Ebba Pekonen ja Silja Viita aloittaneet ensimmäisen ammattilaiskautensa hienosti

30.10.2021 13:23 Ebba Pekonen, 20, ja Silja Viita, 19, aloittivat ammattilaisuransa Ruotsista. Pekonen teki kesällä sopimuksen Helsingborg BKK:n kanssa ja Viita pisti nimensä IK Eos Lundin tarjoamaan sopimuspaperiin. Molemmat ovat aloittaneet kautensa hyvin.

Silja Viita ja Ebba Pekonen pelaavat ensimmäistä kauttaan ulkomailla. (Kuva: Ville Vuorinen)

Pekonen on saanut runsaasti vastuuta kellottaen keskimääräisesti yli 33 minuuttia peliaikaa. Tilastokeskiarvoikseen hän on kerryttänyt 9,8 pistettä, 3,8 levypalloa ja 3,8 syöttöä. Pekonen onkin suhteellisen tyytyväinen kauden starttiinsa.

- Kausi on lähtenyt ihan hyvin käyntiin. Alkuun meni vähän aikaa totutellessa uuteen joukkueeseen, valmentajaan ja pelityyliin, mutta koko ajan olen päässyt paremmin mukaan, Pekonen iloitsee.

Helsingborg pelasi viime kaudella ensimmäistä kauttaan Ruotsin pääsarjassa ja kausi oli kokonaisuudessaan haastava tulokasjoukkueelle. Se voitti kauden aikana otteluistaan vain yhden ja mukaan mahtui myös useampia rökäletappioita. Tällä kaudella joukkueeseen on hankittu Pekosen lisäksi kaksi amerikkalaisvahvistusta ja voittotili on tämän kauden osalta jo avattu.

- Meillä on laadukkaampi rosteri tällä kaudella ja joukkueessa on amerikkalaisvahvistuksia. Meillä on yksi voitto, mutta koen että olisimme voineet voittaa pari tiukkaa peliä lisää, Pekonen analysoi joukkueen alkukautta.

Ebba Pekonen on aloittanut Ruotsissa hyvin. (Kuva: Ville Vuorinen)

Pekonen ehti pelata neljä kautta HBA:ssa Korisliigaa ja on nauttinut maisemanvaihdoksesta.

- Olen tykännyt tosi paljon. Ei voi etukäteen tietää kumpi joukkue voittaa, ja jokainen peli on tosi kova.

Omalta kohdaltaan hän on tyytyväinen ammattilaisuransa alkuun ja toivoo kauden jatkuvan samoissa merkeissä.

- Vastuuta on tullut ja sitä täältä tultiin myös hakemaan. Olen ollut siihen tyytyväinen. Omalta kohdaltani tavoitteena on kehittyä pelaajana etenkin pelinjohtamisessa sekä jokaisella muulla osa-alueella, listaa Pekonen.

Viita siirtyi Ruotsiin kehittymään

Viita päätti Pekosen tavoin lähteä kokeilemaan siipiään Suomen rajojen ulkopuolelle ja teki sopimuksen IK Eos Lundin kanssa.

- Ensinnäkin halusin ottaa urallani askeleen eteenpäin. Olin pelannut jo neljä vuotta Korisliigaa ja tämä tuntui hyvältä askeleelta. Olen kyllä ollut tyytyväinen, Viita kertoo.

Silja Viita on ollut tyytyväinen alkuunsa Ruotsissa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Viita on ehtinyt huomata suurimman eron ulkomailla pelaamisen ja kotoisen Korisliigan välillä.

- Ainakin vastustajat ovat aina uusia. On jännä lähteä peliin, kun ei tunne vastustajia etukäteen.

Viita on ottanut heti isoa roolia joukkueessa. Hän on saanut vastuuta yli 27 minuuttia ottelua kohden ja kiittänyt 11,0 pisteen, 6,4 levypallon ja 1,4 syötön keskiarvoilla.

- Olen ollut tyytyväinen. Olen saanut paljon peliaikaa, eikä sitä välttämättä aina saa ensimmäisenä ammattilaisvuotena. Siitäkin olen hyvilläni.

- Parissa ensimmäisessä pelissä en aloittanut, mutta sitten meille tuli pari loukkaantumista ja pääsin aloitukseen. Olen saanut vastuuta myös, vaikken aloittaisikaan peliä, Viita jatkaa.

