Tuore cup-mestari Timo Heinonen: ”Kiva välietappi matkalla kevääseen”

28.1.2020 12:00 Lähes neljällä vuosikymmenellä Korisliigaa pelannut Pussihukkien kasvatti ja Helsinki Seagulls-ikoni Timo Heinonen, 38, sai lauantaina kaulaansa pitkän uransa ensimmäisen kultamitalin, kun Seagulls peittosi Suomen cupin finaalissa Salon Vilppaan 94-93. Kolmesti SM-hopeaa hakeneen Heinosen katse on nyt vahvasti kevään 2020 tosipeleissä.

Timi Heinonen haki lauantaina uransa ensimmäisen aikuisten kultamitalin. Kuva: Ville Vuorinen.

Kun Töölön Kisahallin summeri soi lauantai-iltana jatkoajan päättymisen merkiksi ja Seagulls pääsi juhlimaan seuran historian ensimmäistä mestaruutta, Timo Heinosen olemus oli paljonpuhuva.

Yhtä vaille 850 Korisliiga-ottelun veteraani hymyili ja nauroi ja taputteli cup-pokaalia hyvillään, mutta hänen käytöksensä oli samalla ammattimaisen hillittyä; ikään kuin Heinonen olisi viestittänyt joukkueelleen ja Seagullsin kannattajille, että tämä mestaruus on koeponnistus ennen keväällä koittavaa varsinaista etappia.

- Ilman muuta oltiin koko joukkue tosi onnellisia mestaruudesta ja tyytyväisiä omaan suoritukseemme. Oli hauska päästä pelaamaan keskellä kautta matsi, jossa on tavallista tammikuun runkosarjamatsia enemmän panosta. Silti meidän lopullinen tähtäin on toukokuun peleissä, Heinonen kertoo.

Veteraanin mukaan kovatasoinen cup-finaali värikkäine käänteineen kävi kuitenkin mainiosta työnäytteestä pudotuspelejä odottaessa. Vaikka Seagullsilla oli välttävä heittopäivä, joukkue oli taivuttaa Vilppaan siltaan kolmannen jakson puolivälissä. Ja vaikka Vilpas johti minuutti ennen jatkoajan loppua ratkaisevan tuntuisesti 89-93, helsinkiläiset pitivät päänsä kylmänä ja kaivautuivat väkisin pisteen voittoon.

- Kyllähän se joukkueen paineidensietokyvystä kertoo, että pystyttiin ”one and done”-ottelussa kaivautumaan vaikeannäköisestä tilanteesta voittoon. Osattiin kaikissa tilanteissa reagoida siihen mitä Vilpas tekee ja meiltä löytyi laajuutta ja varmuutta hakea pytty kotiin. Ihan varmasti muistot cupin finaalista tuo itseluottamusta jatkoon.

Älypelaaja muovaa peliään

Korisliigan kaikkien aikojen ikoneista puhuttaessa Timo Heinonen kuuluu listan kärkinimiin jo siitäkin syystä, että 2020-luvun taittumisen myötä hän on pelannut pääsarjassa kolmea viikkoa vaille neljällä vuosikymmenellä.

Vaikka monet Heinosen ikätoverit ja jopa vuosia nuoremmat ovat jo lyöneet tossut naulaan, on häneltä löytynyt vuodesta toiseen virtaa ja intoa jatkaa Pantteri-patsaan metsästystä.

- Ehkä pääsyy siihen on, että homma tuntuu edelleen hauskalta. Koris on niin sanotusti kivaa. Vaikka olen vuosien aikana iän myötä menettänyt joitain osa-alueita pelissäni, toisilla alueilla olen onnistunut kehittymään. Se on pitänyt koriksen mielenkiintoisena, Timi kuittaa.

Uransa alkuvuosina 33% tarkkuudella kolmosensa upottanut profiloitui 2010-luvun aikana yhdeksi Korisliigan pelätyimmistä heittäjistä. Nyt Heinosella onkin meneillään kolmas perättäinen kausi vähintään 42% kolmostarkkuudella.

- En pääse enää samoilla tilannenopeuksilla tai korkeuksilla heittotilanteisiin kuin joskus nuorempana, mutta heittoni lähtee nopeammin kuin aiemmin, osaan heittää pienemmästä tilasta ja jopa kauempaa kuin aiemmin, hän pohtii.

- Ja vaikken ole enää niin nopea, olen pystynyt muokkaamaan peliäni niin, että pystyn pelaamaan yhä fiksummin. Esimerkiksi korilleajotilanteissa, joissa olisin nuorempana pyrkinyt räjähtävään pomppuun, pikemminkin hidastan liikettäni, jolloin se on vaikeampi puolustaa. Kaikkia tällaisia vanhan miehen konsteja.

