Vaikeita kausi kokenut Topias Palmi on palannut tasolleen ja ylittänyt sen – Korisliigan joulukuun pelaaja kertoo, miten Kauhajoki nousi suosta

24.1.2024 11:30 Kauhajoen heittävä takamies Topias Palmi valittiin miesten Korisliigassa joulukuun 2023 Kuukauden pelaajaksi. Hänen onnistumistensa kanssa käsi kädessä ovat kulkeneet koko seuran onnistumiset.

Kuva: Ville Vuorinen

Kestomenestyjä Kauhajoki aloitti miesten Korisliiga-kauden 2023–24 varsin mollivoittoisella vireellä. Finaaleissa viidesti peräkkäin nähty seura oli joulukuun alkuun mennessä kerännyt voittotilastoihinsa vaatimattomat luvut 4–7. Myös juuri kotimaahan palannut Korisliigan vuoden 2017 kehittynein pelaaja ja vuoden 2019 pelaaja Topias Palmi vaikutti esityksissään totuttua vaisummalta.

Yhtäkkiä kaikki muuttui.

Kauhajoki on noussut nyt tilastoon 10–10 ja saanut kaivettua tiensä kiinni ylempään jatkosarjaan. Samaan aikaan Palmi on kohonnut pisteidentekijänä ja hyökkääjänä ylipäätään aivan uudenlaiseen arvoon. Hänen joulukuustaan jäivät jäljelle mehevät keskiarvot 26,6 pistettä ja 6,4 levypalloa, ja vuosi 2023 huipentui Kuukauden pelaajan palkintoon.

– Tämä oli urallani ensimmäinen valinta Kuukauden pelaajaksi, ja se kertoo, että olen tehnyt jotakin oikein. Mutta ei voi kiistää, etteikö tämä palkinto olisi osoitus myös siitä, miten paljon koko joukkueemme pelaaminen on parantunut, Palmi toteaa.

Mikä sitten käänsi Kauhajoen kurssi näin äkkiä? Palmilla itsellään on siihen varsin kattava teoria: niin kokoonpanossa kuin pelitavassakin tehtiin merkittäviä muutoksia.

– Muutokset auttoivat samalla myös minua nostamaan omia numeroitani. Jos olisimme jatkaneet samaan malliin kuin alkukaudesta, tämä palkintokin olisi mennyt kaiketi jollekulle muulle.

Loka- ja marraskuussa Kauhajoen paidassa pelasivat vielä muiden muassa aikoinaan lyhyesti NBA:takin testannut takamies Courtney Fortson ja Etelä-Amerikassa meritoitunut sentteri Horace Spencer. Joulukuussa heidät korvasi laituri Nathaniel Pollard Jr, ja joukkue on pelannut sittemmin korkeintaan kolmella ulkomaanvahvistuksella.

Palmi kommentoi muutoksia sanoen:

– Isoin ongelma alussa oli se, etteivät palaset sopineet yhteen, vaikka kuinka laadukkaita olivatkin. Oma kysymyksensä on, pääsivätkö kaikki hyödyntämään vahvuuksiaan vai eivät, mutta sen jälkeen, kun osin pakotettunakin lähetimme pari pelaajaa kotiin, olemme yksinkertaistaneet hyökkäystä reilusti. Sen myötä muutkin jengissä ovat päässeet enemmän palloon ja korintekopaikkoihin.

Palmi viittaa myös siihen, kuinka poikkeuksellinen on Kauhajoen nykyinen pelitapa. Eniten syöttömerkintöjä kertyy isoille pelaajille, jotka tuovat usein palloa ylös ja jakavat sitä heittäjille hyviin paikkoihin. Viimeaikainen menestys onkin näin ollen kahden eri tekijän onnellinen summa.

Strategian muuttaminen ja joukkueen vahvuuksien parempi hyödyntäminen eivät tarkoita silti, etteikö 29-vuotias heittävä takamies itsekin kehittyisi yhä pelaajana. Hän ei varsinaisesti ole muuttanut omaa pelitapaansa merkittävästi – pääosin huomio keskittyy korintekopaikkojen hakemiseen niin läheltä kuin kaukaakin – mutta levypallopelaamista hän toteaa painottaneensa olosuhteiden pakosta hieman aiempaa enemmän.

