Kalle Koivunen ja Juuso Salmi edustavat Äänekosken Huiman uutta koripallosukupolvea

2.7.2020 08:36 Äänekosken Huimalla on takanaan rikas koripallohistoria ja edessään valoisa tulevaisuus. Uuden sukupolven edustajat kesän 2020 nuorten maajoukkueryhmässä ovat Kalle Koivunen ja Juuso Salmi.

Kalle Koivunen (vas.) ja Juuso Salmi (oik.) ovat Äänekosken Huiman edustus poikien nuorten maajoukkueryhmässä. Kuva: Ville Vuorinen.

Kun alkaa listaamaan suomalaisia paikkakuntia, jotka syvähengittävät koripalloa, niin Äänekoskea ei voi jättää pois listalta. Miesten puolella historia sikiää huippunimiä, jotka ovat tuttuja jokaiselle kotimaiselle koripalloentusiastille: Jouko Heikkinen, Kalevi Pietikäinen, Jyri Lehtonen, Toni Ilmonen, Sami Lehtoranta ja Antti Kanervo vain muutamia mainiten.

Huiman juniorimylly vain jatkaa jauhamistaan ja jälleen on nousemassa uusi sukupolvi, joka muistuttaa Äänekosken paikasta suomalaisella koripallokartalla. Sukupolven kärkiedustajiin kuuluvat Kalle Koivunen (’02) ja Juuso Salmi (’04).

Pitkänlinjan valmentaja Tommi Koskinen on nähnyt äänekoskelaisen koripallon menneisyyden etäämmältä, mutta nykyisyydessä hän on kosketusetäisyydellä. Koskinen on nyt vuoden verran valmentanut Huiman edustusjoukkuetta Divari B:ssä.

– Täällä näkyy pitkä koripallokulttuuri ja -historia. Koripalloilijoita on arvostettu vuosikymmeniä, eikä se ole kuollut mihinkään. Se motivoi nuoria pelaajia, kun ovat jonkin tason persoonia kaupungissa. Eivät he ole staroja, mutta jos pelaa nuorisomaajoukkueissa ja asenne on kunnossa, niin kyllä ihmiset kyselee kaupungilla kuulumisia, Koskinen kertoo.

Vajaan 20 000 asukkaan kaupungilla on ymmärrettävästi vähän potentiaalisia harrastajia kuhunkin ikäluokkaan, mutta niistä vähistä kaavitaan hämmentävän hyviä tuloksia.

– Ei täällä massoja ole, emmekä voi kangistua ikäluokkiin. Se on toiminut, että kolmenkin ikäluokan juniorit pelaa yhdessä. Pelaajat ovat myös tykänneet, kun ovat valmiita harjoittelemaan vanhempien kanssa, niin heillä on siihen mahdollisuus.

Junnuissa yhdistelmäjoukkueita muodostuu sekä Jyväskylän seudun että pohjanmaalaisten seurojen kanssa. Kun tähän soppaan vielä lisää Äänekoskella toimivan urheiluakatemian, joka treenaa kolmesta neljään kertaa viikossa koulupäivän keskellä, niin nuorelle pelaajalle kasvuympäristö koripalloilijaksi on ihanteellinen.

– Sen lisäksi juniorivalmentajat osaavat asiansa ja olemme onnistuneet pitämään koriksen aika edullisena, mikä mahdollistaa monilajisuuden. Koripallossa on mukana paljon pelaajia, jotka harrastaa kesällä joko jalkapalloa tai yleisurheilua, Koskinen lisää.

Junnut miesten seassa Divari B:ssä

Juuso Salmi oli päättyneellä kaudella Huiman edustusjoukkueen syöttöhai. Kuva: Ville Vuorinen.

Sekä Koivunen että Salmi ovat olleet kovassa koulussa nuoresta iästä lähtien. Molemmat ovat pelanneet vuotta tai kahta vanhempia pelaajia vastaan jo junioreina. Edustusjoukkueessa raavaiden miesten seassa molemmat ovat pelanneet isossa roolissa jo pari kautta.

– Kyllä miesten peleistä saa tärkeää oppia. Siellä on kokeneita ja fyysisempiä pelaajia, joille on tullut vuosien varrella pelisilmää ja -älyä. Se on vähän asettanut haasteita, Koivunen kertoo.