Eosilla on viidestä ottelusta saldonaan kolme voittoa ja kaksi tappiota. Viidan mukaan joukkue ei ole yltänyt vielä parhaimpaansa.

- Pari ensimmäistä peliä olivat vähän parempaa, mutta nyt on ollut vähän huonompaa ja vaihtelevampaa. Muutama viime peli on ollut meille vaikea, eikä meillä ole ollut niin hyvää energiaa eikä hyökkäys ole kulkenut.

Omalle kohdalleen Viita ei ole asettanut tarkempia tavoitteita, mutta tavoitteena on pystyä auttamaan joukkuetta mahdollisimman paljon.

- Itselläni on tarkoitus kehittyä pelaajana tällä kaudella. En osannut laittaa ennen kauden alkua tilastotavoitteita, kun en tiennyt millainen taso täällä on. Nyt on näkynyt se, että kaksinumeroisille pisteille pitäisi peleissä päästä ja siihen päälle ottaa vielä levypalloja, miettii Viita.
 

Susiladies aloittaa EM-karsinnat marraskuussa! Joukkue esiintyy Awak Kuierin johdolla kotiyleisölle uudessa Urhea-hallissa isänpäivänä 14.11., kun vastaan asettuu Liettua. Lippukauppa käy kuumana, varmista paikkasi katsomossa ja tule ulvomaan Susiladies voittoon. Liput >>

 
2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

29.9.2023 20:00 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen valmiina toiseen kauteensa Italian Serie A1:ssä – ”Tiedän nyt mitä tässä liigassa pelaaminen vaatii”

Helmi Tulonen pelasi ensimmäisen kautensa Italian Serie A1:ssä Le Mura Luccan riveissä, mutta täksi vuodeksi seuraksi vaihtui Sanga Milano. Tulonen uskoo pystyvänsä tällä kaudella entistä parempaan.

14.6.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalinilla positiivinen vuosi Ferrolissa – ”Kausi oli onnistunut”

Marianne Kalin, 26, pääsi juhlimaan sarjanousua, kun Universitario de Ferrol teki ranskalaisen visiitin Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle LF Challengeen ja nousi ensi kaudeksi LF Endesaan. Kausi oli Kalinille onnistunut myös henkilökohtaisesti.

5.6.2023 15:14 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttisellä positiivinen kausi Espanjassa – ”Jäi paljon reppuun tulevaa ajatellen”

Veera Pirttinen, 26, pelasi menneen kauden Espanjan liigassa, LF Endesassa, Bembibren joukkueessa. Pirttiselle jäi kaudesta positiivinen tunne niin henkilökohtaisesti kuin joukkueen osalta.

31.5.2023 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen nautti Espanjassa – ”Yksi parhaista kokemuksista ulkomailla”

Annika Holopainen, 29, pelasi ensimmäisen kautensa Espanjassa. Aiemmin urallaan Saksassa, Puolassa, Islannissa ja Ranskassa pelannut Holopainen nautti ajastaan Espanjassa, vaikka pelikentällä oli välillä haastavaa.

29.5.2023 18:51 Suomalaiset ulkomailla

Kausi jätti Helmi Tuloselle paljon kysymysmerkkejä – ”Jäin kaipaamaan vastauksia”

Helmi Tulosella, 24, oli monivaiheinen kausi Italian Serie A1:n Le Mura Luccassa. Tuloselle jäi kauden jälkeen hieman hämmentyneet tunnelmat.

24.5.2023 12:06 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen palaa Ferrolin joukkueeseen – ”Seura haluaa panostaa tulevaan kauteen”

Viime kaudella Espanjan liigan Bembibressä pelannut Anniina Äijänen, 27, vaihtaa seuraa. Äijänen palaa tuttuun ympäristöön, kun hän on tehnyt sopimuksen sarjanousija Universitario Ferrolin kanssa.

18.5.2023 15:37 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Poundsilla vahva kausi Saksassa – ”Voi olla ihan tyytyväinen”

Anissa Pounds pelasi toisen kautensa Saksan Bundesliigan Angels Nördlingenissa ja oli tyytyväinen kauteen, vaikka joukkueen tavoite jäi saavuttamatta. Pounds oli jälleen joukkueensa ehdottomia avainpelaajia.

Näytä lisää vastaavia