Vilpas ja Kataja taistelemaan mestaruudesta

1.5.2017 Korisliigan kausi 2016/17 on mitalikolmikon selvittämistä vaille valmis. Finaaleihin selvittivät likimain kaikilla mittareilla mitattuna liigan kaksi parasta joukkuetta, runkosarjan voittaja Salon Vilpas sekä eurokiireidensä jälkeen todella kovaan kevätkuntoon yltänyt Joensuun Kataja. Paras seitsemästä –finaalisarja pyörähtää käyntiin tiistaina.

Juwan Staten on Vilppaan hyökkäyksen moottori. Käykö kone täysillä kierroksille finaaleissa?

Jarekious Bradley oli Seagulls-sarjassa Katajan kovin pistetykki. Jatkuuko lento Vilpasta vastaan?

Juho Nenonen ja Vilpas ovat herkutelleet kotivoitosta toiseen pudotuspeleissä. Mikäli sama tahti jatkuu, juhlitaan Salossa mestaruutta kevään päätteeksi.

Mitä metkuja Greg Gibson keksii entiselle apuvalmentajalleen, Joonas Iisalolle? Kuvat: Ville Vuorinen

Runkosarjan voittanut Vilpas on tällä kaudella ollut keskimäärin 9,7 pistettä vastustajiaan parempi jokaista sataa pallonhallintaa kohden. Joensuun Kataja, runkosarjassa toiseksi sijoittunut joukkue, on voittanut vastustajansa 11,5 pistettä per 100 pallonhallintaa.

Seuraava joukkue on Kauhajoen Karhu, jonka lukema on +1,3.

On siis myös tilastollisesti täysin perusteltua, että Korisliigan finaalisarjassa todellakin kohtaavat koko sarjan kaksi parasta joukkuetta. Eurokiireiden täyttämän syksyn aikana Katajan suoritustaso vielä vaihteli, mutta kevään korvilla joensuulaiset ovat parantaneet pelaamistaan jatkuvasti. Pudotuspeleissä Kataja on kärsinyt vain kaksi tappiota – yhden puolivälierissä BC Nokialle ja yhden välierissä Helsinki Seagullsille.

Katajan menestyksen salaisuutta ei tarvitse lähteä sen kummemmin selvittämään. Joukkueen materiaali on leveä, kärkiosaaminen Teemu Rannikon johdolla kansainvälistä tasoa ja Kataja on päävalmentaja Greg Gibsonin johdolla muovannut puolustuksensa sellaiseen iskuun, ettei yksikään joukkue odota innolla kauden 2014/15 mestareiden kohtaamista.

Katajan työkalut takakentällä Rannikon (11,1/4,6 syöttöä pudotuspeleissä) takana ovat sarjan kärkipäätä. Räjähtävä taistelija Daniel Mullings (7,0/3,5/2,0 syöttöä) on ehtinyt pelaamaan pudotuspeleissä vasta kaksi ottelua loukkaantumisesta palattuaan, mutta helmikuun kuukauden pelaajaksi valittu mies kykenee ottamaan myös kokonaisia finaaliotteluita haltuunsa.

Mikäli sentteri Kervin Bristol on finaalien alkaessa pelikuntoinen, Katajan pelaava takakentän kolmikko täydentyy kahdella pelaajalla Darryl Bryantin (14,1/2,4 syöttöä), Jarekious Bradleyn (17,5/5,5) ja Rion Brownin (14,8/6,6/3,6 syöttöä) joukosta. Vielä kuukausi takaperin Bradley olisi saattanut olla todennäköinen huilaaja, mutta miehen pussitettua kolmesti 25 pistettä tai enemmän Seagullsia vastaan, on myös puolustuspäässä kunnostautunutta Bradleyta vaikea pitää kokoonpanon ulkopuolella.

