Vuoden pelaaja Elena Melto päättää uransa: ”Olen onnellinen, että tein nuorena päätöksen muuttaa koripallon perässä Suomeen”

25.5.2022 09:40 Elena Melto on harvinainen tapaus, sillä hänet on palkittu Naisten Korisliigassa sekä vuoden ulkomaalaisvahvistuksena että vuoden kotimaisena pelaajana. Nyt Lappeenrannan Catzin tähtilaituri nostaa tossunsa naulaan.

"Lena" Melton meriittilista on hurja: 7 Suomen mestaruutta, 6 SM-hopeaa, pronssi ja 5 cup-mestaruutta. Kuva: Ville Vuorinen

– Tämä ei ollut helppo päätös, mutta koin, että nyt on oikea aika, toteaa Elena Melto.

Lappeenrannan Catzin 36-vuotias laitahyökkääjä on pohtinut asiaa pitkään ja hartaasti, mutta menestyksekäs koripalloura saa nyt jäädä. Hän on juuri saanut päätöksen 17. kautensa Naisten Korisliigassa ja pokannut sen päätteeksi ensimmäistä kertaa Vuoden pelaajan palkinnon.

Tosin vuoden pelaajaksi ylipäätään häntä ei tituleerata ensimmäistä kertaa. Vuosina 2012 ja 2016 Melto – joka siihen aikaan tunnettiin vielä nimellä Lena Reshetko – palkittiin nimittäin Vuoden ulkomaalaisvahvistuksena.

– Palkinnot ovat aina vain palkintoja, mutta koska voittajan valitsevat vastustajien valmentajat ja pelaajat, se on osoitus siitä, että he näkevät, kuinka paljon töitä teen kentällä. Sellainen palaute tuntuu ihanalta, Melto iloitsee.

Elena Melto pääsi leikkaamaan sukkaa Lappeenrannan Urheilutalolla 2016. Kuva: Kai Kilappa
Elena Melto pääsi leikkaamaan sukkaa Lappeenrannan Urheilutalolla 2016. Kuva: Kai Kilappa

Melto syntyi Neuvostoliiton Leningradissa eli nykyisessä Pietarissa vuonna 1986. Synnyinseudulta ei kuitenkaan ollut kummoinenkaan matka länsirajan yli Suomen puolelle Lappeenrantaan, joten hän pelasi ensimmäiset ottelunsa Lappeenrannan Catzissa jo 15-vuotiaana B-juniorina. Vuonna 2003 ollessaan 17-vuotias hän muutti kaupunkiin pysyvästi ja jo kaksi vuotta myöhemmin siirtyi pääsarjajoukkueen puolelle.

– Olin nuori ja erittäin kiinnostunut kokeilemaan uusia asioita elämässäni. Uusi maa oli jännittävä ajatus, ja muuttaminen oli helppoa vielä niin varhaisessa iässä. Lappeenranta oli aluksi hieman vaikea paikka, koska se on pienempi kaupunki kuin mihin olin tottunut, mutta en onneksi ollut yksin, vaan ympärilläni oli ihmisiä, jotka auttoivat sopeutumaan.

Pian Suomesta löytyi myös tuleva aviomies, ja uusi kotikaupunki alkoi vakiintua. Naimisiin pariskunta meni vasta vuonna 2019 – tällöin myös sukunimi Reshetko vaihtui Meltoon – mutta seurustelua oli siinä vaiheessa takana jo toistakymmentä vuotta.

– Mutta tulin alun perin Suomeen ihan yksin, en miehen perässä, Melto tarkentaa naurahtaen.

Suomen kansalaisuus Meltolle myönnettiin vuonna 2018.

Kaikkiaan Melto on pelannut naisten Korisliigassa 484 ottelua, joissa hän on viimeistellyt 7232 pistettä ja 3929 levypalloa. Pudotuspelit mukaan lukien hän on kaikkien aikojen pistetilastossa kolmantena Lea Hakalan ja Kenya Robinsonin perässä, levypallotilastossa edellä mainittujen lisäksi hänen eteensä kiilaa Auli Nyman. Kuva: Ville Vuorinen
Kaikkiaan Melto on pelannut naisten Korisliigassa 484 ottelua, joissa hän on viimeistellyt 7232 pistettä ja 3929 levypalloa. Pudotuspelit mukaan lukien hän on kaikkien aikojen pistetilastossa kolmantena Lea Hakalan ja Kenya Robinsonin perässä, levypallotilastossa edellä mainittujen lisäksi hänen eteensä kiilaa Auli Nyman. Kuva: Ville Vuorinen

Kesällä 2021 Melto yhä arpoi päätöstä uransa jatkosta. Hänelle tarjottiin sopimusta kolmesta eri joukkueesta Naisten Korisliigassa, mutta hän päätyi valitsemaan kotiseuransa Catzin, jossa hän on pelannut kahta edeltävää kautta lukuun ottamatta koko Suomen-uransa. Kaudet 2019–21 kuluivat Kotkan Peli-Karhuissa.

