Kuudelle pelaajalle sakkorangaistuksia vedonlyöntikiellon rikkomisesta

17.2.2023 15:00 Suomen Koripalloliiton sääntö- ja kurinpitoyksikkö on määrännyt kuudelle pelaajalle sakkorangaistuksia vedonlyöntikiellon rikkomisesta. Kotimainen kilpailumanipulaation vastainen toimintaryhmä teki tapauksista myös rikosilmoituksen, mutta syytteitä ei nostettu poliisin päätettyä tutkintansa.

Koripallon kilpailusäännöissä on määritelty, että pelaaja ei saa itse tai edustajan välityksellä osallistua vedonlyöntiin edustamansa joukkueen tai sen sarjan kohteissa, joissa joukkue on osallisena. Huippu- ja kilpakoripallosarjoissa pelaaja allekirjoittaa lisäksi joukkueen jäsenen sitoumuksen, jossa hän vielä erikseen sitoutuu noudattamaan samansisältöistä vedonlyöntikieltoa.

Sakkorangaistuksiin johtanut vedonlyöntitoiminta ajoittuu pelikaudelle 2020-21 ja koski miesten divisioona A -ottelua Pyrintö Akatemia – Helsingin NMKY. Tuolloin kyseissä sarjassa pelanneet Elias Diaz Suomela (Kristika Turku), Johan Immonen (Kouvot), Aarni Korkiatupa (HBA), Valtteri Leppänen (Pyrintö), Henri Permanto (Kouvot) ja Erik Sajantila (HBA) löivät ottelusta vetoa rikkoen heitä koskenutta vedonlyöntikieltoa. 

Sekä kotimaista että kansainvälistä vedonlyöntikäyttäytymistä seurataan useiden toimijoiden toimesta ja poikkeavasta käyttäytymisestä raportoidaan mm. Koripalloliitolle ja Suomen urheilun eettiselle keskukselle SUEK:lle. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja SUEK:n kilpailumanipulaation vastainen toimintaryhmä teki tapauksista rikosilmoituksen. Helsingin poliisilaitoksen rikosyksikön poliisitutkinta valmistui marraskuussa 2022.

Koripalloliiton sääntö- ja kurinpitoyksikkö otti tapaukset käsittelyyn tutkinnan valmistuttua katsottuaan epäilyn kielletystä vedonlyönnistä olleen vakava.

Sakkorangaistuksia Diaz Suomelalle, Immoselle, Korkiatuvalle, Leppäselle, Permannolle ja Sajantilalle määrätessään sääntö- ja kurinpitoyksikkö huomioi sen, että tapahtuneesta on jo kaksi vuotta, eikä yksikään pelaajista saavuttanut rikkomuksellaan taloudellista hyötyä.

Perusteluissaan sääntö- ja kurinpitoyksikkö totesi, että pelaajan edustuskelpoisuuteen kohdistettu seuraamus olisi kohtuuton siksi, että se kohdentuisi sattumanvaraisesti myös sellaisiin joukkueisiin, joissa vetoa lyöneet pelaajat tällä kaudella pelaavat. Päätökset eivät olleet yksimielisiä, sillä vähemmistöön jäänyt yksikön osa katsoi, ettei sakko ole riittävä seuraamus, vaan pelaajalle olisi pitänyt määrätä kilpailukieltoa.

- Nämä tapaukset toimivat toivottavasti muistutuksena kaikille osapuolille siitä, että vedonlyönti omista otteluista tai sarjoista on yksiselitteisesti kiellettyä. Siinä missä urheilijalla on vastuu antidopingsäännöstöjen noudattamisesta, on vedonlyöntikiellon noudattamisesta vastuu kaikilla joukkueen jäsenillä, muistuttaa Koripalloliiton kilpailujohtaja Tom Westerholm.

Muokattu 17.2. klo 20.30 Korjattu sakkorangaistusten saaneiden pelaajien lukumäärä viidestä kuuteen ja lisätty Henri Permannon nimi.

 
21.3.2023 12:00 Sudenpennut

Suomelle myönnettiin 18-vuotiaiden poikien EM-kilpailut kesälle 2024

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) hallitus myönsi Suomelle 18-vuotiaiden poikien EM-kilpailujen järjestelyoikeuden. Kisat pelataan heinä-elokuun taitteessa 2024.

