Ville Kaunisto: ”On etuoikeus saada pelata koripalloa ammatikseen”

19.1.2017 Kouvot-ikoni Ville Kauniston, 34, syyskausi sai marraskuussa äkkilopun akillesjänteen katkeamisen myötä. Kaunisto ei kuitenkaan jäänyt voivottelemaan. Talven aikana Susijengi-laituri on jatkanut yliopisto-opintojaan, ilmoittautunut kuntavaaliehdokkaaksi Kouvolassa ja aloittanut kuntoutuksensa tähtäimessään paluu liigatohinoihin syksyllä 2017.

Kauden 2016-17 akillesjännevammaan päättänyt Ville Kaunisto on aktivoitunut monilla rintamilla talven aikana.

Kaunisto lähtee huhtikuussa käytäviin kuntavaaleihin Kokoomuksen ehdokaslistalta.

Kuntavaaliehdokkuuden lisäksi Kaunisto on palannut takaisin yhteiskuntatieteiden opintojensa pariin.

Mm. viime kevään mestarus osoitti Kaunistolle jälleen kerran ammattilaisurheilun voiman.

Susijengin paidassa vuoden 2015 EM-kisat pelannut turkulaislähtöinen laituri kertoo jatkavansa pääsarjauraansa ensi kaudella. Kuvat: Kai Kilappa, villekaunisto.fi, Erkki Hautaviita & Oma Design.

Joulua edeltäneessä Kouvolan Sanomien syvähaastattelussa Kaunisto kertoi eläneensä loukkaantumisensa jälkeen noin viikon päivät tilassa, jossa päällimmäisin ajatus hänen mielessään oli tulevaa koskeva epävarmuus.

Kaiken nähnyt Kouvo-kapteeni ei kuitenkaan joutunut vellomaan välitilassa kauaa. Leikkauksen jälkeiset päivät kuluivat kipulääketokkurassa, mutta heti olotilan selkiydyttyä Kaunisto tiedosti tilansa ja alkoi rakentaa tulevaa uusin ehdoin.

- Käsitin, että elämässäni alkaa tietyllä tapaa uusi aikakausi. Samaan aikaan, kun minua harmitti suunnattomasti jättää kausi kesken, olin myös innostunut saamistani uusista mahdollisuuksista, Kaunisto hehkuu.

Toipilasaika toi opinto-oikeuden

Pitkän toipilasaikansa alkajaisiksi Kaunisto ilmoittautui monien ammattilaisvuosien jälkeen uudelleen opin saunaan. Rakentavassa asemassa oli – kuten aina – Kauniston aviopuoliso Aino-Kaisa, joka muistutti leikkauksesta toipuvaa miestään vuosia sitten kesken jääneistä yhteiskuntatieteiden opinnoista.

- Palasin aikoinaan syksyllä 2009 Euroopan ammattilaiskentiltä Suomeen ja silloinen tarkoitukseni oli jäädä tänne. Pitkälti siitä syystä aloin valmistautua ammattilaisuuden jälkeiseen aikaan lukemalla itselleni opinto-oikeuden Joensuuhun, Itä-Suomen yliopistoon yhteiskuntatieteiden laitokselle, taustoittaa Kaunisto.

Kahden Kouvoissa viettämänsä kauden jälkeen Kaunisto otti kuitenkin jälleen jalat alleen ja suuntasi kahdeksi ja puoleksi kaudeksi Ranskaan. Opinnot jäivät.

- Itä-Suomen opinto-oikeuteni lisäksi yritin lukea valtiotieteitä avoimessa yliopistossa, mutta en hirveän hyvällä menestyksellä. Ammattikoripalloilijana koin, että opiskelulle omistettu aika on pois koripallolta, ja halusin kuitenkin keskittyä kaikella tarmollani olemaan niin hyvä koripalloilija kuin mahdollista, laituri kertoo.

- Leikkauksesta toivuttuani vaimo muistutti taannoisista opinnoistani Itä-Suomen yliopistossa ja pohti, että nythän minulla olisi aikaa keskittyä niihin. Yksi soitto opintotoimistoon selvitti, että opintoni saattoivat jatkua.

Kaunisto uskoo, että vuodet ovat tuoneet perspektiiviä opintoihin. Yhteiskuntatieteet olivat selkeä valinta aikoinaan jo tieteenlajin käytännön ulottuvuuksien vuoksi, ja juuri tänä päivänä Kaunisto kokee olevansa oikeassa elämäntilanteessa hyödyntääkseen opintojaan mahdollisimman laaja-alaisesti.

- Olen kokenut pystyneeni ammattilaisurheilijana tuottamaan iloa ja hyvää mieltä lasten, nuorten ja miksen aikuistenkin keskuuteen. Iän karttuessa olen varmistunut siitä, että tahdon olla mukana vaikuttamassa yhteiskunnallisesti. Nähdäkseni julkisuus on valtaa, ja jos on valtaa, sitä kannattaa käyttää hyvän tekemiseen.

