2.7.2021 10:11 Susijengin kesän 2021 uusien kasvojen joukkoon lukeutuu myös neljä vuotta sitten Helsingistä maailmalle lähtenyt, viimeiset kaksi kautta Tennesseen huippuyliopistoa NCAA-liigassa edustanut 203-senttinen ja 21-vuotias Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, joka tuo jengiin urheilullisuutta, kovuutta, monipuolisuutta ja intohimoa.
Olli Nkamhoua on onnellinen saadessaan mahdollisuuden edustaa Susijengiä. Kuva: Tennessee University Athletics.
Edellisen kerran Nkamhoua nähtiin Suomen sarjoissa kaudella 2016–17, jolloin hän saavutti vasta 16-vuotiaana Helsingin NMKY:n kanssa 19-vuotiaiden poikien SM-pronssia ja kellotti yhdeksän ottelua HNMKY:n divarijoukkueessa.
Viimeisen neljän vuoden ajan ”Olli” on kuitenkin asunut Yhdysvalloissa yhdessä isänsä, pitkän uran Suomen divareissa tehneen Christian Nkamhouan kanssa ja tehnyt nimeään tunnetuksi Pohjois-Amerikassa.
- Muutin 17-vuotiaana isän luokse Marylandiin ja pelasin seniorikauteni Bishop Walsh high schoolissa. Sieltä sain mun nimeä kiertämään Amerikkaan ja koulut alkoivat kuulla musta, Olli kertoo.
- Kävin visiiteillä neljässä eri collegessa ja visiittien jälkeen valitsin Tennesseen, koska musta tuntui siltä, että kehittyisin siellä eniten ja Tennesseen valmentaja ”pakottaisi” mut oppimaan korista.
Tennessee kuuluu perinteisesti Yhdysvaltojen parhaisiin koripallokouluihin, ja joukkueeseen, sen rotaatiosta puhumattakaan, päästäkseen on pelaajan suoriuduttava todella korkealla tasolla. Nkamhouan ensimmäinen kaksivuotinen Tennesseessä on kulunut 9,3 minuutin, 2,9 pisteen ja 2,3 levypallon keskiarvoilla, oppimalla ja kasvattamalla korkoa ja nälkää tulevaan.
- Mä oon kova leikkaamaan korille. Liikun nopeampaa kuin moni mun kokoinen ja mulla on hyvät kädet. Pystyn viimeistelemään suoraan syötöstä läheltä koria ja keskimatkasta, kuvailee Nkamhoua vahvuuksiaan pelaajana – unohtamatta hänen maailmanluokan fysiikkaansa ja taisteluasennettaan.
Nkamhoualle merkittiin kesällä 2016 yhteensä kaksikymmentä 16-vuotiaiden poikien maaottelua. Ensimmäinen kesä Susijengin riveissä onkin ollut hänelle jollain tasolla kotiinpaluu vanhojen, tuttujen kasvojen kanssa.
- Näistä pelaajista meitsi tykkää pelaa tosi paljon Hanneksen (Pöllä) kanssa. Micken (Jantunen) kanssa ollaan aina oltu vastustajia, nyt se on vihdoinkin mun joukkuekaveri. Edonin (Maxhuni) kanssa on tosi hauska pelata ja Lassi (Nikkarinen) on tosi hyvä pelaaja. Rehellisesti on löytynyt sellainen jengi, mistä meitsi tykkää, Olli kiittelee.
- Tää on ollut tosi hyvä kokemus. Treenit on erilaisia kuin Yhdysvalloissa. Ollaan pelattu vapaammin ja täällä on tietyn tasoisia pelaajia, ammattilaisia monesta paikasta. Yliopistossa treeneissä opetetaan enemmän, kun taas täällä oletetaan, että jengi tietää ja ymmärtää korista korkeammalla tasolla.
Nkamhoua kuvailee kutsua Susijengiin kunnia-asiaksi ja hän tietää, että myös perhe on saavutuksesta onnellinen ja ylpeä.
- Mun äidille on tärkeää, että pääsin tänne pelaamaan mun äidinmaalle – ja mun omalle maalle. Täällä mä oon syntynyt ja kasvanut, hän iloitsee.
Historian lehdet havisivat loppuviikolla Tampereella, kun Susijengin peliä kolmella vuosikymmenellä, 149 miesten maaottelussa ja neljissä kansainvälisissä arvokisoissa johtanut Teemu Rannikko, 41, siirtyi joukkueen valmennusjohtoon. Rannikko arvioi ensimmäisiä maaotteluitaan valmentajana positiiviseksi kokemukseksi.
Susijengin pelinrakentajalegioonaan lukeutuva ToPo Junioreiden kasvatti Henri Kantonen, 24, päätti kevätkauden 2022 Suomen mestaruuteen Karhubasketin kanssa, mutta on käyttänyt kesäkuukaudet kuntoutumiseen. Henkilökohtaiset tavoitteensa korkealle asettava Kantonen kertoo pitävänsä Susijengiä ensiluokkaisena oppimisympäristönä.
