Vesa Ojala: ”Rima on nyt eurokentillä ja siellä menestymisessä”

12.5.2022 15:19 Karhu Basketin puheenjohtaja Vesa Ojala odottaa innolla seuran uutta aikakautta, kun uusi areena valmistuu ja seura ammattimaistuu entisestään. Puheenjohtajalle mestaruuden jälkeinen aamu tuntui jälleen ikimuistoiselle.

Vesa Ojala (oik) esittelemässä Pantteri-patsasta yhdessä seuran varapuheenjohtaja Petri Suokkaan kanssa. Kuva: Ville Vuorinen

Mestaruudet harvemmin ovat sisaruksiaan toistensa kanssa. Yksi asia noudatti mestaruuden jälkeisenä aamuna tuttua kaavaa Kauhajoella: Karhu Basketin puheenjohtaja Vesa Ojala heräsi kuuden maissa. Edelliseen mestaruuteen verrattuna uni maistui tovin pidempään, mutta sen jälkeen mestaruuden jälkeinen päivä on tempaissut puheenjohtajan mukaansa.

- Ei tässä ole töissä kerennyt edes pyörähtämään. Huomenna kuulemma pitäisi lähteä joukkueen kanssa reissuun, joten tähän aamupäivään tuli vielä matkanjärjestäjän tehtäviä, Ojala naurahtaa.

- Pakko myöntää, että aikamoinen hulabaloo on päällä. Paljon samoja piirteitä aiemmista mestaruuksista, mutta onhan tämä ihan mahtavaa aikaa. Nyt nautitaan tästä.

Neljästä edellisestä jaossa olleesta Suomen mestaruudesta Kauhajoki on vienyt kolme. Pantteri-patsas on löytänyt Etelä-Pohjanmaalta reilun 13.000 ihmisen kaupungista useana keväänä. Ojala kertoo, että kyse ei ole mistään taikatempuista, vaan kaikki kumpuaa ammattimaisesta työstä ja jatkuvasta kehittymisestä.

Kauhajoen 1723-päinen ennätysyleisö pääsi eilen seuraamaan Suomen mestaruus -juhlia. Kuva: Ville Vuorinen
Kauhajoen 1723-päinen ennätysyleisö pääsi eilen seuraamaan Suomen mestaruus -juhlia. Kuva: Ville Vuorinen

- Tämä on ollut raakaa työtä. Olemme rakentaneet kaiken hyvän valmennuksen päälle. Taustaryhmän vastuulla on ollut rahan kerääminen ja budjetin laatiminen. Olemme pyrkineet tarjoamaan valmentajille ja pelaajille selkänojan, jossa he saavat toteuttaa itseään ja me taustalla olevat emme puutu pelillisiin asioihin, Ojala kertoo.

Vaikka mestaruuden näkyvimmät persoonat ovat kentällä ja sen laidalla, Ojala haluaa kiittää sitä lukuista määrää ihmisiä seuran ympärillä, jotka ovat omalla panoksellaan auttaneet joukkuetta ja seuraa olemaan entistä parempi.

Huima alku uudelle projektille

Joukkue uudistui paljon täksi kaudeksi, kun ulkomaalaisnelikon lisäksi Bojan Sarcevic, Antti Niskanen, Okko Järvi ja Mikael Laihonen vaihtoivat maisemaa. Kauhajoella ei jääty murehtimaan lähtijöiden perään, vaikka loputon kunnioitus heitä kohtaan onkin.

Elokuussa 2021 moni hieraisi silmiään, kun joukkue tiedotti tehneensä sopimukset edellisten mestaruuksien takuumiesten Henri Kantosen, Rene Rougeaun ja Cameron Jonesin kanssa.  

- Kristiinankaupungissa oli isot markkinat, jossa vietettiin hauskaa kesäpäivää. Erään taustaryhmän poika sanoi, että Rene (Rougeau) seurustelee kurikkalaisen naisen kanssa. Sillä hetkellä lähti Renelle viestiä ja ei mennyt kauaakaan, kun hän oli jo soittanut itse Cameronille. Sitten he ilmoittivat tulostaan.