– Vanhemmilla pelaajilla on enemmän kokemusta ja ne osaa antaa neuvoja. Kaikki on paljon vahvempia, niin joutuu kamppaileen jokaisesta pallosta ja mikään ei ole helppoa, Salmi komppaa.

– Haluan kiittää vielä valmentajiani, jotka ovat päästäneet minut nuorena jo tarpeeksi koviin haasteisiin ja luottaneet minun kykyihin, Salmi lisää.

Sen minkä he häviävät voimassa, he korvaavat taidolla tai asenteella. Molemmat viihtyvät takakentällä, mutta Koivunen on enemmänkin taitava korintekijä, jonka erityisosaamista ovat kolmen pisteen heitot. Salmi taas rämäpäinen ajaja, joka on pelinrakentajan roolissa ottanut miesten joukkueen kapellimestarin roolin itselleen.

– Molempien pelinlukutaito, ennakointi ja fysiikka tekevät heistä myös erinomaisia puolustajia. Uskon, että puolustamisessa molemmat ovat maajoukkuetasolla parhaimmasta päästä, Koskinen kehuu kaksikkoa.

Koivunen oli päättyneellä kaudella Divari B:n kahdeksanneksi paras pistemies keräten 17,1 pisteensä vierelle 4,4 levypalloa ja 2,4 syöttöä ottelua kohden. Salmi taas oli sarjan kahdeksanneksi paras syöttäjä 4,0 ottelukohtaisella syötöllä, joiden kylkeen hän heitti 8,7 pistettä ja noukki 5,6 levypalloa.

Tulevalle kaudella Koivunen on siirtymässä JBA:han pelaamaan Divari A:ta, mutta Salmi jatkaa vielä Koskisen alaisuudessa Huiman edustusjoukkueessa.

Nuorten maajoukkueryhmän tähtäimessä PM-kisat Kisakalliossa

Kalle Koivunen suuntaa tulevaksi kaudeksi JBA:han. Kuva: Ville Vuorinen.

Kun Suomen mittakaavalla Huima näkyy tasaisesti valtakunnan sarjoissa, niin kansainvälisillä kentillä edustus poikapuolella ovat olleet lähivuosina olleet Salmi ja Koivunen.

Molemmat valittiin erityisen kesän erityiseen nuorten maajoukkueryhmään, jonne on kerätty maajoukkuevalmentajien näkökulman mukaan pelaajat, joilla on parhaat mahdollisuudet pelata aikuisten maajoukkueessa lähivuosina.

Nuorten maajoukkueryhmällä on nyt kaksi leiriä takana ja kolmas edessä ensi viikolla. Millaista siellä on ollut?

– Mun mielestä hyvä meininki ja päästy treenaamaan kovaa. Siellä on just kolmen ikäluokan parhaimmisto, niin pääsee kehittyyn, kun pelaa hyviä pelaajia vastaan, Salmi sanoo.

– Hyvä meno ollut. Vähän erilainen kesä kuin yleensä, koska on useampi ikäluokka samalla leirillä. Tietysti harmittaa, kun ei ole EM-kisoja tiedossa, mutta onneksi PM-kisat pidetään näillä näkymin, Koivunen kertoo.

Maajoukkuekesä saa arvoisensa päätöksen Pohjoismaiden mestaruuskisoilla elokuussa 2020 Kisakalliossa. Molemmat pelaajat ovat tyrkyllä ikäluokkiensa PM-edustuksiin. Eikä Huiman puolelta mahdolliset edustajat jää pelkästään poikiin: tyttöpuolella nuorten maajoukkueryhmään on valittu Pinja Paananen (’04).

Äänekoskelainen koripallo voi hyvin.

Teksti: Taneli Tuokko.

 
31.12.2019 13:51 Susijengi

2019 oli suomalaisen tyttökoripallon supervuosi

WU18-tyttöjen B-divisioonan EM-kulta, WU20-naisten B-divisioonan EM-hopea ja WU16- tyttöjen EM-kisojen 10. sija nostivat tyttöjuniorit Suomi-koriksen puheenaiheiksi vuodella 2019. Vuoden muita kohokohtia olivat mm. Lauri Markkasen näytöt Chicago Bullsissa, Antti Zittingin nimitys FIBA:n hallitukseen sekä Karhu Basketin ja Peli-Karhujen tuplamestaruudet.

