Edon Maxhuni: Itseluottamusta, säpinää ja korintekotaitoa

22.7.2020 11:29 Edon Maxhunin juniorimaajoukkueura hakee vertaistaan. Pelaamassaan 125 nuorten ja haastajien maaotteluissa Hyvinkään Pontevan kasvatti on liekittänyt korisukkaa yhteensä 1809 pisteen edestä. Susijengi-debyyttinsä vuosi sitten tehnyt Maxhuni on nyt murtautumassa jengiin ennen kaikkea pohjattomalla itseluottamukselle varustettuna energiapelaajana.

Tässä Mustapha Amzilia ohittava Edon Maxhuni on hyvää vauhtia matkalla Susijengin luottomieheksi. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Kolmessa ensimmäisessä pelaamassaan miesten maaottelussa kesällä 2019 Maxhuni kävi parketilla juuri sen verran, että ehti saada muutaman tehokkaan peliminuutin verran tuntumaa maajoukkuekoripallosta korkeimmalla eurooppalaisella tasolla.

Ensimmäiset suuremmat minuuttinsa Maxhuni lunasti samaisen maajoukkuekesän viimeisessä ottelussa, jossa heittonsa kanssa tuskaileva Susijengi oli taipumassa pahasti siltaan Venäjää vastaan. Pudisteltuaan vaihtopenkin tikut pohkeistaan Maxhuni alkoi ajaa talla pohjassa kohti koria ja käynnisti silkalla tahdonvoimallaan kirin, joka toi Suomen 15 pisteen takaa-ajoasemasta kahden heiton päähän.

Helmikuussa Maxhuni sai tilaisuuden osoittaa sytyttäjäntaitonsa samankaltaisessa tilanteessa. Susijengi takelteli historiallisen kehnon heittoillan siimeksessä Sveitsin Fribourgissa pelatussa EM-karsintaottelussa, kun Maxhuni komennettiin parketille. Vaikka Maxhunin heittojyvä ei ollutkaan matsissa kohdallaan (pelitilanneheitot 1/7), hän sai varmalla pallonkäsittelyllään ja energiallaan joukkueen kollektiivisen itseluottamuksen kohotettua tutulle tasolle.

Kuin sanakirjaesimerkkinä itseluottamuksestaan kalasti Maxhuni kirivaiheen aikana sveitsiläisille kaksi hyökkääjänvirhettä laittamalla kroppansa likoon.

- En mä tiedä, se on vaan mun luonne, Edon nauraa kysymykselle ”hakkaa päälle”-mentaliteetistaan.

- Oon ihan junnusta asti tuntenut mun omat vahvuudet ja heti, kun pääsen kentälle, vedän hirveällä haipilla alusta asti ja yritän saada virtaa imettyä yleisöstä ja joukkuekavereista. Se on mun tapa pelata.

”Kun peli alkaa, kaikki jännitys katoaa”

Sinivalkonutun Edon kiskoi ylleen juniorimaajoukkueessa ensimmäisen kerran toukokuussa 2013 vasta 15 vuotta täytettyään. Seuraavan runsaan puolen vuosikymmenen aikana hänen pistetehtailunsa junnumaajoukkuetasolla oli vailla vertaa. Vuosien 2013–17 aikana Maxhuni ylsi 20 pisteen maaottelusaaliiseen hurjat 32 kertaa eri maajoukkueikäluokissa.

Vaikka 1997–99 syntyneiden juniorimaajoukkueissa Maxhuni on ollut jo vuosia merkattu mies, Susijengi-komennukseen hän on suhtautunut asiaankuuluvalla nöyryydellä. Ensimmäisiin harjoituksiinsa Jamar Wilsonin, Petteri Koposen ja Sasu Salinin kaltaisia susi-ikoneita vastaan Maxhuni astui lakki kourassa ja korvat höröllä.

- Olihan siinä vähän jännitystä, että miten mä pärjään maan parhaita takamiehiä vastaan. Ei siinä kuitenkaan auttanut jäädä jännittämään, vaan mennä treenisaliin kovalla itseluottamuksella ja tehdä niitä asioita, mitä osaa. Ja mä oon kuitenkin sellainen, että kun peli alkaa, kaikki jännitys katoaa, Maxhuni palaa kesän 2019 tunnelmiinsa.

Juniorimaajoukkuevuodet ovat Maxhunin osalta olleet hyvän aikaa ohitse. Miesten maajoukkueessa pelin taso on monin tasoin juniorimaajoukkueita korkeampi. Hyvinkään lahja Suomen koripallolle ymmärtääkin olevansa monella tavoin uuden ja jännittävän aikakauden kynnyksellä.

- Kilpailu täällä on paljon kovempaa eikä yksittäisellä pelaajalla ole samanlaisia vapauksia kuin junnumaajoukkueissa. Kun tilanne on sellainen, jokaisen on löydettävä oma tapansa ansaita peliminuutit, Edon miettii.