Vilppaan vastaus Katajan laadukkaaseen takakentän kollektiiviin on kuitenkin vakuuttava. Sarjan nopeimman pelaajan tittelistä yhdessä Mullingsin kanssa taisteleva takamies Juwan Staten (13,6/4,5 syöttöä) on siirtymähyökkäyksissä vaarallisin pelaaja, jonka Korisliigan parketeilta löytää. Statenin kanssa pointin roolituksen jakaa hienoa kautta pelaava joukkueen kapteeni Michael Pounds (8,8/2,2 syöttöä).

Statenin vahvuuksien ympärille Vilpas on rakentanut menestyksensä pitkin kautta. Sarjan paras puolustusjoukkue Vilpas on antanut vastustajilleen vain 99,3 pistettä per 100 pallonhallintaa, eli on antanut vastustajiensa tehdä vähemmän kuin pisteen per pallonhallinta. Samalla Vilpas on repinyt vastustajiensa ohiheitot käsiinsä 75,9% ajasta, joka on sekin koko sarjan kovin lukema.

Käänteentekeviä seikkoja sarjassa tuleekin olemaan se, kuinka hyvin Kataja pystyy laittamaan painetta Vilppaan korirenkaalle levypallotilanteissa ja tätä kautta hidastamaan salolaisten hyökkäyksiin lähtöjä, samalla kuitenkin turvatessa oman selustansa. Puolen kentän hitaissa hyökkäyksissä joukkueiden puntit tasoittuvat huomattavasti, mutta avoimella laitumella kirmatessaan Vilpas on osoittanut olevansa sarjan paras joukkue.

Kaaren takana elantonsa tekevä Mikko Koivisto (9,4) tuo Vilppaan hyökkäyksiin leveyttä ja heittouhan, jonka kanssa Kataja saa olla jatkuvasti varpaillaan. Joensuulaisten riveistä samaan rooliin Seagulls-sarjassa nousi myös pallonkäsittelyvastuuta tasaisesti saava Ilari Seppälä (10,2), joka on pudotuspeleissä heittänyt kolmoset säkkiin käsittämättömällä 47,6% tarkkuudella.

Okko Järvi (10,3) tuo Vilppaalle 193-senttisellä varrellaan yhden pallonkäsittelijän lisää laiturin paikalle. Järvi on ottanut kauden aikana jälleen harppauksia pelillisesti, nousten välieräsarjassa Karhua vastaan yhdeksi joukkueen kantavista voimista. Vilppaan kovin lyömäase laiturin paikalla on vahvan kauden pelannut, mutta Katajan Mullingsin tapaan loukkaantumisesta pudotuspelien aikana kärsinyt Desmond Williams (9,7/5,9).

Isoimmat pelilliset pelipaikkakohtaiset erot joukkueiden välillä tulevat esiin finaaliparin etukenttiä tarkastellessa.

Katajan Bristol (8,1/6,7/1,9 torjuntaa), Tommi Huolila (2,1/2,9/0,8 torjuntaa) ja Vesa Mäkäläinen (7,7/3,0) ovat ensisijaisesti puolustuspään erikoisosaajia, joiden roolit hyökkäyspäässä ovat varsin selkeät. Kolmikosta Mäkäläinen omaa heittovoimaa aina kaaren takaa asti ja tuo monipuolisuutta Katajan hyökkäyspeliin syöttötaitonsa ansiosta. Bristol ja Huolila sen sijaan ovat erinomaisia palloskriini-senttereitä, jotka tuovat Katajan peliin korintekovoimaa riman yläpuolelle ja rimalle liikkuvan kohteen Rannikolle.

Vilppaan sisäpelaaja Al’lonzo Coleman on kenties koko sarjan monipuolisin pelaaja omalla pelipaikallaan. Tripla-tuplan runkosarjassa kirjauttanut Coleman on operoinut pudotuspelit vakuuttavilla 11,9 pisteen, 10,1 levypallon, 3,4 syötön ja 1,3 riiston keskiarvoilla. Brandon Edwards (8,7/6,5) edustaa Bristolin ja Huolilan tapaan enemmän modernia palloskriinisentterin tyyppiä, Matias Ojalan (7,1/3,2) ja Juho Nenosen (9,3/2,3) levittäessä kenttää heittouhkansa avulla, välillä levittäen myös siipiään ja haastamalla korirengasta kohti.

