EM-kisapaikkansa varmistanut Suomi taipui Belgiassa

9.9.2012 Ensi vuoden EM-lopputurnaukseen paikkansa jo varmistanut Susijengi kärsi kirvelevän 68-71 (38-44) –tappion katastrofia vältelleelle, pakkovoiton edessä olleelle Belgialle. Antwerpenissä kärsitystä tappiosta huolimatta Suomella on mahdollisuus pedata itselleen tiistaina Helsingin Jäähallissa Sveitsiä vastaan pelattavassa karsintojen päätösottelussa karsintalohkon paras sijoitus EM-kisalohkoarvontoja varten.

Belgia väänsi niukan voiton Suomesta kotikentällään. Kuvassa taistelevat Suomen Gerald Lee Jr (vas.) ja Belgian Christophe Beghin.

Suurella sydämellä puolustaneet belgialaiset saivat Suomen hyökkäyspelin pitkiksi toveiksi sekaisin. Kuvassa Belgian puolustuksen pihdeissä Tuukka Kotti.

Sasu Salin oli tuomassa Suomea mukaan takaisin peliin päätösneljänneksellä.

Petteri Koponen ja Susijengi halajaa EM-karsinnat päättävästä kotiottelusta Sveitsiä vastaan voiton. Ottelu pelataan tiistaina 11.9. Helsingin Jäähallissa klo 19 alkaen. Kuvat: Ville Vuorinen.

Suomen toinen peräkkäinen EM-kisapaikka varmistui käytännössä jo Susijengin taannoisella viiden ottelun voittoputkella sekä muiden lohkojen suotuisilla tuloksilla. Vaikka EM-karsintojen päätöspeli päättyisi Suomen tappioon, etenisi Suomi kisoihin parhaiden lohkokolmosten vertailusta. Voitto Sveitsistä kuitenkin kiinnostaa Susijengiä.

- Tavoitteena on luonnollisesti voittaa Sveitsi, jolloin menemme lohkosta parhaimpaan arvontakoriin, kertoi Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann.

Lauantaina Albaniaa lukemin 89-59 höykyttänyt Puola (voittosuhde 6-2) tulee voittamaan EM-karsintalohkon E. Sitä ei voi enää estää Suomi edes Sveitsi-voitollaan, jolloin suomalaisten saldo olisi karsinnoista sama kuin puolalaisten. Keskinäiset ottelut ratkaisevat kärkisijan Puolan eduksi.

Keskinäisillä otteluilla ei kuitenkaan ole merkitystä, kun EM-kisoihin selviytyneitä joukkueita aletaan jakaa alkusarjalohkojen arvontakoreihin. Kyseisessä rankkauksessa ratkaisevaa on voittosuhde (voitot/ottelut), jonka jälkeen tasatilanteet ratkotaan EM-karsintojen korisuhteella (tehdyt/päästetyt pisteet). Suomella on Puolaa parempi korisuhde.

Belgiaa vastaan kärsitty tappio kaikkine ottelun draamakaarineen pisti suomalaisleirissä mielen matalaksi, mutta tosiasioistakin jaksettiin iloita.

- Albania-ottelun jälkeen oli jo käytännössä selvää, että etenemme EM-kisoihin. Sitä lähdettiin tältä kesältä hakemaan ja vielä ilman Teemu Rannikkoa. Siihen nähden EM-karsintojen alkuun tullut viiden ottelun voittoputki oli hämmentävän positiivinen yllätys. Jos sitten kärsii muutaman parin pisteen tappion, ei se ole kovin kummallinen asia tällä tasolla, kertasi Dettmann.

”Omituinen ottelu”

Suomella on edelleen mahdollisuus päättää karsinnat positiiviseen nuottiin ja siihen Susijengi toivoo apuja.

- Toivottavasti saamme tiistaina tueksemme yleisön, joka osaa arvostaa tämän joukkueen suoritusta. Sen joukkue ansaitsee, Dettmann sanoi.

- Tänäänkin jaksoimme nousta hienosti takaisin peliin. Huonompi joukkue olisi luovuttanut.

Dettmannin sanojen taakse verhoutuu koko Belgian ja Suomen välinen ottelu, jota voi luonnehtia paitsi erikoiseksi myös omituiseksi ja hurmosmaiseksi. Suomen apuvalmentaja Pekka Salminen tiivisti pelinkulun ja lopputuloksen kenties osuvimmin.

- Voitimme ja hävisimme ottelun kaksi kertaa. Harmi, että se toinen tappio osui yksiin loppusummerin kanssa.

Suomi sai otteluun erinomaisen alun. Petteri Koposen dominoidessa Belgian takakentän puolustusta vastaan Susijengi otti ohjat käsiinsä. Toisella jaksolla Suomi näytti itselleen missä määrin joukkue on kahden suunnan joukkue. Yksi pallonmenetys ja hävitty levypallotilanne käänsivät momentumin täysin kotijoukkueen suuntaan.