Vaalitulokas valmistautuu

Koulun penkille palaamisensa lisäksi lisäjännitettä Kauniston talveen tuo hänen ehdokkuutensa vuoden 2017 kuntavaaleissa. Kouvolan Kokoomuksen listoilta vaalisirkukseen ponnistava Kaunisto tahtoo kampanjansa olevan mahdollisimman konkreettinen, selkeä, maanläheinen ja laaja-alainen.

- Kenties suurin yksittäinen teema vaalikartassani on koulutus. Kouvolan kokoisen kaupungin on kyettävä tarjoamaan laadukkaat ja toimivat opiskelumahdollisuudet lapsesta aikuiseen niin, ettei kenenkään ole pakko lähteä kaupungista muualle opiskelemaan, pohtii Kaunisto nykyisen kotikaupunkinsa kehityskohteita.

- Toinen suuri teemani on työnteko. Yrittämisestä ja työn tekemisestä on tehtävä niin sujuvaa kuin mahdollista. Työnteolla pystymme auttamaan avun tarpeessa olevia niin, että he pääsevät omille jaloilleen ja osaksi yhteisöä. Jos yritykset kilpailevat asiakkaista, yhtä lailla kunnat ja kaupungit kilpailevat asukkaista eli veronmaksajista – ja mitä parempi ympäristö kunta tai kaupunki on veronmaksajille, sitä elinvoimaisempi siitä tulee.

Turkulaislähtöinen Kaunisto on viihtynyt Kouvoissa uransa aikana jo runsaat seitsemän kautta. Vaikka Kouvolasta veistellään perinteisesti kansan suussa monenlaista herjaa, Kaunisto hehkuttaa avoimesti nykyisen kotikaupunkinsa puolesta.

- En ole koskaan syttynyt kouvolalaiselle, sarkastiselle huumorille, jossa omaa kotikaupunkia herjataan. Listaan mieluummin kaupungin hyviä puolia, ja niitä on paljon, hymyilee Kaunisto.

- Esimerkiksi Kouvolan kaupungin linjaus antaa 75,000 euroa vuosittain miesten pääsarjajoukkueille osoittaa, että Kouvola ymmärtää ammattilaisurheilun voiman esimerkkien ja roolimallien tarjoajana. Esimerkiksi Kouvojen viime kevään mestaruus oli äärimmäisen tärkeä koko kaupungille.

Pelikentät kutsuvat vielä

Kouvojen kausi parketilla on ollut vuoristorataa. Kauniston loukkaannuttua Kouvot on voittanut kymmenestä ottelustaan viisi ja tätä kirjoittaessa pitää kiinni Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

Kaunisto kertoo, että toipumisennusteen mukaan hän ei ole pelikunnossa vielä tulevan kevään ratkaisupeleissä. Asiaa aikansa punnittuaan hän päätti jättäytyä joukkueen ydinryhmän ulkopuolelle kauden 2016-17 ajaksi.

- Olen ollut vahva johtajahahmo Kouvoissa viimeiset kolme vuotta ja tulin siihen lopputulokseen, ettei joukkueen kannalta ole välttämättä hyvä asia, jos hengailen koko ajan ryhmän mukana ikään kuin kentän ulkopuolisena käskijänä, kapteeni miettii.

- Sen sijaan kannustan joukkuetta rakentamaan johtajuuttaan sisältäpäin. Jokapäiväisen duunin tekijät saavat mahdollisuuden kasvaa johtajiksi, kun minä olen sivussa. Oma pyrkimykseni on auttaa pikemminkin taustalla toimivaa emoseuraa kehittymään.

Mitä Kauniston koripallouraan tulee, viidessä eri Euroopan maassa palkkaansa ansainnut kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti aikoo vielä viilettää Korisliiga-parketeilla, vaikka se ottaakin aikansa.

- Ekat pari päivää loukkaantumisen jälkeen mietin, että miksi kiusaisin itseäni rääkkäämällä itseni taas koriskuntoon. Loppupeleissä en kuitenkaan keksinyt yhtäkään syytä olla pelaamatta koripalloa ammatikseni myös jatkossa, kapteeni täräyttää.

- On etuoikeus saada pelata koripalloa ammatikseen ja vaikuttaa ihmisten fiiliksiin positiivisella tavalla. Se on niin suuri kunnia, etten suosiolla suostu lopettamaan kevääseen 2017. Sanottakoon, että neuvottelut jatkosta ovat käynnissä.

