopa pudotuspelien kynnyksellä. Kaksikko palaa puukkojunkkareiden maille myös alkavaksi kaudeksi, ja lakeuksilla odotetaan alustavasti pudotuspelipaikkaa.

- Viime vuoden tavoite oli säilyttää sarjapaikka, ja se onnistui reippaasti. Nyt tavoitteena on pudotuspeleihin pääsy, ja sitä varten on treenattu kovaa elokuun ensimmäisestä päivästä alkaen viikonloppuja myöten, uhkuu Karhun kotimaiseen luottopelaajistoon kuuluva Aleksi Huuskonen.

Pitkään Korisliigan ja miesten SM-sarjan valmennusportaissa viihtynyt Hakamaa pitää pudotuspelipaikkaa luontaisena tavoitteena.

- Totta kai tavoitteita pitää vähän nostaa viime kaudesta. Kahdeksan joukkoon pääsy on ehdoton minimitavoite tällä kokoonpanolla ja pohjalla. Tässä on monta peliä runkosarjaa vielä edessä, ja keskittymisen on oltava kohdallaan ensimmäisistä peleistä alkaen.

Karhun kotimainen materiaali koostuu nuorista ja nälkäisistä pelaajista, joista mm. Huuskonen, Eldar Skamo ja Sad Niskanen näyttivät liigakykynsä viime kauden aikana. Suurempi panos tulee kuitenkin olemaan joukkueen amerikkalaisosastolla. Jeremiah Wood pelasi toisen loistavan kauden perättäin, ja kaudella 2005/06 Kouvoissa esiintynyt John Allen on Woodin ohessa todennäköisesti paras amerikkalaispelaaja, joka pohjanmaalaisjoukkueessa on koskaan nähty.

- Ensimmäiset viikot ovat menneet siihen, että saadaan Woodin ja Allenin nivelet pois ruosteesta, mutta tahti on parantunut koko ajan. Uskon, että kyseiset kaverit tulevat olemaan sarjan parhaimmistoa jo muutaman kierroksen jälkeen, Hakamaa arvelee.

Uudistunut Vilpas pelaa vauhdikkaasti

Vaikka Salon Vilpas joutui pelaamaan viime keväänä alkavan kauden liigapaikastaan karsintasarjassa I divisioonan Lapuan Korikobria vastaan, kautta voidaan silti pitää salolaisittain positiivisena. Roope Ahonen puhkesi peliminuutteja saatuaan täyteen kukintoonsa, Salohallin lehtereille kertyi äänekäs fanikaarti ja koripallo sai ansaittua nostetta kaupungissa ensimmäistä kertaa vuosituhannen taitteen jälkeen.

Nyt panokset ovat salolaisittain kovat, sillä uusien amerikkalaispelaajien sekä kahden kovan kotimaisen pelaajan (Jukka Kataja ja Matti Nuutinen) saapumisen myötä Vilppaassa odotellaan jopa pudotuspelipaikkaa.

- Rotaatiossa on nyt seitsemän äijää, joista viisi uutta. Totuttelussa kestää varmaan oman aikansa, mutta tavoite olisi parantaa runsaasti viime kaudesta, kertoo olkapäävammaansa paranteleva Samu Kaaresvirta.

Myös Vilppaan penkin päässä on uusi mies. Philip Dejworek palasi kotikonnuilleen Saksaan ja tilalle saapui viimeksi kaudella 2004/05 pääsarjassa valmentanut Kimmo Vyyryläinen.

- Salossa on hienot puitteet pelata, paljon koripallosta innostuneita ihmisiä sekä hyvä tekemisen meininki. Viime vuonna olimme toiseksi viimeinen, ja nyt tavoite olisi muutaman uuden pelaajan mukaantulon myötä sijoittua aika paljon paremmin kuin viime keväänä, Vyyryläinen arvioi.

- Olemme toiseksi nuorin ja kaikkein pienin joukkue liigassa, mutta lähtökohta on se, että pelaamme vauhdikasta ja aggressiivista peliä. Meillä on mahdollisuus yllättää kenet tahansa.

Tarmolle riitti yksi divarikausi

Porvoon Tarmon visiitti miesten I divisioonaan jäi yhden kauden mittaiseksi, kun joukkue runnoi vakuuttavasti tiensä takaisin liigaan viime keväänä divisioonan pudotuspelien päätteeksi. Päävalmentaja Jouni Grönroosin mukaan Tarmon organisaatio päätti jo ensimmäisen divisioonakauden alussa, että alemmilla sarjatasoilla pelaaminen ei riitä porvoolaiselle koripallolle.

