Korisliiga Tough Calls #2: heittäjän häiritsemistä huutamalla ja vääriä päätöksiä sattuu tuomareillekin

21.1.2020 09:17 Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

Tough call 1 – Väärä skriini

A12 tekee skriinin puolustaja B5:lle, joka yrittää väistää skriinin. Skriinaaja ei pysähdy, vaan jatkaa liikerataansa oman sylinterinsä ulkopuolelle ottaen voimakkaan kontaktin ylävartalollaan puolustajaan. Sentterinä oleva erotuomari tuomitsee hyökkäävän joukkueen virheen väärästä skriinistä, eikä syntynyttä pelitilannekoria hyväksytä.

Selite
Skriini on väärä, kun pelaaja, joka asettuu vastustajalle skriiniksi: 
- on liikkeessä, kun pelaajakosketus tapahtuu 
- ei jätä riittävää välimatkaa paikallaan olevan vastustajan näkökentän ulkopuolelle asettuvassa skriinissä, ja tapahtuu pelaajakosketus 
- ei kunnioita ajan ja pelitilan rajoituksia liikkuvan vastustajan eduksi, ja tapahtuu pelaajakosketus (Pelisäännöt 33.7)

 

Tough call 2 – Epäurheilijamainen virhe

B3 saa pallon syötöstä ja aloittaa heittoliikkeen. Puolustaja A10 tarttuu heittäjän olkavarteen, minkä seurauksena heittäjä putoaa heittotilanteessa maahan. Sentterinä oleva erotuomari tuomitsee tilanteesta normaalin heittotilannevirheen, joka on väärä päätös. Tilanteessa olisi pitänyt tuomita epäurheilijamainen virhe A10:lle.

Selite
Epäurheilijamaisen virheen peruste: 
Ei yritetä reilusti pelata palloa sääntöjen hengen ja tarkoituksen mukaisesti. (Pelisäännöt 37.1.1, Criteria 1)

 

Tough call 3 – Heittäjän törmääminen

A4 ajaa korille. B11 on sijoittunut hyvin korin läheisyyteen törmäyskaarialueen ulkopuolelle ja on paikoillaan laillisessa puolustusasennossa. A4 törmää puolustajaan heittoliikkeensä loppuvaiheessa. Tilanteesta alatuomari tuomitsee heittäjälle virheen törmäämisestä. Koska pallo oli jo irronnut heittäjän kädestä ennen törmäystä, syntynyt kori hyväksytään. Joukkueen pallon hallinta päättyi, kun pallo irtosi heittäjän kädestä, joten tilanteessa ei ollut hyökkääjän virhettä ja siksi peliä jatketaan B-joukkueen kahdella vapaaheitolla A-joukkueen joukkuevirheiden ollessa täynnä. 

Selite
Joukkueen pallonhallinta päättyy, kun
- joku vastustajista saa pallon haltuunsa
- pallo kuolee
- pelitilanne- tai vapaaheitossa pallo on irronnut heittäjän käsistä. (Pelisäännöt 14.1.3)

Jos pelaaja on ponnistanut ylös ja sitten laskeutunut, mutta hänen vauhtinsa aiheuttaa kosketuksen oikeaan vartiointiasentoon lähelle alastulopaikkaa asettuneeseen vastustajaan, niin hyppääjä on vastuussa kosketuksesta. (Pelisäännöt 33.6, 33.8)

 

Tough call 4 – Heittäjän häirintä

A11 saa syötön kulmaan ja aloittaa heittoliikkeen kolmen pisteen viivan takaa. Tilannetta puolustamaan tuleva B1 huutaa häiritäkseen heittäjää. Ala- ja takatuomari tuomitsevat tilanteessa teknisen virheen B1:lle. Peliä jatketaan A-joukkueen yhdellä vapaaheitolla ja pallon hallinnalla lähinnä sitä kohtaa, jossa virhe tapahtui.

Selite
Jos tuomitaan tekninen virhe pelaajan häirittyä vastustajan heittoa (esim. huutamalla kovaa, tömistelemällä jalkoja voimakkaasti tai taputtamalla käsiä heittäjän lähellä), sen tulkitaan tapahtuneen heittotilanteessa.(Pelisäännöt 36.2.1, FIBA:n viralliset tulkinnat 36-3 ja 36-4, Kansallinen tulkinta no 2)
 

Tough call 5 – Heittäjän aiheuttama kontakti

B6 lähtee heittoon vapaaheittoviivan tuntumasta. Puolustaja A3 yrittää torjua heiton ja hyppää tilaan, joka on vapaana. Tämän jälkeen B6 työntää oikean jalkansa ulos sylinteristään ottaen tällä kontaktin A3:en, jonka seurauksena molemmat pelaajat kaatuvat. Takatuomari tuomitsee tilanteesta puolustajalle virheen, joka on väärä päätös. Tilanteessa olisi pitänyt tuomita heittäjän aiheuttama virhe. 

Selite
Pelaaja, joka on hypännyt ilmaan kentän jostain paikasta, on oikeutettu laskeutumaan 
1. takaisin samaan paikkaan
2. johonkin toiseen kohtaan kentälle edellyttäen, että:
                     a. alastulokohtaan tai 
                     b. suoralle ponnistuspaikan ja alastulopaikan väliselle polulle
ei jo ponnistushetkellä ole sijoittunut vastustaja. (Pelisäännöt 15.1.2, 33.6)
 

 
1.2.2023 14:00 Korisliiga

Tough Calls: floppaamisia sekä epäurheilijamaisia virheitä

Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

15.6.2022 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Johannes Sarekoski Koripalloliiton huippuerotuomarivalmentajaksi

Suomen Koripalloliiton uudeksi huippuerotuomarivalmentajaksi on valittu pitkän linjan Korisliiga-erotuomari Johannes Sarekoski, 47. Sarekoski aloittaa uudessa pestissään kesällä 2022.

