Kataja karkasi paikkapuolustuksellaan Cupin finaaliin

21.1.2012 Korisliigan keskiviikon ottelussa KTP:n paikkapuolustuksellaan jäädyttänyt Joensuun Kataja turvautui tuttuun puolustusmuotoon lauantaisessa Suomen Cupin välieräottelussa Tampereen Pyynikillä. Kataja sai toisen jakson paikkavartioinnillaan Kauhajoen Karhun solmuun ja tyylitteli 67–52 (40–26)-voitolla paikan sunnuntaiseen Cupin finaaliin.

Jared Newsonin Kataja rymisteli Cupin finaaliin.

Sami Lehtoranta vei voiton Vesa Mäkäläisestä korin alla.

Ilpo PEhkonen kuului Katajan pirteimpiin. Kuvat: Tytti Nuoramo.

Karhu aloitti pelin silmittömällä aggressiivisuudella pakottaen Katajan pallonmenetyksiin ja vaikeisiin heittopaikkoihin, mutta Katajalta ei kestänyt kauaa saada peliä hallintaansa. Ensimmäinen jakso eteni tasatahdissa, mutta toisella kymmenminuuttisella Karhu näytti hyökkäyspäässä hajamieliseltä ja hätääntyneeltä.

 

Tauon jälkeen Karhu ei pystynyt nostamaan pelinsä tasoa mainittavasti, ja Kataja päätti välierän selkeään 67–52 (40–26)-voittoon. Kataja puolustaa Cupin mestaruutta sunnuntaina Nilan Bisonsin ja Tampereen Pyrinnön välisen välieräottelun voittajaa vastaan.

 

– Pelattiin täsmälleen suunnitelman mukaan. Joukkuepuolustus oli hyvin kasassa ja saimme hyökkäyksessä onnistumisia laajalla rintamalla, summasi ottelun ratkaisun Katajan hahmoihin kuulunut Sami Lehtoranta (11/11).

 

Kataja nylki Karhun turkin pelin jokaisella osa-alueella. Lehtoranta ja Jeremy Price (11/10) hakivat levypallot tehokkaasti kouriinsa, vaikka Karhu onnistuikin kaunistelemaan levypallolukemia viimeisen jakson hyökkäyslevypallopelillään. Puolustuspäässä Kataja puristi toisen jakson paikkapuolustuksellaan Karhun ruuvipenkkiin, josta kauhajokelaiset eivät onnistuneet missään vaiheessa irrottautumaan.

 

Katajan hyökkäyspään moottoreina hyrräsivät amerikkalaiset Jared Newson (13/7) ja B.A. Walker (17/1/3 syöttöä), joiden ajot viipaloivat Karhun ottelun edessä passivoituneen puolustuksen riekaleiksi. Pirteästi pelasi myös Ilpo Pehkonen (7/2), joka paimensi Karhun Clevin Hannahista (9/4) aran ja onnistui hyvin kaukoheitoissaan.

 

– Paikkapuolustusta emme ole harjoitelleet juuri ollenkaan, mutta tiesimme täsmälleen, miten paikka toimii. Jokaiselle pelaajalle on annettu henkilökohtainen tehtävä, ja jos jokainen on ajan tasalla, puolustus voi toimia juuri näin hyvin, analysoi Pehkonen.

 

Karhu hukkasi etsikkoaikansa

 

Vaikka Karhu näytti jäävän täysin joensuulaisten jalkoihin välierän toisella kymmenminuuttisella, joukkueella oli etsikkoaikansa palata takaisin peliin heti tauon jälkeen, kun Katajan korinalusjaoston edustajat Sami Lehtoranta ja Jeremy Price saivat neljännet virheensä peräjälkeen.

 

Pohjanmaalaiset hakivat määrätietoisesti korintekopaikkaa lähietäisyyksiltä, mutta joensuulaiset hallitsivat hermopelin ja pitivät johtonsa vähintään 11 pisteessä. Kataja johti ottelua parhaimmillaan 24 pisteellä lukemissa 65–41. Katajan johtoaseman jäädyttämistä avitti myös Karhun sysimusta heittopäivä: 25 kolmen pisteen heittoyritystä, neljä sisään.

 

– Meillä oli täydet mahdollisuudet palata peliin mukaan. Saimme vastustajan hyökkäyspelaamisen kohtuullisen hyvin koriin kolmannella jaksolla ja viimeistelimme pari kovaa layupia sisään, mutta kun heitto ei uppoa, niin se ei uppoa, harmitteli Karhun päävalmentaja Ari Tammivaara.

