Vilppaan Aaron Jones: ”En koe, että meidän kehityksellemme on olemassa kattoa”

22.11.2017 Salon Vilpas siirtyi maajoukkueiden karsintatauolle Korisliigan sarjataulukon piikkipaikalta, seilaten parhaillaan yhdeksän ottelun voittoputkessa. Yksi iso syy tuohon voittoputkeen on ollut joukkueen sentteri, järisyttävän vahvan alkukauden pelannut Aaron Jones.

Korisliigan ykkönen niin teholukemassa (28,8) kuin levypalloissakin (11,7), Mr. Aaron Jones.

Jonesin kanssa samaan julisteeseen on tällä kaudella ennättänyt muiden muassa Karhun Bojan Sarcevic.

Teemu Rannikon johtamassa hyökkäyksessä Jones on toiminut vertaansa vailla olevana palloskriinien tekijänä ja rullaajana. Kuvat: Ville Vuorinen

Lokakuun kuukauden pelaajaksikin valittu Jones on lapioinut alkukauden 14 ottelussa 17,1 pistettä, 11,7 levypalloa, 2,4 syöttöä, 2,2 torjuntaa ja 1,1 riistoa ottelua kohden. Jonesin tehokkuuslukema noissa 14 ottelussa on sarjan kärkeä, 28,8.

Nuo ovat aikuisen miehen lukemia, eikä näiden lukemien valossa tarvitse ihmetellä Vilppaan syksyn väkevää kuntoa.

24-vuotiaan ja 206-senttisen, Ole Miss –yliopiston riveissä NCAA-uransa päättäneen sisäpelaajan kauden komein tilastorivi syntyi juuri ennen taukoa, kärkiottelussa Kouvolan Kouvoja vastaan. Toiseen jatkoerään edenneen ottelun saldoksi Jones operoi 33 pistettä, 23 levypalloa, 4 torjuntaa, tehokkuuslukeman ollessa täysin mauton 58.

Miten Suomi ja Salo ovat sitten kohdelleet joukkueensa vitospaikan ankkuria? Korishullu Salo on aina seisonut omiensa takana, mutta viimeisen muutaman vuoden aikana koripalloilijan arki Varsinais-Suomessa on ollut entistäkin viihtyisämpää.

- Suomi on kohdellut minua todella hyvin. Fanit ovat olleet aivan käsittämättömiä, en ole koskaan saanut pelata vastaavanlaisten kannattajien edessä, Jones vakuuttaa.

Jones ja koko Vilppaan joukkue ovat saaneet totta tosiaan nauttia jälleen ensiluokkaisesta tunnelmasta kotiotteluissaan. Jones on jopa jakamassa Salohallin lehtereillä ääntä pitävälle Vilpas Ultrasille epätavallistakin tunnustusta.

- Fanien pitäisi voittaa vuoden ”kuudennen pelaajan” palkinto, Jones hehkuttaa.

Hyökkäyksen juhlaa

Viikinkilaivan kurssi kääntyi nykyiseen suuntaansa viimeistään, kun Joonas Iisalon johtama valmennusosasto päätti vaihtaa ailahtelevasti esiintyneen laituri Canyon Barryn (9,8/2,4) räjähtävään takakentän pomppukoneeseen Johnathan Jordaniin (19,8/5,4/3,8 syöttöä/1,6 riistoa).

Jordanin saapuminen, sattumaa tai ei, aloitti Vilppaan nykyisen yhdeksän ottelun voittoputken Joensuun LähiTapiola Areenasta.

- Johnathan oli meidän palapelimme ”puuttuva palanen”, pelaamisemme lähti toden teolla lentoon kun mies saapui joukkueeseen, Jones toteaa.

- Olemme päässeet samalle sivulle joukkueena, jonka vuoksi olemme olleet joukkueena tehokkaita ja pelaamisemme näyttää varmasti katsomoonkin hyvältä.

Jordanin saapumisen jälkeen Vilppaan takakenttä kestää vertailun aivan varmasti jokaisen liigajoukkueen kanssa. Äkkipikaisempi johtopäätösten tekijä voisi nostaa salolaisryhmän syyskauden perusteella sarjan ykkössuosikiksi Pantterijahdissa.

Erityisesti Vilppaan hyökkäyspelaaminen on pyyhkinyt vastustajia tieltään vakuuttavalla otteella. Teemu Rannikon (9,7/6,2 syöttöä) johtama orkesteri soittaa sulosointujaan erityisesti Salohallissa (96,8 pistettä/ottelu), mutta on ollut sarjan tehokkain hyökkäys ihan kaikki korissalit mukaan lukien.