6.2.2024 16:35 Sudenpennut

Sudenpentujen EM-kisojen lohkot kesälle arvottu – MU18 saa kotikisoihin mielenkiintoisen alkulohkon

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA järjesti tiistaina Saksan Freisingissa ensi kesän koripallon nuorten EM-turnausten lohkoarvonnat. Tampereen kotikisoissa esiintyvä 18-vuotiaiden poikien maajoukkue kohtaa alkulohkossaan Slovenian, Espanjan ja Liettuan.

15.1.2024 10:48 Pääjuttu

Motonet ja Suomen Koripalloliitto yhteistyöhön

Suomalainen perheyritys Motonet ja Suomen Koripalloliitto ovat sopineet yhteistyöstä. Motonet aloittaa koripallon juniorimaajoukkueiden toisena pääyhteistyökumppanina. Yhteistyön kohokohtiin kuuluvat heinä–elokuussa Tampereella pelattavat 18-vuotiaiden poikien EM-kisat.

5.1.2024 17:24 Sudenpennut

Sudenpennuille kolme kultamitalia tuliaisiksi Tallinnan Baltic Sea Cupista

Suomen nuorisomaajoukkueet, Sudenpennut, lähti kotimatkalle kolme tusinallista kultamitaleita taskussaan Tallinnasta, kun Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen ja poikien sekä 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueet juhlivat Baltic Sea Basketball Cupin mestaruutta.

4.1.2024 23:10 Sudenpennut

Sudenpennuille jo toinen kolmen voiton päivä Tallinnan Baltic Sea Cupissa

Suomen nuorisomaajoukkueet nappasivat jo toistamiseen kolme voittoa neljästä mahdollisesta Tallinnassa pelattavassa Baltic Sea Basketball Cupissa. Suomen vastustaja turnauksen toisena päivänä oli Viro.

3.1.2024 20:07 Sudenpennut

Sudenpennuille kolme voittoa neljästä Latviaa vastaan Baltic Sea Cupin avauspäivänä

Suomen nuorisomaajoukkueet nappasivat kolme voittoa neljästä Latviaa vastaan Tallinnassa tänään alkaneessa Baltic Sea Basketball Cupissa. Latvia pelaa Suomen tapaan ensi kesänä A-divisioonan EM-kisoissa 16- ja 18-vuotiaiden ikäluokissa sekä tytöissä että pojissa.

1.1.2024 16:05 Sudenpennut

Suomen nuorisomaajoukkueet valittu Tallinnassa pelattavaan Baltic Sea Basketball Cupiin 2024

Suomen 16- ja 18-vuotiaiden tyttöjen ja poikien maajoukkueet on valittu Baltic Sea Basketball Cupiin. Perinteikäs maajoukkuevuoden käynnistävä turnaus pelataan Audentesin urheilukoulussa, Tallinnassa, 3.-5.1.2024.

27.12.2023 10:03 Pääjuttu

Nuorten maajoukkueilla edessä ainutlaatuinen arvokisakesä, valmennustiimeissä ennätysmäärä naisia

Nuorten maajoukkueet aloittavat vastanimettyjen valmennustiimien johdossa valmistautumisen ainutlaatuiseen vuoteen: Koripallon nuorten MM-kisoissa nähdään toista kertaa historiassa suomalaisjoukkue, kun 17-vuotiaat tytöt pelaavat heinäkuussa Meksikossa. Heti perään katseet kääntyvät Tampereelle, jossa 18-vuotiaat pojat isännöivät EM-kisoja.

18.12.2023 19:34 Pääjuttu

Tyttöjen koripallomaajoukkueet rynnivät maailmanlistan sijalle kymmenen

Suomalainen koripalloperhe pääsee jälleen juhlimaan vaikuttavaa saavutusta: kansainvälisen koripalloliitto FIBA:n päivitetyssä rankingissä Suomen tyttömaajoukkueet nousivat sijalta 16 jo kymmenen parhaan joukkoon.

11.12.2023 12:00 Korisliiga

Seagulls ja Lahti Basketball käynnistävät hurjan korisviikon – pääsarjoissa 34 ottelun viikko

Alkanut viikko tarjoaa korisfaneille hienon kattauksen, kun korisliigoissa ja divisioonissa pelataan yhteensä 34 ottelua. Viikon aikana pelataan vähintään yksi ottelu joka päivä Ruudussa tai Koristv:ssä.

Näytä lisää vastaavia