Kumpikaan joukkue ei varmasti materiaalin kapeuteen tule sarjaa häviämään. Tiivis ottelutahti asettaa omat haasteensa joukkueille, mutta kumpikin joukkue pystyy hyvällä omallatunnolla pyörittämään yhdeksän pelaajan syvyistä rotaatiota illasta toiseen, joka keventää oleellisesti pelaajien kuormitusta.

Kotiedun merkitystä ei sovi sarjaan lähdettäessä vähätellä, sillä Vilpas ei ole Salohallissa hävinnyt sitten helmikuun, eikä Katajakaan ole ehtinyt häviämään Mehtimäen Jäähallissa. Pelillisesti sarja muovautuu varmasti joukkueiden väliseksi shakkipeliksi, jossa molemmat pyrkivät ottamaan vastustajan vahvuudet pois niin hyvin kuin mahdollista.

Onnistuuko Kataja pitämään Vilppaan hyökkäyskoneiston matalilla kierroksilla ja poissa avoimelta kentältä, jossa Vilpas on tappavan tehokas? Onnistuuko Vilpas rajoittamaan Katajan hyökkäyksen pallon liikettä ja pitämään riittävää painetta Rannikossa, jotta taikuri ei onnistu pyörittelemään salolaisten puolustusta solmuun?

- Vilpas on pelannut loistavan kauden ja ”Coach Iisalo” on tehnyt erinomaista työtä, nostaen Vilppaan taistelemaan mestaruudesta. Vilpas tekee monia asioita hyvin ja heidän kaukoheittovoimansa pitää huolen siitä, ettei joukkue ole ikinä ulkona voittotaistelusta, pyörittelee Katajan päävalmentaja Gibson totutun kohteliaasti.

- Meidän täytyy pystyä pitämään pallosta huolta sekä ottamaan viisaita heittoja, sillä Vilpas on erinomainen siirtymähyökkäysjoukkue.

Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo tarjoilee entiselle päävalmentajalleen niin ikään kohteliaita huomioita.

- Kataja on kaikin puolin eirnomainen joukkue ja heidän voittamiseensa vaaditaan koko joukkueen onnistumista. Odotettavissa on hieno finaalisarja Korisliigan kahden parhaan organisaation välillä, Iisalo hehkuttaa.

- Lähdemme pelaamaan suurella itseluottamuksella seurahistorian ensimmäistä finaalisarjaa. Olemme näyttäneet runkosarjassa ja pudotuspeleissä, että meillä on kaikki työkalut voittaa mikä tahansa joukkue Korisliigassa.

 
17.8.2021 18:23 Susijengi

Hannes Pöllä Kouvojen paitaan

Viimeiset neljä kautta yliopistokoripalloa Yhdysvaltain NCAA-liigan Oklahomassa ja Tennessee-Martinissa pelannut Susijengin sentteri ja Lahti Basketball Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 211 cm ja 23 vuotta, edustaa alkavalla 2021-22 Korisliiga-kaudella Kouvoja.

16.8.2021 09:50 Korisliiga

Henri Kantonen, Cameron Jones ja Rene Rougeau tekevät paluun Korisliigaan ja Kauhajoelle

Susijengiin murtautunut ja viime kaudella Ranskan Pro B:ssä pelannut Henri Kantonen vahvistaa Karhu Basketia alkavalla kaudella. Edellisen mestaruuden takuumiehet Rene Rougeau ja Cameron Jones pukevat oranssin paidan jälleen.