Uusina Karhu Basket -pelaajina Severi Kaukiainen ja Miikka Marttinen pystyvät ottamaan merkittävän roolin uudessa joukkueessaan. Joona Hakamaan ja Eero Innamaan tämän kauden kasvutarinat puolestaan hakevat vertaistaan. Kauhajoella on maltettu kasvattaa pitkäjänteisesti pelaajia. Finaalit osoittivat sen, että työ kannatti tehdä, kun joukkue pelasi pudotuspelit yhdeksän pelaajan rotaatiolla.

- Valmennuksemme on tehnyt hienoa työtä. Janne Koskimies on siitä mielessä kiitollinen johdettava, että hän on itseohjautuva. Meillä on selkeät roolit, emme sekaannu pelaamiseen millään tavalla ja viimeinen sana on aina valmentajalla. Joona (Hakamaa) ja Janne kävivät kolme vuotta sitten keskustelun, että haluaako hän pelaajana panostaa tähän. Joona sanoi, että hän haluaa panostaa kaiken ja se oli se juttu. On ollut hienoa seurata oman kasvatin tarinaa tähän pisteeseen asti.

- Bojanin lähtö oli kaupungissa monille tosi paha paikka ja tuska paistoi monen silmissä. Mietimme pitkään, miten kautta lähdetään rakentamaan. Henkan, Cameronin ja Reneen tulo helpotti todella paljon kauteen lähtemistä, Ojala kertoo. 

Fanit pääsivät mukaan kuvaan joukkueen kanssa. Kuva: Ville Vuorinen
Fanit pääsivät mukaan kuvaan joukkueen kanssa. Kuva: Ville Vuorinen

Ojalan mukaan on tärkeää, että he pystyivät tuomaan tuttuja pelaajia tuttuun ympyrään.

- Topeekalle (Kauhajoen pääkatu) kun tuodaan suoraan Losista ja Nykistä kaveri, voi se monelle olla liian haasteellinen yhtälö. Olen nähnyt monta tarinaa, jossa sopeutuminen ei ole mennyt toivotulla tavalla. Siksi on tärkeää, että teemme taustatyöt uusien pelaajien suhteen mahdollisimman tarkasti.

Ojala kertoo, että heidän pitää vetovoima tuoda muulla tavalla. Sen takia Kauhajoella on laitettu urheilupuoli kuntoon, joka tuo vetovoimaa seuraan.

- Meidän mielestämme täällä on vaikka ja mitä. Meillä ei ole oopperaa, teatteria tai lukuisia yökerhoja, mutta on meillä sentään elokuvateatteri. Sen takia urheilupuoli on se meidän vetovoimamme, joka tuo tänne urallaan eteenpäin meneviä urheilijoita kehittymään entistä paremmaksi pelaajaksi.

Ei ole ensi vuonnakaan oopperaa, mutta on oma tapahtuma-areena.

Hallista areenalle

- Se on sitten areena eikä mikään halli. Meillä on tarkat säännöt, miten uudesta peliareenasta puhutaan ja jos siitä puhuu hallina, saa pienen sanktion, Ojala linjaa haastattelussa ja naurahtaa päälle.

Seuran oma 2500-paikkainen ja yli 1000 ravintolapaikkaa sisältävä areena nousee kovaa vauhtia ja ensi kaudella joukkue pääsee uudelle kotiparketille. Hanke on Korisliigassa historiallinen, kun seura rakennuttaa perustetun halliyhtiönsä kautta oman tapahtuma-areenan.

- Tämä tulee muuttamaan bisneksen totaalisesti ammattimaisempaan suuntaan. Jos haluamme seurana kehittyä entisestään, mielestämme tämä on ehdottomasti oikea suunta. Pystymme oheismyynnin, ravintoloiden ja vip-palveluiden myötä muuttumaan kentän ulkopuolella elämysbisnekseksi, Ojala kertoo.