– Kun tulin siihen tulokseen, että pelaan vielä tämän yhden kauden, päätin, että haluan palata kotiin Lappeenrantaan tekemään sen. Täällä on koko muukin elämäni Suomessa, ja meillä oli täällä tarjolla nuori joukkue, jossa melkein kaikki olivat Lappeenrannan omia kasvatteja.

Juuri ennen kauden alkua sattui kuitenkin ikävä vastoinkäyminen. Melto loukkasi polvensa, ja hetken näytti siltä, ettei hän voisi pelata ollenkaan. Melto sanoi valmentajalleen Petri Joukaiselle, että jos joukkue kokee tarpeelliseksi ottaa rotaatioonsa toisen pelaajan hänen tilalleen, niin hän on valmis väistymään tieltä.

– Jos pelaaja itse kokee, että hänestä ei ole joukkueelle apua, se on vaikea paikka. Mutta Petri sanoi, että hän mieluummin odottaa, koska joukkue tarvitsee minua.

Eikä päätös ollut huono. Puolitoista kuukautta myöhemmin polvi olikin jo työkunnossa, ja vaikka seuran kausi päättyikin alemmasta jatkosarjasta putoamiseen ilman pudotuspelipaikkaa, Melto itse pelasi miltei uransa kovinta koripalloa.

Hän tilastoi keskimäärin 20,2 pistettä, 9,8 levypalloa ja 3,4 koriin johtavaa syöttöä ottelua kohden. Pistekeskiarvo oli hänen koko uransa korkein.

Toistaiseksi Melto ei ole ratkaissut, mitä aikoo tästä eteenpäin tehdä työkseen. Hän tahtoo nauttia hetken siitä, että sai lopettaa uransa MVP-palkintoon eikä loukkaantumiseen, ja tutkii rauhassa, mitä elämä tuo tullessaan. Mennyttä uraansa hän voi katsella tyytyväisenä taaksepäin, eikä vielä ole kiire minnekään.

– Suomalainen koripallo on mennyt näiden Suomessa viettämieni vuosien aikana todella paljon eteenpäin. Laji on intensiivisempää, ja pelaajat ovat rohkeampia, hän pohtii.

Hän kehuu myös Catzia organisaationa, joka on pienestä koostaan huolimatta aina panostanut pelaajien kasvattamiseen ja auttamiseen kaikin mahdollisin keinoin. Nyt Melto sulkee Naisten Korisliigan oven haikein mielin, mutta tekee sen kiitollisena monista asioista.

– Olen antanut koripallolle paljon ja saanut siltä paljon. Nyt minulla on kaksi ihanaa lasta ja elämä Lappeenrannassa, vaikka urheilu-ura päättyykin. Olen valtavan onnellinen, että tein aikoinaan päätöksen muuttaa lajin perässä Suomeen.

Henkilöt

 
19.11.2022 19:52 Naisten Korisliiga

PeKa ja EBT vahvistivat kumpikin asemiaan Naisten Korisliigan sarjajohtajina

Naisten Korisliigan kahta ensimmäistä sijaa pitävät Peli-Karhut ja Espoo Basket Team ottivat kumpikin voiton illan ottelustaan.

18.11.2022 21:14 Naisten Korisliiga

Kati Ollilainen sivusi sarjan syöttöennätystä HBA:n voitossa

Naisten Korisliiga jatkui perjantaina yhdellä ottelulla. HBA haki vierasvoiton Lappeenrannasta selvin lukemin 105-58.

17.11.2022 10:14 NCAA

Kati Ollilainen on sitoutunut Wyomingin yliopistoon syksyksi 2023

HBA-Märskyn riveissä hienoa kautta pelaava Kati Ollilainen, 19, on valinnut yliopistonsa Yhdysvalloissa, kun Helsingin NMKY:n kasvatti on sitoutunut siirtymään Wyomingin yliopistoon syksyllä 2023.

13.11.2022 19:36 Naisten Korisliiga

Vimpeli tiputti Catzin kyydistä

Naisten Korisliigakierros saatiin sunnuntaina pakettiin, kun Lappeenrannan Catz emännöi Vimpelin Vetoa. Sarjapisteet vei vierasjoukkue, kun se voitti 72-62.

12.11.2022 22:05 Naisten Korisliiga

Pyrintö voitti ToPo:n trillerissä – EBT nousi toiseksi

Sarja jatkui kolmella ottelulla. Päivän voittajia olivat Pyrintö, EBT sekä FoA.