13.8.2021 10:58 Korisliiga

Petteri Koponen Korisliigaan pitkän tauon jälkeen, vahvistaa Seagullsia

Korisliigasta keväällä 2008 Suomen mestarina ja liigan arvokkaimpana pelaajana lähtenyt MaSu-Basketin kasvatti Petteri Koponen, 33, palaa kotimaan pääsarjakentille kolmentoista ulkomaan ammattilaisvuoden jälkeen. Susijengin pitkäaikaisen keulakuvan, mm. Espanjassa, Venäjällä ja Italiassa uraa tehneen Koposen uusi seura on Helsinki Seagulls.

5.8.2021 13:34 Susijengi

Roope Ahonen Vilppaaseen kymmenen vuoden jälkeen

Korisliigan hallitseva mestarijoukkue, salolainen Vilpas Vikings sai haaviinsa yhden kesän siirtomarkkinoiden kovimmista pelaajista, kun Vilppaan oma kasvatti Roope Ahonen, 31, allekirjoitti seuran kanssa yksivuotisen sopimuksen. Keväällä Espanjan kakkosliigan mestaruutta juhlineen Ahosen sopimuksessa on ulkomaanoptio 15.8. asti.

23.7.2021 10:01 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2021-2022 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy lokakuussa alussa ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 9.5.2022. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

18.7.2021 12:03 Susijengi

Shawn Hopkinsille sopimus Islannin liigaan

Viimeisen kahden kauden ajan Korisliigan ystäviä Tampereen Pyrinnössä ja BC Nokiassa ihastuttanut BC Nokian kasvatti Shawn Hopkins, 26, on allekirjoittanut ensimmäisen Suomen ulkopuolisen ammattilaissopimuksensa. Susijengin vahvuuteen kuuluva 195-senttinen Hopkins edustaa ensi kaudella KK Stjarnania Islannin liigassa.

7.7.2021 09:00 Korisliiga

Joonas Lehtoranta palaa KTP-Basketiin

Kevään Hollannin liigassa Feyenoordissa pelannut Joonas Lehtoranta, 27, on tehnyt ensi kauden kattavan sopimuksen kasvattajaseuransa KTP-Basketin kanssa. Lehtoranta siirtyi Korisliiga-kauden jälkeen juuri Kotkasta Hollantiin.

27.6.2021 08:34 Suomalaiset ulkomailla

Okko Järvi Belgian pääsarjan Phoenix Brysseliin

Korisliigan Vuoden pelaajaksi valittu Okko Järvi, 25, siirtyy urallaan ensimmäistä kertaa ulkomaille, kun hän solmi vuoden mittaisen sopimuksen belgialaisseuran kanssa. Järvi on kesän ajan kuulunut Susijengin Open Gym -leiritykseen.

24.6.2021 08:46 Korisliiga

Kobrat julkaisi ensi kauden joukkueensa rungon: Carter, Kilpinen ja JBA-kaksikko Lapualle

Korisliiga-kauteen valmistuva Kobrat on solminut sopimukset Paul Carterin, Justus Kilpisen, Henry Boydin ja Chrysostom Chukwuman kanssa. Lapualaisjoukkue luottaa jatkossakin Jussi Turjaan ja Juho Lehtorantaan.

17.6.2021 20:00 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2021–22 myönnetty – mukana ennätysmäärä joukkueita

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2021–22. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Suurin muutos nähdään miesten I divisioona B:ssä sekä naisten I divisioonassa, joiden joukkuemäärät kasvavat.

16.6.2021 13:08 Korisliiga

Vuoden ulkomaalaispelaaja Jeremiah Wood ja Vilpas jatkosopimukseen

Tuore Suomen mestari Salon Vilpas ja finaaleiden arvokkaimmaksi pelaajaksi sekä Vuoden ulkomaalaispelaajaksi valittu Jeremiah Wood solmivat yksivuotisen jatkosopimuksen.

