Korisliiga-ennakko: Vilppaan uusi päävalmentaja Sami Toiviainen tietää, että ainoa järkevä tavoite on mestaruus

12.10.2020 08:14 Vilpas vaihtoi valmentajaa ja menetti Henri Kantosen kauas etelään, mutta kortit eivät pakasta lopu. Sami Toiviaisella on käytössään laaja ja tasapainoinen kokoonpano.

Sami Toiviainen on Korisliigan kokenein valmentaja. Hän on 587 ottelulla pääsarjahistorian neljänneksi eniten päävalmentajana toiminut valmentaja. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

Jos joukkue on jäänyt keskeytyneellä kaudella Korisliigan kärkipaikalle, olisi hölmön vaatimatonta tähdätä mihinkään muuhun kuin mestaruuteen. Salon Vilppaassa tämä tiedetään varsin hyvin.

– Aina pitää olla realisti, mutta kyllä se mestaruus näillä eväillä on ihan realistinen maali tähdätä. Runkosarjaakaan ei saa pelata ohi, vaan täytyy pitää mielessä mahdollisimman korkea sijoitus sielläkin, mutta tärkeintä on, että peli on keväällä sellaisessa kuosissa, että mestaruus on mahdollinen, kertoo uusi päävalmentaja Sami Toiviainen.

Tampereen Pyrinnöstä Saloon siirtynyt Toiviainen täyttää nyt roolissaan Ville Tuomiselta jääneet saappaat. Edeltäjä on jättänyt joukkueen varsin hyvään tilaan, eikä Toiviainen aio raivata sitä työtä pois vaan rakentaa enemmänkin valmiin perustan päälle.

– Olen viime kaudella valmentanut Vilpasta vastaan ja nähnyt, kuinka hyvää työtä Tuominen teki molemmissa päissä kenttää, niin enhän minä sieltä hyviä ominaisuuksia ala rikkomaan. Sieltä on otettu paljon, ja sekaan on lisätty mausteita omasta kirjastani aina sellaisissa paikoissa, joissa itse näen asiat vähän eri tavalla, Toiviainen kommentoi.

Joukkueen tämänhetkiseen kokoonpanoon Toiviainen on varsin tyytyväinen. Suomalaisten pelaajien osalta on tullut pieniä muutoksia, koska merkittävässä roolissa ollut takamies Henri Kantonen sai esityksillään lentolipun Ranskaan, ja amerikkalaisvahvistuksistakin kolme on vaihtunut. Nämä muutokset ovat kuitenkin kokonaiskuvassa varsin pieniä, joten millekään valtavalle sopeutumisoperaatiolle ei ole tarvetta.

Kantosen jättämän aukon täyttämisen kannalta on varsin tärkeää, että mukaan on saatu aiemmin HBA:ssa ja Kobrissa pelannut nuori lupaava pelinjohtaja Perttu Blomgren.

– Blomgren on esittänyt harjoituspeleissä hyvinkin kypsiä otteita. Hän saa Vilppaassa Teemu Rannikosta hyvän mentorin, Toiviainen toteaa.

Toiviainen ei odota Blomgreniltä heti kättelyssä mitään tähtitason esityksiä, mutta roolia on varmasti tarjolla, koska Rannikon peliminuutit kauden alussa ovat yhä epävarmoja. Taikurin terveydentila on sen verran hyvä, että hän pääsee mukaan kyllä pian, mutta Toiviaisen mielestä tässä tilanteessa ei kannata turhaan hätiköidä.

 Kyllä hän sieltä tulee taas pelaamaan, mutta olisimme suoraan sanoen tyhmiä, jos kiirehtisimme asiaa. Hän on niin tärkeä palanen pelissä, että odottaa mieluummin sitten vaikka liian pitkään, kunhan on kunnossa sitten, kun häntä eniten tarvitaan.

 

Kaikilla pelipaikoilla on parhaillaan varsin hyvä tasapaino. Myös tärkeässä kehitysvaiheessa oleva Aatu Kivimäki on vielä toistaiseksi Rannikon tavoin loukkaantuneiden listalla, mutta mitkään loukkaantumiset eivät aiheuta katastrofaalista uudelleenrakentamisen tarvetta. Muita vaihtoehtoja on aina valmiiksi tarjolla.

– Meillä ehkä kolmospaikka on ainoa sellainen haavoittuvainen. Mutta nykyisessä pelipaikattomassa koripallossa on vähän vaikea sanoa, että mikä nyt sitten ylipäätään edes on kolmospaikka. Jos tarve vaatii, siinä voi käyttää ihan hyvin Riku Lainetta ja Mikko Koivistoakin, Toivianen pohtii.

