Italiaan siirtyvä Topias Palmi tähtää kasvavaan rooliin Susijengissä

13.8.2019 15:27 Susijengi sai pelikauden 2018-19 MM-karsintaotteluidensa aikana rotaationsa yhden kansainvälisen tason pelaajan lisää, kun Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi asteli näyttämölle kuvia kumartelematta. Vastikään kolmevuotisen sopimuksen Italiaan tehneelle Palmille, 24, on luvassa suuri rooli myös helmikuussa alkavissa EM-karsinnoissa.

Topias Palmi tähtää kasvavaan rooliin Susijengissä. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Suomen juniorimaajoukkueissa korisukkaa liekittänyt Palmi sai kutsun miesten maajoukkuerinkiin ensimmäisen kerran EM-kisakesänä 2017 upotettuaan aiemmin kesällä universiadeissa 11,6 pistettä ottelua kohden.

Ensimmäiset maaotteluminuuttinsa Palmi pelasi Tampereen Hakametsän jäähallin siirtoparketilla Latviaa vastaan. Runsaasta kahdesta minuutista ei jäänyt tuolloin suuresti kerrottavaa jälkipolville.

- Valmis minä siinäkin ottelussa olin pelaamaan, mutta oli ehkä vähän häiriötekijöitä ympärillä ja keskittyminen herpaantui, kotiyleisönsä edessä esiintynyt Palmi nauraa muistellessaan 29.7.2017 pelaamaansa miesten maaotteludebyyttiä.

Ammattilaisena Palmi kuitenkin nollasi nopeasti kahden menetyksen ja yhden helaksi heitetyn kolmosen debyyttiään. Seuraavan kesän valmistavissa maaotteluissa Palmi oli kertaheitolla Susijengin ykköstykki 13,0 pisteen keskiarvollaan.

”Tasanteen kanuunan” rohkeat otteet poikivat rotaatiopaikan MM-karsintajoukkueessa. Pelikauden 2018-19 aikana pelatussa viidessä karsintaottelussa Palmi sai vastuuta runsaat kymmenen minuuttia ottelua kohden ja rankaisi mm. Bosniaa viidellä ja Ranskaa seitsemällä pisteellä. Joka kerta kentälle tullessaan Palmi on ollut pelaaja, jota vastustajat joutuvat jahtaamaan väsymättä riippumatta siitä, pelaako hän pallollisena vai pallottomana.

Palmi kertoo syyn omaan pelivalmiuteen löytyvän läheltä.

- Näissä leirityksissä on pelkästään valmiita pelaajia. Liettua- ja Serbia-matsitkin näyttivät, että vaikka kentälle tulee viisi uutta jätkää, jokaisella on jotain annettavaa. Useimmat löytävät paikkansa jo ekassa matsissa, joiltakuilta menee siihen toiseen matsiin, Palmi naurahtaa.

Pistetykistä kokonaisvaltaiseksi urheilijaksi

Ensimmäiset nuorten maaottelunsa Palmi pelasi vajaan 18 vuoden iässä, kun taas ikäluokkansa arvokisajoukkueeseen hän pääsi 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisoissa 2013, jolloin hän rummutti Luxemburgin sukkaan hurjat 60 pistettä.

Pistepommittajaksi Palmi oppi juniori- ja sittemmin Korisliiga-vuosinaan Tampereen Pyrinnössä. Seuraavan suuren kehitysaskeleen hän otti 2018-19 pelikaudella, jolloin hän pelasi täysammattilaisena Joensuussa Korisliigaa ja FIBA Europe Cupia.

- Joensuun kausi oli käänteentekevä siinäkin mielessä, että en ollut aikaisemmin elämässäni asunut yksin. Muutettuani 18-vuotiaana kotoa pois menin heti tyttöystävän kanssa kimppaan, kun taas Joensuussa olin täysin vastuussa itse itsestäni, Palmi arvioi.

- Kauden aikana opin todella paljon siitä, miten ammattilaisen on toimittava arjessa. Kun on yksin vastuussa kaikesta, se pakottaa kasvamaan.

