Vilpas ja Kataja taistelemaan mestaruudesta

1.5.2017 Korisliigan kausi 2016/17 on mitalikolmikon selvittämistä vaille valmis. Finaaleihin selvittivät likimain kaikilla mittareilla mitattuna liigan kaksi parasta joukkuetta, runkosarjan voittaja Salon Vilpas sekä eurokiireidensä jälkeen todella kovaan kevätkuntoon yltänyt Joensuun Kataja. Paras seitsemästä –finaalisarja pyörähtää käyntiin tiistaina.

Juwan Staten on Vilppaan hyökkäyksen moottori. Käykö kone täysillä kierroksille finaaleissa?

Jarekious Bradley oli Seagulls-sarjassa Katajan kovin pistetykki. Jatkuuko lento Vilpasta vastaan?

Juho Nenonen ja Vilpas ovat herkutelleet kotivoitosta toiseen pudotuspeleissä. Mikäli sama tahti jatkuu, juhlitaan Salossa mestaruutta kevään päätteeksi.

Mitä metkuja Greg Gibson keksii entiselle apuvalmentajalleen, Joonas Iisalolle? Kuvat: Ville Vuorinen

Runkosarjan voittanut Vilpas on tällä kaudella ollut keskimäärin 9,7 pistettä vastustajiaan parempi jokaista sataa pallonhallintaa kohden. Joensuun Kataja, runkosarjassa toiseksi sijoittunut joukkue, on voittanut vastustajansa 11,5 pistettä per 100 pallonhallintaa.

Seuraava joukkue on Kauhajoen Karhu, jonka lukema on +1,3.

On siis myös tilastollisesti täysin perusteltua, että Korisliigan finaalisarjassa todellakin kohtaavat koko sarjan kaksi parasta joukkuetta. Eurokiireiden täyttämän syksyn aikana Katajan suoritustaso vielä vaihteli, mutta kevään korvilla joensuulaiset ovat parantaneet pelaamistaan jatkuvasti. Pudotuspeleissä Kataja on kärsinyt vain kaksi tappiota – yhden puolivälierissä BC Nokialle ja yhden välierissä Helsinki Seagullsille.

Katajan menestyksen salaisuutta ei tarvitse lähteä sen kummemmin selvittämään. Joukkueen materiaali on leveä, kärkiosaaminen Teemu Rannikon johdolla kansainvälistä tasoa ja Kataja on päävalmentaja Greg Gibsonin johdolla muovannut puolustuksensa sellaiseen iskuun, ettei yksikään joukkue odota innolla kauden 2014/15 mestareiden kohtaamista.

Katajan työkalut takakentällä Rannikon (11,1/4,6 syöttöä pudotuspeleissä) takana ovat sarjan kärkipäätä. Räjähtävä taistelija Daniel Mullings (7,0/3,5/2,0 syöttöä) on ehtinyt pelaamaan pudotuspeleissä vasta kaksi ottelua loukkaantumisesta palattuaan, mutta helmikuun kuukauden pelaajaksi valittu mies kykenee ottamaan myös kokonaisia finaaliotteluita haltuunsa.

Mikäli sentteri Kervin Bristol on finaalien alkaessa pelikuntoinen, Katajan pelaava takakentän kolmikko täydentyy kahdella pelaajalla Darryl Bryantin (14,1/2,4 syöttöä), Jarekious Bradleyn (17,5/5,5) ja Rion Brownin (14,8/6,6/3,6 syöttöä) joukosta. Vielä kuukausi takaperin Bradley olisi saattanut olla todennäköinen huilaaja, mutta miehen pussitettua kolmesti 25 pistettä tai enemmän Seagullsia vastaan, on myös puolustuspäässä kunnostautunutta Bradleyta vaikea pitää kokoonpanon ulkopuolella.

Vilppaan vastaus Katajan laadukkaaseen takakentän kollektiiviin on kuitenkin vakuuttava. Sarjan nopeimman pelaajan tittelistä yhdessä Mullingsin kanssa taisteleva takamies Juwan Staten (13,6/4,5 syöttöä) on siirtymähyökkäyksissä vaarallisin pelaaja, jonka Korisliigan parketeilta löytää. Statenin kanssa pointin roolituksen jakaa hienoa kautta pelaava joukkueen kapteeni Michael Pounds (8,8/2,2 syöttöä).

Statenin vahvuuksien ympärille Vilpas on rakentanut menestyksensä pitkin kautta. Sarjan paras puolustusjoukkue Vilpas on antanut vastustajilleen vain 99,3 pistettä per 100 pallonhallintaa, eli on antanut vastustajiensa tehdä vähemmän kuin pisteen per pallonhallinta. Samalla Vilpas on repinyt vastustajiensa ohiheitot käsiinsä 75,9% ajasta, joka on sekin koko sarjan kovin lukema.