Vilppaan hyökkäys pumppaa tällä hetkellä 114,8 pistettä per 100 pallonhallintaa, joka on sarjan kovin lukema. Salolaisten hyökkäyksen keihäänkärkenä toimivat Rannikon tai Jordanin käyttämät ja Jonesin tekemät palloskriinit.

- Kun lyöt palloskriinitilanteeseen pelaajia, joilla on niin paljon kokemusta sekä meriittejä kuin meillä on, jälki on nähdyn laista. Teemu ja Johnathan ovat jatkuvasti valmiita reagoimaan puolustuksen liikkeisiin, Jones kiittelee takamiehiään.

Palloskriinitilanteet ovat kuitenkin aina vähintään kahden pelaajan yhteistyötä. Fiksuna syöttäjänä Jones on jaellut kauden aikana niin sanotuista ”lyhyistä rullauksista” palloja heittäjille, sekä oppinut lukemaan tuplauksia sekä apupuolustuksen liikkeitä pallon syvään asemaan saadessaan.

Tuloksena on ollut Jonesin uran selkeästi kovin syöttölukema, 2,4 koriin johtanutta syöttöä per ottelu.

- Kun kaksi korkean ”koripallo-ÄO:n” omaavaa pelaajaa lyödään palloskriinitilanteeseen samaan aikaan, se on aina vaarallinen ase, Jones niputtaa.

”Etenemme ottelu kerrallaan”

Vilppaan tilanteessa voisi herkempi kansanmies lähteä maalailemaan jo mestaruusparaatin reittiä Teijun Keittiöltä Salohallin etuovelle. Yhdeksän ottelun voittoputki, koskematon kotikenttä ja puolustuksia ympäri Suomen palasiksi silppuava hyökkäys eivät ole jokapäiväistä herkkua minkään joukkueen kohdalla.

Päävalmentaja Iisalolla on käsissään kuitenkin fiksu joukkue, joka ymmärtää, ettei syksyn saavutuksilla juhlita kevätauringon paisteessa. Jokainen päivä on uusi mahdollisuus kehittyä ja sen ajatusmaailman jakaa myös Jones.

- En koe, että meidän kehityksellemme on olemassa kattoa, Jones linjaa.

- Meidän täytyy vain pyrkiä parantamaan omaa tekemistämme joka päivä, ottaa jokainen peli uutena mahdollisuutena parantaa. Etenemme ottelu kerrallaan.

Mestaruus on kuitenkin varmasti Vilppaan tavoitteena viime kevään jälkeen. Kahden voiton päähän jäänyt palkinto oli jo käsien ulottuvissa, eikä joukkue varmasti ole tyytyväinen muuhun kuin mitalin värin kirkastamiseen. Vaikka tavoitteesta ei isoon ääneen tässä kohtaa syksyä puhutakaan.

Jones muistuttaa kuitenkin, että päivittäinen tekeminen ja jatkuvaan kehittymiseen pyrkiminen on prosessi, johon on syytä luottaa. Palkinto tulee ennen työtä vain sanakirjassa.

- Kun pyrimme vain parantamaan ja kehittymään joka päivä, olemme oikealla tiellä. Sitä kautta olemme valmiita laittamaan itsemme tilanteeseen, jossa voimme saavuttaa sen palkinnon, jota joukkueena tavoittelemme, Jones naulaa.

Lisätiedot: Aaron Jones
 
22.11.2019 09:55 Korisliiga

Vilppaan läpimurtaja Henri Kantonen: ”Pyrkimys on parantaa peli peliltä”

Kun ToPon kasvatti Henri Kantonen, 22, rankaisi edellisessä liigaottelussaan Kataja Basketia kahta syöttöä vaille tripla-tuplan tilastosarakkeella, moni kotimaista koripalloa viime vuosina seurannut totesi Kantosen ottaneen viimein odotetun kehitysloikan. Toisella kaudellaan Salon Vilppaassa on Kantonen kohonnut määrätietoisesti Korisliigan parhaiden kotimaisten pelaajien joukkoon.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

22.1.2019 12:37 Korisliiga

Joulukuun pelaaja Tyrell Nelson luottaa ahkeruuteen: "Aina kun lepään, joku toinen tekee töitä"

Kotkassa vaadittiin aikaa ennen kuin peli alkoi sujua.