16.2.2022 08:00 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls 2021–22 #3: tarkastelussa transition-pelin epäurheilijamaiset virheet

Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

21.10.2021 09:00 Erotuomarit

Korisliiga Tough Calls 2021–22 #1: videotarkituksia ja mielenkiintoinen vapaaheittotilanne

Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

20.11.2020 11:15 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #2: uusi heittoliike, tekninen virhe loppuhetkillä

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee tasaisin väliajoin niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

27.10.2020 15:10 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #1: askelrikkeitä ja virheitä ennen heittotilanteita

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee tasaisin väliajoin niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

4.2.2020 08:05 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #3: teatraalista virheen näyttelemistä ja IRS-tarkistus

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

14.1.2020 12:30 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #1: askelrike ja epäurheilijamaisia virheitä

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

Ehdota nimeä hankkeelle – Koripalloliitto pyrkii parantamaan ottelutapahtumien ilmapiiriä

Koripalloliitto käynnistää valtakunnallisen hankkeen, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä ja tuottaa seuroille työkaluja epäasiallisen käytöksen kitkemiseen.

12.12.2015 Haastattelu

Tuhannen liigaottelun Pekka Saros: "Jokainen on rookie joskus"

Suomalaisessa koripallossa kirjoitettiin perjantaina jälleen kerran historiaa, kun erotuomari Pekka Saros, 54, tuomitsi jo uransa 1000. Korisliiga-ottelun. Hämeenlinnassa asuva forssalaislähtöinen Saros on viheltänyt pääsarjaa yhtäjaksoisesti jo syksystä 1987.

10.12.2015 Erotuomarit

Pekka Saros viheltää perjantaina 1000. liigaottelunsa

Suomi-koriksessa tehdään perjantaina kotimaista palloiluhistoriaa, kun liigaerotuomari Pekka Saros, 54, viheltää tuomariuransa 1000. Korisliiga-ottelun. Hämeenlinnassa asuva, forssalaislähtöinen Saros on viheltänyt miesten pääsarjassa yhtäjaksoisesti jo kaudesta 1987/88.

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä perjantaina 2.10.

Perjantaina 2.9. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan viikonloppuna käynnistyvään Korisliiga-kauteen, jonka kunniaksi lehdessä on kymmenen pelaajan haastattelukokonaisuus.

9.5.2015 Pohjoinen alue

Koripalloliiton kilpailusääntöihin merkittäviä muutoksia

Lauantaina Suomen Koripalloliiton valmennuskeskuksessa Kisakalliossa kokoontunut liittovaltuusto hyväksyi kilpailu- ja kurinpitosäännöt pelikaudelle 2015-16. Sääntöihin tuli merkittäviä muutoksia, jotka koskivat viime aikoina koripallopiirejä puhuttaneita kilpailusääntöjen rangaistuspykäliä koskien edustuskelvottoman pelaajan peluuttamista sekä pelaamisoikeuden laajentamista rinnakkaislisenssillä.

17.4.2015 Pohjoinen alue

Huhtikuun KORI-lehti luettavissa netissä

Torstaina 16.4. Ilta-Sanomien välissä ilmestynyt KORI-lehti on luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Lehden teemana on lauantaina 18.4. käynnistyvät Korisliigan pudotuspelit ja katsaukset Pantteri-jahtiin osallistuviin joukkueisiin.

1.12.2014 Erotuomarit

Koripalloliitto ja Korisliiga-erotuomarit yhteisymmärrykseen – pelit jatkuvat normaalisti

Suomen Koripalloliitto ja Korisliigan erotuomarit ovat löytäneet molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun tilanteeseen, johon jouduttiin verottajan kiristyneen tulkinnan myötä. Sopimuksen myötä Korisliigan ottelut jatkuvat suunnitellun ohjelman mukaisesti.

Verottajan tulkintamuutos aiheuttanut Korisliigassa vaikeasti ratkaistavan tilanteen

Suomen Koripalloliitto ja Korisliiga-erotuomarit etsivät parhaillaan ratkaisumallia tilanteeseen, johon on päädytty verottajan kiristyneen tulkinnan myötä. Uuden verotulkinnan johdosta suuri osa Korisliigan erotuomareista on ilmoittautunut esteellisiksi oman asuinpaikkakuntansa ulkopuolella pelattaviin liigaotteluihin. Koripalloliitto pyrkii löytämään ratkaisun Korisliiga-kauden jatkumiselle suunnitellun otteluohjelman mukaisesti.

27.2.2013 EM-kilpailut

Mäntylä ja Andersson erotuomareiksi EM-kisoihin

Kansainvälinen koripalloliitto (FIBA Europe) on nimennyt suomalaiserotuomarit Petri Mäntylän ja Karolina Anderssonin EM-kisoihin. Andersson jakaa oikeutta Ranskassa 15.-30.6.2013 pelattavissa naisten EM-kilpailuissa, kun Mäntylä puolestaan valittiin toisen kerran peräkkäin miesten EM-lopputurnaukseen.

27.9.2012 Pohjoinen alue

Koripalloliitto panostaa reiluun peliin alkavalla kaudella

NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.

15.12.2010 Erotuomarit

Erotuomari Pekka Sarokselle jo 800. liigaottelu

Hämeenlinnassa nykyisin majaansa pitävä erotuomari Pekka Saros saavutti keskiviikon Korisliiga-kierroksella komean rajapyykin. Namika Lahden ja Kouvojen välinen kamppailu oli Sarokselle jo uran 800. liigaottelu.

Näytä lisää vastaavia