Joukkueet rakennetaan nykyään niin, että pelipaikkojen on tarkoituskin elää, ja tämä on myös Toiviaisen filosofia. Kokoonpanosta löytyvät takamiehet, isot miehet ja niin sanotut välimallin jätkät.

– Meidän pelitavassamme pitää pystyä pelaamaan monella eri paikalla. Niitä paloja sovitellaan niin kuin joukkueen kannalta tarve milloinkin on. Moniosaajat ovat arvossaan.

Vilpas 20-21 pähkinänkuoressa

Korisliiga käynnistyy 13.10., kun avausottelussa Seagulls kohtaa Kauhajoen. Kaikki Korisliigan ottelut ovat katsottavissa maksullisen Ruutu+-palvelun kautta. 

 
9.6.2021 14:50 Korisliiga

Osku Heinoselle kahden vuoden jatkosopimus Pyrintöön

Tampereen Pyrintö on solminut kahden vuoden jatkosopimuksen Osku Heinosen kanssa. Kokenut ja tarkkakätinen Heinonen aloittaa jo 12. kautensa Pyrinnön Korisliiga-joukkueessa.

7.6.2021 11:26 Korisliiga

Pyrinnölle merkittävä jatkosopimus, David Gonzalvez jatkaa Tampereella kevääseen 2023

Tampereen Pyrintö on solminut kahden vuoden jatkosopimuksen kapteeninsa David Gonzalvezin, 33, kanssa. Tuleva kausi on amerikkalaisen kuudes Korisliigassa.

3.6.2021 10:00 Susijengi

Matti Nuutinen nostaa tossut naulaan

Kolmet arvokisat, kahdet EM-karsinnat ja yhdet MM-karsinnat Susijengin sinivalkopaidassa pelannut likaisen työn tekijä ja kaksinkertainen Suomen mestari, kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 31, lopettaa koripallouransa.

2.6.2021 15:00 Mestarien liiga

Suomen mestari Vilpas lähtee Mestarien liigan karsintoihin

Keväällä ensimmäisen koripalloilun Suomen mestaruutensa voittanut Salon Vilpas on päättänyt osallistua syyskuussa Mestarien liigan karsintoihin. Mestarien liigan karsinnat pelataan 13.–17. syyskuuta. Arvonta suoritetaan heinäkuussa ja otteluohjelma varmistetaan heinäkuun viimeinen päivä.

2.6.2021 13:00 Suomen Cup

Koripallon Suomen Cup Ylelle pitkällä sopimuksella

Suomen Koripalloliitto ja Yle solmivat kolmivuotisen sopimuksen miesten ja naisten Suomen Cupin finaaliviikonloppujen tv-oikeuksista.

2.6.2021 08:34 Korisliiga

Korisliigassa ja Susijengissä debytoinut Remu Raitanen siirtyy KTP:hen

KTP-Basket ja Susijengin nuorempaan osastoon kuuluva Remu Raitanen solmivat 1+1-mallisen sopimuksen. 206-senttinen Raitanen esiintyi viime kesänä ensimmäistä kertaa Susijengin paidassa.

30.5.2021 14:12 Korisliiga

Aatu Kivimäki Tigers Tübingenin vahvuuteen

Kevään 2021 Suomen mestaruuden salolaiselle Vilpas Vikingsille ratkaisseiden pelaajien eliittiin ryminällä kohonnut karkkilalaislähtöinen Aatu Kivimäki, 23, siirtyy ensi kaudeksi Saksan kakkostasolle Pro A:han. Kivimäen uusi työnantaja on suomalaisen valmentajakaksikon Daniel Jansson-Hussain Dassouki luotsaama Tigers Tübingen.

25.5.2021 10:00 Korisliiga

Aalto, Luukkonen ja Salonen divisioonien parhaat pelaajat, Vilppaan Vihiniemi Vuoden seurajohtaja

Mikael Aalto valittiin I divisioona A:n parhaaksi pelaajaksi, I divisioona B:n paras oli Eemi Luukkonen. Naisten I divisioonan Vuoden pelaajaksi valittiin Sanni Salonen. Mestaruutta juhlineen Salon Vilppaan toiminnanjohtaja Marko Vihiniemi palkittiin Vuoden seurajohtajana. 

