Katsojan opas: Mikä ihmeen pick and roll?

23.4.2020 08:51 Koripallon katsojan oppaan päivitetyssä versiossa tutustumme koripallon peruspeleihin. Ensimmäisellä kerralla vuorossa on legendaarinen pick and roll, jota käydään lävitse Teemu Rannikon videoiden kautta opastajanaan tuore Suomen nuorten maajoukkueiden päävalmentaja Juha Sten.

Pick and roll on koripallohyökkäyksen peruspeli, jossa pallonkäsittelijälle asetetaan skriini (pick), jonka jälkeen skriinintekijä liikkuu kohti koria (roll) saadakseen pallon. Perustaltaan tarkoituksena on luoda skriinin kautta hyökkäykselle hetkellinen etu, johon puolustus joutuu reagoimaan.

Yleensä pallonkäsittelijänä on joukkueen pelinrakentaja ja skriinintekijänä joukkueen sentteri. Jos sentterin puolustaja ja pelinrakentajan puolustaja vaihtavat skriinin, niin se yleensä luo hyökkäykselle edullisia mismatch-tilanteita, joissa joko nopea pelaajaa pääsee hyökkäämään hidasta pelaajaa vastaan tai lyhyempi pelaajaa joutuu painimaan korin alla isomman sentterin kanssa.

Tämän vuoksi puolustukset ovat kehittäneet moninaisia keinoja, joilla mismatchit vältetään. Yksi yleisimmistä on, että skriinintekijän puolustaja astuu hetkeksi (hard hedge) skriinin takaa pallonkäsittelijän eteen pysäyttääkseen hänen liikkeensä ja pelatakseen aikaa hänen alkuperäiselle puolustajalleen. Heti pysäytettyään tai pakotettuaan pallonkäsittelijän nappaamaan pallon käteensä, hän juoksee nopeasti alkuperäisen puolustettavansa perään.

Hyökkäykset ovat myös oppineet purkamaan erilaisia puolustusmuotoja tehokkaasti. Sen takia nykykoripallossa suositaan liikkuvia kaksimetrisiä puolustajia, jotka pystyvät puolustamaan monia eri pelipaikkoja, jotta vaihtamisesta ei synny turhan suurta etua hyökkäykselle.

Pick and rollin onnistuminen riippuu pitkälti pallonkäsittelijän taidoista. Pallonkäsittelijän pitää nopeasti tunnistaa tilanne, vastustajan puolustustapa ja tehdä valinta joko omasta heitosta, syötöstä rollaajalle tai toiselle vapaalle joukkuekaverille. Suomen koripallohistorian yksi parhaimmista pelaajista tekemään näitä päätöksiä on Teemu Rannikko, jonka taidonnäytteitä käytämme tässä artikkelissa.

Jos haluat hidastaa klippejä, niin voit tehdä sen suoraan YouTubessa: Settings → Playback speed.

– Ensimmäisessä tilanteessa Teemu heittää suoraan rytmistä kaksi pistettä puolustajan ollessa skriinin jälkeen kaksi metriä jäljessä ja ison pelaajan puolustajan tippuessa kohti koria. Luonnollisesti jos Teemusta jää skriinitilanteessa jo kaksi metriä jälkeen, on sen jälkeen ainoa vaihtoehto laittaa kädet ristiin ja toivoa parasta, Sten avaa.

– Teemun puolustaja haluaa nyt välttää osumasta skriiniin, ja menee skriinin alitse. Tämä luonnollisesti jättää Teemulle mahdollisuuden heittää kolmen pisteen heiton puolustajan ollessa siitä auttamatta myöhässä. Teemu osaa heittää.

– Viimeisessä Teemu pääsee ajamaan kolmen sekunnin alueelle, ja ison pelaajan puolustajan on reagoitava Teemun ajoon. Tällöin iso pelaaja jää hetkellisesti yksin tai pientä pelaajaa vastaan korin alle. Huomioitavaa on myös, että Teemu on jo pystynyt luomaan edun ennen skriiniä, joten iso pelaaja ei tässä odota skriiniä osumista vaan ns. slippaa kohti koria jo ennen kontaktia.