9.11.2022 21:59 Naisten Korisliiga

PeKa nappasi kärkipaikan – Forssa vastasi illan suurimmasta yllätyksestä

Sarja jatkui viidellä ottelulla. Niissä voittajiksi ylsivät Honka, ViVe, EBT, FoA sekä Peli-Karhut.

5.11.2022 22:12 Naisten Korisliiga

Kärkijoukkueet vahvistivat asemiaan sarjassa – Pyrintö pilasi Elena Melton juhlaillan

Sarja jatkui neljällä ottelulla. Päivän voittajia olivat ToPo, Peli-Karhut, EBT ja Pyrintö.

3.11.2022 14:47 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan kuukauden pelaaja on HBA:n Elina Aarnisalo

Lokakuun kuukauden pelaajaksi on valittu vasta 17-vuotias Elina Aarnisalo, joka on napannut pistetilaston kärkipaikan itselleen hurjilla tilastoillaan.

30.10.2022 19:12 Naisten Korisliiga

EBT haki voiton Kouvolasta

Illan ainoassa ottelussa Kouvottaret sai vieraakseen EBT:n. Vierasjoukkue oli ottelussa vahvempi ja nappasi kolmannen peräkkäisen voittonsa 81-71.

29.10.2022 21:28 Naisten Korisliiga

ToPo aiheutti Peli-Karhuille kauden ensimmäisen tappion – Vimpeli ylivoimainen Espoossa

Naisten Korisliigassa pelattiin lauantaina kaksi ottelua. Sarjapisteitä niissä saalistivat ToPo ja ViVe.

22.10.2022 19:31 Naisten Korisliiga

Vieraat vahvoilla Naisten Korisliigassa – Peli-Karhut illan ainoa kotivoittaja

Naisten Korisliigassa pelattiin lauantaina neljä kamppailua. Voittajiksi selviytyivät, Pyrintö, ToPo, Kouvottaret ja Peli-Karhut.

21.10.2022 20:38 Naisten Korisliiga

HBA katkaisi tappioputkensa

Naisten Korisliigassa kaksi joukkuetta nähtiin parketilla perjantaina. Illan ainoassa ottelussa HBA voitti FoA:n jännittävän ottelun päätteeksi 79-72.

16.10.2022 19:01 Naisten Korisliiga

Kouvottarille kotivoitto

Naisten Korisliiga jatkui sunnuntaina yhdellä ottelulla. Kouvottaret nappasi siinä voiton HBA:sta.

15.10.2022 18:52 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigassa vierasvoittojen ilta – Peli-Karhut vei kärkikamppailun

Naisten Korisliigassa pelattiin lauantaina kolme ottelua. Sarjapisteitä nappasivat Honka, ViVe ja ainoana joukkueena puhtaalla pelillä jatkava PeKa.

8.10.2022 18:46 Naisten Korisliiga

EBT ja PeKa jatkavat sarjan kärjessä – Vimpeli voitti jatkoajalla

Naisten Korisliiga jatkui kolmella ottelulla. Voittajina otteluista selvisivät EBT, Peli-Karhut ja trillerin jälkeen Vimpelin Veto.

7.10.2022 19:59 Naisten Korisliiga

ToPo vei Helsingin paikalliskamppailun

Helsingissä nähtiin kauden ensimmäinen Helsingin paikalliskamppailu, jossa HBA emännöi ToPo:a. Vierasjoukkue oli ottelussa todella vahva ja voitti selvästi 99-58.

4.10.2022 20:07 Naisten Korisliiga

Honka haki voiton Kouvolasta

Tapiolan Honka matkasi tiistain ainoassa Naisten Korisliigan ottelussa Kouvottarien vieraaksi. Espoolaisjoukkue karkasi emänniltä jo avausjaksolla ja nappasi kauden toisen voittonsa 86-64.

1.10.2022 18:46 Naisten Korisliiga

Espoolaisjoukkueet avausvoittoihin – myös PeKa ja Kouvottaret saivat pistetilinsä auki

Naisten Korisliigan avauskierros saatiin pakettiin. Lauantain voittajia olivat EBT, Honka, PeKa sekä Kouvottaret.

30.9.2022 08:49 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan ennakko: HBA, Kouvottaret, Peli-Karhut ja ToPo

Peli-Karhut himoitsee viidettä perättäistä mestaruutta uuden päävalmentajan Mika Haakanan johdolla. Kouvottaret ja ToPo lähtevät horjuttamaan kotkalaisten valtakautta. HBA oli lähellä mitalia viime kaudella – miten käy tällä kaudella?

29.9.2022 09:25 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan ennakko: EBT, Tapiolan Honka ja Vimpelin Veto

Espoolaisseurat Espoo Basket Team ja Tapiolan Honka lähtevät haastamaan ennakkosuosikkeja tämän kauden sarjassa. Vahvistuneen Vimpelin Vedon harteille sovitellaan kauden mustan hevosen viittaa.

Näytä lisää vastaavia