Elias Valtonen siirtyy Manresasta Granadaan

28.2.2024 12:36 Susijengin puolustuksen lukko Elias Valtonen, 24, vaihtaa seuraa Espanjassa. Alkukauden ajan BAXI Manresaa edustanut Euran Veivin kasvatti on solminut loppukauden kestävän sopimuksen CB Granadan kanssa tavoitteenaan auttaa uusi joukkueensa kuiville putoamistaistelusta.

Elias Valtonen suuntaa Manresasta Granadaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Kun Valtonen palasi maajoukkuekomennukseltaan Manresaan, hän sai kuulla ACB-liigan putoamistaistelussa kamppailevan CB Granadan olleen kiinnostunut palveluksistaan. Päätös siirtyä Manresasta Granadaan syntyi nopeasti – myös käytännön syistä.

- ACB-liigan siirtotakaraja menee umpeen huomenna, joten päätöstä ei voinut jäädä liian pitkäksi aikaa miettimään. Joskus täytyy tehdä nopeita päätöksiä ja nyt oli sellaisen paikka, Valtonen kuvailee.

Valtonen on pelannut kuluvalla kaudella Manresassa 14,1 minuuttia ottelua kohden ja täyttänyt roolinsa penkiltä tulevana laiturina mallikkaasti, mutta Granadassa häntä kiinnosti erityisesti mahdollisuus suurempaan vastuuseen.

- Ihan ehdottomasti kiinnostaa mahdollisuus pelata isompia minuutteja. Olen hyvässä kunnossa ja tarkoitus on päästä jatkamaan samassa flow’ssa, mihin maajoukkueikkunassa jäätiin. Uskon tosissani, että pystyn seuraavan kahden ja puolen kuukauden aikana auttamaan Granadaa omilla vahvuuksillani säilyttämään liigapaikan.

Kun ACB-liigan runkosarjaa on pelaamatta kaksitoista kierrosta, on Granada kuudella voitollaan tasapisteissä Breoganin ja Obradoiron kanssa ACB:n toiseksi viimeisellä sijalla. Liigan jumbona on Palencia neljällä voitollaan. Liigan kaksi viimeistä joukkuetta tipahtaa ensi kaudeksi maan kakkostasolle LEB Oroon.

- Nyt vedetään täysillä loppukausi ja annetaan kentällä ja treeneissä kaikki, mikä koneesta lähtee, kommentoi Valtonen.

Valtonen on kolmas suomalainen miespelaaja CB Granadassa. Häntä ennen Granadaa ovat edustaneet Teemu Rannikko ja Alex Murphy.

Maajoukkueiden veteraani, Espanjan ja Saksan kävijä

Elias Valtosen aika kotimaisen huippukoriksen parrasvalossa alkoi huhtikuussa 2014, jolloin hän ylsi pisteille nuorimpana miesten pääsarjapelaajana koskaan. Euran Veivin V-divisioonajoukkueesta ja Loimaan Korikonkarien junioreista nuoren miehen tie oli vienyt Uuteenkaupunkiin ja Korihaihin, jonka riveissä 14-vuotias Valtonen nosti kaksi pistettä ottelussa Karhu Basketia vastaan.

Seuraavat neljä kauttaan Valtonen vietti miesten divarissa, niistä ensimmäisen Korihaissa ja kolme seuraavaa HBA-Märskyssä. Viimeiseksi jääneellä divarikaudellaan 2017–18 Valtonen loisti HBA-Märskyssä 14,6 pisteen, 5,4 levypallon, 2,8 syötön ja 1,8 riiston keskiarvoin.

Divarivuosiensa aikana Valtonen kuului Suomen ’98-’00 syntyneiden juniorimaajoukkueiden kannattaviin voimiin. Valtonen oli merkittävässä roolissa erityisesti 2015 ja 2016, jolloin Suomi ylsi ensiksi U16-ikäluokassa EM-kisojen 6. sijalle ja seuraavana kesänä U17-vuotiaiden MM-kisoihin ensimmäisenä suomalaisena juniorikoripallomaajoukkueena koskaan.