– Ison pelaajan puolustaja tulee Teemua vastaan eikä halua antaa samaa hyppyheittoa Teemulle kuin näimme ensimmäisessä videoklipissä. Tämä jättää hetkellisesti ison pelaajan vapaaksi hänen rollatessaan kohti koria. Merkittävää on myös, miten paljon Teemun puolustaja on myöhässä jo silloin, kun Teemu saa pallon. Teemu saa siis taas luotua suurimman edun jo pallottomana!

– Ison pelaajan puolustaja yrittää nyt pysäyttää Teemun liikkeen kohti koria saaden Teemun ottamaan pallon käteen, mutta samalla korin alle ja laitaan syntyy hetkellisesti 2-1-tilanne. Teemu harhauttaa katseellaan syöttääkseen pallon laitaan vapaalle pelaajalle, ja samalla iso pelaaja vapautuu korin alla puolustajan astuessa Teemun miinaan.

- Pick and roll on erittäin tehokas ja käytetty myös puolinopeassa hyökkäyksessä. Tällöin ison pelaajan puolustaja on usein myöhässä skriinitilanteesta juostessaan yleensä ensiksi kohti omaa koria, ja lisäksi muu puolustus on harvoin ehtinyt täysin organisoitua optimaalisiin asemiin. 

– Klipissä ison pelaajan puolustaja pysäyttää Teemun ja laitapelaajan puolustaja estää nyt ison pelaajan rollin, mutta samalla jättää oman pelaajansa laitaan hetkellisesti vapaaksi. Tämän lift-syötön jälkeen pelaajalla on usein mahdollisuus heittää tai ajaa korin alta kovaa vauhtia lähestyvää puolustajaa vastaan. Tässä esimerkissä laidassa oleva pelaaja antaa hyvän syötön isolle pelaajalle, mutta myös ajo keskustaan olisi ollut hyvä valinta. Vaikka Teemu ei tästä saa merkintää tilastoihin, hänen oikea-aikainen syöttönsä liftiin luo merkittävän edun joukkueelle. 

Pick and pop

Pick and pop on eräänlainen variaatio klassisesta pick and roll -pelistä. Sen sijaan, että hyökkääjä rollaa kohti koria, niin hyökkääjä liikkuu (pop) vapaaseen tilaan saadakseen pallon heittopaikkaan.

Erityisesti heittotaitoiset isot pelaajat kuten Juho Nenonen käyttävät tätä versiota saadakseen vapaita heittopaikkoja kolmen pisteen kaaren takaa.

– Tässä Nenosen puolustajalla on pitkä matka palata takaisin Nenoseen saadessaan ensin Teemun ja pallon pysäytettyä skriinin jälkeen. Kun vielä seuraava pelaaja kaarella on Mikko Koivisto, ei häntäkään ole mukava jättää kolmen pisteen taakse vapaaksi ja lähteä automaattisesti auttamaan… Juhohan olisi voinut heittää tuosta suoraankin, mutta halusi tapansa mukaan vähän tyylitellä. Sten nauraa.

- Tässä Lahti Basketball koittaa vaihtaa skriinitilanteen, joskin puolustajat kommunikoivat tilanteen vähän myöhässä, jolloin Nenoselle jää hetki aikaa heittää häntä lähestyvää takamiehen puolustajaa vastaan. Vaihtaminen on usein nähty tapaa puolustaa isoja pelaajia, jotka ovat erinomaisia kolmen pisteen heittäjiä.

 

Ehdota nimeä hankkeelle – Koripalloliitto pyrkii parantamaan ottelutapahtumien ilmapiiriä

Koripalloliitto käynnistää valtakunnallisen hankkeen, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä ja tuottaa seuroille työkaluja epäasiallisen käytöksen kitkemiseen.

2.3.2017 Katsojat

Osallistu Veikkauksen Korisliiga-kyselyyn, voit voittaa otteluliput

Kaikkien Veikkauksen Korisliiga-kyseluun vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan 5 x 2 lipun pakettia vapaavalintaisen korisliigajoukkueen otteluun.