Heinosen pitää tuoreena myös hänen toinen intohimonsa, pyöräily. Sivutoimisesti pyöräverkkokauppaa pyörittävä Heinonen tapaa lentää kesäisin fillareineen mielenkiintoisiin maailmankolkkiin ja sotkea satojen ellei tuhansien kilometrien matkoja parhaimmillaan aina Helsinkiin vievään autolauttaan asti.

- Eipä tule sellaista iskutusta polville ja jäsenille kuin vaikka katukoriksen pelaaminen aiheuttaisi, mutta silti pysyn jonkinnäköisessä kondiksessa. Näen maailmaa, voin lomailla ja energiankulutuksen suuruuden vuoksi saan samalla syödä hirveitä määriä. Siinä pysyy pää tuulettuneena, Timi nauraa.

Setäkatras ja nuorukaiset

Korisliigan kevätkaudelle siirryttäessä liigassa on – etenkin Salon Vilppaan loukkaantumisten myötä – yksi suursuosikki yli muiden: tuore cupin mestari, kotikentällään tappioton liigajohtaja Helsinki Seagulls.

Heinonen pitää Seagullsin menestystä monen asioiden summana, mutta nostaa erikseen jalustalle korkean joukkuehengen.

- Me toimitaan hyvin yhteen sekä kentällä että pukuhuoneessa. Ollaan tosi erilaisia tyyppejä, mutta kaikki omalla tavallamme mielenkiintoisia ja välitetään toisistamme. Meistä on hauska pelata yhdessä.

Oma lukunsa on joukkueen ikärakenne: 38-vuotiaat Heinonen ja Tuukka Kotti sekä 35-vuotias Shawn Huff muodostavat Gullsin ”setäportaan”, ulkomaalaispelaajat sekä tarkkakätinen Antti Kanervo ovat iältään 25-29-vuotiaita ja pyramidin pohjalla Waxlaxin veljekset, Sakari Laakso, Sami Tahvanainen ja Daniel Lindner ovat parikymppisiä.

- Pelasin mäkin aikanaan parikymppisten kavereiden täyttämässä jengissä, kun aloitin uraani Pussihukissa, mutta meidän vanhimmat pelaajat oli korkeintaan viitisen vuotta vanhempia. Ehkä Gullsissa on käynyt niin, että me vanhat kaverit nuorrutaan ja nuorimmat kaverit puolestaan saa ammennettua jonkinlaista ajatonta viisautta meidän vanhojen ihmisten jutuista ja tavoista, Heinonen naurahtaa.

Heinosen tavoite kevään 2020 tosipeleistä on yksiselitteinen: viiden pronssi- ja kolmen hopeamitalin lisäksi palkintokaappiin se ensimmäinen kultainen.

- Ei runkosarjan voitto ole vielä merkki mistään, ei sarjaykköselle ole tiedossa automaattista vapaataivalta mestaruuteen asti. Meidän pitää pysyä nöyrinä ja jatkaa treenaamista että ollaan valmiina keväällä, kun ne oikeasti hauskat pelit alkaa.

Henkilöt

 
1.4.2020 18:49 Korisliiga

Yleisöäänestys Korisliigojen parhaista käynnistyy nyt

Tänä keväänä yleisö saa valita suosikkinsa naisten ja miesten liigojen parhaiksi eri kategorioissa. Äänestysaikaa on sunnuntaihin 5.4. asti.

31.3.2020 11:18 Korisliiga

Henri Kantonen aloittaa harjoitukset yksin – sopimus on katkolla ja urheilubisnes seisauksessa

Korisliigassa kovassa nousujohteessa ollut Henri Kantonen ei vielä tiedä tulevan kauden työnantajaansa. Mutta ensin täytyy keksiä, miten parhaaseen ikään tuleva pelaaja pääsee poikkeustilassa edes treenaaman.

30.3.2020 10:05 Korisliiga

Jyri Lehtonen Kouvojen ja Vilppaan viidennestä puolivälierästä: ”Meidän olisi pitänyt hävitä se peli”

Elisa Viihde palaa maanantaina kevääseen 2016. Kouvojen ja Vilppaan puolivälieräsarjasta muodostui hurja trilleri, joka ratkesi viidennessä pelissä Kouvojen noustua päätöskympillä 14 pisteen takaa voittoon.

27.3.2020 09:04 Haastattelu

Michael Pounds: Minun valmentajani

KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

26.3.2020 11:21 Korisliiga

Pieti Poikola on Lahti Basketballin uusi valmentaja

Kolminkertainen vuoden valmentaja ja Korisliiga-mestari Pieti Poikola tarttuu Lahti Basketballin tahtipuikkoon.

25.3.2020 16:08 Korisliiga

Korisseurat julkaisseet runsaasti kannatuskampanjoita

Koronavirusepidemia on pakottanut seuroja miettimään uusia lähestymiskulmia varainhankintaan vaikealla hetkellä. Viime aikoina on nähty toinen toistaan hienompia kannatuskampanjoita tulevaisuuden turvaamiseksi.