Lisätietoja: Ville Kaunisto
 
20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

22.1.2019 12:37 Korisliiga

Joulukuun pelaaja Tyrell Nelson luottaa ahkeruuteen: "Aina kun lepään, joku toinen tekee töitä"

Kotkassa vaadittiin aikaa ennen kuin peli alkoi sujua.

5.1.2018 21:25 Haastattelu

Syöttötilaston kärkeen noussut Teemu Rannikko: ”Pitää vain tietää kenelle pallo pelataan”

Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.

22.11.2017 Haastattelu

Vilppaan Aaron Jones: ”En koe, että meidän kehityksellemme on olemassa kattoa”

Salon Vilpas siirtyi maajoukkueiden karsintatauolle Korisliigan sarjataulukon piikkipaikalta, seilaten parhaillaan yhdeksän ottelun voittoputkessa. Yksi iso syy tuohon voittoputkeen on ollut joukkueen sentteri, järisyttävän vahvan alkukauden pelannut Aaron Jones.

25.4.2017 Haastattelu

Vilppaan Juho Nenonen: ”Mitä paremmin onnistumme pitämään vauhtia, sitä vahvemmilla olemme”

Salon Vilpas on selvittänyt Korisliigan kevään pudotuspeleissä tiensä voiton päähän sen seurahistorian ensimmäisestä SM-tason mitalista, Vilppaan johtaessa välieräsarjaa Kauhajoen Karhua vastaan voitoin 3-2 ennen keskiviikon kuudetta ottelua Kauhajoella. Karhu-sarjan onnistujiin lukeutuu comebackin Vilppaaseen Argentiinan reissulta palattuaan tehnyt Juho Nenonen.

13.4.2017 Haastattelu

Vilppaan Juwan Staten: ”Otan sen mitä puolustus minulle antaa”

Korisliigan runkosarjan voittanut Salon Vilpas eteni välieriin Kauhajoen Karhua vastaan voittamalla Tampereen Pyrinnön puolivälierissä suoraan otteluvoitoin 3-0. Kevään kenties kuumin joukkue on siis enemmän kuin valmis taistelemaan seurahistoriansa ensimmäisestä mitalista. Joukkueen menestyksen ytimestä löytyy räjähtävä 185-senttinen takamies Juwan Staten.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

7.1.2017 Haastattelu

Vilppaan Desmond Williams: ”Fanimme saavat jokaisen hallin tuntumaan kotikentältä”

Salon Vilppaan Desmond Williams, 25, on tehnyt nimensä tunnetuksi Suomen koripalloympyröissä jo ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan. Korisliigan joulukuun pelaajaksi valittu Southern Connecticut -yliopiston kasvatti kertoo, että hänen ja joukkueensa runkosarjassa saavuttama menestys on tullut hänelle hienoisena yllätyksenä.

12.12.2016 Haastattelu

Teemu Rannikko: ”Näissä peleissä kyse on koko joukkueen panoksesta”

Kataja Basket on voittanut pelaamistaan Mestarien liigan otteluista puolet ja hakenut vierasvoitot muun muassa Israelista ja Turkista. Joensuulaiset ovat viime vuosina kaataneet useita Euroopan huippujoukkueita, mutta Teemu Rannikko ei suostu pitämään joukkuetta yllättäjänä.

11.11.2016 Haastattelu

Matias Ojala: ”Saatiin heti alkukaudesta itseluottamus kohdilleen”

Moni ennakoi Salon Vilppaalle vaikeaa uudelleenrakennuskautta sen jälkeen, kun kevään 2016 menestysryhmä hajosi yhtä rotaatiopelaajaa lukuun ottamatta kokonaan. Syöksyyn sijaan Vilpas viihtyy marraskuun ensimmäisen kolmanneksen jälkeen runkosarjan kakkossijalla. Suurimpia syitä salolaisten vahvaan syksyyn on parasta kauttaan pelaava Matias Ojala, 27.

2.11.2016 Haastattelu

Raymond Cowels: ”Olemme määrätietoinen, epäitsekäs ja yhtenäinen joukkue”

Korisliiga-kausi 2016-17 on alkanut kaikki kuusi otteluaan voittaneen Helsinki Seagullsin merkeissä. Nimivahvan, iskukykyisen ”lokkiparven” johtohahmoksi on noussut ensimmäistä kauttaan Suomessa pelaava Raymond Cowels III, 25, joka löytää lukuisia loogisia syitä joukkueensa vahvalle alkukaudelle.

24.5.2016 Haastattelu

Janne Muurinen ripustaa pillin naulaan

Suomen ansioituneimpiin koripalloerotuomareihin kuuluva espoolaislähtöinen Janne Muurinen, 48, on päättänyt erotuomariuransa. Syksyllä 1987 pääsarjadebyyttinsä tehneen Muurisen 29-vuotinen pääsarjaura päättyi Korisliigan kevään 2016 finaalien viidenteen osaotteluun, jossa Kouvot kukisti Tampereen Pyrinnön kotonaan varmistaen Suomen mestaruuden.

