Vilpas lähtee hakemaan toista mestaruutta – paluumuuttaja Roope Ahonen on valmis täyttämään isot pelinjohtajan saappaat

1.10.2021 09:20 Salon Vilpas on saanut pidettyä kokoonpanonsa kutakuinkin ennallaan viime mestaruusjuhlien jälkeen. Vanha pelinjohtaja on kuitenkin siirtynyt valmennusryhmään, joten kymmenen vuotta Eurooppaa kiertänyt Roope Ahonen palaa juurilleen täyttämään aukon.

Vilpas lähtee mestästämään toista peräkkäistä mestaruutta. Kuva: Ville Vuorinen

Hallitseva Suomen mestari Salon Vilpas rakentaa ilmiselvästi jonkinlaista dynastiaa. Suomen kaikkien aikojen taktisesti taitavimpana pelinjohtajana tunnettu Teemu Rannikko siirtyi pelikentältä valmennusryhmään, mutta varsinaissuomalainen sensaatioseura ei jäänyt tuleen makaamaan. He päättivät kutsua Espanjasta kotiin kymmenen vuotta maailmaa kiertäneen oman kasvattinsa.

Nyt Roope Ahonen on ehtinyt hetken sopeutua takaisin suomalaiseen miesten Korisliigaan. Takana ovat syksyn harjoituskausi ja FIBAn Mestarien liigan karsinta.

– Olen ollut etuoikeutettu, kun olen päässyt pelaamaan monta vuotta ulkomailla, mutta mitä kauemmin on ollut poissa Suomesta, sitä paremmalta on tuntunut ajatus kotiin palaamisesta. Vaikkei Korisliigassa peli olekaan vielä ihan yhtä nopeaa kuin Etelä-Euroopassa, niin liiga on mennyt todella paljon eteenpäin siitä, mitä se oli, kun lähdin, Ahonen toteaa.

Roope Ahonen on kahdesti edustanut Suomea EM-kisoissa. Kuva: Ville Vuorinen
Roope Ahonen on kahdesti edustanut Suomea EM-kisoissa. Kuva: Ville Vuorinen

Pelinjohtaja painottaa, että koska Vilpas nappasi viime keväänä Suomen mestaruuden, on ilmiselvää, että nyt ei kaivata hidasta jälleenrakennusta tai vaiheittaista kehitystä, vaan seura lähtee välittömästi hakemaan toista perättäistä. Kokoonpanon ydinkin on pysynyt monilta osin ennallaan, sillä Susijengi-tähdet Mikko Koivisto ja Juho Nenonen sekä viime kauden ulkomainen MVP, korinalusjyrä Jeremiah Wood, ovat yhä mukana laivassa.

Ahosen oma tehtävä on siis hyvin selkeä. Tarkoitus on paikata aloittavan pelinjohtajan kokoinen aukko.

– Totta kai se on ihan omanlaisensa tehtävä korvata yksi Suomen kaikkien aikojen muutamasta parhaasta pelaajasta. Pyrin nyt osaltani tuomaan Vilppaaseen ulkomaan vuosina oppimiani taitoja ja kokenutta johtajuutta. Eikä se toki haittaa, että Teemu on yhä mukana seurassa antamassa vielä omat vinkkinsä.

Ahonen uskoo, että sekä hänen oma pelaamisensa että joukkueen yhteiset esitykset paranevat kauden edetessä. Syyskuun alussa pelatut Mestarien liigan karsinnat jättivät toivomisen varaa, sillä Vilppaan tie päättyi heti ensimmäiseen otteluun romanialaista Cluj-Napocaa vastaan tappioluvuin 97–106.

– Yhteen hitsautumista toki nopeuttaa paljon se, että täällä on mukana paljon samoja pelaajia kuin viime kaudellakin. Mutta ei peli ikinä rullaa heti alusta asti niin kuin sen haluaisi, Ahonen toteaa.

Ahonen lähti Vilppaasta maailmalle alun perin vuonna 2012. Silloin kohde oli Ruotsi. Sen jälkeen on tapahtunut paljon. Hän pelasi miesten maajoukkueen lopputurnauskokoonpanossa EM-vuosina 2013 ja 2015, ja käytyään kaudella 2014–15 taas Suomessa – Bisons Loimaan riveissä – jatkoi työtään huippukoripallon kärkimaissa Kreikassa ja Espanjassa.