- Esimerkiksi Sveitsi-matsissa näin, että me oltiin passiivisia hyökkäyspäässä. Ajattelin auttavani jengiä parhaiten, jos tuon pallon säpinällä ylös, komennan kaverit paikalleen ja pistän heittoa ilmaan. Ja kun heitto ei alkanut pudota, ajattelin, että nyt pitää alkaa ottaa stoppeja.

Maxhuni kertoo pisteidenteon olevan hänellä edelleen ”takaraivossa”, luontaisin keino lähestyä lajia. Siltikin, realiteetit pysyvät hallussa.

- Tiedän, että jos haluan pelata ammatikseni, mun on monipuolistettava mun peliä. Yritän olla koko ajan parempi pelinjohtaja, parempi joukkuekaveri, johtaja kentällä. Yritän matsin aikana vaistota, milloin tarvitaan pisteidentekoa, milloin puolustusta, milloin vauhtia ja milloin pelin rauhoittamista. Tärkeintä on, että tekee oikean valinnan oikeassa paikassa.

”EM-karsinnoissa meillä on kaikki omissa käsissä”

Vietettyään neljä kautta HBA:ssa Maxhuni lähti kesällä 2017 Suomesta osoitteenaan Yhdysvaltain NCAA-liigassa korkeaoktaaniselle hyökkäykselle joukkuetyöskentelynsä perustanut Long Beach State.

Oltuaan kahden kauden ajan tärkeä osa tasaisesti jyrisevää Long Beach Staten hyökkäysmoottoria päätti Maxhuni, että oli hänen aikansa siirtyä ammattilaiseksi. Koronaviruksen keskeyttämällä 2019–20-pelikaudella hän saikin pitkälti avaimet käteensä Espanjan ACB-liigaa pelaavan CB Gran Canarian farmijoukkueessa LEB Plata -liigassa.

Maxhuni ei aikaillut, vaan omaksui kertaheitolla paitsi joukkueensa pelinrakentajan, myös sen takakentän ykköstykin vastuun.

- Mun odotukset ekasta ammattilaiskaudesta tosi isot ja ne pitkälti toteutuikin. Parin ekan onnistuneen pelin jälkeen oli sellainen olo, että ymmärrän mun roolin ja pystyn pelaamaan mun vahvuuksilla kauden loppuun asti. Jos ei olis korona tullut väliin, uskon, että oltais pelattu parasta palloamme keväällä.

Vielä Maxhuni ei ole kirjoittanut pelaajasopimusta tulevasta seurajoukkuekaudesta, mutta äärimmäisen suurella todennäköisyydellä uusi komennuspaikka löytyy Euroopan mantereelta. Jos ja kun näin käy, on hän myös Susijengin käytettävissä marraskuussa ja helmikuussa pelattavissa EM-karsintaikkunoissa.

- Tähänastisista maajoukkuepelistä on jäänyt hyvä maku suuhun. Tiedän, että mä pärjään tällä tasolla jo nyt, vaikka parantamisen varaa aina onkin, Edon arvioi.

- EM-karsinnoissa meillä on kaikki omissa käsissä. Jokaisen pelaajan tehtävä on olla valmis ensiksi, kun kutsu rinkiin tulee ja myöhemmin, kun määrätään kentälle. Täytyy vetää täysillä omat minuutit siinä roolissa kun koutsi vaatii.

Henkilöt

 
4.10.2022 10:48 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaiheessa vahva suomalaisedustus

Mestarien liigan lohkovaiheen ottelut käynnistyivät maanantaina ja suomalaisten osalta pelit starttaavat tiistaina. Tänä vuonna Mestarien liigassa nähdään yhteensä kolme suomalaispelaajaa ja kaksi päävalmentajaa.

26.9.2022 19:37 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmi ja Shawn Hopkins yhdessä Romaniassa – ”Tämä auttaa kumpaakin”

Tampereen murre tulee tällä kaudella tutuksi romanialaisen SCMU Craiovan pukukopissa, kun Topias Palmi ja Shawn Hopkins tekivät kesällä joukkueen kanssa sopimukset. Ystävykset pääsevät tositoimiin jo tiistaina alkavissa FIBA Europe Cupin karsinnoissa.

23.6.2022 18:38 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla hankala kausi Belgiassa – ”En ole ihan sataprosenttisen tyytyväinen”

Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.

22.6.2022 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen yllätti jopa itsensä kauden aikana – ”En lähtenyt mahdottoman isoilla odotuksilla”

Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.

21.6.2022 20:54 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen odottaa hienoa Susijengi-kesää – ”Toivottavasti jengi löytää paikalle peleihin”

Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.

20.6.2022 18:01 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi Romaniassa – ”Ei ole mitään valittamista”

Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.

19.6.2022 21:59 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla ennätyksellinen kausi – ”Ihan hyvin meni”

Sasu Salinista tuli tällä kaudella Mestarien liigan kaksinkertainen ennätysmies, kun hän teki kaikkien aikojen ennätyksen onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa sekä yhden kauden onnistumisissa. Salin pisteli myös henkilökohtaisia ennätyksiään uusiksi kauden aikana.