Käänteentekevää Palmille on ollut siirtymä opiskelevan urheilijan paikalta täysammattilaiseksi. Puhtaasta korintekijästä on viimeisen Pyrinnön kauden ja toistaiseksi ainoan Joensuun kauden aikana tullut yhä kokonaisvaltaisemmin urheilija.

Palkintonsa Palmi sai kauden 2018-19 palkintogaalassa, jolloin hänelle ojennettiin Korisliigan valmentajien ja kapteenien äänestyksen tuloksena Korisliigan arvokkaimman pelaajan (MVP) palkinto.

- Oli erityisen tärkeää, että palkinto tuli valmentajien ja kapteenien äänestyksen tuloksena. Se oli merkki siitä, että olin tehnyt joitain asioita oikein, ja se kasvatti nälkää entisestään jatkoon.

EM-karsintoihin tiedossa kansainvälisempi Palmi

Useimmat Suomesta kansainvälisille ammattilaiskentille siirtyneet pelaajat ovat kehittyneet jättiharppauksin ulkomaan komennuksillaan.

Palmilla on mahdollisuus tähän syksystä 2019 alkaen, sillä hänet kiinnitettiin kolmivuotisella sopimuksella Italian Serie A:n välieriin viime keväänä yltäneeseen Vanoli Cremonaan.

- Tavoitteeni on varmistaa heti ensimmäisenä kautena paikka rotaatiossa. Mitä pidemmälle sopimusvuosissa mennään, sen isompi rooli joukkueesta on tarkoitus lohkaista, Topias pohtii.

- Sopimus syntyi niin nopeasti, etten ole päässyt vielä yksityiskohtaisesti valmentajan kanssa puhumaan. Tiedän kuitenkin suurin piirtein, millainen valmentaja on ja mitä hän minusta odottaa.

Susijengissä Palmille on tarjolla kasvavaa roolia helmikuussa 2020, jolloin on vuorossa EM-karsintaottelut Serbiaa sekä EM-esikarsintojen viimeisen vaiheen lohkonsa voittanutta joukkuetta vastaan.

- Omalta osaltani uskon olevani helmikuun peleissä entistä tottuneempi kansainvälisten pelien tempoon ja fyysisyyteen ja toivottavasti myös siten yhä suuremmaksi hyödyksi joukkueelle, Palmi kaavioi.

Topias Palmi vetää Suomi-paidan ylleen Susijengin 80-vuotisjuhlaturnauksessa pe 16.8. ja su 18.8. Lipunmyynti turnaukseen täällä.

Henkilöt

 
14.2.2020 10:21 Suomalaiset ulkomailla

Salinin ja Tuovin cup-urakat käynnistyvät perjantaina

Euroopan koripallosarjoissa pelataan cup-kilpailuja viikonlopun aikana. Sasu Salin jahtaa viime viikonlopun Intercontinental Cupin mestaruuden jatkoksi Espanjan Copa del Rey'n voittoa ja Lassi Tuovin SIG Strasbourg puolustaa Ranskan Leaders Cupin voittoa.

13.2.2020 11:55 Suomalaiset ulkomailla

Lindbom ja Palmi aloittavat taistelun cup-mestaruuksista

Useissa Euroopan koripallosarjoissa taistellaan loppuviikosta cup-mestaruuksista. Susijengiläisistä ensimmäisinä tositoimissa ovat Carl Lindbom Puolassa ja Topias Palmin Vanoli Cremona lähtee puolustamaan Italian cup-mestaruuttaan.

6.2.2020 14:31 Suomalaiset ulkomailla

Salin uskoo voittomahdollisuuksiin Mestarien liigassa – Madsen ja Tuovi pettyivät

Mestarien liigan lohkovaihe saatiin päätökseen keskiviikkona. Sasu Salinin Teneriffa eteni lohkostaan jatkoon ja jatkaa taistelua kilpailun voitosta. Alexander Madsenin VEF Riian ja Lassi Tuovin SIG Strasbourgin urakka päättyi sen sijaan lohkovaiheeseen.