 

Karhu elää kauden hyvän alkupuoliskon jälkeen hienoisessa alavireydessä. Joukkueen tavallisesti luotettavat amerikkalaiset Clevin Hannah, Kelly Beidler (6/8/3 syöttöä) ja Todd Hendley (10/5) olivat lauantaina harvinaisen vaisuja.

 

– Tämä oli kolmas perättäinen ottelu, jossa jäimme alle 30 pisteen ensimmäisellä puoliskolla. On hyvä kysymys, mistä se johtuu. Jostain syystä meillä on vain ollut vaikeaa, Tammivaara huokaisi.

 

Karhun pelaajista ainoa omalle tasolleen yltänyt oli Vesa Mäkäläinen (14/6), joka piti avauspuoliskon onnistumisillaan joukkuettaan pelissä mukana. Tauon jälkeen Katajan puolustus sai Mäkäläisen kuriin muun joukkueen ohessa.

 

Toijala tyytyväinen omiinsa

 

Katajan päävalmentaja Jukka Toijala oli omiensa puolustuspään näytöksen jälkeen hyvillään, mutta samalla loi vakavan katseen sunnuntaihin.

 

– Pelasimme viimeksi keskiviikkona ja seuraava ottelu on huomenna, eli ottelutahti on tiivis. Pelaamme kahdeksan miehen rotaatiolla ja totta kai nousee esille kysymys siitä, miten energiat riittävät, Toijala mietti.

 

– Kuitenkin pitää olla ylpeä siitä, että pelaamme tällä joukkueella kolmannen kerran kolmannessa perättäisessä finaaliottelussa kaksi Cupia ja yksi SM-finaalisarja mukaan lukien. Nyt teemme kaikkemme sen eteen, että pystymme puolustamaan mestaruuttamme huomenna, Toijala jatkoi.

 

Toijala oli erityisen tyytyväinen tapaan, jolla Kataja piti konseptinsa koossa kolmannella jaksolla Pricen ja Lehtorannan virhevaikeuksien aikana.

 

– Meillä oli olemassa suunnitelma sitä varten, jos isot miehemme joutuvat virhevaikeuksiin. Meitä koeteltiin, mutta puolustuksemme pysyi kasassa ja miehet kentällä. On selvää, että tämän tason otteluissa tuomarit valitsevat oikeutetusti hivenen tiukemman linjan, emmekä ehkä olleet täysin valmistautuneita siihen tänään.

 

Joensuun Kataja kohtaa sunnuntaina Nilan Bisonsin ja Tampereen Pyrinnön välisen välieräottelun voittajan.

 

 

Joensuun Kataja – Kauhajoen Karhu 67–52 (19–18, 40–26, 58–41), miesten Suomen Cupin välieräottelu, Tampere 21.1.2012

 

Kataja: B.A. Walker 17/1/3 syöttöä, Jared Newson 13/7, Sami Lehtoranta 11/11, Jeremy Price 11/10, Ilpo Pehkonen 7/2, Petri Virtanen 4/3/3 syöttöä/3 riistoa, Antti Kanervo 4/1, Lasse Hintsala 0/0.

 

Karhu: Vesa Mäkäläinen 14/6, Todd Hendley 10/5, Clevin Hannah 9/4, Kelly Beidler 6/8/3 syöttöä, Henri Hirvikoski 5/2, Aleksi Huuskonen 5/0, Ilkka Vuori 3/4, Eldar Skamo 0/5, Jussi Eskola 0/0.

 

Lisätietoja: Ottelutilastot


 
25.1.2020 22:05 Suomen Cup

Suomen Cupin finaali tarjosi huiman jatkoaikatrillerin, Seagullsille seurahistorian ensimmäinen mestaruus

Helsinki Seagulls ja Vilpas Vikings taistelivat Suomen Cupin mestaruudesta pitkän kaavan mukaan Töölön Kisahallissa. Kotijoukkue vei trillerin nimiinsä jatkoajan jälkeen 94-93 huiman koripalloillan pääteeksi.