- Kaksi vuotta sitten olimme pahoissa taloudellisissa ongelmissa. Divisioonaan tippumisen jälkeen seura päätti kääntää laivaa 180 astetta, ja onnistuimme siinä. Seuran ajatus on, että jatkamme eteenpäin resurssit tunnustaen, mutta silti yhä parempaan sijoitukseen tähdäten.

Tarmo lähtee alkavaan liigakauteen nuorella ja kokemattomalla joukkueella. Ryhmän kokoonpanosta mainittavaa pääsarjakokemusta on ainoastaan Esa Mäki-Tulokkaalla ja Jarkko Kyllösellä. Tarmo aikookin profiloitua Grönroosin mukaan nuorten pelaajien kehittäjänä.

- Meillä on monta potentiaalista nuorta kaveria, kuten 16-vuotias Johnny Laakkonen. Pyrimme kasvattamaan pitkäjänteisellä työllä näistä kavereista hyviä pelaajia liigaan. Liigan pelitahti on aivan erilainen kuin divarin, joten alkukausi menee varmasti totutellessa, mutta kukaan ei pelkää haastetta.

Porvoolaisjoukkueen isähahmona häärii pelinrakentaja Aubrey Conerly, jonka meriittilista on vakuuttava: floridalaissyntyinen vauhtikone on ollut mukana nostamassa divarista Korisliigaan Tarmon lisäksi Salon Vilpasta ja Forssan Koripoikia viimeisen kolmen kauden aikana.

- Kaikki joukkueessa ymmärtävät, että pelasimme viime vuonna divaria, joka on ihan erilainen sarja kuin liiga. Meidän täytyy tehdä kovasti töitä todistaaksemme, että kuulumme pääsarjatasolle. Tiedämme täsmälleen, millä osa-alueilla meidän pitää parantaa jatkoa ajatellen, Conerly arvioi.

Lue myös seuraavat

 
14.1.2021 09:40 Susijengi

Samuel Haanpään ansiokas pelaajaura päätökseen

Ikäpolvensa ansiokkaimpiin suomalaisiin koripalloilijoihin lukeutuva Keravan Kori-80:n kasvatti Samuel Haanpää, 34, on ilmoittanut lopettavansa koripallouransa. Haanpää ehti pitkän uransa aikana edustaa Suomea EM-kisoissa, rikkoa yliopistonsa kolmen pisteen heittoennätyksen ja pelata ammattilaisena mm. Espanjassa, Kyproksella ja Argentiinassa.

13.1.2021 20:20 Korisliiga

Aapeli Alanen toi penkiltä tehoa Katajan voitossa – Seagulls jatkoi vottokulkuaan Lahden loppukiristä huolimatta

Illan Korisliiga-kierroksella voittajiksi kruunattiin Kataja Basket, Helsinki Seagulls ja Kauhajoki.

12.1.2021 20:05 Korisliiga

Osku Heinonen laittoi satamaan – Pyrintö ryöväsi ilon Sami Toiviaisen 600. päävalmentajaottelusta

Tampereen Pyrintö otti tiukan ja tärkeän kotivoiton Salon Vilppaasta ja säilytti samalla kakkossijansa Korisliigan runkosarjassa.

6.1.2021 20:54 Korisliiga

Trey Zeigler johti Korihait kauden ensimmäiseen voittoon – Ura taipui Matti Nuutisen kuumasta kolmoskädestä huolimatta

Miesten Korisliigan viiden ottelun kierros tarjoili toinen toistaan tiukempia vääntöjä, joissa voittajiksi selvisivät KTP-Basket, Salon Vilpas, Kouvot, Tampereen Pyrintö ja kauden ensimmäisen kerran myös Korihait.

30.12.2020 20:02 Korisliiga

Jeremiah Woodilla sensaatioilta – vuoden viimeinen Korisliiga-ottelu päättyi Vilppaan voittoon

Salon Vilpas puolusti kotikenttäänsä KTP:tä vastaan konkari Jeremiah Woodin ja ensimmäistä Korisliiga-otteluaan pelanneen Deondre Parks Jr:n johdolla.

28.12.2020 20:06 Korisliiga

Korisliigassa putket jatkuvat – voittoja Seagullsille ja KTP:lle

Helsinki Seagulls venytti voittoputkensa 11:een ja Korihait tappioputkensa 12:een, kun miesten Korisliiga palasi ottelutauolta. Korihaiden havittelemat sarjapisteet vei KTP-Basket.