Vuodet 2018–2020 Valtonen edusti Arizona Statea Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa. Viimeiseksi jääneellä yliopistokaudellaan Valtonen rekisteröi puolustusvoittoisessa roolissa 2,0 pistettä ja 1,8 levypalloa 14,2 minuutissa ottelua kohden. Ammattilaiskentät kutsuivat kesällä 2020 ja Valtonen kuuluikin pelikauden 2020–21 aikana Saksan Pro A -liigan Tigers Tübingenin parhaimmistoon 15,8 pisteen, 4,8 levypallon, 2,5 syötön ja 1,1 riiston ottelukohtaisilla keskiarvoillaan.

Valtonen solmi keväällä 2021 kolmivuotisen sopimuksen espanjalaisen BAXI Manresan kanssa. Valtosen ensimmäisen Manresan kausi oli menestys: euralainen nikkaroi joukkueelleen ACB-liigassa 6,8 pistettä ja 2,4 levypalloa ottelua kohden ja FIBA:n Mestarien Liigassa 4,6 pistettä, 3,4 levypalloa ja 1,1 syöttöä ottelua kohden. Manresa päätyi FIBA:n Mestarien Liigassa hopealle, voitti Katalonian cupin mestaruuden ja ylsi ACB:n puolivälieriin.

Pelikauden 2022-23 Valtonen vietti suurimmaksi osaksi vuokrasopimuksella Saksan Bundesliigan Rostock Seawolvesissa. Valtonen kirjautti Seawolvesille 6,0 pistettä ja 3,3 levypalloa ottelua kohden. Kuluvaksi kaudeksi Valtonen palasi Manresaan, jota hän on edustanut 4,6 pisteen ja 2,5 levypallon ottelukeskiarvoin.

Susijengiin Valtonen kutsuttiin ensimmäisen kerran helmikuun 2018 MM-karsintaikkunaan. Ensimmäiset peliminuuttinsa Susijengissä hän kirjautti kesällä 2019, ja joukkueen ratkaisupelaajien joukkoon hän murtautui vuosien 2020–21 EM-karsinnoissa. Valtonen on kuulunut Susijengin arvokisakokoonpanoon 2022 EM-kisoissa Prahassa ja Berliinissä sekä 2023 MM-kisoissa Okinawalla.

Valtonen on pelannut tähän mennessä 54 ottelua Susijengin paidassa 8,2 pisteen, 3,6 levypallon ja 1,7 syötön keskiarvoin.

Henkilöt

 
10.4.2024 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball aloitti EuroCupin finaalit voitolla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin mestaruuteen, kun se nappasi avausfinaalista voiton.

8.4.2024 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni vahvassa iskussa tärkeässä voitossa

Edon Maxhuni oli johdattamassa Le Portelia tärkeään voittoon joukkueen taistellessa pudotuspelipaikasta Ranskassa ja Mikael Jantunen oli niin ikään vahvassa iskussa Paris Basketballin voitossa.

1.4.2024 09:52 Suomalaiset ulkomailla

Susijengiläiset kovassa iskussa europarketeilla

Susijengin pelaajat onnistuivat laajalla rintamalla viikonlopun otteluissa. Edon Maxhuni oli loistovireessä Ranskassa, Alex Murphy oli joukkueensa ykköstykki Espanjassa ja Perttu Blomgren oli käsi kuumana Sloveniassa.

30.3.2024 09:21 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball EuroCupin finaaliin

Paris Basketball raivasi tiensä EuroCupin finaaliin, kun Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon miehistö kaatoi London Lionsin suoraan kahdessa ottelussa. Ranskassa Ilari Seppälä siivitti Saint-Chamondin tärkeään voittoon.

27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 08:24 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball EuroCupin välieriin

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball eteni EuroCupin välieriin. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa varmisti puolivälieräpaikan.

Näytä lisää vastaavia