1.1.2020 09:00 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmi aloittanut lupaavasti Italiassa – ”Mielestäni olen pelannut minuuttini ihan hyvin”

Topias Palmi, 25, otti tänä syksynä ensimmäiset askeleensa ulkomailla, kun hän kesällä solmi kolmen vuoden sopimuksen italialaisen Vanoli Cremonan kanssa. Palmin debyyttikausi ulkomailla on alkanut hyvin sekä kentällä että sen ulkopuolella.

13.12.2019 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Matti Nuutinen ja Oviedo päässeet hyvään vauhtiin – ”Meillä on nyt hyvä vaihe menossa”

Matti Nuutisen kausi Espanjan LEB Orossa on alkanut hyvin, vaikka joukkueella on ollut omat vaikeutensa. Tällä hetkellä kaikki näyttää kuitenkin sekä Nuutisen että Oviedon kannalta paljon valoisammalta.

26.11.2019 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen selättänyt loukkaantumiset ja jahtaa nyt tuplamestaruutta

Alexander Madsen, 24, siirtyi täksi kaudeksi latvialaisen VEF Riian riveihin vaikean Gran Canariassa vietetyn vuoden jälkeen. Viime kaudella vaivanneet loukkaantumiset ovat jääneet nyt taakse ja monipuolinen Madsen on taas pääsemässä huippukuntoon.

15.10.2019 07:58 Suomalaiset ulkomailla

Salin, Tuovi ja Madsen aloittavat Mestarien liigan lohkovaiheen tiistaina

Vaikka hallitsevan Korisliigan mestari Karhu Basketin haaveet Mestarien liigan lohkovaiheesta kariutuivat dramaattisesti viimeisellä sekunnilla, niin Mestarien liigassa nähdään tällä kaudella suomalaisväriä. Sasu Salin on Teneriffan kanssa samassa lohkossa Alexander Madsenin VEF Riian kanssa ja Lassi Tuovin valmentama SIG Strasbourg on niin ikään mukana.

30.9.2019 09:51 Susijengi

Petteri Koponen puolustamaan Bundesliigan mestaruutta

Saksan Bundesliigan kausi alkaa Petteri Koposen, 31, ja Bayern Münchenin osalta maanantaina. Bayern lähtee kauteen hallitsevana mestarina ja Bundesliigan lisäksi joukkue tähyää menestystä myös Euroliigassa.

28.9.2019 08:19 Susijengi

Suomalaiskolmikko taistelee noususta Espanjan LEB Orossa

Espanjan kakkosliigassa, LEB Orossa, nähdään tulevalla kaudella kolme suomalaispelaajaa, kun Roope Ahonen ja Matti Nuutinen jatkavat sarjassa ja he ovat saaneet seuraa Alex Murphystä. Suomalaisittain tilanteen tekee mielenkiintoiseksi se, että kaikkien kolmen joukkueet lukeutuvat ennakolta sarjan nousijakandidaatteihin.

25.9.2019 13:50 Susijengi

Carl Lindbom jatkamaan siitä mihin viime kaudella jäi

Susijengin laituri Carl Lindbom, 27, teki jatkosopimuksen kesällä Puolan liigassa pelaavan Radomin kanssa. Lindbom kuului jo viime kaudella joukkueen avainpelaajiin ja aikoo jatkaa siitä mihin viime kauden päätteeksi jäi.

21.9.2019 13:34 Susijengi

Salin uuden haasteen edessä – Maxhunilla debyyttikausi ammattilaisena

Espanjassa aiemmin Gran Canariassa sekä Malagassa pelannut Sasu Salin vaihtoi kesällä maisemaa, kun hän teki kaksivuotisen sopimuksen teneriffalaisen CB Canariasin kanssa. Edon Maxhuni sen sijaan jätti kahden vuoden jälkeen yliopiston taakseen ja aloittaa ammattilaisuransa Gran Canarian organisaatiossa.