Havainnekuva uudesta, syksyllä 2022 valmistuvasta areenasta. Kuva: Karhu Basket
Havainnekuva uudesta, syksyllä 2022 valmistuvasta areenasta. Kuva: Karhu Basket

Oma areena mahdollistaa tulevaisuudessa paljon. Enää ei puhuta puhtaasta sarjataulukkobisneksestä, vaan tulovirtoja pystytään tuottamaan oman tapahtuma-areenan tarjonnalla. Ojala myöntää, että vaikka joukkueelle siirtymä uuteen halliin tulee olemaan helppo, haasteitakin varmasti tulee.

- Olemme pienen kaupungin seura, jossa talkootyö seurayhteisössämme on ollut tärkeä perusta. Nyt menemme entistä ammattimaisempaan suuntaan, joten näen haasteen siinä, miten talkootyö ja ammattimaisuus pystytään nivoutumaan yhteen uuden areenan myötä.

Edellisen kahden mestaruuden jälkeen Kauhajoki on suunnannut eurokentille. Joukkue jäi molempina kertoina niukasti Mestarien liigan lohkovaiheen ulkopuolelle viimeisellä karsintakierroksella. Ojala myöntää, että suunnitelmat ensi syksyksi on selvillä.

- Se on selkeä tähtäin meille. Joskus halusimme olla top 4 -joukkue Suomessa. Olemme vuosi vuodelta nostaneet rimaa. Nyt se rima on siellä eurokentillä ja siellä menestymisessä. Puitteista se ainakaan tulevaisuudessa tule jäämään kiinni.

 
5.12.2023 10:00 Korisliiga

Seagullsin Mar’Qualen Grant Korisliigan marraskuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon marraskuussa marssineen Helsinki Seagullsin Mar’Qualen Grant on valittu kuukauden parhaaksi pelaajaksi.

2.12.2023 21:28 Korisliiga

Mikael Aalto ja Topias Palmi ottivat mittaa pistekarkeloissa – Korihait vei voiton tuplajatkoajan jälkeen

Otteluvoittoja miesten Korisliigassa juhlivat tänään sarjataulukon kärkikolmikko Korihait, Helsinki Seagulls ja BC Nokia.

1.12.2023 20:28 Korisliiga

Kultaranteinen Koivisto siivitti Vilppaan jälleen yhteen vierasvoittoon – Mäntynen Kouvojen voitto-ottelun pistehai

Miesten Korisliigassa Salon Vilpas ja Kouvot saivat kumpikin vierasvoiton.

1.12.2023 20:04 Suomen Cup

Suomen Cupin rankingit vahvistettu – Final Fourin aikataulu julkaistu

Naisten ja miesten Suomen cupin Final Four -joukkueet ja tammikuussa Urhea-hallissa pelattavien välierien aikataulut ovat nyt vahvistettu.

29.11.2023 20:29 Korisliiga

Kataja lunasti viimeisen lipun Suomen Cup -välieriin – Pyrintö yllätti Kauhajoen

Miesten Korisliiga-illan voitot merkittiin Tampereen Pyrinnölle, Kouvoille ja Kataja Basketille, joka ansaitsi samalla paikan miesten Suomen Cupissa.

28.11.2023 20:43 Korisliiga

Korisliigan kärkipäässä käy kova kuhina – Seagulls taivutti Korihait, mutta Nokia pysyy kannoilla

Miesten Korisliigassa otteluvoittoja keräsivät Helsinki Seagulls, BC Nokia ja Salon Vilpas.

25.11.2023 19:00 Korisliiga

Korihait epäsi Pyrinnöltä ensimmäisen vierasvoiton – Kataja ja Bisons kamppailivat kalkkiviivoille asti

Miesten Korisliigassa nähtiin kaksi kotivoittoa, kun Korihait ja Kataja Basket puolustivat onnistuneesti kotikenttiään.

24.11.2023 20:47 Korisliiga

Kobrat tyly vieras Nokialla – Mäntysen tehoilta ei riittänyt Seagullsia vastaan

Miesten Korisliigan otteluvoitot merkittiin Kobrille ja Helsinki Seagullsille.

22.11.2023 20:47 Korisliiga

Tyree Eady ratkoi voiton Vilppaalle virhevaikeuksien täyttämästä trilleristä

Miesten Korisliigassa Salon Vilpas taivutti Lahti Basketballin niukalla piste-erolla.