Käänteentekeviä seikkoja sarjassa tuleekin olemaan se, kuinka hyvin Kataja pystyy laittamaan painetta Vilppaan korirenkaalle levypallotilanteissa ja tätä kautta hidastamaan salolaisten hyökkäyksiin lähtöjä, samalla kuitenkin turvatessa oman selustansa. Puolen kentän hitaissa hyökkäyksissä joukkueiden puntit tasoittuvat huomattavasti, mutta avoimella laitumella kirmatessaan Vilpas on osoittanut olevansa sarjan paras joukkue.

Kaaren takana elantonsa tekevä Mikko Koivisto (9,4) tuo Vilppaan hyökkäyksiin leveyttä ja heittouhan, jonka kanssa Kataja saa olla jatkuvasti varpaillaan. Joensuulaisten riveistä samaan rooliin Seagulls-sarjassa nousi myös pallonkäsittelyvastuuta tasaisesti saava Ilari Seppälä (10,2), joka on pudotuspeleissä heittänyt kolmoset säkkiin käsittämättömällä 47,6% tarkkuudella.

Okko Järvi (10,3) tuo Vilppaalle 193-senttisellä varrellaan yhden pallonkäsittelijän lisää laiturin paikalle. Järvi on ottanut kauden aikana jälleen harppauksia pelillisesti, nousten välieräsarjassa Karhua vastaan yhdeksi joukkueen kantavista voimista. Vilppaan kovin lyömäase laiturin paikalla on vahvan kauden pelannut, mutta Katajan Mullingsin tapaan loukkaantumisesta pudotuspelien aikana kärsinyt Desmond Williams (9,7/5,9).

Isoimmat pelilliset pelipaikkakohtaiset erot joukkueiden välillä tulevat esiin finaaliparin etukenttiä tarkastellessa.

Katajan Bristol (8,1/6,7/1,9 torjuntaa), Tommi Huolila (2,1/2,9/0,8 torjuntaa) ja Vesa Mäkäläinen (7,7/3,0) ovat ensisijaisesti puolustuspään erikoisosaajia, joiden roolit hyökkäyspäässä ovat varsin selkeät. Kolmikosta Mäkäläinen omaa heittovoimaa aina kaaren takaa asti ja tuo monipuolisuutta Katajan hyökkäyspeliin syöttötaitonsa ansiosta. Bristol ja Huolila sen sijaan ovat erinomaisia palloskriini-senttereitä, jotka tuovat Katajan peliin korintekovoimaa riman yläpuolelle ja rimalle liikkuvan kohteen Rannikolle.

Vilppaan sisäpelaaja Al’lonzo Coleman on kenties koko sarjan monipuolisin pelaaja omalla pelipaikallaan. Tripla-tuplan runkosarjassa kirjauttanut Coleman on operoinut pudotuspelit vakuuttavilla 11,9 pisteen, 10,1 levypallon, 3,4 syötön ja 1,3 riiston keskiarvoilla. Brandon Edwards (8,7/6,5) edustaa Bristolin ja Huolilan tapaan enemmän modernia palloskriinisentterin tyyppiä, Matias Ojalan (7,1/3,2) ja Juho Nenosen (9,3/2,3) levittäessä kenttää heittouhkansa avulla, välillä levittäen myös siipiään ja haastamalla korirengasta kohti.

Kumpikaan joukkue ei varmasti materiaalin kapeuteen tule sarjaa häviämään. Tiivis ottelutahti asettaa omat haasteensa joukkueille, mutta kumpikin joukkue pystyy hyvällä omallatunnolla pyörittämään yhdeksän pelaajan syvyistä rotaatiota illasta toiseen, joka keventää oleellisesti pelaajien kuormitusta.

Kotiedun merkitystä ei sovi sarjaan lähdettäessä vähätellä, sillä Vilpas ei ole Salohallissa hävinnyt sitten helmikuun, eikä Katajakaan ole ehtinyt häviämään Mehtimäen Jäähallissa. Pelillisesti sarja muovautuu varmasti joukkueiden väliseksi shakkipeliksi, jossa molemmat pyrkivät ottamaan vastustajan vahvuudet pois niin hyvin kuin mahdollista.

Onnistuuko Kataja pitämään Vilppaan hyökkäyskoneiston matalilla kierroksilla ja poissa avoimelta kentältä, jossa Vilpas on tappavan tehokas? Onnistuuko Vilpas rajoittamaan Katajan hyökkäyksen pallon liikettä ja pitämään riittävää painetta Rannikossa, jotta taikuri ei onnistu pyörittelemään salolaisten puolustusta solmuun?