5.1.2018 21:25 Haastattelu

Syöttötilaston kärkeen noussut Teemu Rannikko: ”Pitää vain tietää kenelle pallo pelataan”

Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.

25.4.2017 Haastattelu

Vilppaan Juho Nenonen: ”Mitä paremmin onnistumme pitämään vauhtia, sitä vahvemmilla olemme”

Salon Vilpas on selvittänyt Korisliigan kevään pudotuspeleissä tiensä voiton päähän sen seurahistorian ensimmäisestä SM-tason mitalista, Vilppaan johtaessa välieräsarjaa Kauhajoen Karhua vastaan voitoin 3-2 ennen keskiviikon kuudetta ottelua Kauhajoella. Karhu-sarjan onnistujiin lukeutuu comebackin Vilppaaseen Argentiinan reissulta palattuaan tehnyt Juho Nenonen.

13.4.2017 Haastattelu

Vilppaan Juwan Staten: ”Otan sen mitä puolustus minulle antaa”

Korisliigan runkosarjan voittanut Salon Vilpas eteni välieriin Kauhajoen Karhua vastaan voittamalla Tampereen Pyrinnön puolivälierissä suoraan otteluvoitoin 3-0. Kevään kenties kuumin joukkue on siis enemmän kuin valmis taistelemaan seurahistoriansa ensimmäisestä mitalista. Joukkueen menestyksen ytimestä löytyy räjähtävä 185-senttinen takamies Juwan Staten.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

19.1.2017 Haastattelu

Ville Kaunisto: ”On etuoikeus saada pelata koripalloa ammatikseen”

Kouvot-ikoni Ville Kauniston, 34, syyskausi sai marraskuussa äkkilopun akillesjänteen katkeamisen myötä. Kaunisto ei kuitenkaan jäänyt voivottelemaan. Talven aikana Susijengi-laituri on jatkanut yliopisto-opintojaan, ilmoittautunut kuntavaaliehdokkaaksi Kouvolassa ja aloittanut kuntoutuksensa tähtäimessään paluu liigatohinoihin syksyllä 2017.

7.1.2017 Haastattelu

Vilppaan Desmond Williams: ”Fanimme saavat jokaisen hallin tuntumaan kotikentältä”

Salon Vilppaan Desmond Williams, 25, on tehnyt nimensä tunnetuksi Suomen koripalloympyröissä jo ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan. Korisliigan joulukuun pelaajaksi valittu Southern Connecticut -yliopiston kasvatti kertoo, että hänen ja joukkueensa runkosarjassa saavuttama menestys on tullut hänelle hienoisena yllätyksenä.

12.12.2016 Haastattelu

Teemu Rannikko: ”Näissä peleissä kyse on koko joukkueen panoksesta”

Kataja Basket on voittanut pelaamistaan Mestarien liigan otteluista puolet ja hakenut vierasvoitot muun muassa Israelista ja Turkista. Joensuulaiset ovat viime vuosina kaataneet useita Euroopan huippujoukkueita, mutta Teemu Rannikko ei suostu pitämään joukkuetta yllättäjänä.

11.11.2016 Haastattelu

Matias Ojala: ”Saatiin heti alkukaudesta itseluottamus kohdilleen”

Moni ennakoi Salon Vilppaalle vaikeaa uudelleenrakennuskautta sen jälkeen, kun kevään 2016 menestysryhmä hajosi yhtä rotaatiopelaajaa lukuun ottamatta kokonaan. Syöksyyn sijaan Vilpas viihtyy marraskuun ensimmäisen kolmanneksen jälkeen runkosarjan kakkossijalla. Suurimpia syitä salolaisten vahvaan syksyyn on parasta kauttaan pelaava Matias Ojala, 27.

2.11.2016 Haastattelu

Raymond Cowels: ”Olemme määrätietoinen, epäitsekäs ja yhtenäinen joukkue”

Korisliiga-kausi 2016-17 on alkanut kaikki kuusi otteluaan voittaneen Helsinki Seagullsin merkeissä. Nimivahvan, iskukykyisen ”lokkiparven” johtohahmoksi on noussut ensimmäistä kauttaan Suomessa pelaava Raymond Cowels III, 25, joka löytää lukuisia loogisia syitä joukkueensa vahvalle alkukaudelle.