22.11.2023 20:45 FIBA Europe Cup

Katajalle avausvoitto FIBA Europe Cupin lohkovaiheen päätösottelussa

Suomalaisjoukkueiden tie FIBA Europe Cupissa päättyi keskiviikkona lohkovaiheeseen. Kataja Basket kaatoi slovakialaisen Levicen päätösottelussa. Kauhajoki puolestaan taipui kotikentällään kyproslaiselle AEK Petrolinalle.

22.11.2023 13:55 Suomen Cup

Naisten ja miesten Suomen Cupin Final Four -joukkueet selviävät marraskuun lopussa

Suomen Cupin huipennukseen selviytyy molempien sarjojen rankingin neljä parasta joukkuetta. Final Four -turnaus järjestetään 19.–21. tammikuuta Urhea-hallissa, Helsingissä.

18.11.2023 20:41 Korisliiga

Korihait juhlisti vanhoja mestareita voitolla – Kobrat vei derbyn nimiinsä

Korisliiga jatkui neljällä ottelulla. Illan voittajia olivat Seagulls, BC Nokia, Kobrat ja Korihait.

17.11.2023 21:00 Korisliiga

KTP vaisun alun jälkeen 24 pisteen voittoon – Pyrintö jumiutunut sarjataulukon pohjalle

Korisliiga-illan ainoa ottelu päättyi KTP-Basketin kotivoittoon.

15.11.2023 21:48 FIBA Europe Cup

Kauhajoki taipui loppuhetkillä Bundesliiga-joukkue Rostockille – Kataja ei onnistunut nappaamaan avausvoittoaan

Suomalaisjoukkueet pelasivat keskiviikkona FIBA Europe Cupin alkulohkojen viidennet ottelut. Ilta ei kasvattanut suomalaisjoukkueiden voittosarakkeita.

15.11.2023 20:41 Korisliiga

Teemu Suokkaan tehoilta johti Vilppaan voittoon

Salon Vilpas haki vierasvoiton Loimaalta. Teemu Suokas pommitti kaukaa ja jakoi ahkerasti syöttöjä.

14.11.2023 13:51 Pääjuttu

Jussi Laakso Saksan Bundesliigan Crailsheimin päävalmentajaksi

Korisliigan hallitseva vuoden valmentaja, viime keväänä Helsinki Seagullsin Suomen mestariksi valmentanut riihimäkeläislähtöinen Jussi Laakso, 47, on allekirjoittanut loppukauden kestävän päävalmentajasopimuksen Saksan Bundesliigaa pelaavan Crailsheim Merlinsin kanssa. Sopimus on Laakson ensimmäinen valmentajapesti Suomen ulkopuolella.

11.11.2023 20:13 Korisliiga

Fortsonilla ja Palmilla jyvä kohdallaan – alkukaudesta yskähdellyt Kauhajoki miltei 50 pisteen voittoon

Miesten Korisliigan otteluvoitot menivät tänään Kauhajoelle, Helsinki Seagullsille ja Kataja Basketille.

10.11.2023 22:30 Korisliiga

Both Gachin triplatupla johti Nokian voittoon – Korihait kaatoi KTP:n

BC Nokia ja Korihait saivat sarjapisteitä miesten Korisliigassa.

9.11.2023 12:00 Korisliiga

Lokakuun pelaaja Erik Sajantila: ”Joutuu kysymään itseltään, miten voisi auttaa joukkuetta enemmän”

Lahti Basketballin vaikeasta kaudenalusta huolimatta seuran riveistä on erottunut yllättäen tähdeksi syttynyt 22-vuotias Erik Sajantila. Hänet palkittiin lokakuun 2023 parhaana pelaajana.

8.11.2023 21:25 FIBA Europe Cup

Katajalle ja Kauhajoelle kirvelevät tappiot eurokentillä

Suomalaisjoukkueet taipuivat niukasti keskiviikkona FIBA Europe Cupin alkulohkovaiheen otteluissa. Kataja Basket hävisi kotikentällään lohkon kärkijoukkue Legia Varsovalle 85–89, kun taas Kauhajoki taipui jatkoajan jälkeen Jonavalle CBetille 94–98.

Näytä lisää vastaavia