Tuukka Kotin vietyä Susijengin 32-19, olivat seuraavat minuutit sinivalkoisille murheellisia. Suomi hävisi järjestään juoksukilpailuita, yksi vastaan yksi –tilanteita ja Belgia sai hurmoksen päälle. Belgialaiset veivät yli kuusi minuuttia kestäneen ilotulituksen peräti 18-0 ottaen johdon itselleen.

Aktiivisesti, aggressiivisesti suurella sydämellä puolustanut Belgia piti Suomen hyökkäyspelaamista ahdingossa aina päätösneljännekselle saakka. Alkuminuuttien muutaman kaukoheitto-onnistumisen jälkeen Suomi mm. pelasi 27 minuuttia ilman onnistunutta kolmen pisteen heittoa, teki mm. 12 peliminuutin aikana kahdeksan pistettä ja menetti ottelussa pallon itselleen epätyypillisesti huimat 22 kertaa.

Päätösjaksolla Susijengi heräsi vielä kerran metsästämään. Koposen, Shawn Huffin ja Sasu Salinin kolmosilla Suomi nousi parhaimmillaan vielä 68-62-johtoon. Muutama pallonmenetys, hävitty kaksinkamppailu ja oli Belgian vuoro tulla takaisin. Wen Mukubun nostettua kotijoukkueen 69-68-johtoon vapaaheittoviivalta sai Suomi ns. viimeisen hyökkäyksen, kun pelikellossa oli 21 sekuntia aikaa. Koposen syöttö kilpistyi kuitenkin belgialaispuolustukseen ja Sam Van Rossom pääsi nostamaan riiston jälkeisestä nopeasta hyökkäyksestä loppulukemat 71-68.

”Haluamme päättää karsinnat voittoon”

Voitto piti Belgian toiveet EM-kisapaikasta elossa. Samalla Belgia välttyi ainakin toistaiseksi katastrofilta, jonka viime keskiviikkoinen yllätystappio Sveitsille oli aiheuttaa. Juhlinta Antwerpenin Lotto Areenalla oli sen mukaista. Vielä 20 minuuttia ottelun päättymisen jälkeen katsomosta kuului yleisön riehakas voitonlaulu.

- Onnittelut Belgialle. Pelasivat varmasti kesän parhaan 40-minuuttisensa. Hattu päästä – Belgia oli tänään aggressiivisempi ja parempi, tunnusti Susijengin kapteeni Hanno Möttölä.

- Tämä oli meille elämän ja kuoleman taistelu. Päätimme antaa kaikkemme, emme murentuneet missään vaiheessa ja saimme fiiliksen puolustukseen päälle. Se ratkaisi tänään, arvioi Belgian ratkaisupelaajiin kuulunut Guy Muya.

Yhdessä Mukubun (20/5) kanssa Muya (10/2) oli Suomen puolustukselle pahimmat pideltävät. Suomen pisteistä Koponen teki 22 ja Salin sekä Kotti 11 mieheen.

Suomen viimeinen EM-karsintaottelu käydään tiistaina (11.9.) Helsingin Jäähallin sudenpesässä Sveitsiä vastaan. Ottelu käynnistyy klo 19 ja ennakkolipunmyyntiä hoitaa Lippupalvelu.

- Olemme kisoissa. Se mitä lähdettiin hakemaan, on saavutettu. Tiistaina haluamme päättää karsinnat voittoon ja saada hyvän maun kesästä, suunnitteli Koponen.

Belgia – Suomi 71–68 (19–28, 25–10, 15–8, 12–22), miesten EM-karsintaa, Antwerpen 8.9.2012

Suomi: Antti Nikkilä 0/1, Kimmo Muurinen 6/0, Shawn Huff 5/4, Gerald Lee jr 7/3, Sasu Salin 11/3, Tuukka Kotti 11/4/3 riistoa, Petteri Koponen 22/3/4 syöttöä, Hanno Möttölä 0/1, Roope Ahonen 2/2, Antto Nikkarinen 0/0, Matti Nuutinen 4/2, Ville Kaunisto 0/9.

Belgia: Wen Mukubu 20/5, Roel Moors 10/3, Guy Muya 10/2.

Lisätietoja: Ottelutilastot

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

11.9.2012 Maaottelu

Kotiyleisö herätti Susijengin, Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon

EM-karsintojen tiistai-illan päätösottelu Suomen ja Sveitsin välillä oli kotijoukkueelle kuuluisa ”vaikea päätöspeli”. Selkeänä altavastaajana peliin lähtenyt Sveitsi hallitsi paikoin kenttätapahtumia kolmannella jaksolla, kunnes kotiyleisönsä herättämä Susijengi kokosi viimeiset energiansa ja rynnisti Petteri Koposen ja Hanno Möttölän johdolla väkisin kuudenteen karsintavoittoonsa pistein 84–77 (41–40).