21.9.2019 11:49 Susijengi

Topias Palmi hakee kauden ensimmäistä pokaalia viikonloppuna – sopeutuminen Italiaan sujunut hyvin

Korisliigan arvokkaimmaksi pelaajaksi viime kaudella valittu Topias Palmi, 25, tarttui kesällä Italian huippuseuroihin lukeutuvan Vanoli Cremonan sopimustarjoukseen ja teki seuran kanssa kolmen vuoden diilin. Palmi lähtee havittelemaan isoa roolia heti alusta lähtien.

20.9.2019 09:55 Susijengi

Wilsonin, Tuovin ja Seppälän kaudet käyntiin Ranskassa

Ranskan koripallokentillä nähdään tulevalla kaudella kolme Susijengin jäsentä, kun Jamar Wilson palasi ProA-kentille tehdessään kesällä sopimuksen JL Bourg Basketin kanssa, Ilari Seppälä ottaa ensiaskeleensa ulkomailla ProB-joukkue Aix-Mauriennen kanssa ja Lassi Tuovi jatkaa SIG Strasbourgin valmennusryhmässä valmentajalegenda Vincent Collet’n oikeana kätenä.

19.8.2019 11:32 Susijengi

Jamar Wilson: ”Tämä kesä oli kuin rahaa pankkiin”

Susijengin avainmiehistöön aina Montpellierin EM-kisakesästä 2015 kuulunut Jamar Wilson, 35, kuvailee päättynyttä maajoukkuekesää investoinniksi tulevaisuuden kannalta. ”Jammun” mukaan kesän kenties merkittävin anti oli joukkueen nuoren kaartin pääseminen peliminuuteille, jonka pitäisi kantaa hedelmää jo 2020-21 EM-karsinnoissa.

5.8.2019 09:40 Susijengi

Elias Valtonen: ”Otetaan kaikki irti näistä peleistä”

Susijengin sunnuntai-illan maaottelussa Liettuan Klaipedassa kirmasi kentälle kokonainen tukku nuoria pelaajia, joista peräti neljä pelasi ensimmäiset minuuttinsa miesten maajoukkuetasolla. Joukkoon lukeutui viime kauden Arizona Statessa pelannut Euran Veivin kasvatti Elias Valtonen, 20, joka on ottanut maajoukkuekesästä kaiken irti.

27.6.2019 09:04 Susijengi

Mestaruus kruunasi Petteri Koposen kauden

Petteri Koposen, 31, debyyttikausi Bayern Münchenin riveissä päättyi pokaalin nostoon, kun Bayern München juhli toista peräkkäistä Saksan mestaruutta. Mestaruus oli Koposelle ensimmäinen kansallinen mestaruus kansainvälisillä kentillä.

15.6.2019 11:08 Susijengi

Petteri Koponen aloittaa finaalit Saksassa sunnuntaina

Petteri Koponen on raivannut tiensä Bayern Münchenin kanssa Saksan Bundesliigan finaaleihin. Sunnuntaina alkavissa finaaleissa Bayern München saa vastaansa ALBA Berliinin.

13.6.2019 16:04 Susijengi

Salinilla ”sasumainen” kausi Malagassa

Sasu Salin, 28, pelasi toisen kautensa Espanjan huippuseuroihin lukeutuvassa Malagassa. Salinin kausi päättyi pohjevammaan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, mutta muuten kauden aikana nähtiin totuttua Salinia.

12.6.2019 17:45 Susijengi

Jamar Wilson palaa Ranskaan vaiherikkaan Liettuan kauden jälkeen

Erinomaisen kauden Liettuan liigan mitalipeleihin edenneen BC Lietkabelisin kanssa pelannut Susijengin takakentän tukipilari Jamar Wilson, 35, palaa yhden kauden jälkeen Ranskan pääsarjaan. 185-senttisen Albanyn yliopiston kasvatin uusi seura on suurin satsauksin 2019-20-kauteen lähtevä JL Bourg Basket.

6.6.2019 15:00 Susijengi

Lassi Tuovin valmentama Strasbourg jäi kauden tavoitteistaan

Lassi Tuovin, 32, valmentaman Strasbourgin kausi päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Menestykseen tottuneelle Strasbourgille kausi oli pienoinen pettymys.

Näytä lisää vastaavia