24.1.2020 13:20 Suomen Cup

Ennakko: Kaksi parasta taistelee mestaruudesta, Vilpas lähtee kiusaamaan Seagullsia cup-finaaliin

Lauantaina pelattavassa Suomen Cupin finaalissa kohtaavat Korisliigan kaksi parasta joukkuetta, kun sarjakärki Helsinki Seagulls isännöi viime vuoden cup-mestari Vilpas Vikingsiä.

28.11.2019 14:31 Suomen Cup

Miesten Suomen Cupin puolivälieräparit ovat selvillä

Suomen Cup -joukkueiden valintatilaisuus järjestettiin tänään Helsingissä. Korisliigan runkosarjan kärkinelikon joukkueet valitsivat paremmuusjärjestyksessä vastustajansa joulukuussa pelattavaan puolivälierävaiheeseen.

23.11.2019 20:57 Pääjuttu

Suomen Cupien kahdeksikot selvillä – Puolivälieräparit valitaan torstaina

Sekä naisten että miesten Suomen Cupin finaalin voittaja saa kymmenen tuhannen euron ja hävinnyt kolmen tuhannen euron rahapalkinnon.

18.3.2019 16:53 Pääjuttu

Vilpas-leirissä iloitaan cup-voitosta, katseissa siintää jo Pantteri-jahti

Tuoreen Suomen Cup -mestarin Vilppaan joukkueenjohtaja Keijo Poutiaisen mukaan yksi kauden tavoitteista on saavutettu. Katseet siintävät keväässä ja toukokuussa, kun taistelu Pantteri-patsaasta huipentuu.

16.3.2019 22:08 Korisliiga

Vilpas juhlii historiansa ensimmäistä Suomen Cupin voittoa

Vilpas kaatoi Suomen Cupin finaalissa Tampereen Pyrinnön voittaen seurahistorian ensimmäisen cup-pokaalin lukemin 106-93. Vilppaan Jack Gibbs oli finaalin pistetykki 31 pisteellä.

16.3.2019 10:19 Pääjuttu

Vilpas iskee illalla Tampereen Pyrinnön kimppuun Suomen Cup -finaalissa

Suomen Cupin finaalissa kohtaavat Korisliigan ykkönen Vilpas sekä parhaillaan tiukasti kolmatta sijaa miehittävä Tampereen Pyrintö. Joukkueiden tie finaaliin on ollut erilainen, mutta myös yhtäläisyyksiä löytyy.

15.3.2019 07:53 Pääjuttu

Sami Toiviaisen Pyrintö ison haasteen edessä: ”Vilpas on sarjan paras joukkue”

Tampereen Pyrintö ja Vilpas iskevät lauantaina yhteen Suomen Cupin finaalissa. Finaalin kotijoukkueen päävalmentaja Sami Toiviainen on innoissaan, että kauden keskellä on mahdollisuus voittaa jotain suurempaa.

14.3.2019 14:51 Korisliiga

Juho Nenonen odottaa kovaa cup-huipennusta: ”Hienoa päästä pelaamaan finaalia ”

Tampereen Pyrintö isännöi lauantaina pelattavaa Suomen Cup -finaalia, jossa se kohtaa Vilppaan. Vierasjoukkueen Juho Nenonen odottaa finaalista tiukkaa vääntöä ja innostuu mahdollisuudesta pelata cup-pokaalista kesken Korisliigan runkosarjan.

15.11.2018 13:00 Suomen Cup

Suomen Cupin ensimmäinen kierros lähes pelattu – tässä ovat toisen kierroksen parit

Koripallon Suomen Cupissa ensimmäinen kierros on pelattu yhtä ottelua lukuun ottamatta. Kaikki 1. kierroksen joukkueet selvisivät 2. kierrokselle, jossa 1. kierroksen voittajat kohtaavat toisensa ja häviäjät toisensa ottelukaavion mukaisesti.

23.10.2018 15:35 Suomen Cup

Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen ohjelma vahvistettu

Miesten I divisioona A:n JBA ja FoKoPo avaavat tämän vuoden Cupin viikon päästä.

11.10.2018 12:00 Suomen Cup

Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen otteluparit arvottu – mukana 16 joukkuetta

Koripallon Suomen Cup palaa ohjelmistoon seitsemän vuoden tauon jälkeen. Ensimmäiset ottelut pelataan 10. marraskuuta mennessä.

18.9.2018 15:48 Suomen Cup

Suomen Cup palaa koriskartalle alkavalla kaudella 2018–19

Osallistuminen Suomen Cupiin on vapaaehtoista ja avoin joukkueille, jotka osallistuvat kuluvalla kaudella Koripalloliiton sarjatoimintaan.