21.3.2023 09:19 Koripalloliitto tiedottaa

Liikettä Suomeen – liikuntaväen yhteinen viesti eduskuntavaalien alla

Suomi tarvitsee lisää liikettä. Tulevissa eduskuntavaaleissa ja sen jälkeen laadittavassa hallitusohjelmassa linjataan liikunnasta ja urheilusta seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Liikunta- ja urheiluyhteisön yhteisenä tavoitteena on, että liikkeen, liikunnan ja urheilun lisääminen nousevat hallitusohjelman yhdeksi avaintavoitteeksi.

10.3.2023 13:39 Pelaajat

SUEK teki vuonna 2022 yli 3 000 dopingtestiä

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK teki dopingtestejä vuonna 2022 enemmän kuin vuotta aiemmin. Koripallo oli kahdeksanneksi testatuin laji.

7.3.2023 10:00 Koripalloliitto tiedottaa

Antti Koskelainen nuorten maajoukkueiden päävalmentajaksi

Antti Koskelainen on kiinnitetty Olympiakomitean huippu-urheiluvastaavaksi siirtyneen Juha Stenin paikalle nuorten maajoukkueiden päävalmentajaksi sekä HBA Märskyn I divisioona A -joukkueen valmentajaksi.

6.3.2023 11:00 Susijengi

”Koko Suomen korisjuhla”: Susijengi vie vuoden 2025 EM-alkulohkonsa Tampereelle

Tampereella pelataan syyskesällä 2025 koripallon EM-kisoja ensimmäistä kertaa 58 vuoteen. Susijengi on valinnut kyseisen vuoden EM-kotikisojen oman alkulohkonsa isäntäkaupungiksi Tampereen ja kotiluolakseen aivan kaupungin keskustassa sijaitsevan upouuden Nokia Arenan.

13.2.2023 09:00 Koripalloliitto tiedottaa

Korisbuumi jatkaa kasvuaan: koripallo toista vuotta peräkkäin uuteen lisenssiennätykseen

Suomalaisessa koripallossa on jälleen tehty uusi lisenssiennätys. Tällä kaudella lajissa on nähty harrastajia lajin ennätysmäärä, kun lisenssimäärässä ylitettiin aiempi, viime vuonna tehty lisenssiennätys.

1.2.2023 09:45 Koripalloliitto tiedottaa

Koripalloliitto hakee kiertue- ja viestintäavustajaa kesän tapahtumiin

Sykkiikö sydämesi koripallolle ja olet kesätöitä vailla? Etsimme joukkoomme ensi kesäksi reipasta ja oma-aloitteista vahvistusta varmistamaan hauskojen koristapahtuminen onnistunut läpivienti.

24.1.2023 14:45 Koripalloliitto tiedottaa

Suomen Koripalloliitto hakee nuorten päävalmentajaa

Suomen Koripalloliitto hakee nuorten maajoukkueiden päävalmentajaa Suomen Olympiakomiteaan huippu-urheiluvastaavaksi siirtyneen Juha Stenin seuraajaksi. Työ alkaa kevään 2023 aikana.

17.1.2023 11:00 Koripalloliitto tiedottaa

Pohjoismaiden, Baltian ja Puolan koripalloliitot: ”Ennenaikaista edes puhua Venäjän tai Valko-Venäjän paluusta toimintaan”

Pohjoismaiden, Baltian maiden sekä Puolan koripalloliitot lähettivät maanantaina yhteisen vetoomuksen sekä kansainväliselle olympiakomitealle että kansainväliselle koripalloliitolle. Vetoomuksella haluttiin ilmaista, että puheet Venäjän ja Valko-Venäjän paluusta toimintaan ovat selkeästi ennenaikaisia.

20.12.2022 09:45 Koripalloliitto tiedottaa

Nokialle syntyy yhteistyössä koripalloakatemia

Nokian Koripalloakatemia on Koripalloliiton, Olympiakomitean, BC Nokian, Nokian kaupungin ja Tampereen Seudun ammattiopisto Tredun yhteishanke, joka käynnistyy 2023. Vastuuvalmentajana akatemiassa aloittaa maajoukkuevalmentaja, liikuntatieteiden maisteri Juha-Pekka Männistö.

