”Koperin ihme” jäänyt ikiajoiksi Susijengin mieliin

28.2.2022 14:18 Susijengi selviytyi ensimmäisiin EM-kisoihinsa kuuteentoista vuoteen vuonna 2011, jolloin kisat pelattiin Liettuassa. Kaksi vuotta myöhemmin joukkue suuntasi seuraaviin EM-kisoihinsa Slovenian rantakaupunki Koperin alkulohkoon. Susijengille ei ennakkokaavioissa povattu kummoista menestystä, mutta sen sijaan Koperissa nähtiin historiallinen koripalloviikko.

Tuplajatkoaikavoitto Venäjästä on Suomen koripallon lähihistorian ikimuistoisimpia hetkiä. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengi aloitti kisansa ottelulla hallitsevaa olympia- ja MM-hopeamitalistia Turkkia vastaan ja osoitti repivällä ja raatelevalla susipuolustuksellaan pystyvänsä kaatamaan jättiläisiäkin.

Vaikka susien ruuti oli märkää (pelitilanneheitot 19/61), kävi sinivalkoinen karkumatka parhaimmillaan yhdeksässätoista pisteessä tilanteessa 28–47. Turkki pelotteli vielä päätösneljänneksellä, kunnes Sasu Salinin and one -kori varmisti 55–61-yllätysvoiton.

- Saattaa olla, että tämä on maajoukkueurani isoin voitto – ainakin yksi isoimmista, ja olen ollut sentään mukana vuodesta 1997, tiivisti ajatuksensa Teemu Rannikko.

Koperin alkulohkon toisessa ottelussa Susijengiä vastaan asettui rakas paikallisvastustaja Ruotsi kahden NBA-miehensä Jonas Jerebkon ja Jeffery Taylorin johdolla.

Jerebko ja Taylor olivat pelin avausneljänneksellä elementissään, kunnes saivat varjoikseen Shawn Huffin ja Tuukka Kotin. Kun Ruotsin tähtikaksikon peli alkoi sakata, rallatteli Susijengi lopulta vaivattomasti 81–60 (48-31) -voittoon Gerald Lee Juniorin johdettua tietä neljällätoista pisteellä ja Kimmo Muurisen raivotessa kaksitoista pistettä.

- Tämä oli ainoa ottelu turnauksessa, jossa meitä voitiin pitää ennakkosuosikkina. Me tulemme jatkamaan samalla mentaliteetilla kuin tähänkin asti kunnioittaen ihan jokaista vastustajaa, päävalmentaja Henrik Dettmann latasi.

Bonifika Arena täyttyi ääriään myöten täyteen, kun Susijengi otti alkulohkon kolmannessa ottelussaan mittaa Italiasta. Paikalle oli saapunut susifanien lisäksi runsain mitoin italialaisia läheisestä Triesten kaupungista.

Liikkuva ja hiertävä Italia keskittyi ottelussa Suomen pelinrakennuksen eliminointiin, ja vaikka susipuolustus toimi mainiosti, hyökkäyspäässä ongelmia kertyikin rutkasti: Susijengin kakkoset upposivat 40% tarkkuudella ja kolmoset vain 11-prosenttisesti. Italia katkaisi Suomen voittokulun luvuin 62–44 (31–28).

- Jengi alkoi nauraa kopissa, kun valmentaja tuli pöytäkirja kädessään sisään ja sanoi, että heitimme tänään kolmoset 3/26. Sellaisia päiviä tulee. Huomenna on uusi päivä ja silloin uppoaa, 22-vuotias Sasu Salin hymyili.

Italia-tappion jälkeen Susijengi lähti raskaalla jalalla fyysistä olympiapronssimitalistia Venäjää vastaan ja oli taipumassa varsinaisella peliajalla, kunnes Shawn Huff löysi heittovireen ja alkoi tuoda joukkuettaan takaisin iskuetäisyydelle.

Hidastempoisesta painimatsista kehkeytyi lopulta kaksine jatkoaikoineen suomalaisen koripallon legenda Hanno Möttölän ja Sasu Salinin viime hetkien kolmosineen ja Gerald Lee Juniorin donkkeineen.

Susijengin riemua 86–83 (31–30, 67–67, 75–75) -voiton jälkeen kuvasti pilke Hanno Möttölän silmissä, kun hän nosti Teemu Rannikon karhunhalaukseensa.

