Jääkiekosta tuttu plusmiinus-tilasto myös koripalloon

30.1.2009 Suomen Koripalloliitto on ottanut tilastopalvelussaan (www.basket.fi) käyttöön jääkiekon parista tutun plusmiinus-tilaston. Plusmiinus-tilasto kuvastaa ottelutuloksen kehittymistä pelaajan ollessa kentällä.

Plusmiinus-tilaston ajatus on yksinkertainen: Kun joukkue tekee kahden pisteen korin, merkitään kyseisen joukkueen kentällä oleville pelaajille plusmiinus-tilastoon +2 pistettä ja samanaikaisesti vastustajan kentällä oleville pelaajille -2 pistettä.

Yksi tilaston käyttöönoton puolestapuhujista on ollut Lappeenrannan NMKY:tä Korisliigassa valmentava konkari Jarmo Laitinen.

- On hieno asia, että plusmiinus-tilasto saatiin suomalaiseen korikseen. Plusmiinus- ja pisteet per pallonhallinta –tilastot ovat valmentajille erinomaisia työvälineitä ja pelaajille erittäin motivoivia. Meillä on tähän asti pidetty plusmiinus-tilastoja käsin ja pelaajat oikeasti odottavat kyseistä raporttia, kertoo Laitinen.

Usein koripallotilastoja lukevan katse kiinnittyy piste- ja levypallosarakkeisiin. Kilpaurheilussa, jossa kyse on voittamisesta, oleellisemmin tavoitteen toteutumisen kertoo nimenomaan uusi plusmiinus-sarake. Liian suuria johtopäätöksiä siitä ei kuitenkaan kannata tehdä.

- Yksittäisen ottelun isot plus- tai miinustilastot kertovat luonnollisesti jotain. Ne eivät välttämättä kerro, onko pelaaja hyvä tai huono. Ne kertovat, että pelaajan ollessa kentällä viisikkopeli joko toimii tai ei toimi. Ne kertovat siitä, miten pelaaja joukkueeseen istuu. Pidemmälle vietyihin johtopäätöksiin tarvitaan pidemmän aikavälin seuranta, Laitinen arvioi.

Basket.fi-tilastopalvelussa plusmiinus-tilasto löytyy ottelukohtaisista tilastoista ja yksittäisen pelaajan tilastosivulta. Lisäksi joukkueen Ekstra-tilastot-sivulle on tehty yhteenveto joukkueen pelaajien plusmiinus-tilastoista sisältäen mm. kumulatiivisen, ottelukohtaisen ja peliminuuttikohtaisen tiedon. Lisäksi samaisella sivulla on lista joukkueen parhaimmista viisikoista eli eniten plus-merkintöjä keränneistä viisikkokombinaatioista.

- Plusmiinus antaa medialle ja suurelle yleisölle uuden tavan arvioida pelaajia. Tämä on hyvä askel eteenpäin, päättää Laitinen.  

Koripalloliiton tilastopalvelussa seurataan aikuisten ja nuorten kahta ylintä sarjatasoa eli SM-sarjoja ja I divisioonia.Lisätietoja: http://www.basket.fi/

Henkilöt

 
28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

Ehdota nimeä hankkeelle – Koripalloliitto pyrkii parantamaan ottelutapahtumien ilmapiiriä

Koripalloliitto käynnistää valtakunnallisen hankkeen, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä ja tuottaa seuroille työkaluja epäasiallisen käytöksen kitkemiseen.

8.2.2010 Pohjoinen alue

Kenttäviivat uusiksi 1.7.2010 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto, FIBA, on muuttanut koripallokenttää koskevia sääntöjään. Sääntöuudistuksen myötä useampi kentällä olevien rajamerkintöjen paikka muuttuu. Suomessa uudet kentän viivoja koskevat säännöt tulevat voimaan 1.7.2010 alkaen.

26.6.2003 Pohjoinen alue

Sääntömuutokset voimaan Suomessa 1.8.2003 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on muuttanut koripallon pelisääntöjä, jotka Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt ottaa käyttöön 1.8.2003 alkaen. Keskeisimmät sääntömuutokset koskevat 24 sekunnin sääntöä, aikalisiä ja ylösheittoja.

#Hi5 – osallistu ja jaa seurasi positiivista meininkiä

Koripalloliiton #Hi5 on valtakunnallinen hanke, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä. Jaa nyt seurasi onnistumiset ja kerro myös muille, miksi teillä on hyvä meno!

29.11.2008 Nuorten SM-sarjat

Uudelle vantaalaisseuralle myönnettiin Pussihukkien sarjapaikkoja ehdollisina

Suomen Koripalloliiton hallitus hyväksyi lauantaina pitämässä kokouksessaan liiton uudeksi jäsenseuraksi PuHu Juniorit ry:n. Samalla liittohallitus myönsi seuran hakemuksesta ehdollisia sarjapaikkoja joukkueille, jotka aloittivat pelikauden toimintansa päättäneen Pussihukat PuHu ry:n nimissä.

20.11.2020 19:45 Korisliiga

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän päätösten vaikutukset aikuisten pääsarjoihin sekä eteläisen alueen sarjatoimintaan

Koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan 19.11.2020, että pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Korisliiga ja muut pääsarjat jatkuvat pienin muutoksin, Eteläisellä alueella aikuisten harrastetoiminnassa, senioreiden SM-sarjoissa ja Unified-sarjoissa sarjatoiminta keskeytetään loppuvuodeksi.

19.3.2020 18:32 Korisliiga

Koripallon kilpailukauden lopettamistoimista päätetty

Suomen Koripalloliiton sarjoissa pelataan yli 12.000 ottelua vuosittain ”Stadista Sallaan”. Sarjakaudet päättyivät viime viikolla ennenaikaisesti koronavirusepidemian takia. Suomen Koripalloliiton hallitus on etäkokouksessaan päättänyt sarjakauden päättämiseen liittyvistä toimenpiteistä.

12.3.2020 14:35 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallosarjat pysähtyvät torstaina 12.3.2020

Suomen Koripalloliitto on päättänyt pysäyttää kaikki koripallosarjat torstaista 12.3.2020 lähtien koronaviruksen COVID-19 takia.

11.12.2023 12:00 Korisliiga

Seagulls ja Lahti Basketball käynnistävät hurjan korisviikon – pääsarjoissa 34 ottelun viikko

Alkanut viikko tarjoaa korisfaneille hienon kattauksen, kun korisliigoissa ja divisioonissa pelataan yhteensä 34 ottelua. Viikon aikana pelataan vähintään yksi ottelu joka päivä Ruudussa tai Koristv:ssä.

Näytä lisää vastaavia