7.12.2022 08:50 Koripalloliitto tiedottaa

Olympiakomitean tuki koripallolle kasvoi

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö julkisti tehostamistukijärjestelmänsä mukaiset tukipäätökset kesäolympialajien ja muiden kansainvälisen tason kesälajeille maanantaina.

5.12.2022 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Juha Sten siirtyy Olympiakomitean huippu-urheiluvastaavaksi

Nuorten maajoukkueiden ja HBA-Märskyn I divisioona A:n valmentaja Juha Sten, 38, on valittu Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluvastaavaksi. Sten aloittaa uudessa tehtävässään alkuvuodesta.

29.10.2022 15:40 Koripalloliitto tiedottaa

Koripalloliiton tulos ylijäämäinen, Tammivaara aplodien kera uusiin haasteisiin

Koripalloliiton liittokokous käsitteli lauantaina liiton edellistä tilikautta. Kokouksen avauspuheenvuorossaan Koripalloliiton puheenjohtaja Timo Elo kiitteli toimitusjohtajan pestistä EM-kotikisojen pääsihteeriksi siirtyvää Ari Tammivaaraa.

20.10.2022 11:35 Koripalloliitto tiedottaa

Koripalloliiton kevään aluesarjojen ilmoittautumiset avattu

Kevätkauden sarjailmoittautumiset on avattu eLSA-sarjanhallintajärjestelmässä, joka on käyttöliittymältään sama kuin eSCO-pöytäkirjasovellus. Järjestelmät helpottavat joukkueen yhteyshenkilön kauden aikaista otteluiden hallintaa. Ilmoittautuminen kevätsarjaan on mahdollista 4.12.2022 asti.

17.10.2022 13:14 Koripalloliitto tiedottaa

Avoin kutsu jäsenseuroille Koripalloliiton liittokokoukseen 29.10.

Suomen Koripalloliiton syysliittokokous järjestetään lähikokouksena Hotelli Scandic Juliassa, Turussa lauantaina 29.10. klo 12.00.

30.9.2022 10:00 Koripalloliitto tiedottaa

Kati Packalén Koripalloliiton toimitusjohtajaksi

Suomen Koripalloliiton hallitus on valinnut liiton uudeksi toimitusjohtajaksi Kati Packalénin. Vankan kokemuksen organisaatiojohtamisesta omaava Packalén aloittaa tehtävässä heti lokakuun 2022 alussa.

14.9.2022 09:49 Lisenssit

Koripalloliitto järjestää seuroille webinaarin lisenssitilastoista – tule kuuntelemaan, miten seurat voivat hyötyä datasta

Webinaarissa käydään läpi kauden 2021–2022 loppuun saakka kerättyä lisenssidataa ja siitä johdettua analyysia. Uutena ominaisuutena lisenssityökaluun on saatu päivitetty kunta- ja postinumero selvitys, joka auttaa seuroja tunnistamaan omaan alueensa potentiaalin tarkemmin.

2.9.2022 09:26 Koripalloliitto tiedottaa

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiön opiskeluapurahojen haku auki

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) myöntää vuosittain opiskeluapurahoja kansainvälistä menestystä tavoittelevien tai aktiiviuransa jo päättäneiden huippu-urheilijoiden ammattiin valmistavaan ja tutkintoon tähtäävään opiskeluun.

30.8.2022 09:29 Koripalloliitto tiedottaa

Tilastointikoulutukset syksyllä 2022

Koripalloliitto järjestää tilastointikoulutusta kaikille tilastonpitäjille syksyn 2022 aikana. Peruskoulutukset ovat erityisesti uusille tilastoijille. Jatkokoulutus on suunnattu jo aikaisemmin tilastointia tehneille. Kaikkien, jotka haluavat kehittää omaa osaamistaan, kannattaa osallistua koulutukseen. Kaikki koulutukset pidetään etäkoulutuksena.

27.7.2022 15:02 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2022-2023 on julkaistu

Kamppailu Suomen mestaruudesta naisien osalta käynnistyy syys-lokakuun vaihteessa ja mestari on selvillä viimeistään 27.4. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 18 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

Näytä lisää vastaavia