- Tästä syystä minä pelaan koripalloa! Välillä oli vaikeaa, mutta päät eivät painuneet missään vaiheessa. Ihan uskomaton koko joukkueen voitto, kapteeni Hanno Möttölä ylisti.

Koperin alkulohkon viimeisessä ottelussa Susijengi lähti rohkeasti haastamaan selkeää ennakkosuosikkia Kreikkaa. Läpi kisojen heittopelinsä kanssa tuskaillut Petteri Koponen syttyi ottelussa liekkeihin.

”Kangasalan jätin” Antti Nikkilän järeistä skriineistä tilaa hakenut Koponen laukoi kolmen pisteen kaaren takaa sydämensä kyllyydestä. Vaikka Kreikka yritti tuplata ja träpätä Koposta minkä pystyi, NBA-varattu Susijengi-tähti keräsi 29 pistettä ja jätti hallitsevan Euroliigan MVP:n Vassilis Spanoulisin täysin varjoonsa.

Susijengi keräsi neljännen alkulohkovoittonsa pistein 86–77 (36–35).

- Olen henkilökohtaisesti ollut heittopelini kanssa tukossa koko turnauksen ja sain viimein pelini kulkemaan. Olemme onnistuneet voittamaan pari peliä karmeilla heittoprosenteilla, nyt oli kiva voittaa näin, Koponen hymyili.

Susijengi ja Slovenia kohtaavat MM-jatkokarsintaottelussa Koperissa maanantaina 28.2. Suora ottelulähetys käynnistyy Nelosella klo 18.30 Suomen aikaa.

 
25.5.2022 10:58 Pääjuttu

Susijengin III MM-karsintaikkunan kutsulistassa 21 nimeä, haastajamaajoukkueen pelaajilla näytön paikka kesäkuussa

Kaikkiaan 21 pelaajaehdokasta on saanut kutsun Susijengin kesä-heinäkuun MM-karsintaikkunaan. Vastaavasti 22 pelaajasta koostuva miesten haastajamaajoukkue saa näytön paikkansa kesäkuun leirityksen aikana.

23.5.2022 10:36 Susijengi

Susijengillä tiedossa superkesä – EM-kisat, MM-karsintaa ja valmistavia maaotteluita

Kaksi pandemiavuotta ovat enää muisto vain ja kansainvälinen huippukoripallokalenteri täyttyy tapahtumista alkavana kesänä 2022. Ennen syyskuun kauan odotettuja EM-kisoja Susijengi pelaa niin MM-karsintaa kuin valmistavia maaotteluita sekä ulkomailla että kotimaan kamaralla.

2.3.2022 14:11 Susijengi

Henrik Dettmann: ”Olemme erinomaisessa tilanteessa”

Vuosikymmenten taivaltaan Susijengin päävalmentajana päättävä Henrik Dettmann, 63, antoi leveän hymyn nousta kasvoilleen maanantai-iltana Koperissa hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian kaaduttua toisen perättäisen kerran. Jo vuosia Dettmann on puhunut Susijengin valoisasta tulevaisuudesta, ja nyt tehdyn työn sato alkaa näkyä myös muille.

1.3.2022 10:14 Susijengi

Kroatia haki avausvoittonsa, Susijengi yksin lohkokärjessä

Susijengi kohosi ylhäisenä yksinäisenä FIBA:n MM-karsintalohko C:n kärkeen kukistettuaan helmikuun karsintaikkunassa hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian kahdesti. Lohkon toisessa ottelussa toistaiseksi voitoton Kroatia haki tuplajatkoajalla vierasvoiton Ruotsista tehden lohkon tilanteesta vielä avoimen MM-jatkokarsintapaikkojen kannalta.

28.2.2022 21:36 Susijengi

Susijengi teki suomalaista palloiluhistoriaa – Euroopan mestari Slovenia kaatui jo toisen perättäisen kerran

Susijengi otti jättimäisen harppauksen kohti vuosien 2022–23 MM-jatkokarsintaa kukistamalla hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian jo toisen kerran. Sasu Salin liekitti Susijengin 21 pisteen johtoon avauspuoliskolla, ja kun Slovenia kiri lopussa kantaan, varmistivat Ilari Seppälän ja Elias Valtosen onnistumiset Suomelle 79–83 (31–52) -vierasvoiton.