24.3.2020 13:42 Korisliiga

Teemu Rannikko uskoo koripallon, urheilun suosioon – seurojen talousongelmiin puolestaan ei ole helppoa vastausta tarjolla

Salon Vilppaan 39-vuotias pelinjohtaja Teemu Rannikko yrittää jatkaa yhä uraansa, vaikka polvivamma ja kansallinen poikkeustila laittavat kapuloita rattaisiin.

23.3.2020 13:30 Korisliiga

Elisa Viihde näyttää Korisliigan klassikko-otteluita maanantaisin, Laakso muistelee viime vuoden finaalisarjaa

Elisa Viihteen Korismaanantai niputtaa tänään studiolähetyksessään kuluneen kauden. Luvassa ajankohtaisia kuulumisia sekä kauden parhaiden valitsemisia. Lähetyksen jälkeen nähdään uusintana viime vuoden 1. finaali Kauhajoki-Kouvot. Mestarivalmentaja Jussi Laakso muistelee finaalisarjaa lämmöllä.

19.3.2020 18:32 Korisliiga

Koripallon kilpailukauden lopettamistoimista päätetty

Suomen Koripalloliiton sarjoissa pelataan yli 12.000 ottelua vuosittain ”Stadista Sallaan”. Sarjakaudet päättyivät viime viikolla ennenaikaisesti koronavirusepidemian takia. Suomen Koripalloliiton hallitus on etäkokouksessaan päättänyt sarjakauden päättämiseen liittyvistä toimenpiteistä.

19.3.2020 12:39 Susijengi

Shawn Huff kehottaa keskittymään oleelliseen – ”kun päästään murehtimaan koripallosta, asiat ovat jo aika hyvin”

Kotimaan koripallosankari Shawn Huff ottaa koronan vuoksi päättyneen kauden aikaisena kesälomana ja kokee, että keskeyttämisratkaisu oli ainoa oikea.

13.3.2020 17:30 Korisliiga

Myös miesten ja naisten Korisliiga- ja divisioonakaudet päätökseen

Suomen Koripalloliitto on perjantaina 13.3.2020 päättänyt lopettaa myös miesten ja naisten Korisliigojen ja I divisioonien pelikaudet koronaviruksen (COVID-19) takia.

12.3.2020 14:35 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallosarjat pysähtyvät torstaina 12.3.2020

Suomen Koripalloliitto on päättänyt pysäyttää kaikki koripallosarjat torstaista 12.3.2020 lähtien koronaviruksen COVID-19 takia.

11.3.2020 20:57 Korisliiga

Vilpas takaisin kärkeen – Kataja nousee uhkaavasti

Illan ottelukierroksella Salon Vilpas otti Korisliigan kärkipaikan takaisin, Kouvot vahvisti paikkaansa playoff-viivan päällä ja Kataja antoi jälleen myrskyvaroituksen pudotuspeleihin.

11.3.2020 13:50 Pelaajat

Huff, Kotti ja Tuukkanen FIBA:n Time Out 2.0 -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

10.3.2020 21:00 Korisliiga

Seagulls ei ole valmis luopumaan paalupaikasta – Kobrat kotonaan Uraa parempi

Ottelun yllättävänä tähtenä hääri veteraanisentteri Timo Heinonen, kun Seagulls voitti Lahden. Illan toisessa ottelussa Kobrat kaatoi kotonaan Uran.

9.3.2020 10:15 Korisliiga

Korismaanantai: Nokia haastaa kotonaan Kauhajoen

Elisa Viihteen Korismaanantaissa Kauhajoki vierailee Nokialla.

7.3.2020 22:18 Korisliiga

Ennakkosuosikit vahvoja päivän otteluissa

Lauantain otteluissa ei nähty yllätyksiä. Voittoihin ylsivät Seagulls, Vilpas, Kauhajoki ja UraBasket eGameStars.

6.3.2020 20:20 Korisliiga

Daniel Dolencilla loistoilta Nokian murskavoitossa – Kouvot kaatoi Pyrinnön pisteellä

Korisliigan molemmat pirkanmaalaisjoukkueet matkustivat tänään vieraskentille. Pyrintö taipui pisteellä, mutta Nokia palasi kotiin huima voitto kainalossa.

4.3.2020 21:21 Korisliiga

Vilpas ja Seagulls molemmat voittoihin – Kanervolla sensaatiomainen ilta kaarella

Helmikuun pelaajaksi juuri valittu Tim Coleman varmisti runkosarjan kärkipaikan säilymisen Vilppaalle, ja Antti Kanervo huolehti 36 pisteellään, että Seagulls pysyy kintereillä. Muissa otteluissa voitot keräsivät Pyrintö ja Kobrat.

4.3.2020 10:29 Korisliiga

Vilppaan Tim Coleman jälleen Korisliigan kuukauden pelaaja

Miesten Korisliigan helmikuun pelaajaksi on valittu Vilppaan monipuolinen laituri Tim Coleman.

Näytä lisää vastaavia