- Vilpas on pelannut loistavan kauden ja ”Coach Iisalo” on tehnyt erinomaista työtä, nostaen Vilppaan taistelemaan mestaruudesta. Vilpas tekee monia asioita hyvin ja heidän kaukoheittovoimansa pitää huolen siitä, ettei joukkue ole ikinä ulkona voittotaistelusta, pyörittelee Katajan päävalmentaja Gibson totutun kohteliaasti.

- Meidän täytyy pystyä pitämään pallosta huolta sekä ottamaan viisaita heittoja, sillä Vilpas on erinomainen siirtymähyökkäysjoukkue.

Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo tarjoilee entiselle päävalmentajalleen niin ikään kohteliaita huomioita.

- Kataja on kaikin puolin eirnomainen joukkue ja heidän voittamiseensa vaaditaan koko joukkueen onnistumista. Odotettavissa on hieno finaalisarja Korisliigan kahden parhaan organisaation välillä, Iisalo hehkuttaa.

- Lähdemme pelaamaan suurella itseluottamuksella seurahistorian ensimmäistä finaalisarjaa. Olemme näyttäneet runkosarjassa ja pudotuspeleissä, että meillä on kaikki työkalut voittaa mikä tahansa joukkue Korisliigassa.

 
18.3.2023 19:31 Korisliiga

Vilpas kukisti Kauhajoen – jatkosarjoja jäljellä enää yksi ottelukierros

Salon Vilpas otti reippaan kotivoiton Kauhajoesta.

17.3.2023 21:40 Korisliiga

Kataja voitokkaana kotiedun metsästyksessä – Korisliigan viimeinen playoff-paikka yhä vailla ottajaa

Miesten Korisliigan viimeistä playoff-paikkaa ei saatu toiseksi viimeisellä jatkosarjakierroksella vieläkään ratkaistua.

15.3.2023 21:07 FIBA Europe Cup

Kauhajoki raivasi tiensä neljän parhaan joukkoon FIBA Europe Cupissa yli 2000-päisen kotiyleisön edessä

IKH Areenalle saapuneet Karhu Basketin fanit pääsivät tuulettamaan, kun joukkue eteni toisena suomalaisseurana FIBA:n alaisen eurokilpailun neljän parhaan voittoon. Välieräpaikka tuli huiman puolustusnäytöksen päätteeksi FC Portosta lukemin 75–65 (42–28). Välierät pelataan maalis-huhtikuun vaihteessa.

15.3.2023 07:53 FIBA Europe Cup

Kauhajoki hamuaa FIBA Europe Cupin välieriin kotikentällä keskiviikkona - ottelu katsottavissa VeikkausTV:ltä

Kauhajoki pääsee toiseen osaotteluun FC Portoa vastaan pisteen johtoasemasta. Ratkaiseva puolivälierien toinen osa käynnistyy keskiviikkona klo 18.30 IKH Areenalla. Ottelu on katsottavissa VeikkausTV:n kautta.

11.3.2023 21:09 Korisliiga

Daniel Dolencin huippuilta siivitti Kauhajoen ylivoimaiseen voittoon KTP:stä

Korisliigan lauantain ainoassa ottelussa Kauhajoki voitti kotikentällään IKH Areenalla KTP-Basketin 102-65.

10.3.2023 20:36 Korisliiga

Nokia varmisti pudotuspelipaikkansa – Honka putoaa ykkösdivisioonaan

Miesten Korisliigassa ratkaistiin monta kohtaloa, kun BC Nokia sai varmistettua paikan playoffeissa ja Korihait pudotti Tapiolan Hongan sarjasta.

10.3.2023 09:00 Korisliiga

Helmikuun vahvin Chris Clarke putosi syksyllä G-liigasta loukkaantumisen takia ja palasi Lahteen – nyt hän rekisteröi nimiinsä kokonaisen triplatuplakuukauden

Korisliigan Kuukauden vahvin Chris Clarke oli jo murtanut Kaliforniassa tiensä Santa Cruz Warriorsiin, kun yhtäkkiä paljastui loukkaantuminen. Hän pakkasi laukkunsa ja palasi Lahteen – ja laittoi rytinällä Korisliigan ikivanhat ennätykset uusiksi.

9.3.2023 09:12 Korisliiga

Huima ura jatkuu: Timo Heinonen ja Seagulls jatkosopimukseen

Helsinki Seagullsia jo kaudesta 2015-16 asti edustanut 41-vuotias Timo Heinonen jatkaa joukkueessa 1+1-mittaisella sopimuksella myös tulevalla Korisliiga-kaudella 2023-24. Heinonen pelattujen otteluiden maratontaulukon kärkipaikalla.