9.6.2021 14:50 Korisliiga

Osku Heinoselle kahden vuoden jatkosopimus Pyrintöön

Tampereen Pyrintö on solminut kahden vuoden jatkosopimuksen Osku Heinosen kanssa. Kokenut ja tarkkakätinen Heinonen aloittaa jo 12. kautensa Pyrinnön Korisliiga-joukkueessa.

7.6.2021 11:26 Korisliiga

Pyrinnölle merkittävä jatkosopimus, David Gonzalvez jatkaa Tampereella kevääseen 2023

Tampereen Pyrintö on solminut kahden vuoden jatkosopimuksen kapteeninsa David Gonzalvezin, 33, kanssa. Tuleva kausi on amerikkalaisen kuudes Korisliigassa.

3.6.2021 10:00 Susijengi

Matti Nuutinen nostaa tossut naulaan

Kolmet arvokisat, kahdet EM-karsinnat ja yhdet MM-karsinnat Susijengin sinivalkopaidassa pelannut likaisen työn tekijä ja kaksinkertainen Suomen mestari, kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 31, lopettaa koripallouransa.

2.6.2021 15:00 Mestarien liiga

Suomen mestari Vilpas lähtee Mestarien liigan karsintoihin

Keväällä ensimmäisen koripalloilun Suomen mestaruutensa voittanut Salon Vilpas on päättänyt osallistua syyskuussa Mestarien liigan karsintoihin. Mestarien liigan karsinnat pelataan 13.–17. syyskuuta. Arvonta suoritetaan heinäkuussa ja otteluohjelma varmistetaan heinäkuun viimeinen päivä.

2.6.2021 13:00 Suomen Cup

Koripallon Suomen Cup Ylelle pitkällä sopimuksella

Suomen Koripalloliitto ja Yle solmivat kolmivuotisen sopimuksen miesten ja naisten Suomen Cupin finaaliviikonloppujen tv-oikeuksista.

2.6.2021 08:34 Korisliiga

Korisliigassa ja Susijengissä debytoinut Remu Raitanen siirtyy KTP:hen

KTP-Basket ja Susijengin nuorempaan osastoon kuuluva Remu Raitanen solmivat 1+1-mallisen sopimuksen. 206-senttinen Raitanen esiintyi viime kesänä ensimmäistä kertaa Susijengin paidassa.

30.5.2021 14:12 Korisliiga

Aatu Kivimäki Tigers Tübingenin vahvuuteen

Kevään 2021 Suomen mestaruuden salolaiselle Vilpas Vikingsille ratkaisseiden pelaajien eliittiin ryminällä kohonnut karkkilalaislähtöinen Aatu Kivimäki, 23, siirtyy ensi kaudeksi Saksan kakkostasolle Pro A:han. Kivimäen uusi työnantaja on suomalaisen valmentajakaksikon Daniel Jansson-Hussain Dassouki luotsaama Tigers Tübingen.

25.5.2021 10:00 Korisliiga

Aalto, Luukkonen ja Salonen divisioonien parhaat pelaajat, Vilppaan Vihiniemi Vuoden seurajohtaja

Mikael Aalto valittiin I divisioona A:n parhaaksi pelaajaksi, I divisioona B:n paras oli Eemi Luukkonen. Naisten I divisioonan Vuoden pelaajaksi valittiin Sanni Salonen. Mestaruutta juhlineen Salon Vilppaan toiminnanjohtaja Marko Vihiniemi palkittiin Vuoden seurajohtajana. 

21.5.2021 14:03 Korisliiga

Teemu Rannikko Vilppaan valmennukseen - Sami Toiviainen jatkaa päävalmentajana kevääseen 2023

Suomen mestaruutta kauden päätteeksi juhlinut Salon Vilpas on solminut vuoden lisäjatkon päävalmentaja Sami Toiviaisen sopimukseen. Teemu Rannikko ja Jussi Savolainen vahvistavat salolaisjoukkueen valmennusta.

Näytä lisää vastaavia