– Kaikkein merkittävin muutos on ollut se, että olen ensimmäisen kerran urallani saanut kapteenin roolin, ja sen myötä täytyy olla johtava pelaaja ihan eri tavalla. Se vaatii taitoja kentän lisäksi myös kopissa, koska pitää kyetä auttamaan itsensä lisäksi myös muita, ja olen siinä kehittynyt paljon.

Harjoituksissa Palmi sen sijaan keskittyy tärkeimpään taitoonsa ja sen ikuiseen hiomiseen.

– Olen aina sanonut, että niin kauan, kun heittää yhdenkin ohi, täytyy jatkaa harjoittelua. Se on kuitenkin suorassa yhteydessä myös puolustuspäähän, sillä mitä paremmin kroppa jaksaa puolustuksessa, sitä paremmin säilyy myös tarkkuus heitoissa. Ylipäätään olemme tähän asti voittaneet pelejä aika pitkälti hyökkäämällä. Puolustus on ollut kyllä akilleenkantapäämme, joten sen hiomista täytyy joukkueena jatkaa.

Henkilöt

 
6.4.2024 21:22 Korisliiga

BC Nokia repi avausvoiton tuplajatkoaikatrilleristä

Korisliigan neljästä puolivälieräsarjasta viimeinen käynnistyi, ja avausvoiton otti kotietua nauttiva Nokia.

5.4.2024 21:03 Pääjuttu

Korisliigan playoffit käyntiin: Kauhajoki mitätöi Vilppaan kotiedun ja Korihait avasi rytinällä

Miesten Korisliigassa pelattiin ensimmäiset puolivälieräottelut. Seagulls ja Korihait voittivat kotona, Kauhajoki yllätti vieraskentällä.

4.4.2024 13:15 Korisliiga

Playoff-ennakossa Korihait, Kataja, Vilpas ja Kauhajoki – neljä kilpailijaa, joiden sarjajärjestys ratkesi vasta viimeisenä iltana

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Nyt toisessa playoff-ennakossa esittäytyvät kotietua nauttivat Korihait ja Salon Vilpas sekä heidän vastustajansa Kataja Basket ja Kauhajoki.

4.4.2024 08:33 Korisliiga

Playoff-ennakossa Seagulls, Nokia, Kouvot ja Kobrat: ”Tämä on tasaväkisin Korisliiga-kausi vuosiin”

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Ensimmäisessä playoff-ennakossa esittelyssä kotietua nauttivat Helsinki Seagulls ja BC Nokia sekä alemmasta jatkosarjasta ponnistaneet vastustajat Kobrat ja Kouvot.

3.4.2024 13:45 Korisliiga

Jatkosarjat triplatuplaan lopettanut Korihaiden Jalen Jackson maaliskuun kuukauden pelaaja

Kotiedun ja kolmannen sijan napanneen Korihaiden monipuolinen Jalen Jackson on valittu Korisliigan maaliskuun kuukauden pelaajaksi.

3.4.2024 13:34 Erotuomarit

Korisliigan pudotuspelivaiheen erotuomarit on valittu

Korisliigakausi huipentuu perjantaina alkaviin pudotuspeleihin, jotka ovat kauden kohokohta myös erotuomareille. Tänä vuonna pudotuspelikierrokset hoidetaan yhteensä 17 erotuomarin voimin.

30.3.2024 19:24 Korisliiga

Korisliigan playoff-parit ratkottu – Hannes Pöllä palasi pelikentille, Lauri Kallio rikkoi piste-ennätyksensä

Korisliigan jatkosarjat pelattiin loppuun, ja viimeisetkin otteluparit puolivälieriin vahvistuivat.

30.3.2024 07:55 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat huipentuvat TV:ssä – Korihaiden ja Kauhajoen ottelu suorana Jimillä

Korisliigan lauantaisessa päätöskierroksessa suurin mielenkiinto osuu taisteluun puolivälierien kotiedusta, jossa kahdesta paikasta taistelevat Korihait, Kataja Basket, Kauhajoki ja Salon Vilpas.

27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

Näytä lisää vastaavia