18.6.2022 12:33 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni loistava kausi alla Susijengin kesään – ”Tästä tulee meille iso kesä”

Edon Maxhuni pelasi vahvan kauden hollantilaisen Heroes Den Boschin riveissä. Maxhunin onnistuneen kauden kruununa oli Hollannin mestaruuden voittaminen.

10.6.2022 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolencilla vaihteleva vuosi Ranskassa – ”Kauden teemaksi voisi sanoa taistelu”

Daniel Dolenc pelasi viime kauden Ranskan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Nationale Masculine 1:ssä. Ensi kaudeksi Karhubasketiin siirtyvä Dolenc piti Ranskassa vietettyä kautta kokemuksellisesti rikkaana, mutta pelillisesti vaikeana.

25.5.2022 09:32 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen ja Sasu Salin aloittavat taistelun Espanjan pudotuspeleissä

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyivät tiistaina ja suomalaisista ensimmäisenä uunista ulos pääsee keskiviikkona Elias Valtonen. Sasu Salin odottaa vuoroaan torstaina.

21.5.2022 09:04 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen valmiina finaaleihin

Hollannissa ja Belgiassa alkavat viikonloppuna kansallisten liigojen finaalisarjat. Hollannissa Edon Maxhuni havittelee Heroes Den Boschin kanssa mestaruutta ja Belgiassa Mikael Jantunen hakee Oostenden kanssa pokaalia. Kansallisten sarjojen jälkeen molempien kaudet jatkuvat vielä Belgian ja Hollannin yhteisliigan pudotuspeleissä.

19.5.2022 10:24 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomilla kokemusten täyteinen kausi

Carl Lindbom aloitti kauden Puolassa ja päätti sen Islannissa. Lindbomin kauteen mahtui kokonaisuudessaan paljon.

6.5.2022 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkins sai mitä haki Islannista – ”Opettavainen kausi”

Shawn Hopkins pelasi ensimmäisen kautensa ammattilaisen Islannissa Stjarnanin joukkueessa. Vaikka joukkueen taival päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, niin Hopkins oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.

5.5.2022 17:48 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen jahtaavat Mestarien liigan voittoa

Mestarien liiga huipentuu viikonloppuna Bilbaossa pelattavaan Final Four -lopputurnaukseen. Susijengin pelaajista pokaalia havittelevat Sasu Salin ja Elias Valtonen.

24.4.2022 12:21 Suomalaiset ulkomailla

Itävallassa alkavat pudotuspelit – Mirolybovin ja Koskisen Swans Gmunden puolustaa mestaruutta

Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät suomalaisten osalta sunnuntaina. Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama hallitseva mestari Swans Gmunden kohtaa Flyers Welsin ja Aapeli Alasen St. Pölten Grazin.

23.4.2022 11:08 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi johdattaa Strasbourgin Ranskan cupin finaaliin – ”Nämä ovat pelaajille suuria hetkiä”

Ranskassa vietetään viikonloppuna cupin finaalitapahtumaa, jossa ratkotaan cup-voittajat. Lassi Tuovin valmentama Strasbourg kohtaa lauantaisessa finaalissa Pau-Lacq-Orthezin.

17.2.2022 11:41 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin hyvistä lähtökohdista Espanjan cupiin – ”Koris on tällä hetkellä kivaa”

Espanjan perinteinen ja arvostettu cup-kilpailu, Copa del Rey, pelataan loppuviikon aikana. Suomalaisedustuksesta vastaavat Teneriffan Sasu Salin ja Emir Sulejmanovic sekä Manresan Elias Valtonen.

25.1.2022 14:37 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen pelaa loistokautta Espanjassa – ”Meillä on älyttömän hyvin rakennettu joukkue”

Ensimmäistä kauttaan Espanjassa pelaava Elias Valtonen, 22, on ottanut nopeasti paikkansa Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.1.2022 10:51 Susijengi

Illinoisin susitähti Jacob Grandison: ”Odotan ekaa tilaisuutta pelata susifanien edessä”

Susijengi esitteli viime kesänä lauman uutena tulokkaana 198-senttisen ja 23-vuotiaan suomalaistaustaisen yhdysvaltalaislaiturin Jacob Grandisonin. Seniorikauttaan NCAA-liigassa pelaava Grandison on noussut viime kuukausina valokeilaan yliopistosarjan parhaimmistoon kuuluvan Illinoisin joukkueen paidassa.

19.11.2021 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä viihtynyt Romaniassa – ”Täällä on kiva pelata”

Ilari Seppälä, 28 aloitti kolmannen vuotensa ulkomailla tehtyään sopimuksen romanialaisen Arges Pitestin kanssa. Pienen loukkaantumisen jälkeen Susijengin MM-karsintajoukkueeseen valittu Seppälä on päässyt jälleen tositoimiin.

Näytä lisää vastaavia