Namika Lahti junioreiden koripallotalenttien poolista kohoavalla Hannes Pöllällä, 24, menee hyvin. 211-senttinen mörssäri kuittasi Kouvojen kanssa pelatun menestyskauden päätteeksi Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon ja silminnähden nauttii pelaamisesta. Susijengissä Pöllä pelaa ”pitkää peliä”, jonka tähtäimessä on läpimurto rotaatioon lähivuosina.
Osoituksena Susijengin alati kohentuvasta kilpailutilanteesta nähdään ringissä kasvavin määrin nuoria, nälkäisiä haastajapelaajia kilpailemassa maajoukkuepaikasta kokeneempia vastaan. Salon Vilppaan Perttu Blomgren, 20, taisteli tänä kesänä tiensä haastajamaajoukkueesta Susijengiin ja kärkkyy Tampereen Scandic Cupissa ensimmäisiä A-maaotteluitaan.
Susijengin valmennusosasto sai tällä viikolla pitkään odotetun ja tervetulleen vahvistuksen joukkoihinsa, kun ainutlaatuisen uran Euroopan ammattilaiskentillä, maajoukkueessa ja kotimaan pääsarjassa pelannut Teemu Rannikko, 41, siirtyi fläppitaulun varteen.
Kroatia oli onnistunut jäähdyttämään Lauri Markkasen tulikuuman heittokäden sunnuntain MM-karsintaottelun jälkipuoliskolla, mutta Jyväskylän jätti osui silloin, kun joukkue sitä eniten kaipasi ja johdatti Susijengin kahden pisteen vierasvoittoon. Markkasen mukaan kaksi voittoa oli joukkueen tavoite keskikesän karsintaikkunasta ja MM-kisapaikka täysin omissa käsissä.
Vuosien 2021–23 MM-karsintojen ensimmäinen vaihe huipentuu Susijengin osalta tänään sunnuntaina Rijekassa, jossa kotijoukkue Kroatia taistelee selkä seinää vasten paikastaan MM-jatkokarsinnoissa. Susijengin kokeneeseen jaostoon lukeutuva Sasu Salin, 31, uskoo omiinsa ja kertoo olevansa enemmän kuin vakuuttunut joukkueensa otteista karsintojen aikana.
Erinomaisen kauden Latvian mestarin VEF Riikan paidassa pelannut Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on viimeisen muutaman vuoden ajan loistanut Susijengin sisäpuolustuksen lukkona. Torstai-iltana Espoo Metro Areenalla Madsen, 208 cm, sai vierelleen 213-senttisen Lauri Markkasen ottelussa, joka antoi osviittaa Susijengin lähitulevaisuudesta.
Lauri Markkasen paluu susipaitaan on herättänyt odotetusti innostusta, mutta syitä kasvavaan mielenkiintoon Susijengiä kohtaan löytyy muutenkin. Eräs syistä on vahvan kauden Yhdysvaltain NCAA-liigan Tennesseessä pelannut Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, 22, joka tekee ensiesiintymisensä susifanien edessä torstaina.
Kun Lauri Markkanen puoli vuosikymmentä sitten valmistautui Helsingin EM-kotikisoihin huipentuvaan maajoukkuekesään, oli hän vuoden yliopistokoripalloa Arizonassa pelannut 20-vuotias ensimmäisen kierroksen NBA-varaus. Tänä päivänä Markkanen on viisi vuotta NBA:ssa pelannut veteraani, joka ymmärtää merkityksensä kasvaneen myös penkillä ja pukukopissa.
Shawn Huff, 38, vastaanotti Susijengin kapteeninnauhan Hanno Möttölältä seitsemän vuotta sitten ja kantaa sitä nyt viimeistä maajoukkuekesäänsä. Taaksepäin katsoessa Huff pitää seitsemää kapteenivuottaan opettavaisina ja ikimuistoisina ja edessä on vielä yksi koitos – joukkueen luotsaaminen ensimmäisiin EM-kisoihinsa viiteen vuoteen.
Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.
Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.
Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.
Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.
Sasu Salinista tuli tällä kaudella Mestarien liigan kaksinkertainen ennätysmies, kun hän teki kaikkien aikojen ennätyksen onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa sekä yhden kauden onnistumisissa. Salin pisteli myös henkilökohtaisia ennätyksiään uusiksi kauden aikana.
Edon Maxhuni pelasi vahvan kauden hollantilaisen Heroes Den Boschin riveissä. Maxhunin onnistuneen kauden kruununa oli Hollannin mestaruuden voittaminen.
Daniel Dolenc pelasi viime kauden Ranskan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Nationale Masculine 1:ssä. Ensi kaudeksi Karhubasketiin siirtyvä Dolenc piti Ranskassa vietettyä kautta kokemuksellisesti rikkaana, mutta pelillisesti vaikeana.
Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyivät tiistaina ja suomalaisista ensimmäisenä uunista ulos pääsee keskiviikkona Elias Valtonen. Sasu Salin odottaa vuoroaan torstaina.
Hollannissa ja Belgiassa alkavat viikonloppuna kansallisten liigojen finaalisarjat. Hollannissa Edon Maxhuni havittelee Heroes Den Boschin kanssa mestaruutta ja Belgiassa Mikael Jantunen hakee Oostenden kanssa pokaalia. Kansallisten sarjojen jälkeen molempien kaudet jatkuvat vielä Belgian ja Hollannin yhteisliigan pudotuspeleissä.