Rooli on vuosien kuluessa vaihdellut ja pelipaikkaa takakentällä valikoitu kunkin joukkueen tarpeen mukaan. Nyt hän palaa juurilleen muutakin kuin vain seuran osalta.

– Pääsen nyt taas vähän enemmän pelinjohtajan rooliin kuin mitä viimeisimpinä vuosina. Otan sen ilolla vastaan, että saan taas pyörittää peliä, mutta tykkään pelata kyllä molempia paikkoja, ja valmentaja varmasti hyödyntää minua heittävänä takamiehenäkin välillä.

Ahonen itse on jo niin sanottu veteraani, jolla on joukkueessa henkisen johtajan ja suunnannäyttäjän tehtävä. Ja jatkuvuuden nimissä hän on tyytyväinen nähdessään samassa kokoonpanossa kanssaan useammankin nuoren pelaajan, jonka ura on yhä nousukiidossa ja varmasti johtaa vielä suuriin saavutuksiin pelikentällä.

– Perttu Blomgren on todella lupaava takamies, ja Trey Niemi, joka siirtyi meille juuri Kaarinasta, omaa myös valtavasti potentiaalia. Molemmat ovat nyt hyvässä ympäristössä ja pääsevät pelaamaan kokeneita äijiä vastaan, joten se auttaa kehittymisessä entisestään. Myös Riku Laine on viime aikoina ottanut isoja askelia eteenpäin, ja Niilo Kärkkäinen, joka siirtyi meille divarista, saa hyvän tilaisuuden nousta seuraavalle tasolle, Ahonen luettelee.

Vilpas valmistautuu nyt Ahosen johdolla pelaamaan vanhaa tuttua nopeaa aggressiivista peliään, jossa heitot lentävät ja Mr. Wood kahmii korin alla irtopallot. Lienee sanomattakin selvää, että mikään muu kuin Pantteri ei kelpaa kevään tavoitteeksi.

Vilpas 21-22 pähkinänkuoressa

Korisliiga käynnistyy perjantaina 1.10., kun avausottelussa Korihait kohtaa Kauhajoen. Lauantaina on ohjelmassa viiden ottelun kierros. Kaikki Korisliigan ottelut ovat katsottavissa maksullisen Ruutu+-palvelun kautta. 

Henkilöt

 
16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

9.3.2024 20:31 Korisliiga

Seagulls ensimmäisenä 20 voiton saldoon, BC Nokialta kolmannen jakson täystyrmäys Vilppaalle

Helsinki Seagulls näyttää selättäneen vaikean talvikautensa. Gulls haki nyt toisen perättäisen voittonsa ylemmässä jatkosarjassa tykittämällä ilmiömäisellä kolmosnäytöksellä Karhu Basketin nurin kotonaan. BC Nokia vankisti asemiaan kakkospaikalla nuijimalla Salon Vilppaan kolmannella jaksolla peräti 25 pisteen marginaalilla.

8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.

6.3.2024 20:25 Korisliiga

KTP katkaisi kahdeksan ottelun tappioputkensa – "Näkee, että jätkillä on selkärankaa!"

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa nähtiin illan otteluissa merkittäviä voimasuhteiden muutoksia.

5.3.2024 20:29 Korisliiga

Vilpas Katajaa vahvempi ylemmässä jatkosarjassa

Tiukka kamppailu ratkesi Salon Vilppaalle, kun Katajan Henri Permannon viime sekuntien heitto kolahti rautaan.

4.3.2024 13:55 Korisliiga

Tulikuuman Korihaiden Javion Ogunyemi Korisliigan helmikuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon läpi helmikuun marssineen Korihaiden Javion Ogunyemi on valittu Korisliigan helmikuun kuukauden pelaajaksi.

3.3.2024 18:55 Korisliiga

Kouvojen kalenterivuosi 2024 on käynnistynyt loistavasti – tänään kaatui Pyrintö yli 20 pisteellä

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Kouvot otti kotivoiton Tampereen Pyrinnöstä.

Näytä lisää vastaavia