24.5.2016 Haastattelu

Janne Muurinen ripustaa pillin naulaan

Suomen ansioituneimpiin koripalloerotuomareihin kuuluva espoolaislähtöinen Janne Muurinen, 48, on päättänyt erotuomariuransa. Syksyllä 1987 pääsarjadebyyttinsä tehneen Muurisen 29-vuotinen pääsarjaura päättyi Korisliigan kevään 2016 finaalien viidenteen osaotteluun, jossa Kouvot kukisti Tampereen Pyrinnön kotonaan varmistaen Suomen mestaruuden.

11.5.2016 Haastattelu

”Tämä on palkinto pitkästä prosessista”

Kouvolan Kouvot on miesten Korisliigan kauden 2015/2016 mestari. Kouvolalaisen koripalloilun lippulaiva tarjosi menneen kauden aikana kannattajilleen ikimuistoisia hetkiä parketilla ja unohtumattomia tunteita katsomossa. Kouvoille mestaruus oli seurahistorian neljäs ja ensimmäinen sitten kauden 2003/2004. Tuossa joukkueessa pelasi myös nykyinen Kouvot-kapteeni Ville Kaunisto.

9.5.2016 Haastattelu

Pyrinnön Antero Lehto: ”Nyt mitataan kuinka kovia jätkiä ollaan”

Tampereen Pyrintö on Korisliigan finaalisarjassa Kouvolan Kouvoja vastaan neljän ottelun jälkeen 3-1 –takamatkalla otteluvoitoissa. Ailahtelevasti esiintyneet tamperelaiset eivät ole onnistuneet näyttämään parasta osaamistaan kuin ajoittain, mutta Pyrinnön kapteeni Antero Lehto tietää, että joukkue pystyy paljon nähtyä parempaan.

21.4.2016 Haastattelu

Pyrinnön Ricky Minard: ”Puolustus on aseemme”

Tampereen Pyrinnön vahvan kevätvireen taustalla on ollut yksilöiden hitsautuminen hienolla tavalla joukkueeksi, mutta myös niiden yksilöiden jatkuva tason nosto joukkueen sisällä. Yksi näistä kevätauringon alla pelaamisensa tasoa nostaneista pelaajista on 196-senttinen, 33-vuotias laituri Ricky Minard.

9.4.2016 Haastattelu

BC Nokian Henri Hirvikoski: ”Tämä on iso asia koko Nokialle”

Sarjanousija BC Nokia vastasi koripallokauden suurimmasta yllätyksestä, kun se tiputti hallitsevan mestarin ja runkosarjan selvän ykkösen Joensuun Katajan viemällä puolivälieräsarjan nimiinsä voitoin 3-1. Joukkueen taisteluasenteen ilmentymä Henri Hirvikoski tietää, että joukkue on edelleen altavastaajan asemassa, mutta missään nimessä BC Nokia ei lähde välieriin nöyristelemään.

18.12.2015 10:20 Haastattelu

Joonas ”Suobacca” Suotamo: ”Lontoosta soitettiin, että pääsisitkö tapaamaan J.J. Abramsia”

Suomalaisessa viihdemaailmassa räjähti keskiviikkona pommi, kun uuden Tähtien Sota -elokuvan ”The Force Awakens” yhteydessä paljastui suomalaisen Joonas Suotamon, 29, esittävän elokuvassa Chewbacca-wookieta. Entisen Korisliiga- ja Susijengi-sentterin johtopäätös elokuvan Lontoon ensi-illan jälkeen on tyhjentävä: ”Ilman koripalloa en olisi täällä nyt.”

12.12.2015 Haastattelu

Tuhannen liigaottelun Pekka Saros: "Jokainen on rookie joskus"

Suomalaisessa koripallossa kirjoitettiin perjantaina jälleen kerran historiaa, kun erotuomari Pekka Saros, 54, tuomitsi jo uransa 1000. Korisliiga-ottelun. Hämeenlinnassa asuva forssalaislähtöinen Saros on viheltänyt pääsarjaa yhtäjaksoisesti jo syksystä 1987.

4.5.2015 Haastattelu

Bisonsin Tuukka Kotti: ”Se ottelu, jossa koitetaan laittaa sarja poikki, on kaikkein haastavin”

Bisons Loimaa on noussut parhaaseen vireeseen juuri oikeaan aikaan kevättä, kun Korisliigassa taistellaan Pantteri-patsaasta. ”Biisonit” ovat nyt pudotuspeleissä voiton päässä finaalipaikasta puhtaalla pelillä, mistä voi suurelta osin kiittää tärkeisiin otteluihin syttynyttä Tuukka Kottia.

Näytä lisää vastaavia