3.2.2013 18:00 Suomen Cup

Pyrintö sai revanssin Bisonsista LiigaCupin finaalissa

Viime keväänä Korisliigan välierässä Nilan Bisonsin jalkoihin jäänyt Tampereen Pyrintö sai maukkaan revanssivoiton loimaalaisista sunnuntaina LiigaCupin finaalissa. Pyrintö piti Bisonsin syömähampaat tehokkaasti aisoissa ja huokui nälkää sekä taistelutahtoa matkallaan maukkaaseen 78–73 (41–37)-voittoon.

2.2.2013 20:45 Suomen Cup

Pyrintö vahvan alun turvin Bisonsin seuraksi LiigaCupin finaaliin

Korisliigan LiigaCupin sunnuntaisessa finaalissa pelataan viime kevään kiihkeän välieräsarjan tunnelmissa, kun Tampereen Pyrintö selvitti tiensä viikonlopun huipentumaan kukistettuaan Kauhajoen Karhun välierässä 78–73 (42–30). Karhu kuroi Pyrinnön 22 pisteen johtoaseman umpeen neljännellä jaksolla, mutta Carl Lindbomin kolmoset palauttivat tamperelaisille tarvittavan turvavälin.

2.2.2013 17:45 Suomen Cup

Bisons jylläsi vahvan kolmannen jakson turvin LiigaCupin finaaliin

Hallitseva miesten Suomen mestari Nilan Bisons pelaa sunnuntaina LiigaCupin mestaruudesta. Korisliigan runkosarjassa seitsemän perättäistä voittoa edellisistä otteluistaan hakenut KTP johti lauantain välierää vielä tauolla, mutta Bisons vei kolmannen jakson alun murskaavasti 22-6 ja piti lopulta KTP:n takanaan lukemin 100–91 (44–46).

1.2.2013 09:12 Suomen Cup

LiigaCup-ennakko: huippuvireinen KTP hakee mestari-Bisonsin päänahkaa

Hallitseva Suomen mestari Nilan Bisons kohtaa lauantaina pelattavassa miesten LiigaCupin välieräottelussa kanssaan liigaa johtavan KTP:n. Kotkalaiset lähtevät horjuttamaan mestaria seitsemän ottelun voittoputkessa, kun taas kotijoukkueena otteluun lähtevä Bisons luottaa täsmäaseidensa purevan myös Pyynikillä.

31.1.2013 12:00 Suomen Cup

LiigaCup-ennakko: Jatkuuko Karhun yliote Tampereen Pyrintöä vastaan?

Tampereen Pyrinnön vuodenvaihteen voittoputki petasi LiigaCupin Final Fourin tapahtumapaikaksi Pyynikin Palloiluhallin. Liigakauden puolessavälissä Korisliigaa johtanut Pyrintö on viime viikkoina saanut takapakkia avainpelaajien loukkaantumisesta johtuen ja seuraava vahva haaste odottaa lauantaina LiigaCupin välierässä, kun tamperelaisia vastaan asettuu Pyrinnön kahdesti tällä kaudella kukistanut Kauhajoen Karhu.

22.1.2012 Suomen Cup

Kataja selätti Pyynikki-pelkonsa Cupin finaalissa

Joensuun Katajan pitkä kuiva kausi Pyynikin Palloiluhallilla päättyi sunnuntai-iltana komeimmalla mahdollisella tavalla. Viime kevään ratkaisevassa finaaliottelussa täysromahduksen Pyrintöä vastaan kärsinyt Kataja hallitsi Cupin finaalia lähes täydet 40 minuuttia ja pääsi juhlimaan toista perättäistä Cup-kultaansa lukemin 78–68 (39–27).

21.1.2012 Suomen Cup

Williams ja Lowe johtivat Pyrinnön rutiinilla finaaliin

Loimaalaisen Nilan Bisonsin yliote Tampereen Pyrinnöstä ei ulottunut enää joukkueiden kauden kolmanteen kohtaamiseen. Hurjalla energiatasolla esiintynyt Pyrintö hallitsi kenttätapahtumia Suomen Cupin välieräottelussa täyden 40 minuutin ajan ja eteni amerikkalaiskonkareiden Damon Williamsin ja Kenneth Lowen koreilla finaaliin pistein 51–64 (25–36).

Näytä lisää vastaavia