9.3.2023 00:17 FIBA Europe Cup

Kauhajoki avasi puolivälierät pisteen voitolla – ”Tämä antaa meille tosi hyvät asetelmat kotikentälle”

FC Porto ei päästänyt Kauhajokea helpolla FIBA Europe Cupin puolivälierien ensimmäisessä osassa Portugalissa. Takaa-ajaksi joutuneet vieraat näyttivät lujuutensa loppuhetkillä punnertaen pisteen voittoon lukemin 80–81 (39–36). Ratkaiseva toinen osa pelataan keskiviikkona 15.3. Kauhajoella.

8.3.2023 12:00 FIBA Europe Cup

Kauhajoki aloittaa FIBA Europe Cupin puolivälierät keskiviikkona Portugalissa

Hallitseva Suomen mestari ja upeita otteita eurokentillä tällä kaudella esittänyt Kauhajoki kohtaa kaksiosaisessa puolivälieräsarjassa FC Porton. Välieriin edetään kahden ottelun yhteistuloksella. Ottelu on katsottavissa suorana FIBA:n YouTube-kanavalta.

4.3.2023 20:12 Korisliiga

Seagullsin Järvi liekeissä kaaren takaa – Kauhajoki ja Nokia vahvistivat paalupaikkojaan

Miesten Korisliigassa Kauhajoki vahvisti koko sarjan johtoasemaansa, mutta voiton otti myös toisena tuleva Helsinki Seagulls. Alemmassa jatkosarjassa BC Nokia pönkitti omaa paalupaikkaansa.

3.3.2023 20:31 Korisliiga

Lahti ja Pyrintö ottivat kriittiset voitot playoff-haaveidensa kannalta – KTP:n Brandonit toivat täpärän jatkoaikavoiton

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voiton otti KTP-Basket. Alemmassa sarjassa voitot menivät viimeisistä pudotuspelisijoista kamppaileville Tampereen Pyrinnölle ja Lahti Basketballille.

21.2.2023 09:38 Korisliiga

Vertio nousee ensi kaudeksi Seagullsin päävalmentajaksi, Laakso jättää tehtävänsä kauden jälkeen

Helsinki Seagullsin päävalmentajana kaudesta 2019–20 asti toiminut Jussi Laakso jättää tehtävänsä kuluvan kauden päätyttyä. Seagullsin uudeksi päävalmentajaksi astuu joukkuetta yhdessä Laakson kanssa jo neljättä kautta luotsaava Vesa Vertio 2+1-mittaisella sopimuksella.

18.2.2023 20:51 Korisliiga

KTP sai tappioputken katki Vili Nymanin johdolla – Lahden Chris Clarke rikkoi liigan triplatuplaennätyksen

Miesten Korisliigassa pelattiin täysi kuuden ottelun kierros. Ylemmässä jatkosarjassa voittivat KTP, Kauhajoki ja Seagulls. Alemmassa Nokia, Korihait ja Lahti.

15.2.2023 20:37 Korisliiga

Seagulls kirkkaaseen voittoon kärkikamppailussa – Vilppaalle ja Lahdelle pisteet tiukoista väännöistä

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voiton ottivat Helsinki Seagulls ja Salon Vilpas. Alemmassa sarjassa juhli Lahti Basketball.

14.2.2023 20:03 Korisliiga

Mattila ja Heinonen jälleen liekeissä pirkanmaalaisseurojen voitoissa – Kouvot vei Kymenlaakson derbyn

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa Kouvot kaatoi KTP:n Kymenlaakson derbyssä. Alemmassa sarjassa puolestaan pisteet veivät pirkanmaalaisjoukkueet Nokia ja Pyrintö.

12.2.2023 19:01 Korisliiga

Osku Heinosen ennätystä sivuava ilta siivitti Pyrinnön voittoon Korihaista

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Tampereen Pyrintö päihitti Korihait.

12.2.2023 14:49 Korisliiga

Antero Lehto rikkoi maagisen 20 000 peliminuutin rajan Korisliigassa

BC Nokian Antero Lehto uurasti kentällä lauantaina Lahden kaadossa melkein 26 minuuttia, mikä tiesi samalla sitä, että hän ylitti ensimmäisenä pelaaja kautta aikain 20.000 peliminuutin rajan Korisliigan runkosarjassa.

11.2.2023 20:04 Korisliiga

Seagullsin Edosomwanilla todellinen tehoilta voitossa – Lahden Clarke sai Damon Williamsin kiinni triplatuplissa

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls, Kauhajoki ja Kataja Basket. Alemmassa jatkosarjassa pisteet keräsi BC Nokia.

Näytä lisää vastaavia