27.2.2022 12:26 Susijengi

Lassi Tuovi: ”Slovenia kiristää varmasti ruuvia”

Perjantai-iltana Espoo Metro Areenalla Susijengi vei ja olympianelonen Slovenia vikisi. MM-karsinnat jatkuvat maanantaina vuoden 2013 EM-kisojen suomalaisittain ikimuistoisella alkulohkonäyttämöllä Koperin Bonifika Arenalla. Susijengin valmennusjohtoon kuuluvan Lassi Tuovin mukaan maanantaina on varmasti vastassa terävä Slovenia.

26.2.2022 16:55 Pääjuttu

Toijala ja Viro nitrovoittoon Puolasta

Susijengin valmennusjohdossa pitkään työskennellyt Jukka Toijala kohensi voittosarakettaan Viron peräsimessä perjantai-iltana, kun Toijalan komentama Viro päihitti Tallinnassa pelatussa MM-karsintaottelussa Puolan 75–71 (47–36). Susijengin edustamassa C-lohkossa Ruotsi siirtyi kärkeen kukistamalla Kroatian vieraskentällä.

25.2.2022 21:24 Susijengi

”Tulevaisuuden Susijengi” saalisti Euroopan mestarin hampaisiinsa

Hallitseva Euroopan mestari ja olympianelonen Slovenia ei saanut moottoriaan kertaakaan kunnolla käyntiin perjantai-illan MM-karsintaottelussa Espoo Metro Areenalla. Sasu Salin osui kaaren takaa seitsemän kertaa, 17-vuotias Miro Little hurmasi yleisön energiallaan ja joka ikinen penkiltä tullut pelaaja toi lisää energiaa Susijengin 86–76 (32–31) -voitossa.

25.2.2022 10:27 Susijengi

Susijengi ja Slovenia kohdanneet neljään kertaan arvokisakentillä

Perjantain MM-karsintaottelu Susijengin ja Slovenian maajoukkueiden välillä tulee olemaan historian kymmenes miesten maaottelukohtaaminen kahden maan kesken. Pelatuista yhdeksästä ottelusta Slovenia on voittanut kahdeksan. Arvokisakentillä joukkueet ovat kohdanneet neljästi, ja näistä kohtaamisista Susijengi on vienyt voiton kerran.

24.2.2022 22:01 Susijengi

Susijengi ja Slovenia nimesivät tusinansa perjantain MM-karsintaotteluun

Isäntäjoukkue Susijengi ja hallitseva Euroopan mestari Slovenia ovat nimenneet kahdentoista pelaajan miehistönsä perjantai-illan MM-karsintaotteluun Espoo Metro Areenalle. Susijengin riveissä nähdään myös yksi maajoukkuedebytantti 17-vuotiaan Miro Littlen muodossa.

24.2.2022 10:28 Susijengi

Euroopan mestari Slovenia pelaa ”iloisessa hurmoksessa”

Helmikuun MM-karsintaikkunassa Susijengiä vastaan asettuva hallitseva Euroopan mestari ja olympianelonen Slovenia on kuulunut kansainväliseen koripalloeliittiin jo vuosien ajan. Susijengin apuvalmentaja Lassi Tuovin mukaan joukkue pelaa ”iloisessa hurmoksessa”, joka perustuu pitkään yhteiseen historiaan ja maailmanluokan taitoon jokaisella pelipaikalla.

23.2.2022 10:24 Susijengi

Erik ja Alex Murphy: ”Motivaatio on tosi korkealla”

Susijengi on saanut ensimmäistä kertaa vuoteen koripalloilevat Murphyn veljekset Erikin, 31, ja Alexin, 28, vahvuuteensa. Vahvaa kautta Fukushima Firebondsissa pelaava kaksikko lensi sunnuntaina Japanista Helsinkiin ja uhkuu itsevarmuutta ennen tuplakohtaamista Euroopan koripalloeliittiin lukeutuvaa Sloveniaa vastaan.