21.5.2021 14:03 Korisliiga

Teemu Rannikko Vilppaan valmennukseen - Sami Toiviainen jatkaa päävalmentajana kevääseen 2023

Suomen mestaruutta kauden päätteeksi juhlinut Salon Vilpas on solminut vuoden lisäjatkon päävalmentaja Sami Toiviaisen sopimukseen. Teemu Rannikko ja Jussi Savolainen vahvistavat salolaisjoukkueen valmennusta.

18.5.2021 10:46 Korisliiga

Aarni Korkiatupa Kouvoihin kaksivuotisella sopimuksella

18-vuotias Aarni Korkiatupa siirtyy Kouvoihin HBA-Märskystä, jonka riveissä laiturin tontilla viihtyvä Korkiatupa pelasi kolmen kauden ajan I divisioona A:ta.

12.5.2021 12:07 Korisliiga

Miikka Marttinen Karhu Basketiin, Rousku joukkueen valmennukseen

Kauhajoki on solminut kaksivuotisen sopimuksen 29-vuotiaan Miikka Marttisen kanssa. Apuvalmentajaksi saapuvan Risto-Matti Rouskun sopimus on 1+1-mallinen.

11.5.2021 21:42 Korisliiga

Mestarit pysyvät yhdessä - Juho Nenonen Vilppaan kanssa jatkosopimukseen

Tuore Suomen mestari Salon Vilpas on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen Juho Nenosen kanssa. Tuleva kausi on Nenoselle 17. Korisliigassa.

7.5.2021 17:00 Korisliiga

Okko Järvi on Korisliigan Vuoden pelaaja, Pyrinnölle rutkasti tunnustusta

Kauhajoen Karhu Basketia edustanut Okko Järvi äänestetty Korisliigan Vuoden pelaajaksi. Tampereen Pyrintö putsasi palkintopöytää kolmessa eri kategoriassa.

6.5.2021 08:34 Korisliiga

Severi Kaukiainen Kauhajoelle – Malcolm ja Innamaa jatkavat oranssipaidoissa

Karhu Basket on solminut kaksivuotisen sopimuksen edelliset neljä kautta Kouvoja edustaneen Kaukiaisen kanssa. Seura käytti optiovuoden Collin Malcolmiin sekä sorvasi vuoden jatkosopimuksen Eero Innamaan kanssa.

4.5.2021 21:38 Korisliiga

Tuomas Hirvonen ja Kouvot vuoden mittaiseen jatkosopimukseen

Kausi 2021–22 tulee olemaan Kouvolan Poikien kasvatille jo kymmenes Kouvojen paidassa. Hirvosen sopimus sisältää ulkomaan option.

3.5.2021 15:30 Korisliiga

Juho Nenonen: ”Vilppaan mestaruus on rakennettu yhdessä”

Juho Nenonen saapui Salon Vilppaaseen syksyllä 2015. Nenonen on nähnyt läheltä sen työn, mitä salolaisjoukkueessa on tehty menestymisen eteen. Viime viikolla voitettu Suomen mestaruus on palkinto pitkäjänteisestä työstä.

3.5.2021 12:43 Korisliiga

Bojan Sarcévic palaa Korihaihin pitkällä sopimuksella

Uudenkaupungin Korihait ja taiturimainen takamies Bojan Sarcévic on solminut kolmivuotisen sopimuksen. Sarcévicin ansiokas ura Suomessa käynnistyi juuri Korihaissa.

27.4.2021 20:25 Korisliiga

Pantteri jäi Saloon! Vilpas raskaan puolustusväännön jälkeen seurahistorian ensimmäiseen Suomen mestaruuteen

Salon Vilpas nappasi seurahistoriansa ensimmäisen Suomen mestaruuden, ja hopeamitalit jaettiin Kauhajoelle. Korisliiga-finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi valittiin Vilppaan sentteri Jeremiah Wood.

25.4.2021 19:46 Korisliiga

Kauhajoki perui kesälomat – Karhun huikea energia venytti Korisliiga-finaalit vähintään kuudenteen otteluun

Kauhajoki kavensi kotivoitollaan miesten Korisliigan finaalit 3–2-tilanteeseen. Pelejä jatketaan tiistaina Salossa.

24.4.2021 12:02 Korisliiga

Koriksen supersunnuntai valtaa Ruudun – kuuden tunnin lähetyksessä katkolla miesten sekä naisten mestaruus

Tulevana sunnuntaina vietetään todellista korisfanien juhlaa, kun Ruutu välittää naisten 4. ja miesten 5. finaaliottelun suorana kanavillaan. Ennakkostudio käynnistyy jo klo 14.30. Peli-Karhut ja Vilpas voivat voitolla varmistaa Suomen mestaruuden.

Näytä lisää vastaavia