23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 17:45 Korisliiga

Korisliigan kilpailujärjestelmään muutoksia loppukauden osalta: jatkosarjoista luovutaan, mestari selvillä huhtikuussa

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on hyväksynyt kokouksessaan Korisliigan seurakokouksen esityksen, jonka mukaisesti Korisliigan kauden 2020–21 kilpailujärjestelmää muutetaan luopumalla jatkosarjoista. 22 ottelun runkosarjan jälkeen käynnistyy kahdeksan joukkueen pudotuspelivaihe.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

10.12.2020 17:15 Korisliiga

Karhu Basket rakennuttaa oman monitoimiareenan, 2300-paikkainen areena valmistuu 2022

Korisliigan kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittanut Karhu Basket kertoi torstaina tiedotustilaisuudessaan uudesta monitoimiareenasta.

4.12.2020 17:00 Korisliiga

Korisliiga jää tauolle 4.-23.12. väliseksi ajaksi

Miesten Korisliiga on päätetty asettaa pelitauolle 4.-23.12 väliseksi ajaksi Aluehallintovirastojen asettamien rajoituksien johdosta. Korisliiga-seurat päättivät asiasta perjantaina pitämässään seurakokouksessa.

4.12.2020 08:56 Korisliiga

Helsinki Seagulls kiinnitti valmennusjohtonsa pitkillä jatkosopimuksilla

"Kerrassaan mahtavaa, että meillä oli mahdollisuus tämän kaiken synkkyyden keskellä kiinnittää koko valmennustiimimme pitkäksi aikaa eteenpäin", Helsinki Seagullsin toimitusjohtaja iloitsee valmennusjohdon jatkosopimuksista.

3.12.2020 14:45 Korisliiga

Korisliigan ensimmäiseksi Kuukauden Valopilkuksi on nimetty Pyrinnön Marcus Lewis

Tuhoisaa jälkeä tehnyt Tampereen Pyrinnön Marcus Lewis on nimetty miesten Korisliigassa marraskuun pelaajaksi. Palkinto kantaa vastaisuudessa nimeä Kuukauden Valopilkku.

3.12.2020 08:15 Korisliiga

Korisliigan kuukauden pelaaja on jatkossa Kuukauden Valopilkku

Korisliigan ja Taksi Helsingin solmiman markkinointiyhteistyön myötä Korisliigan kuukauden pelaaja on jatkossa Kuukauden Valopilkku. Valopilkku on Taksi Helsingin omistama taksintilaussovellus, millä kuluttajat voivat tilata taksin vuorokauden ympäri, lähes koko maassa.

2.12.2020 20:11 Pääjuttu

Alanen ja Wilson huippuvireessä maajoukkueviikon jälkeen – Korisliiga-ilta tarjosi kaksi tiukkaa kamppailua

Miesten Korisliiga-illan voittajat olivat Kataja Basket ja Kauhajoki. EM-karsinnoista palanneet Aapeli Alanen ja Jamar Wilson esittivät vakuuttavia otteita.

1.12.2020 19:57 Korisliiga

Shawn Hopkins liekeissä Pyrinnön kotivoitossa – kolmoset upposivat Korihaita vastaan virheettömästi

Illan ainoassa miesten Korisliigan ottelussa Tampereen Pyrintö taivutti Korihait 128–67.

1.12.2020 18:17 Korisliiga

Otteluiden peruutuksia miesten Korisliigassa – perjantain seurakokouksessa päätetään jatkosta

Miesten Korisliigan otteluohjelmaan on tulossa pikaisia muutoksia. Neljä ottelua on peruttu toistaiseksi. Jatkosta tiedotetaan perjantain seurakokouksen jälkeen.

26.11.2020 09:30 Korisliiga

Lokakuun pelaaja Kendale McCullum elää Korisliiga-arkea päivä kerrallaan – kärkijoukkue pysyy valmiina kaikkiin uhrauksiin, joihin tilanne heidät pakottaa

Miesten Korisliigan lokakuun pelaaja Kendale McCullum on yhä tyytyväinen, että valitsi tarjolla olleista mahdollisuuksista työnantajakseen Helsinki Seagullsin. Nuori virtuoosi käyttää nyt maajoukkuetauon kätensä kuntouttamiseen ja valmistautuu henkisesti sekä Suomen pimeyteen että pandemian pakottamiin rajoituksiin.

22.11.2020 19:19 Korisliiga

Kataja haki pisteet Lahdesta – miesten Korisliiga maajoukkuetauolle

Miesten Korisliigassa pelattiin viimeinen ottelu ennen EM-karsintojen aiheuttamaa maajoukkuetaukoa. Lahti Basketball kaatui kotonaan Kataja Basketille 92–109.

Näytä lisää vastaavia