27.8.2012 Maaottelu

Tappioton Susijengi söi Sveitsin välipalaksi

Sveitsi pystyi pyristelemään Suomen Susijengin kyydissä maanantain EM-karsintaottelussa vain puolentoista jakson ajan. Suomi karkasi Hanno Möttölän tahdittamana pikavauhtia 20 pisteen taukojohtoon ja tyylitteli Freiburgissa vastaansanomattomat 60–89 (29–49)-loppulukemat. Karsintojen puolivälissä Suomi johtaa lohkoaan haettuaan neljä voittoa yhtä monesta ottelusta.

24.8.2012 Maaottelu

Suomi nuiji Belgian kanveesiin kärkiottelussa, Dettmannin juhlapelissä

Päävalmentaja Henrik Dettmannin 200. ottelu Suomen miesten maajoukkueen peräsimessä oli kuin unelma. ”Susijengi” pääsi kolmannen jakson alussa EM-karsintavieraansa Belgian pään sisään puolustuksellaan ja alkoi takoa isolla lekalla eroa taululle kolmen pisteen heitoillaan. Ottelun lopussa Helsingin Jäähallin yleisöä osoitti seisaaltaan suosiota, kun Suomi otti jättiharppauksen kohti Slovenian EM-kisoja 97–60 (37–32)-voitollaan.

22.8.2012 00:21 Maaottelu

Susijengi raatoi kahden pisteen voiton Puolasta EM-karsintojen vierasavauksessaan

Suomen Susijengi haki jälleen maailmanluokan vastustajan päänahan, ja tärkeimmässä mahdollisessa paikassa: NBA-jätti Marcin Gortatin johtama Puola nöyrtyi Suomelle kotonaan Koszalinissa myöhään tiistaina 79–81 (40–42). Läpi ottelun puolustustaan tiivistäneestä Suomesta kunnostautuivat huikeita otteitaan jatkanut Petteri Koponen sekä viime minuuttien ratkaisukoreista vastanneet Shawn Huff, Mikko Koivisto ja Gerald Lee jr.

30.5.2012 Pohjoinen alue

Peräti 29 kotimaaottelun kesä käynnistyy perjantaina 1.6.

Suomen koripallomaajoukkueet pelaavat kesän aikana peräti 29 maaottelua kotimaassa. Suomalaisyleisöllä on mahdollisuus nähdä ”Susijengit” saalistamassa Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella. Kotimaaotteluiden kesän käynnistää Suomen naisten maajoukkue kohtaamalla huippumaa Liettuan Pasilassa 1.6. ja 2.6.

25.8.2011 Maaottelu

Koponen ja Rannikko heittivät Suomen karsintaykköseksi

Suomen koripallomaajoukkue jatkoi voittoputkeaan kukistamalla EM-karsintojen päätöspelissään Coimbrassa kotijoukkue Portugalin tuloksella 78-86 (45-30). Syvältä itsensä voittajaksi kaivanut Suomi vei EM-karsinnan nimiinsä puhtaalla pelillä. Viikon kuluttua Liettuassa käynnistyvässä EM-lopputurnauksessa Suomi pelaa karsintavoiton myötä ns. Balkanin lohkossa Alytuksessa yhdessä Bosnia-Hertsegovinan, Kreikan, Kroatian, Makedonian ja Montenegron kanssa.

21.8.2011 Maaottelu

Suomi läksytti Unkaria läksiäisissään

Suomen koripallomaajoukkue halusi järjestää runsaslukuisen kotiyleisönsä edessä voitokkaat läksiäiset ja järjesti myös sellaiset. Susipaidat kyykyttivät EM-kisamahdollisuutensa menettänyttä Unkaria loppuluvuin 87-65 (44-39). Helsingin Jäähalliin pakkautunut 6278-päinen yleisö lähetti Suomen kohti viimeistä EM-karsintaottelua (Portugalissa 24.8.) ja EM-kisoja seisaallaan hurraten.

15.8.2011 Maaottelu

Suomelle toinen EM-karsintavoitto, Portugali nurin Jäähallissa

Suomen koripallomaajoukkue on kutkuttavan lähellä ensimmäistä EM-kisapaikkaansa 16 vuoteen. Suomi nitisti EM-karsintojen kotiavauksessaan Helsingin Jäähallissa reilun 6100 katsojan edessä Portugalin 68-56 (31-22). Suomelle riittää EM-kisapaikan lunastamiseen käytännössä voitto jäljellä olevasta kotiottelusta Unkaria vastaan, joka pelataan ensi sunnuntaina Jäähallissa.