11.5.2016 Haastattelu

”Tämä on palkinto pitkästä prosessista”

Kouvolan Kouvot on miesten Korisliigan kauden 2015/2016 mestari. Kouvolalaisen koripalloilun lippulaiva tarjosi menneen kauden aikana kannattajilleen ikimuistoisia hetkiä parketilla ja unohtumattomia tunteita katsomossa. Kouvoille mestaruus oli seurahistorian neljäs ja ensimmäinen sitten kauden 2003/2004. Tuossa joukkueessa pelasi myös nykyinen Kouvot-kapteeni Ville Kaunisto.

9.5.2016 Haastattelu

Pyrinnön Antero Lehto: ”Nyt mitataan kuinka kovia jätkiä ollaan”

Tampereen Pyrintö on Korisliigan finaalisarjassa Kouvolan Kouvoja vastaan neljän ottelun jälkeen 3-1 –takamatkalla otteluvoitoissa. Ailahtelevasti esiintyneet tamperelaiset eivät ole onnistuneet näyttämään parasta osaamistaan kuin ajoittain, mutta Pyrinnön kapteeni Antero Lehto tietää, että joukkue pystyy paljon nähtyä parempaan.

21.4.2016 Haastattelu

Pyrinnön Ricky Minard: ”Puolustus on aseemme”

Tampereen Pyrinnön vahvan kevätvireen taustalla on ollut yksilöiden hitsautuminen hienolla tavalla joukkueeksi, mutta myös niiden yksilöiden jatkuva tason nosto joukkueen sisällä. Yksi näistä kevätauringon alla pelaamisensa tasoa nostaneista pelaajista on 196-senttinen, 33-vuotias laituri Ricky Minard.

9.4.2016 Haastattelu

BC Nokian Henri Hirvikoski: ”Tämä on iso asia koko Nokialle”

Sarjanousija BC Nokia vastasi koripallokauden suurimmasta yllätyksestä, kun se tiputti hallitsevan mestarin ja runkosarjan selvän ykkösen Joensuun Katajan viemällä puolivälieräsarjan nimiinsä voitoin 3-1. Joukkueen taisteluasenteen ilmentymä Henri Hirvikoski tietää, että joukkue on edelleen altavastaajan asemassa, mutta missään nimessä BC Nokia ei lähde välieriin nöyristelemään.

18.12.2015 10:20 Haastattelu

Joonas ”Suobacca” Suotamo: ”Lontoosta soitettiin, että pääsisitkö tapaamaan J.J. Abramsia”

Suomalaisessa viihdemaailmassa räjähti keskiviikkona pommi, kun uuden Tähtien Sota -elokuvan ”The Force Awakens” yhteydessä paljastui suomalaisen Joonas Suotamon, 29, esittävän elokuvassa Chewbacca-wookieta. Entisen Korisliiga- ja Susijengi-sentterin johtopäätös elokuvan Lontoon ensi-illan jälkeen on tyhjentävä: ”Ilman koripalloa en olisi täällä nyt.”

12.12.2015 Haastattelu

Tuhannen liigaottelun Pekka Saros: "Jokainen on rookie joskus"

Suomalaisessa koripallossa kirjoitettiin perjantaina jälleen kerran historiaa, kun erotuomari Pekka Saros, 54, tuomitsi jo uransa 1000. Korisliiga-ottelun. Hämeenlinnassa asuva forssalaislähtöinen Saros on viheltänyt pääsarjaa yhtäjaksoisesti jo syksystä 1987.

4.5.2015 Haastattelu

Bisonsin Tuukka Kotti: ”Se ottelu, jossa koitetaan laittaa sarja poikki, on kaikkein haastavin”

Bisons Loimaa on noussut parhaaseen vireeseen juuri oikeaan aikaan kevättä, kun Korisliigassa taistellaan Pantteri-patsaasta. ”Biisonit” ovat nyt pudotuspeleissä voiton päässä finaalipaikasta puhtaalla pelillä, mistä voi suurelta osin kiittää tärkeisiin otteluihin syttynyttä Tuukka Kottia.

16.12.2014 Haastattelu

Carl Lindbom: ”Olemme oppineet pelaamaan joukkueena”

Liiganousija Helsinki Seagulls on viettänyt lähes koko syyskauden Korisliigan jumbosijalla, mutta joulun lähestyessä lokit ovat päässeet odotettuun liitoon. Viimeisestä neljästä ottelustaan kolme voittaneen Seagullsin kotimaisen pistetykin Carl Lindbomin, 23 ja 206 cm, mukaan helsinkiläiset ovat joulukuun aikana oppineet pelaamaan joukkueena.

Näytä lisää vastaavia