29.9.2016 Katsojat

Korisliiga-kauden 2016-17 infopaketti

Korisliiga-kausi alkaa muutaman päivän kuluttua. Millaisilla kokoonpanoilla joukkueet ovat alkavalla kaudella liikeellä, ja kuka siirtyi kesän aikana muihin maisemiin? Miten Korisliiga pelataan, koska pelataan ja missä? Ei hätää – vastaukset kysymyksiin ovat vain parin klikkauksen päässä.

Kymmenelle joukkueelle liigalisenssit miesten ja naisten Korisliigoihin

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikkoja pelikaudelle 2016/17. Liittohallituksen päätöksien ja sarjalisenssiyksikön esitysten mukaisesti Korisliiga ja Naisten Korisliiga pelataan ensi kaudella kymmenen joukkueen sarjoina. Samalla vahvistettiin Korisliigojen pelitavat kaudella 2016/17.

4.10.2015 Katsojat

Fanseat.com näyttää kaiken – Korisliiga näyttävästi myös Ylellä ja ISTV:llä

Korisliiga-kausi on lähtenyt lennokkaasti liikkeelle ja sarja on näyttävästi esillä myös eri kanavissa. Elisa Viihteen operoima Fanseat.com näyttää kauden kaikki liigaottelut 7,99 euron kuukausihintaan. Lisäksi Yle ja ISTV ovat mittavasti mukana Korisliiga-kauden esittämisessä. Yle esittää ensimmäisen Korisliiga-makupalan, Helsinki Seagulls – Bisons Loimaa, sunnuntaina 4.10. klo 16:30.

3.10.2015 20:33 Katsojat

Lokakuun KORI-lehti luettavissa netissä

Perjantaina 2.10. Ilta-Sanomien välissä ilmestynyt KORI-lehti on nyt luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Lehdessä pureudutaan käynnistyneeseen Korisliiga-kauteen kymmenen pelaajan haastattelukokonaisuudella.

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä perjantaina 2.10.

Perjantaina 2.9. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan viikonloppuna käynnistyvään Korisliiga-kauteen, jonka kunniaksi lehdessä on kymmenen pelaajan haastattelukokonaisuus.

29.9.2015 Katsojat

Korisliiga-kauden 2015-16 infopaketti

Korisliiga-kauden alkuun on enää muutama päivä. Millaisilla kokoonpanoilla joukkueet ovat liikkeellä? Kuka siirtyi kesällä ja mihin? Miten Korisliiga pelataan? Milloin pelataan ja missä? Ei hätää – vastaukset ovat parin klikkauksen päässä.

21.7.2015 15:00 Yhteistyökumppanit

Korisliigan sarjaohjelma kaudelle 2015/2016 julkaistu

Korisliigan kauden 2015/2016 jahti Pantteri-patsaasta pyörähtää käyntiin lauantaina 3. lokakuuta kahdella ottelulla, kun Lapuan Korikobrat mittelee Pohjanmaan herruudesta Kauhajoen Karhua vastaan ja Salon Vilpas saa isännöitäväkseen Tampereen Pyrinnön. Sunnuntaina 4. lokakuuta taas Helsinki Seagulls saa vieraakseen Bisons Loimaan Helsingin Jäähallissa pelattavassa ottelussa. Samana päivänä sarjanousija BC Nokia saa ensikasteensa Korisliigaan kotipelissään KTP-Basketia vastaan.

15.6.2015 Pohjoinen alue

Koripalloliitto myönsi sarjalisenssit pääsarjoihin, vahvisti pelitavat

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt sarjapaikkoja pelikaudelle 2015-16. Maanantai-iltana Helsingissä kokoontunut liittohallitus sekä Koripalloliiton sarjalisenssiyksikkö myönsivät kymmenen sarjalisenssiä Korisliigaan, kahdeksan miesten Divisioona A:han, peräti 14 Divisioona B:hen ja yhdeksän sarjalisenssiä Naisten Korisliigaan sekä kymmenen naisten I divisioonaan. Samalla liittohallitus vahvisti pelikauden 2015-16 sarjaformaatit.

Näytä lisää vastaavia