22.2.2022 10:44 Susijengi

Remu Raitanen: ”Tiedän ihan täsmälleen, mitä jengi multa vaatii”

Korisliigan ehdoton kotimainen tehokärki tällä kaudella on ollut Remu Raitanen. 206-senttinen ja 24-vuotias ToPo-kasvatti palasi vuosi sitten Suomeen San Franciscon yliopistovuosien jälkeen ja on tällä kaudella siivittänyt KTP-Basketin mitalijahtiin. Ulkomaiden ammattilaiskentille tähtäävä Raitanen kärkkyy myös paikkaa MM-karsintajoukkueessa.

21.2.2022 11:04 Susijengi

Susijengin kuopus Miro Little: “Pääpaino pitää olla treenaamisessa”

Teini-ikäisiä pelaajia nousee Susijengin rinkiin viime aikojen otannan perusteella joka toinen vuosi, mutta alle täysi-ikäisiä pelaajia kerran parissa vuosikymmenessä. Viime vuodet HBA-Märskyä edustanut Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 193 cm, on ensimmäinen 17-vuotias maajoukkuerinkiin kutsuttu pelaaja yli 25 vuoteen.

16.2.2022 09:13 Susijengi

Slovenia nimesi joukkonsa helmikuun MM-karsintaikkunaan

Viime kesän olympialaisissa mitalipeleihin edennyt hallitseva Euroopan mestari Slovenia on nimennyt väkivahvan neljäntoista pelaajan listan helmikuun MM-karsintaikkunaan. Slovenia kohtaa Susijengin ensiksi perjantaina 25.2. Espoo Metro Areenalla ja perään maanantaina 28.2. kotikentällään Koperissa.

29.11.2021 10:55 Susijengi

Henrik Dettmannille 150. voitto miesten maajoukkueen peräsimessä

Suomen miesten koripallomaajoukkuetta jo neljällä vuosikymmenellä luotsannut Henrik Dettmann, 63, ylsi merkittävään tasalukuun sunnuntai-iltana Susijengin kaataessa MM-karsinnoissa Kroatian. Voitto oli Dettmannille jo 150. miesten maajoukkueen päävalmentajana.

29.11.2021 10:26 Susijengi

Slovenia karsintalohkon kärkeen puhtaalla pelillä

MM-karsintojen avausottelussaan Kroatian täpärästi kaatanut hallitseva Euroopan mestari Slovenia jatkoi voitokkaita otteitaan myöhään sunnuntai-iltana kaatamalla Ruotsin kotonaan Koperissa 94–89 (42–44). Slovenia johtaa MM-karsintalohko C:ta kahdella voitolla yhtä monesta ottelusta perässään yhden voiton hakeneet Ruotsi ja Susijengi.

28.11.2021 21:46 Susijengi

Maxhuni ja Salin pommittivat Susijengin avausvoittoon MM-karsinnoissa

Yli 5000 susifania sai tuulettaa täysin palkein sunnuntai-iltana Espoo Metro Areenalla, kun Edon Maxhuni ja Sasu Salin takasivat viime hetkien kolmosillaan Susijengille elintärkeän MM-karsintavoiton Kroatiasta. Pieni viisikko, uhrautuva joukkuepuolustus ja erinomainen kaukoheittopeli olivat sinivalkean voiton elementit 77–71 (34–34) -voitossa.

28.11.2021 12:04 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Koen olevani pelityyliltäni Jugo-koriksen edustaja”

Panokset ovat sunnuntai-iltana huipussaan, kun MM-karsintojen C-lohkon voitottomat joukkueet Susijengi ja Kroatia kohtaavat Espoo Metro Areenalla. Pallollisia pelaajia koko kentän paineella vartioivan Kroatian puristuksessa paljon vartijana on Susijengin kosovolaistaustainen pelinrakentaja Edon Maxhuni, 23, jolle Kroatia-koris on hyvin tuttua.

27.11.2021 12:00 Susijengi

Nuori Kroatia prässää, hiertää ja puskee päälle

Viime vuosina alavireisesti esiintynyt perinteinen eurooppalainen koripallovalta Kroatia pettyi kesällä jäätyään olympiakarsintojen kotiturnauksessaan rannalle NBA- ja Euroliiga-pelaajistaan huolimatta. Alkaneisiin MM-karsintoihin Kroatia on koonnut kasaan joukkueen, jonka syömähampaita ovat Hanno Möttölän mukaan aggressiivisuus, energisyys ja epäitsekkyys.

Näytä lisää vastaavia